Alfred Schreuder: ‘Hij heeft ervoor gezorgd dat Hakim bij Ajax is gebleven’

Vrijdag, 21 juni 2019 om

Alfred Schreuder werkte de voorbije anderhalf jaar als assistent van Erik ten Hag bij Ajax. De 46-jarige oefenmeester laat Amsterdam komende zomer achter zich om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij TSG 1899 Hoffenheim. In gesprek met Ajax Showtime bekent Schreuder dat hij zichzelf nog wel een aantal jaar bij Ajax had zien werken, maar dat hij de uitdaging in de Bundesliga niet kon weerstaan.

“Het is een samenloop van omstandigheden: de ambitie om hoofdtrainer te worden en de Bundesliga. Dit is voor mij een enorme uitdaging”, zegt Schreuder. Er werd gespeculeerd dat Ajax in hem op termijn de opvolger van Ten Hag zag. “Daar is nooit sprake van geweest. Als het wel zo zou zijn, had ik het niet kunnen zeggen, maar het is echt niet gebeurd.” Met het kampioenschap, de winst van de TOTO KNVB Beker en het behalen van de halve finale van de Champions League kende Ajax een buitengewoon sterk seizoen. Schreuder had al snel in de gaten dat dit mogelijk was.

‘Er zijn bij Ajax ook invloeden geweest van Hoffenheim op de training’

Lees artikel

“Ik denk na de thuiswedstrijd tegen Standard Luik”, wijst Schreuder op de ontmoeting met de Belgische club in de derde voorronde van de Champions League. “Hoe overtuigend we die wedstrijd toen wonnen was voor mij wel een moment van: oké, dit kan weleens heel goed gaan worden. We moeten steeds naar de eerstvolgende wedstrijd kijken, maar voor mijn gevoel was Luik wel de moeilijkste tegenstander in de voorrondes. Zij waren zeker beter dan Dinamo Kiev. Hoe we thuis speelden, zeker na die uitwedstrijd (van een 0-2 voorsprong naar een 2-2 gelijkspel), boekten we een relatief makkelijke overwinning. Toen had ik wel zoiets van: er staat wel iets.”

Schreuder benadrukt het belang van de komst van Daley Blind en Dusan Tadic, die vorige zomer werden aangetrokken. De nieuwe hoofdtrainer van Hoffenheim kende Tadic al uit hun gezamenlijke tijd bij FC Twente. “Van Dusan wist ik dat hij een ongelooflijke drive en mentaliteit had, buiten zijn voetbalkwaliteiten om. Ik dacht dat het voor jonge spelers enorm belangrijk was om dat ook te krijgen. Dat is het enige wat ik heb aangegeven waarom ik zou vinden dat Tadic belangrijk zou kunnen zijn.”

Een andere speler die Schreuder al kende van zijn tijd bij FC Twente, was Hakim Ziyech. “Vanaf dag één bij FC Twente heb ik een goede band met Hakim gehad en die band is altijd gebleven. Maar de credits gaan naar Marc Overmars toe. Hij heeft ervoor gezorgd dat Hakim is gebleven, net als dat hij en Ajax ervoor hebben gezorgd dat Tadic is gekomen. Dat heeft niet Schreuder gedaan”, stelt hij. Ziyech veroverde afgelopen seizoen de harten van het Amsterdamse publiek, maar Schreuder denkt dat hij daardoor beter is gaan spelen. “Ik denk dat ieder mens daar op een bepaalde manier gevoelig voor is, maar ik denk niet dat Ziyech er extreem gevoelig voor is.”


Poll

Zie jij Hakim Ziyech komende zomer bij Ajax blijven?


Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door origineel)

Toont toch aan dat Twente de ideale springplank naar de top is. Over twee jaar pakt Ajax de CL met Van der Lely, Ricardinho en Van der Heyden, vanuit de dug-out tot grote hoogten opgestuwd door Marino Pusic en René Hake

21 juni 2019 om 09:28

Hier in Enschede leren spelers en trainers wel met druk en kritiek omgaan, zeker waar. Ajax plukt daar nu de vruchten van .

21 juni 2019 om 10:00

Zo jammer dat je Peetje Bijen vergeet ...

21 juni 2019 om 11:44

Wás zou je bedoelen. Al die spelers komen nog uit de tijd dat het Twente sportief nog voor de wind ging.

21 juni 2019 om 12:47

Een 38 jarige Ricardinho met de Cl in de handen lijkt me echt fantastisch om te zien haha

21 juni 2019 om 13:41

Jij hebt jouw minute-of-fame ook weer gehad en hebt met deze duimpjes weer genoeg aandacht voor vandaag. Feitelijk heb je ook nog eens gelijk buiten de namen die je noemt, twee vliegen in 1 klap. Ik begrijp alleen niet helemaal wat deze opmerking nou toevoegt aan het artikel en als je een poging doet tot het maken van een grap, zorg er dan in ieder geval voor dat 'ie niet feitelijk correct is. Dat maakt het namelijk al snel geen grap meer.

Ongelooflijk dat figuren als Derksen deze man vaak zo aanpakken, alsof het een egotripper zou zijn. Erg vakkundige, bescheiden man, volgens mij.

21 juni 2019 om 09:38

En jij neemt Derksen serieus Dersken die heeft op het hoogste niveau gespeeld Veendam. Vaak kraken ze mensen in hun show maar als het goed gaat zijn ze opeens weer zooo goed, hoe hypocriet

21 juni 2019 om 10:15

Volgens mij heeft Derksen Schreuder nooit echt aangepakt. Ten Hag wel, maar dat deed iedereen in het begin van het seizoen toen hij gelijk punten verspeelde en oa Vd Beek op de bank hield...

21 juni 2019 om 10:59

Caine ik bedoel meer in het algemeen hoe ze daar iedereen neerzetten

21 juni 2019 om 11:16

Als het algemeen is zou het niet in dit forum moeten toch.

21 juni 2019 om 12:16

Derksen heeft alleen Ten Hag aangepakt, over Schreuder heeft hij nog nooit wat gezegd/hard aangepakt

21 juni 2019 om 13:37

Dat is onjuist. Derksen had enorme kritiek op Schreuder betreft FC Twente. Daar heeft hij mensen voor de bus gegooid om er zelf beter van te worden en dat heeft uiteindelijk geleid tot zijn aanstelling als hoofdcoach. Dat liep uiteindelijk dramatisch slecht af, want in al die jaren heb ik zelden een coach zo slecht zien functioneren. Als assistent schijnt hij wel erg nuttig te zijn.

21 juni 2019 om 13:39

Dan moet je natuurlijk wel weten waarom Derksen het niet zo met Schreuder heeft. Schreuder heeft namelijk voor veel onrust gezorgd binnen FC Twente destijds en heeft mensen en een trainer 'voor de bus gegooid' om zelf aan het roer te komen. Dat in combinatie met het vertoonde spel en de prestaties onder zijn hoede zorgden ervoor dat men heel snel klaar met hem was.

21 juni 2019 om 17:56

Die doet het vaak bij mensen die hij helemaal niet kent, oppervlakkig oordelen. Dus heel serieus kan ik dat ook niet nemen.

Marc heeft er voor gezorgd dat Ziyech bleef, maar als Roma had doorgepakt, zou Ziyech gewoon weg zijn geweest.

Soms moet je gewoon ook watr geluk hebben.

21 juni 2019 om 10:17

@njfromvol

"marc heeft er voor gezorgd dat Ziyech bleef, maar als Roma had doorgepakt, zou Ziyech gewoon weg zijn geweest."

Zyech en Roma hadden al een akkoord. Ajax en Roma zijn er echter niet uitgekomen en bij Ajax doet Overmars die onderhandelingen en heeft er dus, geluk of niet, persoonlijk voor gezorgd dat Zyech voor de club behouden is gebleven. Ook de opwaardering van zijn contract zal daaraan bijgedragen hebben en ook dat is door Overmars geregeld. De credits zijn derhalve volledig terecht.

21 juni 2019 om 10:21

Blijft mijn punt. ALs Roma gewoon 5 mln meer had neergelgd was hij weggeweest en had Marc daar verder niets aan kunnen doen.

21 juni 2019 om 10:59

Klopt. Echter betaalde ze dat niet en zodoende zag Marc ruimte om niet alleen de onderhandelingen met Roma voor gezien te houden maar ook om Ziyech nog een jaar langer te laten blijven.

Menig TD zou in die situatie wellicht geprobeerd hebben om toenadering te zoeken naar Roma ergens in het midden uit te komen maar Marc heeft gewoon het maximaal haalbare resultaat voor Ajax uit die situatie geperst.

Maar zoals je zegt een beetje geluk (of onkunde Roma) moet je soms hebben.

21 juni 2019 om 13:33

Ik denk dat Njfromvol vooral wil aangeven dat men nogal graag wil doen voorkomen dat Ziyech uit eigen beweging graag bij Ajax wou blijven, terwijl hij feitelijk eigenlijk vorig jaar al de stap wou maken naar een (relatief) grote club in een grote competitie.

21 juni 2019 om 14:36

Hij wou weg, maar bleef wel erg kritisch bij het maken van een keuze. Voor zover bekend is hij er alleen met Roma uitgekomen vorig jaar en die hebben uiteindelijk voor Pastore gekozen.

Toen had Ziyech alsnog kunnen kiezen voor een van die andere opties maar dit heeft hij bewust niet gedaan. Dus in die zin is het wel deels uit eigen beweging en deels geluk.

Vindt dat Ziyech sowieso gedurende zijn carriere verschillende slimme transfers heeft gemaakt. Geleidelijk richting de top, ben benieuwd wat de volgende stap wordt.

@njfromvol; hoezo denk je dat ie wel zou vertrekken naar as roma als ze 5 miljoen er bij hadden gelegd, terwijl ajax en as roma er a luit waren??

21 juni 2019 om 11:28

Ajax en Roma zijn er nooit uitgekomen... Ziyech en Roma waren al rond...

Toch wel erg irritant om telkens over die band met Ziyech te beginnen. Als je telkens met de stroming meepraat betreft een speler en hem nooit op de vingers tikt betreft z'n gedrag, is het niet vreemd dat zo'n speler je gaat waarderen.

Verder was Tadic nou niet bepaald een geweldige vondst. Die had zich al lang en breed bewezen in de Eredivisie en in de Premier League. Iedereen in Nederland wist allang dat Tadic voor Ajax een aanwinst zou zijn.

Ziyech heeft zich gewoon goed ontwikkeld (vooral mentaal) en hij is een geweldige speler, maar hij heeft ook genoeg dingen fout gedaan in het verleden en daar is hij op afgerekend door clubs, supporters en trainers. Schreuder was daar niet 1 van.

60% denkt dat ziyech blijft lachwekkend. Heeft niks meer te zoeken hier en geen reden om te blijven. Dus denk eerder dat mensen dat hopen dan dat ze echt denken dat die blijft

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AZ00
3.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

10 fans
Coach, 46 jaar
SeizoenClub
2018-2019 Ajax
2015-2018 TSG Hoffenheim
2014-2015 FC Twente
2013-2014 FC Twente
Laatste voetbalnieuws

Schreuder zwaait spits voor 53 miljoen uit naar Engeland: ‘Natuurlijk jammer’

Joelinton Cassio Apolinário de Lira, beter bekend als Joelinton, lijkt TSG Hoffenheim binnen afzienbare tijd te gaan verlaten voor een avontuur in de Premier League. Technisch directeur Alexander Rosen bevestigt dit...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 23 juli
Sergej Milinkovic-Savic maakt voor minimaal 75 miljoen euro de overstap naar Manchester United, dat een vijfjarig contract heeft klaarliggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren