UEFA ontvangt verzoek om CL-finale af te nemen van Istanbul

Dinsdag, 15 oktober 2019 om

Vincenzo Spadafora, de Italiaanse minister van Sport, heeft de UEFA per brief verzocht om de finale van de Champions League volgend jaar niet in Istanbul af te werken. Na de militaire interventie van Turkije in het noorden van Syrië vindt Spadafora het ongepast om de finale van het Europese eindtoernooi plaats te laten vinden in de grootste stad van Turkije.

Op 30 mei 2020 staat de finale van de Champions League op het programma. Als het aan Spadafora ligt wordt dat duel niet in het Atatürk Olympisch Stadion gespeeld, maar elders in Europa. “Ik vraag u om te bekijken of het wel opportuun is om de voor 30 mei 2020 geplande finale van de Champions League in Istanbul te houden", schrijft de minister volgens Italiaanse media aan UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. “We weten allemaal wat het belang is van een van de belangrijkste sportevenementen ter wereld.”

“De Europese Unie heeft de Turkse inval fel veroordeeld en spreekt hiermee namens de publieke opinie in Italië en Europa. Wij hebben met afschuw gereageerd op de rapporten over schendingen van de mensenrechten daar”, aldus Spadafora. “Daarom wil ik u vragen om kritisch te kijken naar de organisatie van de Champions League-finale in Istanbul. We weten dat het drama in Syrië hier niet mee opgelost wordt. Maar hopelijk heeft de Europese voetbalbond de moed om te bewijzen dat voetbal en oorlog niet samengaan.” De UEFA heeft vooralsnog niet gereageerd.115 reacties (laatste reactie door bossie)

Ik begrijp dit wel, maar vind het ook selectieve verontwaardiging. Toen Amerika Irak binnenviel werden ook niet ineens alle sportevenementen in Amerika verplaatst.

15 oktober 2019 om 14:19

Dat klopt dan ook weer, maar dat dit de juiste oplossing is, blijft wel een feit. Neemt niet weg dat het ook in Amerika moest gebeuren

15 oktober 2019 om 14:28

Denk je echt dat als die finale wordt afgenomen, dat Erdogan zijn troepen gaat intrekken? Goh, laten we Trump dan voortaan onder druk zetten door honkbal of American Football een half jaar stil te leggen. Dat werkt niet, maat. En dit is exact wat de case is: houd sport en politiek uit elkaar.

15 oktober 2019 om 14:37

Dat gaat in dit geval niet aangezien de Turken zelf als een soldaatje overal gaan staan.. Eigenlijk zou daar een schorsing van de spelers op moeten staan toch? Is in het verleden wel eens gebeurd toch?

15 oktober 2019 om 14:38

Dan moeten die Turkse spelers het voorbeeld geven en niet de soldaten en bombardementen verheerlijken. En je riedeltje over de NFL of AF stil leggen... geen FIFA sporten.

15 oktober 2019 om 14:40

@yasemin, en gisteren hoorde ik je nog zeggen dat het goed was dat de Turkse voetballers hun steun aan de troepen uitspraken door het brengen van de groet. Klinkt erg tegenstrijdig.. vindt je dat zelf niet? Van de ene kant moet je het inderdaad los laten, maar het invallen van een ander land is het verleden een begin geweest van een verschrikkelijk hoofdstuk van de menselijke geschiedenis. Ook toen ging er een sportevenement door ten meerdere eer en glorie van het betreffende land. (os) Toch wel wat parallellen te ontdekken op deze manier. Wat mij betreft alle schijn wegnemen en verplaatsen naar een land van onbesproken gedrag.

15 oktober 2019 om 14:45

@Rochus, waar was je gisteren? Niet gezien. Ik heb er persoonlijk niks op tegen dat ze salueren, maar als het zo extreem pijn doet: schors de spelers maar. Geen probleem, ik heb geen moeite met het nastreven van reglementen. Maar hoe hypocriet is het om geen verantwoordelijkheid te dragen voor landen die het financieel niet konden dragen om een toernooi te organiseren en daarbij dus mensenrechten geschonden moesten worden? Dat is toch dan helemaal schandalig omdat het dan kapot wordt gemaakt door de sport?

15 oktober 2019 om 14:52

Waar ik gisteren was? Gewoon aan het werk. Dat je nu andere voorbeelden aanhaalt om je gelijk te halen bevestigd alleen maar je eigen ongelijk. Dat iets in een ander land niet goed is maakt het niet meteen tot nieuwe norm dat het dan opeens wel goed is. Simpel gezegd als jouw broer ongestraft door rood heen rijdt maakt het niet meteen goed dat jij ook door het rood heen rijdt. Snap je dat? Een ander land binnenvallen is nooit te rechtvaardigen, hier kan en mag nooit discussie over zijn. Sporters die dit middels gebaren goedkeuren en die niet door hun eigen bond gestraft worden middels een schorsing o.i.d. krijgen dus goedkeuring van hun bond. Hierdoor is het diezelfde Turkse bond die politiek en sport laat mengen. Soms is iets niet afkeuren / zeggen / wegkijken erger dan iets wel zeggen.

15 oktober 2019 om 15:01

Dus omdat ik een andere kijk en gevoel heb bij deze zaak heb ik ongelijk? Noem het een meningsverschil want ik heb de belangen meerdere malen herhaald, misschien moet je die ook ff erbij halen. Nogmaals: de case is, is dat politiek en sport niet vermengd mag worden maar ik merk dat een statement acceptabel is wanneer het publiek dezelfde mening deelt. Hy-po-criet. Dan straft de UEFA de spelers toch? Daar hoeft een finale niet onder te lijden. Kan mij het rotten, regels zijn regels. Je moet niet denken dat ik het salueren op het veld geweldig vind, maar dat betekent niet dat als ik het offensief wél steun ik dus persé ongelijk heb.

15 oktober 2019 om 17:22

Dat niet... of niet alleen. Maar alle beetjes helpen. Het leid wel tot gezichtsverlies. Daarnaast is er bijvoorbeeld genoeg geschreven over de impact van de sport boycot op het apartheid regime in Zuid Afrika, dat was natuurlijk niet de enige reden dat dit regime uiteindelijk viel, maar het hielp zeker wel.

15 oktober 2019 om 14:27

Ik denk dat je de Verenigde Staten bedoelt en niet heel Amerika? Welke grote internationale sportevenementen/finales werden er toen in de Verenigde Staten gehouden dan? Oprechte nieuwsgierigheid.

15 oktober 2019 om 14:28

@boris19: dat is appels met peren vergelijken. Turkije valt Syrie binnen om daar Koerden uit te roeien (niet alleen militairen, maar ook gewoon burgers en politici). Koerden die het westen juist enorm hebben geholpen IS te bestrijden. Zeer terecht verzoek en hoop dat de Uefa de ballen heeft het verzoek goed te keuren.

15 oktober 2019 om 14:29

Kan jij mij een correcte bron geven waaruit Turkije heeft geopperd om Koerden uit te willen roeien met dit offensief?

15 oktober 2019 om 14:55

De intentie heeft niets met de Koerdische bevolking te maken. Hou toch op met die onzin verkondigen. Als Turkije dat had gewild, dan waren ze goedkoper uit geweest in Istanbul waar een zeer groot deel van de inwoners deel Koerdisch is. Ik blijf het zeggen: dit is niet Turkije vs Koerden. Dit is Turkije vs een groep terroristen die al jaren aanslagen pleegt in Turkije en bewapend is in hun strijd tegen de IS. Nu kloppen die extreme groeperingen aan op de deur bij Turkije. Daar hebben al die Koerdische mensen niets mee te maken. De Spaanse politie heeft ook niet 'alle Basken' uitgeroeid. Toen wist iedereen wel te vermelden dat het om de ETA ging. Dit is net zo. Een paar gekke terroristen, tegenover heel veel Koerden die tegen de PKK/YPG zijn.

15 oktober 2019 om 14:56

@yasemin, ik denk niet dat dit ergens officieel wordt bevestigd. Als het al waar is.

15 oktober 2019 om 14:59

Dat hier mensen in Nederland wonen die het beleid van Erdogan verdedigen is te gek voor woorden. Elk weldenkend mens weet wat er gebeurt (en al lange tijd gaande is), niet alleen tegen Koerden nu in Syrie, maar sowieso met alle razzia's die Erdogan houdt en heeft gehouden in Turkije zelf. En voldoende mediabronnen die mijn verhaal kunnen onderbouwen, pak maar elk willekeurig Europees of Amerikaans medium, maar ook een Al Jazeera bijvoorbeeld.

15 oktober 2019 om 15:05

@rochus en 4everAjax: gelukkig is het westen altijd correct, of niet. Zijn zij stiekem niet verantwoordelijk voor het verpieteren van een heel continent waar wij nu vaker geld naar doneren om ze ergens op de rails te krijgen, zonder echte vooruitgangen? Denk je dat wij zoveel interesse hebben in het uitmoorden van Koerden? Tot ongeveer 20 jaar geleden mocht de taal niet eens gesproken worden in Turkije. Ze hebben hun eigen taal, televisiezenders, scholen, organisaties, een eigen politieke partij die meeregeert in het parlement. Lul niet.

15 oktober 2019 om 15:12

En weer kom je met verwijzingen naar anderen om je eigen standpunt te rechtvaardigen. Als we naar het verleden gaan wijzen, benoem je dan ook de Armeense kwestie? Een heel volk wat is uitgemoord? Of zwijg je dan wijselijk. Het blijft lastig om feitelijk te discussiëren met iemand die volledig geïndoctrineerd is door het huidig regime. Ik haak af. iemand die niet wil kijken zal nooit gaan zien.

15 oktober 2019 om 15:22

Ik vind het spijtig in het verleden wat er met de Armenen is gebeurd, maar de shit van de afgelopen jaren is toch vrij recenter waar de hele wereld toch voor moet opdraaien. Dat is een andere discussie. Wij hoeven nooit op een lijn te zitten, maar mij blind noemen terwijl je andersom ook niet wil horen is evengoed een beperking.

15 oktober 2019 om 15:22

@BLLife4 Slechte redenatie, alle ogen zijn op Erdogan gericht. Uiteraard gaat hij geen genocide kweken in zijn eigen land, betekent overigens niet dat Koerden nog steeds worden onderdrukt. En waar heb je het over met dat die Koerden aankloppen? De VS was in het gebied en er is nooit iets gebeurd afgelopen jaren, dus waar hebben we het dan over? En daarnaast, welke aanvallen dit jaar zijn er precies geleid vanuit de YPG tegen Turkije?

15 oktober 2019 om 15:51

Koerden hebben momenteel vrij veel vrijheid door het feit dat de opgerichte partij (die pleit voor de vrijheid van de leider van de PKK) mee mag doen in het parlement. Ik weet niet hoeveel tolerantie je nog wil krijgen. De YPG is een arm van de PKK (zelf bevestigd door minister Blok, om het even dichtbij huis te houden). Dat je je kenbaar maakt als verlengstuk van terreurorganisatie is toch al een probleem? Dus als ik morgen lid word van een organisatie met Neo-nazi achtige ideeën, wordt Nederland dan niet te krap voor mij wil je zeggen?

15 oktober 2019 om 16:10

Turkije valt Syriã« binnen om Koerden uit te roeien, maar heeft zelf 15 à 20 miljoen Koerden in het eigen land en meer dan 45 Koerdische politici als vertegenwoordigers van de regerende AK-partij. Strookt dit met enig realiteitsbesef? Turkije valt de YPG aan, een Koerdische militie (welke inderdaad hebben geholpen in de strijd tegen Is), maar welke ook nauwe banden onderhouden met de Pkk. Een andere terroristische organisatie, erkend door de EU, VS en VN. Bewijzen tussen deze banden? Bewijs 1: NOS / Nieuwsuur artikel waarin de gastexpert rond min. 7 deze banden uitlegt en benadrukt waarom het Turkije stoort. Link: https://nos.nl/nieuwsuur/video/2305176-de-internat... Bewijs 2: Gesprek tussen Amerikaans Republikeinse senator Graham (laatste tijd veelvuldig in het nieuws als tegenstander van het Turks beleid opmerkelijk genoeg) en Amerikaans staatssecretaris van Defensie Carter. Link: https://youtu.be/w9ru2zmwxji Bewijs 3: Alsof het nog niet genoeg is, Trump zelf die dit enkele dagen geleden aangeeft. Link: https://www.youtube.com/watch?v=o6aeyhhmnt4â  Het opmerkelijke aan alles is dat men dus erkent en weet in het westen (en zelfs bij de Nederlandse staatsomroep) dat er banden, danwel gedeelde organisatiestructuren, danwel wapens worden gedeeld tussen de PKK en de Ypg. Maar omdat wij hebben besloten dat IS het ergste kwaad op de wereld was, is alles en iedereen die hen aanviel ineens een poppetje geworden, welke wij moeten beschermen. IS heeft een heleboel kapot gemaakt voor alle moslims wereldwijd en ik denk dat er weinig personen zullen zijn die de IS meer haten dan mij (zeg ik als moslim en Nederlandse Turk). Maar om daarmee maar de ogen te sluiten voor ander terreur, omdat het enkel plaatsvindt in Turkije gaat mij mijlen te ver. Dat men het nu goedkeurt onder het mom, 'maar de YPG heeft geen aanslag gepleegd in Turkije' is natuurlijk onzin. Als organisaties aan elkaar verwant zijn en elkaar steunen, financieel, met personeel en wapens, staan die aanslagen ook op het conto van beide organisaties. Tevens sijpelt nu ook steeds meer naar buiten dat de Koerden (nu ze Assad om hulp hebben gevraagd), hun autonomie hoop maar moeten opgeven. Aldus verschillende Nederlandse media. Hã©, was dat nou niet exact waarom Turkije aangaf die terroristische organisatie niet op de landgrenzen te willen hebben. Namelijk een terroristisch separatistische militaire organisatie welke probeert een land te stichten (vergelijk het met Catalanen en Basken), waartegenover wordt opgetreden. Wat vreemd dat een land dus zijn landsgrenzen tegen zulk tuig probeert te beschermen zeg, ik verbaas me daar echt over... Dan kun je het vreemd vinden dat Nederlandse Turken, Turkse Nederlanders of Turken in Nederland zich verbazen over deze kwestie, maar dat is helemaal niet opmerkelijk. Je kunt veel zeggen over Turken en Turkije, maar als iemand het land wat aandoet, staat men gezamenlijk op, inclusief diaspora. Iets wat ik nogal eens mis in Nederland (vreemd genoeg tenzij het over Turkije gaat, dan staat heel Nederland gezamenlijk op de achterpoten). Dat in deze context de sporters een steunbetuiging uiten aan het leger is éã©n niet uniek (na elke aanslag in Turkije door de Pkk/ypg worden er saluuts gebracht, nog nooit eerder heb ik daar klachten over gehoord, behalve nu omdat er een mediageniek spelletje wordt gespeeld), maar twee ook niet bijzonder gezien de context in Turkije, welke ik hierboven heb uitgelegd. Niemand die dus het uitmoorden van Koerden steunt, danwel aandraagt tot meer oorlog. Ik heb zelf ook Koerdische vrienden en heb daar geen enkel probleem mee. Maar als er een ding is waar het hele Turkse volk altijd pal achter staat is het het leger. Dat kan men zich in Nederland misschien niet voorstellen en misschien dat men daarom zo verbijsterd reageert. Maar dit soort acties waren 5 jaar geleden ook al te zien op de Turkse voetbalvelden, maar ook 10 jaar geleden en 50 jaar geleden. Om nu selectief verontwaardigd te doen is ook belachelijk, er zijn ook meerdere Europese spelers die een saluut uitbrengen. Zo Griezmann nog laatst t.o.v. Macron tijdens een duel. Moet men dat dan goedkeuren, omdat we vinden dat Frankrijk een 'goed' land is? Mag ik dan ergens beroep aantekenen, want Frankrijk heeft zich ook niet ongemoeid gelaten in verschillende recente oorlogen en opstanden? Of doen we alleen selectief verontwaardigd over een onderwerp waar wij het fijne niet vanaf weten, omdat de media ons een kant-en-klaar hapje verzorgd? Hopelijk kun je begrijpen 4ever4ajax, dat men dus niet zomaar Turkije steunt, maar er wel meer aan ten grondslag ligt. Ik ben weldenkend en ben tot deze conclusie gekomen.

15 oktober 2019 om 16:39

Jammer dat de gehele structuur van mijn reactie is verdwenen en dat leestekens weer eens niet herkend worden. Schrijf je zo'n lang stuk, valt er niets meer van te begrijpen doordat de witregels en indeling is weggevallen.

15 oktober 2019 om 18:32

Juist door deze inval ga je meer aanslagen krijgen. De pkk wilde namelijk een eigen stuk land. Iets wat ze tot nu juist hadden gekregen en door de aanval weer moeten opgeven.

16 oktober 2019 om 12:14

@Efsane61Los van jouw kennelijke positie zijnde een Turkse, sla je de plank nogal mis. Je betoogt dat er ‘nauwe verbanden zouden zijn’ die een aanval ‘rechtvaardigen‘. Vervolgens noem je bronnen op, zonder enig concreet bewijs (academisch, rapporten of het liefst van internationale onafhankelijke organisaties) van Trump en Nieuwsuur. Ik denk dat men tegenwoordig wel beter weet dan het geloven van Trump en dat een expert in Nieuwsuur niet het verschil zal maken. Je baseert je nu eigenlijk op ongeloofwaardige bronnen en aan de hand daarvan probeer je een en ander te rechtvaardigen.En daarnaast, waar is bewijs van de YPG dat zij Turkije zijn binnengevallen of dat hebben willen doen en op basis waarvan verklaar jij dat ze een dreiging vormen, als de boel werd bewaakt door de Verenigde Staten en de afgelopen jaren geen concrete en reële dreiging is geweest?Je hebt Erdogan echt als heer en meester voor je, en net als hem berust jij je op ongefundeerde argumentatie, los van een paar zinnen van ‘experts’. Besef je dat je daarnaast niet zomaar de soevereiniteit van een land kunt schenden puur gebaseerd op vermoedens dat een groepering gerelateerd zou zijn aan PKK? Dat druist tegen het internationaal recht in, wat sowieso ‘limitations’ biedt op zelf-verdediging tegen groeperingen, aangezien dit geen Staten zijn, waarop zelf-verdediging in principe berust. Nogmaals, je doet doodleuk af in eigen belang (Turks belang) dat weinig nodig is om zomaar een ander aan te vallen en dat is klinklare onzin. Er zitten zware voorwaarden aan, waar Turkije niet aan voldoet. Geen bewijs van aanslagen, helemaal niks en daarmee ook geen dreiging, en eveneens ben ik benieuwd naar het aantal aanslagen van PKK. Ook daar heb je geen bewijs van. Je geeft het zelf al aan hoe vooringenomen je bent ‘elke Turk staat achter het leger’. Dat is eng en misselijkmakend, zo kan je elke inval/Armeense genocide rechtvaardigen, want er vallen altijd redenen te bedenken, hoe ongefundeerd ook. Dus jouw ellelange verhaal is bepaald niet overtuigend. En nee, men steunt we degelijk zomaar Turkije, jullie zijn geblindeerd door een half-gare dictator die niets fouts kan doen. Ten slotte, je vergelijkingen met hoe het bij andere landen eraan toegaat is niks meer dan vingertje wijzen en geen verantwoordelijkheid willen nemen dat Erdogan mensenrechten schendt (als we daarover beginnen ben ik morgen nog steeds niet klaar). En het is een zwak argument om te betogen dat er ook Koerden in Turkije wonen, juist hen aanvallen of onderdrukken zou ertoe leiden dat alle ogen nog meer op Erdogan zouden worden gericht. Slim om dat dus niet te doen en je beter te focussen dat Koerden geen controle mogen hebben over wat voor gebied dan ook, ook al wonen er burgers tussen.

15 oktober 2019 om 14:28

Maar bemoeide de Amerikaanse sportbonden dan ook dat ze achter de aanval stonden en hun soldaten steunde. Als dat zo is had het toen ook moeten gebeuren inderdaad

15 oktober 2019 om 14:37

Volgens mij ging het damesteam van de USA ook politieke leuzen houden, alleen was het acceptabel omdat het toevallig tégen Trump is. Ben benieuwd of die meiden nog zo geliefd waren als ze hem steunden.

15 oktober 2019 om 14:40

Dat was in een eigen land. Dat vind ik wel iets anders dan proberen een oorlog aan te wakkeren en je land daarin te steunen

15 oktober 2019 om 14:40

Dat was in een eigen land. Dat vind ik wel iets anders dan proberen een oorlog aan te wakkeren en je land daarin te steunen

15 oktober 2019 om 14:41

Yasemin. Lol. Ik denk dat de Turkse spelers ook internationaal gesteund zouden worden als ze tegen de inval statements hadden gemaakt ja.

15 oktober 2019 om 14:42

Dan had ik 100% respect voor ze gehad. Helaas bestaat er geen vrijheids van meningsuiting in Turkije en zou dit voor die mensen grote gevolgen hebben

15 oktober 2019 om 14:43

Vielen er toen ook onschuldige burgerslachtoffers, zoals nu het geval is? Volgens mij niet. Nuance bepaalt de toon in dit soort discussies.

15 oktober 2019 om 14:52

@allen, eigen land of niet: de case is dat politiek en sport niet vermengd moeten worden, om wat voor reden dan ook. Dus als ik het goed begrijp mag er een statement gemaakt worden, zolang het door het grote deel wordt geaccepteerd. Dat heet dus hypocriet. Vrijheid van meningsuiting is meer aanwezig dan je denkt, pak een willekeurig debat erbij in Turkije. Het is jammer dat er door selectieve media wordt gepubliceerd wat jullie makkelijk kunnen verteren. Als laatste: dat Amerika openbaar nu ff geen bloed aan de poten heeft, maakt niks uit het verleden goed.

15 oktober 2019 om 15:18

In 1936 werd er ook gezegd dat politiek en sport los stonden van elkaar. Ook toen was dat land net een ander land binnengevallen. Hebben achteraf best wel wat landen spijt van gehad dat ze toch naar dat sportevenement zijn getrokken en dit niet hebben geboycot. Ook aan het niet mengen van Sport en Politiek zitten wat mij betreft grenzen en die grens heeft Turkije wat mij betreft overschreden. Dat is niet hypocriet, dat is mijn mening. Een ander land binnenvallen is een rechtstreekse oorlogsverklaring en daar houdt wat mij betreft rede en beschaving op en dient te worden geacteerd door het betreffende land op alle vlakken te isoleren.

15 oktober 2019 om 15:24

“Een ander land.......te isoleren”. Dus omdat jouw grens is overschreden moet het maar zo zijn? Mijn grens was 10 jaar geleden al ruim overschreden toen de PKK een basisschool (kiddo’s onder de 12jr) had opgeblazen.

15 oktober 2019 om 17:50

En hoe zit het met meer dan honderdduizend gevangenen in Turkije die zonder elke vorm van een rechtvaardig proces zijn opgesloten? Of de journalisten die zijn gevlucht omdat ze kritiek hadden? Of de mensen die in Nederland wonen en hier worden bedreigd omdat ze kritiek hebben op die dictator? Ongelooflijk dat je die daden van die idioot verdedigt.

15 oktober 2019 om 19:34

Meer dan 100k, wie heeft je dat verteld? NOS? Ondervraging van de coup waarna zoveel daarna weer zijn vrijgelaten? Of zijn ze vergeten daar wel een nieuwsmelding van te maken? Ik verdedig Erdogan NOOIT, maar mensen krijgen op internet een stijve als hij iets doet wat men niet bevalt.

15 oktober 2019 om 15:32

Je beseft toch wel dat de NFL, MLB en NHL onder een heel ander concept vallen? Dat zijn puur Amerikaanse sporten, aangezien ze geen wereldwijde bond hebben zoals het voetbal de FIFA heeft. Die staan volledig op eigen benen, dus dit is echt een van de grootste drogredenen die je kan bedenken. Turkije heeft nu niet eenmaal, maar zelfs tweemaal een duidelijke FIFA regel overtreden qua innemen van politieke standpunten. Gepaste straf opleggen, maar dat lost de problemen niet op. Die kunnen pas - en zelfs dan is het geen garantie op succes - opgelost worden als Erdogan eruit is gewerkt.

15 oktober 2019 om 15:48

Situaties zijn natuurlijk ook niet hetzelfde, maar ik begrijp je punt. Amerika wilde Hussein te pakken krijgen ivm 9-11, Turkije vecht tegen vrienden van de NAVO. Vandaar ook dat de internationale verontwaardiging hier in Europa zo groot is.

15 oktober 2019 om 15:53

Saddam Hussein zit niet achter 9/11, dat is Al-Qaida met Ossama Bin Laden waarbij de theorie bestaat dat Ossama voor Amerika heeft gewerkt. Al-Qaida heeft in diezelfde week nog de aanslag op de Twintowers opgeëist. Ik denk dat je informatie verwart.

15 oktober 2019 om 20:23

Ik bedoelde inderdaad Bin Laden en Al Qaida, ik ben niet zo thuis in dat wereldje verder blijf ik bij mijn standpunt. Ik ben van mening dat Turkije hier een hele andere grens overschrijd.

15 oktober 2019 om 16:43

Buiten dat is het eigenlijk vreemd dat de UEFA duidelijk stelt dat politiek los moet staan van voetbal en dan hierop in zou gaan.

15 oktober 2019 om 16:54

Verschil is natuurlijk dat de Turkse spelers tijdens een wedstrijd met een salut de aanval op de koerden in Syrië goedkeuren en ondersteunen. Maar verder heb je wel gelijk dat je zelfde maatregelen moet nemen tegen verschillende landen die vergelijkbare dingen doen.

15 oktober 2019 om 18:55

@ Dr.duckik weet niet of ze de aanval goedkeuren of dat ze de soldaten steunen met dit gebaar. Die soldaten zijn ook gewoon mensen en hebben families thuis zitten .

15 oktober 2019 om 19:36

Niemand in Turkije wil oorlog, de hele geschiedenis bestaat daaruit. Ze zijn zat vaders, moeders, kinderen verloren. Vrij recent nog die aanslag in een club in Istanbul. Turks international (vriend van de selectie) Umut Bulut zijn vader is overleden door een aanslag van de PKK. Doe normaal, die mensen willen alles behalve bomgeluiden.

16 oktober 2019 om 22:17

Lijkt me dan beter om een statement te maken dat je tegen de oorlog bent, dan het statement dat de soldaten ondersteunt. Wie weet, wellicht komt het nog!

15 oktober 2019 om 18:53

Is dit dan ook niet een politiek statement dat je maakt als je de finale daar niet laat spelen omdat Turkije dit doet? Als de Fifa voetbal en politiek gescheiden wil houden , dan zouden ze gewoon hun afspraak moeten naleven . Of natuurlijk er moet iets gebeuren dat de veiligheid niet is te garanderen.

16 oktober 2019 om 22:19

juist niet ...je maakt duidelijk dat je niet wil dat politiek in de sport verweven wordt en daardoor het land dat dit wel doet bestraft.

17 oktober 2019 om 02:31

Het gaat hier over Syrie en de inval en over Koerden , dat heeft niks met voetbal te maken. Maar er wordt dus opgeroepen , om de deze finale ergens anders te houden vanwege de Europese sancties tegen dit land, dat heeft dus wel met politiek te maken . Als je dus om die reden de finale in een ander land houd , dan is dat gestuurd door politieke beweegredenen. En dat is wat de Fifa juist wilt vermijden.

Nou is een italiaan misschien wel 1 van de laatste die hier iets over moet zeggen, maar lijkt mij inderdaad verstandig de finale elders te spelen Überhaupt al schandalig dat het in eerste instantie is toegewezen aan zo'n onfatsoenlijk land als Turkije. Zal uiteindelijk toch allemaal niet gebeuren want ja Uefa is net zo malafide.

15 oktober 2019 om 14:38

Waarom moet het uitmaken waar iemand afkomstig van is, of wat voor club/land hij/zij aanhangt? Het diskwalificeren van iemand's geloofwaardigheid op basis hiervan, vertelt doorgaans meer over de persoon die het oppert (geen uithaal naar jou, hoor). Wel eens met je mening verder, maar het in diskrediet brengen van v.d. man gebaseerd op afkomst is overbodig.

15 oktober 2019 om 15:26

Want Italie voert zoveel oorlogen de laatste jaren?

15 oktober 2019 om 16:25

Waarom hebben Italianen vrij blijven van een oordeel hierover dan?

Opzich vind ik dit goed. Alles wat daar aan de hand is, het gaat geheid uit de hand lopen. Vooral hoe voetbal en politiek gescheiden moeten blijven..

Nee nee minister Spadafora, we mengen voetbal en politiek niet samen hier. Absoluut niet. Ik zou het lachwekkend vinden als de Uefa hierin meegaat, wel een toernooi in Rusland houden maar een finalewedstrijd in Istanbul dat kan niet.

15 oktober 2019 om 14:20

De Russische bevolking is veel minder bezig dan die van de Turkse en zijn veel patriottistischer. De spelers van Rusland heb ik geen 'saluut' zien doen.

15 oktober 2019 om 14:24

Het gaat om het afwerken van de finale in Istanbul, niet om de spelers want die halen waarschijnlijk de finale niet eens in dat stadion. Zij benoemen de actie van een land, prima. Maar dan kan je diezelfde vergelijking ook met andere landen maken, ongeacht het volk.

15 oktober 2019 om 14:37

Dus omdat een aantal Turkse spelers de saluut doen zou Istanbul onveilig moeten zijn? Istanbul is een prachtige stad waar je makkelijk rond kan lopen ongeacht je geloof of huidskleur.

15 oktober 2019 om 15:07

Ik denk dat Istanbul een van de weinige steden is, waar bevolkingen en religies zo netjes met elkaar om kunnen gaan.

15 oktober 2019 om 18:36

Istanbul is 1 van de mooiste steden ter wereld!

15 oktober 2019 om 15:40

Ja, SenorSam, dat gebeurt dus wel. Turkije heeft ervoor gekozen om de strijd aan te gaan met Syrie. Als je je dan als ploeg achter je soldaten plaatst, breng je een politiek statement uit. Als je dat echt niet begrijpt, houd dan gewoon wijs je mond. Je kennis over Turkije is ongetwijfeld 100 zo niet 1.000 keer zo groot als de mijne, maar als je de link niet kan leggen tussen deze manier van juichen en een steunbetuiging aan het leger (politiek statement dus), ga je het nooit snappen. Het zou me overigens niet verbazen als dit van hogerop afkomt, aangezien er wel meer mensen die tegen Erdogan in zijn gegaan vast zijn gezet. In Turkije leeft men in een dictatuur en dat is er inmiddels zo ver ingeslopen, dat men alles gelooft wat Erdogan zegt en ze dus volledig deze oorlogsmisdaad - want dat is het gewoon - steunen. En als je dan toch bezig bent met andere voorbeelden geven, onderbouw ze dan. Wat heeft de Russische VOETBAL! bond gedaan op politiek gebied dat het toernooi ze afgenomen moest worden? Ik weet dat Turken een trots volk zijn, maar jij bent inmiddels zo trots dat ze niets fout kunnen doen en er direct met vingers naar andere gewezen wordt.

Tja... hier kon je op wachten. Imo is dit natuurlijk terecht. Dit vraagt om problemen in de stad, ongeacht welke kant het is het en wie er gelijk heeft ( ik heb ook zo een mening, maar niet gepast om het te discussiëren op een voetbal forum). Het moet gewoon in een veilige omgeving plaatsvinden. Als er supporters die kant op gaan en er is een confrontatie is dat vragen om problemen. Snap ook nooit waarom een WK in landen als Z Afrika of Brazlië en Qatar worden gehouden. Ohnee wacht.... geld.

15 oktober 2019 om 14:25

Het WK in Qatar moet ook allang worden losgelaten inderdaad. Een schande dat dat plaatsvind en iets wat ik als voetballiefhebber ook zeker ga boycotten

15 oktober 2019 om 14:41

Wat voor confrontatie zou er kunnen ontstaan tijdens een CL-finale en tussen wie precies? De Super Cup is ook in Istanbul gespeeld 2 maanden terug, dat ging foutloos terwijl het 2 Engelse ploegen waren. Ik heb geen hoge pet op van terreurbewegingen als de Pkk, maar ik weet wel zeker dat ze niet zo dom zijn om een aanslag te plegen tijdens zo'n evenement. Want dan keert iedereen zich tegen je en dat is het laatste wat ze willen.

15 oktober 2019 om 14:49

Je moet gewoon landen boycotten die politiek door sport laten uiten als het gaat om uiten en er geweld en moord van toepassing is.

15 oktober 2019 om 14:57

Daar hadden ze dan eerder mee moeten beginnen, beste vriend. En niet pas wanneer Turkije een rol speelt.

15 oktober 2019 om 15:02

Klopt hadden ze eerder mee moeten beginnen. Maar beter laat dan nooit. WK Qatar verbieden en Turkije de champions league finale af nemen dan heb je in ieder geval een begin.

Los van of het wel of niet 'ethisch' verantwoord is om die wedstrijd al dan niet daar af te werken, lijkt het me dat de Uefa die wedstrijd gewoon in Istanbul laat spelen, alleen al omdat één van de regels is dat ze zich niet met politieke kwesties bemoeien.

15 oktober 2019 om 17:29

Het is wel eerder gebeurd, bijvoorbeeld door de uitsluiting van Yugoslavie op het EK van 1992 waardoor Denemarken kampioen werd, en ook als onderdeel van de boycot tegen het apparheidsregime in zuid afrika werd er niet tegen dat land gespeeld.

Voetbal en oorlog gaan ook niet samen, maar het zijn wel steeds dit soort lui die het erbij betrekken. Het WK van 2022 wordt toch in Qatar gehouden? volgens mij werd er onlangs ook een WK in Rusland gehouden (voor de mensen die het niet weten Rusland heeft de Krim geannixeerd, spanningen met Oekraine etc.)

Als je als Uefa roept dat het niet wenselijk is om sport en politiek te mengen moet je dus ook geen politiek statement maken door Istanbul de Champions League finale af te nemen. Laat voetbal aub gewoon voetbal zijn. Geen politieke statements door voetballers, en wat mij betreft ook niet door de voetbalbond.

En dan hebben ze het over ‘voetbal’ en ‘politiek’ gescheiden houden? Waar waren de mensenrechten toen er toernooien in Rusland, Brazilië, Afrika etc wel door mochten gaan? Om dat laatste even helder te formuleren: in de armere landen werden mensenrechten geschonden door gebrek aan financiën om zo’n toernooi in orde te krijgen. Zijn we vergeten dat er recentelijk een situatie ontstond in Azerbeidzjan? En dat is okay?

15 oktober 2019 om 18:05

Dat is ook de reden dat dit een kansloze oproep is. Bovendien zit er wel de nodige hypocrisie in. Dit is vooral mooi om even te scoren in de media en bij eigen achterban. Ik denk niet dat het zin heeft serieus inhoudelijk te discussiëren over iets wat niet gaat gebeuren (of de zaken moeten in Turkije en Syrië volledig uit de klauwen lopen).

15 oktober 2019 om 19:38

Ach, UEFA/FIFA en die hele mikmak proberen sinds hun zoveelste fouten geen gezichtsverlies meer te leiden door maar mee te gaan in wat de menigte zegt. Zij zijn de laatste die het interesseert (zie mijn tekst hierboven betreft mensenrechten in armere landen voor toernooien), zolang het geld maar blijft rollen.

Ik denk dat hier een goed punt wordt gemaakt en ben er ook voorstander van. Nu de Turkse voetbalbond en spelers ook achter de acties staan van het land. Hierdoor word de sport er ook bij betrokken en dat is iets wat we juist niet willen. Een passende oplossing word hier gegeven

15 oktober 2019 om 14:34

Dan maar in Italië doen? Zullen Mane en Sissoko wel leuk vinden (finalisten vorig jaar).juist als ze de finale ontnemen van Istanbul zullen ze indirect politiek en sport mengen.nogmaals, verdiep je in de YPG en de aanslagen in Turkije.

15 oktober 2019 om 14:37

Italië is ook niet geschikt nee en verdient de finale ook niet.

15 oktober 2019 om 14:38

En ik heb je het hele stuk uitgelegd in een ander topic senorsam. Met de halve geschiedenis erbij maar toen vond je het allemaal onzin

Iets met twee maten twee gewichten... Israël dat aan genocide doet mag meespelen in de UEFA kwalificatie. Amerika dat talloze landen is binnengedrongen speelt overal nog mee. Italië met een groot aantal racistische fascistische inwoners gaat nu de les spellen. Italië dat weigert om vluchtelingen op te nemen. Dat schepen wekenlang de toegang ontzegt. Dat Italië gaat nu de heilige uithangen. Turkije beschermt haar gebied tegen terrorisme en het kot is te klein. Beste medemens : geloof niet steeds de media en wees objectief.

15 oktober 2019 om 14:27

Turkije dringt een ander land binnen en vermoord hierbij onschuldige mensen. Lijkt me niet echt zelfverdediging van Turkije. Maar geloof de Turkse propaganda maar. Je kan beter zelf even onderzoeken wat er aan de hand is.

15 oktober 2019 om 14:33

Of draai het om: geloof de zwartmakerij naar Turkije toe maar? Het is grappig dat niemand de kijk van de Turken door jullie strot wil drukken, maar genoodzaakt zijn om zich te moeten verdedigen tegenover mensen die het schijnbaar allemaal beter weten dan de politici.

15 oktober 2019 om 14:36

Dat komt omdat het in Nederland in deze situatie goed is uitgezocht. Ik ken de geschiedenis tussen de Turken, de koerden. De PKK met als side tak YPG. Maar we weten hoe Turkije en Erodgan werkt. Schrijf je iets wat tegen Turkije werkt dan kan je de gevangenis in. Veel mensen stonden ook achter Hitler en dat beeld begint zich helaas ook bij Erdogan te voltrekken. Bizar als die 2 mensen naast elkaar legt hoeveel dingen er overeen komen

15 oktober 2019 om 14:37

Gerard13, ik neem aan dat je persoonlijk een kijkje hebt genomen in het gebied? Want de bronnen die jij raadpleegt zijn waarschijnlijk net zo objectief als 'de Turkse propaganda'.

15 oktober 2019 om 14:39

Ik heb persoonlijk contact bij de YPG ja. En ben er trots op wat die persoon voor Europa heeft betekent tegen IS

15 oktober 2019 om 14:40

Waarom is het specifiek door Nederland goed uitgezocht? Hoe is de geschiedenis volgens jou verlopen? Als ik hier het Koningshuis openbaar beledig, kan ik ook rekenen op een sanctie. Er zijn zat partijen tegen Erdogan en hem zelfs persoonlijk beledigen, doe nou niet alsof je daar geen flikker mag zeggen. Net alsof je daar leeft en het zelf hebt meegemaakt. Edit: persoonlijk contact met de YPG? Mag ik ook persoonlijk contact met jou?

15 oktober 2019 om 14:43

Ja, dan moet het wel objectief zijn natuurlijk, kan niet missen.

15 oktober 2019 om 14:44

Als je hier het koningshuis beledig krijg je geen sanctie in Nederland. Ik kan nu rustig zeggen dat ik het koningshuis waardeloos vind.

15 oktober 2019 om 14:47

Als de YPG nu dingen doet waar ik het niet mee eens ben zal ik dat ook openlijk zeggen. Het probleem is dat er in deze situatie Turkije fout zit. Als het de YPG was had ik Turkije gesteund en was het een juiste beslissing om het eigen land te verdedigen. Maar dat doen ze hier niet

15 oktober 2019 om 14:49

Gerard13, beledigen van de Koning/koningin en zijn/haar gezin is nog steeds strafbaar in Nederland.

15 oktober 2019 om 14:55

Mijn excuses clutch daarin heb je gelijk. Maar dit is alleen bij zware manieren van beledigen tegenwoordig.

15 oktober 2019 om 14:57

En dat is exact hetzelfde in Turkije. Kijk naar een debat daar, de familie van de premier wordt er in bepaalde gevallen zelfs erbij gehaald om ze pijn te doen. Grappig dat dat dus wel toegestaan is. Het gaat daar niet om beledigen maar schrijvers die mensen op een verkeerd been zetten en verdeeldheid creëren.

15 oktober 2019 om 18:43

Het klopt dst het officieel nog steeds strafbaar is, maar er niet naar gehandhaafd. In Turkije echter wel bij een belediging richting erdogan. Daarnaast kun je erdogan toch niet vergelijken met de Koning? Het is niet Atatürk de stichter van Turkije!

15 oktober 2019 om 19:40

Wordt je niet moe van die anti-Erdogan shit? Ben ook niet gecharmeerd van die vent maar ik blijf erbij dat je Turkije gewoon moet steunen. Als hij Turkije nu leidt: so be it. Ik zie momenteel niemand anders die het veel beter gaat doen.

Lol dit verzoek komt van de Italiaanse minister van Sport. Als ik hem was zou ik me eerder zorgen maken om de ongeregeldheden die plaatsvinden in de Italiaanse sportwereld dan waar de CL-finale wordt gespeeld. Ben niet eens een turk, maar die selectieve verontwaardiging tov Turkije loopt me de spuigaten uit. VS doet al decennia lang hetzelfde, maar zij brengen 'democratie' hã£â©? Maar bij Turkije zogenaamd om een volkerenmoord gaat, terwijl ze Pkk, een Koerdische terroristische organisatie willen uitroeien. Hypocriet gedrag.

15 oktober 2019 om 14:33

Dat moeten ze de PKK aanvallen, niet onschuldige mensen en de YPG die de wereld een grote dienst hebben bewezen tegen IS en nu de kampen van IS bewaken. Door deze actie van de Turken is de beveiliging van de IS kampen een stuk lager geworden en komen er weer veel IS strijders vrij

15 oktober 2019 om 14:34

Heb je je weleens verdiept in wie er verantwoordelijk is voor de IS?

15 oktober 2019 om 14:41

Heb je je wel eens verdiept in de PKK en YPG?

15 oktober 2019 om 14:54

Ik heb een vader die zijn lichaam kapot heeft gemaakt in de strijd tegen die 2, en of ik het weet.

15 oktober 2019 om 14:58

En wat heeft je vader er mee bereikt? Dus doordat je vader kapot is gegaan heeft Turkije gelijk?

15 oktober 2019 om 15:14

Nee, je vraagt of ik mij hebt verdiept en door aan te geven uit een militaire familie te komen, vertel ik je bij deze dat ik van voldoende informatie ben voorzien.

15 oktober 2019 om 17:55

Je bedoelt dat je voorzien bent van de informatie die Erdogan jullie heeft gegeven. Want de journalisten die kritiek op hem hadden, moesten vluchten.

Mods, misschien is het een goed idee om reacties uit te sluiten voor dit onderwerp en gewoon het artikel te plaatsen? Want iedereen valt in herhaling op deze manier. Wat betreft de uitspraken van deze minister, als je de finale wegneemt, meng je politiek en sport toch juist samen? Wat de Turkse leger doet in het zuid-oosten van Turkije, heeft niks te maken met een voetbal evenement. Als het schenden van mensenrechten zo hoog in het vaandel staat bij deze personen, hadden ze zich in die 1000 situaties die hieraan vooraf gingen, ook moeten uitlaten daarover. Maar toen was het land in kwestie natuurlijk geen Turkije. Misschien kruipen we een beetje in de slachtofferrol, maar ik vind dit echt hypocriet.

15 oktober 2019 om 14:44

Hoewel ik dezelfde mening deel over de reacties denk ik niet dat ze daar wat aan zullen doen, clicks en reacties genereren staat goed in de statistieken van dit forum in zijn geheel. Alleen wel jammer inderdaad dat het op deze manier moet gaan. Iedereen heeft zijn mening en iedere topic is weer een verlengstuk van een vorig topic.

15 oktober 2019 om 14:53

Het is niks anders dan verdeeldheid creëren, iets waar social media tegenwoordig zo goed in is geworden.

15 oktober 2019 om 15:24

Dat kan best, maar gisteren is een reactie van mij verwijderd omdat ze geen discussies willen uitlokken. Prima, ben het er ook mee eens dat dit een gevoelig onderwerp is. Maar dan zie ik de reacties van vandaag op de topics hierover, die ze wel laten staan. Dan gaat er toch iets mis lijkt me.

Hoppa hoofdstuk 333 in drie dagen tijd. Alle moraal ridders hands on deck. We moeten voetbal van politiek scheiden en dan komt de minister van de meest fascistische land in Europa even aankondigen dat de CL finale niet mag gespeeld worden in Istanbul. Ik zou zeggen, doe eerst zelf even wat aan de supporters van je eigen land, die keer op keer apen geluiden maken wanneer een donkere speler aan de bal komt.

15 oktober 2019 om 16:39

Zelf ben je er ook niet vies van, wel? Dat racisme daar van de tribunes rolt is niet goed te praten, maar ga even een heel land in een hokje plaatsen zeg! Zegt wat er in de Eredivisie voor weerzinwekkends wordt gezongen elke week iets over jou of Nederland? Bovendien lees ik nergens in het stuk dat Spadafora ervoor pleit de finale dan maar in een Italiaanse stad af te laten nemen, dus prijs vooral zijn moed om een gezond voorstel te doen om vanuit sport een agressor als Turkije te sanctioneren.

Dit heeft natuurlijk helemaal niets met elkaar te maken. Wanneer Turkije als nationaal elftal gestraft wordt hiervoor kan ik begrijpen na de omstreden militaire groeten - want inderdaad moet voetbal en politiek gescheiden blijven. Dat Istanbul echter een neutraal even nu opeens niet mag hosten slaat nergens op.

15 oktober 2019 om 18:47

De wedstrijd in Istanbul wordt gehost door de stad istanbul en de turkse voetbalbond. Dus je kunt het niet los van elkaar zien. Echter ben ik niet van mening dat je deze wedstrijd moet verplaatsen naar een andere locatie. Al is het maar dat ik een bezoek aan mijn familie en vrienden wil combineren met het zien van ajax in de CL finale 😃😜

Ze zeggen politiek en sport gescheiden houden, dus als spelers van turkije een saluut uitbrengen dan is dat ongepast want sport en politiek moet gescheiden zijn. Maar de minister kan wel vragen ok een bepaald toernooi niet in instanbul te laten plaatsvinden omdat er iets is met politiek.?? Beetje krom. Dan moet dat ook niet uitmaken..... beetje met 2 maten meten

Sport en politiek moeten zoveel mogelijk gescheiden blijven. Je kan van alles vinden van Turkije en de Turkse actie maar het is amper een verandering van de situatie. Turkije is al jaren geleden begonnen met de militaire interventie. In Afrin, Idlib en Aleppo ondernamen ze verschillende acties. Ik heb toen niemand gehoord over de CL finale. Rusland greep al daarvoor in in Oekraïne en Syrië, maar recent nog hebben ze de CL finale van 2021 aan Moskou toegewezen. Als je zo graag bepaalde ethiek eist van organisators dan moet je dat bedenken bij de toewijzing. Zolang er geen gevaarlijke situatie in Istanboel is gewoon de finale daar keurig afwerken.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

In de wandelgangen

Woensdag 20 november
Mino Raiola heeft woensdag een ontmoeting gehad met AC Milan om over een rentree van Zlatan Ibrahimovic te praten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren