Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Hun levens zijn geruïneerd door het mismanagement van de club’

Laatste update:

BOLTON – Bolton Wanderers gold vanaf de eeuwwisseling jarenlang als een gevestigde naam in de Premier League. Onder leiding van Sam Allardyce groeiden the Trotters van een bescheiden laagvlieger uit tot een gewaardeerde subtopper, met twee campagnes in de UEFA Cup als hoogtepunt. Na vier seizoenen in de top tien volgden vier seizoenen in de onderste regionen van de hoogste Engelse divisie. In 2012 viel op de laatste speeldag het doek en was degradatie een feit, met grote sportieve en ook financiële consequenties.

Door Tim Siekman

Bolton is momenteel in de onderste regionen van de Championship terug te vinden. Degradatie naar de League One, de competitie waarin de club in het seizoen 2016/17 al acteerde, dreigt wederom. Met name nipte nederlagen valt de ploeg van manager Phil Parkinson, vanaf de zomer van 2016 eindverantwoordelijke van de club, ten deel. Slechts 3 van de 26 wedstrijden dit seizoen werden met drie doelpunten of meer verloren, met als dieptepunt de beschamende 6-0 nederlaag tegen Hull City op nieuwjaarsdag. De sportieve malaise in combinatie met de financiële perikelen zorgen voor een constante stroom aan negatieve berichtgeving over Bolton.

Reden genoeg voor verschillende bloggers om op maandag 7 januari gezamenlijk een helder statement naar buiten te brengen over een aankomende demonstratie. “De naam van Bolton Wanderers is de laatste tijd constant door het slijk gehaald. De ooit zo trotse club is onderworpen geweest aan de vernedering van liquidatieprocedures en de schaamte dat de salarissen van de spelers en stafleden niet konden worden uitbetaald. De levens van de niet-voetbalstaf, net als die van degenen die naar Bolton zijn verhuisd met het voorwendsel van een carrière op de lange termijn, zijn geruïneerd door het mismanagement van de club door Ken Anderson (eigenaar en voorzitter, red.).”

“Gezien al deze aspecten tezamen voelen wij dat er geen andere keuze rest dan het organiseren van een demonstratie vóór, tijdens en na de wedstrijd tegen West Bromwich Albion op maandag 21 januari. Voor de camera's van Sky Sports moeten we onze onvrede laten horen. Dit is onze voetbalclub. We moeten niet werkeloos toezien hoe het verdwijnt. We hebben een lange, trotse 145-jarige historie die behouden moet blijven. Dit is een oproep tot mobilisatie! We moeten in actie komen en ervoor zorgen dat voetbalclub Bolton Wanderers hier is om te blijven. Genoeg is genoeg. Was getekend: The Lion of Vienna Suite, Burnden Aces, Trotters Blog, Vital Bolton, The Burnden Way en de fans van voetbalclub Bolton Wanderers.”

Vertrek Sam Allardyce rampzalig
In het vorige decennium was Bolton een vertrouwde naam in de Premier League, met voetballers die bij de gemiddelde fan van Engels voetbal wel een belletje doet rinkelen. Spelers als Juski Jääskeläinen, Ricardo Gardner, Kevin Nolan en Kevin Davies groeiden door hun trouwe staat van dienst uit tot clubiconen, terwijl ook fenomenen als Jay Jay Okocha en in mindere mate Iván Campo en El Hadji Diouf op handen werden gedragen. Sam Allardyce wist na jarenlang schaven een team te smeden dat steevast in het linkerrijtje eindigde. De oud-verdediger van the Trotters was de koning te rijk bij zijn grote liefde. In april 2007, twee speelrondes voor het einde van het seizoen, kwam het bericht dat insloeg als een bom: Allardyce stapte op.

Sam Allardyce op Old Trafford naast vakcollega Sir Alex Ferguson van Manchester United in 2005.

Destijds lieten zowel club als trainer weinig los. Jaren later legde Big Sam uit dat een gebrek aan ambitie bij Bolton de reden was voor het vertrek. “Ik zal niet liegen. Mijn hart brak toen ik Bolton verliet. Maar mentaal moest ik verder”, zei de trainer in november 2017 tegen Bolton News. “Het ontbrak de club destijds aan de ambitie die ik wel had. Ik had het gevoel dat zij niet de ambitie hadden om te bereiken wat ik geloofde dat de staf, de ploeg en ik konden bewerkstelligen. Vandaar zag ik geen heil om te blijven. Een sneu einde aan de beste jaren van mijn leven.” Allardyce was van mening dat met enkele gerichte investeringen een serieuze kans op Champions League-voetbal mogelijk was, maar kreeg nul op het rekest van voormalig voorzitter Phil Gartside en Eddie Davis, die vanaf december 2003 de eigenaar van Bolton was.

Allardyce praatte in de loop der jaren met grote namen als Samuel Eto'o en Rivaldo, maar Bolton had financieel geen poot om op te staan, gezien de tientallen miljoenen euro's schuld. Een schuld die gestaag groeide, mede door aankopen na het tijdperk-Allardyce zoals Johan Elmander, Gary Cahill en Fabrice Muamba. Van 2007 tot 2011 groeide het salarishuis van 34 miljoen euro naar 62 miljoen, terwijl de prestaties achterbleven. Bolton degradeerde in 2012, net voordat de tv-inkomsten in Engeland drastisch omhoog gingen. De club gokte op een snelle terugkeer door grootverdieners te behouden en enkele grote vissen binnen te hengelen. De Premier League bleek echter onhaalbaar en in 2016 verkocht Davies, die ruim 200 miljoen euro in Bolton had gestoken, de club aan een van de meest gehate actoren in het hedendaagse Engelse voetbal: Ken Anderson.

Forse kritiek op eigenaar Ken Anderson
Met een schuld van circa 245 miljoen euro moest Anderson Bolton weer financieel gezond proberen te maken. Onder anderen Rob Holding (Arsenal) en Zach Clough (Nottingham Forest) werden verkocht, maar grote vooruitgang bleef uit. Spelers gingen staken vanwege het uitblijven van salarisbetaling en derden kregen lange tijd eveneens geen geld voor hun geleverde diensten en producten. Anderson besloot uiteindelijk de salarissen uit eigen zak te betalen, ook omdat een deal met de Professional Footballers' Association 'niet de ideale route' voor Bolton zou zijn. Dat Anderson een korte tijd de salarissen voor zijn rekening nam, vonden de fans niet meer dan terecht, aangezien hij in het boekjaar 2016/17 ruim 580.000 euro opstreek vanwege 'advieskosten'.

In september was het Davies die zijn oude club een dienst verleende door vier dagen voor zijn dood 5,5 miljoen euro te lenen, een bedrag dat werd gebruikt om Blue Marble Capital Ltd, de grootse schuldeiser, tevreden te stellen. Het bedrag van de oud-eigenaar voorkwam niet alleen een naderend faillissement, maar ook een aftrek van twaalf punten én een transferverbod van de English Football League. Waar Davies na zijn dood werd geprezen om zijn inzet en passie voor Bolton, krijgt Anderson veel klappen te verwerken. The Bolton Wanderers Supporters' Trust meldde onlangs aan Bolton News 'zich grote zorgen te maken over de financiële stabiliteit en levensvatbaarheid van onze club onder de huidige eigenaar'.

Naast spelers en supporters zijn ook andere clubs woedend op Anderson. Zo wacht competitiegenoot Norwich City nog op het geld van Bolton inzake het salaris van huurlingen Yanic Wildschut en Remi Matthews, terwijl Forest Green Rovers, uitkomend in de League Two, bij monde van voorzitter Dale Vince afgelopen week eveneens onvrede uitte. Bolton moet nog vier maanden salaris van gehuurde spits Christian Doidge betalen aan de club, tot ergernis van Vince, die Anderson 'een schurk' noemt. “Ze hebben niets betaald, echt niets. Het boeit ze niet. Anderson zegt: 'Je kan een faillissementsaanvraag doen en ons failliet laten gaan. Het boeit mij niet, ik ben een secured lender. Ik krijg mijn geld wel terug en jij krijgt maar een fractie.'” Anderson verdedigde zich met een uitgebreid statement tegen de uitlatingen van Vince. De Bolton-eigenaar vond Vince onder meer 'aandachtsgeil' en 'een van de vreemdste personen' die hij ooit is tegengekomen in de voetballerij.

The Muppet Christmas Carol
Deze week kwam ook naar buiten dat zowel HRMC, de Britse belastingdienst, als agentschap Stellard Group faillissement heeft aangevraagd voor Bolton. Voor eerstgenoemde instantie is dit al de vijfde keer in vijftien maanden dat men aan de bel trekt. Dat Anderson zijn Waterloo gaat vinden bij Bolton, staat gezien de recente ontwikkelingen bijna vast. Naast de juridische problemen heeft Anderson ook steeds meer te maken met groeiende haat jegens zijn persoon. Spelers, fans en clubs hekelen de strapatsen van de eigenaar, waarbij Forest Green dinsdag zelfs aankondigde shirts met de tekst 'No Ken Do' te gaan verkopen. De opbrengst gaat naar The Bolton Wanderers Supporters' Trust, dat campagne voert tegen de eigenaar. Zelfs het lokale, gerespecteerde Bolton News kwam in aanvaring met Anderson.

Marc Iles is een van de mensen die de ontwikkelingen rond Bolton nauwgezet volgt. De journalist bericht al jarenlang over het reilen en zeilen van the Trotters en deinst er niet voor terug kritische noten te kraken, ook als dit Anderson aangaat. Toen in december bekend werd dat Bolton de salarissen van de werknemers uit de vorige maand alsnog had betaald, plaatste de verslaggever op Twitter een ludieke GIF van Scrooge van The Muppet Christmas Carol. Iles wilde aangeven, zo schreef hij later, dat door het ontvangen salaris Kerstmis alsnog was gered voor de werknemers en hun families. Anderson vatte het echter op als een belediging en kwalificeerde het bericht als 'aanstootgevend' en 'amateuristisch'. Hij voegde eraan toe 'twijfels te hebben over de toon en accuratesse van zijn verslaggeving in de afgelopen tijd'. Gevolg: Iles werd tijdelijk verbannen van de club.

“Ik zou graag continu willen schrijven over voetbal in plaats van de financiële malaise, maar helaas hebben zich maar weinig momenten voorgedaan sinds de komst van Ken Anderson en Dean Holdsworth (voormalig mede-eigenaar, red.) dat ik dat ook echt kon doen”, zo luidde de reactie van Iles. “Een Championship-club runnen, is een kostbare aangelegenheid en het is steeds meer duidelijk geworden dat meneer Anderson niet de financiële capaciteiten heeft om dit op de lange termijn in goede banen te leiden. (...) Het succes van onze krant is onlosmakelijk gelinkt met die van de club sinds de allereerste dag dat iemand tegen een bal trapte op Pike's Lane. Als het team goed draait, doen wij dat ook. Maar we kunnen ons nieuws niet uitkiezen en onze ogen niet sluiten. Als dingen slecht gaan, moeten wij dat ook zeggen.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Jammer vond het in de tijd van Allardyce echt altijd een leuke ploeg die in de Premier league thuis hoorde met Diouf okocha giannakopoulos etc. Jammer om.een club zo te zien afglijden. als ik die foto zo zie van Allardyce en Ferguson verlang ik echt terug naar die tijd

12 januari 2019 om 19:25

En Jaäskalainen op doel. Denk ik aan Bolton dan is de Finse doelman de eerste speler waar ik aan denk. Speelde voor mij gevoel een eeuwigheid in het reebok stadium.

12 januari 2019 om 19:26

Elmander dacht ik ook aan en Okocha natuurlijk

12 januari 2019 om 20:49

Wat een heerlijke speler was die Okocha toch!! Al was hij niet goed voor Sam’s zwakke hart, wat hij haalde soms de gekste capriolen uit met als hoogtepunt een 5-dubbele schaar op zijn eigen achterlijn. Hij was samen met Riquelme en Quaresma een speler waarvoor ik speciaal een club (als Bolton) ging volgen

Alweer een mooie Engelse traditieclub club die aan het wegzakken is.. Ipswich en Bolton beide in grote problemen in de Championship helaas

12 januari 2019 om 11:02

Ach ja, dat is de conjunctuur in de voetballerij. Clubs komen en clubs gaan. Wat dacht je van Nottingham Forrest, Sunderland en zo zijn er nog wel meer.....

12 januari 2019 om 11:51

Nou dat is gewoon onzin. Nu is het veel extremer als vroeger. Kleine clubjes als Watford, Brighton, Crystal Palace, Cardiff hebben nu de plekken in de Premier League van clubs als Sunderland, Bolton, Forest. We moeten niet doen alsof de clubs die ik uit de Premier League noem vaste waarden zijn geweest in het verleden. Allesbehalve zelfs. Sunderland, Bolton, Forest hebben veel meer op het hoogste niveau gespeeld en gepresteerd dan Watford, Crystal Palace, Brighton, Cardiff bijvoorbeeld.

12 januari 2019 om 12:39

Zoals je ook in dit artikel leest wordt er gewoon slecht beleid gevoerd. Zal me niks verbazen dat een watford of crystal palace ook een keer richting de onderste regionen gaan in de championship. Als er iemand slecht beleid voert, maakt niet uit hoe goed het ervoor staat op dat moment, maar zo kun je wel alles kapot maken wat bereikt is

12 januari 2019 om 18:46

Bolton is zelf een klein clubje, net als Portsmouth dat ook is.

12 januari 2019 om 19:09

Er zijn maar 11 clubs die meer seizoenen op het hoogste niveau in Engeland hebben gespeeld dan Bolton, dat zegt toch wel iets. Ze staan boven clubs als West Ham, Nottingham en Leeds qua wedstrijden op het hoogste niveau, en ook qua FA cup overwinningen, dat moet toch wel iets zeggen.

12 januari 2019 om 19:11

Volgens mij weet jij niks van Engels voetbal. Bolton is echt geen kleine club Pompey eveneens. Veel clubs in PL zijn klein maar Bolton en Portsmouth niet hoor, vraag me af hoe je daar überhaupt bijkomt

12 januari 2019 om 19:13

Ja ik ben ook benieuwd waarom kuipbewoner dit zegt. Bolton is geen grootmacht, maar ook allesbehalve een kleine club. Ze zijn groter dan veel PL clubs

12 januari 2019 om 21:20

Het gaat ook helemaal niet om de grootte van een club. Het gaat puur en alleen om het beleid. En als dat niet goed is dan kelder je. Mijn club crystal palace is niet groot in jou ogen maar heeft wel een prima beleid. Maar wat is niet groot in jou ogen? Crystal palace zit in Londen waar ook Chelsea, Arsenal, west ham, spurs, QPR, Brentford, leyton Oriënt, fulham, millwall, Daggenham & redbrigde, Barnet, Welling United, Bromley, Wealdstone en Sutton United zitten of zaten. De keuze is dus enorm. Dat maakt het voor Crystal Palace extra knap om toch op te boksen tegen al die andere clubs en in de premier league zijn mannetje te staan. Spelen ze er 20 jaar dan bouwen ze ook geschiedenis op in de premier league. Je moet er rekening mee houden dat je als premier league club makkelijker groot blijft en fans aantrekt dan divisies daaronder. Alleen heeft het iets meer tijd nodig gehad om daar te komen. Voor de fans is het jammer maar met de club Bolton zelf heb ik weinig. Als ze het dan slecht besturen is dat jammer maar helaas en zijn er genoeg “kleinere” clubs met een beter beleid die die plek willen innemen.

12 januari 2019 om 11:10

Ja, ook Portsmouth, Blackburn rovers en Wolverhampton. Al is Wolverhampton weer helemaal terug.

12 januari 2019 om 11:54

Pompey op de weg terug(naar op z'n minst de Championship) en Blackburn ook weer redelijk stabiel in de Championship.

12 januari 2019 om 12:37

Denk dat pompey volgend jaar middenmoot gaan spelen als ze het eltal dat ze nu hebben bij elkaar houden.

12 januari 2019 om 13:32

Pompey moet eerst nog promoveren en dat kan nog lastig worden met clubs als Sunderland en Luton

12 januari 2019 om 15:08

Blackburn zit gelukkig ook weer in de Championship, alleen het team is nog niet goed genoeg op enkele lichtpuntjes na. Vooral Bradley Dack onthoud die naam die speelt in de toekomst in de premier league 100%.

Moet zeggen dat het wel een beetje megalomaan was van Allardyce om te denken dat de omhooggevallen provincieclub Bolton ineens wel een gevestigde macht kon worden.


Clubs als Bolton en bijvoorbeeld Portsmouth horen op termijn simpelweg niet in de Premier League thuis. Daarvoor zijn ze feitelijk gewoon "te klein".


De enige manier is feitelijk dat je je met honderden miljoenen omhoogkoopt zoals de eeuwige middenmoters Chelsea en Manchester City gedaan hebben. De een met een corrupte Russische oligarch die zichzelf verrijkt heeft, en de andere met bakken geld uit een dictatuur met systematische mensenrechtenschendingen.


Bolton structureel in de top 4? Sorry meneer Allardyce uw club is niet groter dan Arsenal, Man Utd of Liverpool en kan niet concurreren met de omhooggekochte poenclubs Chelsea en Man City. En het zou een cliché moeten zijn, de top 4 heeft maar ruimte voor 4 clubs. Voetbal is en blijft een zero sum game.

12 januari 2019 om 19:09

Bolton heeft 73 seizoenen op het hoogste niveau gespeeld, ook nog 4 keer de Fa cup gewonnen als ik het goed heb, dus het is echt geen omhooggevallen provincieclub. Vraag me af hoe je daar überhaupt bijkomt. Pompey minder seizoenen op het hoogste niveau maar zijn toch 2 keer kampioen geworden en als ik het goed heb ook twee keer de Fa cup. En als je beweert dat clubs als Bolton te klein zijn voor de PL dan zijn clubs als Watford, Crystal Palace, Bournemouth, Cardiff, Brighton dat al helemaal

12 januari 2019 om 19:14

Sommige mensen begrijpen het nou eenmaal niet, en Kuipbewoner lijkt er daar een van. Bolton is geen club van het niveau Arsenal of Liverpool, maar daar zijn er ook gewoon niet veel van. Aan de andere kant is puur naar prijzen kijken ook niet helemaal realistisch, want dan zou Blackburn een grotere club zijn dan Spurs, en dat is ook weer niet zo. Structureel top 4 is niet haalbaar voor Bolton, maar structureel linkerrijtje zou te doen moeten zijn.

12 januari 2019 om 21:27

Ik lees in de tekst nergens dat Allardyce denkt structureel mee te kunnen doen in de top vier. Wel staat er te lezen dan er bij enkele investeringen een kans aanwezig was op championsleague voetbal. Ik weet dan ook niet waar deze discussie over gaat want niemand heeft beweert dat de club structureel bovenin mee zou gaan draaien. Enkel dat er met een of meerdere gericht aankopen een kans was dat ze een keer championsleague konden spelen. Dat is een heel ander geheven dan hierboven wordt beweert. Als je de jaren gaat bekijken zijn er maar enkele clubs die structureel meedoen in de top 4. De rest wisselt stuivertje.

12 januari 2019 om 23:46

Uiteindelijk gaat het om het beleid van de directie. Falende directies zijn de oorzaak waardoor clubs wegvallen. Om te overleven in de PL steken ze de clubs diep in de schulden. En dan gaat het een keertje mis, degraderen ze terwijl ze honderden miljoenen schuld hebben. Zo ging het bij Sunderland, zo ging het bij Bolton.

Kijk die mooie serie over Sunderland op Netflix maar eens. Dan zie je hoe het kan dat dergelijke clubs wegzakken, ze degraderen terwijl ze tot over hun oren in de schulden zitten. Dan komt er nog maar weinig geld meer binnen, maar hebben ze wel financiële verplichtingen waar je u tegen zegt. Wat we in Nederland zagen gebeuren met FC Twente, precies hetzelfde verhaal.

13 januari 2019 om 00:43

@stravven

Zeker waar.
Mooie club wel, al zul jij als Arsenal supporter best content zijn met de afwezigheid van Bolton kan ik me voorstellen. Was die uitwedstrijd niet jaar in jaar uit een onmogelijke horde voor Arsenal?

12 januari 2019 om 23:36

Manchester city is ook voor de overname echt geen “provincieclubje” hoor, ze hebben 90(!) seizoenen op het hoogste niveau gespeeld. Daarmee staan ze 6des over heel Engeland en dat zijn ook maar 4 seizoenen minder dan Manchester united.

13 januari 2019 om 00:11

@Lierse1997: helemaal eens, een structurele topclub was het alleen ook niet voor de overname. Utd was altijd de grotere broer.

13 januari 2019 om 00:10

@kuipbewoner: heb je zoveel tekst nodig voor zoveel onzin? Bolton en Portsmouth zijn grote clubs. Nee, niet grootte Arsenal, man utd of Liverpool (inderdaad, laten we de Chelsea’s en City’s maar even buiten beschouwing laten), maar nog steeds zouden dat in de basis PL-waardige clubs zijn (nu niet als selectie, wel als grootte club). Hoe kom je erbij dat het kleine clubjes zijn?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren