‘FC Groningen heeft beet en strikt ‘jongste technisch directeur van Eredivisie’’

Woensdag, 20 februari 2019 om

Mark-Jan Fledderus wordt de nieuwe technisch directeur van FC Groningen, zo verzekert het Dagblad van het Noorden woensdag. De nu nog technisch manager van Heracles Almelo wordt volgens het regionale dagblad in Groningen de opvolger van Ron Jans, die aan het einde van het seizoen vertrekt, al ontbreekt nog de officiële bevestiging.

“FC Groningen heeft mij benaderd, maar verder wil ik er op dit moment niets over kwijt’’, zegt Fledderus. Het is de bedoeling dat hij voor 1 maart officieel wordt gepresenteerd. Voorzitter Erik Mulder van de selectiecommissie wil evenmin uitweiden over de naderende aanstelling. “Zolang de procedure loopt en niet is afgerond, reageren wij niet op namen.”

Fledderus, 36 jaar, is de jongste technisch directeur van de Eredivisie en moet samen met de nieuwe algemeen directeur Wouter Gudde (34 jaar) en commercieel directeur Robbert Klaver (46 jaar) de clubleiding van FC Groningen gaan vormen. De oud-middenvelder is geen onbekende voor de Groningse club: hij speelde tussen 2004 en 2008 voor de noorderlingen.

Tijdens zijn actieve carrière bereidde Fledderus zich al voor op een managementfunctie. Bij Heracles stak hij veel op van directeur Nico-Jan Hoogma, waarna hij al snel de functie van technisch manager ging bekleden. Hoogma vertrok immers naar de KNVB als directeur topvoetbal, waarop Rob Toussaint algemeen directeur werd en Fledderus eindverantwoordelijk voor technische zaken.Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door mexicanooo)

Zo, dan gaan de oudjes eruit en komen de jonkies ervoor terug? Hopen dat Fledderus het toch beter kan dan Jans.

Prima gedaan van Groningen. Gudde en Fledderus zijn geen directeur geworden, omdat ze zo'n ontzettend grote voetbalnaam hebben, zoals bijvoorbeeld Van de Sar, maar puur omdat het intelligente jongens zijn met een visie en (voetbal)kennis. Een goede directie wordt wel eens onderschat, kijk eens naar Heerenveen, die spelen momenteel weinig klaar, puur omdat het bestuurtechnisch niet klopt.

Overigens niet echt sjiek wellicht van Fledderus. Is past net in dienst en Heracles heeft veel voor m gedaan om deze positie te bekleden. Mocht hij zo makkelijk weg of wilde hij gewoon weg?

20 februari 2019 om 08:49

Ik denk dat Heracles er niet zo blij mee is. Wat ik alleen niet zo goed begrijp is dat Heracles een fantastisch project is, waar je je stempel enorm kan drukken en veel kan leren. Waarom zou hij nu al weg willen?
Persoonlijk had ik nu liever bij Heracles een stoeltje bekleed dan bij Groningen.
Ik heb het idee dat het een titel en salariskwestie is.

20 februari 2019 om 09:42

Groningen is daarentegen een club met een groter potentieel als Heracles. Grotere (potentiele) achterban en een groter stadion.
Heracles zit volgens mij nu wel een beetje aan de max. Ook als FCT definitief besluit dat Heracles meer mee moet betalen aan de gezamenlijke jeugdopleiding. Dit gaat ook ten koste van het spelersbudget van Heracles. Hierdoor zal Fledderus ook wel inzien dat het constant een moeilijke(re) opgave om een goede, betaalbare selectie neer te zetten.

20 februari 2019 om 10:05

Fct heeft niet zoveel te eisen is een contract opgesteld dus snap jou reden niet echt

20 februari 2019 om 10:32

Ben het met Robmaas eens dat FC Twente weinig te willen heeft. Twente heeft een contract voor meerdere jaren met Heracles gesloten, die hoe je het wendt of keert redelijk fair te noemen is. Zo heeft Twente de eerste keus wat betreft het aantrekken van spelers en krijgt Twente 25% van de transfersom van een speler uit de gezamenlijke jeugdopleiding wanneer Heracles een jeugdspeler verkoopt. Laat ik het zo zeggen: op papier zijn dat mooie afspraken, die bewust aangegaan zijn en die duidelijk de verstandhouding tussen beide clubs aan geeft. De mogelijke dreiging van het uitdunnen van de jeugdopleiding om Heracles te sarren vind ik flauwekul. Naast dat Heracles voornamelijk spelers aantrekt die niet uit de jeugdopleiding komen, bestaat er nog een belangrijke reden waarom FC Twente enkel zichzelf daarmee heeft. Zij moet namelijk een jeugdopleiding hebben om in de Eredivisie te mogen spelen. Heracles heeft dus daarin een hele sterke positie.

20 februari 2019 om 10:43

@ Fct4evah,

Dit kan allemaal wel zo zijn, groter of meer maakt niet altijd beter. Zie hoe de huidige ranglijst eruit ziet, en gezien je naam zal je FCT fan zijn. Zie hun als beste voorbeeld. Groter stadion bijvoorbeeld zegt me helemaal niks. Ik heb liever een goed gevuld stadion. Een grotere begroting is alleen leuk als je meer ruimte hebt om mee te "spelen"
Ik ben liever een kleine baas dan een grote slaaf. Vergeet niet dat je bij clubs als Heracles meer bewegingsvrijheid hebt. Hij is nog jong, en ik denk dat het beter is voor zijn eigen ontwikkeling om nog te blijven.

20 februari 2019 om 11:17

@mexicanooo, @robmaas; mocht het daadwerkelijk wel gebeuren, heeft dit toch een redelijk groot gevolg voor het relatief kleine spelersbudget van Heracles.
Ik snap ook heel goed en ben ook van mening dat FCT daar zich destijds gigantisch op verkeken heeft onder leiding van Munsterman.

@hankey; Groter stadion is natuurlijk niet voor niks gebouwd. Ga er toch wel vanuit dat hier economische experts een aantal berekeningen op los hebben gelaten om te bepalen wat het potentieel van de club FC Groningen is qua supporters en business seats.

Ben het overigens wel volledig met je eens dat iemand liever een kleine baas is dan een grote slaaf. Je mag van Fledderus toch ook wel verwachten dat hij hier met (rvc) Groningen afspraken over gemaakt heeft.

20 februari 2019 om 12:11

Als het wel gaat gebeuren,dan moet je andere accommodaties zoeken, jeugdopleiding anders gaan noemen,andere kleur outfit spelen en FC Twente en Heracles 1ste keus denk dat niet gaat gebeuren,denkt dat het zo blijft

Wel mooi om te zien dat FC Groningen zich aan het verjongen is. Het enige wat ik mij afvraag bij de aanstelling van Fledderus is zijn netwerk. Hij heeft zijn gehele carriere alleen maar in Nederland gevoetbald. Heeft hij nu wel genoeg connecties? Op zich moet dit natuurlijk ook niet heel veel uitmaken, als je maar een goed scoutingsapparaat om je heen hebt staan. Ik ben in ieder geval benieuwd naar de komende jaren in Groningen.

20 februari 2019 om 09:32

Marcel Brands heeft ook alleen maar in Nederland gevoetbald en die heeft nou niet bepaald een klein netwerk. Bij Az en Psv liet hij het al goed zien dus het altijd afwachten.

Vind dit vreemd. Het past niet helemaal bij een nuchter bestuur als dat van Heracles. Fledderus is zelf een hele rationele man, die zich volgens mij prima op zijn plek voelt in Almelo. Eerlijk, open en netjes. Dan oogt het een beetje raar dat zo'n iemand na driekwart jaar in zijn functie wil vertrekken nadat hij hiervoor alle kansen en ruimte kreeg om bij te leren bij Heracles. Maar er zal vast een gedachte achter zitten. Misschien dat Wormuth liever als TD optreedt dan als hoofdcoach?

20 februari 2019 om 09:18

Knipperde ook even toen ik het las, hij zit er net. Van de andere kant is het makkelijker afscheid nemen als iemand er net zit. Tevens denk ik dat veel vd nieuwe spelers uit de koker van Wormuth komen, hij lijkt juist degeen met het netwerk. Nou ja, we wachten het bericht van Heracles maar weer af.

Minder als Jans lukt haast niet, laten we hopen dat hij gericht werk kan leveren zodat hij de eerste 2 seizoenen een goede basis neer kan zetten.

Als beide mannen een goede klik hebben kunnen ze jaren door

20 februari 2019 om 12:07

Minder dan Jan's?, heb je de selectie gezien die er nu staat? Fcg gaat gewoon meedoen in de playoffs als het zo doorgaat wat heeft Jan's allemaal verkeerd gedaan?

20 februari 2019 om 12:16

Ja en aan die selectie is vrij weinig dankzij Jans. Van de 6 spelers afgelopen transferperiode had ik er ook 5 kunnen halen met het bord op schoot. Alleen die Itakura was dat niet, maar de laatste huurling van City was ook geen succes...

Onverwachte move hoor, als dit waar is. Althans, voor mij. Ik had het idee dat Fledderus prima op zijn plaats zat in Almelo, daar goed past en er in de relatieve luwte, bij een club in opkomst zal ik maar zeggen, aan het technisch beleid kon werken. En voor zover ik op afstand kan beoordelen loopt het daar op dit moment ook gewoon goed en zit er meer rek in dan FC Groningen op dit moment.

20 februari 2019 om 09:27

Groningen is in alles een grotere club. De stand op de ranglijst verdoezelt de status van de club uit het Hoge Noorden een beetje: Heracles presteert bovenmaats, Groningen ondermaats. Heracles zit met het aantal supporters aan de max bijvoorbeeld, terwijl Groningen in de gelijknamige provincie geen concurrentie heeft. Heracles zou kunnen doorgroeien wanneer FC Twente het laat afweten, en er dus supporters overstappen van de ene naar de andere voetbalvereniging, maar de BVO uit Enschede staan op pole position om weer te promoveren. Waarschijnlijk gaat dit gepaard met een hoger salaris, en waarom zou je die stap dan niet wagen? Toch voelt Fledderus als kind van de club, omdat hij uiteindelijk terugkeerde naar zijn 'oude liefde' Heracles als speler. Het is daarom jammer dat hij zo snel vertrekt.

Voetbal International kondigt het nieuws ook aan, dus ik ben bang dat het bericht uit het Dvhn op waarheid berust.

20 februari 2019 om 09:52

Ik begrijp je punt, ik stel ook niet voor niets dat Fledderus daar naar mijn verwachting in de luwte verder kon werken ten opzichte van een FC Groningen. Terecht punt is ook dat de stand op de ranglijst alsmede de bestuurlijke en sportieve ontwikkelingen in Groningen de status van de club een beetje doen afbrokkelen, maar je moet die zogenaamde status nou ook niet overdrijven. Het tegendeel geldt enigszins voor Heracles, waar al enige tijd een stabiel beleid wordt gevoerd, onlangs is het stadion uitgebreid en sportief gezien lijkt het ook relatief stabiel tot goed te gaan. Is dat bovenmaats? Mwah, dat weet ik niet, maar het geeft wellicht wel de potentie van de club Heracles aan. Daarnaast staat een en ander inderdaad ook niet los van het verzorgingsgebied en de mogelijke groei die FC Twente al dan niet doormaakt.

Nou doet hij het niet alleen, maar als ik zie wat er bij Heracles staat - zowel organisatie als op het veld - dan vind ik dit enorm goed nieuws. Met niet al teveel financiële middelen doen ze goed mee!

Ik ben erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Flederus zat volgens mij bij Heracles om kennis op te doen en nu kan hij het al alleen? Hoop toch echt dat er een goede leermeester naast gezet wordt of iemand waarmee hij kan sparren.
Wel mooi om te zien dat er een frisse wind door Groningen waait en ze jonge mensen een kans geven. Het is alleen te hopen dat het goed uitpakt. Laat ze maar snel beginnen met een beleid uitstippelen en begin maar met ervoor zorgen dat er niet zulke grootspraak à la Nijland naar buiten koopt bij elke aankoop.

20 februari 2019 om 09:23

ledderus, 36 jaar, is de jongste technisch directeur van de Eredivisie en moet samen met de nieuwe algemeen directeur Wouter Gudde (34 jaar) en commercieel directeur Robbert Klaver (46 jaar) de clubleiding van FC Groningen gaan vormen.

Dat zijn er al drie! En de scouting doet hij ook niet alleen he!

20 februari 2019 om 09:25

Nee snap ik, maar de ervaring die hij heeft als TD is niet meer dan 3 kwart jaar. Ik heb het erover dat er iemand met een soortgelijke rol is waarmee hij kan sparren. Hij is nieuw en gaat fouten maken, hoe die op te lossen leer je eigenlijk alleen met ervaring, dus als er iets mis gaat hoop ik dat een ervaren TD hem dan toch advies kan geven of zoiets.

20 februari 2019 om 10:47

Bij Willem II is Joris Mathijsen (38) Technisch directeur en doet het daar prima zonder leermeester! Had ook geen ervaring in soortgelijke rol (was 1jr technisch manager bij Willem II voor hij Technisch directeur werd)

Wat Jobforgrunn al zegt er zit een heel team achter met hoofdscout, algemeen directeur, Hoofdtrainer en wellicht nog een paar "gewone" scouts. Dat team (ook wel technisch hart genoemd) neemt samen de beslissingen.

20 februari 2019 om 09:36

@bender: bij Heracles komen spelers nogal vaak uit de koker van de trainer. Wormuth drukte hier zijn stempel op met Sama, Czyborra, Blaswich en waarschijnlijk Rossmann en Merkel. Logisch, want de lagen zijn bij Heracles dun (zo min mogelijk personeel, om meer geld over te houden voor aankopen). Ik zou het daarom niet allemaal op het conto van Fledderus schrijven. Toch vind ik hem nuchter en probeert hij nieuwe dingen uit. Bij Heracles pakte dat goed uit.

20 februari 2019 om 09:45

Ja daar gaat dat inderdaad goed met een klein budget, maar bij Groningen is hij net als Jans toch echt aangetrokken om het technisch beleid te maken en dus ook de aankopen te doen. De laatste paar jaren is de scouting van Groningen tegengevallen en dan lijkt fledderus mij nou niet het persoon om daar verandering in te brengen. Maar we weten het niet, ik ga niet op de zaken vooruit lopen, maar is voor mij wel een puntje wat in mn achterhoofd blijft zitten.

20 februari 2019 om 10:07

Getuige de Podcast met Pedersen is Merkel juist wel op het conto van Flederus toe te penne.

20 februari 2019 om 10:18

@groene666stier: bedoel je met Pedersen de voormalige FC Groningen-voetballer? Nou, in een artikel van de Tubantia geeft Merkel aan dat de trainer hem heel graag wou hebben en dat ze elkaar kennen van de jeugdelftallen van Duitsland. Hij kon de lokroep van Wormuth niet weerstaan en het lijkt zelfs iets extra's te zijn. Hij zegt namelijk: "maar als iemand veel meer voor je doet dan je verwacht, terwijl je juist door nare ervaringen wantrouwig bent geworden, dan ga je nadenken". Het lijkt mij dus niet dat Fledderus er zich heel erg mee bemoeid heeft.

Jongste directeur, jongste TD, jongste trainer, jongste selectie. Krijgen we daar nog een subsidie voor?

20 februari 2019 om 10:33

Kansarme werknemers uitzicht geven op een baan? Nee, zonder gekkigheid. Met Fledderus zouden jullie het enorm treffen. Ik vind de beslissingen die hij tot nu toe moest nemen begrijpelijk, twijfelt daarin niet teveel en hij komt heel transparant over.

Als speler vond ik Mark Jan Fledderus altijd een waanzinnig irritante gast. Iets te bijdehand voor de camera, waar hij zich meer persoonlijkheid aanmat dan hij bezat. Het prototype omhooggevallen voetballer van middelmatige kwaliteit, een speler die zijn carrière in de middelmaat al gauw voor lief nam, zo'n lulletje dat plichtmatig zijn traininkjes doet, tussendoor op slippers door het spelershome schuifelt op zoek naar een teamgenoot die ook de hele middag in de tussentijd wil tafeltennissen, en dan in het weekend de toffe jongen ging uithangen in de binnenstad van Groningen of Almelo. Dat beeld had en heb ik altijd van hem.

Maar de eerlijkheid gebied me dat ik zijn werk als TD te weinig ken, maar ik denk wel dat je bij een stabiele middenmotor als Heracles - waar Groningen op dit moment organisatorisch gezien genoeg van kan leren - een prima leerschool hebt. Dat de FC er niet voor terugdeinst om behalve een zeer jonge algemeen directeur ook een TD uit dezelfde leeftijdsklasse durft te halen getuigd van vernieuwingdrang. ik hoop dat Fledderus en Gudde nieuw elan op de burelen van Groningen gaan brengen, zich niet laten remmen door conservatisme, maar tegelijk ook niet overijverig te werk gaan en de gekste sprongen maken. Ben erg benieuwd naar deze jonge combi.

Tja bij Heracles moet hij vooral op zoek naar kunstgras voetballers. Voetballers bij pec en Heracles mislukken bijna in alle gevallen elders. Bij Groningen zal hij toch uit een andere vijver moeten gaan vissen. Benieuwd of hij daar de spelers voor kent.

20 februari 2019 om 12:13

Haha zijn ook spelers die het gemaakt hebben dus beetje jammer van je commentaar

20 februari 2019 om 12:22

@atleticofc: de laatste jaren gaat het toch redelijk goed met spelers van Heracles bij andere clubs. Of heb jij er een andere kijk op? Bruns, Te Wierik en Bel Hassani bij Groningen, Wout Weghorst naar AZ en nu Wolfsburg, Gosens bij Atalanta, Pelupessy die basisspeler is bij Sheffield Wednesday, Hoffenheim met Hoogma jr. (speelt verdienstelijk in het tweede elftal en mocht al in de Champions League meedoen voor zo'n jonge man), Klavan die bij Liverpool heeft gezeten en nu in de Serie A balt, Linssen sterspeler bij Vitesse. Nu met Kuwas, Merkel, Peterson en Duarte toch weer hele behoorlijke spelers die eventueel een stap kunnen maken als ze zo door blijven gaan.

20 februari 2019 om 12:56

Bruns heeft het bij Vitesse niet kunnen waarmaken. Moet zich nu gaan bewijzen in Groningen. Bel Hassani speelt volgens mij niet zoveel, te Wierik dan wel. Weghorst doet het behoorlijk bij Wolfsburg, maar is natuurlijk geen typische kunstgras speler. Gosens speelt nooit, Sheffield is tweede niveau en Hoffenheim 2 is ook niet omhoog. Kuwas kan alleen op kunstgras. En die andere jongens zie ik niet veel stappen omhoog maken.

20 februari 2019 om 13:44

@atleticofc: je zegt dit vooral om te bashen of niet? . Gosens speelde al 49 wedstrijden voor Atalanta, waarvan 13 als basisspeler in de serie A dit jaar. Speelde ook bijna alle EL-kwalificatiewedstrijden (uitgeschakeld door Kopenhagen). En het criterium was toch 'voetballers bij PEC en Heracles'? Niet of het kuntstgrasvoetballers zijn?

Ik schaal de Championship best hoog in hoor. Gaan enorme salarissen in om. In de Daily Mail stond in november 2014 een lijstje wat het gemiddelde salaris is van een Championship-speler. Dat lag toen op 610.000 per jaar. Krijgen clubs in Nederland het zeker moeilijk mee als ze er tegen spelen.

Misschien heb jij meer kijk op het spelletje, maar ik vind het voor een kleine club als Heracles geen verkeerde doorgroeimogelijkheden. We zijn niet allemaal gezegend met een selectie zoals Ajax. Een speler voor 86 miljoen verkopen zie ik Heracles niet doen. . De enige speler waar je vraagtekens bij kunt zetten vorig jaar is de verkoop van Monteiro. Die speelt echt nauwelijks in de Franse Ligue 2. Echter, als je het transferbedrag bekijkt lijkt het een stuk aannemelijker waarom Heracles hem daar heen liet gaan. De transfersom is rond de 3 - 3,5 miljoen. Dat legt geen enkele subtopper (az, Utrecht, Vitesse, Groningen) in Nederland op tafel voor een defensieve middenvelder.

20 februari 2019 om 15:00

Je vergeet Bas Dost.

20 februari 2019 om 15:34

@robmaas: je hebt gelijk, maar dan kan ik Uth (en eventueel Armenteros) ook wel benoemen. Ik wou het liefst een recente schets geven, maar Klavan kon ik er niet buiten laten omdat hij bij een absolute topclub terecht kwam .

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Actuele wedstrijden

Nederland
65 fans
Coach, 61 jaar

In de wandelgangen

Maandag 14 oktober
Barcelona wil Ansu Fati officieel naar de selectie van de hoofdmacht promoveren. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren