Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘La Masia is ziek’: hoe het ‘Barcelona-DNA’ dreigt te verdwijnen

Laatste update:

Op 25 november 2012 vond er een unicum plaats in de geschiedenis van Barcelona. De Spaanse grootmacht won op die frisse zondagavond in Valencia met maar liefst 4-0 van Levante en tekende zo voor zijn twaalfde overwinning in de eerste dertien wedstrijden van het seizoen, de beste seizoenstart ooit van de club in LaLiga. Het meest opmerkelijke feit van dat duel kwam echter al na een kwartier spelen tot stand toen Dani Alves zich moest laten vervangen vanwege een hamstringblessure. Met Martín Montoya als vervanger binnen de lijnen en een opstelling die verder bestond uit Víctor Valdés, Gerard Piqué, Carles Puyol, Jordi Alba, Sergio Busquets, Xavi, Andrés Iniesta, Cesc Fàbregas, Lionel Messi en Pedro, speelde Barcelona daarna een uur lang met een elftal dat compleet bestond uit spelers die werden opgeleid op het wereldberoemde La Masia-complex van de club.

Door Robin Bruggeman

Zeven jaar later staan de zaken er echter heel anders voor in Catalonië. In het jaar dat La Masia zijn veertigste verjaardag viert als jeugdcomplex van de club zijn er met Messi, Busquets, Piqué en Alba nog vier spelers over die er zeven jaar geleden ook bij waren. Sergi Roberto is bovendien de enige zelfopgeleide speler die zich in de afgelopen jaren heeft weten op te werken tot basiskracht, al speelt de geboren Catalaan, van origine een middenvelder, door zijn rol als rechtsback meestal niet op zijn ‘eigen’ positie. Met Rafinha en de jonge Carles Aleñá zaten er in het afgelopen seizoen nog twee van La Masia afkomstige spelers in de selectie van trainer Ernesto Valverde, maar hun rol bleef, mede vanwege blessureleed, beperkt. Van het team dat Spanje deze zomer vertegenwoordigde op het EK Onder-21 in Italië kwam zelfs geen enkele speler uit de befaamde jeugdopleiding van Barcelona en in Spanje wordt er al enkele jaren druk geschreven en gesproken over de ‘teloorgang van La Masia’.

De oorzaak van deze discussie ligt deels bij het aankoopbeleid van de kampioen van Spanje. Waar aartsrivaal Real Madrid al langer een gálactico-politiek hanteert, ging Barcelona er juist prat op veel van zijn sterspelers zelf te hebben opgeleid. De successen van de ‘Gouden Generatie’ uit de eigen jeugd leidde echter tot een enorme toestroom van cash, terwijl het voor trainers die de druk voelen om meteen te presteren vaak aantrekkelijker is om een gevestigde naam te halen in plaats van een talent dat nog niets heeft bewezen op te stellen. In de afgelopen jaren werd met de komst van onder meer Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé, Frenkie de Jong, Malcom en Arthur voor honderden miljoenen euro’s aan speler van buitenaf uitgegeven. Dat Barcelona voor ‘rotatie-spelers’ als Arturo Vidal, Paulinho, Kevin-Prince Boateng en Jeison Murillo het eveneens buiten de muren van de eigen befaamde jeugdopleiding moest zoeken zorgde verder voor flink wat opgetrokken wenkbrauwen onder de achterban van de club, die in het verleden zo verwend was geraakt door de lopende band met talenten die vanuit La Masia werd uitgerold richting het Camp Nou.

Coutinho werd anderhalf jaar geleden voor een bedrag van 145 miljoen de duurste aankoop uit de clubgeschiedenis.

