Fluitconcerten voor Brazilië op Copa América na drie afgekeurde goals

Brazilië heeft de tweede groepswedstrijd tegen Venezuela op de Copa América niet in winst kunnen omzetten. Het team van bondscoach Tite beleefde in Bahia dankzij de VAR een frustrerende avond en moest genoegen nemen met een doelpuntloos gelijkspel: 0-0. Ook in de Arena Fonte Nova waren er fluitconcerten te horen, net als in de rust van de uiteindelijk met 3-0 gewonnen openingswedstrijd tegen Bolivia (3-0).

Brazilië, met wederom David Neres vanaf het startsignaal, startte met met veel intensiteit aan het duel. De eerste kans was voor de aanvaller van Ajax, maar na voorbereidend werk van Arthur schoot hij naast. Daarna moest doelman Wuilker Fariñez in actie komen op een lage inzet van Richarlison. Het antwoord van Venezuela volgde in de negentiende minuut: een kopbal van Salomón Rondón ging net naast het doel.

Zes minuten voor de pauze vond Roberto Firmino het net: de arbiter constateerde echter meteen een overtreding op Mikel Villanueva. De teams zochten zodoende na het rustsignaal zonder doelpunten de kleedkamers op en de fluitconcerten waren duidelijk hoorbaar. Gabriel Jesus nam na de rust de plaats van Richarlison in en dat leek een gouden wissel toen hij na een uur spelen scoorde. De VAR constateerde echter buitenspel van Firmino en dat was niet de laatste afgekeurde treffer.

Philippe Coutinho leek vier minuten voor tijd alsnog de winnende treffer te maken. Na een goede actie van Everton, die Neres twintig minuten voor tijd verving, werkte hij de bal achter Fariñez, maar de VAR zag een vermeende handsbal van Firmino en verleende wederom geen medewerking. Brazilië kwam in totaal tot negentien pogingen, maar slechts bij één poging moest Fariñez daadwerkelijk in actie komen.

Het is nog geen uitgemaakte zaak wie in Groep A naar de volgende ronde gaat. Peru zegevierde met 1-3 over Bolivia en heeft net als Brazilië vier punten. Venezuela, dat tegen Peru ook al een 0-0 gelijkspel afdwong, staat derde met twee punten en zelfs het puntloze Bolivia heeft op papier nog kans om als een van beste nummers drie naar de knock out-fase te gaan. Brazilië en Peru staan zaterdag in Sao Paulo tegenover elkaar, terwijl Venezuela en Bolivia tegelijkertijd in Belo Horizonte elkaars tegenstander zullen zijn.