Peter Bosz botste bij Ajax: ‘Zij hadden een compleet ander idee daarover’

Dinsdag, 26 maart 2019 om

Peter Bosz maakte in de zomer van 2017 de overstap van Ajax naar Borussia Dortmund. Het avontuur bij de Bundesliga-club liep slecht af, aangezien de trainer al na een paar maanden werd ontslagen. De huidige oefenmeester van Bayer Leverkusen is wel blij dat hij de overgang heeft gemaakt, aangezien hij ook bij BVB zich heeft ontwikkeld als trainer.

“Als er een mogelijkheid is om een stap vooruit te zetten, dan doe ik dat”, laat Bosz weten in gesprek met Kicker. “Alleen heb ik de stap van Ajax naar Dortmund niet gemaakt omdat het een stap omhoog was. Ik was graag bij Ajax gebleven, maar dat was niet mogelijk”, stelt de trainer, die vindt dat een goede werkomgeving cruciaal is om goed te kunnen presteren.

“Destijds kon ik niet echt op een harmonieuze manier samenwerken met mijn staf. Behalve mijn eigen assistent was de staf er al toen ik bij Ajax trainer werd. Zij hadden een compleet ander idee hoe een team te leiden. Dat werkte niet. Ik heb toen na twee of drie maanden tegen directeur Edwin van der Sar gezegd dat dit op den duur niet succesvol gaat aflopen.”

“Ik heb toen de keus aan Ajax gelaten: kunnen we het veranderen? Zo ja, dan moeten we een verandering doorvoeren. Heel simpel. Edwin zei toen: 'Dat kunnen wij niet doen.' En toen moest ik wel gaan. Als Ajax had gezegd dat ze me graag wilden houden, was ik graag bij Ajax gebleven”, aldus Bosz, die in het seizoen bij Ajax onder meer de Europa League-finale bereikte.Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Een gemiste kans van Ajax. Een enorme kans zelfs !!

De angsthaas-assistenten van toen zijn nu weg (bergkamp en Spijkerman). Juist Bosz had je met de huidige selectie moeten laten werken.

Jammer dat Van der Sar op de verkeerde paarden gewed heeft !

26 maart 2019 om 10:36

Uiteindelijk is het toch goed gekomen? Het voetbal onder Ten Hag is ook aantrekkelijk en veel meer volwassen dan onder Bosz.

26 maart 2019 om 11:08

Ja dat zagen we recentelijk tegen Az en PEC.. Ajax heeft de meeste kwaliteiten van NL maar het schort hem juist in de volwassenheid/mentaliteit als dat snor zou zitten dan was Ajax een MACHINE. (Gelukkig voor ons PSV'ers is dit niet het geval)

26 maart 2019 om 11:26

Dat zijn mensen vergeten. De meesten herinneren zich een glorieus seizoen en vergeten dat er maar een handvol wedstrijden die echt spectaculair waren.
Bosz deed het in mijn ogen prima, ten Hag doet het nog een stuk beter.

26 maart 2019 om 11:52

niet mee eens sta plaats.
Ik vind de ondergrens bij dit team teleurstellend. En als Bosz had kunnen doorbouwen was je nu ook verder geweest ipv 2x opnieuw beginnen met een trainer. Ook vond ik Bosz als uithangbord, zeker in de media bete. Ten Hag blijft onhandig, wat mij persoonlijk niks uitmaakt, maar bij een club als ajax is een beetje charisma wel gewenst.

26 maart 2019 om 12:47

Dat wat jij zegt is speculeren. Ik denk dat Bosz zn tactiek uiteindelijk wel makkelijk te ontcijferen is. Daarnaast is Ajax alleen na de winterstop echt door de ondergrens gezakt. Tegen AZ was het niet goed, maar het zat er toen niet in.

Het was wel duildelijk vanaf dag 1 dat er twee kampen waren binnen de staf.
Jammer dat V.d. Sar toen wederom zwak leiderschap heeft getoond. Niet luisteren naar de trainer en de technisch directeur (overmars).
Daarna was de aanstelling van Keizer gewoon belachlijk en de zaak Nouri werd helemaal slecht aangepakt door Ajax.
Had graag Bosz door zien gaan om te kijken of hij ook prijzen kan winnen met zijn stijl van spelen

26 maart 2019 om 12:14

Is toch een perfecte opvolger voor Ten Hag? Die blijft echt nog wel 1 of 2 seizoenen, er is genoeg om op door te bouwen en Eric groeit er gewoon in. Daarna Peter terughalen; hij staat er zelf vrij zeker positief in (als je dat zo leest). Wellicht hebben we tegen die tijd al zelfs meer afstand gecreëerd met de rest van de NL competitie, voor meer succes in Europa

Logische uitspraken, is bijna onmogelijk om met mensen te moeten samenwerken die je totaal niet liggen. Ben wel benieuwd waar het plafond van Peter Bosz ligt. Is een trainer met een goede visie en uitstraling. Hij is iemand die echt ergens voor staat. Zijn aanpak zou vooral bij topclubs goed werken, clubs die altijd de bovenliggende partij zijn. Met aanvallend voetbal zou hij hetzelfde soort voetbal als Guardiola kunnen spelen. Zie hem persoonlijk uiteindelijk wel belanden bij een club als PSG of Bayern.

26 maart 2019 om 12:26

@magistra

niet helemaal mee eens. dit werkte toevallig niet, maar om nou iedere keer heel de huidige staf eruit te gooien omdat er een nieuwe coach komt gaat me ook te ver. het moet geen kaartclubje worden met alleen maar vriendjes die allemaal hetzelfde denken. er moeten ook mensen in de staf zitten waarmee je kan sparren omdat ze een ander idee hebben en die de lange termijn van de club en de clubcultuur bewaken.

het is toch van de zotte bijvoorbeeld dat een clubicoon als Scholes bij United moest wijken voor iemand als een Stuivenberg toen Van Gaal er zat. dat mag je als club nooit laten gebeuren imo

wat je Guardiola vergelijking betreft is dat leuk maar dan moet Bosz ook die financiele middelen hebben. het word een stuk makkelijker om aanvallend voetbal te spelen dat resultaat oplevert als je in 3 jaar tijd een miljard mag uitgeven om heel de selectie als coach naar je eigen hand te zetten, dan als je het met meer bescheiden middelen moet doen

26 maart 2019 om 12:42

Ben ik met je eens. Bedoel meer te zeggen dat het voor een trainer een bijna onhandelbare situatie is als je in de clinch ligt met bijna alle andere stafleden. Het zijn toch mensen met wie je dagelijks moet samenwerken en verantwoordelijkheden moet overdragen. Een clublegende die moet wijken voor een nietszeggende assistent is natuurlijk wel onzin.

Zeker waar, alleen als hij bij een club als Leverkussen met aanvallend voetbal goed doet dan kan hij zich wel in de kijker spelen van topclubs. Bij een topclub zou hij wel een zelfde soort voetbal als Guardiola op de mat kunnen leggen. Zie op kleine schaal bij Ajax na 1 jaar.

26 maart 2019 om 12:59

@magistra

dat ben ik ook met jou eens. bij Ajax was er een onwerkbare situatie en dat gaat niet werken. je hoeft niet altijd op 1 lijn te zitten maar je moet wel een staf hebben waarmee je uiteindelijk tot overeenstemming komt en niet word tegengewerkt om tegengewerkt te worden.

ik vind wel dat hij misschien nog 1 extra iemand had moeten kunnen meenemen in de technische staf. eigenlijk zou het moeten zijn als bij AZ waar die Martin Haar altijd bleef zitten als assistent maar een coach dan wel bv 2 eigen mensen mag meenemen die worden toegevoegd aan de staf.

Leverkusen heeft idd een paar geweldige spelers lopen met Bailey, Havertz en Brandt bv dus dat moet zeker kunnen. bovendien is de druk daar minder groot als bij een City of Dortmund dus dit lijkt me de ideale club voor Bosz en ik hoop dat hij het hier gaat redden

En hier baal ik soms nog steeds van!

Peter Bosz zorgde er eindelijk weer voor dat Ajax goed en attractief voetbal speelde. Voor het eerst in een seizoen vond ik de tweede plaats niet zo erg, want het was weer leuk om naar te kijken! De jaren daarvoor was het allemaal niet zo bijzonder, al werden er wel prijzen gepakt. Maar ik genoot echt van Ajax onder Peter.

Helaas kunnen professionele mensen soms niet met elkaar samenwerken.. zucht.

26 maart 2019 om 10:44

Helaas missen sommige bestuurders het inzicht en de ballen () om goede maar pijnlijke beslissingen te nemen. Echter, om vriendjes uit de wind te houden bleef het bij Ajax bij het oude. Van der Sar is nu niet direct iemand die (nog steeds niet) uitblinkt als AD. Meer een marionet en uithangbord. Jammer, maar bestuurders als Jaap van Praag staan niet ieder decennia klaar in de coulissen.

26 maart 2019 om 11:12

Vind dat ze nu veel beter spelen dan onder bosz. Vooral achterin minder kwetsbaar. Ten hag is tactisch beter en heeft meer opties in zn hoofd. Bosz heeft er echt maar 1

26 maart 2019 om 11:23

@soccerfan

Bosz had een mindere selectie tot zijn beschikking. Er liepen toen geen spelers waar Barcalona interesse in had. Er was bij Ajax nog niet zoveel geld. Sterker nog Ajax moest zelfs een aanvaller huren toen Bosz er graag een aanvaller erbij wilde.

In het begin liep het bij Bosz stroef. Maar op een gegeven moment liep het echt wel. Ten Hag heeft met deze selectie ook gewoon een pak slaag gehad tegen Feyenoord en Psv. Had persoonlijk graag Bosz gezien.

En ten Hag tactisch goed? Heeft de Jong verkeerd gebruikt tegen PSV en het duurde lang voordat Neres het vertrouwen kreeg. Iedereen kon zien dat Ajax zonder Neres diepte in het spel miste.

Het is goed dat van der Sar sindsdien zich niet meer met de technische beleid bezig houdt. Overmars heeft meer macht gekregen.

26 maart 2019 om 11:59

Elke keer als ik Bosz zijn naam lees doet het mij een beetje pijn. Hij had een mooie visie die perfect bij Ajax past. Alhoewel de resultaten gelijkwaardig/beter zijn onder ten Hag heb ik dat gevoel totaal niet bij hem.

Maar goed hebben we in ieder geval één seizoen heerlijk kunnen genieten.

Bosz is een prima trainer, maar hij wint eigenlijk nooit iets. Er wordt tegenwoordig wel erg rooskleurig teruggekeken op Bosz bij Ajax, terwijl hij niks heeft gewonnen en hij koos voor een makkelijk vertrek. Natuurlijk is dit ook overdreven, want een finaleplaats in de EL en een transfer naar Dortmund is natuurlijk ook niet niks. Daarbij voelde Ajax lekker aanvallend en dat was leuk om te zien.

Bosz botste geregeld met spelers die onder De Boer sterkhouders waren. Denk aan Bazoer, Riedewald, Tete en Gudelj. Spelers die tegenwoordig ook niet veel meer voorstellen, maar in de tijd van De Boer toch erg goed waren. Misschien heeft Bosz deze talenten wel deels verpest (al heeft dit ook met henzelf te maken).

Toen Bosz trainer van Ajax was kreeg hij veel kritiek, net als Ten Hag tegenwoordig. Achteraf wordt Bosz bijna de hemel in geprezen. Het zou mij niet verbazen als Ten Hag hetzelfde lot ten deel zal vallen.

26 maart 2019 om 12:36

Dan had Bosz het toch goed gezien met Bazoer, Riedewald, Tete en Gudelj Ten tijde van De Boer vond ik die spelers ook niet goed, maar dat lag misschien ook aan het spelbeeld van Ajax destijds.

Bosz moet ook wel eerlijk zijn. als alleen FC Utrecht voor hem was gekomen bv had hij nu nog gewoon bij Ajax gezeten maar Borussia Dortmund, een topclub uit de Bundesliga was natuurlijk ook voor hem gewoon een aantrekkelijke club.

wie zegt met zekerheid dat hij die club had afgewezen als de verstandhouding bij Ajax destijds wel goed was?

26 maart 2019 om 12:28

Dat zegt ie zelf toch?

26 maart 2019 om 12:38

@facts

ja dat kan hij wel zo makkelijk zeggen maar dat wil niet zeggen dat het ook zo is. Dortmund was zeker op dat moment een grotere club als Ajax of iig een club waar hij meer salaris kon verdienen en meer geld te besteden had voor spelers. als je als coach ambities hebt kan ik me dan best voorstellen dat je zo een uitdaging maar al te graag aangaat

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper60
D. BlindVerdediger61
AntonyAanvaller64
Q. PromesAanvaller61
D. TadićAanvaller64
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

40 fans
Coach, 56 jaar
SeizoenClub
2017-2017 Borussia Dortmund
2016-2017 Ajax
2016-2016 Maccabi Tel Aviv
2013-2016 Vitesse
Laatste voetbalnieuws

Peter Bosz: ‘0-13 zege van Ajax is slecht voor Nederlandse voetbal’

De recordoverwinning van Ajax op VVV-Venlo doet het Nederlandse voetbal volgens Peter Bosz geen goed. De voormalig trainer van Ajax heeft geen verklaring voor de 0-13 zege van het team van...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren