Comeback in ‘spookwedstrijd’ levert Olympique Lyon koppositie op

Olympique Lyon heeft dinsdag een nederlaag voorkomen in de Champions League. In eigen huis kwamen de Fransen op een 0-2 achterstand tegen Shakhtar Donetsk, maar die schade werd na rust weggepoetst door twee doelpunten in twee minuten: 2-2. Lyon is nu groepshoofd met vier punten en passeert Manchester City, terwijl Shakhtar er twee verzamelde. Bij het duel was geen publiek aanwezig, vanwege een straf die Lyon kreeg naar aanleiding van wangedrag van supporters in het duel met CSKA Moskou in maart in de Europa League.

Bij Lyon begon Memphis Depay op de bank; op zijn positie speelde Moussa Dembélé. Kenny Tete behoorde vanwege een bovenbeenblessure niet tot de wedstrijdselectie. De statistieken boden voor beide ploegen weinig houvast: van de voorgaande acht thuiswedstrijden in de Champions League won Lyon er slechts een, terwijl Shakhtar maar een van de laatste negen uitwedstrijden won in de Champions League (tegen Feyenoord).

In de 'spookwedstrijd' kwam Lyon beter voor de dag in het eerste kwartier, maar Shakhtar groeide in de eerste helft. Lyon had plots moeite om het tempo bij te benen. Shakhtar had het merendeel van het balbezit in het Parc Olympique Lyonnais, maar haalde daar te weinig uit. Na een moeilijke fase keerde Lyon weer terug in de wedstrijd en speelde het spel zich voornamelijk af op het middenveld. Toch sloeg Shakhtar vlak voor rust toe.

Na een strakke, lage voorzet van Ismaily vanaf de linkerflank sprintte Júnior Moraes naar de eerste paal en rondde hij zonder aarzeling af. Lyon stelde er in het eerste bedrijf weinig tegenover. Afgezien van een schot van Dembélé, dat in de elfde minuut werd gepareerd door doelman Andriy Pyatov, was er überhaupt geen grote kans voorafgaand aan het doelpunt. In de tweede helft kwam die er wel voor Lyon, maar de gastheer sneed zichzelf in de vingers.

Na een corner knikte Jason Denayer richting doel en de bal zou binnenrollen, maar Houssem Aouar gaf nog een laatste tikje. De Fransman stond buitenspel en zodoende telde het doelpunt niet. Even later was het aan de overzijde opnieuw raak en weer was het Moraes die de thuisploeg in rouw dompelde: vanuit een moeilijk hoek schoof hij de bal beheerst achter keeper Anthony Lopes. Na 62 minuten maakte Depay alsnog zijn entree en acht minuten later vond Lyon de aansluiting.

Nabil Fekir stelde Dembélé met een afgemeten voorzet in staat om de 1-2 binnen te knikken en plots keerde de spanning terug. Lyon bleef druk zetten en kwam razendsnel ook op 2-2. De ploeg van Bruno Génésio combineerde snel op de vijandelijke helft en Depay speelde een belangrijke rol in de aanval. Ondanks drie mislukte voorzetten kreeg de invaller de bal toch bij Aouar, die de gelijkmaker van Léo Dubois voorbereidde. Het bleef bij 2-2, waardoor Lyon aan kop gaat in Groep F.