Het succes van de jeugdopleiding was in het afgelopen decennium echter ook een van de redenen dat het voor talenten steeds moeilijker werd om aansluiting te vinden bij de hoofdmacht. Doordat het niveau van de ploeg, die met onder meer Puyol, Xavi, Iniesta en Messi furore maakte, zo hoog lag en veel van deze spelers hun hele loopbaan bij Barcelona bleven, kwamen de talenten die daarna boven kwamen drijven voor een dichte deur te staan. Dit leidde onder meer tot het vertrek van Thiago Alcántara, op dit moment beschouwd als een van de beste middenvelders van de wereld, naar Bayern München. De nu 28-jarige Spanjaard was op basis van talent zeker goed genoeg om voor Barcelona te spelen, maar zag ook dat zijn speelkansen op het middenveld door de aanwezigheid van clubiconen Xavi, Iniesta en Busquets niet voor het oprapen lagen. Andere clubs kregen dit ook door en winkelden graag en veel op La Masia door er onder meer André Onana, Mauro Icardi, Héctor Bellerín en de later teruggekeerde Fàbregas weg te halen.

La Masia 360
De gebrekkige doorstroming van talenten heeft in de afgelopen jaren tot de nodige zorgen bij de hoogste afdelingen van de club geleid en voorzitter Josep Maria Bartomeu doet er inmiddels alles aan om het tij te keren. Onder de noemer ‘La Masia 360’ werd drie jaar geleden een project gestart waarbij er meer nadruk kwam te liggen op de mentale en academische begeleiding van de op het jeugdcomplex woonachtige talenten. Bij de opening van La Masia in 1979 was er slechts plek voor twaalf spelers, maar in de jaren daarop werd het complex zo ver uitgebouwd dat er uiteindelijk zestig talenten konden wonen. Na de bouw van een nieuwe accommodatie in 2011 kwam er zelfs ruimte voor 83 bedden, maar met zoveel aanwezige kinderen die een groot deel van hun opvoeding onder de vleugels van Barcelona genoten, kon het niet anders dan dat er ook veel zaken bleven liggen. In een poging om de jeugdopleiding te stroomlijnen en zaken te professionaliseren stelde Bartomeu in 2016 zijn vertrouwde luitenant Albert Soler aan om het ‘La Masia 360’- project te overzien.

Onder leiding van Soler werd er met een omvangrijk programma gestart, waarbij een team van zeventien tutors zich over de talenten ontfermde. De jonge spelers worden op academisch en mentaal gebied bijgestaan met het doel om eventuele problemen vroeg te kunnen detecteren en zodoende tot snelle oplossingen te kunnen komen. De komst van Pep Segura als directeur voetbalzaken in 2017 zorgde volgens de Catalaanse krant Ara echter al snel voor een kink in de kabel. In een omvangrijk stuk genaamd ‘La Masia is ziek’ wordt geschetst hoe Soler en Segura al snel lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan. Soler had daarvoor na geruime tijd getwijfeld te hebben de dagelijkse leiding van het project in handen gelegd van Carles Folguera. Dit was echter tegen het zere been van Segura, die zijn vriend Pere Gratacós graag aan het hoofd van ‘La Masia 360’ had gehad.

Voorzitter Bartomeu hoopt de jeugdopleiding weer uit het slot te kunnen trekken.

Die stammenstrijd leidde daarop tot verschillende clashes op het hoogste niveau en had ook een negatieve uitwerking op de dagelijkse gang van zaken op La Masia, waar jeugdtrainers en andere medewerkers ‘gedwongen’ werden een kant te kiezen. Segura kan zich, naast zijn ontevredenheid over het passeren van zijn vertrouweling, bovendien niet vinden in de richting die de opleiding van Barcelona wordt opgestuurd. Volgens de oud-trainer van Olympiacos hebben de talenten het al druk genoeg met hun ontwikkeling op voetbaltechnisch gebied om ook nog eens veel tijd te besteden aan specialisten die niet direct iets met het voetbal te maken hebben en alleen voor ogen zouden hebben dat de jonge spelertjes betere resultaten boeken op school. Segura zou hierin gesteund worden door een groot deel van de jeugdtrainers, die de inbreng van de tutors niet per se noodzakelijk achten. Als gevolg hiervan vertellen de talenten in de persoonlijke gesprekken met hun tutors naar verluidt wat zij denken dat de begeleiders willen horen om er zo snel mogelijk van af te zijn en wordt er maar weinig echter progressie geboekt.

Barcelona-DNA
Een andere belangrijke pijler van het ‘La Masia 360-project’ is het opleiden van (jeugd)trainers die het Barcelona-DNA, de filosofie van Johan Cruijff en de geschiedenis en de waarden van de club door moeten geven aan de spelers. Bij de trainers die in de afgelopen jaren zijn aangesteld wordt er echter op gehamerd om risico’s in het spel zoveel mogelijk uit te sluiten, terwijl zij verder vooral les krijgen in data-analyse en juist niet in de normen en waarden van de club. Het eerder speciaal in het leven geroepen ‘Barcelona-identiteit’-programma bestaat volgens Ara verder alleen nog maar uit het rondleiden van nieuwkomers en hun familie door het clubmuseum, in plaats van dat er uitgebreid aandacht wordt besteed aan de clubfilosofie. De Catalaanse krant stipt dan ook aan dat de jonge talenten steeds minder te maken krijgen met het specifieke club-DNA waar Barcelona zoveel waarde aan hecht.

Naast bestuurlijke en educatieve problemen heeft ‘La Masia 360’ ook zijn weerslag op de meer praktische gang van zaken op het jeugdcomplex. In 2011 werd er voor miljoenen euro’s een nieuw gebouw neergezet met het doel om de op La Masia woonachtige talenten meer comfort te bieden en ervoor te zorgen dat er minder gebruik hoefde te worden gemaakt van dure hotels om de jonge spelers onder te brengen. Vanwege de uitdijing van de staf, en de beslissing van Segura om alle werknemers van de niet voetbalgerelateerde onderdelen van Barcelona naar La Masia te verhuizen, moest de bovenste verdieping van het echter gebouw al snel worden omgebouwd tot kantoorruimte. Niet veel later moesten ook de fitnessruimte en de ‘audiovisuele’-kamer, die door de talenten werd gebruikt om te ontspannen door middel van het samen kijken van wedstrijden het spelen van computergames, eraan geloven om plaats te maken voor kantoren. Veel van de talenten van de club verblijven, wanneer zij niet thuis bij hun familie zijn, daarom weer in hotels en zadelen de club daardoor met een extra kostenpost op. Van de 48 voetballertjes (de rest van de bedden wordt gevuld door jonge basketballers, handballers, zaalvoetballers en hockeyers) die momenteel op het complex wonen zou het grootste deel bovendien bestaan uit huurlingen en reserves, terwijl de echt grote talenten die van ver weg zijn gekomen noodgedwongen in hotels leven.

Een van de kamers in het jeugdcomplex.

Als laatste voorname probleem stipt Ara de cateringsituatie aan. Het eten op het jeugdcomplex wordt verzorgd door hetzelfde bedrijf dat ook de voeding voor de hoofdmacht regelt. Uit budgettaire overwegingen krijgen de talenten echter niet hetzelfde te eten als de spelers van het eerste en de maaltijden die op La Masia worden geserveerd zouden een te lagen voedingswaarde hebben voor jonge atleten. Het draaiende houden van het jeugdcomplex kost de club nu zo’n vijf miljoen euro per jaar, terwijl er sinds de start van het ‘La Masia 360’-project bijna een miljoen euro is uitgegeven aan de extra begeleiding van de talenten. Deze investeringen werpen echter nog maar nauwelijks hun vruchten af en intern wordt inmiddels de noodklok geluid. Bartomeu maakt zich grote zorgen over de staat van de jeugdopleiding en heeft met bestuurslid Xavier Vilajoana en oud-perschef Xavi Martín twee leidinggevende figuren aangesteld die op korte termijn voor verbeteringen moeten gaan zorgen.

Nieuwe talenten
Het een aantal jaar geleden herziene beleid van de club aangaande Barcelona B vormt nog een extra complicatie in het proces dat talenten moeten doorlopen om de stap van La Masia naar het profvoetbal te maken. Waar de jeugdopleiding eerder nog naadloos aansloot op het reserveteam, kiest Barça er in de afgelopen jaren steeds vaker voor om het in de Segunda División B uitkomende elftal steeds vaker te vullen met oudere talenten van buitenaf. Het Catalaanse L’Esportiu becijferde onlangs dat Barcelona deze zomer al zes miljoen euro heeft uitgegeven aan nieuwe spelers voor het B-elftal, met de ruim drie miljoen euro voor FC Groningen-talent Ludovit Reis als meest in het oog springende investering. De club verraste verder door Mike van Beijnen over te nemen van NAC Breda, terwijl Marcus McGuane bijvoorbeeld vorig jaar al de gang maakte van Arsenal naar Catalonië. Barça is naar verluidt met deze transferpolitiek gestart om jonge, veelbelovende spelers al binnen te kunnen halen voordat zij hun grote doorbraak hebben beleefd en een veelvoud kosten van het bedrag dat nu op tafel moet komen. Als het die talenten vervolgens niet lukt om het eerste te halen, kunnen zij naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst voor hetzelfde of voor een hoger bedrag dan de aankoopsom weer verkocht worden.

Deze nieuwe gang van zaken bij Barcelona B kan bij de meeste socios op weinig waardering rekenen, maar toch gloort er voor hen nog hoop. Ondanks de problemen van de afgelopen jaren is de talentenstroom namelijk niet helemaal opgedroogd en de verwachting van de Culés is dat Sergi Roberto in de komende jaren weer enkele opvolgers zal krijgen. Van de huidige talenten die op de deur van het Camp Nou kloppen lijken Aleñá, Oriol Busquets en, met name, Riqui Puig de grootste kans van slagen te hebben. Laatstgenoemde is een lichtvoetige middenvelder die vanwege zijn techniek en handelingssnelheid wordt beschouwd als de natuurlijke opvolger van de vorig jaar naar Japan vertrokken Iniesta. Hun doorbaak zou mogelijk een nieuwe golf van succesvolle La Masia-exponenten in gang kunnen zetten en het eerste elftal van de club weer wat dichter bij de fans, die door de vele nieuwkomers uit het buitenland steeds meer moeite hebben om zich met het team te identificeren, kunnen brengen. Josep Guardiola, zelf een alumnus van de opleiding van Barcelona, liet jaren geleden immers al eens optekenen dat Barcelona alleen via de pijplijn van de eigen jeugd zijn status van een van de grootste en succesvolste clubs van de wereld kan behouden: “Een speler die op La Masia is opgeleid heeft iets anders dan de rest, het is een kwaliteit die alleen maar kan ontstaan doordat spelers al sinds hun kinderjaren een Barcelona-shirt dragen.”

Denk jij dat er binnen drie jaar weer een nieuwe speler van La Masia in de basis zal staan bij Barcelona?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Als je al dingen erbij gaat slepen als het eten, dan ben je wel echt naar oorzaken aan het zoeken. Beetje zoals met het Nederlands elftal en dat winnaars van morgen onzin. Je kan gewoon niet altijd talenten afleveren die in de wereldtop kunnen functioneren. Het gaat gewoon in golfbewegingen en de generatie van m'n xavi was gewoon een uniekum. Als het echt zo makkelijk zou zijn om dat soort spelers op te leiden, dan zou elke club dat wel doen. Weteldtalenten worden geboren en niet gemaakt in een jeugdopleiding.

1 juli 2019 om 00:59

Grotendeels klopt dat wel. De absolute grootheden, spelers als Messi, Xavi, Robben, Cruyf, noem ze maar op, dat zijn jongens die het talent én ook de intrinsieke motivatie bij geboorte hebben gekregen. Bij dat soort spelers moet je gedurende de opleiding eigenlijk alleen maar zorgen dat ze op hun gemak zijn. Verder komen die er wel.

De spelers daaronder, daarvoor moet je als club zorgen dat je jeugdopleiding gewoon op een hoog niveau zit. En voor een club als Barca is het toch wel raar dat ze alleen specifiek voor het B team redelijke spelers moeten aantrekken. Reis vind ik een leuk talent, daar niet van. Maar hebben ze echt niet dergelijke spelers zelf?

1 juli 2019 om 14:19

@kleinegeneraa7

Barcelona is altijd neergezet als een of andere heilige voorbeeldclub waar het gras altijd groener was dan bij andere clubs. het beleid was beter, het voetbal was beter en de jeugdopleiding was beter als bij alle andere clubs ter wereld. destijds namen ze die credits ook maar al te graag in ontvangst dus nu het een ordinaire koopclub is geworden waar geen jeugd meer doorstroomt en waar het voetbal ook niet aantrekkelijk meer is, is het logisch dat er nu ook een keer wat kritiek is

Vanochtend reageerde ik al op de interesse voor van de beek dat Barcelona transformeert naar een ordinaire koopclub en dat dat fantastische eigen DNA met zelf opgeleide spelers aan het verdwijnen is. Als je nu leest dat dat met verwachtingspatroon te maken heeft en dat coaches liever spelers aantrekken die gearriveerd zijn dan dat ze eigen talent een kans geven zou je bijna zeggen dat de nieuwe trainers ook van hun opleidingscentrum moeten komen die vervolgens goed geïnformeerd zijn over de kwaliteit van de talenten en die op waarde schat en het eigen gezicht daarmee gaat waarborgen... dat gezicht wat ze op moment qua voetbal helemaal verloren hebben!

Dit draait meer om de druk om er direct te staan in het eerste elftal. Waar speelt de b ploeg eigenlijk? In de 3 de divisie.. Als je ziet wat een paniekerige aankopen ze de laatste tijd doen, gaan ze eerder voor 'ervaring' ipv wat geduldig te zijn met een beetje risico.

Het is niet Masia die ziek aan het worden is, maar Barcelona. Raakt z’n identiteit steeds meer kwijt en komt in het rijtje koopclubs.

1 juli 2019 om 09:01

Maar ja, als de talenten vanuit La Masia niet goed genoeg zijn, wat moet je dan? Gewoon maar genoegen nemen met een 10e plek? Of zou je dan gaan kopen?

1 juli 2019 om 11:26

Maar is toch geen reden om Kevin prince boateng te halen?

1 juli 2019 om 11:33

De opleiding beter maken lijkt me de oplossing daarvoor.

Barcelona is PSG wel al voorbij helaas....vind het in niks een leuke club meer ondertussen. Kwam er ooit 2 a 3keer per jaar. Maar herken me in niks terug bij Barcelona, helaas, hoe gaaf was het er ooit, eigen identiteit, veel eigen spelers, geen reclame op het shirt. Er is feitelijk alleen nog geld over....en daarin is het nog een grotere spendeerder dan welke club dan ook.

3 juli 2019 om 00:34

@rinkhsv
Maar Coutinho een Dembélé zijn, buitenom de prijs, logische vervangers voor Neymar en later Iniesta? Dat ze niet nog lekker draaien kan gebeuren, al denk ik ook dat dit ligt aan Valverde, daar zit gewoon geen pit in.

Ik vind het altijd iets dubbels hebben.
Als je nou eenmaal xavi i iesta messi busuquets in je team hebt zitten dan moet degene die na hun doorbreekt nog beter zijn willen ze hun plek overnemen in het team.
Is dat niet zo dan hebben ze gewoon pech en moeten ze naar andere clubs. Zoals bij thiago gebeurde.
Daarnaast kan je opleiden wat je wilt maar als het talent er niet is dan krijg je alsnog een droogte.

Waar ze misschien juist moeten verbeteren is de scouting.
Hoe kan het bijvoorbeeld dat ze eerst xavis en iniesta konden scouten op jonge leeftijd en even later aankomen zetten met rafinhas?

Maar daar kan ik ook dan weer tegenin door te zeggen dat xavis en iniestas gewoon zeer unieke spelers zijn.

Er zit geen exacte wetenschap achter waarom een jeugdopleiding ene keer wel een succes speler weet te maken en andere keer niet.
Een samenhang van enorm veel factoren

1 juli 2019 om 12:09

Jep zoals ik in de laatste zin zei.
Het is een samenhang van veel factoren.

Dit klopt waarschijnlijk wat jullie zeggen zonder dat ik alles gelezen heb maar Riqui Puig komt naar BARCA A.

Huh, Jordi Alba komt helemaal niet van La Masia toch? Die was linksbuiten bij Valencia in de jeugd.

1 juli 2019 om 10:39

Jordi Alba heeft van 1998 tot 2005 in de jeugd van Barcelona gespeeld alvorens hij de transfer maakte naar Valencia.

1 juli 2019 om 12:32

Aha! Danku

Barcelona is altijd een koop club geweest, ze hebben wel een periode gehad van een jaartje of 6 ... 7 dat ze geluk hadden met een aantal uitzondelijke talenten uit de eigen jeud maar verder is Barça niet anders geweest dan de rest van de top clubs: kopen van top spelers, en het dream team uit de eerste helft jaren 90 onder Cruijff die bestond ook voor 80% uit spelers die gekocht werden dus dat heel verhaal over DNA en identiteit is natuurlijk onzin.

1 juli 2019 om 15:43

Omdat het in de tijd van Cruijff op poten werd gezet. Daarnaast waren er toen al spelers die speelden of aan de poort stonden en later alsnog hun minuten maakten. Guardiola, Amor, Ferrer, Sergi en Oscar. Daarna kwam een behoorlijke lichting met spelers die geen wereldsterren waren, maar die wel het systeem kennen én dat stapje extra zetten, zoals Celades, Roger, de la Peña, Arnau en Reina.

Had je voor al dit soort spelers de portemonnee opengetrokken en vreemdelingen aangetrokken, dan kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Precies wat we deden, twee jaar nadat van Gaal werd aangesteld.

2 juli 2019 om 13:43

Sergi, Oscar en die kale de la Pena... Jij trekt even een deur in mijn herinneringen open die al lang dicht zat en de stof en spinnenwebben op zaten.

Ik hoop dat barca rustig blijft en blijft investeren in jeugdopleiding... Dan maar een x een wat mindere lichting maar wel die cultuur behouden, zeer belangrijk.

Het is heel belangrijk dat er een trainer is die talenten herkent zoals Cruijff en Van Gaal die bij elke club jonge jongens voor de leeuwen durfde te gooien. En ze er niet meteen uithaalt als het ff wat minder gaat. En ze hebben nu veel teveel spelers rondlopen in de opleiding. Beter een kleine groep die alle aandacht krijgt en keihard moet concureren.

En n trainer als Valverde is natuurlijk ook niet ideaal. De keren dat die echte kansen geeft aan de jeugd zijn onbestaand. Hoogstens wat invalbeurten op een moment dat het er niet meer toe doet. Ofwel ga je voor een totaalvisie (waarbij de trainer van het eerste ook die waarden uitdraagt) ofwel niet. Feit dat Valverde mag blijven zegt genoeg.

Veel mensen vergeten wel dat veel spelers van het Rijkaard Barca ook gekocht waren

2 juli 2019 om 17:11

Valt wel mee hoor. Met Puyol, Xavi, Oleguer, Valdes en Iniesta had je de nodige jeugdspelers in de basis. Verder liet Rijkaard natuurlijk ook Messi en Bojan op zeer jonge leeftijd debuteren. Wel was het spel van Rijkaard echt op zijn Italiaans, met de nodige defensieve zekerheid.

Het eeuwige gebrei van Barcelona en het combineren tot op de doellijn heeft mij nooit kunnen bekoren; het staat zelfs radicaal tegen en roept de nodige weerstand op.

Het roept bij mij de wellicht volstrekt irrationele vraag op in hoeverre de aversie of juist voorkeur voor voetbalstrategie 'karakterologisch gestuurd' wordt. In hoeverre is het een reflectie?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren