Update: Jeugdtrainer komt met nieuws en zet streep door overstap naar Ajax

Maandag, 20 mei 2019 om

Rav van den Berg ruilt de jeugdopleiding van PEC Zwolle in voor die van Ajax, zo meldt fankanaal ForzaPECZwolle zaterdagmiddag. Het vijftienjarige broertje van Sepp van den Berg, dat uitkomt voor PEC Zwolle Onder-16, sluit zich vanaf volgend seizoen aan op De Toekomst. Zijn vertrek wordt bestempeld als een aderlating voor PEC en de jeugdopleiding.

Toch is het afscheid van Van den Berg geen grote verrassing. Eind maart meldde De Stentor al dat de jongeling gesprekken had gevoerd met Ajax en PSV. Technisch directeur Gerard Nijkamp stelde alles in het werk om het talent uit de handen van de topclubs te houden. "We voeren hierover gesprekken met zijn familie. We willen hem hier houden, door te vertellen wat wij hebben, wat we kunnen bieden en welk plan we met hem voor ogen hebben", zei hij toen.

PEC staat uiteindelijk echter machteloos tegenover het vertrek van Van den Berg. Hij had immers nog geen profcontract; clubs mogen hun talenten pas vanaf hun zestiende een profcontract aanbieden met een duur van drie jaar. Daardoor zal PEC alleen een opleidingsvergoeding ontvangen. Nijkamp betwijfelde in maart of Van den Berg er verstandig aan zou doen om naar Amsterdam te gaan.

"Ik snap dat Rav bij Ajax natuurlijk met betere spelers komt te voetballen", gaf de beleidsbepaler aan. "Maar is dat goed voor zijn opleiding? Voor zijn sociale omgeving? Voor zijn studie? Daar hebben we het ook met de familie over. In dat laatste zijn wij bij PEC uniek in Nederland omdat de middelbare school pal naast het stadion en het trainingscomplex ligt."

Het ziet ernaar uit dat Van den Berg evenwel voor Ajax heeft gekozen. Mogelijk blijft het daar niet bij, want ForzaPECZwolle meldt op basis van 'meerdere bronnen' dat directeur spelerszaken Marc Overmars ook belangstelling heeft voor diens oudere broer Sepp (foto). De zeventienjarige verdediger kwam dit seizoen tot vijftien duels in de Eredivisie voor het eerste elftal en heeft een contract tot medio 2020.

Update 20 mei 10.39 uur – Jeugdtrainer komt met nieuws en zet streep door overstap naar Ajax
Rav van den Berg maakt niet de overstap van PEC Zwolle naar Ajax, zo laat jeugdtrainer Alexander Palland weten op de site van de Blauwvingers. De vijftienjarige speler werd in verband gebracht met een overstap naar Ajax, maar van een transfer is voorlopig geen sprake meer, stelt Palland. “Wij zijn als PEC Zwolle Voetbalacademie heel blij dat Rav behouden blijft voor onze club en ook volgend seizoen het blauw en wit zal dragen”, aldus de jeugdtrainer. Eerder werd Van den Berg ook gelinkt aan PSV, maar het lijkt erop dat ook een transfer naar Eindhoven uitblijft.Gerelateerd

60 reacties (laatste reactie door filip)

Ajax is lekker aan het scouten bij de andere clubs. Natuurlijk komt er kritiek, maar ik zie liever een Ajax met Nederlandse talenten dan dat we in het buitensland moeten scouten en met een compleet vreemdelingenelftal spelen

18 mei 2019 om 15:17

Maar hoeveel tegenstand krijg je als je alle goede tegenstanders weg haalt.

18 mei 2019 om 15:47

Ajax gaat natuurlijk alleen voor de echte toptalenten. Er is geen zekerheid dat ze het 1e halen. Tel in de eredivisie eens op hoeveel spelers er bij Ajax gespeeld hebben en nu tegenstanders zijn. Tegenstand zal altijd wel blijven!

18 mei 2019 om 18:30

@Janssen, die 90 minuten per week dat je een wedstrijd speelt misschien minder. De andere 980 minuten die een speler traint bij Ajax juist meer. De vraag is wat meer waard is.

20 mei 2019 om 14:23

Heel Nederland heeft zich moeten aanpassen voor de Europese successen van Ajax onder het mom van Neerlands belang. De keerzijde is dat Ajax nu met de vele miljoenen en het succes alle Bvo's probeert leeg te roven van hun toptalenten.

Dan kan je wel stellen dat 980 minuten trainen bij Ajax meer waard is dan 90 minuten te voetballen, maar er kunnen elk jaar maar een paar doorbreken. Misschien staat hij nu wel op zijn 17/18 elke week in de eredivisie ervaring op te doen, terwijl hij bij ajax moet wachten tot zijn 21e en dan nog maar moet afwachten of hij doorbreekt. De vraag is idd wat is meer waard?

20 mei 2019 om 14:34

Maar de kans is natuurlijk groter, dat als je bij Ajax in de jeugd gevoetbald hebt, om een andere club te vinden, zéker ten opzichte van PEC. Als je kijkt hoeveel oud jeugd spelers er van Ajax in de eredivisie rond lopen en dat afzet tegenover een PEC. Want het is ook nog maar de vraag of hij bij PEC doorbreekt.

20 mei 2019 om 12:55

Haha, natuurlijk zie jij dat liever. Jij bent voor Ajax xD De kritiek komt van de clubs bij wie jullie ze weghalen.... Gekke reactie.

Beiden grote talenten van een club die graag vooruit voetbalt en een goede jeugdopleiding heeft. De directeur heeft het mis omtrent opleiding. Bij ajax word er juist heel veel aangeboden omtrent opleidingen en zelfs toegejuicht. Ajax heeft de voornemens om iedereen in de opleiding met een diploma van school af te laten komen.

18 mei 2019 om 13:54

Volgens mij is het zelfs verplicht om je opleiding af te maken als je bij Ajax in de jeugd speelt. Althans, dat las ik jaren geleden dan. Ging toen volgens mij over Vertonghen zijn diploma en toen bleek dat er vele spelers hoger onderwijs volgden. Maar ik snap Nijkamp wel. Je wilt iets kunnen bieden wat een ander niet heeft en bij gebrek aan beter komt hij met dit voorbeeld.

"ik snap dat Rav bij Ajax natuurlijk met betere spelers komt te voetballen", gaf de beleidsbepaler aan. "maar is dat goed voor zijn opleiding? Voor zijn sociale omgeving? Voor zijn studie? Daar hebben we het ook met de familie over. In dat laatste zijn wij bij PEC uniek in Nederland omdat de middelbare school pal naast het stadion en het trainingscomplex ligt."

Ajax heeft een schoolgebouw op het complex

18 mei 2019 om 13:40

Waarschijnlijk is hij nog nooit op De Toekomst geweest.

18 mei 2019 om 14:34

Dat is dus niet er naast, zoals bij PEC 😂

18 mei 2019 om 14:53

Met een schoolgebouw naast het complex hebben ze ook nog eens contact met andere leerlingen. Bij Ajax zijn ze continue bij dezelfde jongens. Zowel met training als met school. Voor de sociale interactie is dit natuurlijk niet goed.

18 mei 2019 om 15:35

Dat is niet waar. De meeste lessen zijn op de Toekomst, maar Ajax heeft samrnwerking met aantal scholen waar veel spelers heengaan.

Rav van den Berg kende ik niet, maar die Seppe, poeh.. Dat is een heel groot talent. Hij en Ki-Jana Hoever achterin is toch aardig veelbelovend, hopelijk komen er ook snel weer Oranje-talenten op de backposities bovendrijven.

Dit houdt je niet tegen als PEC zijnde. Ajax heeft een jeugdopleiding die wereldwijd geroemd wordt. Alles tot in de puntjes geregeld, ook voor zijn studie. Zwolle zal best een prima opleiding hebben staan maar niet te vergelijken met hoe het bij clubs als Ajax of Psv aan toe gaat. Enige motivatie om het niet te doen voor zo'n jongen zou het sociale aspect kunnen zijn. Het verlaten van je vertrouwde omgeving om in Amsterdam aan de slag te gaan waar je misschien wel niet meer tot de beste spelers behoort kan zwaar zijn. Knokken voor je plekje. Hij zal zijn vrienden wellicht wat minder zien. Maar daar wordt je wel een grote jongen van. Mentaal sterker, wat ook belangrijk is voor een voetballer.

Sepp van de berg is mij nog nooit positief opgevallen. Komt op mij over als een soft jochie, een pupil. Daar heeft Ajax echt niks aan. Voetbal is een mannensport. Niet voor mietjes.

18 mei 2019 om 14:02

En dat zeg he zo maar even in je luie stoel daar heeft Ajax niets aan , ik neem dat degene die hem willen hebben en veel meer kijk op hebben dan jij en ik , dus laten we dat maar gewoon aan die mensen overlaten .

18 mei 2019 om 14:08

Nou, ik schat Sepp v.d. Berg juist veel hoger in dan b.v. Kik Pierie. Van die laatste heb ik nou niet zo’n hoge pet op...

18 mei 2019 om 14:41

Het mannetje is 17, oftewel een kind. Het is dus ook nog een jochie. Beoordeel hem lekker als hij 23 is.

18 mei 2019 om 16:14

@Eenopinie, flauwe opmerking misschien: De Ligt ook nog maar even niet beoordelen? OT: Ik denk juist dat het goed voor zo'n jongen is dat hij naar een club als Ajax gaat. Voor zijn weerbaarheid is dat echt een plusje. Redt hij het daar (net) niet, zijn er voldoende mogelijkheden om nog leuk geld te verdienen in de voetballerij.

18 mei 2019 om 16:26

Dat zegt niks. Sinkgraven is ook 23 nu? En is nog steeds een slappe speler.

18 mei 2019 om 21:31

De Ligt is een extreme uitzondering. Die volwassenheid in lichaam en geest op die leeftijd is niet normaal. Maar ook dan, hij was nog een kind dat hij de EL finale speelde. Jaap Stam daarentegen floreerde vanaf zijn 23 net zoals een van Dijk op zijn 17e nog helemaal nergens op de radar stond. Het zegt dus helemaal niets.

20 mei 2019 om 10:57

Slap maar speelde top tegen Juventus.

Op deze manier heeft het voor het gros van de clubs geen zin meer om überhaupt nog een jeugdopleiding te hebben.

18 mei 2019 om 14:24

Hoezo niet? De jeugdopleiding van PEC bestaat toch niet alleen uit deze twee broers? Je weet dat, tenzij je een Europese topclub bent, je je grootste talenten kwijt kan raken aan grotere clubs nog voor ze hun debuut hebben kunnen maken. Dat geldt voor Ajax net zo goed als voor Pec.

18 mei 2019 om 14:56

Ik hoor net dat ze de opleiding hebben gesloten nu hun enige 2 spelers weggaan.

18 mei 2019 om 16:10

Iedere club moet het hebben van de beste spelers. Het gros van de spelers is slechts opvulling voor de jeugdselecties. Ze kunnen dan net zo goed hun eigen jeugdopleiding sluiten en de afvallers van PSV, Ajax en Feyenoord oppikken voor hun eerste elftal. In de praktijk gebeurd dat nu ook al vaak.

Als fan van AZ ben ik bekend met het leegroven van jeugdopleidingen dat Ajax doet. Het enige qua genoegdoening wat ik de PEC fans kan meegeven is dat ondanks dat Ajax ieder jaar flink wat spelers rooft van AZ, er nog steeds geen een hiervan is doorgebroken in het eerste. Zoals zo vaak is aangetoond, de beste leerschool is in de meeste gevallen de profclub waar je begint.

18 mei 2019 om 14:26

Wat een ongekend zure reactie. Dus jij bent er blij mee dat spelers van AZ die naar Ajax gaan het niet redden? Wat een onzin zeg. Je zou maar zo zielig zijn dat je daar blij van wordt.

Ik snap dat het niet fijn is als AZ fijn zijnde, maar je hoeft niet direct zo kinderachtig te doen. Ik als Ajax supporter hoop ook niet dat Hoever het niet haalt, ik hoop juist dat hij het wel haalt. Dat is alleen maar goed voor het Nederlandse voetbal. Tuurlijk had ik liever gezien dat hij eerst Ajax aan prijzen hielp, maar het is niet anders.

18 mei 2019 om 14:39

Dat zou ik ook zeggen als ik ajax fan was, daarmee zie ik niet in wat het nederlandselftal erbij gebaat is dat ajax alle jeugdopleidingen in nederland leegrooft. Daarnaast heeft de hele eredivisie haar speelschema laten aanpassen zodat ajax kampioen kan worden. Ik vind het echt zorgelijk dat ajax dit doet voor het nederlands voetbal. De competitie moet juist beter worden over de breedte hierbij stagneer je dat ook. Daarnaast klaagt ajax dat de competitie niet goed genoeg is, gek he als je alle goede talenten wegkaapt

18 mei 2019 om 14:58

Leegrooft? Hebben al die opleidingen maar 3 spelers? En waar komen hun spelers vandaan? Allemaal geboren op het trainingscomplex? Afgelopen seizoen net zoveel spelers van Ajax naar AZ gegaan als andersom trouwens.

18 mei 2019 om 15:04

@varenak

Ik zie dat je moeite hebt met begrijpend lezen. Ik zeg dat het goed is voor het Nederlands voetbal als Hoever slaagt bij Ajax. Niet per se dat weghalen van spelers bij andere clubs daar goed voor is.

Wat het aanpassen van het schema hier mee te maken heeft, is mij onduidelijk. Ik zie totaal niet in wat dat met deze discussie te maken heeft.

Dat de rest van de competitie niet zo sterk is, komt door die clubs zelf. Hoeveel spelers halen wij weg bij Feyenoord? Toch presteert Feyenoord veel slechter dan Ajax, zowel nationaal als internationaal.

Wanneer heeft Ajax geklaagd dat de rest van de competitie niet goed genoeg is trouwens?

18 mei 2019 om 15:09

Dit zelfde AZ haalt weer spelers van andere clubs en die andere clubs weer van andere clubs. Erg kortzichtige reactie. Mochten ze het bij Ajax niet redden komen ze altijd elders aan de bak. Mochten ze het bij az niet redden heb je een minder grote vijver waaruit je kan vissen. Ook AZ haalt veel spelers van jong Ajax. Dat is eenmaal de voetbal wereld.

18 mei 2019 om 15:30

Uhm ik ben AZ fans zoals jij redelijk zat. Ajax rooft onze jeugdopleiding leeg. Dat er nu ook weer jeugdspelers van Ajax naar AZ gaan hoor ik je niet over. Dat die spelers het niet halen, geeft vervolgens ook goed weer, hoe groot het talent is van die spelers. Maar goed niet zo lang geleden hoorde ik een Till nog zeggen dat hij niets minder was dan een Donny. Hoe hard is die wel niet teruggekomen inmiddels.....

18 mei 2019 om 18:11

Klopt. AZ heeft 3 afvallers van Jong Ajax overgenomen. Beetje appels met peren vergelijken om spelers die uit hun contract lopen bij jong Ajax op dezelfde hoop te gooien met 2 toptalenten die na jaren AZ jeugd worden weggehaald omdat ze nog geen 16 waren en dus geen contract mochten tekenen. Maar ik zal je account in de gaten houden voor wanneer Manchester City weer eens een speler uit de Ajax jeugd weg plukt.

18 mei 2019 om 18:49

Ja zoals AZ andere clubs leeghaalt, die op hun beurt ook weer mindere clubs leeghalen.. Als je een jonge jongen goed vind kun je hem vragen, die jongen kan dan zelf beslissen of hij een stap omhoog wil maken of liever dichter bij huis blijft.. zo werkt het gewoon, moet je niet te dramatisch over doen

dit is het goedrecht van Ajax alleen moeten we niet meer zielig doen als onze topclubs worden leeg geroofd van toptalenten door buitenlandse clubs want onze topclubs flikken dit ook bij de kleinere clubs in onze competitie

18 mei 2019 om 14:24

Doen we daar zielig over dan? Dit is nu ook bepaald niets nieuws en onderdeel van hoe betaald voetbal is georganiseerd.

18 mei 2019 om 14:39

@thamike

jij misschien niet maar ik hoor veel mensen wel vaak klagen over de gang van zaken als er een talent bij ze word weg gehaald door een buitenlandse club

18 mei 2019 om 14:25

Je kan je afvragen of Ajax dit soort jongens weg zou hebben gehaald als ze jongens als Hoever niet al eerder kwijt waren geraakt.

18 mei 2019 om 14:59

Ik lees maar weinig mensen zich daar echt over opwinden. Het hoort er nou eenmaal bij, niet iets dat je kunt voorkomen.

Blij als dit afgelopen is. Scheelt dat bij vitesse niks te halen valt

18 mei 2019 om 16:05

Ze hebben ook 3 spelers van Vitesse gehaald, toegeven, 1 ervan wilde weg bij Vitesse en is via talentendag bij Ajax weer gescout maar gaat dus niet eerst naar een amateurclub.

18 mei 2019 om 18:52

Wat maakt het uit of ze van een amateurclub of profclub komen? Iedere club scout jonge talentjes.. als de talentjes zelf willen is dat toch prima? Een kind is geen bezit van een club ofzo, als ze elders willen ballen, prima toch

Door overal de beste jeugd spelers weg te halen lijkt het of je de beste opleiding hebt. Maar kan het best zijn dat andere beter zijn maar uiteindelijk met mindere talenten moeten werken.

18 mei 2019 om 14:26

Spelers weghalen is nog niet genoeg om goede spelers af te leveren en het 1e te halen, daar zul je toch goed voor moeten opleiden. Denk aan faciliteiten, trainers, methodieken etc.

18 mei 2019 om 14:43

Ja maar bij spelers van 17 weghalen hoef je veel minder te doen. Kwestie van trainen wedstrijden en fijnslijpen. Naar mijn mening is ajax ook niet de beste opleider dat is namelijk az. Die doen het met echte az jeugdspelers

18 mei 2019 om 14:47

Je weet dat de ligt, v/d Beek, Blind en Mazraoui (en evt nouri en Veltman) allemaal bij geen enkele andere profclub zijn opgeleid dan Ajax he? Allemaal vanaf voor hun 10e bij Ajax. Vind ik persoonlijk minstens even goed, zo niet beter, opgeleid als oa til, stengs, koopmeiners

18 mei 2019 om 14:51

@kaaiman & Thamike: Beiden hebben jullie een punt. Natuurlijk is de kwaliteit van een opleiding ook afhankelijk wat voor talent er als input beschikbaar is. Maar de faciliteiten zijn natuurlijk ook onderdelen die helpen. Daarnaast door veel hoogwaardig talent samen te brengenwordt de weerstand op trainingen ook hoger. Wel hoop je dat het niet teveel ten koste gaat van de weerstand in de competitie.

Wat de impact is van de sociale omgeving is heel persoonlijk. Goed voor die jongen dan ook dat zijn broertje mee verhuist. Vanuit de jongen vind ik het ook een meer dan logische keuze. Als Zwolle supporter vind ik ook dat wat dat betreft individuele belangen belangrijker zijn dan die van de club. Net als dat Ajax niet te dwars moet liggen als bijvoorbeeld De Ligt na fantastisch bewezen diensten voor 50 miljoen naar zijn droomclub kan gaan.

Als ze Sepp binnenhalen straat er toch een veelbelovend team voor de toekomst: Scherpen/Kotarski, Van den Berg, Schuurs, Pierie, Dest, Ekkelenkamp/Jensen, Gravenberch/Eiting, Ünüvar, Nunnely, Brobbey/Danilo, Kühn

18 mei 2019 om 16:43

Wat dacht je van Traore, Taylor en die Sala-Eddine ofzo?

Vind het beiden geen grote talenten. wel grote jongens, maar geen talenten die bij Ajax of PSV mee kunnen in de toekomst.

18 mei 2019 om 16:07

Ik ben benieuwd naar Rav, vond hem bij Oranje o15 hoogste huidige niveau aantikken toen ik ze zag. Had ook keuze tussen PSV en Ajax en zou sowieso gaan vertrekken, zeker als Sepp ook vertrekt

Bijzonder zuur maar volkomen begrijpelijk natuurlijk. Ajax kan die jongen waarschijnlijk nog beter begeleiden . Ajax is wel lekker bezig eerst Feyenoord en az nu bij Ajax de jeugd weghal3n voor een prikkie.

18 mei 2019 om 19:16

Gaat over en weer natuurlijk, zo gaat de tweede aanvoerder van Ajax onder 12 naar PSV, gaan in onderbouw best wat spelers naar BVO's omdat het gewoon makkelijker is soms. Sowieso vinden er elk jaar tientallen onderlinge jeugdtransfers plaats, nadeel van bijvoorbeeld VZ is dat het qua nieuws vrij eenzijdig uitziet. Zo lees je nu dan over een jeugdspeler van PEC die naar Ajax gaat maar niet over 2 jeugdspelers van ADO die naar Feyenoord gaan en lees je over speler die weg wilt bij Feyenoord en naar Ajax gaat wel maar niet over speler die weg wilt bij Ajax en dan nieuwe club vind. Simpelweg omdat het qua clicks meer output heeft wat ik snap.

Goed zo. Begrijp me niet verkeerd als Ajacied wil ik graag talenten bij ons zien. Maar deze jongen kiest voor zichzelf, kiest voor zijn vertrouwde omgeving. Liever wanneer hij wat meer gerijpt is dat hij de overstap maakt naar Ajax.

20 mei 2019 om 11:41

Alleen dan kost deze speler misschien wel 20x meer dan nu.

20 mei 2019 om 14:24

Ok. dus wordt PEC beloond voor goed opleiden. Ook daar heb ik geen probleem mee. Als we als Ajax zijnde talenten wegkapen voordat PEC er profijt bij kan hebben waarom zouden ze dan nog gaan opleiden. Goed opleiden moet beloond worden. Ook al betekend dat als Ajax zijnde meer betalen. So be it.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger345
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
M. de LigtVerdediger333
F. de JongMiddenvelder313
A. OnanaDoelman330
L. SchöneMiddenvelder305
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.VVV-Venlo41-16
13.PEC Zwolle39-13
14.FC Emmen38-31
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Y. NamliMiddenvelder334
M. van DuinenAanvaller338
V. van CrooijAanvaller309
Z. FlemmingMiddenvelder252
M. van der HartDoelman290
G. HamerMiddenvelder230
K. EhizibueVerdediger321
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

In de wandelgangen

Dinsdag 18 juni
Leeds United is van plan om Jay-Roy Grot andermaal op huurbasis te laten vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren