Nijhuis op de pijnbank gelegd: ‘Hij is gewoon een eigengereide lul’

Zondag, 7 oktober 2018 om

Bas Nijhuis is de laatste dagen onderwerp van gesprek. De scheidsrechter gaf zondag bij het competitieduel tussen FC Groningen en FC Utrecht (1-1), zonder overleg met de videoscheidsrechter, een rode kaart aan Simon Gustafson, een prent die later werd geseponeerd. Ton du Chatinier hekelt de houding van de arbiter.

"Het is gewoon een eigengereide lul", zegt Du Chatinier, die eerder als eindverantwoordelijke actief was bij de Domstedelingen, bij RTV Utrecht. "In de tijd dat ik trainer was bij Utrecht ook al. Hij denkt allemaal dat hij het zelf uitgevonden heeft. Hij wil heel veel door laten gaan, maar ze hebben die VAR niet voor niks uitgevonden."

Gert Kruys is ook niet lovend over Nijhuis. "Hij wilde er niks van weten, want hij is Nijhuis en wie kan er nou aan hem twijfelen?", is Kruys cynisch. Na afloop zei Dick van Egmond, scheidsrechtersbaas bij de KNVB, dat hij in gesprek zou gaan met Nijhuis en Jeroen Manschot, die zondag videoscheidsrechter was: "Scheidsrechters moeten in dit soort situaties het zekere voor het onzekere nemen. Daar heeft de speler die rood krijgt wel recht op."


Poll

Bas Nijhuis behoort tot de drie beste scheidsrechters in Nederland


Gerelateerd

34 reacties (laatste reactie door meliora)

Misschien zijn Nijhuis en du Chatinier dan wel broers. Als ik denk aan een eigengereide lul die denkt alles uit gevonden te hebben. Dan denk ik meteen terug aan de trainer du Chatinier.

7 oktober 2018 om 12:14

Ik weet zeker dat Nijhuis niet in het openbaar schuttingtaal gebruikt.

7 oktober 2018 om 12:32

Een trainer als Du Chatinier die zulke taal uitslaat jegens ‘collega’s’ uit de voetbalwereld mag nooit trainer zijn van een clubs als Utrecht. Is toch heen uithangbord man. Ondanks foute beslissingen is enig respect wel op z’n plaats. Nijhuis is gewoon een mens hé. Hork 1e klasse die Ton.

Weet niet zo goed wat ik van Nijhuis moet vinden. Aan de ene kant vind ik het wel een leuke persoonlijkheid maar daar zit nou juist ook het probleem. Een scheidsrechter hoort onopvallend een wedstrijd te fluiten en ik denk niet dat die rol hem helemaal past. Hij vind zichzelf wel heel belangrijk en met zijn "eigen regeltjes" wordt het vaak toch wel een beetje de Nijhuis show.

7 oktober 2018 om 11:45

Precies wat je zegt, Nijhuis moet niet opvallen in het veld. Als hij opvalt dan alleen bij de juiste beslissingen. Tegenwoordig maakt hij teveel fouten. En probeert als een Ziyech of een ster speler van het veld mee te doen. Het is echt een clown. Hij gaat nog niet na afloop een publiekswissel of loopje doen. Ik zie hem er ook nog wel vooraan. Om naar het uitvak te gaan en ze bedanken voor de goede sfeer. En na de wedstrijd even handtekeningen zetten of met mensen op de foto te gaan. Terwijl die supporters daar niet om vragen, maar hij zich zelf er gewoon doorheen drukt.

7 oktober 2018 om 11:45

Klopt hij heeft gezegd dat hij soms niet fluit om te kijken hoe spelers reageren. Klinkt eerder als een psychosociaal experiment dan een voetbalwedstrijd.

7 oktober 2018 om 11:49

Teveel ze eigen wedstrijd doen en ze eigen manier. Ajax is zo vaak door hem benadeeld en kan hij wel zeggen. Ja over 90 minuten moet je wel kunnen winnen. Maar die spelers weten niet waar ze aan toe zijn. Een tackle en duw of iets anders. Het is bij de ene scheidsrechter dit niveau en bij Nijhuis is die lijn er niet. Soms is dat niet erg. Maar hij is niet bewust dat Ajax of Venlo of AZ door zulk soort idiote dingen. Hun degradatie of play-offs of titel mist. Hij denkt dat na afloop met een kist Grolsch bier alles oplost.

7 oktober 2018 om 12:01

Het grootste probleem is dat hij een ijdeltuit is en dat dat versterkt wordt door de voorzitter van zijn fanclub, de heer Johan Derksen, die een aantal keer een enorme show heeft gemaakt rondom Nijhuis in VI en hem zelfs een boekdeal geschonken heeft. Hierdoor is die man nog meer in zichzelf gaan geloven, waardoor hij zichzelf belangrijker vindt dan de wedstrijd die hij fluit. De uitspraken die hij doet, zoals dat hij het advies van een var om nog eens terug te kijken afwimpelt omdat hij het zelf gezien heeft, zijn tenenkrommend. De arrogantie om te denken dat hij alles goed ziet is stuitend.

Dit samen met het feit dat hij bewust overtredingen niet bestraft onder het mom van mannelijk spel, maakt het dat hij wat mij betreft geen profwedstrijden zou moeten krijgen.

In tegenstelling tot wat Derksen beweert, hebben de Uefa en de Fifa het goed gezien. Gelukkig hebben die niets te maken met de publieke opinie in Nederland en laten die zich daar niet door beinvloeden.

7 oktober 2018 om 12:33

Opzich is soms doorgaan bij kleine overtredingen helemaal prima maar Nijhuis schiet daar vaak veel te ver in door. Het zou goed zijn als het alleen een paar kleine overtredingen waren maar bij Nijhuis is wat normaal een overtreding is niks, wat normaal geel is dat is een overtreding en wat normaal rood is dat is geel over het algemeen.

7 oktober 2018 om 12:25

De goede scheidsrechters die ik me herinner, vielen toch wel op. Frans Derks, Colinna. Ze mogen wel opvallen, maar ze moeten niet willen opvallen.

7 oktober 2018 om 12:29

Precies dat!

7 oktober 2018 om 15:36

De toppers fluit hij altijd op een goede manier, maar er zit gewoon teveel willekeur in wat mij betreft. Vandaar begrijp ik de ophemeling nooit helemaal, want het is gewoon niet consequent. Ik kan me nog een wedstrijd van Roda herinneren waar hij iedereen die zijn mond open deed richting hem zonder pardon een gele kaart gaf. Resultaat was dat Roda na een halfuur met 9 man stond en de wedstrijd kapot was gefloten. Na afloop maakte hij nog een statement erover, dat spelers voortaan hun mond moeten houden.

Het leuke was dat hij luttele weken later een topper floot waar bij sommige momenten een half team klagend op hem afkwam. Zijn stevige woorden van enkele weken daarvoor was hij schijnbaar weer vergeten, want anders waren beide teams met 7 mensen overgebleven. Nee, ik ben absoluut geen fan van Nijhuis.

Wat ik helemaal flauw aan Nijhuis vind is dat hij na afloop de schuld bij Manschot neerlegt omdat die niet sterk of overtuigend genoeg zou zijn. Basje Nijhuis is er als de kippen bij als er positief over Basje Nijhuis gesproken wordt. Dan is meneer op de televisie en de radio te vinden. Als hij in een negatief daglicht staat dan wijst hij met het vingertje naar anderen. Kortom, een narcist in hart en nieren.

Ik vind Nijhuis echt helemaal niks. Hij is teveel bezig om leuk en interessant gevonden te worden. Elke keer aantreden bij een café programma voetbal inside. Het kan en het mag allemaal. Maar zodra je fouten maakt en in het veld niet presteert. Dan gaat het publiek gewoon keihard tegen je zijn. Ik had ook een stukje uit ze boek gelezen. Het is ook wel grappig wat hij zegt tegen Luuk de Jong. Als ik er 10 minuten bij doe dan scoor je nog steeds niet. Het is wel leuk om zoiets als Ajax supporter te horen. Maar ik vind zulk soort dingen niet echt kunnen. Hij zit heel erg te spelen met zijn imago. Continue maar leuk en grappig gevonden te worden. Een scheidsrechter is een voorbeeld functie. En die moet rechtvaardig zijn en duidelijk. Hij is een mens en mag grapjes maken. Maar Nijhuis zit heel dicht en ik vind zelf over de lijn van grappig te willen zijn. Echt heel irritant.

Nijhuis is sowieso een vreselijke scheidsrechter. Björn Kuijpers zei het goed; als een scheidsrechter goed fluit, heeft niemand het over hem. Nijhuis is het tegenovergestelde. Hij wil zo veel mogelijk aandacht. TV-programma's, boeken, YouTube-items, noem het maar op. En fluiten volgens de regels is er niet bij, want dat levert weer nog meer aandacht op. Hij is alles wat een scheidsrechter niet moet zijn.

Als hij geen scheidsrechter meer was en hij zou dit doen; prima. Dan is het ook leuk om te zien. Nu is het heel dubbel. De persoon waarvoor de minste aandacht zou moeten zijn, eist het meeste op.

7 oktober 2018 om 14:15

Ach ja als jij jongens van 18 om je heen miljoenen ziet verdienen terwijl ze wekelijks meerdere fouten maken, dan snap ik wel dat je als scheidsrechter ook graag een graantje mee wilt pikken uit de vetpot. Neemt overigens niet weg dat ik Nijhuis ook een zeer irritante betweter vind die bezig is met z'n eigen show ipv het voetbal een dienst te bewijzen.

Was voorheen een prima scheidsje liet lekker doorspelen als het kon. Tegenwoordig geen hoge pet meer van op o.a. door zijn nevenactiviteiten zoals boekje praatprogrammatje YouTubeje analistje presentatortje. Is daardoor behoorlijk naast zijn schoenen gaan lopen.

Het is gewoon het niveau van de arbitrage van de scheidsrechters in Nederland. Nijhuis maakt nu wat foutjes volgende week is Higler de lul en afgelopen wedstrijd gaf Kuipers een lachwekkende strafschop. De arbiters passen zich naadloos aan aan het niveau van de voetballers.....

7 oktober 2018 om 12:21

Maar Higler gaat niet popiejopie en grappig gevonden bij praat programma’s. Wist je dat ik niks tegen Higler heb? Het is meer een beetje die comedian Nijhuis die leuk doet.

7 oktober 2018 om 12:25

Laten we scheidsrechters nou alleen beoordelen op hun prestaties op het veld en niet op het randgebeuren.

7 oktober 2018 om 12:35

Hij presteert niet binnen de lijnen. Dan ga je automatisch zijn clown acties buiten het veld erbij pakken. Hij probeert zelf leuk gevonden te worden. Dat doen wij niet, dat hij compleet zelf.

7 oktober 2018 om 13:00

Ach geen enkel scheidsrechter haalt het gewenste niveau. Zelfs de internationaal hoog aangeschreven Kuipers maakte zich afgelopen week volledig belachelijk. Een overtreding zien die er geen is een strafschop cadeau doen waarvan heel Nederland ziet dat Kuipers de fout in gaat en vervolgens stug blijven volhouden waardoor niemand hem nog serieus kon nemen. 🤣 Ook Kuipers maar niet meer interviewen?

7 oktober 2018 om 13:36

Daar gaat de discussie helemaal niet om. Volgens mij snap jij niet wat Nijhuis allemaal buiten het veld. Irritant aan tafel zitten bij VI leuk gevonden worden. Bij Andy van der Meijde in de auto zitten. Daarnaast loopt hij continue grappig te zijn tegen spelers in het veld. Hij probeert een act op te voeren. Die act is helemaal niet leuk passant bij een scheidsrechter. Hij moet doen waarvoor hij betaald wordt. Spelers doen de entertainment en randzaken bij het publiek.

7 oktober 2018 om 13:42

Volgens mij is het voor een scheidsrechter bijzonder lastig om "het gewenste niveau" te halen. Dat zou namelijk foutloos zijn. Nijhuis vond ik in den beginne wel okee met z'n lekker doorspelen enzo, maar tegenwoordig gaat het af en toe veel te ver met als recent dieptepunt de niet gegeven rode kaart van Wuytens van Sparta afgelopen vrijdag..

Op zeker 1 van de beste scheidsrechters die we hebben. Ja hij mist wel eens iets. Maar hij heeft tenminste het lef om de VAR terug in zijn hok te sturen. Net als Kuipers gisteren. Kuipers zat mis maar goed hij neemt die verantwoordelijkheid. Nijhuis doet dat ook, niet zoals de scheids gisteren die PSV nog een beter doelsaldo gunt door die penalty te geven. Omdat hij niet de lijn van de KNVB volgt, heeft hij wel eens wat problemen met v Egmond die nog nooit een fatsoenlijke wedstrijd heeft gefloten in zijn carrière. Dat Utrecht supporters (want dat zijn du Chaterier en Kruys) nu klagen ok, maar die kaart is hoe je iets ziet. Ik vond rood terecht. Omdat de actie op een wijze en plek en moment was, dat je moet kunnen zeggen dit is zo dom tot ziens. Nijhuis heeft persoonlijkheid, laat anderen, daar maar eens een voorbeeld aan nemen.

7 oktober 2018 om 13:43

Die kaart was helemaal niet hoe je iets ziet. Binnen no time was deze al weer geseponeerd, dus blijkbaar zat hij compleet mis.

Ook vrijdagavond deed hij een schandalige overtreding bij GAE - Sparta af met geel, en breide na afloop er weer een heel eigen verhaal aan om maar niet toe te hoeven geven dat hij mis zat.

7 oktober 2018 om 14:03

En toch blijft het hoe je het ziet. Veel zullen het met hem oneens zijn geweest, maar ik vond het ook rood, omdat het zo verschrikkelijk dom was. Dus wel degelijk ij ik hoe hij iemand het ziet. De wedstrijd GAE zat hij absoluut fout. Betere voorbeelden om rood te geven zijn er niet. Neemt niet weg dat hij zijn eigen wedstrijd fluit en niet altijd zoals de KNVB dat wil. De scheidsrechters die de lijn v Egmond volgen zijn allemaal eenheidsworst en, die wedstrijden dood fluiten. Mijn mening uiteraard, maar omdat hij anders is dan de rest en uiteraard fouten maakt, komt maakt hem 1 van de beste scheidsrechters die we hebben.

7 oktober 2018 om 14:47

Nijhuis is samen met Higler de slechtste. Hij mist niet wel eens wat? Hij mist cruciale overtredingen (zoals op Onana, en aan de andere kant 2 pingels, wat Ajax punten koste). En hij vind de wedstrijd helemaal niet belangrijk, het gaat om de Nijhuis show.
En als je er 1x naast zit, dat kan echt wel, maar je eigen regels bedenken is waanzin, die zijn namelijk al bedacht, dus daar moet hij zich aan houden.

7 oktober 2018 om 14:57

Ik snap m gefrustreerd omdat Ajax een keer de klos was. Nou ik ben voor Cambuur 2009 was een schandalige fout van hem tegen Roda, maar ondanks dat blijft hij toch 1 van de beste scheidsrechters

7 oktober 2018 om 15:13

Goed van jou dat je dat snapt.....ik had ook een voorbeeld van de nummer 15 en 16 op kunnen zoeken, maar beetje overbodig lijkt me. Want ook dan blundert meneer aan alle kanten. Alleen jammer dat voor Ajax zijn of niet mijn mening niet beïnvloed, dan heb ik namelijk een dagtaak aan uit zoeken wie Ajax wel eens benadeeld heeft en de concurrent bevoordeeld, en die moet ik dan volgens jou slecht vinden...... Kortom, je dacht het te snappen, maar helaas

Nijhuis is met afstand de slechtste Nederlandse scheidsrechter. Niet omdat hij wel eens een fout maakt, maar omdat hij zijn eigen plan en regels volgt. Dit is verwarrend voor de spelers en met als gevolg dat hij compleet inconsequent is. Ene keer laat hij een enkelbreker door gaan en het andere moment geeft hij rood en is hij te ijdel om de beelden terug te kijken en dus zijn fout te moeten toegeven. Hij is een stripfiguur in zijn eigen leven geworden, met als absolute, zielige toppunt, een biografie van zichzelf laten maken. Een scheidsrechter hoort niet op te vallen en toch doet hij dit wekelijks. Vroeger zou dit een personage in Jiskefet zijn geweest.

Hij is echt slecht. Hij laat zoveel doorgaan, dat hij zelf niet meer weet waar hij mee bezig is. Afgelopen vrijdag weer een fout waar hij mee weg probeert te komen. Bij GAE tegen Sparta had Wuytens natuurlijk donker rood moeten hebben, maar nee Bassie ziet het Weer anders. Hij kan beter neutraal blijven en niet de wijsneus uithangen bij een tv programma. Misschien kan hij Pechtold opvolgen bij D66.

Wat vinden die twee Utrecht iconen trouwens van die fluitende supermarktmanager die zelfs na het raadplegen van de VAR Utrecht een penalty kado geeft? Das zeker wel een goede scheids.

De man in kwestie is gewoon niet goed bij.. nijhuis heeft te veel knupperij in zn hoofd die hoort thuis in een gesticht..

Vraag me af wat zijn gedachtes waren toen hij eraan dacht om scheidsrechter te worden , wat zou er door die man zijn hoofd hebben rond gespookt, waarschijnlijk niet goed naar de voorwaarden gekeken want hij maakt er regelmatig een poppenkast van waar alleen albert verlinde blij van word.

Ben allang blij dat ik poedel wiedemijer niet meer zie rond huppelen op het veld...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.AZ4020
5.Vitesse336
8.VVV-Venlo29-10
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Ramon LeeuwinVerdediger10
Edson BraafheidVerdediger10
Robin van der MeerVerdediger10
Sean KlaiberVerdediger10
Willem JanssenMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

6 fans
Laatste voetbalnieuws

Higler moet topper tussen PSV en Feyenoord in goede banen leiden

Dennis Higler is de arbiter tijdens de Eredivisie-kraker tussen PSV en Feyenoord, zo heeft de KNVB dinsdagmiddag bekendgemaakt. De nummers één en drie van de competitie nemen het zondag vanaf 14.30...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 20 februari
Real Madrid overweegt Gareth Bale in te zetten als ruilwaar in een eventuele deal met Chelsea over Eden Hazard. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren