Guardiola: ‘Als hij aankwam met zijn Ray-Ban, deed je het in je broek’

Vrijdag, 14 september 2018 om

Josep Guardiola is sterk beïnvloed door Nederlandse spelopvattingen en uiteraard wijlen Johan Cruijff. De oefenmeester van Manchester City maakte de Nederlandse voetballegende mee in hun gezamenlijke periode bij Barcelona en leerde van zijn kennis en adviezen. Guardiola probeert waar dan ook zijn filosofie uit te dragen. “Mijn professionele loopbaan is niet te begrijpen zonder de aanwezigheid van Johan Cruijff. Hij was doorslaggevend in de jeugdopleiding van Barcelona”, vertelde Guardiola in Universo Valdano.

In gesprek met oud-voetballer en goede vriend Jorge Valdano sprak Guardiola uitgebreid over zijn affectie richting Cruijff. “Ik werd verliefd op de manier van spelen onder Cruijff. Hij overtuigde me niet, ik liet me meeslepen”, benadrukte de voormalig speler en trainer van de Catalanen. “Mijn vader en grootvader speelden geen voetbal. Ik was klein en slank. Ik groeide pas op latere leeftijd door. De enige manier voor mij om te slagen was sneller spelen met de voetbal én met het hoofd.”

Guardiola was in zijn jonge jaren onder de indruk van Cruijff. “Als hij aankwam met zijn Ray-Ban, deed je het in je broek”, memoreert de oud-middenvelder. “Veel van zijn theorieën en delen van zijn filosofie geloofde hij zelf niet eens. Hij had ook geen manier van voorbereiding. Dat deed zijn assistent-trainer. Maar hij wist wel hoe te spelen. Als je na een wedstrijd tegen Johan zei dat je goed had gespeeld, zei hij dat je slecht had gespeeld en nam hij je mee naar zijn kantoor om de wedstrijd terug te kijken.”

“Johan zei zelfs een keer in de rust, ten overstaan van iedereen, dat ik de tweede helft niet zou spelen omdat ik nog langzamer was dan zijn oma. Hij zei altijd: ‘als je de bal twee keer aanraakt, heb je langzaam gespeeld. Als je de bal driemaal aanraakt, ben je de slechtste speler ter wereld en als je de bal één keer aanraakt, kun je een speler van Barcelona in LaLiga zijn’.” Zijn eerste jaren onder Cruijff waren niet makkelijk. Of Guardiola werd bij het eerste van Cruijff gehaald, of de Nederlander stuurde hem weer naar Barcelona B. En niet altijd met een expliciete reden.

“Bij het eerste beschermde hij me, voor de ogen van Ronald Koeman, José Maria Bakero, Andoni Zubizarreta… Maar daarna kon hij je net zo makkelijk naar het tweede sturen. Ik zei: ‘Maar ik heb twee duels met het eerste gespeeld’. Daar had Johan maling aan. Ik speelde vervolgens goed bij Barcelona B en daarna haalde hij me weer terug.” Guardiola zal de gesprekken met Cruijff nooit vergeten, zeker niet de momenten dat hij kritiek op de Spanjaard had. “Destijds had je nog geen beelden en kon je niet in discussie gaan. Hij wees er altijd op dat ik een meter te veel naar binnen of naar buiten stond. Hij zag altijd wel minpunten en verloor nooit een discussie. Het was onbegonnen werk.”Gerelateerd

15 reacties (laatste reactie door pietverdriet)

Cruijff had altijd gelijk. Lijkt mij heerlijk om met zo een man in discussie te gaan. Geweldig!

14 september 2018 om 10:12

Is dus geen discussie als die altijd gelijk heeft. Een gesprek met hem over voetbal was wel fantastisch geweest natuurlijk, tenminste, een gesprek.. luisteren naar een analyse van hem dan..

‘Hij verloor nooit een discussie. Het was onbegonnen werk.’ Haha, heerlijk verhaal. Wat een icoon voor het voetbal en voor Nederland was (en eigenlijk ook nog is) Cruyff toch.

Op vz vond 80% cruijff een seniel.

14 september 2018 om 09:10

dat is een directe reflectie van hun eigen voetbalverstand

14 september 2018 om 09:16

Voornamelijk trollen.

(En mensen met belangen om de publieke opinie te beïnvloeden, je wil niet weten hoeveel Ajax-bestuursleden en vijfde collone hier een account had, die bang waren dat Cruijff hun “speeltje” zou afpakken.)

Die man is een van de 5 beste spelers ooit geweest, een van de succesvolste coaches ooit (1987-95) EN de belangrijkste voetbalfilosoof van de afgelopen 100 jaar.

Milan 1987-91, Ajax 1987-96, Barcelona 1988-95, Barcelona 2006-11, Spanje 2008-12, Duitsland 2014 en nog vele andere teams zouden niet hebben bestaan zonder zijn invloed.

Alle moderne coaches hebben een deel van zijn filosofie in hun spel opgenomen tegenwoordig, vooral een aanvallende natuurlijk zoals Pep en Klopp, maar zelfs de verdedigende.

Helaas is ziin grootheid in dit koude kikkerlandje dat pas doorgedrongen na zijn dood, in het buitenland (lees de kwaliteitsmedia er op na) weet iedereen dat hij de belangrijkste beïnvloeder van het spel is in de gehele geschiedenis van het voetbal.

Wat mogen we trots zijn dat deze man een Nederlander was!

14 september 2018 om 09:50

Eens Bobby. Alleen ook in Nederland wist men hem ook bij zijn leven al echt te waarderen. Ik werkte destijds bij een drinkwaterleidingbedrijf en je merkte daar of Cruijff of een ander de analyse tijdens de rust gaf. Normaal was er een dreiging in het waterverbruik tijdens de rust. Bij Cruijff zag je 2 grotere pieken en een grote daling. De daling trad op als Cruijff begon te praten....dan was iedereen terug vd WC

14 september 2018 om 09:51

Dreiging = steiging

14 september 2018 om 09:55

@bobbyhaarms: En daarom staat voor mij persoonlijk Cruijff nog altijd op eenzame hoogte. Ver boven Pele en Maradona, Messi en Ronaldo.
Cruijff heeft eigenhandig het voetbal veranderd, als speler, trainer en filosoof daar waar Pele nog steeds koketteert op oude glorie en Maradona slechts een karikatuur is.

14 september 2018 om 10:00

@bobbyhaarms, ergens is het ook niet vreemd dat Cruijff niet tot ons door drong. Toen ik klein was, was hij al geen voetballer meer. Op zondag middag hadden we alleen Studio Italia met Emile Schelvis, omdat daar de 'grote 3' voetbalden. Later kwam op zaterdagmiddag, op RTL 5 de Bundesliga en Premier League. Ik keek nooit Spaans voetbal. Misschien eens bij Euro Goals, maar dat was ook meer Frankrijk. De laatste jaren heb ik de filosofie van Cruijff pas meer begrepen, o.a. door zijn biografie en de visie op jeugdvoetbal, wat de Knvb nu van onderaf aan het uitrollen is.
Voor mij was Cruijff vroeger buiten beeld, hij zat al die jaren in Spanje.

14 september 2018 om 11:03

Onzin Bobbyhaarms, ook in Nederland waren de meeste mensen met een relevante mening wel bewust van de kwaliteiten van Cruijff.

Daarentegen zorgde Cruijff er zelf ook voor dat niet iedereen zijn kwaliteiten zag. Hij was er ook een meester in om Nederland in de steek te laten en voor verantwoordelijkheden weg te lopen. Het is makkelijk roepen als je nergens op afgerekend kan worden.

14 september 2018 om 09:47

Waarschijnlijk ook 80% onder de 30, die cruijff nooit goed bewust hebben meegemaakt als speler of als coach en.hem alleen kennen via de kritiek op Ajax (vaak terecht)...anders zou je hetniet in je hoofd halen om zo iemand zo te benoemen. En dan heeft de huidige jeugd altijd de mond vol over respect..

14 september 2018 om 09:47

Interessant. Ben wel benieuwd naar je onderzoeksproces. Heb je daar een link van?

14 september 2018 om 11:58

Heb je niet nodig. Ik zit nu al 10 jaar op voetbalzone en hij mocht van de meeste leden maar beter z’n mond houden omdat hij te oud was. Iedere keer als hij een stuk schreef dan “lulde hij maar wat raak”. Toen hij opeens ziek werd en stierf begon iedereen hem te eren. Beetje zielig, maar zo is het wel gegaan. Niet dat dit forum enig rationeel verstand reflecteert, maar dan nog.

Edit: woord aangepast naar mond.

Heerlijk om zo te lezen😁😁. Hij heeft altijd gelijk, en komt met argumenten die noch kop noch staart heeft. Ik houd van Cruijff, omdat hij een voorbeeld is van hoe je succesvol kunt zijn zonder de "protocollen" en "formaliteiten". Hij komt daar, zonder voorbereiding, zegt dingen die hij zelf niet eens gelooft..maar komt met resultaten. Heerlijk!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4876 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona5740
4.Getafe3910
5.Sevilla378
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Lionel MessiAanvaller3634
Ivan RakiticMiddenvelder351
Jordi AlbaVerdediger332
Luis SuárezAanvaller3325
Sergio BusquetsMiddenvelder311
Gerard PiquéVerdediger302
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

53 fans
Coach, 48 jaar
SeizoenClub
2013-2016 Bayern München
2008-2012 Barcelona
2007-2008 Barcelona B
1992-2001 Spanje

In de wandelgangen

Zaterdag 23 februari
Saúl Ñíguez heeft nu ook een optie in eigen land, naast Juventus, Manchester City en Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren