De Graafschap wint in extremis tumultueuze wedstrijd tegen negental Willem II

De Graafschap heeft zondagmiddag ternauwernood drie punten gepakt. Het team van Henk de Jong zegevierde op De Vijverberg met minimaal verschil over Willem II, dat vanaf de 64e minuut met negen man op het veld stond. Een eigen doelpunt van Fernando Lewis in de 89e minuut betekende het klassenverschil. Liefst drie pogingen van de Superboeren eindigden daarvoor op het aluminium.

De Graafschap ging met een minimale voorsprong van 1-0 de rust in, maar dat had net zo goed 2-0, 3-0 of zelfs 4-0 kunnen zijn. De ploeg van De Jong zocht in de eerste twintig minuten nadrukkelijk naar de openingsgoal en kwam vervolgens tegenover tien man te staan. Een gele kaart voor Atakan Akkaynak na een charge op Bart Straalman werd na overleg met de videoscheidsrechter in een rode prent omgezet. De thuisploeg zette in de 21e minuut het scorebord in beweging: een vrije trap van Stef Nijland eindigde heerlijk in de kruising.

De Graafschap kreeg zes minuten later een grote kans om de voordelige marge te vergroten. Erik Bakker werd door Diego Palacios ten val gebracht in het zestienmetergebied en mikte vervolgens zelf de bal vanaf elf meter op de paal. Willem II kwam in het restant van het eerste bedrijf diverse keren goed weg. Zo schoot ook Nijland de bal in de extra tijd van afstand op de paal. Willem II, dat amper aan aanvallen toekwam, kwam niet verder dan een schot van Jordy Croux, waar Hidde Jurjus goed op reageerde.

Nog geen vier minuten na rust nivelleerde Willem II toch de tussenstand. De voor Croux ingevallen Dries Saddiki kopte van dichtbij raak, na een corner van Daniel Crowley: 1-1. Luttele minuten later raakte De Graafschap voor de derde keer de paal. Na een voorzet van Youssef El Jebli kwam Jordy Thomassen verrassend bij de bal; hij raakte het leer licht en zag de bal op de paal belanden.

Palacios bezorgde Adrie Koster na dik een uur spelen nog meer hoofdbrekens. Hij ontving een tweede gele kaart wegens protesteren en liet Willem II met negen man achter. De vraag was of De Graafschap een wedstrijd tegen negen man in zijn voordeel kon beslissen. Kansen voor Straalman en Daryl van Mieghem eindigden niet in een doelpunt en en uiteindelijk verscheen in de 89e minuut de 2-1 op het scorebord. Een schot van Van Mieghem werd door Lewis van richting veranderd en dat gaf uiteindelijk de doorslag.