‘Mijn situatie was vergelijkbaar met Scherpen, maar was voor Ajax geen issue’

Zaterdag, 11 mei 2019 om

Kika van Es maakte een jaar geleden de overstap van FC Twente Vrouwen naar het vrouwenteam van Ajax en die transfer had destijds de nodige voeten in de aarde. De verdedigster had in de zomer van 2017, toen zij net voor de Tukkers had getekend, namelijk laten weten ‘anti-Ajax’ te zijn en dat werd haar door een deel van de Amsterdamse aanhang niet in dank afgenomen.

“Dat was niet slim en de commotie daarover had ik aan mezelf te wijten. Iedereen roept weleens iets geks. Bij Ajax was het geen issue, maar op social media kreeg ik bedreigingen van vooral mannen”, blikt ze terug in gesprek met Het Parool. De ontstane ophef deed haar wel wat denken aan een incident dat zich onlangs afspeelde: “Klopt ja, mijn situatie was een beetje vergelijkbaar met die van Kjell Scherpen nu, al was hij elf jaar toen hij op social media zette dat hij een hekel had aan Ajax.”

“Ik zou zeggen: gun hem de kans om zich op het veld te bewijzen als speler van Ajax. Ik heb me ook altijd honderd procent ingezet.” Van Es hoopte haar seizoen in Amsterdam af te kunnen sluiten met de landstitel, maar Ajax moest het kampioenschap aan haar oude club FC Twente laten. Zaterdag kan ten koste van PEC Zwolle wel de bekerfinale gewonnen worden en ze mikt na het WK in Frankrijk van deze zomer, waaraan zij deelneemt met de Oranje Leeuwinnen, op een buitenlands avontuur.

De verdedigster kon in januari al naar Arsenal, maar Ajax besloot haar toen in de jacht op de landstitel aan haar contract te houden: “Ik was er wel even verdrietig over dat ik destijds niet naar Arsenal mocht, trainde ook niet zoals het zou moeten, omdat ik het niet uit mijn hoofd kreeg. Maar later zet je weer de knop om. Je wil ook in beeld blijven bij Oranje. Ik dacht inderdaad ‘daar had ik ook tussen kunnen staan’, toen Arsenal met nog vier meiden uit Oranje dit seizoen kampioen werd.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door constant kante)

Situatie is natuurlijk compleet anders, omdat vrijwel niemand dat vrouwenvoetbal iets kan schelen

11 mei 2019 om 14:54

Het vrouwenvoetbal wordt anders steeds sterker. Ik ben scheidsrechter in de jeugd en fluit veel jonge damesteams en het niveau gaat met stappen vooruit. Er is nog wel een kloof, maar ik kan je vertellen dat die met de jaren kleiner zal worden. Als ik kijk hoe het er 5 jaar geleden binnen het amateurvoetbal uitzag en hoe het er nu aan toe gaat zie ik hele grote sprongen! Over een jaar of 5 zal het vrouwenvoetbal veel verder zijn dan nu. We hielden laatst een oefenpartij tussen dames 1 en de jongens en het werd 2-2.

Ik ben overigens zelf man.

11 mei 2019 om 15:04

Die kloof zal er altijd zijn, dar zie je in alle sporten. Het is vooral de vrouwen nu ook meer aandacht krijgen zoals andere vrouwen bij andere sporten.. Maar kloof zal er altijd zijn en daar hoeven de vrouwen zich niet voor te schamen

11 mei 2019 om 15:08

Ik ga helemaal stuk om je laatste zin.

“Ik ben overigens zelf man”

Voor wie schreef je dat? Was dat om jezelf er nog even aan te helpen herinneren na je betoog over vrouwenvoetbal? Mooi man.

11 mei 2019 om 15:46

Ik las ooit dat het een goed idee zou zijn om het vrouwenvoetbal te hervormen. Door bijvoorbeeld op een iets kleiner veld te spelen (paar meter ingekort in beide richtingen), of elk team met 1 of 2 extra spelers te laten spelen, ten opzichte van de mannen. Daardoor is het beter te belopen voor de vrouwen, die minder atletisch zijn dan de mannen, en kun je een vergelijkbare spelintensiteit creeren.

11 mei 2019 om 16:53

zou vooral de goal iets kleiner maken. Vrouwen worden niet zo lang dus bij veel hoge ballen komen zer er niet bij

11 mei 2019 om 17:13

Mvdk ga toch weg man die onzin hoor ik zovaak van dat kleine groepje fans die wel vrouwen voetbal kijkt. Is gewoon geen reet aan vrouwen voetbal maakt niet uit hoe hoog het niveau is het ziet er niet uit allemaal en ik vind ook voetbal is voor ons mannen en nu word je ineens overal opgedrongen om naar het Nederlandse vrouwen voetbal etc te gaan kijken en die vrouwen draaien nog helemaal door ook en willen ineens ook dikke salarissen hebben. 😂 hockey is voor de dames voetbal voor de mannen

11 mei 2019 om 17:26

@bpreal

Quote: "die kloof zal er altijd zijn, dar zie je in alle sporten. Het is vooral de vrouwen nu ook meer aandacht krijgen zoals andere vrouwen bij andere sporten.. Maar kloof zal er altijd zijn en daar hoeven de vrouwen zich niet voor te schamen".

Is natuurlijk baarlijke nonsens. In het hockey zijn de dames de heren al lang voorbij gestoken. In het wielrennen zijn de dames net zo populair als de mannen en die wat resultaten betreft zelfs al lang gepasseerd. En dat geldt wel voor meer sporten. Voor voetbal geldt dat nog niet omdat voetbal volkssport nummer 1 is en het damesvoetbal nog in de kinderschoenen staat.

11 mei 2019 om 21:30

"voetbal is voor ons mannen"? Ik weet niet wat je hiermee wil zeggen, maar lijkt erop dat je vindt dat vrouwen helemaal niet horen te voetballen. Dat je geen interesse hebt in vrouwenvoetbal is prima, ik kijk naast het nl elftal ook geen vrouwenvoetbal, maar ik vindt dit wel een hele rare uitspraak.

11 mei 2019 om 23:00

Die kloof zal er altijd blijven. is ook een kwestie van fysieke ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. die kun je niet zomaar opeens gelijk trekken.

11 mei 2019 om 23:51

Populariteit is heel wat anders dan waar bpreal het over heeft. Die heeft het namelijk over niveau en wat dat betreft zijn de vrouwen nog lang niet zo ver als de mannen, ook niet bij wielrennen en hockey. Dit zal ook nooit gebeuren

12 mei 2019 om 18:47

mvdk

"over een jaar of 5 zal het vrouwenvoetbal veel verder zijn dan nu. We hielden laatst een oefenpartij tussen dames 1 en de jongens en het werd 2-2."

Dames 1 en welke 'jongens'? Dat zullen toch jeugdspelers zijn geweest neem ik aan? Want ik weet niet of jij dat wist maar het vrouwenteam oefent geregeld tegen B junioren van Bvo's en jij mag daarvan weten dat de B jeugdteams (dus onder 16) nog steeds ruim winnen van de hoogste vrouwenteams. is gewoon puur een fysieke kwestie.

En ja, over vijf jaar zal het niveau van het vrouwenvoetbal weer een stuk hoger zijn dan nu, maar zoals de wereldkampioen spinten bij athletiek van de vrouwen nog steeds seconden achter ligt op die van de mannen, net zoals bij de lange afstanden trouwens, zo zal vrouwenvoetbal fysiek altijd achter blijven bij de mannen.

Zoals bpreal zegt: die kloof zal er ook altijd blijven. In alle sporten.

12 mei 2019 om 18:52

scepticus38

bpreal heeft het, in reactie op mvdk, over het fysieke aspect.

Overigens is het de vraag of het vrouwenwielrennen, zoals jij beweert, momenteel populairder zou zijn dan het mannen wielrennen, wat ik ten zeerste betwijfel trouwens. Maar dan nog, al zou dat zo zijn, dan nog mist die opmerking relevantie. Het is echt geen rocketscience om vast te stellen dat vrouwen het fysiek afleggen tegen mannen, in welke sport ook. Dat is daarmee ook geen schande en zelfs niet iets wat je constant de vrouwen tegen zou moeten werpen als je mannen- en vrouwenvoetbal zou willen vergelijken met elkaar. Want het is simpelweg geen vergelijk. Het zijn eigenlijk twee verschillende takken van sport. Zoals vrouwentennis en mannentennis dat ook zijn.

11 mei 2019 om 14:55

Toen kon het anders opeen genoeg Ajax-supporters wat schelen

11 mei 2019 om 15:30

De overeenkomst is dan weer dat er bij het vrouwenvoetbal ook hersenloze supporters zijn...

11 mei 2019 om 19:42

Het principe blijft hetzelfde; het is dom en puberaal om je zo uit te laten, maar nog triester om mensen daarvoor te bedreigen.

Het is ook gewoon dom om anti te zijn voor een club. Waarom ga je er dan toch voor spelen?

11 mei 2019 om 14:53

Om een beter salaris te krijgen zeer waarschijnlijk maar inderdaad alsnog vreemd dit

Ik schrik toch van de berichtgeving over bedreigingen richting deze speelster; Mensen nemen daadwerkelijk de moeite om bedreigingen te verzinnen, op te schrijven en te versturen over social media om vrouwenvoetbal? Er moet toch dusdanig weinig in je leven aan de hand zijn om daar zoveel energie in steken.

Hoe wisten deze mannen dat KiKa van Es anti-Ajax was? Hebben ze dat haar een keer horen zeggen in de kroeg? Wanneer was dit nieuws? Ís dit überhaupt nieuws?

Aan de ene kant erg dat mensen iemand bedreidegen aan de andere kant is het toch leuk om te weten dat vrouwenvoetbal mensen raakt.

Eigenlijk is ze dus gewoon zeer onprofessioneel en egoïstisch. Eerst stoer lopen doen dat je een grafhekel aan Ajax hebt, wanneer het voor je carrière uitkomt er toch tekenen, om vervolgens de kantjes eraf te lopen omdat Ajax je niet snel genoeg zou laten vertrekken. Fijne ploeggenoot en werknemer is dat.

11 mei 2019 om 16:59

Precies dit. Als je echt anti bent dan ga je nooit spelen voor die club. Egoïstisch en materialistisch. Zoals veel vrouwen zijn na het gewonnen EK

Aan de ene kant erg dat mensen iemand bedreidegen aan de andere kant is het toch leuk om te weten dat vrouwenvoetbal mensen raakt.

In 10 jaar 6 clubs gehad, In 2017 bij Twente tekenen jaar later al weer vertrekken omdat de club waar je "anti" van bent op de stoep staat om daar teleurgesteld te zijn dat je niet na een half seizoen weer weg mag

En waarschijnlijk dit oprakelen om zo spanning te maken om dan te zeggen de supporters moeten me niet kan ik niet alsnog nar Arsenaal

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

4 fans
Keeper, 119 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 14 november
Het Inter Miami van David Beckham wil zijn bestaan in de MLS volgend seizoen nog altijd beginnen met een absolute sterspeler. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren