‘Van Persie begint interesse te krijgen, we hebben een bak koffie gedronken’

Woensdag, 10 oktober 2018 om

De KNVB is verheugd dat veel oud-internationals het trainersvak instappen. De voetbalbond zit om de tafel met de voormalig sterren van Oranje om per individu te bespreken wat de oud-spelers kunnen bieden en op welke gebieden ze zich willen ontwikkelen. "We willen steeds meer maatwerk bieden", aldus Nico-Jan Hoogma, technisch directeur van de KNVB.

De voetbalbond wil de oud-internationals een gerichte opleiding kunnen bieden. "Het trainersvak is steeds gecompliceerder geworden. Je moet manager zijn van een heel team aan specialisten in je staf. Dan kom je niet weg met alleen ervaring als topspeler", zegt de sportbestuurder in een interview met Voetbal International.

De KNVB heeft bijvoorbeeld een 'interessant gesprek' gehad met Wesley Sneijder. "Ook een recordinternational heeft over het trainersvak nog heel veel te leren. Dat kunnen wij met op maat gemaakte leermodules aanbieden. Zodat dit soort topspelers zich goed kunnen ontwikkelen als trainer. Dat is goud waard voor het Nederlands voetbal."

Onder anderen Mark van Bommel, Ruud van Nistelrooij, Dirk Kuyt en John Heitinga zetten momenteel hun eerste stappen in het vak bij PSV, Feyenoord en Ajax. "Ook Robin van Persie begint interesse te krijgen in het trainersvak", zegt Hoogma. "Met hem hebben we laatst al een bak koffie gedronken. Dat zijn goede impulsen."


Poll

Zie jij in Robin van Persie een toekomstig toptrainer?


Gerelateerd

24 reacties (laatste reactie door gomes1psv)

KNVB moet eens wat minder tijd steken in de opleidingen van de oud-profs en wat meer in het jonge aanstormende trainerstalent. En dat begint met het aanpassen van de kosten, het is echt onbetaalbaar op het moment. Tijd voor vernieuwing, en dat begint met bovengenoemde. Zoveel talent wordt nu onbenut gelaten door deze dure praktijken

10 oktober 2018 om 10:25

Jonge talenten, die nooit op enig niveau gespeeld hebben? Je moet toch wel ergens ervaring op doen? Oud profs hebben jaren meegelopen en kennen het klappen van de zweep, niet dat altijd een garantie is voor succes maar een jonge trainer zonder enige voetbal ervaring en weinig trainers ervaring lijkt mij toch niet wenselijk voor een Bvo. Er gaan miljoenen om in het profvoetbal dan kan je toch niet iemand die nog nooit op enig niveau gespeeld of getraind heeft voor de leeuwen gooien?

10 oktober 2018 om 10:28

Je hebt zat amateurcoaches die in potentie prima eredivisiecoach of bondscoach kunnen zijn,maar Van Persie is nu eenmaal bekender dan Jan Modaal uit Wezep.

10 oktober 2018 om 10:32

Er zijn best wat trainers die nooit op enig niveau hebben gespeeld. Sven-Göran Eriksson bijvoorbeeld, Nagelsmann, Slutsky.

Weet iemand hoe duur zo'n cursus is? Is het betaalbaar voor iemand die altijd ergens in de top Kkd/onderkant ED heeft gespeeld?

10 oktober 2018 om 10:40

TC1 (UEFA A) kost al ruim tienduizend euro. En dan zit daar nog cursus betaald voetbal achter, die zal aanzienlijk duurder zijn lijkt me.

10 oktober 2018 om 11:42

Hey wat leuk dat je mijn dorpje noemt, kom je zelf ook toevallig uit Wezep? On: Ik vind het ook beschamend om te zien dat de knvb zoveel tijd en energie steekt in oud profs zoals heitinga. Je kun aan alles zien dat die jongen het nooit gaat redden als trainer op eredivisie niveau. Die tijd zouden ze idd beter kunnen steken in een soort van trainer scout systeem. Dat goede amateurtrainers als het ware worden gescout door profclubs of de knvb en een plekje kunnen afdwingen.

10 oktober 2018 om 11:42

Volgens mij 20k idd

10 oktober 2018 om 11:55

Is duur, maar een gemiddelde reguliere studie kost ook al gauw 4-6x 1500 euro. En dan heb je net zo veel ervaring als een nieuwe trainer in zijn vak. Dus als je talent hebt, zou dat best betaalbaar moeten zijn. Verwacht namelijk niet dat je het hele cursusbedrag in 1x moet betalen.

10 oktober 2018 om 10:32

Helemaal met je eens wat betreft de trainerstalenten. Maar het hoeft van mij echt geen of-of verhaal te worden. Die internationals verdienen het eerlijk gezegd om maatwerk te krijgen met het begin van hun trainerscarriere. Misschien kan de KNVB beurzen gaan aanbieden aan trainerstalenten, gesponsord door die internationals? Dat je voor bepaalde diplomas duizenden euros moet betalen is voor ons onbegonnen werk, zeker als je je beseft dat ieder trainerstalent begonnen is als vrijwilliger in het amateurvoetbal...

10 oktober 2018 om 11:37

Tijd dat dat hele proces ook veranderd gaat worden. Toen ik begon met tc3 was alles puur gericht op 4-3-3 en was eigen inbreng eigenlijk niet acceptabel. Beetje vreemd voor een cursus die deels gericht is op tactische inzichten (en dus heel veel verschillende kanten moet laten zien).

10 oktober 2018 om 13:10

Helemaal niet! Die 'jonge talenten' zijn of waren vaak omhooggevallen types als Pepijn Lijnders, Andries Jonker of Aloys Wijnker of blijken vaak grijze muizen als Erwin van de Looi, Ernest Faber, Jurgen Streppel, Fons Groenendijk of Ton du Chatinier. Gasten die het nooit in zich zullen hebben om in al zijn facetten toptrainer te zijn. Ze zijn saai, voorspelbaar, hebben geen uitgesproken spelopvatting en onderscheiden zich nooit. Dikke prima dat de Knvb juist inzet op toekomstig trainers die wel de bovenkant van het internationale topvoetbal hebben meegemaakt. Niet dat dat altijd een garantie is voor succes, maar aan een trainer als Van Bommel kun je zien hoe het in het voordeel spreekt wanneer het talent voor het trainerschap erin zit bij een ex-international.

Daarom ben ik benieuwd waar en wanneer Jaap Stam eens voet aan wal zet als trainer in Nederland, verwacht ik dat Ruud van Nistelrooij wordt klaargestoomd als opvolger van Van Bommel en hoop ik dat personalities als Sneijder, Kuyt en Van der Vaart er ook voor kiezen een groep naar succes te leiden. Van Persie acht ik even geschikt om als trainer iets voor ons voetbal te kunnen betekenen en hopelijk volgen ook Nigel De Jong en wellicht zelfs Arjen Robben om het trainerschap op te pakken. De specifieke ervaring die zij hebben opgedaan het afgelopen decennium spreekt enorm tot de verbeelding en moet je koesteren om juist toekomstige generaties voetballers mee beter te maken.

Laffe baantjes als analist of snabbels als co-commentator kunnen me gestolen worden, laat broodvoetballers als Van Hooijdonk of snabbelaars als Musampa, De Ridder, Zenden of Heitinga dat soort nonsens maar oppakken.

10 oktober 2018 om 15:09

Wat een raar betoog. Dat een speler van alles heeft meegemaakt in kleedkamers en met verschillende tactieken geeft ze natuurlijk een grote voorsprong. Maar manager zijn van een hele groep mensen die allemaal anders zijn, het continue verbeteren van je speelwijze, het beter maken van spelers en het maken van doorslaggevende tactische keuzes is echt niet voor elke ex-topspeler weggelegd. Sommige zijn nou eenmaal niet slim genoeg, of hebben er de persoonlijkheid niet voor om manager te zijn. Misschien ontwikkelt een genie die geen topspeler is geweest wel een briljante tactiek, of is iemand een geweldige people manager. Dan moeten dat soort mensen toch ook de kans krijgen? Dat de door jou genoemde voorbeelden (Linders enz) niet goed genoeg zijn gebleken betekent toch totaal niet dat niet mensen die geen topspeler zijn geweest het helemaal niet kunnen? Er moeten voor beiden kansen zijn, maar er moeten niet zomaar beurzen worden uitgedeeld aan ex topspelers die allang miljonair zijn maar er niks van kunnen (zag hierboven ergens al een goed voorbeeld genoemd worden: John Heitinga)

10 oktober 2018 om 20:45

Zo zwart wit wil ik het ook niet bekijken. Van Basten en Gullit zijn wel de levende voorbeelden van topspelers die allesbehalve een trainer zijn, laat staan een goede trainer. Vroeger waren Hiddink, Van Gaal, Advocaat (hoewel tikkeltje overschat) en Beenhakker de ultieme voorbeelden van matige voetballes die zich tot onderscheidende trainers ontwikkelden. Alleen zie ik, behoudens personalities met visie Gertjan Verbeek en meer nog Peter Bosz, in de huidige grijze laag trainers niet echt opvolgers in die categorie. Dat niveau loopt even hard achteruit als de kwaliteit op het veld in ons land.

Dat wil niet zeggen dat dat niet kan veranderen, maar een pleidooi van Bpcity om juist minder energie te steken in het interesseren van ex-internationals die in de top hebben gespeeld gaat er bij mij absoluut niet in.

Bpcity Ik neem dan aan dat jij weet wat die opleidingen voor ex internationals kosten en in welke verhouding die staan tot de totale kosten die de Knvb draagt ?
Ik vind het een prima initiatief van de bond eerlijk gezegd.

Van Persie lijkt mij meer een trainer voor de jeugd. Als je hem ziet op filmpjes met jeugd / kinderen dan gaat hem dat zo makkelijk af. Daar heeft hij echt plezier in. Van alle namen hierboven zie ik Kuyt en Van Nistelrooij uiteindelijk wel hoofdcoach worden bij Feyenoord en Psv.

10 oktober 2018 om 12:23

Mag ik vragen waarom? Niet dat ik neerkijk op jeugdtrainers, maar Van Persie heeft niet alleen ervaring met jeugd, hij is ook aanvoerder geweest bij Arsenal en is altijd een leider geweest, zie ook hij hij zich nu profileert bij Feyenoord. Misschien dat hij dan weer eens wat jeugd met potentie kan laten debuteren in het eerste.

Kuijt zie ik niet als hoofdtrainer om 1 of andere reden. Vind zichzelf veel te belangrijk, die schrijft zn eigen naam nog als eerste op in de basis 11 straks.

10 oktober 2018 om 12:52

Ik vind hem nu, en dat klinkt misschien raar, te aardig. Zie ‘m niet snel boos worden voor een groep of zijn stem verheffen. Bij Kuyt heb je misschien wel gelijk. Die schrijft zijn naam 2X op het wedstrijdformulier. Is ook te laat voor de nabespreking aangezien hij dan nog steeds op het veld loopt, duim omhoog en klappend..

10 oktober 2018 om 13:32

Kuyt doet het vooralsnog uitstekend bij de onder 19, met nu al twee prijzen en staan nu ook 2e achter Sparta en boven ajax en PSV.

10 oktober 2018 om 17:15

Dat kan inderdaad, maar dan zou je ook in de problemen komen met tieners als je te aardig bent en niet je stem wilt verheffen. Persoonlijk denk ik dat van Persie heeft geleerd dat hij beter in de kleedkamer zich kan laten gelden dan waar het publiek kan meegenieten. In zijn eerste periode bij Feyenoord heeft hij namelijk veel ruzie gehad met ene van Hooijdonk en dat achtervolgd hem nu nog.

Tot nu toe heb ik bijvoorbeeld ook van Bommel nog niet razend en tierend langs de lijn zien staan, terwijl die ook geen rustige jongen was op het veld (al kan dat ook liggen aan het feit dat het bij PSV lekker draait).

Maargoed, we gaan het zien. Ik ben in ieder geval blij dat van Persie niet verdwijnt uit de voetbalerij na zijn carriere, of dat nou als jeugdtrainer of hoofdtrainer is!

10 oktober 2018 om 17:20

marocberkane, ligt dat aan Kuijt, of aan het feit dat PSV en Ajax talenten doorschuiven naar Jong Ajax/psv? Ik heb die teams nooit zien spelen, dus hoop dat jij er meer van weet. Want prijzen op zich zeggen niks, want anders had van Bronkhorst lang niet zoveel kritiek gehad.

Bij jeugdteams vind ik sowieso lastig te beoordelen, want je weet niet of deze generatie die nu daar speelt veel sterker is, hoe ze zich gaan ontwikkelen etc.. Maar ik hoop dat Kuijt zich ontwikkeld tot goede coach en mij verrast!

Een positieve ontwikkeling natuurlijk. Alleen moeten we in Nederland af van het idee dat een goede trainer perse een topvoetballer moet zijn geweest. Kijk eens naar Beenhakker, Mourinho, Klopp, Tuchel, Nagelsmann etc.

10 oktober 2018 om 11:18

Je noemt hier toch nog mensen tussen ( voorbeeld Klopp, meer dan 300 wedstrijden Mainz. ) die (veel) wedstrijden op hoog niveau gespeeld hebben. Ik zou eerder een statement maken met bijv een Maurizio Sarri die pas op zijn 40ste het trainersvak instapte en stopte met zijn job bij de bank. Julian Nagelsmann is wel echt een grote uitzondering daarin met zijn huidige leeftijd!

10 oktober 2018 om 13:35

Dat van Klopp weet ik alleen speelde Mainz toen 2. Liga.

Mix altijd zoeken. Je hoeft zeker niet op hoog niveau gevoetbald te hebben. Bij menig trainer mis je intelligentie. Kijk naar nieuwe jonge trainers in Duitsland en Portugal. Top trainers in wording en universitair niveau ! Het is soms om te huilen hoe trainers communiceren niet alleen in hun eigen taal maar ook in het Engels. En dan sommige directieleden, echt een aanfluiting. Hier is toch ook enige intelligentie en opleiding voor nodig.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

1646 fans
Aanvaller, 35 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Feyenoord 18 11 0 1
2017/2018 Feyenoord 12 5 0 0
2017/2018 Fenerbahçe 2 0 0 0
2016/2017 Fenerbahçe 24 9 4 0
2015/2016 Fenerbahçe 31 16 3 0

In de wandelgangen

Woensdag 20 februari
Matthijs de Ligt is in beeld om bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren