Lucius denkt terug aan 2005: ‘Wat Ajax overkwam, was nóg iets wreder’

Vrijdag, 10 mei 2019 om 08:57Yanick Vos • Laatste update: 09:34

De uitschakeling van Ajax in de halve finale van de Champions League doet denken aan het drama van PSV uit 2005. Destijds waren de Eindhovenaren heel dicht bij een plek in de finale van het toernooi, maar in de laatste minuut van de wedstrijd tegen AC Milan scoorde Massimo Ambrosini voor de Italianen en was de ploeg van toenmalig trainer Guus Hiddink uitgeschakeld. Theo Lucius kan zich de nederlaag nog goed voor de geest halen. “Wat Ajax overkwam, was nóg iets wreder”, klinkt het.

PSV was al landskampioen toen het op weg naar de finale van de Champions League werd uitgeschakeld. “Ik denk dat het voor Ajax nóg lastiger is dan voor ons toen. En het was op dat moment al heel heftig. We waren er allemaal een aantal dagen stuk van. Als je er zo dichtbij bent, doet dat veel pijn”, aldus Lucius in gesprek met het Eindhovens Dagblad. “Ajax was eigenlijk al door. Hadden ze die 2-2 vastgehouden, dan was de buit binnen. Wij kwamen wel in een soort roes en hadden de achterstand uit Milaan weggepoetst, maar er was niets zeker. We hadden het betere van het spel en leken wel op weg, tot Ambrosini die goal maakte. Ineens doofde het vuurtje en de opwinding in het stadion compleet.”

Het grote verschil met het Ajax van nu en het PSV van toen is volgens Lucius het feit dat zijn ploeg al kampioen was. “En dat waren we anders ook gewoon geworden, omdat we mentaal ontzettend sterk en de beste waren. Hoe we die dreun tegen Milan verwerkt hebben? Guus Hiddink gaf ons drie dagen vrij en uiteindelijk verzamelden we pas weer op de dag van de volgende wedstrijd. Iedereen stond er weer en vond dat de sportieve plicht gedaan moest worden. Ook wilden we de bekerfinale nog winnen”, aldus Lucius.

Lucius is benieuwd hoe de nederlaag tegen Tottenham Hotspur van invloed is op de titelstrijd tussen Ajax en PSV. “Het is afwachten, omdat Ajax ook mentaal sterk oogt. Wij wonnen wel tegen De Graafschap, maar de kater was zeker voelbaar. Als FC Utrecht of De Graafschap het Ajax de komende wedstrijden écht moeilijk gaat maken, blijft er iets mogelijk.” Ajax krijgt zondag bezoek van FC Utrecht en neemt het woensdag in Doetinchem op tegen De Graafschap. PSV speelt zondag uit tegen AZ en ontvangt daarna Heracles Almelo.Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door elninoo)

Kan mij 2005 nog goed herinneren. Even voor de duidelijkheid, ik ben Ajax supporter. Heb toen echt genoten van een zeer sterk en degelijk PSV. Zoiets als toen en als dit jaar hoeft dus geen incident te zijn. Jammer dat de Nederlandse clubs de laatste jaren het in de laatste minuut laten afweten. AZ tegen Sporting. Ajax tegen Milan. PSV tegen Milan en nu weer Ajax tegen spurs.

10 mei 2019 om 10:40

En niet alleen nederlandse clubs, ik herinner me ook nog een zekere Iniesta in 2010 tegen het Nederlands elftal in extremis

10 mei 2019 om 10:43

Bah bah bah moet je er nu over beginnen? Ik kan het me echt als de dag van gisteren herinneren die goal van iniesta, als klein jochie met de pap op de bank en dan gebeurt het vreselijkste wat je kan voorstellen. Af en toe denk je toch weer terug aan dat moment.

10 mei 2019 om 10:45

Haha sorry, ik heb nog even nagedacht of ik mensen geen flashbacks zou geven maar hij past wel heel goed in het rijtje. Ik zat in de kroeg aan een soort tafel te kijken en heb een vinger gebroken die dag omdat ik uit frustratie zo hard op de tafel sloeg. Ben er echt een week ziek van geweest.

10 mei 2019 om 11:42

United vs Bayern in de CL finale

10 mei 2019 om 12:01

Het gevoel van afgelopen dinsdag (toen het doelpunt viel) was voor mij wel vergelijkbaar met dat van 2010 in de Wk finale....en dan ben ik nog niet eens Ajacied maar gewoon een voetballiefhebber.

10 mei 2019 om 15:06

Het is, ongeacht welk team je support ongelooflijk zuur om zoiets te zien gebeuren op het veld, simpelweg omdat het ieder team en dus ook je eigen team kan overkomen. Sparta degradeerde ooit eens omdat ze in de laatste seconde van de blessuretijd in de nacompetitie een tegengoal kregen. Dat was als supporter zijnde ook geen pretje.

PSV met Gomes in de goal, Alex in de verdediging samen met Bouma, Ooijer en Lee, een middenveld met een 34 jarige Cocu samen met Mark van Bommel en Johann Vogel. Op de flanken stond er een 20 jarige Farfan en een Aziaat genaamd Park (die later nog 7 seizoenen bij United heeft gespeeld). In de punt Jan Vennegoor of Hesselink. Wat een elftal zou je zeggen inderdaad.

Alleen speelde ze tegen een Milan met Dida op de goal, een verdediging met Cafu, Nesta, Jaap Stam, Maldini. Een middenveld met Pirlo, Gattuso, Ambrosini, Seedorf. Voorin Kaka samen met Shevchenko. In de return speelde Crespo ook nog eens.

Het was Carlo Ancelotti vs Guus Hiddink.

10 mei 2019 om 09:43

Het kan aan mij liggen, maar ik word niet echt warm van de namen in dat elftal van PSV.

10 mei 2019 om 09:53

Ik denk dat lelijk vooral wil zeggen dat het een hele bijzondere prestaties was van dat PSV om het het werkelijk fantastische Milan van die tijd zo moeilijk te maken. Een aantal grote namen bij PSV tegen een team vol legendarische namen. Het lukte net niet. Net niet.

10 mei 2019 om 09:56

Nee maar het was wel een geweldig team!
Misschien zeggen we over 10 jaar ook wel dat we niet warm worden van het team van Ajax.
Want Vogel leek een hele grote te worden maar heeft het niet gered en dit geld ook voor zowel Gomes en Alex die het niet top hebben gedaan bij de grotere clubs.
Maar wat ware ze in die tijd goed zeg!

10 mei 2019 om 09:57

Niet volledig mee eens maar dat is toch nog alleen maar knapper dat ze op basis van uit doelpunten van dat Milan uitgeschakeld werden?

10 mei 2019 om 10:04

Nou dit was wel degelijk een ijzersterk PSV hoor. Alleen dat Milan van 2005 was een van de beste ploegen die ik ook live heb meegemaakt. Kijk die 11 (12 met Crespo) namen, om je vingers bij af te likken zeg! Dat maakt de prestatie van Psv, die ze bijna uit de CL wipten, des te knapper vind ik!

10 mei 2019 om 12:50

Ja dat was eigenlijk gewoon een wereldprestatie van Hiddink. Individueel niet eens zo'n goed team (Op Alex, Park en Gomes na) maar als team echt heel erg goed.

10 mei 2019 om 13:33

''individueel niet eens zo'n goed team (Op Alex, Park en Gomes na)''. Daar kan je Van Bommel en Cocu toch wel zeker aan toevoegen hoor. Ze hadden inderdaad een aantal sterspelers, maar een enorm goed team met leuke persoonlijkheden. Niemand speelde in dat team voor zichzelf, dat is iets wat vaak ontbreekt bij grote clubs die ver komen in de CL.

Ik verwacht niet dat deze mentale tegenslag zijn werking zal hebben op de volgende 2 ' finales ' voor Ajax. Het scheelt ook een hoop dat ze thuis tegen Utrecht moeten (ipv uit) en ik zie Ajax er toch opklappen vanaf de eerste minuut. En tegen De Graafschap verwacht ik niet dat ze zich weer zullen laten verrassen.

Ajax moet zijn rug rechten, terugkijken op een schitterende CL campagne, en naast de beker nu ook gewoon zichzelf belonen met de schaal.

10 mei 2019 om 09:38

Ik denk van niet, die knop is zondag echt wel om.

Heel het land schreeuwt om het incident van jaren geleden tegen de Graafschap. In mijn ogen gebaseerd op valse hoop en sprookjes. Diezelfde club ging er met maar liefst 8-0 vanaf in Amsterdam, de spelersgroep is ruim een klasse beter als toen en ik zie Ajax er zondag en volgende week gewoon vol op klappen en de gewenste 6 punten binnen halen.

Zeker zondag, met het publiek erachter en de kwaliteiten die deze spelersgroep heeft, met de schaal voor het grijpen.. ik voorzie geen problemen, die titel gaat naar Amsterdam, en dik verdient ook.

10 mei 2019 om 10:05

Utrecht werd in Eindhoven ook volledig weggespeeld en in Utrecht pakten ze terecht een punt af. Duz een wedstrijd erbij halen van pakweg 6 maanden geleden is niet heel relevant. Graafschap speelt beter en speelt voor lijfsbehoud.

10 mei 2019 om 10:27

Wel grappig dit, iets van 6 maanden geleden is niet relevant maar een gelijkspel van 3 jaar geleden wel? Wat ik al zeg, geloof vooral in sprookjes. Ik snap het wel, je moet ergens je aan vast houden om hoop uit te doen vloeien.

Als Ajax zondag wint is het voorbij.

10 mei 2019 om 10:49

We gaan het zien grasveld7, ik denk dat een uitschakeling voor de Champions league finale (hoogst haalbare op clubniveau) toch een veel hardere klap is voor de Ajax spelers dan je denkt. Voor veel Ajax spelers was dit (zeer waarschijnlijk) de enige kans ooit om zo een wedstrijd van formaat te spelen. Ik ga er natuurlijk ook vanuit dat Ajax de titel gaat pakken (gezien PSV niet gaat winnen in Alkmaar), maar ik zou toch alvast wachten met de kampioensstickers op de spelersbus mochten ze zondag winnen. Je weet maar nooit wat er kan gebeuren

10 mei 2019 om 11:15

Wat jezelf al aan geeft, veel mensen maken zich druk om Ajax, maar zie zelf eerst maar eens in Alkmaar te winnen.

Tuurlijk heeft dat een tik gekregen, dat lijkt me ook volkomen logisch. Maar Utrecht en zeker De Graafschap zijn bij verre niet van het niveau dan je in Europa treft.. Zelfs met belachelijk slecht voetbal worden wedstrijden vrij makkelijk over de streep getrokken in Nederland, daar hebben we voldoende bewijs van dit seizoen in onze competitie.

We gaan het zien, volgende week weten we meer. Maar ik denk dat het klaar is.

10 mei 2019 om 11:21

Precies niemand had dit verwacht maar Ajax heeft het onmogelijke gepresteerd door na 3 rondes in de halve finale te komen met prachtig voetbal en daar mogen ze trots op zijn en nu gaan voor de titel zidat we eindelijk weer landskampioen worden en automatisch zijn geplaatst voor de CL

Wat Ajax gepresteerd heeft slaat helemaal nergens op. Veertien jaar geleden flikte PSV het, maar veertien jaar is in de voetballerij een eeuwigheid, het voetballandschap is totaal veranderd en niemand zag dit ooit nog aankomen. Voor een Nederlandse club was het al een wereldprestatie om eerst drie voorrondes te overleven en de nummers 2 van Oostenrijk, Belgie en Oekraine uit te schakelen. Om daarna in een poule met de (vermoedelijk) kampioenen van Portugal en Duitsland soeverein door te gaan is ook erg knap. Maar de KO-fase is historisch. De viervoudig CL winnaar van de laatste 5 jaar naar huis sturen, Cristiano Ronaldo en titelfavoriet Juventus van het kastje naar de muur spelen om de finale in 90+6 mis te lopen tegen de nummer 3 van Engeland die Manchester City en Dortmund eerder al uitschakelde.... De factor geluk wordt vaak aangehaald, maar geen enkele club vaart zonder geluk en het feit dat Ajax eigenlijk elk tweeluik de betere partij was laat zien hoe knap de prestatie. Nuances moeten worden gemaakt, de vorm van Benfica, Bayern en Real was niet groots gedurende het hele seizoen, maar Ajax trof Real bijvoorbeeld op een moment dat de Koninklijke net in vorm was en Atletico met 3-0 had opgerold en speelde thuis 3-3 tegen een Bayern dat ook weer in vorm kwam. Het is een wereldprestatie dit seizoen, dat maakt de onnodige uitschakeling tegen Spurs pijnlijker. Uiteindelijk mist Ajax de kwaliteit van een goede bank en komen 2 of 3 spelers uit de basis gewoon echt tekort.

10 mei 2019 om 09:35

Ik denk ook dat er gewoon deze keer net het beetje geluk miste wat er in andere wedstrijden wel was. Ik wil hierbij niet zeggen dat Ajax op geluk zo ver gekomen is dat echt niet. Maar het zat deze wedstrijd gewoon niet mee. Schot van Ziyech op de paal, Schòne die net voor Onana stond met de 2-2. Waar 't in andere wedstrijden net even mee zat, de bal van Mazroui wat niet gezien kon worden of die uit of in was, dat schot van hem tegen Bayern of Benfica die van richting word verandert en er daardoor in gaat. Dat soort momentjes moet je hebben in zo'n wedstrijd.

10 mei 2019 om 09:45

Hoezo heeft een bal op de paal met geluk/ongeluk te maken? Paal is toch gewoon mis?

10 mei 2019 om 10:41

Denk inderdaad dat de 3-2 van Moura meer ongeluk was dan de bal op de paal. Die gaat via de voet van de Ligt precies de hoek in.

@suarez 7

Quote: "uiteindelijk mist Ajax de kwaliteit van een goede bank en komen 2 of 3 spelers uit de basis gewoon echt tekort".

De tegenstanders van Ajax zijn rijker dan Ajax en zullen te allen tijden een betere selectie en dus een betere bank hebben dan Ajax. Voor Ajax geldt dat in de nationale competitie. De spelers die bij een Real, Barca, City etc., op de bank zitten, zijn daartoe bereid omdat ze een megasalaris opstrijken. Ajax kan dat onmogelijk en daarom zullen wisselspelers veel minder snel genoegen nemen met een plek buiten de basis en eerder de kont tegen de krib gooien. Een selectie van 22 gelijkwaardige spelers is voor Ajax dan ook volstrekt onbereikbaar. Cruijff zei altijd dat ieder voordeel een nadeel had en vice versa. Ik denk dat hij in het geval van Ajax gelijk heeft. De spelers van Real en Juventus zijn nog altijd veel beter dan die van Ajax, maar het zijn in de meeste gevallen broodvoetballers, die in de meeste gevallen ook al de nodige prijzen hebben gewonnen. Hun voetbalbuikje is goed gevuld waardoor ze minder hongerig zijn. De meeste spelers van Ajax hebben nog niet zoveel gewonnen, sterker nog velen van hen nog helemaal niets, en ze verdienen ook niet zoveel dat je het broodvoetballers mag noemen. De spelers van Ajax zijn vaak nog jong en onbevangen en allesbehalve blase. Ze spelen voetbal vaak omdat het hun hobby is en ze het leuk vinden en zijn nog hongerig naar eremetaal. Ik denk dat vooral dat het beste in de spelers naar boven heeft gebracht en dat ze daarom boven zichzelf zijn uitgestegen en fantastische resultaten hebben geboekt die aan het begin van het seizoen zelfs voor de grootste optimist ondenkbaar waren.

Ajax heeft van alle Nederlandse clubs de meeste successen behaald en heeft daarom ook de meeste successupporters. Dat was voor de halve finale goed te zien, iedereen was ineens Ajax supporter, ook velen die niet eens weten waar de Arena ligt. Veel van die successupporters zijn vooral verslaafd aan het succes van Ajax en roepen nu het hardst om versterkingen die dat succes moeten waarborgen. En tonen daarmee aan dat ze intrinsiek helemaal niets hebben met Ajax en ook helemaal niets van de club begrijpen. Als Ajax hun raad zou opvolgen en de geldkraan wijd open zou zetten om overal broodspelers vandaan te halen, verloochent de club daarmee haar eigen identiteit en verwordt tot dezelfde koopclub waar veel supporters en niet alleen die van Ajax, zich tegen afzetten. Terwijl de vele lofuitingen die de club de afgelopen tijd deelachtig zijn geworden, nu juist betrekking hebben op het authentieke en unieke karakter van de club. De aankopen van Pirie, Marin en Scherpen tonen m.i. echter genoegzaam aan dat Ajax niet het voornemen heeft om dat geweld aan te doen en zich gewoon aan het beleid dat volledig naar de opleiding is ingericht, blijven vasthouden. Dus geen instant-succes najagen, maar gewoon volgens de Ajaxtraditie bouwen aan een nieuwe ploeg bestaande uit talenten uit de opleiding en jeugd die is aangekocht voor het talent volledig is ontbolsterd in combinatie met ervaren spelers die hen de kneepjes van het vak kunnen bijbrengen en in het veld zorgen voor het evenwicht. Mijn voorspelling is dan ook dat Ajax het volgend seizoen een stuk minder zal doen, maar niet zover zal terugvallen als in het verleden gebeurd. Spelers als Eiting en Gravenbergh hebben speeltijd nodig om net zo goed te worden (voor zover dat mogelijk is) als De Jong en De Ligt en zullen daardoor veel aan spelen toekomen. Dat zal ook gelden voor Pirie en Schuurs. Dat is de manier waarop Ajax het altijd heeft gedaan en dat zal ook altijd de manier blijven.

10 mei 2019 om 10:38

Ik snap helemaal dat we kwaliteit tekort komen en ook geen brede bank hebben, het is alleen een constatering. Het is toch cruciaal gebleken dat je een speler als Neres niet kan opvangen. Enorm zonde dat daardoor de rijke clubs daardoor in het algemeen altijd blijven overwinnen, het gebrek aan een goede bank breekt je echt op.

Goh.. alweer 14 jaar terug.. zat de wedstrijd in de kantine vd club te kijken na training toen..
Wat was dat balen ook zeg toen.. ook ik als Ajacied.

Ik heb na woensdag even niets meer met voetbal kunnen doen. Niet eens gekeken op VZ of wat ook. Kon t niet aan. Nu pas, paar dagen later kan ik t. Als ik een aantal di gen lees hier kan ik me ontzettend opvreten nog. Wat een zonde.

Grote verschil idd is dat PSV toen al kampioen was. Dat moeten wij nog binnenslepen. En dat wordt nog een kluif. Maar die klap jonge..die dreunt (bij mij althans) zo door.. hoop echt niet dat dat van invloed is komende zondag. Utrecht is uit én thuis toch nooit makkelijk. Die gaan er vol op klappen heb ik t idee. Wat zou t toch wreed zijn als dat ook uit de klauwen glipt.

Goed.. van eigen kracht uit gaan en liefst gauw scoren..


Pfff the horror..😓😎

Het zal nog wel een tijdje duren voordat deze dreun verwerkt is. Dit was een prestatie op het allerhoogste podium dat eens in de 20 jaar voorkomt. Van de hemel naar de hel in 10 sec. Verschrikkelijk. Deze komt persoonlijk nog harder aan dan de wk finale van 2010. Maar Ajax was na de 2-1 geen schim meer van zichzelf. Moed maakte plaats voor angst. Dan nog als Ziyech er 1 van de 3 kansen inprikt is er niks aan de hand. Helaas. Eeuwig zonde.

10 mei 2019 om 10:43

Er zijn zoveel 'alsen' die pijn doen. Als Ziyech die bal had gescoord. Als ten Hag had gezegd dat de Ligt niet naar voren moest bij die vrije trap. Als Tadic die laatste bal gewoon mee de hoek in had genomen. etc. Je had makkelijk naar de finale gekund, het is zo jammer!

10 mei 2019 om 10:54

Idd hoor.n
Te veel 'alsjes ' die logisch zijn nu..

Ik dacht nl de laatste 3 minuten alleen maar..
'Bal in t publiek, weg in publiek!'

Gewoon Spurs geen kan geven...


Ach..

Niemand lijkt zich te herinneren dat dit AZ ook is overkomen, óók in 2005.

Maar dat maakt niet uit hoor....

10 mei 2019 om 10:56

Wat ook super knap was..

Maar , gaat nu om de vergelijking CL finale mislopen toch?
Als t de EL betrof nu voor Ajax... was de topic daaraan gerelateerd..

10 mei 2019 om 11:20

Situatie van PSV is echter niet te vergelijken met die van Ajax en AZ. PSV moest nog verlengen met die stand. AZ en Ajax waren virtueel al door naar de finale.

10 mei 2019 om 12:14

2 trauma's in 2 3 dagen was het toen.

Hopelijk is de winnaar van de CL dezelfde als in 2005.

Kunnen we er gewoon over ophouden.
Het was een mokerslag, zo dichtbij de finale.
Dit moet je zo snel mogelijk vergeten. Leren van de fouten die er in overvloed zijn gemaakt en hopen op nieuwe kansen, misschien volgend seizoen al.

10 mei 2019 om 12:52

Ik zit er ook gewoon nog even stuk van. Denk dat stel we worden volgende week kampioen dan kan ik er wel weer op terugkijken met een gevoel van trots maar nu overheerst de pijn nog.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.PSV3416
3.Feyenoord3219
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

107 fans
Coach, 75 jaar

In de wandelgangen

Zondag 5 december
Amadou Haidara moet de eerste versterking van Ralf Rangnick bij Manchester United worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren