Chagrijn bij FC Twente over VAR: ‘Je hebt totaal geen idee wat er gebeurt’

Zaterdag, 21 september 2019 om

FC Twente ging vrijdagavond in eigen stadion met 2-3 onderuit tegen Heracles Almelo. In de eerste helft leek de ploeg van trainer Gonzalo García García de voorsprong te verdubbelen, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis keurde de treffer van Javier Espinosa na inmenging van de VAR af wegens een handsbal. Joël Drommel is na afloop van de derby niet te spreken over de rol van de videoscheidsrechter.

“Het is waardeloos. Je hebt totaal geen idee wat er gebeurt. Het duurt allemaal zo lang. Bovendien weet je niet wanneer de wedstrijd klaar is. Hoeveel blessuretijd een scheidsrechter geeft, omdat het zo vaak stilligt”, zo tekent TC Tubantia op uit de mond van de doelman van FC Twente, dat recht meende te hebben op een strafschop na een handsbal in het strafschopgebied van Heracles. “Als je Heracles zo uitbundig ziet feesten na afloop, dan baal je. Daar hadden wij willen staan.”

Trainer García García wil in eerste instantie tegenover FOX Sports niks kwijt over de arbitrage, maar antwoordt na aandringen toch op de vraag of Twente een strafschop had verdiend. “Ja, een paar keer”, reageert de oefenmeester. Hij zag de 1-1 vallen vanuit een lange bal van Robin Pröpper, waarna Cyriel Dessers aan de defensie van Twente ontsnapte. “Daarna was het moeilijk om er doorheen te komen bij Heracles. Helaas hebben we uiteindelijk niet gekregen wat we verdienden, laten we het er maar op houden dat we ongelukkig waren.”

Collega Frank Wormuth was als vanzelfsprekend een stuk vrolijker. “Je kunt zeggen dat het een gelukkige overwinning was, want ik vond FC Twente technisch beter. We speelden niet zoals we kunnen spelen, we kunnen namelijk veel beter”, zegt de Duitse oefenmeester, die zijn ploeg toestemming geeft om de stad in te gaan. “Ik ga zeker niet de stad in, maar de jongens vroegen wel of ze dit mochten vieren. Onze volgende wedstrijd is op zondag, dus dan hebben ze genoeg tijd om te herstellen.”

Klopp: 'Soms moet je die VAR vergeten en gewoon een penalty geven'
Meer video's

Poll

Snap jij de kritiek op de arbitrage?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door maz65)

Het voornaamste probleem: consequent zijn. Zet capabele mensen als VAR neer, ga niet elke week een vergelijkbare situatie anders beoordelen en volg de regels. Daarbij hoeft een scheids niet naar een schermpje te gaan; als de VAR iets vindt moet dat leidend zijn.

21 september 2019 om 07:38

Vooral dat laatste, de VAR moet vanuit de studio tot de beslissing komen. Waarom moet een scheid vol adrenaline dan nog naar een schermpje kijken, terwijl er rust in de studio is. Als de VAR twijfelt, is het niet duidelijk en moeten we door !!

21 september 2019 om 08:58

In een podcast van fc afkicken vertelde Dick Jol dat hij en vele andere oud-scheidsrechters met 40 jaar ervaring dat ze als ze gevraagd worden met liefde achter de var gaan zitten. Dan heb je mensen met kennis en ervaring, in plaats van een arrogante snotaap zoals Joey Kooij die net komt kijken.

21 september 2019 om 09:10

Dat is een prima idee. Mogen lichamelijk niet meer in actie komen maar kunnen in Zeist het verschil maken.

23 september 2019 om 01:09

Der is destijds bewust gekozen voor scheidsrechters die actief zijn in het betaald voetbal, omdat ze en de regels elke x aantal maanden bij moeten houden en omdat het ook makkelijker werkt zonder een geheel aparte pool op te moeten zetten met oud arbiters. Daarnaast zijn de meeste discussie punten juist de wel/ niet overtredingen / kaarten. En in mijn ogen heeft de var in 9 van de 10 gevallen (misschien wel meer), gelijk. Je moet niet vergeten dat er maar 4 situaties zijn waarbij de var mag ingrijpen, terwijl als je sommigen hier zo hoort, hij elke situatie zou mogen uitvergroten.

De var is één grote grap. Ik hoop echt dat het systeem verandert wordt, maar ik ben er bang voor. De Knvb staat nou eenmaal niet open voor kritiek en ze zullen nooit toegeven dat dit gewoon niet werkt in deze vorm.

21 september 2019 om 03:32

Het moet inderdaad beter, maar dat komt wel. Het zal nooit perfect worden aangezien het bij veel gevallen interpretatie is. Nog steeds 10x beter dan geen var, kan ik als AZ’er na de wedstrijd tegen Partizan van getuigen. Ongelooflijk frustrerend als alles en iedereen ziet hoe het zit (en de scheids sowieso ook na terugkijken), maar er niks aan te doen is want beslissing is beslissing.

21 september 2019 om 09:40

De VAR is niet het probleem, het zijn de regels die gewoon veel te veel interpretatie ruimte laten. Als je zwart-wit zou stellen dat hands in het zestienmetergebied altijd een penalty is, valt dat prima te handhaven middels een Var. Vroeger al met dat hele 'aangeschoten hands' verhaal en nu met 'hand langs het lichaam', zolang er geen kwantitatieve criteria zijn blijft het voor verschillende interpretaties vatbaar.

Iedereen die deze wedstrijd heeft gezien weer dat de VAR weer eens hopeloos heeft gefaald. Zoals Anco Janssen al zei in een interview (waar een onderzoek naar komt, wat te belachelijk voor woorden is) dat de VAR te willekeurig is.

21 september 2019 om 08:12

Dan heb ik een andere wedstrijd gezien. Ja, er waren ongelukkige momenten en die vielen in het nadeel van Twente uit. Ik kan me echter slechts 1 moment herinneren waar ik anders had beslist (var niet ingreep). De var is niet perfect, maar zeker een stap in de goede richting.

21 september 2019 om 10:41

Beelden terug gekeken, en eigenlijk is er alleen met de penalty situatie (hands Breukers) gefaald. Afkeuren goal Twente was gewoon conform de nieuwe regels natuurlijk. Bij Breukers zou ik het na de beelden wel op de stip leggen (maakt zich breed en bal komt tegen de arm aan). Als dit in de 16 van Twente was gebeurd was ik heel blij geweest dat de VAR niet ingreep, maar nu heerst er wel een klein beetje een zuur gevoel.

21 september 2019 om 11:36

Wat dacht je van die rode kaart? Zeker met nakamura in het achterhoofd. Willekeur tijdens de wedstrijden, willekeur tussen wedstrijden. Het is waardeloos.

23 september 2019 om 01:16

Tackle van nakamura en die van afgelopen weekend met elkaar vergelijken. Dat is pas willekeur ;-). Terugkomend op die handsbal. Ik zou begrip hebben gehad als die hem had gegeven, maar verwacht dat die is uitgelegd dat die geen idee had waar de bal was, in een vallende beweging zat. En dat daarom de VAR ook niet heeft ingegrepen, want om het een grove fout te noemen van de scheidsrechter, vond ik het ook niet.

Elk team gewoon 2 keer per wedstrijd de Var inzetten. Is dan wel zo eerlijk nu bepalen de scheidsrechters en de var wanneer ze gaan kijken . En sommige vinden het dan oneerlijk.

21 september 2019 om 01:37

Maar wat als de VAR 'verkeerd' beslist? Dat probleem blijft.. de incompetentie van de beoordelaar is daarmee niet verholpen.

Zielig huilverhaal van Drommel zeg! Geen idee wat er gebeurd, hoe lang t allemaal duurt. Als het in t voordeel van Fc Twente is zul je hem over dit soort triviale factoren niet horen. Die Wormuth daarentegen is eengeschikte vent. Gewoon toegeven dat je gezwijnd hebt! Waar toch veel trainers zich in onverklaarbare bochten wringen.

21 september 2019 om 07:12

Gelukkig hebben we van Bommel noooooooooit horen huilen over de VAR. Tevens is van Bommel natuurlijk ook een prima vent in toegeven aan ie de slechtste was, lag noooooooooit aan externe factoren...

21 september 2019 om 07:13

Waarom wil je v bommel er bij halen, die heeft niets met deze zaak te maken.

21 september 2019 om 09:25

Topic gaat over fc Twente en Heracles. Dat gomespsv een terechte analyse maakt (waar ik het helemaal mee eens ben!) kan je niet onderuit halen door de psv trainer er met de haren bij te slepen (die heeft van Bommel nog 😉). Dat is kleuterschool discussie niveau.

21 september 2019 om 08:00

Drommel heeft toch ook gewoon gelijk? Heracles stond al aan de aftrap toen de 2-0 werd afgekeurd, dat is gewoon veel en veel te laat, of die VAR nou gelijk had of niet.

21 september 2019 om 10:47

Ik snap niet dat het zo lang moest duren. Ik zei het gelijk al toen de bal er in ging, volgens mij hands. Weet niet welke beelden de VAR zag dat hij nog niet overtuigd was. Duurde lang, wat frustrerend is. Maar het was wel het juiste besluit (voor ons frustrerend, maar laten we het positief benaderen). Heb persoonlijk liever dat we ‘eerlijke’ wedstrijden zien met iets meer oponthoud, dan dat er een legio aan buitenspel doelpunten goedgekeurd wordt, of duidelijke rode kaarten niet gegeven worden. Deze keer was het alleen niet in ons voordeel, helaas.

21 september 2019 om 10:23

Wormuth kan dat gemakkelijk zeggen als winnende trainer. Als hij had verloren en de Var tegen zich had gehad, dan had hij er ook wat van gezegd. Ik weet nog dat hij na een bepaalde wedstrijd zei dat niet Heracles maar de arbitrage had verloren. Wat een geschikte vent of niet?

Ik hoorde hem niet klagen na de twee onterechte rode kaarten die Groningen kreeg na bemoeienis van de Var.... Soms zit het mee, soms zit het tegen

21 september 2019 om 09:07

Dat klopt maar dat is ook logisch. Groningen kreeg discutabele rode kaarten op zich, maar zoals gisteren wordt er in de wedstrijd zelf inconsequent gefloten. De ene handsbal is er wel één en de andere niet. Beide beoordeeld door dezelfde knakker. Onbegrijpelijk.

21 september 2019 om 10:24

Iedereen weet dat die rode kaarten nog uit te leggen waren. Daarnaast had Doan die wedstrijd ook rood moeten krijgen, na de overtreding op Brama. Het zit soms mee en soms tegen, maar daarom mag je er nog wel kritiek op uiten.

21 september 2019 om 12:35

Doan vs Brams was een jaar eerder in de beker. Je bedoelt die absalam (ofzo) begin 2e helft.

21 september 2019 om 13:42

Hij bedoelt denk ik de aanslag op Matos die er voorlopig nog uit ligt.

Ach dat lange wachten is het probleem toch niet, dat weten we intussen wel. Maar Heracles maakte 2 vergelijkbare handsballen als die van Espinoza dus 2 penalty's. Plus de rode kaart voorafgaand aan de 1-2, krijg je een hele andere wedstrijd. Dan wint Twente 'm vrij makkelijk denk ik. Echt elke week worden er onbegrijpelijke beslissingen genomen. Wat de ene week een rode kaart is wordt de volgende week niet eens beoordeeld. Zo heb je er niks aan! Het zou eerlijker voetbal moeten brengen, nou niet dus. Ik durf wel te stellen dat er zonder VAR minder scheidsrechterlijke dwalingen werden gemaakt. Waardeloos.

21 september 2019 om 11:50

Ga eerst de regels eens leren. Een bal op de arm van een aanvaller waar een goal uitkomt is ALTIJD hands en goal afkeuren. Dat kun je niet vergelijken met die bal op de arm van Breukers.

21 september 2019 om 12:37

Maar waarom mag een verdediger meer hands maken dan een aanvaller? Overigens is elk aanvallend hands een vrije trap tegen, niet allen bij doelpunt.

21 september 2019 om 12:51

Geen idee, ik heb die regel niet bedacht.

21 september 2019 om 13:05

Breukers houdt gewoon de bal tegen met een uitgestoken arm, hoezo zou dat geen hands zijn.

21 september 2019 om 13:06

Ik zeg ook niet trouwens dat die van Espinoza geen hands is, ik bedoel vooral dat die andere 2 ook hands zijn. Dus ik snap je reactie niet eigenlijk.

21 september 2019 om 13:32

Je zegt dat het vergelijkbare handsballen zijn, maar dat is dus niet zo.

21 september 2019 om 15:24

Akkoord

Vorige week bij Ajax - Heerenveen werd de 1 - 2 afgekeurd vanwege een eerdere overtreding. Nu gebeurt bijna exact hetzelfde, maar wordt het doelpunt wel goedgekeurd. Is Heerenveen nu genaaid of heeft Heracles geluk gehad? Of beide?

23 september 2019 om 01:19

Omdat dit geen overtreding is, maar een ongeluk, speler van Heracles heeft geen enkel benul dat zijn tegenstander daar ligt, doet het ook niet met opzet, kijkt ook niet naar waar hij zijn been neer zet. Daarom denk ik dat de scheidsrechter niet is overruled door de VAR

Uit bij Groningen hoor je ze niet

21 september 2019 om 13:44

Eigenlijk wel, ook Doan had rood moeten krijgen. Falen van de arbitrage daar in Groningen!

Kamphuis en de VAR de zwakke schakels in de derby van het oosten.

Ik snap alle bovenstaande discussies over terechte en onterechte beslissingen van de scheidsrechter of de Var. In mijn ogen is er echter niets veranderd aan de arbitrage, we houden nog steeds discussies over beslissingen. Het enige wat is veranderd, is dat het spel nu heel lang stil ligt en er een "willekeurige" blessuretijd wordt toegevoegd. Wat is dan de toegevoegde waarde van de Var?tijdens de Europa Leaugue wedstrijden gekeken zonder Var, ging eigenlijk probleemloos, zelfs met Nederlandse scheidsrechters

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Actuele wedstrijden

2 fans
Keeper, 22 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Serge Gnabry heeft zichzelf in de kijker gespeeld van Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren