PSV-directeur Gerbrands: ‘Wij zijn Champions League in opleiden’

Zaterdag, 10 augustus 2019 om

PSV slaagde er onlangs in om Donyell Malen langer aan de club te binden. De twintigjarige aanvaller zette zijn handtekening onder een nieuw contract tot de zomer van 2024. Algemeen directeur Toon Gerbrands legt in gesprek met De Telegraaf uit waarom het voor de Eindhovenaren zo belangrijk was om de voormalig jeugdspeler van Ajax te laten verlengen.

In het recente verleden wist PSV ook al gewilde spelers voor de club te behouden. Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, Jetro Willems, Luuk de Jong, Jeroen Zoet en Steven Bergwijn tekenden de afgelopen jaren nieuwe contracten, ondanks interesse vanuit het buitenland. “Wij zagen deze jongens als het fundament van het team. Hoe steviger het fundament, hoe beter je kunt presteren. Zij zijn ook de cultuurbewakers van het team”, aldus Gerbrands.

De directeur benadrukt hoe belangrijk het is voor PSV om de toptalenten langer te behouden. “We zien dat de Europese topclubs weer in de Eredivisie scouten. Wij zijn Champions League in opleiden. Jonge spelers, grofweg tussen 16 en 21 jaar, krijgen hier de kans om zich te ontwikkelen”, legt Gerbrands uit. “Bij de top vijftien van Europa krijgen spelers bijna geen kans meer om zich te ontwikkelen, ze moeten er direct staan. Al die jongens die vanuit de Eredivisie de stap maken dragen bij aan het imago van onze competitie.”

Gerbrands vreest niet voor een keldering in de marktwaarde van een speler nadat hij een nieuw contract heeft getekend. “Vaak zijn het spelers die al langer bij de club zitten, van wie we weten wat we in huis hebben. De kans dat de waarde keldert, is daarom nihil. Het zijn eigenlijk de meeste zekere verlengingen, met nauwelijks risico. Ik durf te stellen dat alleen een serieuze blessure een probleem kan veroorzaken. Dat is dan meestal gelukkig van tijdelijke aard.”

Van Bommel: 'Huidige selectie PSV sterk genoeg voor de Champions League'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

94 reacties (laatste reactie door scepticus38)

Malen en Bergwijn kwamen uit de jeugd van Ajax. Wijnaldum van Feyenoord, willems van sparta..

ik vind PSV zeker geen Cl al het om opleiden gaat

10 augustus 2019 om 08:33

Wijnaldum ook van Sparta

10 augustus 2019 om 08:42

Nou scheelt het dat Gerbrands het over de eredivisie in brede zin heeft en niet over PSV alleen of specifiek

10 augustus 2019 om 08:44

dwanziger, oprechte vraag voor je. Wanneer is iemand naar jouw mening eigen jeugd? Bergwijn kwam op zijn 14e naar PSV en is dus opgeleid door Ajax volgens jou. Waar leg je de grens? Donny van de Beek speelde tot zijn 11e bij Veensche Boys, dus volgens jouw redenering is hij geen eigen jeugd van Ajax? Zit er een leeftijdsgrens aan?

10 augustus 2019 om 08:53

Naar mijn mening is eigen jeugd de eerste profclub waar je terecht komt na de amateurs, daar waar je voor het eerst gevormd word van voetballer tot prof

10 augustus 2019 om 09:05

Dus als iemand op zijn 8ste bij PSV komt maar op zijn 9de na Ajax gaat en vanuit daar op zijn 20ste na real Madrid gaat dan is dat de verdienste van PSV? Ik vind je beredenering heel raar.

10 augustus 2019 om 09:14

ik geef de beredenering aan voor eigen jeugd. Dan is die persoon dus eigen jeugd van ajax EN Psv.
volgens mij niet zo heel moeilijk toch?

Malen is dus een een jeugdspeler van Ajax, Arsenal en Psv
Van De Beek bij Ajax (zijn eerste profclub) is dus een jeugdspeler van Ajax

10 augustus 2019 om 09:20

dwanziger, dan ben je dus zelf wel een beetje selectief. Je zegt in je eerste post dat Bergwijn is opgeleid door Ajax. Dat moet dus zijn Ajax én PSV. Of kwam dat minder goed uit om je argument kracht bij te zetten?

Overigens blijft het een zinloze discussie. Of het nou eigen jeugd betreft of niet, het gaat om de stappen die iemand zet in de Eredivisie. Dus spelers als Malen, Bergwijn, Dolberg, Schuurs zijn wellicht geen eigen jeugd maar zetten wel grote stappen richting een mooi niveau.

10 augustus 2019 om 09:26

Ik zou zeggen de club waar je het langst hebt gespeeld van je 12e tot je 21e , aangezien je je in die periode ontwikkeld van kind tot (jong)volwassen

10 augustus 2019 om 09:34

Volgens mij moeten de moeders de spelers baren bij psv voor dat het eigen jeugd wordt gezien.. spelers als depay, Malen en Willems zijn gewoon eigen jeugd. Volgens dzwanziger heeft ajax dan ook geen eigen jeugd

10 augustus 2019 om 09:36

Er staat Letterlijk. bergwijn komt uit de jeugd van Ajax, zeg nergens dat hij opgeleid is door ajax. het is een Jeugdspeler van Ajax en psv die bij Psv doorbrak.

Als jij 1 jaar ergens gewerkt hebt zet je dat toch ook op een Cv of wat?

10 augustus 2019 om 09:45

Je verbindt er de conclusie aan dat PSV geen top opleider is.
Dus zegt het dat deze jongens hun huidige niveau hebben dankzij de opleiding van hun 1e profclub toch?

10 augustus 2019 om 09:56

Ben het met je eens Mozias. Het verhaal van dzwanziger is helaas inconsistent.

10 augustus 2019 om 11:34

@dzwanziger

"naar mijn mening is eigen jeugd de eerste profclub waar je terecht komt na de amateurs, daar waar je voor het eerst gevormd word van voetballer tot prof "

Kan je dat ook met argumenten onderbouwen?. In mijn optiek was Malen in de tijd dat hij bij Ajax speelde, eigen jeugd van Ajax, toen hij naar Arsenal ging eigen jeugd van Arsenal en nu eigen jeugd van Psv. Eigen jeugd betekent niets anders dan dat hij de jeugdopleiding van een club doorloopt of heeft doorlopen. Je kunt er natuurlijk een eigen draai aan geven, zoals jij kennelijk prefereert, maar dan maak je de term betekenisloos. Bovendien is dan de vraag waarom je dat nodig vind. De Fifa heeft immers duidelijke regels voor het begrip talent, dat in de voetballerij feitelijk een synoniem is voor jeugd, daar worden alle spelers onder de 23 jaar mee aangeduid. En dat lijkt me ook volstrekt logisch omdat de leeftijd is waarop een gemiddelde mens lichamelijk en geestelijk volgroeid is. Sommige mensen doen ook net alsof de opleiding van een speler stopt als hij aan de selectie wordt toegevoegd en dat is natuurlijk niet zo. Ook dan gaat het leertraject gewoon door. Donyell Malen is op zijn 18e naar PSV gekomen, als hij tot zijn 23e bij PSV blijft, is hij 5 jaar door PSV opgeleid, dat die opleiding van Ajax en Arsenal heeft overgenomen. Malen is dus gewoon eigen jeugd van Psv, die ook in de opleiding heeft gezeten bij Arsenal en Ajax. Aangezien er nogal wat mensen zijn die de term "eigen jeugd" om welke reden dan ook maar moeilijk kunnen verdragen, kan je die wellicht beter vervangen door de term "uit eigen gelederen", al heb ik niet de illusie dat daar geen kritiek op zal komen. Muggenziften is nu eenmaal een populair tijdverdrijf.

10 augustus 2019 om 12:49

Nou...Willems absoluut niet. Die speelde al in het eerste van Sparta voordat ie naar Psv ging

10 augustus 2019 om 13:06

Lachwekkende reactie. Wijnaldum, Malen en Willems kun je over discussieren, maar Bergwijn was 14 jaar toen hij naar PSV kwam. Dan heb je zo'n jongen wel degelijk opgeleid.

10 augustus 2019 om 08:45

Mensen moeten idd beter lezen, maar nog is het onzin. In Portugal, België en Duitsland bv kunnen ze er ook wat van. En die competities zijn hoger aangeschreven. PSV haalt een malen, rekik en Bruma. Bij Dortmund vissen ze een Sancho er tussen uit en bij Hertha BSC recentelijk een Redan. Zelfde recept soort gelijke speler, toch echt een categorie hoger qua talent. De Eredivisie is eerder de EL qua opleiden.

10 augustus 2019 om 09:55

De Portugese en Belgische competitie staan hoger aangeschreven?
Net als in Nederland krijgen jonge spelers daar een kans om te spelen. Zelfde geldt inderdaad ook voor de Buli, wat wel echt een topcompetitie is. Het voorbeeld van Sancho is wat er volgens mij mis gaat in de Premier League. Daar is het voor jeugdspelers zeer moeilijk om een plek in de eerste selectie te verdienen. Zeker bij een Man City waar die vandaan kwam. Daar wordt gewoon een 4e buitenspeler voor 60-70miljoen aangetrokken.
Redan is natuurlijk gewoon een in NL opgeleide jongen die meer kon verdienen bij Chelsea, want ik geloof niet dat je daar heen gaat voor een kans in het eerste. Heeft zich bij Chelsea prima verder ontwikkeld. Ondanks de transferban en een spitsenprobleem mocht hij echter zo weg. Die had in de Eredivisie (mede omdat het niveau lager is) zeker zijn kans gekregen.
Bovendien weten we helemaal niet wat er afgesproken is tussen Chelsea en Hertha. Als Chelsea Redan de komende 3 jaar voor 10miljoen terug mag kopen, vind ik het voor Hertha helemaal niet zo'n super deal namelijk.

10 augustus 2019 om 11:51

@ninjakai

"mensen moeten idd beter lezen, maar nog is het onzin. In Portugal, Belgiã« en Duitsland bv kunnen ze er ook wat van. En die competities zijn hoger aangeschreven. PSV haalt een malen, rekik en Bruma. Bij Dortmund vissen ze een Sancho er tussen uit en bij Hertha BSC recentelijk een Redan. Zelfde recept soort gelijke speler, toch echt een categorie hoger qua talent. De Eredivisie is eerder de EL qua opleiden. "

Onzinnige redenatie. De kwaliteit van een opleiding heeft helemaal niets met het niveau van een competitie te maken, aangezien een talent niet in die competitie speelt gedurende zijn opleiding, maar in de jeugdcompetities. De spelers die jij opnoemt hebben al helemaal niets met een opleiding te maken omdat ze zijn aangekocht en grotendeels ergens anders zijn opgeleid. Toon Gerbrands heeft 100 procent gelijk met zijn stelling dat de Nederlandse opleidingen van CL niveau zijn, sterker nog nergens maar dan ook echt nergens ter wereld is de infrastructuur van de jeugdopleidingen zo goed geregeld als in NL. En het is natuurlijk ook niet zo dat de Nederlandse opleidingen niet van CL zouden kunnen zijn omdat die van Belgie en Portugal het ook zijn. De logica daarvan ontgaat me volkomen.

10 augustus 2019 om 08:46

Ja. Maar waarom is dat weer. Puur door t CL seizoen van Ajax. Nu zagen ze ineens weer dat we ook talent opleiden die mee kan met de top. En dat geldt dan in de eerste plaats voor Ajax waar gekeken wordt en vervolgens bij psv (die nationaal gelijke tred houdt met Ajax) en daarna bij de rest.

Oh Toon, bedoelde je dat toen je vertelde dat PSV weer structureel bij de beste 32 clubs (de CL) van Europa moet gaan horen. De CL in opleiden! Geintje natuurlijk. Volgens mij is dit nooit veranderd in de eredivisie, we zijn altijd opleidende voor CL.

10 augustus 2019 om 16:51

@scepticus38

Schuurs kon in januari verhuurd worden aan een andere club uit de Eredivisie, maar Ten Hag zegt dat Ajax bewust heeft gekozen voor een voltooiing van het traject van de stopper bij de Amsterdammers. "omdat hij bij geen enkele andere club gaat leren wat wíj hem kunnen bijbrengen. Perr heeft op alle vlakken stappen gemaakt en vaak hangt het met elkaar samen."

Dit citaat bedoelde ik. Komt als vrij arrogante onzin over op mij.

11 augustus 2019 om 11:43

Boris19

"dit citaat bedoelde ik. Komt als vrij arrogante onzin over op mij. "

Dat komt omdat je het niet op waarde weet te schatten. Bij een club als Ajax zijn vaardigheden nodig om te kunnen slagen, die bij een kleine club niet nodig zijn en die gaat een speler daar dus ook nooit leren, al blijft hij er 10 jaar. Omdat je bij een topclub altijd moet winnen en men bij een kleine club vaak al blij is als er niet verloren wordt. Dat vraagt natuurlijk een totaal andere aanpak.

Bij Toon is het glas altijd halfvol. Natuurlijk wordt er in Nederland gescout, maar ik heb het gevoel dat er gewoon meer gescout wordt dan vroeger omdat er zo veel rijke clubs gekomen zijn die elkaar proberen voor te blijven in het aantrekken van talentvolle spelers. Leuk dat Nederland een opleidingsland genoemd wordt, maar dit is voor een deel uit nood geboren. Zodra er een speler een goed niveau bereikt wordt hij weggekocht. Als dat maar lang genoeg gebeurt houd je gewoon geen spelers meer over. Vroeger gingen spelers rond hun 25ste weg, nu mag je blij zijn als ze in je club 23 worden (wat voor mij de leeftijd zou zijn waarop spelers naar het buitenland zouden moeten gaan). Ondertussen hebben onze clubs de grootste moeite om zich de voorrondes voor Europees voetbal door te knokken. Deze ronde lijkt het goed te gaan, hoewel Utrecht al is uitgeschakeld, maar er komt nog een moeilijker voorronde aan voor de Nederlandse clubs.
Wat PSV betreft: hun opleiding staat kennelijk niet zo goed bekend dat de clubs bij hun in de rij staan om bijvoorbeeld Bergwijn aan te trekken. Dus verlengen ze hem om zijn waarde voor volgend jaar vast te houden.

10 augustus 2019 om 09:40

Ben het deels met je eens. Maar je ziet nu wel dat ajax en psv bepaalde spelers wel kan behouden. Kijk maar naar een neres, ziyech of een Malen en bergwijn. 3-4 jaar terug waren die jongens al weer weg geweest maar je ziet nu dat door dat er meer geld beschikbaar is dat je die spelers langer aan je kan binden en dat doet de Eredivisie goed. Als je ook de wandelgangen hebr gevolgd dan had je gezien dat er genoeg clubs interesse hadden in bergwijn maar dat psv niet tevreden was met het bod dat is gedaan.

10 augustus 2019 om 09:48

Wat ajax betreft: hun opleiding staat kennelijk niet zo goed bekend dat de clubs bij hun in de rij staan om bijvoorbeeld Neres en Ziyech aan te trekken. Dus verlengen ze hen om de waarde voor volgend jaar vast te houden. @mayarood, logisch?

10 augustus 2019 om 12:23

@mayarood

"bij Toon is het glas altijd halfvol. Natuurlijk wordt er in Nederland gescout, maar ik heb het gevoel dat er gewoon meer gescout wordt dan vroeger omdat er zo veel rijke clubs gekomen zijn die elkaar proberen voor te blijven in het aantrekken van talentvolle spelers. Leuk dat Nederland een opleidingsland genoemd wordt, maar dit is voor een deel uit nood geboren. Zodra er een speler een goed niveau bereikt wordt hij weggekocht. Als dat maar lang genoeg gebeurt houd je gewoon geen spelers meer over. Vroeger gingen spelers rond hun 25ste weg, nu mag je blij zijn als ze in je club 23 worden (wat voor mij de leeftijd zou zijn waarop spelers naar het buitenland zouden moeten gaan). Ondertussen hebben onze clubs de grootste moeite om zich de voorrondes voor Europees voetbal door te knokken. Deze ronde lijkt het goed te gaan, hoewel Utrecht al is uitgeschakeld, maar er komt nog een moeilijker voorronde aan voor de Nederlandse clubs."

Het ontgaat me eerlijk gezegd een beetje wat je punt is. Er bestaat geen CL voor jeugdopleidingen, in dit geval is CL door Toon Gerbrands gebruikt als metafoor om aan te geven dat de opleidingen in NL van topniveau zijn. En of dat nu uit nood is geboren of niet, doet daaraan natuurlijk geen enkele afbreuk. Je vertelt een verhaal dat feitelijk redelijk juist is, maar waarvan de relevantie me volledig ontgaat. Er blijkt op geen enkele manier uit of je het nu wel of niet met Toon Gerbrands eens bent.

" Wat PSV betreft: hun opleiding staat kennelijk niet zo goed bekend dat de clubs bij hun in de rij staan om bijvoorbeeld Bergwijn aan te trekken. Dus verlengen ze hem om zijn waarde voor volgend jaar vast te houden. "

Dat de clubs wel voor de Ajaxspelers in de rij staan, heeft natuurlijk helemaal niets met de jeugdopleiding van Ajax te maken omdat de spelers waar het om gaat, daar al lang niet meer in spelen als ze er al ooit in hebben gespeeld. Die belangstelling is vooral te wijten aan de succesvolle CL campagne van het afgelopen seizoen, waar de spelers zich in de kijker hebben kunnen spelen. Een van de beste spelers van die campagne was Zyech, maar uitgerekend voor hem was er weinig tot geen belangstelling. Dat er weinig belangstelling was voor Bergwijn, zegt dan ook niet zoveel. Dat kan ook een kwestie zijn van voldoende aanbod en te maken hebben met de forse vraagprijs die PSV hanteert.

Wij in Nederland zijn zeker CL-niveau opleiden, alleen helaas kelderklasse met behouden van de opgeleide toppers. Hopelijk kan Ajax en ook PSV de nu ingeslagen route van langer behouden topspelers volhouden, want dat zorgt er voor dat de aankomende toppers veel sneller ontwikkelen en je team veel sneller en langer op niveau blijft. Dan kan je gaan oogsten en geld genereren. Ik ben echt blij (duh) met wat Ajax nu doet. Moet gaan blijken of ze dit seizoen weer ons supporter op ons handen lopend uit het stadion krijgen, maar ik ben er weer klaar voor.

10 augustus 2019 om 09:29

We hebben inderdaad jarenlang alles wat maar een beetje kon voetballen direct moeten verkopen om het financieel recht te kunnen houden. Met name Ajax maar ook PSV hebben eer meer controle gekregen over het wel of niet moeten verkopen van de talenten. Daarnaast staat Nederland wereldwijd bekent als opleidingsland. Ajax is zelfs een van de hofleveranciers voor de wereldtop zowel direct als indirect. Om te zeggen dat we de CL van het opleiden zijn is wellicht wat hoogmoedig maar niet volledig onterecht.

10 augustus 2019 om 09:49

Wijnaldum die de CL gewonnen heeft komt van Psv af :-)

10 augustus 2019 om 10:16

Nee van Feyenoord

Die Toon. Welk PSV talent heeft het de afgelopen 5 jaar goed gedaan in het buitenland dan? Blijft een bijzondere man. Wil ook weer even interessant doen. Er komt nu toevallig een leuke lichting aan bij PSV, maar voorlopig is er nog niemand weg. Maar goed wel een sympathieke vent.

10 augustus 2019 om 09:26

Buiten Mathijs en Frenkie kan ik me eigenlijk geen talent voor de geest halen die uit de Eredivisie naar een topclub is gegaan. Zonder tussenstap. Dus eredivisie leid op tot CL lijkt mij vergezocht. Zowel bij Ajax PSV en Feyenoord kan ik me dat niet eens meer herinneren.

10 augustus 2019 om 09:44

Oh, maar er zijn genoeg voorbeelden hoor maar het is wel van een tijdje geleden. Namen als Ibrahimovic, Suarez, Sneijder, van Nistelrooij en Robben zijn allemaal in de eredivisie begonnen en hebben vanuit de eredivisie direct de stap naar de wereldtop hebben kunnen zetten.

In het meer recentere verleden is het inderdaad wel een stuk minder geweest. Het Nederlandse voetbal heeft niet voor niets in een neerwaartse spiraal gezeten. Het lijkt er nu gelukkig weer op dat het Nederlands voetbal in de lift zit.

10 augustus 2019 om 12:08

@wouter

Als je Spurs tot de topclubs rekent: Sanchez, Vertonghen en Eriksen. Alderweireld naar Atletico. Cillessen naar Barcelona. Blind naar Man United.
Als je Napoli of Roma ook mee wil rekenen: Kluivert naar Roma, Milik naar Napoli.
Dat is allemaal afgelopen 5/6 jaar. Met Frenkie en de Ligt er bij kom je dan op 8 transfers naar topclubs, of 10 als je Kluivert en Milik mee wilt rekenen.

10 augustus 2019 om 12:16

PS dat is dus vanuit Ajax in de afgelopen 5/6 jaar. PSV en Feyenoord weet ik niet precies, maar dat zijn er in elk geval veel minder.
In elk geval Arias naar Atletico en Depay naar United.
Opnieuw, als je Roma en Napoli mee wil rekenen, Hector Moreno, Mertens en Strootman van Psv, Karsdorp van Feyenoord.

10 augustus 2019 om 13:19

Dat waren lang niet allemaal talenten die zijn opgeleid, maar aangetrokken spelers. Suarez kwam van Groningen (en daarvoor van Nacional), Zlatan kwam van Malmo enzovoort. Verder ben ik het volledig met je eens.

We moeten het niet gaan overdrijven, want we hebben ruim 10 jaar lang pure middelmaat opgeleid als voetballand. Hoog van de toren blazen heeft dus geen enkele zin als je net twee eindrondes gemist hebt en pas nu weer een aantal veelbelovende spelers voortbrengt.

10 augustus 2019 om 09:51

Wijnaldum heeft de CL gewonnen?

10 augustus 2019 om 09:55

Eerst tussen stap gemaakt

10 augustus 2019 om 10:25

Dat was niet je vraag Wouter dus Magert heeft gewoon volledig gelijk. Verder heeft Depay de stap baar United gemaakt, ook een topclub. En ja dat is geen succes gebleken maar det moet van De Ligt en De Jong bijvoorbeeld ook allemaal nog maar blijken

PSV is de laatste tijd aardig bezig met jong talent, met name voorin met Bergwijn, Gakpo, Malen en Lammers. Ze hebben nog niet echt kunnen profiteren van de verhoogde marktwaarde van Eredivisie-spelers die Marc Overmars bewerkstelligd heeft in de afgelopen jaren, maar dat komt hopelijk nog. Is alleen maar goed voor het Nederlandse voetbal als PSV ook voor topbedragen gaat verkopen. Zou daarom ook goed zijn als ze Bergwijn kunnen verlengen.

Veel mensen lezen uiteraard de tekst niet en vallen erover dat dit PSV zou betreffen. Maar het gaat om de Eredivisie. Maar dan nog vind ik dit een borstklopperij van niks. Wij zijn Champions League in opleiden? Wij hebben helemaal geen keus! Middelmatige broodvoetballers van een jaar of 24 verkassen liever naar het Championship of een kelderploeg in de Champions League dan dat ze op die leeftijd in de Eredivisie blijven hangen. Dat een speler als Berghuis een van blikvangers van onze competitie is, komt gewoon omdat spelers van dezelfde categorie - niveautje Barry van Galen, Rob Witschge, Gaston Taument - gewoonweg niet meer de standaard zijn. Door de nivellering kijken we nu naar 18- tot 20-jarigen die je vroeger langs zou zien komen op een onzalig tijdstip op zaterdagmiddag of zondagochtend in de jeugdcompetitie. Dat we uit armoede deze jongens, zonder ze in de vorm van stabiele routiniers enig houvast te bieden, vroegtijdig doorschuiven naar basisplaatsen en de druk en verantwoordelijkheid die dit meebrengt vind ik niet per definitie prijzenswaardig. Weliswaar maken we van de nood een deugd, maar Champions League opleiden? In Duitsland, Frankrijk en Spanje breken er ook gewoon talenten door. Laten we nu geen natte broek krijgen omdat spelers als Sadilek, Ekkelenkamp, Rosario en Kokcu ineens kansen krijgen. Kom op hé!

10 augustus 2019 om 13:30

Wat moet je anders? Voor het niveau hoef je voetballend Nederland in het profcircuit niet echt te volgen en de omvang en het draagvlak van Nederlandse clubs zijn nou ook niet bepaald indrukwekkend. Ik vind dat we wel degelijk de "champions League van het opleiden" zijn.

Al decennia lang horen we bij de top en bij de outsiders op eindrondes. Welk land met een maximaal aantal inwoners van ongeveer 18 miljoen en een oppervlakte van zo'n 41.000 km2 kan dat zeggen? Waarschijnlijk doet alleen Portugal het minstens zo goed.

Het is natuurlijk geen toeval dat de grootste landen met de meeste inwoners de topcompetities en de beste spelers hebben. Dat is puur gebaseerd op geografie en in dat opzicht doet Nederland het in verhouding onzettend goed. Wij zijn als voetballand nota bene uitvinder van het totaalvoetbal waar elke voetballiefhebber ter wereld gek op is.

10 augustus 2019 om 15:25

Ten eerste: als dat al decennia zo is, waarom je zelf dan nu op de borst kloppen. Ten tweede: de laatste jaren slagen steeds minder Nederlanders in de top. Zelfs in de gloriejaren van De Grote Vier waren er buiten Robben, Van der Vaart, Sneijder en Van Persie geen Nederlandse voetballers die een significante rol bij een topclub speelden. Van Bommel en Nigel de Jong waren vaste waardes, maar verder houdt het wel op. Zoveel toptalent brengen we niet meer voort, terwijl rond de eeuwwisseling hooguit een handvol spelers niet in de top actief waren. Dus zijn we zo Champions League in opleiden? Je zou kunnen beweren dat we dat juist minder zijn gaan doen? Frank de Boer was een typisch opgeleide topverdediger, zijn Oranje-kompaan Jaap Stam een laatbloeier die zichzelf uitvond. Waarom duurt het dan ruim 15 jaar voordat een natuurtalent als De Ligt zich als hun opvolger aandient? Als Mathijsen en Heitinga jarenlang het beste centrum is dat je kunt samenstellen, vind ik dat geen bewijs van ultiem opleiden.

10 augustus 2019 om 16:49

Persoonlijk denk ik toch vooral dat de voetbalwereld veranderd is en de criteria zijn verschoven, niet alleen in Nederland. Bovendien ben ik van mening dat natuurtalenten geboren worden. Voor zo'n klein land krijgen we het toch altijd weer voor elkaar om goede spelers voort te brengen.

Ik denk dus ook dat je betreft natuurtalenten per km2 moet rekenen en dan is het niet vreemd dat landen als Frankrijk, Duitsland en Engeland er meer hebben. Ik ben van mening dat we het naar verhouding nog steeds uitstekend doen voor zo'n klein land.

Verder is de Champions League een ruim begrip. Noem bijvoorbeeld eens 3 soortgelijke landen die beter opleiden dan Nederland en noem eens 3 soortgelijke landen die minder vaak een slechte generatie hebben dan Nederland.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.PSV74
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

3 fans
Aanvaller, 20 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 PSV 3 1 0 0
2018/2019 PSV 31 10 4 0
2017/2018 PSV 4 0 1 0
2017/2018 Jong PSV 22 13 2 0
2017/2018 Arsenal 0 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Van Bommel: ‘Hij heeft deze eerste selectie voor Oranje verdiend’

Donyell Malen is door bondscoach Ronald Koeman opgenomen in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatieduels met Duitsland en Estland en volgens PSV-trainer Mark van Bommel is de...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 22 augustus
Bayern München leidt de race om Kai Havertz voor het seizoen 2020/21. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren