‘Ik had het moeilijk, verwachtingen bij Ajax waren onrealistisch’

Zaterdag, 10 november 2018 om

Zlatan Ibrahimovich speelde in zijn loopbaan bij Europese grootmachten als Juventus, Internazionale, Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain en Manchester United, maar de Zweed beleefde zijn grote doorbraak bij Ajax. De Amsterdammers pikten de inmiddels 37-jarige spits in 2001 op bij het Zweedse Malmö en zagen hem drie jaar later naar Turijn vertrekken. Ibrahimovic kijkt nog altijd met gemengde gevoelens terug op zijn tijd in Nederland.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Denk jij dat Zlatan Ibrahimovic nog terug zal keren in de Europese top?


Gerelateerd

49 reacties (laatste reactie door kyouraku shuns)

Hold up, het lijkt er voor mij op dat hij zegt "ze hebben de echte Zlatan in Amsterdam nog niet gezien". Een mens mag dromen.

10 november 2018 om 07:43

Haha...dat mag zeker. Hij heeft op zich nog wel wat recht te zetten zoals hij schrijft. Je zag wel al dat hij heel goed was maar nog geen 50% van wat hij later is geworden.

De Eredivisie biedt ook simpelweg niet de omgeving die vereist is om het maximale van je kunnen te demonstreren.

10 november 2018 om 09:17

In de laatste wedstrijd, die Zlatan Ibrahimovic voor Ajax in de omgeving Eredivisie speelde, demonstreerde hij ander toch gewoon een geweldig staaltje maximum Ibracadabra.

Tegen NAC in 2004 zette hij het halve elftal te kijk met een meesterlijke dribbel, alvorens het tot zijn laatste doelpunt voor de Amsterdammers te promoveren.

10 november 2018 om 10:27

Hij heeft zeker prachtige dingen laten zien in de Eredivisie, maar de weerstand in de Eredivisie is voor een speler als Ibrahimovic onvoldoende om het maximale uit zichzelf te halen.

10 november 2018 om 11:01

Ibrahimovic ondervond destijds volgens mij echt genoeg weerstand en was in zijn Ajax-periode bij lange na nog niet de Zlatan, die hij daarna werd. Het was nog maar een jonge, talentvolle adolescent, die kampte met blessures en een verminderd zelfvertrouwen.

Hij kwam van Malmö FF, dat in 2000 net weer was gepromoveerd naar de hoogste Zweedse divisie en slechts een grauwe middenmoter was in de nationale eerste Liga.

Er was voor het jonge, ongeslepen talent Zlatan genoeg weerstand in de Eredivisie op dat moment, zelfs weerstand vanaf de tribunes en van tecbnisch directeur Van Gaal.

Hij heeft het de eerste twee seizoenen gewoon heel zwaar gehad in de Eredivisie en wat hij in seizoen 2003/04 presteerde, was op dat moment ook gewoon het maximale, wat hij uit zichzelf kom halen.

De Eredivisie was op dat moment voor de jonge Zlatan een passend podium en in die fase van zijn carrière de beste omgeving om het meeste uit zichzelf te halen.

10 november 2018 om 10:26

Destijds niet? Waarom niet dan?

10 november 2018 om 10:36

Onvoldoende weerstand. Een speler van het kaliber Ibrahimovic heeft een sterkere competitie nodig om het beste uit zichzelf te halen. Zou hij voor de rest van zijn carrière in Nederland hebben gevoetbald, dan was hij als speler nooit zo groot geworden als hij nu is.

10 november 2018 om 11:10

Je stelling dat hij destijds in de Eredivisie niet genoeg uit zichzelf kon halen, is in mijn ogen klinklare onzin.

Zlatan was dèstijds een lastige en puberale knaap in een mannenlichaam en de Eredivisie was voor hem dèstijds nog de beste leerschool om zich door die lastige jaren te worstelen.

Weerstand was er nagenoeg op voetballend, mentaal en sociaal gebied voor een jonge die op profgebied nog alles moest leren.

10 november 2018 om 11:23

De Eredivisie van 2004 en nu is toch een groot verschil in kwaliteit hoor.

10 november 2018 om 11:40

Dat ook inderdaad ook nog eens een keer TottiNEC.

11 november 2018 om 11:08

Je kunt mij nergens betrappen op de stelling dat de Eredivisie een slechte omgeving voor hem was om zich in te ontwikkelen; de feiten laten immers het tegendeel zien. Ook zeg ik nergens dat hij op dat moment niet het maximale uit zichzelf kon halen. Mijn punt is: de ''echte Zlatan'', die we hebben kunnen zien in Italië, Spanje en Engeland, zouden we nooit hebben gezien als hij in Nederland was gebleven.

Ik vond hem destijds maar een onhandige lange slungel. Balcontrole had hij niet. Bij elke aanname spatte de bal weer van zijn schoenen. De slechtste speler van het veld. Dat zelfde heb ik nu weer een beetje met Dolberg. Dus laat ik het hopelijk net zo fout zien als met Zlatan.

10 november 2018 om 08:52

Ik heb dat niet met Dolberg. Dolberg vind ik veel meer een koele kikker of koele killer
Zlatan was een lange slungel indd. zat niet lekker in zijn vel en oh wat lag hij niet lekker bij de supporters. Volgens mij was iedereen blij toen hij vertrok.

10 november 2018 om 09:31

Als net ontluikende voetballer en markante persoonlijkheid was het jammer dat hij zo plotseling vertrok en zag ik hem persoonlijk liever nog het gehele seizoen afmaken. Hij kwam net los.

Echter was hij ook een splijtzwam binnen de selectie door zijn publieke vete met Rafaël van de Vaart en zijn brute tackle op hem in de wedstrijd Zweden - Nederland, toen hij hem waarschijnlijk bewust de wedstrijd uitschoffelde. Het was moddergooien over en weer. Zlatan en Raiola waren een breuk aan het forceren.

Het gemiddelde Ajax-publiek kon zijn actie niet zo waarderen en koos de kant van ras-Ajacied Van der Vaart, die er door de tackle voor het begin van het seizoen uitlag.

Voor de rust en eenheid in de selectie was zijn vertrek de enige beste oplossing. Maar qua voetbal was het vertrek zeker wel een aderlating.

10 november 2018 om 10:12

ja klopt, ik herinner het me allemaal ook nog best goed. Echter weet ik niet of hij echt los kwam. De wedstrijd tegen Nac....die ene actie, die is legend. Daarna vertrok hij, maar was hij echt aan het loskomen? of zagen we daar een stukje van zijn genialiteit ondanks dat het niet lekker liep?

10 november 2018 om 10:34

Hij was zeker aan het loskomen. In het seizoen 2003/04 was hij bij vlagen ongrijpbaar voor verdedigers en werd hij topscorer van Ajax met 13 doelpunten in 22 wedstrijden. Door blessures kwam hij niet echter verder dan dat aantal wedstrijden. Ik keek al uit naar het seizoen erop, maar helaas vertrok hij vlak voor het sluiten van de transfermarkt.

10 november 2018 om 10:20

Stond je de andere kant op te kijken, kerel? Ik heb hem zien spelen toen hij net binnen kwam. De klasse spatte er vanaf!

Ibra lijkt altijd stoicijns, maar dit verhaal verbaast me dan toch, dat hij het lastig had in Amsterdam.

10 november 2018 om 09:55

Ik vind het wel hypocriet dat de Ajax-supporters hem wel steeds warm ontvangen. Vroeger hekelde zij hem namelijk voor een groot deel.

Dat klopt. Zlatan Ibrahimovic werd niet goed behandeld door de Ajax aanhang. Dat komt omdat men afging op de media die kritiek op hem uitten. De aanhang koos liever blind voor de egoistische machtswellusteling van der Vaart die samen met Sneijder dacht dat hij de baas in de kleedkamer was. Hij kon de persoonlijkheid van Zlatan niet handlen. Hij zag dat hij zijn macht moest gaan delen met de man die zijn vrouw al eerder dan hem verkend had. Toen zijn er smerige spelletjes gespeeld om Ibrahimovic weg te pesten. De hele pers deed er aan mee om het oogappeltje van der Vaart te steunen.

10 november 2018 om 11:18

Daar heb je hem weer hoor. Ik weet niet of ik dit triest of hilarisch moet vinden. Toen Zlatan bij Ajax voetbalde kon jij nog niet eens zelfstandig je reet afvegen.

10 november 2018 om 11:33

Zo is het helaas gegaan. Het getreiter van spelers uit de Ajax jeugd die in Zlatan een gevaar zagen voor hun macht in de kleedkamer. Daar kon je al zien dat van der Vaart geen ruggengraat had door steun te zoeken met anderen en samen te spannen tegen Zlatan. Later is gebleken wat voor zwakkeling van der Vaart is. Zlatan heeft Sylvie Meis 1 avondje gehad voor van der Vaart. Zlatan kon zaken van prive scheiden. Meis was voor hem zaken. De zwakkeling vdVaart liet zich inpalmen door een golddigger en werd verliefd. Van der Vaart was geintimideerd door de persoonlijkheid van Zlatan als zwakkeling en ging achter zijn rug een campagne voeren om hem weg te treiteren. Heel Ajax en de media steunde deze jankbal. Daarom werd Zlatan uitgefloten door de aanhang. Ze hadden beter van der Vaart kunnen uitfluiten. Maar ja eigen jeugdspeler die moeten altijd bescherm worden en worden beloond met een aanvoerdersband.

10 november 2018 om 11:49

@bombanera99

Haha, alsof macho-man Zlatan zich door Ajax-jongetjes liet treiteren of afbluffen... Hebben we het wel over dezelfde Zlatan? Die van jou lijkt op een vrijwillig en machteloos slachtoffertje, Man, man, man, hoe kom je erop.

Zlatan en Mido waren baasjes, wilden in de kleedkamer gezellig samen scharen overgooien. Die straatvechters lietem zich echt niet piepelen door een jonge Van der Vaart.

Hou eens op met die rare onzinverhalen alsof je er zelf bij was destijds. In je eigen gedachtengang is je verhaal waarschijnlijk sluitend voor je, in schrift komt het echter nogal over als een sprookje van Grim. Je spreekt niet in feiten, maar laat veel te verl je fantasie de vrije loop.

10 november 2018 om 11:27

En de volgende reactie over, in dit geval, ex-Ajacieden, en de club en supporters. En verrassend genoeg weer een mooi zelf verzonnen verhaal, waar de negativiteit van afdruipt.

Word je nu echt niet moe van jezelf met al je op "waarheid" berustende stellingen, die je nota bene verkondigd als "feiten" ? Het komt blijkbaar geen moment in je op dat wat Zlatan in het interview aangeeft zijn visie/gevoel is, wat niet wil zeggen dat alles wat hij stelt waar is of hoeft te zijn.

Daarnaast was hij in zijn ajax-periode alles behalve een makkelijke jongen (logisch, met zijn roots) en als "street-wise kid" bij tijd en wijle onhandelbaar en eigenwijs. Dan kom je aan met zo'n kletsverhaal dat "machtswellusteling" van de Vaart samen met Sneijder moeite hadden met de persoonlijkheid van Zlatan ? Wat denk je zelf; er komt een talent vanuit Zweden, met een "bad boy" reputatie en achtergrond. Lijkt me logisch dat omgaan met zo'n type lastig is, maar dat lag dan meer aan Zlatan dan aan de rest van de selectie.

De opmerking "die zijn vrouw al eerder dan hem verkend had" is by far het meest lachwekkend wat ik vandaag aan reacties gelezen heb. Je fantasie slaat wel erg op hol..

10 november 2018 om 11:40

@dennis van Leeuwen Niets in mijn post is verzonnen. Allemaal verifieerbare feiten als je even simpel zoekt. Zelfs het avontuur van Zlatan met Meis voordat van der Vaart iets met haar had, is een feit. Zlatan pestte hem hier ook mee in de kleedkamer dat hij haar al had verkend. Je denkt dat ik verhalen verzin. Meis stond er om bekend om bekende voetballers proberen te strikken. Ze had al relaties gehad met voetballers. Daar kan je aan zien dat van der Vaart een zwakkeling is die zich laat inpakken en geen discipline heeft.

10 november 2018 om 12:08

Blijf lekker in je eigen verzinsels geloven; blijkbaar heb je niet in de gaten dat je geloofwaardigheid bij het merendeel van de bezoekers hier al tot een dieptepunt is gedaald.

Als het dan "feiten"zijn, waar zijn dan de quotes of links naar nieuwsartikelen hierover ? Bewijs je stellingen zelf aub, ipv "zelf even simpel zoeken"..

Je hebt jezelf uitgeroepen tot de grootste voetbalkenner in NL (of misschien wel ter wereld) in meerdere posts en in het topic over de blessure van Frenkie de Jong noem je jezelf zelfs de "verlosser". Het enige wat je doet is raaskallen en proberen je "wijsheden" op te dringen.

10 november 2018 om 11:36

@bombanera99

Je stukje zit vol aannames en eigen meningen, dat mag hoor. Maar feiten zoals je ze wel neerkalkt, zijn het natuurlijk niet. Stel het dan ook niet op doe manier. Je praat voor Ajax-aanhang alsof je er onderdeel van was. Dat was natuurlijk je niet, integendeel, Ajax is zoals bekend niet je favoriete dingetje.

Je benaming egoïstische machtswellustig voor van der Vaart en Sneijder gaat nergens over. In elke selectie heerst een hierachie en de jongens uit de Ajax-selectie hadden daarin een streepje voor. Zlatan vocht als een haantje met Mido en van der Vaart en zocht de confrontatie zoals Zlatan gewoon is.

Zlatan wilde uiteindelijk zelf een breuk met Ajax forceren. Raiola begeleidde hen daar op z’n Raiola’s bij. De selectie voor 2004/05 was zo goed als rond. Zlatan schopte echter zijn ploeggenoot van der Vaart keihard en bewust kreupel op de enkel in de interland Zweden -Nederland, zodat de situatie onhoudbaar werd en Ajax niets anders kon dan Zlatan zijn transfer naar Juve te gunnen.

Je onzinnige gelul, dat Ajax er alles asn deed om Zlatan weg te pesten slaat echt nergens op. Je complottheorie waarbij de gehele Nederlandse pers samenzweerde slaat alles.

10 november 2018 om 11:47

@buitenspelval
Zlatan en Mido waren beste maatjes. Dat schaarincident was een incident na afloop tegen PSV toen ze van het veld werden geveegd met 2-4.
Zelfs met je beste maatjes heb je weleens ruzie.
Zlatan, Mido, van der Meijde waren vaak samen en konden het goed met elkaar vinden. Zlatan en van der Meijde mochten vaak de ferrari en bmw van Mido lenen.
Sterker nog Zlatan en Mido hebben nog steeds contact met elkaar.
Van der Vaart heeft het heel vaak gezegd dat Zlatan dacht het mannetje te zijn en dat hij en Sneijder daar tegen in gingen om hem op zijn plek te zetten. Hij vond hem irritant. Maar we weten allemaal wat van der Vaart dwars zat. Zijn macht te delen met de persoon die zijn vriendin verkend had en die hem daarmee pestte.

10 november 2018 om 12:07

Ja en? Ook al hebben ze tegenwoordig contact zoal jij beweerd, dan nog vochten Zlatan en Mido hanengevechten in de kleedkamer uit en zocht Zlatan geregeld de confrontatie. Ik snap je punt niet zo. Dat ze nog contact hebben, is toch geen argument om te bewijzen dat het destijds vaak hommeles was tussen die twee?

En uiteraard profileerde Zlatan zich als het mannetje en zocht hij met de Ajax-jongens de confrontatie om de macht in de selectie. Dat is ook Van der Vaart niet ontgaan en mag dan ook gezegd worden.

We weten allemaal wat Van de Vaart dwars zat? Nou ik niet, maar RTL Boulevard was ook niet mijn ding. Fijn dat jij het voor ons allemaal invult.

10 november 2018 om 12:47

@buitenspelval Zowel volgens Zlatan en Mido konden ze het goed met elkaar vinden. Jij probeert nu een incident uit te melken en structureel te laten lijken. Zlatan accepteert geen kunstmatige autoriteit van een speler zonder ruggengraat zoals van der Vaart. De gemaakte aanvoerder zonder ruggengraat die zich liet ondersneeuwen doir Zlatan en ging huilen bij de directie en ging samenspannen om hem weg te werken. Ajax had van der Vaart moeten wegsturen en niet Zlatan.

10 november 2018 om 13:08

@bombenera99

Hoe kom je daar nou weer bij? Hoe maak jij ervan dat ik er een incident uit probeer te melken en het structureel wil laten lijken?

Lees nou gewoon een keer wat ik schrijf hierboven, i.p.v. zulke rare conclusies te trekken en me woorden in de mond te leggen.

10 november 2018 om 14:35

@buitenspelval Je had het over hanengevechten tussen Mido en Zlatan. Hoeveel kan jij je er herinneren?

10 november 2018 om 14:38

@bombanera99

Interviews uit verleden met Mido.

10 november 2018 om 13:59

bombanera99,

Hahaha, je snapt er echt niets van. Je verkondigd een hoop onzin weer! Ik was destijds heel vaak ik de Arena, en de supporters waren dol op Zlatan. Hij werd de son of God genoemd!

Dat er wrijving tussen hem en vooral vdv zat klopt, maar dat zie je overal dat spelers niet met iedereen door 1 deur kunnen. Dat van zijn vrouw is ook allemaal krant nieuws en niemand weet hoe dat zit, en het doet er verder niet toe.

VDV en Sneijder waren beide zeer geliefd, maar dat was Zlatan ook. Dus je stookt zoals gewoonlijk maar altijd, en praat zoveel onzin om moe van te worden.

De reden dat Zlatan een moeilijk begin had lag puur aan hemzelf. Koeman was trainer, en gaf de spelers opdrachten mee, zo ook Zlatan. Maar Zlatan was zo tegendraads dat hij gelijk het tegenovergestelde deed. Hij deed geregeld geniale dingen, en soms dingen waar je van dacht hoe kan dit. Ook andersom dat hij simpel de bal verloor.

maar Zlatan was altijd geliefd in Amsterdam...dus lul niet over zaken als je ze niet weet...ik ben er zo vaak bij geweest dat ik weet wat jij zegt niet klopt!

Maar je bent blij als je Ajax kan kraken...stiekem heb je volgens mij een dekbed van Ajax en een pyjama van je pa gekregen nietwaar?

10 november 2018 om 14:44

@myajax Ja ik heb een dekbed en pyama gekregen. Slaapt heerlijk. Zlatan was misschien geliefd maar als er kant moest worden gekozen dan koos men blind voor van der Vaart. Ik kan niet tegen die instelling. Je moet kijken wie in zijn recht stond en dat was Zlatan. Zlatan werd geprobeerd klein te houden door het kliekje wat uit de jeugd kwam. Toen van der Vaart ging klagen bij de directie hadden ze hem moeten wegsturen. Van der Vaart presteerde ook steeds minder. Uiteindelijk deed Ajax hem ook weg voor een laag bedrag van 5,5 mil aan HSV. Van jeugdspelers wordt meer getolereerd.

10 november 2018 om 15:11

En je blijft maar je mening of wat je zegt als waarheid betitelen...

"je moet kijken wie in zijn recht stond en dat was Zlatan. Zlatan werd geprobeerd klein te houden door het kliekje wat uit de jeugd kwam"

Hoe in hemelsnaam kun je dit nu met droge ogen beweren en nog roeptoeteren dat het waar is ook ? Je zat destijds in de selectie en hebt alle zaken direct meegekregen ? Je hebt in de kleedkamer erbij gezeten ?

Ongelofelijk hoe zelfingenomen je bent. Blijkbaar geniet je van het reageren hier en dan vooral het uitlokken van reacties door je mening als waar te bestempelen; dat is iets wat egeocentrisch personen graag doen: op wat voor manier dan ook (ook negatief) om aandacht vragen voor het strelen van het eigen ego.

Mijn advies: zoek snel een psychiater, want je hebt dringend hulp nodig..

10 november 2018 om 16:31

@dennisvanleeuwen Mijn mening is gebaseerd op alle beschikbare informatie die ik netjes heb uiteengezet. Alles wat ik verteld heb is te verifieren in de media door quotes van betreffende spelers. Van der Vaart werd verwend bij Ajax. Het oogappeltje van de jeugdopleiding. Dat hij een slechte egoistische mentaliteit had dat nam men op de koop toe. Alles werd van hem getolereerd. Ook hoe de pers met hem omging alsof hij niets fout kon doen. Blind zijn kan kiezen. Ik kan me nog herinneren dat Kezman in NL zwaar bekritiseerd werd voor het wijzen met zijn duimpjes naar de naam op zijn shirt na een doelpunt. Nederland was te klein. Hij werd tot op het bot afgemaakt in de pers als zelfingenomen. Van der Vaart die exact hetzelfde deed, werd de nuchtere frisse jongen genoemd. Dat wijzen naar zijn naam op zijn shirt is bij vd Vaart nooit bekritiseers. Die dubbele maat in NL op alles wat NLs is en wat van buiten NL komt. Vd Vaart is een egoistisch verwend kind zonder ruggengraat die speciale behandelingen eist. Ik had hem bij Ajax weggestuurd als ik het voor het zeggen had.

Beste mensen de eredivisie is een mooie opstap voor jonge voetballers. Het is maar weer gebleken dat de Europese topclubs ook hier spelers wegkaapt. Dus het is geen Mickey Mouse competitie !

Er stond destijds een groot artikel over hem in de VI, inderdaad alsof hij de nieuwe van Basten zou worden. Bij Ajax had hij vooral een gebrek aan goals, maar dat heeft ie later pas aangeleerd.

10 november 2018 om 12:10

35 uit 74 in de competitie is bijna een 1 uit 2 score. Dat is nou niet echt een significant gebrek aan doelpunten.

Pff wat zou het mooi zijn als Zlatan nog 1-2 seizoenen voor Ajax speelt en dat hij daarna wordt opgevolgd door Suarez. Kost wat meer aan salaris maar we hebben bij Tadic en Blind gezien dat je met o.a. tekengeld ook spelers met een fors salaris kan binnenhalen. Hoe gruwelijk zou dat zijn!:

Onana
Mazraoui De Ligt Magallan Tagliafico
F.De Jong Blind Ziyech
Neres Ibrahimovic Tadic

Wat als hij niet die golden goal had gemaakt tegen Utrecht in de bekerfinale? Hij kreeg enorm veel kritiek in zn eerste jaar en ook met name Cruyff Zei dat het niks zou worden met hem. Enfin , Dat moment was echt het breekpunt in zijn carrière en vanaf toen had hij de wind mee.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7478
2.PSV7466
3.Feyenoord5628
4.AZ5222
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger305
D. van de BeekMiddenvelder308
D. TadićAanvaller3022
David NeresAanvaller278
H. ZiyechMiddenvelder2515
K. HuntelaarAanvaller2514
A. OnanaDoelman290
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

2215 fans
Aanvaller, 37 jaar
SeizoenClubW
2019 Los Angeles Galaxy 4 6 1 0
2018 Los Angeles Galaxy 27 22 5 1
2017/2018 Manchester United 5 0 0 0
2016/2017 Manchester United 28 17 7 0
2015/2016 Paris Saint-Germain 31 38 1 0

In de wandelgangen

Zaterdag 20 april
Manchester City kampt met een ontevreden selectie. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren