Wanneer gaat het nieuwe Eredivisie-seizoen 2019/20 van start?

Maandag, 27 mei 2019 om

Het reguliere seizoen 2018/19 zit erop en is het wachten op de nieuwe voetbaljaargang van de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Dankzij de Afrika Cup, Gold Cup en Copa América staat ons niet een compleet voetballoze zomer te wachten. Toch zal de liefhebber uitkijken naar de eerste speeldag van het nieuwe seizoen van de vaderlandse competities.

Met de finales van de play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie in aantocht, kijken we vooruit naar de start van het nieuwe seizoen. De KNVB maakte reeds bekend dat de eerste speelronde van het nieuwe Eredivisie-seizoen 2019/20 afgewerkt wordt in het weekeinde van 2, 3 en 4 augustus. De Keuken Kampioen Divisie gaat een week later van start. De eerste speelronde van de Eerste Divisie staat voor vrijdag 9 augustus op het programma.

Datum Johan Cruijff Schaal

Het nieuwe voetbalseizoen wordt ieder jaar geopend met een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Omdat Ajax zowel de landstitel als TOTO KNVB Beker heeft gewonnen, nemen de Amsterdammers het in eigen huis op tegen PSV, de nummer twee van het afgelopen seizoen. Dit duel staat op het programma in het weekend voor de eerste speelronde in de Eredivisie, op zondag 28 juli. In verband met de voorrondes van de Champions League, is het mogelijk dat de KNVB de wedstrijd om de Nederlandse Supercup met een dag vervroegt, naar zaterdag 27 juli.

De strijd om de Johan Cruijff Schaal gaat dit jaar tussen Ajax en PSV.

"Het Eredivisie-seizoen begint komend seizoen in het weekend van 2 augustus. Door eerder te beginnen hebben we minder midweekse speelrondes nodig”, legt manager competitiezaken Jan Bluyssen uit op de website van de KNVB. “Ook biedt een vroeger begin van de competitie voordeel voor de ploegen die in de Europese voorrondes spelen. Deze ploegen zijn immers dan al eerder in het seizoen ingespeeld."

"Ook moeten we rekening houden met het EK 2020 waar we aan het einde van het seizoen mee te maken hebben”, vervolgt Bluyssen. “Natuurlijk realiseren wij ons goed dat deze datum nog in de vakantieperiode valt en dat dit vanuit supporterskant onwenselijk is, maar op basis van voorgaande punten hebben we samen met de clubs toch besloten om vroeg te starten.”

TOTO KNVB Bekerfinale

Het nieuwe bekertoernooi start komend seizoen op 24,25 en 26 september. De finale vindt plaats op zondag 19 april in De Kuip. Clubs die komen seizoen Europees voetbal spelen, stromen door een nieuwe regeling pas later in het bekertoernooi in. De Eredivisie CV maakte deze week bekend dat clubs met Europese verplichtingen instromen bij de laatste 32 in het bekertoernooi. Deze wedstrijden worden allemaal na afronding van de groepsfase van de Champions League en de Europa League gespeeld. Deze maatregel draagt eraan bij dat clubs maximaal kunnen presteren in de Europese clubcompetities.

Speelkalender

Hoe het speelschema er van alle clubs uitziet is nog niet bekend. De kalender wordt in overleg met clubs, lokale overheden, supporters en FOX Sports samengesteld. “We hebben goed geluisterd naar alle partijen en naar hun verschillende wensen. Ondanks alle belangen denken we voor alle clubs een goede oplossing te hebben gevonden. Nu gaan we werken aan de invulling van het competitieprogramma dat medio juni wordt gepresenteerd”, aldus Bluyssen.

Wedstrijden tijdens interlandperiode

In de Keuken Kampioen Divisie werd de afgelopen jaren gewoon gevoetbald gedurende de interlandperiode. Dit leverde veel discussie op, omdat verschillende clubs (jeugd-)internationals moesten afstaan. “In de aanloop naar het seizoen 2019/20 krijgen de clubs in de Keuken Kampioen Divisie daarom de mogelijkheid om zelf te kiezen of ze wel of niet willen spelen tijdens interlandweken. Clubs die niet willen spelen tijdens interlandperiodes, spelen op de eerstvolgende maandag na de interlandperiode tegen elkaar”, legt Buyssen uit. “Clubs die dat wel willen, spelen nooit tegelijkertijd met het Nederlands elftal en hebben, op Tweede Paasdag na, geen maandagwedstrijden. Hiermee voorzien we in de behoefte van iedereen.”Gerelateerd

19 reacties (laatste reactie door nl_modric)

Ik vind het vreemd dat een hele speelronde (de 31e) naar een midweek gaat om de bekerfinale voor maar 2 clubs op een zondag te kunnen houden. Het is traditie (nadat de finale jaarenlang op Hemelvaartsdag werd gespeeld), maar kan dit niet beter worden omgedraaid? Een andere optie is de bekerfinale spelen nádat de hele competitie is afgewerkt. Geeft wat meer flexibiliteit als er (hopelijk) weer een Nederlandse club Europees heel ver komt. Mijn punt: titelstrijd gaat vóór bekerfinale.

24 mei 2019 om 14:34

Doordeweeks is geen optie voor een bekerfinale, denk ik. Er moeten te veel supporters te ver reizen.
Ik denk ook dat het prima als laatst kan. Is een mooie afsluiter van het seizoen.

24 mei 2019 om 14:51

Dat de bekerfinale voor het eind van de competitie wordt gespeeld, heeft er mee te maken met de plekken van het Europese Voetbal. Stel Willem II - Ajax werd asn het eind van het seizoen gespeeld, dan moet er gewachr worden voor dat de play-offs kunnen beginnen, omdat als Ajax de beker wint alles 1 plek doorschuift

24 mei 2019 om 20:52

Een goede reden om op te houden met de play-offs en de eindklassering bepalend te laten zijn voor deelname aan de EL.

24 mei 2019 om 22:32

Zeker eens, maar dat is op dit moment de reden

27 mei 2019 om 08:28

"een andere optie is de bekerfinale spelen nã¡dat de hele competitie is afgewerkt."

Dat kan niet. Dan kom je in de knoei met de playoffs om Europees voetbal. Een club die 5e, 6e, 7e of 8e wordt hoeft immers geen playoffs meer te spelen als ze de beker winnen.

superstick: dat is waar, ná de competitie is beter.
voetbaleredivi: ga ik deels in mee, maar dit jaar is ook alles opgeschoven om Ajax lucht te geven. Ik weet niet of dat zo erg is.

We krijgen ook nog de nations league en natuurlijk wk dames.

24 mei 2019 om 19:44

Moeten we in onze kalender ook al rekening gaan houden met dat vrouwen voetbal?!

27 mei 2019 om 08:21

“Dankzij de Afrika Cup, Gold Cup en Copa América staat ons niet een compleet voetballoze zomer te wachten.’’ Aldus het artikel.

Nee hoor, in ‘onze’ kalender hoeven ‘we’ daar geen rekening mee te houden, maar het hoort wel in het rijtje van de voetbalagenda voor deze zomer. Is vermelding voor de WK dames een groot probleem?

27 mei 2019 om 14:19

Je kijkt die wedstrijd natuurlijk wel een beetje uit verveling. (omdat er zeg maar geen ander voetbal op tv is) Wat niveau betreft kan je net zo goed naar de plaatselijke voetbalclub kijken.

Dit betekent overigens niet dat ik niet met plezier naar het vorige toernooi heb gekeken. Met de kanttekening dat als de Nederlanse dames zich niet voor dat toernooi hadden geplaatst, er ook geen hond naar had gekeken.

27 mei 2019 om 08:34

Ik vind het eigenlijk wel een beetje gek dat er zo weinig aandacht is voor die Nations League. Natuurlijk, het is geen EK of WK, maar het Nederlands Elftal heeft een aardige kans om over twee weken voor het eerst sinds 1988 een prijs te winnen. Ik vind dat eigenlijk best wel een dingetje.

27 mei 2019 om 08:37

Je kunt je natuurlijk afvragen hoeveel mensen de Nations League daadwerkelijk als prijs zien. Qua aanzien hecht ik er ongeveer evenve waarde aan als aan de Lichtstadtrofee. Mensen blijven het denk ik zien als een soort oefenwedstrijden, ook omdat je na winst zelfs nog niet zeker bent van een eindronde ticket als ik me niet vergis.

27 mei 2019 om 08:43

"qua aanzien hecht ik er ongeveer evenve waarde aan als aan de Lichtstadtrofee."

Dat vind ik toch een slechte vergelijking. De Lichtstadcup is een vriendschappelijk wedstrijdje waar PSV en FC Eindhoven zich voor plaatsen omdat ze nou eenmaal de enige Eindhovense profclubs zijn.

Bij de Nations League heeft Nederland eerst genoeg punten moeten verzamelen om zich te plaatsen voor League A, daarna heeft het eerste moeten worden in een poule met Duitsland en Frankrijk en nu moet het Engeland en Portugal/zwitserland nog zien te verslaan. Da's toch wel wat anders.

Natuurlijk komt de Nations League nu nog over als een raar, kunstmatig verzinseltje van de Uefa, maar als 'ie lang genoeg blijft bestaan, dan kan dit wel eens uitgroeien tot een soort tweede EK.

Het eerste WK in 1930 werd ook nog niet serieus genomen, elk land dat bereid was om naar Uruguay te reizen mocht meedoen en dat leverde maar 13 deelnemers op. Het eerste EK in 1960 idem, Nederland, West-Duitsland, Italie en Engeland namen niet eens de moeite om zich in te schrijven. Misschien vragen we ons over 20-30 jaar ook wel af waarom in 2019 de eerste editie van de Nations League niet wat serieuzer genomen werd.

27 mei 2019 om 09:16

Haha weet ik wel. Was natuurlijk ook met enig gevoel voor overdrijving . Het is meer dat ik het proces/verloop van de Nations League belangrijker vind dan de prijs an sich. Het voelt gewoon niet als een echte prijs, en eigenlijk is dat het ook niet. Het is gewoon een toernooitje om de nutteloze oefenwedstrijden te vervangen.

27 mei 2019 om 09:43

"het voelt gewoon niet als een echte prijs, en eigenlijk is dat het ook niet."

Zo dachten mensen dus ook over het eerste WK en het eerste EK. Misschien groeit het ooit uit tot een serieuze prijs en dan sta je toch maar mooi in de boeken als de eerste winnaar.

*edit: Nog een toevoeging aan het rijtje: Willem II had in 1955 als landskampioen de Nederlandse deelnemer aan de allereerste editie van de Europa Cup I moeten zijn. Maar ze besloten zich af te melden (als ik me niet vergis omdat ze bang waren voor de hoge reiskosten), waardoor nummer twee PSV mocht gaan.

27 mei 2019 om 09:49

Tja, ik denk het niet maar we zullen zien. Overigens werd er tegen sport in de tijd van de eerste EK en WK, als ik me niet vergis, iets anders aangekeken dan nu. Nu worden we doodgegooid met toernooien om van alles en nog wat, en zelfs dat willen ze nog weer uitbreiden.

27 mei 2019 om 09:56

"nu worden we doodgegooid met toernooien om van alles en nog wat, en zelfs dat willen ze nog weer uitbreiden."

Voor clubteams, ja. Maar voor Europese landenteams had je tot voor kort alleen het EK en het WK en voor de winnaar van het EK nog de Confederations Cup. Maar dat was het wel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 27 juni
Juventus wil Nicolo Zaniolo en Lorenzo Pellegrini overnemen van AS Roma. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren