Slutsky blijft positief na verlies tegen Ajax: ‘Dat is Juventus niet gelukt'

Woensdag, 24 april 2019 om

Vitesse was dinsdagavond in de Johan Cruijff ArenA niet opgewassen tegen Ajax. De ploeg van Leonid Slutsky ging met 4-2 onderuit tegen de koploper van de Eredivisie, maar de trainer berustte al snel in de nederlaag. Slutsky prijst zich vooral gelukkig dat hij een stuk wijzer is geworden. “Als je tegen een team van een ander niveau speelt, dan worden al je problemen blootgelegd”, gaf de Rus in gesprek met de NOS te kennen.

“Dan heb ik het over kwaliteit, inzet en teamspirit. Ik heb daardoor nieuwe inzichten gekregen en dat is voor mij heel belangrijk met het oog op de toekomst." Slutsky koos tegen Ajax voor een 5-4-1-opstelling, maar de verdedigende tactiek hielp Vitesse niet. Na een uur stond het al 3-0 voor Ajax, al maakte Vitesse het in de slotfase nog spannend door uit het niets twee keer te scoren. “Als je naar de positieve kant kijkt: we hebben twee keer gescoord en dat is Juventus hier niet gelukt”, zei Slutsky met een glimlach.

Vitesse kreeg onder Slutsky in veertig duels in alle competities twee keer vier tegendoelpunten, allebei in de onderlinge duels met Ajax: 0-4 in eigen huis en de 4-2 nederlaag van dinsdagavond. Slustky zag het treffen met Ajax vooral als een les. "Jonge spelers zoals Danilho Doekhi, Thomas Buitink, Martin Ödegaard en Mohemmed Dauda hebben goed kunnen oefenen tegen een van de beste teams ter wereld. Dit is een mooi leermoment voor ons tegen een ploeg die volgende week in de halve finales van de Champions League speelt", vervolgde de hoofdtrainer van de Arnhemse club.

"Ajax heeft dit seizoen een fantastisch team. Na 1995 hebben ze in mijn ogen nooit meer zo'n goed elftal gehad met op elke positie een topspeler. Ook PSV heeft een geweldig team, dus het is lastig om voor mij te zeggen wie er kampioen gaat worden.” PSV komt donderdagavond in actie tegen streekgenoot Willem II. De regerend landskampioen kan bij winst op gelijke hoogte met Ajax komen, met nog twee speeldagen te gaan, maar het doelsaldo van de Amsterdammers is beter.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door balcontact)

Slutsky leek vooraf al genoegen te nemen met een nederlaag. Vond Vitesse niet zo goed spelen als dat ze normaal kunnen. Misschien ook wel te maken dat er een paar spelers ontbraken, maar de gekozen tactiek van 541 was niet denderend.

24 april 2019 om 08:27

Slutsky heeft iets teveel krediet vind ik, dat zal wel komen door zijn manier v communiceren, geen blad voor de mond. Kritisch zeg ik dat dit Vitesse een top 4 selectie is en alles minder een onvoldoende is voor de trainer. Denk dat een koeman wel t Maximale uit t elftal gehaald had

24 april 2019 om 08:47

Niet helemaal mee eens, je hebt als Vitesse zijnde natuurlijk pech dat in principe je beste spits zo vroeg in het seizoen vrijwel het hele seizoen wegvalt, was natuurlijk wel vooraf te bedenken dat de plekken 4 en 5 tussen vitesse en Az zouden gaan, dus wat dat betreft is de huidige plek wel degelijk naar behoren.

24 april 2019 om 09:11

Ook niet mee eens. Ze hebben matige keepers en ook een aantal verdedigers zijn niet echt van hoog niveau. Tussen plek 4 en 7 is gewoon goed voor Vitesse vind ik. AZ net een iets beter team en Utrecht is gelijkwaardig.

24 april 2019 om 09:44

Vind Vitesse op dit moment echt een plaats 5 tm 8 club.. Samen met bv Utrecht. De eerste vier zijn de laatste paar jaar al bijna traditioneel dezelfde. Vitesse moet nog een paar kleine stapjes maken om naar die top vier te groeien. Vind dat het inmiddels wel echt een van de clubs in Nederland is waar je terdege rekening mee moet houden.

Haha positief opgepakt van Slutsky. Je weet dat het kwaliteitsverschil te groot is. Vitesse kon deze wedstrijd alleen winnen als Ajax van zichzelf verloor. Het werd nog even spannend, maar Ajax zit in een flow om toch nog aan het langste eind te trekken. Nu focus op Spurs. Nog 3 overwinningen (eredivisie + beker) en je krijgt wat je verdiend hebt! wat betreft de CL: al het moois wat er te wachten staat in de komende 2 en eventueel 3 wedstrijden is mooi meegenomen

24 april 2019 om 08:43

Helemaal niet. Ben ik het totaal niet mee eens. Bij Vitesse kunnen ze echt wel voetballen. Als je trainer dan opeens voor beton voetbal kiest is gewoon een totaal verkeerde keuze. Ga lekker voetballen. Je hebt niets te verliezen en alleen maar te winnen. Het meest stupide was wel dat de CV van Ajax de tijd kregen om rustig om te bouwen. Welke gek bedenkt dat. Als de centrum verdedigers iets kunnen bij Ajax dan is het wel opbouwen. Een enkele keer werd er gestoord en hoppa bal werd direct verspeeld door Blind.

Dat is ook echt de gedachte van een amateur trainer. Hop 5 verdedigers dan is er extra zekerheid. Juist niet. 5 op een lijn moet je echt erin slijpen en trainen. Je hebt heel veel die ander pakt hem wel op momenten en dat zag je echt aan de lopende band. Allemaal nood ingrepen op de simpelste steekpasses, met als gevolg corners weggeven. En als Ajax nou niet gevaarlijk wordt uit corners was het nog een solide tactiek ook, maar laat nou net het tegendeel waar zijn met zowel Nico als Matthijs op het veld.

Misschien zijn eredivisie trainers wat naïef met dat stupide aanvallen, maar Slutsky gisteren haalde zijn team al uit de wedstrijd, nog voordat de wedstrijd begonnen was. Dat Ten Hag dan hetzelfde doet met zijn wissels is tot daar aan toe, maar je zag dat het een mooi voetbalgevecht had kunnen worden. Vitesse speelde eenmaal meer aanvallend echt stukken beter. Vonden veelvuldig de vrije man en maakte uitstekend gebruik van de zwaktes van Ajax. Had dat dan vanaf het begin gedaan. Was je er misschien ook met 4-2 vanaf gegaan, maar wel met opgeheven hoofd en strijdend ten onder. Hoop echt dat Vitesse heel snel een andere trainer krijgt. Eentje met iets meer vernuft. Lopen toch prachtige spelers rond die juist heel graag willen voetballen. Want dat moet ik Vitesse nageven, ondanks dat ze het op een gegeven moment ff helemaal kwijt waren, ze hebben er nooit een ordinaire schoppartij van gemaakt.

24 april 2019 om 09:48

Slutsky koos puur uit nood voor deze formatie, omdat zijn halve selectie te kampen heeft met schorsingen en blessures. Bovendien werd hij in Arnhem ook weggespeeld toen hij aanvallend voetbal wilde spelen, dus dan is het niet gek dat je zoiets verzint tegen een team dat met een reden in de halve finale van de CL staat.

Het is echter dat de defensie een dusdanige ramp is, dat het een goede prestatie genoemd mag worden als Slutsky play-offs weet te halen met dit elftal, want ik denk niet dat veel coaches dat zou lukken als je het hele seizoen met spelers zoals Michael van der Werff achterin moet spelen.

Prima coach, die op een enkel moment na, de boel rustig kan analyseren. Mooi hoe hij spreekt over Ajax. Dat laat zien hoeveel respect, op een mooie manier, deze club op dit moment afdwingt. Zijn opstelling en bijbehorende tactiek was te begrijpen. Op naar de volgende match en de drie punten, want voetballen kunnen ze wel in Arnhem.

Ik vind hem echt een prettige persoonlijkheid in het NL-se voetbal, leuk dat deze man coach is en hij doet het ook gewoon prima.
Heb ik het mis of zit de eredivisie gewoon enorm in de lift?
Ik vind AZ, Vitesse, Utrecht en in mindere mate Heracles en dit jaar Willem 2 gewoon degelijk voetbal neerleggen. Hopelijk volgend jaar minimaal 4 maar liefst 5 clubs Europa in!

24 april 2019 om 08:30

Inderdaad. Gun het Slutsky van harte. Die man brengt kleur. Maar je merkt dat Derksen en co. al beginnen te roeptoeteren dat Slutsky 'niets toevoegt', 'een clown' is en je hem 'niet serieus kunt nemen'. Maar wie kun je onderhand dan nou eigenlijk echt niet meer serieus nemen? Buitenlandse trainers worden door Derksen telkens met sadistisch genoegen gefileerd. Een compliment voor Wormuth kan er ook nauwelijks af. Echt ergerlijk.

24 april 2019 om 15:17

In mijn ogen zit de Eredivisie pas in de lift als we Europees weer potten kunnen breken en op Ajax na lukt het niet echt Europees.

Hopelijk kan Vitesse groeien onder Slutsky!

Natuurlijk was het gisteren behelpen door het ontbreken van Linssen, Karavaev en Buttner. Toch 3 spelers die meer automatismen met zich meebrengen in het spel van Vitesse. Verder vond ik het jammer dat Leonid tegen de topploegen (bijna) altijd kiest voor zo’n verdedigende opstelling. Dat is juist voor Vitesse niet handig met een traag en niet technisch centraal duo achterin. V/d Werff speelde trouwens wel heel dramatisch gisteravond + veroorzaakt opnieuw een strafschop door lomp inkomen. Dauda veroorzaakte ook echt een strafschop die alleen een aanvaller op die manier maakt. Wist waarschijnlijk niet dat de Var actief is in Nederland. Al met al aan het einde van de wedstrijd wat speldenprikjes en twee goals nadat de verdedigende stellingen werden verlaten. Toch jammer om te zien. Volgens mij had er toch wat meer in gezeten dan het uiteindelijke resultaat als....

24 april 2019 om 08:47

Vd werf was idd belachelijk slecht. Als zijn terugspeelbal niet het dieptepunt was, dan wel hoe hij onder de bal door liegt bij de 3-0. Volgens mij te trekt hij zelfs zijn hoofd in.

Terechte opmerking. Als Ajax het heeft over CL en kunnen meten aan topteams om beter te worden, is het zooo NL om als eredivisie club maar steeds te klagen over scheidsen, budgetverschillen, oneerlijke kwaliteitsverschil, knvb hulp. Ben blij dat PSV en Ajax goed presteren en grijp die kans aan. Zoals Slutski hier zegt.

Achteraf is het makkelijk om te zeggen dat de formatie een slechte keuze is geweest gisteren, maar Vitesse ging thuis in een aanvallende opstelling met 0-4 onderuit. Kan het Slutsky niet kwalijk nemen dat hij iets anders probeert met de huidige vorm van Ajax. Het verlies is vooral te wijten aan het gebrek aan verdedigende kwaliteit, in het bijzonder van der Werff. Wat een drama is dat

24 april 2019 om 15:53

Aangezien Vitesse niet dik zit in de spoeling kwa spelers omdat er teveel geblesseerden zijn en geschorste spelers kon hij in dit geval niet veel anders. als je dan nog ziet dat Linssen vlak voor de wedstrijd ook nog uitvalt door een hamstring blessure dan kan ik de man volledig begrijpen. Niet geschoten is altijd mis. En ja aanvallender had ik ook graag willen zien maar ik kan er op dit moment ook wel begrip voor opbrengen. Nu valt Bero straks ook nog weg volgende wedstrijd dus ik ga niet al teveel meer verwachten en hoop alleen maar dat de schade de laatste 2 wedstrijden mee gaan vallen anders kunnen ze door dit voorval wel eens net buiten de boot gaan vallen.

24 april 2019 om 10:55

Ik durf er wel een wedje op te zetten dat zijn contract niet wordt verlengd

Je wist van tevoren dat de opstelling van Slutsky slecht zou uitpakken. Tuurlijk, de opstelling was pure noodzaak door de blessures en schorsingen (en ondermaatse verdedigers), en ja, Vitesse werd thuis tegen Ajax weggespeeld. Maar dat was een 4-3-3 formatie, waar Vitesse nu met 4-4-2 een stuk effectiever is. En als je iets kunt leren van het gelijke spel tegen PSV (3-3), AZ (2-2) en ADO (3-3), is dat je een baggerverdediging hebt en een degelijke aanval, dus ik snap niet echt dat Slutsky ervoor kiest om alleen maar te verdedigen. Maar goed, ook in een andere formatie had Vitesse gewoon verloren, denk ik zo.

Slutsky wou weinig goals tegen zodat je utrecht voor blijft op doelsaldo. Slim bedacht en ind je hebt maar 2 tegen goals bij de 4-2 dus heeft best goed uitgepakt

Als Ødegaard niet kan blijven, dan hopelijk Slutsky wel! Hij moet het doen met wat hij heeft, en dat is het hele seizoen al minder dan het op het papier lijkt door langdurige blessures en veelvuldig met kaarten strooiende scheidsrechters (in veel gevallen terecht maar lang niet altijd). Hij is openhartig en kleurrijk.thuis heeft Vitesse best een mooie score: 9 gewonnen, 6 gelijk, 1 verloren, 39-24, en zeker de laatste maanden is het in de Gelredome wel zeker erg aanvallend. Hadden we achterin nog maar een type Kashia.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie

25 fans
Aanvaller, 20 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 november
Heel Europa zit inmiddels achter Erling Braut Haaland aan, maar Manchester United is het meest concreet. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren