Zweden geeft Mexico pak slaag en eindigt als groepswinnaar

Woensdag, 27 juni 2018 om

Zweden heeft vriend en vijand verrast door in de laatste speelronde van de poulefase winnaar te worden van Groep F. Het team van bondscoach Janne Andersson gaf Mexico een pak slaag (0-3) en eindigt met zes punten bovenaan. Men neemt het in de knock-outfase van het WK op tegen de nummer twee uit Groep E. Mexico gaat met eveneens zes punten verder, maar voor Duitsland is het doek gevallen.

Mexico was nog niet helemaal zeker van deelname aan de achtste finale en had in principe aan een punt genoeg om zich te kwalificeren. In de beginfase werden er nauwelijks grote kansen gecreëerd. Een vrije trap van Emil Forsberg werd uit het doel gebokst door doelman Guillermo Ochoa en een vallende omhaal van Marcus Berg zeilde naast. Na achttien minuten kreeg Mexico zijn eerste serieuze mogelijkheid: Carlos Vela kapte naar binnen en plaatste de bal aan de voor hem verkeerde kant van de paal.

Na een half uur spelen claimde Zweden recht te hebben op een strafschop omdat Javier Chicharito Hernández de bal in de zestien meter had meegenomen met zijn hand. De Argentijnse scheidsrechter Néstor Pitana bekeek de beelden, maar besloot de bal tot ongeloof van de Scandinaviërs niet alsnog op de stip te leggen. In het vervolg kreeg Berg nog enkele mogelijkheden, maar hij stuitte op de goed keepende Ochoa en trapte in de blessuretijd in het zijnet. Zes minuten na de pauze was het alsnog raak voor Zweden.

Na een voorzet van Berg raakte Viktor Claesson de bal niet goed, maar daardoor kon Ludwig Augustinsson het leer bij de tweede paal binnen schieten. Ochoa zat er nog aan, maar kon de 0-1 niet voorkomen. Zweden was voor de voorsprong virtueel winnaar van Groep F en Duitsland was virtueel uitgeschakeld. Na ruim een uur voetballen konden de supporters van Zweden opnieuw juichen, want na een overtreding van Héctor Moreno op Berg wees Pitana naar de strafschopstip en Andreas Granqvist schoot onberispelijk binnen.

Mexico wist niet wat men overkwam en kwam in het vervolg niet veel verder meer dan kopkansen voor Hernández en Vela. Een kwartier voor tijd werd het zelfs 0-3 voor Zweden: Edson Omar Álvarez taxeerde een doorgekopte ingooi van Claesson niet goed en frommelde de bal op kolderieke wijze over zijn eigen doellijn. Het Zweden van Andersson trok de 0-3 voorsprong over de streep in het Centraalstadion van Jekaterinenburg en hebben iets gepresteerd wat vrijwel niemand voor mogelijk had gehouden: kwalificatie voor de knock-outfase van het WK in Rusland.


Poll

Een geflatteerde zege voor Zweden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Dik verdiende overwinning voor de Zweden en verdiend door, ze spelen naar hun vermogens en dat doen ze geweldig. Je ziet gewoon een team dat voor elkaar door het vuur gaat, en dat met een duidelijk plan en tactiek start aan een wedstrijd . Dat laatste is de verdienste van hun bondscoach, tactisch een zeer goede coach die weet wat hij met dit materiaal kan spelen en wat niet. Ze hebben 27 goals gescoord in de qualifiers, NL en Frankrijk geklopt en ons eruit gewipt, gewoon een zeer goed team, met nadruk op team.

27 juni 2018 om 17:55

En dat te bedenken dat Zweden ongelofelijk veel geluk had in WK kwalificatie in de poule met Nederland en Frankrijk. Als die goals van Dost niet onterecht was afgekeurd of Hugo Lloris niet die blunder maakte met Frankrijk tegen Zweden, dat Zweden er helemaal niet bij was geweest dit WK, maar waarschijnlijk gewoon Nederland. Op een haar na was Nederland dus op de plek waar Zweden nu staat. Onvoorstelbaar gewoon.

27 juni 2018 om 18:02

Ja dat gelul van als dit, als dat. Word ik een beetje moe van. Zweden is gewoon terecht door in de groepsronde. En dan kan je de kwalificatie erbij pakken maar het Nederlands elftal was toen gewoon een zooitje. Hebben het niet alleen tegen Zweden laten liggen maar ook tegen Bulgarije en Frankrijk. Dus zet je er eens overheen en ga door met je leven.

27 juni 2018 om 18:05

geluk weet ik niet. niet 1 keer maar 2 keer gestunt tegen Frankrijk, 8-0 van Luxemburg gewonnen. dat was toch allemaal een stuk knapper als wat Oranje in die poule liet zien. die hebben toen geen minuut indruk kunnen maken dus wat mij betreft staat Zweden terecht op dit WK

27 juni 2018 om 18:06

Dat is natuurlijk iets te makkelijk. Als die Fransen zo tegen Zweden hadden gespeeld, gaat Zweden waarschijnlijk met grotere cijfers dan 4-0 verliezen en pakt het in 2 duels geen punt. Verder de 8-0 tegen een totaal ongemotiveerd Luxemburg en de afgekeurde goal van Dost. Je kunt niet zeggen dat die Zweden geen geluk hebben gehad.

27 juni 2018 om 18:23

Ze hebben ook "gewoon" Italië geklopt over 2 duels. Gelijkspel tegen Nederland, winst tegen Frankrijk, Nu eerste in een poule met Duitsland, Mexico en Zuid Korea. Ik denk dat we die Zweden wel iets respectvoller mogen behandelen. Geluk...tjaa... zo zou ik het niet durven noemen.

27 juni 2018 om 18:24

niet mee eens! Nederland speelde open huis tegen die Fransen met dat 4-3-3 systeem omdat we weer eens dachten dat we nog steeds een topland zijn wat we al een hele tijd niet meer zijn en vervolgens kregen we het deksel op de neus voor die arrogantie.

die Zweden deden dat tactisch een stuk slimmer tegen die Fransen want die durven de beperkingen van hun selectie te erkennen en passen zich aan aan een sterkere tegenstander. iets waar wij weer te arrogant of eigenwijs voor waren

verder is het erg makkelijk om te zeggen dat als een Zweden wel prima speelt tegen Luxemburg of Frankrijk waar ons dat niet lukt het dan te gooien op een gebrek aan motivatie van die Fransen of Luxemburgers. Oranje heeft gewoon gefaald in die kwalificatie en Zweden heeft het wel goed gedaan, zo simpel is het

die Zweden hebben 1 keer geluk gehad met die goal van Dost maar de rest van die kwalificatie waren ze gewoon overtuigender als ons. ze pakken 4 punten tegen Frankrijk, een ploeg waar wij 2 keer volledig kansloos van verloren. dat zegt al genoeg vind ik

27 juni 2018 om 18:51

@zermatt: hier had zweden ook het geluk flink meezitten hoor. De eerste goal komt tot stand via een complete mispeer van een van de zweden. De andere is een (terechte)penalty omdat berg slim zijn voet ver van de bal af zet zodat die getackled wordt. En de derde is een stomme eigengoal. Dan heb je nog vela volgens mij die een meter voor de goal niet kan binnenkoppen. Ik wil niet zeggen dat zweden onterecht gewonnen heeft ofzo, maar geluk was zeker weten aan hun zijde vandaag.

27 juni 2018 om 18:54

Haha wat een onzin. Een blunder val Lloris en hup weer gratis punten. Trainer van Luxemburg gunt het Zweden wel en hup weer gratis doelsaldo. Een blunder van de scheids tegen NL en hup weer drie bonuspunten. Niks overtuigend - gewoon pure mazzel

27 juni 2018 om 19:40

Jajajajaja. Pfff. Nederland mag de veters niet strikken vam Zweden op dit moment. We zijn er terecht niet bij, klaar. Als/maar verhalen, houd toch op man. Of denk je dat bij alle overige kwalicatie wedstrijden dergelijke toestanden niet voorkwamen?.

27 juni 2018 om 18:09

Wat sta je nou te bazelen? Er is geen enkel land dat indruk heeft gemaakt tot nog toe. Niemand weet wat Oranje had gedaan als ze wel gekwalificeerd waren. Zo slecht zijn we nou ook weer niet. Maar goed, schijnbaar kun je het niet laten om even te provoceren.

27 juni 2018 om 18:24

Wat zit je te allemaal te bazelen jongen? Nederland had Zweden op een haar na uitgeschakeld. Het is dat die zuivere goal van Bas Dost afgekeurd werd. En Zweden is gewoon de poule door, net zoals Frankrijk.

27 juni 2018 om 18:24

Vorige WK heeft Nederland anders bewezen goed te kunnen anticiperen op de omstandigheden op een toernooi. We moeten niet doen alsof Zweden echt beter is dan Nederland.. Nederland heeft zichzelf gewoon enorm tekort gedaan in de kwalificaties en het laten liggen tegen de kleine landen als Bulgarije. Respect voor Zweden, 7 punten pakken in een zware poule is natuurlijk fantastisch. Maar denk persoonlijk dat iedereen het liefst een ploeg als Zweden zal tegenkomen als groepshoofd in de achtste finale. Al met al, fantastische prestatie en ik denk dat hierdoor het toernooi al geslaagd is. Duitsland heeft gewoon fantastisch materiaal namelijk.

27 juni 2018 om 18:25

Hij heeft gewoon gelijk. We hebben daar niets te zoeken. Daarbij vind ik dat Kroatie, Portugal, Engeland genoeg indruk hebben gemaakt. Ook de Zweden staan er wanneer ze er moeten staan. Ik vind het wel een mooi WK tot dusver.

27 juni 2018 om 18:31

@mikec

ik vind dit sowieso overbodige discussies. als je je niet weet te kwalificeren over een hele serie wedstrijden in zo een kwalificatie ben je er terecht niet bij. aan het einde van zo een poule staat iedereen waar hij hoort te staan en Nederland stond derde dus dan ben je er terecht niet bij.

leuk al die verhalen over geluk maar geluk dwing je ook af en dat heeft Oranje niet weten te bewerkstelligen waar Zweden twee keer stunt tegen een topland als Frankrijk. vervolgens ook nog Italie in de playoffs en nu moet Duitsland er ook aan geloven. dan mag je ook wel eerlijk toegeven dat ze terecht op het WK staan

27 juni 2018 om 18:58

Lol . Het trekt niet op veel? Ik lees het al : Mike is een Belg die zich als hollander voordoet om even te bashen . Helaas - next

27 juni 2018 om 19:41

Nou slecht genoeg om ons niet te kwalificeren. We zijn er terecht niet bij. Wordt hier echt moe van.

27 juni 2018 om 23:02

@yello

of hij een Belg is weet ik niet maar je moet ook realistisch zijn. in de EK kwalificatie werden we uitgeschakeld in een poule met B-landen en de afgelopen kwalificatie was het wee niet best. het huidige spelersmateriaal stelt internationaal ook niet hele veel voor. we zitten gewoon in een mindere fase de laatste jaren

27 juni 2018 om 18:20

Je vergeet dat ze nog Italië uitgeschakeld hadden in de play-offs

27 juni 2018 om 18:38

Excuseer met ons bedoel ik Italie.

27 juni 2018 om 18:41

Ik heb wat gemist? Wanneer hebben de Zweden ons precies geklopt dan?

27 juni 2018 om 18:58

Italie, ik ben Italiaan/belg, maar je hebt verder gelijk, Zweden heeft tegen NL gelijkgespeeld en verloren, juist?

27 juni 2018 om 20:55

Klopt, gingen vervolgens naar de play-offs op doelsaldo vanwege die belachelijke wedstrijd tegen Luxemburg (8-0). Toch staan ze hier gewoon verdiend vanwege die winst in de play offs en doen ze het tot nog toe geweldig.

27 juni 2018 om 22:46

Zweden had hier niet maar gen staan want eerste wedstrijd tegen Nederland werd een doelpunt onterecht afgekeurd groeten uit Spanje(Nederlands voetballiefhebber en Spaanse Nederland kenner heb zelfs Nederlands geleerd knap hè

Heerlijk wk vol verrassingen

Mooi voor Granqvist, speelt een goed WK. Gefeliciteerd Zweden! Grattis!

Duitsland eruit!
Grote verassing, had van te voren gedacht dat Duitsland 1 van de favorieten zou zijn.
Het is een frappant Wk.
Van wedstrijden waar je niks van verwacht is het genieten en van papieren toppers is het uiteindelijk niet om aan te gluren.

27 juni 2018 om 18:24

Heerlijk dat die eikels op de Duitse bank die de Zweden uitlachten nu het hard terug krijgen. Karma. Zweden gevaarlijke outsider trouwens rekenen met elk groot voetballand af.

27 juni 2018 om 18:40

Toch denk ik dat het sprookje van Zweden snel gaat eindigen, evenals het wk voor Mexico. Ik vind ze beide kwaliteit te kort komen. De overwinning van Mexico op Duitsland moet dus ook in perspectief worden gezien, nu ook zuid Korea ervan kan winnen.

27 juni 2018 om 18:48

Dat zeggen we elke keer van Zweden, ook Italië zou er wel even mee afrekenen, maar het is een stug team met scorend vermogen. België gaat zich hier ook stevig in vergissen

27 juni 2018 om 23:04

Zweden is gelijkwaardig aan Ijsland denk ik. beiden spelen lelijk voetbal en hebben geen geweldige spelers maar ze hebben wel een tactiek bedacht waarmee ze in staat zijn het toplanden heel moeilijk te maken met zeer beperkte middelen. dat is toch gewoon een hele knappe prestatie

Ik had veel meer verwacht van Mexico vandaag, maar wat waren ze matig zeg. Zweden heeft Mexico overklast als ze zo blijven spelen kunnen ze nog ver komen.

Oh wat is dit genieten zeg. Bye bye oosterbuurtjes!!!

Nederland zat gewoon in een loodzware kwalificatiepoule. Dat blijkt nu maar weer ;-)

Ben ik de enige die er van geniet dat Zweden beter presteert zonder Zlatan?

27 juni 2018 om 18:19

Nope! Dat is extra mooi

27 juni 2018 om 18:56

Zeker niet. Gisteren weer grote mond in de media. Hij is niet grappig meer maar gewoon een arrogante onuitstaanbare kwal aan het worden.

Wat een heerlijk WK is dit toch. Er wordt door de toplanden gewoon slecht gevoetbald. Maar de spanning is heerlijk. Elk wedstrijd op het puntje van mijn stoel van de spanning.

Mexico mag God heel hard bedanken, en ook Zuid-Korea heel hard bedanken. Heb de wedstrijd verder niet gezien, omdat mijn focus op Duitsland - Zuid-Korea lag. Maar als je 0-3 op je broek krijgt, dan heb je het echt heel slecht gedaan.

Ik denk dat Mexico ook met veel angst het veld op ging. Ze wisten dat ze nog naar huis konden gaan als Zweden en Duitsland winnen. Maar goed, dat laatste is gelukkig voor hun niet gebeurt. Toch mooi om te zien dat je bij een 0-3 achterstand, nog helemaal uit je dak gaat op de tribune alsof je zelf met 3-0 voorstaat in een WK-finale toen Zuid-Korea de 1-0 maakte. Ik zag huilende spelers bij Mexico dat ze niet konden geloven dat ze toch niet naar huis mogen gaan. Phoe, Mexico wat komen jullie gigantisch goed weg. Snel vergeten, en met frisse lucht de volgende ronde in.

Zweden is een ploeg waar je gewoon niet tegen wil spelen. Een echte luizenploeg, een positieve dan. Één hechte groep die voor elkaar wil vechten. Mexico heeft vandaag een cadeau gekregen van Zuid Korea, maar zij zullen nu wel wakker zijn.

27 juni 2018 om 18:12

Ze zijn vooral lastig als de tegenstander een off-day heeft. Hetzelfde eigenlijk met Ijsland. Ze hebben totaal geen creativiteit of echt voetballend vermogen, maar hebben wel een tomeloze inzet en tactisch vernuft.

Die zijn dus nog succesvoller zonder Zlatan dan met.. Toch opvallend. Een sterspeler betekend dus niet altijd automatisch succes

Mooie collectieve prestatie van Zweden. Zo zie je maar dat individuele kwaliteit niet zaligmakend is om resultaat te boeken. Nadat Ijsland dat heeft aangetoond doet Zweden nu hetzelfde. Hoop dat Ronald ook heeft gekeken naar het WK tot op heden!

Haha, en zie ik sommige nog zeggen dat wij er hadden moeten staan ipv Zweden. Zout toch op man, wij mogen nog geen waterdragen dit toernooi. De mentaliteit en organisatie die je bij veel ploegen ziet is er bij ons voor geen 1 procent.

27 juni 2018 om 20:35

Overdrijven is ook een vak hoor. Als de goal van Dost niet was afgekeurd hadden wij meer punten gehad dan Zweden, dan was het dus ineens wel terecht geweest? We hebben namelijk niet slechter gespeeld dan Zweden in de qualifiers, we pakten 4 punten tegen ze, hadden er 6 moeten wezen. Je mag best stellen dat je Zweden als team sterker vindt o.i.d. maar zeggen dat Nederland niet eens de veters van Zweden mag strikken is zwaar overdreven...

27 juni 2018 om 20:51

Je hebt gelijk, ik overdrijf, maar ik word moe van die als/maar verhalen. We hebben niet alleen van Zweden verloren. Tactisch waren we te arrogant, we kenden onze plek niet. En Zweden heeft het na ons gewoon meer dan prima gedaan, ze verdienen alles wat ze nu krijgen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Zweden

FIFA ranking: 18
13 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Zweden.

28 fans
Verdediger, 34 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 18 oktober
Ivan Rakitic vervolgt zijn carrière in ieder geval niet bij Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren