Dit kunnen AZ, FC Utrecht en Feyenoord verdienen in de Europa League

Zaterdag, 13 juli 2019 om

De UEFA heeft de financiële verdeling voor het nieuwe Europese seizoen bekendgemaakt. Een prijzenpot van 3,25 miljard euro wordt verdeeld over de Champions League, Europa League en de UEFA Super Cup. Waar Ajax en PSV mogen hopen op deelname aan het miljardenbal en daarmee enorme inkomsten, gaan AZ, FC Utrecht en Feyenoord proberen zich via de voorrondes te plaatsen voor de Europa League. In dat toernooi zijn ook miljoenen te verdienen, maar deze bedragen zijn slechts een schijntje vergeleken met de bedragen in de Champions League.

Het nieuwe Europa League-seizoen is vorige maand al van start gegaan. Veertien absolute voetbaldwergen uit San Marino, Andorra, Noord-Ierland, Gibraltar, de Faeröer Eilanden, Kosovo en Wales hebben hun eerste wedstrijden in de preliminary round al achter de rug. AZ en FC Utrecht mogen binnenkort al aan de bak in de tweede voorronde. Als nummer vier van de Eredivisie krijgt de ploeg van Arne Slot te maken met het Zweedse BK Häcken, de nummer vijf van het vorige seizoen. FC Utrecht won de play-offs door in de finale Vitesse te verslaan. Ook het team van John van den Brom stroomt in de tweede voorronde in en neemt het daarin op tegen het Bosnische HSK Zrinjski of het Noord-Macedonische FK Akademija Pandev, de club die in 2010 werd opgericht door Goran Pandev. Zrinjski heeft momenteel de beste papieren in handen, aangezien het op bezoek in Macedonië met 0-3 wist te winnen. Donderdagavond valt de beslissing in het tweeluik.

Feyenoord kent zijn tegenstander pas op 22 juli, wanneer er geloot wordt voor de derde voorronde. De nummer drie van het afgelopen Eredivisie-seizoen zou in eerste instantie al in de tweede voorronde instromen. Omdat Ajax de TOTO KNVB Beker won en zich als landskampioen plaatste voor de derde voorronde van de Champions League, neemt Feyenoord het ticket van de Amsterdammers over. Op donderdag 8 en 15 augustus staan de duels in de derde voorronde van de Europa League op het programma. Wanneer AZ, FC Utrecht en Feyenoord deze ronde overleven, plaatsen zij zich voor de play-offs. Deze wedstrijden worden gespeeld op donderdag 22 en 29 augustus. De winnaars plaatsen zich voor de groepsfase van het toernooi.

Voor de drie Nederlandse clubs wordt het een zware klus om alle voorrondes te overleven. Mocht het de clubs lukken, dan staat daar een mooie financiële vergoeding tegenover. De UEFA stelt een totale prijzenpot van 560 miljoen euro beschikbaar voor de clubs die meedoen vanaf de groepsfase.

Startpremies: 140 miljoen euro

25 procent van de prijzenpot wordt verdeeld over de 48 deelnemers aan de groepsfase. Dat kom neer op een bedrag van 2,92 miljoen euro. Ter vergelijking: clubs die deelnemen aan de Champions League krijgen een startpremie van 15,25 miljoen euro.

Enorme bedragen lonken opnieuw voor Ajax en PSV in de Champions League

Champions Leauge-deelname blijkt een stuk lucratiever dan spelen in de Europa League.Lees artikel

Prestatiebonussen: 168 miljoen euro

Een overwinning in de groepsfase van de Europa League levert 570.000 euro op. Een gelijkspel is goed voor 190.000 euro. Per gelijkspel in de groepsfase gaat er 190.000 euro in een pot. De totale pot gaat via een verdeelsleutel naar de deelnemers van de groepsfase. De hoogte van het te ontvangen bedrag is per club afhankelijk van het aantal overwinningen.

Clubs die zich als groepswinnaar plaatsen voor de knock-outfase verdienen 1 miljoen euro. De overige clubs die zich plaatsen voor de volgende ronde ontvangen 500.000 euro. De prestatiebonussen lopen dieper in het toernooi verder op. De clubs die zich plaatsen voor de achtste finales verdienen 1,1 miljoen euro. Een plek in de kwartfinale is goed voor nog eens 1,5 miljoen euro, terwijl de halve finalisten 2,4 miljoen euro ontvangen. Beide finalisten zijn verzekerd van 4,5 miljoen euro en de winnaar vangt nog eens 4 miljoen euro.

Coëfficiëntenranglijst: 84 miljoen euro

Net als in de Champions League wordt er ook in de Europa League een extra startpremie verdeeld op basis van de coëfficiëntenranglijst. De UEFA stelt totaal 84 miljoen euro beschikbaar. Deze pot wordt verdeeld in delen van 71.430 euro. De laagst geklasseerde deelnemer van de Europa League ontvangt zodoende 71.430 euro, terwijl de hoogst geklasseerde club 48 van deze delen krijgt: 3,42 miljoen euro. Omdat het nog onzeker is welke clubs allemaal zullen deelnemen aan de groepsfase, is het nog niet met zekerheid te zeggen wat AZ, FC Utrecht en Feyenoord via deze constructie gaan verdienen. AZ is de nummer 55 op de ranglijst en kan van de drie het meeste verdienen. Feyenoord is terug te vinden op de 96ste plaats, terwijl nummer 175 FC Utrecht in deze pot hoeft niet te rekenen op miljoenen.

Market pool: 168 miljoen euro

De UEFA verwacht ongeveer 168 miljoen euro te kunnen verdelen via de televisiegelden. Per land liggen de bedragen anders en het is dan ook nog onzeker wat er klaarligt voor de Nederlandse clubs.

Mochten AZ, FC Utrecht en Feyenoord er niet in slagen om zich te plaatsen voor de groepsfase, dan blijven zij niet met lege handen achter. Clubs die worden uitgeschakeld in de tweede voorronde ontvangen een solidariteitsvergoeding van 260.000 euro. Clubs die in de derde voorronde worden uitgeschakeld mogen rekenen op 280.000 euro en clubs die stranden in de play-offs moeten genoegen nemen met een vergoeding van 300.000 euro.Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door master d)

Oef, das nog wel een verschil met de Champions League. Maar er valt toch nog aardig wat te verdienen als je de groepsfase haalt. Startgeld van 2,92 miljoen, half miljoen per overwinning, als je dit optelt met tv-gelden en station opbrengsten geeft dat clubs als Feyenoord, AZ en Utrecht aardig wat extra inkomsten.

Hopelijk weten minimaal 2 van de 3 de groepsfase te halen. Ze kunnen dan behoorlijk wat coeficienten binnen sprokkelen en is het belangrijk voor de ontwikkeling van hun jonge talenten.

12 juli 2019 om 12:40

We zijn het ook gewoon aan onze stand verplicht om de groepsfase te halen. Mochten we een keer goed loten, dan ook doorstoten tot de knockoutfase. Mijn club moet nu eens presteren in Europa!

12 juli 2019 om 12:46

Alle drie die clubs moeten gewoon het hoofdtoernooi halen. Kom op man. Het zijn goed gerunde clubs met goede spelers die voorrondes EL moeten kunnen halen. Het moet eens afgelopen zijn met die karoge aanwezigheid van NL clubs in Europa. Punten, ervaring en geld pakken.

12 juli 2019 om 13:05

Dat hangt natuurlijk wel van de tegenstanders af in de voorrondes. Häcken en waarschijnlijk Zrinjski mogen geen probleem zijn voor AZ en Utrecht, maar ik weet in ieder geval dat Utrecht in de 3e voorronde geen geplaatste status heeft en dan ook sterke ploegen kan loten voor Utrecht/Europa league begrippen. Paar seizoenen geleden speelde ze sterk tegen Zenit maar kwamen net iets te kort. Ik weet niet tot wanneer AZ en Feyenoord een geplaatste status hebben. Ik vind ook dat minstens 2 van de 3 ploegen zich moet kunnen plaatsen voor de Europa league maar alles hangt af van de loting.

12 juli 2019 om 13:23

Jap, zonder geplaatste status heb je kans op tegenstanders als AS Roma, Eintracht, Wolverhampton....

12 juli 2019 om 20:08

As Roma was toch al geplaatst omdat Milaan uitgesloten werdt van EL voetbal, of heb ik iets gemist?

Ff uitgerekend wat een club zou verdienen als ze de 16de finales halen (wat me een haalbaar doel lijkt voor feyenoord en az)

Startpremie: 2,92 miljoen
Prestatiebonussen (4 overwinningen / 2plek poule): 2,78 miljoen
Coefficiëntenranglijst: Az : 2 tot 2,5 miljoen / Feyenoord ~1,5 miljoen (schatting)
Marketingpool (zal aan het aantal NL teams liggen wat zich plaatst): Wss rond de miljoen

Dus in totaal zal het zo'n 9 miljoen opleveren voor AZ en Feyenoord zo'n 8 miljoen.
Naast deze inkomsten kunnen bijv. transferwaardes van spelers een boost krijgen van de europa league.

12 juli 2019 om 13:09

Voor Nederlandse clubs is dag natuurlijk een leuke bijverdienste en kunnen ze goed gebruiken, maar vind de verschillen met de CL wel belachelijk. De grote worden groter en rijker en de rest krijgt bijna niet de kans om aan te haken.

12 juli 2019 om 13:22

Inderdaad, de startpremie is al meer dan 15 miljoen in de championsleague. Dat zie ik geen van de Nederlandse ploegen in de europa league binnen halen. Dat lijkt me alleen haalbaar voor ajax en psv. Maar laten we hopen dat deze niet in de europa league belanden....

12 juli 2019 om 13:10

"als ze de 16de finales halen (wat me een haalbaar doel lijkt voor feyenoord en az)"

laatste paar jaar geen Europees voetbal gezien?
Ik hoop heel erg dat ze alle 3 de poulefase halen en daar wat punten bij elkaar voetballen.
Zo triest als afgelopen 2 jaar in de EL mag gewoon niet weer.

12 juli 2019 om 13:20

Jap, maar meestal als ze de groepsfase haalden (wat indd niet vaak gebeurde), ging het in de groepsfase meestal wel redelijk.
Maar of ze de groepsfase halen is natuurlijk wel de vraag...

13 juli 2019 om 08:15

Het is maar wat je redelijk noemt. In 10 jaar 4x een groepsfase gehaald, waarin 3x niet werd overwintert. Gezien de coefficientenpunten gaat een poulefase als ze die halen heel lastig worden.

Beter iets dan niets gaat hier op. Echt wisselgeld qua CL inkomsten, maar het niveau verschil is ook minstens zo groot. Voor clubs als Ajax en PSV is het niet eens aantrekkelijk, maar voor de subtop is alles mooi meegenomen. Ik hoop dat ze alle 3 de Groepfase kunnen halen om te cashen.

13 juli 2019 om 09:41

Klopt dat het niveau te groot is, maar op deze manier blijft het verschil ook te groot. Zodra de verdienste van Europa League omhoog gaat, bied je die clubs een kans om aan te haken met de CL clubs. Op deze manier blijft dat beperkt.

15 juli 2019 om 13:04

Is nou eenmaal minder animo voor en dus levert het toernooi minder geld op. Toch is de Europa League qua inkomsten op vooruit gegaan, maar haalt het niet bij de CL die sinds de nieuwe opzet 3x zo hoog als eerst is geworden. Eerst kreeg je 50 miljoen voor CL winst tot paar jaar terug. Nu verdien je dat zowat bij het startgeld. Minimaal 100 miljoen voor de finalisten en winnaar.

hoop dat ze alle 3 de poulefase halen, maar voor utrecht zal het het moeilijkste worden, ivm de niet geplaatste status in de 3e ronde. vorige keer werden we daardoor gekoppeld aan zenit en de keer daarvoor aan celtic.
maar we gaan het zien, als er maar niet onderschat wordt tegen kleine clubs, zoals nederlandse clubs wel vaker last van hebben

15 juli 2019 om 13:01

In de 3e voorronde meestal nog wel geplaatste status, maar meestal in de laatste play off ronde niet. En Utrecht schakelde Celtic uit en ook bijna Zenit. Vervolgens ging het ooit mis tegen het Luxemburgse Differdange, dus zoveel mag het eigenlijk niet uitmaken. Dit Utrecht geef ik een goede kans om alle voorrondes te overleven..

Coëfficiëntiebonus?? Wat is dat voor onzin! Ik ben verre van communist, maar een verschil van 71.000 met 3,42 miljoen?? Az of Utrecht kan er nog geen speler van kopen en bijvoorbeeld Arsenal poetst een half jaar salaris weg van een topper.... Een mooier voorbeeld krijg je niet dat de UEFA alleen maar voor de 4 grootste voetballanden werkt!

15 juli 2019 om 12:58

En toch zijn de inkomsten ook in de Europa League vooruit gegaan. In de Champions league verdien je nu 3x zoveel als een aantal jaar geleden in de Champions league. Deze coefficientenbonussen zijn een extraatje op de startpremie. Dus heb je al zo 4 miljoen binnen als je de Groepfase EL bereikt hebt. Dat is helemaal niet mis hoor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.AZ50
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. KerkAanvaller52
M. MahiAanvaller31
J. HouwelingKeeper00
M. PaesKeeper30
T. NijhuisKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

In de wandelgangen

Zaterdag 31 oktober
Manchester City bereidt een bod van veertig miljoen euro op Denis Zakaria voor. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren