‘In onze kleedkamer gebeuren dingen die gezien worden als racisme’

Zondag, 18 augustus 2019 om

Sparta Rotterdam is op dit moment medekoploper in de Eredivisie. De promovendus won afgelopen zaterdag met 1-2 op bezoek bij ADO Den Haag en staat nu na drie speelrondes al op zeven punten. Trainer Henk Fraser is blij met de seizoensstart van Sparta en veronderstelt dat de goede sfeer binnen zijn selectie mede ten grondslag ligt aan de goede prestaties tot nu toe.

Fraser is zondagmorgen te gast in het programma Goedemorgen Eredivisie van FOX Sports en wordt daar door presentator Milan van Dongen geconfronteerd met de diversiteit binnen de selectie van Sparta. "Ik vind het echt te gek om bij Sparta te werken. De hele omgeving is multicultureel, mijn kleedkamer is multicultureel; van Frans Duijts tot Marokkaanse rap. Het is waanzinnig", vertelt Fraser.

"Het is een tijd geleden dat er bij Sparta een camera in de kleedkamer hing, maar dat zou hele mooie televisie opleveren", stelt de oefenmeester. "In onze kleedkamer gebeuren dingen die in de maatschappij gezien zouden worden als racisme. Iedereen maakt geintjes over geloof, cultuur, eetgewoontes, maar niemand voelt zich aangevallen. Dat is denk ik op dit moment de kracht van onze ploeg."

PEC Zwolle-middenvelder Pelle Clement kan zich vinden in de woorden van Fraser en erkent dat ook de humor in de kleedkamer van PEC 'hard' kan zijn. "In een voetbalelftal begeef je je toch in een veilige omgeving. Je kent elkaar goed en je schiet elke dag met elkaar op. Daardoor kun je waarschijnlijk wat meer van elkaar hebben", veronderstelt de middenvelder. "Ik ben het wel met de trainer (Fraser, red.) eens dat het op straat ook zo zou moeten zijn. Dat zou de wereld een stuk vrolijker maken."Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door duke222)
18 augustus 2019 om 10:58

kleedkamer humor is het mooiste wat er is, toen ik een tijdje gestopt was miste ik dat het meest.

18 augustus 2019 om 13:00

In de kleedkamer zijn t je vrienden. In de maatschappij heb je lieden die t echt menen en vrouwen met hoofddoeken lastig vallen. Of die toestenbordridders op bepaalde forums.

18 augustus 2019 om 13:38

In de maatschappij heb je ook enorme groepen die van een mug een olifant maken, zoals destijds met de Efteling. Zo zijn er ook genoeg allochtonen mensen die voortdurend over ‘** blanken’ praten, maar zodra wij ‘** Marokkaan, Turk, Chinees, neger’ etc. zeggen, is het racisme. Waarom andersom dan niet? De dingen die zij hier flikken, moeten wij eens in hun land van herkomst proberen te flikken. Erdogan flikkert je direct de cel in, als je al niet ergens dood wordt aangetroffen. Talloze voorbeelden, maar nee hoor, ‘wij blanken’ zijn de racisten in de wereld. Constant maar met het vingertje wijzen. En het voorbeeld met de hoofddoek.. Alsof alleen blanken hun lastig vallen. Zo wordt er in de huidige maatschappij wel gedaan. Racisme is absoluut niet goed te praten, maar ben het een beetje zat dat men voortdurend in de slachtofferrol kruipt en met het vingertje naar de blanken wijst.

18 augustus 2019 om 15:11

Je speelt nu zelf ook slachtoffer...
De dingen .. die je in andere landen flikte??
Kijk daar gaat t al mis. Je praat ook voor mensen.
Ten eerste besef wat je zegt.
Blanke plunderen andere landen omwille hun democratie .
Onder soort van dwang van een geloof vaak ook. Hele systemen zie usa draaien op white supremacy .

Racisme is niet goed te praten aub praat t dan niet goed.

Het probleem is dat mensen zich veel te snel aangevallen voelen op persoonlijk vlak. Jullie behoren eens de geschiedenis er op na te lezen en dan snap je misschien beter in welke fase we nu zitten ipv meteen bang te worden om t woord racisme en meteen in att/def mode te gaan.

18 augustus 2019 om 10:58

Niet iedereen is er van gediend. Een ander doet zich voor alsof het grappig is en een ander zegt er weer wat van. Iedereen is anders, dat maakt ons uniek.

18 augustus 2019 om 11:31

Mooi verwoord! Maar eigenlijk ben je dan gewoon een flapdrol

18 augustus 2019 om 11:04

Joh in de maatschappij gaat het er toch ook zo aan toe als in de.kleedkamer van Sparta. Ik hem 2 Turken, een Iranees, 2 Surinamers, een Amerikaan en een Let (+ 26 kaaskoppen) die voor mij ontwerpen en programeren. De hele dag gaan er dingen door het kantoor die in de media als racisme bestempeld worden maar iedereen lacht erom. De door de media opgelegde maarschappij trekt de kaart, de meeste mensen niet, van welk geloof of geaardheid ook.

18 augustus 2019 om 12:42

De context is wel dat het collega’s van elkaar zijn die waarschijnlijk bijna allemaal - op professioneel vlak - goed met elkaar door 1 deur kunnen. Wellicht komt een aantal ook bij elkaar thuis. Met vreemden op straat gaat deze vlieger niet op, want je weet niet wie je voor je hebt, waarom diegene bepaalde dingen tegen je zegt en wat de algehele context is.

18 augustus 2019 om 13:17

Ik kan niet anders als het met je eens zijn in deze. Maar komt op hetzelfde neer als de kleedkamer. Maar daarbuiten is het veelal de kleinzieligheid van de mens, die zich erg snel racistisch bejegend voelt, versterkt door de media heden ten dagen. Ben een geboren en getogen Rotterdammer, ben opgegroeid met allerlei bevolkingsgroepen en geloven. Niemand gaf erom wat je was, wat je zei, sterker nog ik at meer bij me buitenlandse (voor het gemak zo genoemd) vrienden dan thuis. Het is fout gegaan toen ze volkeren in bepaalde wijken (niet enkel in rotterdam) bij elkaar zijn gaan zetten. Toen zijn er afzettingen gekomen en waren Turken ineens Turken ect ect en hebben ze het racisme zelf bewerkstelligt. Ik pas ervoor, je moet iemamd behandelen zoals hij/zij jou behandelt. Natuurlijk is er racisme, waar ik persoonlijk zeer op tegen ben, allern vandaag de dag word alles maar als racistisch genoemd, geschreeuwd zelfs en dat is gewoon pure onzin.

Edit) tegenwoordig worden wij 'witten' net zo hard racistisch bejegend als welke bevolkingsgroep dan ook. Simpel voorbeeld: als.ik op de Mathernesse kom in Rotje dan vragen Turken wat ik kom doen, daar dit deel van Rotje van hen is en ik een kk kaaskop ben...

18 augustus 2019 om 11:06

Wat een onzin, dit zijn jongens die elkaar kennen. Dan maak je onderling grapjes. Het is heel anders wanneer je in juli door een ANWB medewerker zwarte piet wordt genoemd, omdat je een monteur aan het ondersteunen bent die jou auto aan het fixen is. (1 vd vele voorbeelden welke ik ervaren heb) lachen joh....

18 augustus 2019 om 11:20

Misschien niet grappig, maar ook weer niet verschrikkelijk. Opgroeiend en levend in de Randstad krijgen we er allemaal mee te maken. Doet soms een beetje pijn, moet je wat mij betreft tegen kunnen. Slachtofferschap is een keuze in dezen.

18 augustus 2019 om 11:35

Waarom zie je het als een belediging dat je zwarte Piet wordt genoemd? Toen mijn zoon nog klein was, was hij bang voor Sinterklaas (hij vond hem een rare oude man), maar was stapelgek op Zwarte Piet.

Edit: geweldig toch dat er zo'n goede sfeer is in hun kleedkamer. Ik denk dat het heel belangrijk is dat spelers het naar hun zin hebben. Bij sommige clubs zie je het plezier gewoon van het gezicht van de spelers stralen.

18 augustus 2019 om 11:42

Navinmisser, ik kan me voorstellen dat je dat als belediging ervaart. Het moet ook niet te ver gaan natuurlijk, maar tegenwoordig is het al racisme als er in een film die zich afspeelt in het Engeland van de middeleeuwen geen etnische diversiteit is. Dan denk ik: tja, die had je daar toen ook niet. Stel je niet aan.

18 augustus 2019 om 11:48

Kyle66, omdat die opmerking richting Navinmisser waarschijnlijk wel denigrerend bedoeld was. Los van dat wij blanke Hollanders zwarte piet geweldig vinden en het in de Sinterklaas context niet als een belediging zien. Zo'n ANWB medewerker die het op zo'n manier zegt, noemt hem eigenlijk gewoon slaaf en dan is het niet bepaald leuk

18 augustus 2019 om 12:06

@Bobiku, maar ik ben geen blanke Nederlander. Ik ben geboren in Suriname. Wel is mijn zoon hier geboren. Maar ook ik heb het nooit als racisme beschouwd. Bovendien worden in Suriname nog veel ergere dingen gezegd tussen de bevolkingsgroepen onderling. Daar wordt echt gediscrimineerd. Juist daarom begrijp ik al die protesten niet.

18 augustus 2019 om 12:13

In het concept van zwarte piet zit op zich ook geen kwade intentie, maar in de woorden van die ANWB werknemer wel. Ik kan me in ieder geval erg voorstellen dat Navin het als belediging ervaart. Het draait in mijn ogen om context en intentie en die medewerker noemt Navin geen zwarte piet omdat hij stapelgek op hem is

18 augustus 2019 om 12:25

Bobiku29

"los van dat wij blanke Hollanders zwarte piet geweldig vinden en het in de Sinterklaas context niet als een belediging zien. Zo'n Anwb medewerker die het op zo'n manier zegt, noemt hem eigenlijk gewoon slaaf en dan is het niet bepaald leuk"

Is de grootst mogelijke onzin. De zwartepietenfiguur heeft niets met racisme noch met slavernij te maken. Dat dat wel zo zou zijn, is perceptie van bepaalde mensen. Dat dat zo is, blijkt wel uit het feit dat hoewel racisme ongrondwettelijk is en iedereen die zich daar schuldig aanmaakt, strafrechtelijk kan worden vervolgd, de anti-zwartepietenbrigade die een verbod op Zwarte Piet nastreeft, keer op keer met een kluitje in het riet worden gestuurd als men zich tot de rechter wendt. Omdat men niet in staat is om zelfs maar iets dat op een valide argument lijkt, op tafel te leggen waaruit blijkt dat de zwartepietenfiguur racistisch zou zijn. Dat komt omdat die argumenten er niet zijn omdat die beschuldiging rechtstreeks uit de onderbuik komt. Het sinterklaasfeest is vooral een kinderfeest en vindt plaats in december. Als je daar in februari al wakker van begint te liggen en rode vlekken van je in je nek begint te krijgen, is er volgens mij iets heel erg mis met je en zou je eigenlijk professionele hulp moeten zoeken.

Er is een Engels spreekwoord dat luidt: "if you can't beat them, join them". Als al die mensen die te hoop gaan tegen de zwartepietenfiguur hun onderbuik voor de verandering eens links zouden laten liggen en hun hersencellen aan het werk zouden zetten, zouden ze vanzelf tot het besef komen dat je die uitspraak op een geweldige manier zou kunnen toepassen op de sinterklaastraditie. De zwartepietenfiguur is immers bij uitstek geschikt om moeilijke onderwerpen als het slavernijverleden, racisme en intolerantie voor kinderen bespreekbaar te maken en echt iets te doen aan pesterijen aan het adres van donkere kinderen. Door meer begrip voor elkaar te kweken. Door te hoop te gaan tegen de zwartepietenfiguur bereik je alleen maar het tegendeel en geef je de echte racisten een podium om hun foute denkbeelden te verkondigen en verspreiden. Met als gevolg dat racisme alleen maar meer toeneemt.

18 augustus 2019 om 12:40

Scepticus, ik zeg ook niet dat ik Sinterklaas en alles eromheen racistisch vindt. Ik erger me juist ook aan het feit dat de racismekaart tegenwoordig overal voor getrokken wordt. Ik vind echter dat die opmerking die Navin beschrijft niet leuk is. Die opmerking heeft namelijk niets te maken met het onschuldige kinderfeest. Dat is gewoon iemand neerzetten als 'zwart hulpje'. Dat vind ik vrij denigrerend. Ik vind niet dat zwarte piet an sich racistisch is, maar die opmerking van de ANWB medewerker vind ik persoonlijk echt niet grappig. Ik ben niet tegen het hele idee van zwarte piet, dus de hele zwartepietendiscussie is hier een beetje overbodig. Als je mijn overige comments leest in dit topic, zul je zien dat ik een hekel heb aan de slachtofferrol.

Wat denk jij dan dat die medewerker bedoelt met zijn grap? 'Hé, jij bent die leuke gast van het Sinterklaasfeest'? Die opmerking is denigrerend en dat staat los van het hele Sinterklaasfeest zelf. De context is totaal verschillend.

Ik ben het niet met je oneens, maar ik vind dat wat die ANWB gast zegt, geheel buiten de discussie valt die je hier voert

18 augustus 2019 om 12:44

Bobiku29, ‘maar tegenwoordig is het al racisme als er in een film die zich afspeelt in het Engeland van de middeleeuwen geen etnische diversiteit is.’ Ik ben benieuwd naar welke film jij refereert?

18 augustus 2019 om 13:06

Apocalyps, bij bijvoorbeeld de Robin Hood serie van BBC was dit een issue en ook bij 'Witcher' (Netflix serie die eraan komt) was er discussie over. Productiemaatschappijen zijn bang voor kritiek op een gebrek aan diversiteit. Wat dan volgt is geforceerde diversiteit. Ze moeten aan een quotum voldoen, representatie moet divers zijn. De huidige multi-etnische samenleving moet gerepresenteerd worden in een periode waarin het nog niet bestond. Gaat helaas ten koste van realistische afspiegeling.

Er wordt ook geschreeuwd om een donkere James Bond. Of een vrouwelijke, omdat gender binnen de wetenschap als construct wordt gezien. Ook een voorbeeld van geforceerde diversiteit

18 augustus 2019 om 14:32

Bobiku29

"wat denk jij dan dat die medewerker bedoelt met zijn grap? 'hã©, jij bent die leuke gast van het Sinterklaasfeest'? Die opmerking is denigrerend en dat staat los van het hele Sinterklaasfeest zelf. De context is totaal verschillend."

Ik kan die vraag niet beantwoorden omdat ik er niet bij ben geweest. Wat ik wel weet is dat er veel misbruik wordt gemaakt van het sinterklaasfeest en de zwartepietenfiguur. Bijvoorbeeld door lieden die zich tijdens het sinterklaasfeest als zwarte piet uitdossen en het nodig vinden om met een Surinaams accent te praten. Dat is ronduit walgelijk en dient geen enkel doel. Maar dat heeft zoals je zelf al terecht opmerkt niets met het sinterklaasfeest zelf te maken en zegt ook niets over dat feest, maar vooral iets over de lieden die dat doen. Je moet ook niet de illusie hebben dat je met een verbod op zwarte piet dat soort excessen kan uitsluiten, voor mensen die er op uit zijn om anderen te kwetsen is er altijd wel ergens een stok voor handen om mee te slaan. Het sterkste wapen om dat gedrag aan te pakken, is om het compleet te negeren. Omdat hun gedrag het doel dan voorbij schiet omdat het geen succes sorteert. Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat je dat ook moet doen met uitlatingen die verder gaan dan pesten. Dat kan je niet hard genoeg aanpakken als daartoe de mogelijkheid is.

18 augustus 2019 om 14:57

Scepticus, volledig mee eens. Ik vind dat wat Navin zegt los staat van het sinterklaasfeest en wat je er verder over zegt, daar sluit ik me helemaal bij aan. Zeker wat negeren betreft. Zo laat je zien dat je erboven staat en zet je zonder iets te zeggen de dader juist voor paal

18 augustus 2019 om 12:45

Nu nog in de maatschappij? In een land waar men zwarte piet normaal vind, de toenemende onlinebeweging met extreemrechtse haat boodschappen, politie die elke willekeurige licht of donker getinte persoon in een mooie auto stopt? De toenemende haat tegen moslims, PVV etc etc. Racisme racisme noemen in Nederland is taboe want de witte Nederlander vind dat mensen zich niet moeten aanstellen want het doet hem niet pijn dus moet het jou ook niet pijn doen.

18 augustus 2019 om 15:06

londongooner

"nu nog in de maatschappij? In een land waar men zwarte piet normaal vind, de toenemende onlinebeweging met extreemrechtse haat boodschappen, politie die elke willekeurige licht of donker getinte persoon in een mooie auto stopt? De toenemende haat tegen moslims, PVV etc etc. Racisme racisme noemen in Nederland is taboe want de witte Nederlander vind dat mensen zich niet moeten aanstellen want het doet hem niet pijn dus moet het jou ook niet pijn doen."

Het is complete onzin dat racisme niet bij de naam genoemd zou mogen worden. Politieke correctheid is in NL volksziekte nummer 1. Het tegendeel is waar, er worden zaken met racisme in verband gebracht die dat helemaal niet zijn. Zoals Zwarte Piet. En als je Jan en Alleman maar lang genoeg en voor het minste geringste voor racist uitmaakt, verliest het begrip op den duur vanzelf zijn betekenis en doet het mensen niets meer als ze voor racist worden uitgemaakt. En hoe groter de groep mensen die onterecht als racist wordt weg gezet wordt, hoe minder ze zich er iets van zullen trekken dat dat gebeurd en hoe vaker ze hun schouders zullen ophouden als het begrip racisme ter sprake komt. Het grootste gevaar voor racisme is onverschilligheid en hoe meer mensen er onterecht worden weg gezet als racist, hoe meer die onverschilligheid zal toenemen. Door de zwartepietenfiguur als racistisch weg te zetten, maak je de mensen die het Sinterklaasfeest op de traditionele manier vieren expliciet uit voor racist. En als je een heel volk tegelijk voor racist uitmaakt, dan kan het heel hard gaan.

18 augustus 2019 om 14:29

Ik wil hier toch op inhaken.
Ik snap de gevoelens etc.
maar laten we duidelijk wezen, als iets racisme is.. dan mag dat aangekaart worden sterker nog het moet vind ik om verder te komen.
Ik heb al decades door, men wilt nuances. Sorry dat gaat niet. Ik vind dat echt bizar dat men dat vraagt.
Als iets racisme is.. dan hoort het benoemt te worden.
Daarnaast zou de andere groep kunnen luisteren en bijv de rollen omdraaien. Dan komje verder.
Waarom er veel racisme is is veelal uit onwetendheid.
Vele van die bijv masshooting dudes, wedden ze hebben nieteens ooit echt gesproken met iemand van andere etnische achtergrond, ze beroepen zich veel al op memes en internet en media. Vele zijn ook ongeletetterd.

Er zijn vele mensen vele, ook hier in dit draadje wellicht , dat als ze het woord Racisme alleen al horen is het direct van: doei! of direct defence of attack mode.
Dat is het probleem! Zo gaat dat dus al jaren met bijv ZP debat. (en voor de duidelijkheid das niet iets van nu LOL wie dat denkt snapt het dus ook al niet).
Als de racisme kaart wordt getrokken (en ik bedoel met goede argumenten), dan vind ik niet dat men het a la Trump zo kan ontkennen (want t gaat er niet om wat men ook zegt maar wat men doet, en de patronen!) , maar dat gebeurt dus wel men wuift veel te vaak weg. Terwijl degene die racisme aankaart, heeft dit vaak al langer verzwegen. Dat degene er op een moment wat van zegt is niet zomaar.
Zie de vele voetballers die (helaas) mondjesmaat opstaan. Racisme is live and well das europa en maar, heel amerika bijv berust er op met haar wetten (the law) waardoor wij in europa t nog voelen. Wat niet gek is want europa is de spil in dat systeem.

Het gaat gewoon om respect, jij/ik ben(t) niet meer dan een ander en denkt totaal fout als je/ik dat dacht. De grap van alles is de mensen die racistisch zijn snappen nogsteeds niet dat we uit afrika kwamen . Of ze weten t dondersgoed, want kijk je kan naief zijn dat is 1 , maar op het moment dat je het weet en je "zwijgt"dan ben je gewoon ook het probleem.
en heey we mikken op klimaatverandering? maar wie leidt het meest eronder ? Juist.. dat zijn al die "so called " niet westerse landen...
We willen electro rijden? Jullie weten wel dat je dan litium nodig hebt dat zich het meest in zuidamerika bevindt? En dus ja, grond zal ook geplunderd worden he?
het is allemaal geen toeval . ZO noemen We ons zelf het rijke westen , terwijl het goud (grondstoffen) etc is helemaal niet in het westen. In feite is europa arm.

Hoop dat ik wat (vz) mensen aan t denken heb gezet niks is nooit bedoeld om wie dan ook tegen t scheenbeen te trappen ofzo.
Soms trekt men idd echt om niks racisme kaart das waar maar die pik je er zo uit! , maar wat ik weet is dat dat verre van het geval is in de meeste gevallen.
Zp is maar een klein vb. Het IS racisme en intriest.
Te veel denken dat de anti zp mensen bedoelen: ja je viert sinterklaas dus je bent racist.. nee niemand heeft dat ooit gezegd! Daar gaat het dus weer fout, dat men zich zo persoonlijk aangevallen voelt, waar het om gaat is dat men snapt hoe alles zo gekomen is. En dat we eens dat horen te erkennen en van daaruit verder werken naar een toekomst met veel meer perspectief want dit racisme perspectief is gewoon doomed to fail.
Men behoort de waarheid te weten en het gaat te ver om het dan continu weg te wuiven als.. :"oh hebje weer racisme kaart. Want degene die dat ook steeds zeggen zelf komen ze met geen 1 valide argument.
Kijk alleen op de comment waar ik op reageer t krijgt meteen 150 duimpjes omhoog, ik snap dat ook wel maar t is wel kortzichting imo.
Dus Geen nuances aub!

En men is te vaak bang, is niet nodig, t gaat om t luisteren naar elkaar. Draai rollen om dan zie je misschien wat andere bedoelen..
Grappen moeten kunnen , sarcasme ook , maar vooral sarcasme is gevaarlijk en ik weet dat nederlanders daar van houden.
Sarcasme kan snel te ver gaan.
Het beste lijkt me gewoon doen wat je zegt.
En ga mensen niet behandelen zoals je zelf ook niet behandeld wilt worden.
Duke has spoken.
Hopelijk vond vz dit niet offtopic? Lol)

natuurlijk moeten mensen dingen tegen elkaar kunnen zeggen en grapjes kunnen maken zolang het maar niet stelselmatig treiteren en denigrerend of kleinerend wordt. waarschijnlijk is er daar in de kleedkamer een goede balans

18 augustus 2019 om 11:43

Ja ik moet ik het nog zien... Zulke grappen word wel om gelachen maar kunnen onderhuids pijn doen. Zo een veldwijk bijvoorbeeld daar is oa Mahi toen bij fc Groningen flink om geflipt wat die vent allemaal zei. Rasistische grappen zijn nooit goed voor de langere termijn relatie.

18 augustus 2019 om 12:10

Helemaal mee eens kraanvogelaar, een beetje plagen kan voor de meesten geen kwaad, zolang het maar geen pesten wordt. Klinkt als de lagere school, maar voor velen werkt het wel zo.

Dat is de sleutel ja, je niet aangevallen voelen. Zou het in de hele wereld maar zo werken dat men humor nterpreteert als humor, en niet als middel om in de slachtofferrol te kruipen om aandacht te genereren. Is toch het leukste wat er is, dat je met elkaar kunt lachen zonder het respect te verliezen. Laat de kleedkamer van Sparta het voorbeeld zien voor de maatschappij

18 augustus 2019 om 11:46

Ik heb zoiets een grap moet kunnen zeker als die grappig is dan hoef je niet altijd met elkaars gevoelens rekening te houden. Maar bijvoorbeeld in de marrokaanse cultuur ligt dat weer anders. Die kunnen eerst mee lachen om ook hun mannelijkheid te tonen maar onderhuids worden ze wel gekwetst. Ik denk niet dat zo een sfeer op de lange termijn gaat werken.

18 augustus 2019 om 11:51

Bij mij niet. MAROKKANEN? Wanneer ben je een Marokkaan, dat vraag ik mij oprecht af. Mijn ouders zijn lang geleden in marokko geboren. Ben ik dan een Marokkaan?

18 augustus 2019 om 11:52

Martijnovic, ik snap je punt, maar denk dat dat wel meevalt. Het zijn teamgenoten die in het veld laten zien voor elkaar te willen knokken. Dan accepteer je geintjes van elkaar. Pak 'm beet Rayhi weet dat Bart Vriends een goede gast is die niets doet met de intentie om hem te kwetsen

18 augustus 2019 om 11:57

HaasHazepad, in mijn ogen ben je dan Nederlander met Marokkaanse invloeden. Ik woon zelf echter in Rotterdam en wordt door Marokkanen op straat aangesproken met 'Hé Hollander'. Waarmee ze dus eigenlijk suggereren dat zij dat zelf niet zijn. Logisch ook wel, want als blanke man ben ik natuurlijk wel te onderscheiden van mannen met Marokkaanse roots. Toch vind ik het altijd weer opvallend als ik zo genoemd word, want dan blijkt toch dat ze zichzelf niet echt als Hollanders zien

18 augustus 2019 om 11:58

@haashazepad je bent een marrokaan als je je een marrokaan voelt. Ik wil niet zeggen dat iedere marrokaan het zelfde is maar je hebt wel te maken met een cultuur. Alhoewel die ook weer per marrokaanse provincie verschilt.

18 augustus 2019 om 12:56

@HaasHazepad,

‘Wanneer ben je een Marokkaan’

Mensen gaan niet het achterste van hun tong laten zien.

Er zijn filmpjes / docu’s uitgebracht van mensen die foto’s te zien kregen van Marokkanen die naar Nederland zijn geëmigreerd, hier wonen en werken en Marokkaanse Nederlanders (hier geboren en getogen).

Volgens mij werd de vraag gesteld wie zij als Marokkaan beschouwen en wie zij als Nederlander beschouwen.

Ze lieten o.a. Najib Amhali, Badr Hari, Burgemeester Aboutaleb, Ali B en Mohammed B zien.

Weet je wat men antwoordde en waarom? 😂😂😂.

Was bij ons ook. Daarom zijn gemengde voetbalteams (en ook lagere scholen) zo cruciaal voor goede integratie . Ik denk als Ze daar regels voor gaan opstellen , dat dat integratie problemen fors zou verminderen

Dit is naar mijn mening het perfecte voorbeeld van hoe de maatschappij zou moeten zijn. Velen schijnen te denken dat het agressief 'jagen' op racisten, en alles dat ook maar een klein beetje naar racisme ruikt, leidt tot meer gelijkheid in de samenleving. Ik denk echter dat dit alleen maar averechts werkt. Mensen worden bang om te zeggen wat ze denken, of om grappen te maken, want de racismekaart wordt direct getrokken. Dit zorgt dan weer voor irritatie en onderlinge spanning, omdat mensen het gevoel krijgen dat ze hun vrijheid van meningsuiting kwijtraken. Een echte 'harmonieuze' samenleving is er 1 waar mensen van alle rassen, religies etc. zich comfortabel genoeg voelen rond elkaar om onderling grappen te maken over deze zaken. Hulde dus voor de kleedkamer van Sparta, een voorbeeld voor heel Nederland en de rest van de wereld.

Aan de schrijver van dit artikel: ik denk dat Fraser hier doelt op de zanger Frans Duijts en niet op iets wat van Frans-Duitse komaf is. In de context van de zin lijkt het me vrij duidelijk dat hij verschillende muzieksmaken in de kleedkamer omschrijft: van Frans Duijts tot Marokkaanse rap.

Die Marokkanen laten Sparta geweldig voetballen!

Op het werk bij mij ook zo, we kunnen elkaar heerlijk tot het bot beledigen, Hollanders, Marokkaanen, Turken maar het verschil met op straat is dat we elkaar goed kennen en weten wie het zegt, is toch totaal anders dan de boze witte man bij ons in de straat waarvan iedereen weet dat hij een hekel heeft aan buitenlanders maar tegelijk verwacht hij dat niemand moet klagen als hij mensen op hun kleur of ras aanvalt!

ik ben Fries met Pools bloed. Jarenlang in Utrecht gewoond en gewerkt. Gemakkelijk slachtoffer voor allerlei slechte grappen over Friesland en Polen. Mijn standaard reactie: "toch wel interessant dat ik dan juist bij jullie ontwikkelingswerk moet doen". Samen lachen en weer door. Beetje plagen hoort er bij, zeker in de voetbal kleedkamer. Als je daar niet tegen kan, moet je een andere sport zoeken. Kijk anders nog eens de serie All Stars terug, bij voetbal is iedereen de lul voor elke onzinnige reden: afkomst, kleur, kapsel, vriendin, tm je kleintje. En daarna weer aan het bier. Hoe slechter de humor, hoe beter de sfeer. Moedwillige racisme is daarentegen een ander verhaal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Rotterdam

Actuele wedstrijden

17 fans
Coach, 53 jaar

In de wandelgangen

Zondag 20 oktober
Manchester United krijgt concurrentie van Paris Saint-Germain in de strijd om Ivan Rakitic. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren