‘Ik weet dat er tussen mij en de basis van Ajax soms maar één speler zit’

Maandag, 14 januari 2019 om

Dani de Wit maakte begin vorig jaar zijn officiële debuut voor Ajax en inmiddels staat de teller voor de middenvelder op acht wedstrijden in de hoofdmacht. Dit seizoen kwam de enkelvoudig international van Jong Oranje onder meer in actie tegen Bayern München in de Champions League en dat werd voor De Wit een duel om nooit meer te vergeten.

“Een Champions League-wedstrijd spelen, Bayern-uit nog wel, dat is gewoon fantastisch. Het was geen gelopen koers hè? Het stond 1-1, de spanning zat er vol op. Ik kwam in de zeventigste minuut erin, er was nog een hoop om voor te spelen. De sfeer, de spanning, de adrenaline: ik heb ervan genoten”, vertelt hij in gesprek met ELF Voetbal over zijn invalbeurt in de Allianz Arena. De Wit liet zich in het veld meteen gelden en spoorde met gebalde vuisten onder meer Dusan Tadic aan.

De middenvelder geeft dan ook aan dat hij wel wat durft te zeggen in het veld: “Ik kan wel als een dood vogeltje in een hoek gaan zitten en mijn mond houden, maar dan kom ik uit mijn kracht en wordt het niks. Ik ben geen verfijnde voetballer. Mijn kracht is coachen, aanjagen en mijn best doen.” De Wit is aanvoerder van Jong Ajax en maakt ook bij de hoofdmacht regelmatig zijn minuten. Het twintigjarige talent geeft dan ook aan het naar zijn zin te hebben en ziet nog volop ruimte voor ontwikkeling.

Van een verhuurbeurt is wat hem betreft geen sprake: “Waarom zou ik verhuurd willen worden als ik iedere dag met de allerbeste voetballers train, minuten krijg en mijn wedstrijden en goaltjes met Jong meepik? Er zijn uitzonderingen, zoals in het geval van Daley Blind die zich na een verhuurperiode bij FC Groningen bij Ajax in de basis speelde, maar de meeste spelers die worden verhuurd komen nooit meer terug. Ik ken mijn plek, maar weet ook dat er tussen mij en de basis soms maar één speler zit.”


Poll

Denk jij dat Dani de Wit in de toekomst uit zal groeien tot een basisspeler bij Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door hansje1969)

"er zijn uitzonderingen, zoals in het geval van Daley Blind die zich na een verhuurperiode bij FC Groningen bij Ajax in de basis speelde, maar de meeste spelers die worden verhuurd komen nooit meer terug." Aldus Dani de Wit, die zijn ploeggenoot Kai Sierhuis verder veel succes wenst bij Groningen.

14 januari 2019 om 16:30

Het komt inderdaad wat lullig over, maar hij heeft in mijn ogen wel gelijk. Als een speler van Ajax wordt verhuurd, dan kun je hem eigenlijk wel meteen op de transferlijst zetten. Zelden hebben verhuurde spelers het daarna nog gemaakt bij Ajax. Van de afgelopen 15 jaar kom ik alleen op de namen Vertonghen, Blind en Tom de Mul.

Ik zie Sierhuis het ook niet redden.

14 januari 2019 om 16:37

Volgens mij zei Dani zelf (of zijn zakenwaarnemer) ook zelf al dat wanneer die optie tot koop erin zit, de kans groot is dat je niet terugkeert.

Je rijtje klopt inderdaad aardig, maar Frenkie is ook uitgeleend geweest

14 januari 2019 om 16:42

En dan was Tom de Mul ook weer na dat ene seizoen waarin hij schipperde tussen bank en basis weer vertrokken. Het is gewoon vaak een teken aan de wand. Vermaelen, Vertonghen en Blind zijn echt uitzonderingen. Voor Sierhuis zou het leuk zijn als hij de 'Huntelaar-route' zou kunnen krijgen. Vind het ook wel een vergelijkbaar type. Ik ken aardig wat verstokte PSV supporters die ik in de jaren dat Huntelaar bij Ajax keer op keer topscorer werd er maar steeds weer aan herinnerde dat ze hem in Eindhoven zo makkelijk van de hand deden, maar allemaal waren ze er heel nuchter in: het was het gewoon echt niet toen hij bij PSV 1 mocht aansluiten. Sommige spelers hebben zo'n omweg nodig.

14 januari 2019 om 16:42

Omdat dat 9 van de 10 keer spelers zijn die niet over de kwaliteiten beschikte om het echt te maken zoals een Menig bijvoorbeeld of een Becker. Sierhuis probeert nu iets van zijn carriere te maken en zichzelf uit te dagen op een hoger niveau. Deze jongen heeft vorig seizoen ook al laten zien het niveau van de jupiler league ontgroeid te zijn. Maar hij blijft nu tegen beter weten in bij Ajax en geeft aan, dat er soms maar 1 speler tussen zit, nou ik kan hem vertellen dat, dat absolute onzin is. Er zijn genoeg voorbeelden van spelers die stagneerde bij PSV en Ajax omdat ze genoeg spelers voor hun jong team willen en dit is een van de vele voorbeelden die allang 20 eredivisie wedstrijden in zijn benen had kunnen hebben.

14 januari 2019 om 16:43

Ja maar laten we eerlijk zijn, dat telt niet echt. Hij werd gekocht en meteen verhuurd aan Willem II. Dat is vrijwel hetzelfde als een speler komen en hem het seizoen laten afmaken bij zijn oude club, haha. Maar technisch gezien heb jij gelijk.

14 januari 2019 om 16:59

Haha tja, anders is het rijtje wel heel kort.

14 januari 2019 om 17:51

En niet te vergeten vermeer. Maar dat was ook voornamelijk voor jong Ajax. Al verwacht ik dat verhuur meer en meer een extra stap in de ontwikkeling gaat worden. Vooral doordat de kwaliteit in het eerste omhoog gaat. Dan krijg je meer en meer een te grote stap van jong naar Ajax 1. Misschien kan dat de volgende ontwikkeling worden in de samenwerking met Sparta. Dat zij, zodra ze in de eredivisie spelen dat soort talenten mogen huren tegen een gering bedrag met eventueel een 1e optie.

14 januari 2019 om 18:41

Ook Gregory vd Wiel is verhuurd geweest. Later ook nog wel wat potjes in Ajax 1 gespeeld.

14 januari 2019 om 18:58

Vd wiel is nooit verhuurd geweest. Wel weggestuurd uit de jeugd, maar bij de A1 alweer terug.

14 januari 2019 om 18:27

Ronald De Boer

14 januari 2019 om 21:20

Vd Meijde

14 januari 2019 om 18:53

@fcg95
Vergeet je niet een van onze helden Mitchell Dijks? Die kwam zelfs twee keer terug. Ik vlak niet uit dat we hem nog een keer proberen. Al is hij eerst een keer verkocht geloof ik

14 januari 2019 om 19:26

Als Mitchell het gemaakt heeft bij Ajax, dan zijn we het niet helemaal eens over wanneer je het gemaalt hebt.

15 januari 2019 om 17:45

Nee maar dus spelers zoals Dijks die er werkelijk geen reet van konden, kwamen toch weer terug. Dijks zelfs twee keer.
Wanneer we destijds een spits hadden van 18m en 77 cm dan waren zijn voorzetten natuurlijk mooi op maat geweest.

T was natuurlijk heel knullig dat dijks uberhaupt 1 keer is terug gehaald

Mooi om te zien dat hij zo zefbewust is. Denk niet dat hij een vaste kracht in Ajax 1 gaat worden maar wel goed om zo’n fysiek sterke kracht op de bank te hebben zitten.

14 januari 2019 om 17:52

Ik ben het helemaal eens met je Level. Ik heb nooit begrepen waarom Dani de Wit bij ajax alle elftallen makkelijk doorlopen. Tuurlijk, hij kan voetballen, maar niks speciaals. Hij zal best prof worden, maar voor een aanvallende positie van ajax moet je toch wel iets speciaal kunnenn. Voor al op technisch gebied valt het echt zelf opgeleide aanvallende talent echt tegen de laatste jaren. Wat is er toch aan de hand? Sturen ze dan toch jongens als Elia, Bergwijn te snel weg omdat ze te laat komen? En al die pleintjes in de hoofdstad? Komt daar niks meer vanaf?

14 januari 2019 om 18:22

Bergwijn is weggestuurd vanwege zijn onmogelijke vader. Verder is Bergwijn een keurige jongen die nooit iets verkeerd heeft gedaan. Zamani is trouwens zo’n spelertje die ajax rechtstreeks van zo’n pleintje heeft geplukt. Nooit bij een club gespeeld voor ajax. Helaas staat ie de laatste tijd echt enorm stil in zijn ontwikkeling

14 januari 2019 om 18:24

is toch te weinig, de laatste jaren zie ik neimand die echt een man kan passeren.
En maar dure brazilianen kopen.

14 januari 2019 om 19:40

Kluivert kon prima een man passeren maar hij wilde binnen 1 seizoen weg. Met Malen ben je dan al 2 vleugels van lichting 1999 kwijt. Kishna kon ook prima een man passeren maar ook binnen 1 seizoen weg en van glas. Dilrosun uit 1998 ook weg en Bergwijn uit 1997. Johnsen is zo'n wanhopige miskoop om het gemis op te vervangen. Dan zie ik liever een dure (goede) braziliaan.

14 januari 2019 om 20:04

Nunnely kan dat ook maar niet goed genoeg.

Ik vind het knap hoe hij presteert in Jong Ajax, maar het zou me echt verbazen als De Wit ooit een onbetwiste basisspeler zal worden in Ajax 1.

14 januari 2019 om 17:01

Ik ben het met je eens. De Wit heeft een echte eigenschap en dat is dat hij in alles ongeveer net niet is. Heeft geen specifieke kwaliteit. Of zoals ten Hag het zou noemen een draufganger

14 januari 2019 om 19:53

Zijn specifieke kwaliteit is zijn wilskracht. In de laatste wedstrijden van het afgelopen jaar bij Jong Ajax richting het kampioenschap was hij de speler die voorop liep. Hij loopt zich en werkt zich kapot met een gewoon goede techniek.
Met zulke spelers kom je verder dan jufvrouwspelers als Johnsen.

14 januari 2019 om 21:13

Zo'n speler maakt de trainingen wel scherper. En meestal zijn het geen zeurkousen als ze niet spelen. 2 of 3 jaar van profiteren van zo'n speler en dan moet je hem een transfer binnen naar Utrecht ofzo waar het de nieuwe Kuyt kan worden....

De Wit liet in 2017 zien dat ie behoorlijk kan keepen. Hield een bal in de Youth League tegen Real Madrid katachtig uit het doel. Leverde wel een rode kaart op, maar lijkt me een prima alternatief in plaats van Lamprou.

Denk niet dat De Wit de potentie heeft om basisspeler te worden bij Ajax. Had zich in het huidige elftal wellicht beter een half jaartje kunnen laten verhuren en in de voorbereiding op aankomend seizoen (bij vertrek draagkrachten) laten zien wat hij waard is.

Ik denk dat Dani nooit een basisspeler gaat worden, maar hij kan wel een nuttige kracht zijn. Een 12de man die met zijn vechtlust en motivatie altijd nog wat kan brengen. Hier moet hij dan zelf wel voor open staan, want bij clubs als Heracles, Heerenveen of Groningen zou hij waarschijnlijk wel een basisplek kunnen veroveren.

14 januari 2019 om 17:31

Er zullen toch wel andere opties zijn om iets te forceren; ik denk aan Huntelaar, Neres, waarvan ik van de week ook al las dat het een prima 12e man was. Deze jongen overschat zit wat, want er zitten er m.i. meer tussen hem en de basis

14 januari 2019 om 18:23

Ik vind Dani de Wit nou niet de voetballer die zich goed zou redden op kunstgras bij heracles. Dat lijkt me meer iets voor dennis johnsen ofzo

Kan het onnodige gehype van deze jongen ff de koelkast in , ik heb hem als Ajacied ongeveer een keer of 20 live aan het werk gezien en dat deed 18 x pijn aan mijn ogen. Regelmatig wedstrijden gezien waarin hij veruit de minste op het veld was, voetballend is hij echt heel beperkt. En er is een groot verschil tussen hard rechtdoor rennen , en daadwerkelijk tactisch goed staan en duels winnen. Zijn enige echte kwaliteit is koppen.

14 januari 2019 om 16:40

Wie maakt een hype van deze jongen? Iedereen zegt dat hij niet goed genoeg is voor Ajax, maar dat het lichamelijk en qua inzet een goede jongen is. Voor de rest heb ik niemand horen zeggen dat het een top speler is.

14 januari 2019 om 17:41

51% denkt -volgens de poll- dat hij uitgroeit tot een basisspeler. Dus zeker niet 'iedereen'

14 januari 2019 om 19:42

Hij wint toch ook regelmatig duels?

15 januari 2019 om 08:49

Dat is wat men denkt ! In harde cijfers valt dat harstikke mee ( tegen) wint maar 36% van zijn duels.... feitelijk is elke balaanname van deze jongen een duel.

Leuk voor zo iemand dat hij door hard te werken een tijdje bij het eerste mag rondlopen en af en toe mag invallen. Hier moet ie van genieten, want op den duur gaat men doorselecteren en valt hij af omdat hij het talent mist om ooit structureel basisspeler van Ajax te worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4138
2.AZ3830
3.PSV3118
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller167
L. TraoréAanvaller20
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper160
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper00
N. TagliaficoVerdediger153
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1 fan
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 AZ 13 2 3 0
2019/2020 Jong Ajax 1 0 1 0
2019/2020 Ajax 0 0 0 0
2018/2019 Jong Ajax 18 6 4 0
2018/2019 Ajax 4 0 0 0

In de wandelgangen

Donderdag 12 december
Real Madrid wil ver gaan voor Kalidou Koulibaly, door Napoli op 120 miljoen euro geschat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren