Verzwakt Jong Ajax verliest topper; Kadioglu en Achahbar schitteren

Vrijdag, 12 januari 2018 om

Fortuna Sittard heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de top van de Jupiler League. Het elftal van Sunday Oliseh won op eigen veld van een aanzienlijk verzwakt Jong Ajax en verdedigde zijn koppositie zo met verve. De Amsterdamse beloften misten liefst elf spelers, omdat zij momenteel met de hoofdmacht op trainingskamp zijn. Fortuna was reeds zeker van de play-offs en is nu ook formeel winnaar van de tweede periode. Achtervolger NEC gaf tegelijkertijd opnieuw een voetbalshow weg.

Fortuna Sittard - Jong Ajax 2-1
Fortuna wilde voor eigen publiek de periode afsluiten als koploper. Voor de periodetitel was een zege op Jong Ajax nodig en die kwam er dankzij Djibril Dianessy. De aanvaller zette Fortuna voor rust op een 2-0 voorsprong door al vroeg uit een rebound te scoren en vervolgens nogmaals toe te slaan. Fortuna, met toekomstig Ajacied Perr Schuurs in de gelederen, kwam voor eigen publiek amper in de problemen tegen het zwakke en machteloze Ajax. In de tweede helft was Fortuna via Finn Stokkers dicht bij de 3-0, maar de spits vond keeper Stan van Bladeren op zijn pad. Vervolgens bracht Dani de Wit de spanning terug. Verder dan de 2-1 kwam Ajax echter niet.

NEC – Go Ahead Eagles 5-1
Ferdi Kadioglu was in de eerste helft de grote man aan de kant van Nijmegenaren. Het achttienjarige toptalent legde een hoge bal na ruim een kwartier voetballen in één keer klaar voor Anass Achahbar, die vervolgens van een meter of twaalf eenvoudig kon scoren. Aaron Nemane deed daarna vrijwel onmiddellijk wat terug namens het bezoek, maar Kadioglu bezorgde NEC op slag van rust alweer een nieuwe voorsprong. Via Jari Schuurman verdubbelde de ploeg van debuterend trainer Pepijn Lijnders zijn voordelige marge vlak na rust. Daarna was er geen houden meer aan voor Go Ahead Eagles. Achahbar scoorde op het uur binnen één minuut tweemaal en completeerde zo zijn hattrick.

FC Den Bosch – Almere City 1-3
Het publiek in De Vlier kreeg een vermakelijke eerste helft voorgeschoteld. Sven Blumme bracht de thuisploeg al vroeg aan de leiding na voorbereidend werk van Danny Verbeek, maar door toedoen van Tom Overtoom zochten de teams de kleedkamers halverwege op met een 1-1 tussenstand. Almere City nam in het tweede helft vervolgens razendsnel afstand van Den Bosch. Doelpunten van Dennis van Der Heijden en Silvester van der Water bezorgden de bezoekers binnen vier minuten na de onderbreking een 1-3 voorsprong. Almere kwam daarna niet meer in de problemen en verzekerde zich zo van een succesvolle competitiehervatting.

SC Cambuur – De Graafschap 3-2
De Graafschap beleefde een droomstart in Leeuwarden. Daryl van Mieghem had na tien minuten spelen een puike voorzet in huis, waarna Sjoerd Ars met het hoofd doel trof. De thuisploeg kwam daarna echter op stoom. Nigel Robertha tekende voor de gelijkmaker, waarna Cambuur door treffers van Xander Houtkoop en opnieuw Robertha uitliep naar een riante voorsprong. Issa Kallon liet daarna een grote kans op de 4-1 liggen, alvorens een eigen doelpunt van Robbert Schilder de spanning het duel volledig terugbracht. De Graafschap ging vervolgens va banque spelen, maar een gelijkmaker zat er uiteindelijk niet meer in voor de ploeg.

FC Eindhoven – FC Emmen 2-1
De thuisploeg zat al vroeg op rozen. Elton Kabangu opende na drie minuten spelen de score op aangeven van Mart Lieder, waarna Branco van den Boomen Eindhoven halverwege de eerste met een fraaie krulbal op een 2-0 voorsprong bracht. Dennis Telgenkamp voorkwam vlak voor rust met puik keeperswerk erger leed voor Emmen, nadat Kabangu een goede pass in huis had op Abdel Malek El Hasnaoui. In de tweede helft kon Emmen aanvankelijk geen vuist maken, maar doordat Omran Haydary drie minuten voor tijd plots voor de aansluitingstreffer zorgde, werd het toch nog even spannend in het Jan Louwers Stadion. Eindhoven hield het hoofd echter koel en kon zo drie punten bijschrijven.

Jong PSV – Helmond Sport 1-2
De Eindhovense beloften moesten het stellen zonder enkele dragende spelers, maar dat deerde de ploeg aanvankelijk niet. René Verreth tekende na een klein kwartier voror de openingstreffer, na voorbereidend werk van Joël Piroe. Helmond Sport kwam daarna beter in de wedstrijd, maar het duurde uiteindelijk tot halverwege de tweede helft voordat de gelijkmaker viel. Jordy Thomassen gaf doelman Mike van de Meulenhof geen kans met een beheerst schot. Helmond Sport drukte vervolgens direct door: een succesvol afstandsschot van Steven Edwards betekende de 1-2.

Jong FC Utrecht – FC Dordrecht 0-2
De beloften uit Utrecht gingen met een erbarmelijk gevoel de winterstop in, nadat de laatste vier competitiewedstrijden geen punten opleverden. Dordrecht deed het met vijf achtereenvolgende verliespartijen zowaar nog slechter, waardoor het geen verrassing mocht heten dat er zich geen indrukwekkend schouwspel ontwikkelde op Sportbrak De Westmaat. Robert Mutzers tekende elf minuten voor tijd uiteindelijk voor de 0-1, voordat Jafar Arias in de absolute slotfase vanaf de strafschopstip voor de beslissing zorgde. Daardoor zegevierde Dordrecht voor het eerst sinds 24 november weer eens in de Jupiler League.

MVV Maastricht – Telstar 0-0
Het publiek in De Geusselt werd niet verwend. Het bezoek genoot het meeste balbezit, maar moest wel toezien hoe MVV op slag van rust de grootste kans in de eerste helft kreeg. Nadat Pieter Nys de bal in de doelmond van Telstar had gebracht, slaagde niemand erin een beslissend duwtje te geven. Ook na de onderbreking werd er niet meer gescoord, waardoor beide teams genoegen moesten nemen met een puntendeling.

FC Volendam - FC Oss 3-1
Het absolute hoogtepunt van de wedstrijd vond plaats na 56 minuten. Nick Runderkamp nam de bal plots vanaf veertig meter op de slof en keeper Xavier Mous van Oss was niet tijdig bij de les. Runderkamp zorgde met zijn werelddoelpunt voor de 3-0; na de eerste helft leidde Volendam al met 2-0. Nick Doodeman en Enzo Stroo scoorden namens de thuisploeg. Eerstgenoemde kopte na 27 minuten van dichtbij raak, terwijl Stroo even later binnenwerkte nadat de bal gelukkig voor zijn voeten kwam. Runderkamp besliste het duel na rust. Het doelpunt van Dean van der Sluys kwam te laat voor Oss.

RKC Waalwijk - Jong AZ 1-0
Jong AZ verloor de voorgaande vijf competitieduels en sloot 2017 af met een 2-7 nederlaag tegen NEC. Het team van Martin Haar zocht naar eerherstel, maar moest ook in Waalwijk het onderspit delven. Serginho Greene maakte na ruim een halfuur het enige doelpunt van de wedstrijd. Uit het niets ramde de routinier de bal achter keeper Koen Bucker. Debutant Ozan Kökcü wilde zijn eerste wedstrijd vlak voor rust opfleuren met een treffer, maar zijn van richting veranderde schot zeilde over. In de tweede helft kreeg AZ goede kansen om langszij te komen, maar onder meer Kai Koreniuk had geen geluk in de afronding.


Poll

Wie wint de landstitel in de Jupiler League?


Gerelateerd

48 reacties (laatste reactie door midasnec)

Mooi voor Schuurs! Gun hem deze titel wel.

12 januari 2018 om 23:10

Stel hij had bij PSV getekend, gunde je het hem dan ook ?

12 januari 2018 om 23:28

Nee natuurlijk niet.... maar maakt dat iets uit dan?

13 januari 2018 om 01:11

Het blijft bijzonder ...

Persoon X tekent bij club Y en de fans van Y vereren persoon X,
Zou persoon X echter bij Club Z getekend hebben, zouden de fans van club Y hem daarentegen verketterd hebben.

Intellect anno 2018 ...

13 januari 2018 om 02:02

Leuk dat je het probeert af te tekenen als 2018 maar dit is echter wat mensen altijd al gedaan hebben.

13 januari 2018 om 02:39

Haha ja heel bijzonder dat ik Ajacieden en toekomstige Ajacieden meer gun dan de rest. Als je moeite hebt om dat te begrijpen dan idd intellect anno 2018....

Jong Ajax eerste helft gewoon ondermaats, tweede helft stuk beter. Jensen (17) viel leuk in, met een echte spits was die 2-2 misschien nog gevallen. Leuk dat Pasquali en Jensen debuut konden maken vandaag, zeker Jensen was verdienstelijk.

12 januari 2018 om 23:10

Hoe speelde Schuurs?

13 januari 2018 om 00:56

Solide, zat er paar keer goed tussen en aan bal goed. Blokte in begin een schot van Kemper van 6m afstand, kan wel eens belangrijk block zijn geweest aangezien ze anders al vroeg 0-1 achter zouden komen. En dat wil je niet als de tegenstander Nunnely in de aanval heeft, met ruimte achter de verdediging is hij gevaarlijk.

Geweldig na 20 jaar een prijs, koe het is een stier maar toch. Had een eenvoudigere wedstrijd verwacht en gelukkig is ie binnen.

Fortuna - Ajax meer een wedstrijd dan NEC - GAE competitievervalsing? Net als dat prachtige veld in Sittard? Was een heerlijke pot in Sittard, gefeliciteerd!

12 januari 2018 om 22:02

Tegen de basis 11 van Jong Ajax had Fortuna dan wss tegen een nederlaag of gelijkspel aan gelopen en is het dus wel degelijk competitievervalsing

12 januari 2018 om 22:10

Ook daar kan je niets over zeggen. De wat als vraag dat is altijd zo'n onzin. Als mijn zuster een wiel had gehad was het een kruiwagen geweest

12 januari 2018 om 22:14

Dan was het een hele andere wedstrijd geweest. We zullen het nooit weten en we kunnen er maar beter over ophouden want er veranderd toch niks.

12 januari 2018 om 22:14

Waarschijnlijk tegen een nederlaag aangelopen? Jij bent van de ''ajax won van Barcelona, en Willem 2 won van Ajax dus Willem 2 is beter dan Barcelona''-logica? Maar goed, als je de uitslagen waarschijnlijk weet; vul ff mijn Toto's in. Het verloren geld betaal jij.

12 januari 2018 om 22:30

Nee op dit veld kwam Ajaxs kwaliteiten niet echt tot uiting. Uit bij de top van de JL kun je gewoon verliezen.

12 januari 2018 om 23:02

Toch vreemd dat de jeugdelftallen al 4 jaar in deze competitie voor spek en bonen spelen en dit de eerste keer is dat het massaal in het nieuws omtrent ''competitievervalsing'' komt. Ik had je geloofd als je het vier jaar geleden zei, nu huil je gewoon mee met de wolven in het bos.

12 januari 2018 om 23:23

Dan heb jij zeker onder een steen gelegen want vanaf het begin wordt er al geroepen dat het toelaten van Jong clubs in de JL competitie vervalsing is. Alleen de roep is nu wat luider omdat Ajax niet eens meer met het 2e komt maar met het 3e team.

12 januari 2018 om 23:32

Is dit de eerste keer? Ik heb deze 'masale media actie' gemist, maar dan ben jij denk ik zelf degene die nieuw is. Al enkele jaren gaan zo onderhand 1/3e van de reacties hier onderstaande een wedstrijd uit de JL over deze zaak.

13 januari 2018 om 00:21

klopt burdy,

Jeugdelftallen mee laten doen is al een discussie op zich, maar het is eenmaal zo.

Ik vindt dat zowel de belangen van de Eredivisie en de Jupiler als gescheiden moeten worden. Ook de clubs die aan beide competities mee doen. Kom je uit voor jong Ajax of welk ander jong elftal, dan gaat dat belang voor het grote werk. Mee trainen met de grote jongens, geen bezwaar, maar het belang van je eigen elftal en voor de competitie waar je in speelt moet niet daardoor niet in het geding zijn. En dat is het nu wel.

In dit geval benadeeld een jong Ajax (zeer waarschijnlijk) zichzelf, maar helaas daarmee ook andere clubs. Dus ja, competitievervalsing.

13 januari 2018 om 01:47

Ik wil het niet zo zwart op wit stellen, maar die wisselende jeugdelftallen vind ik toch jammer voor de competitie en niet fair in mijn optiek, niet alleen om deze wedstrijd trouwens.

Had de spelers van Jong Ajax na alle ophef wel de 2-2 gegund. Waren nog flink aan het drukken op het einde.

12 januari 2018 om 23:21

Ik zou eerder geneigd zijn om ze niks te gunnen. Het slaat echt nergens op met welk elftal Jong Ajax op de been komt, en alleen door onkunde van Fortuna zijn ze nog dichtbij gekomen. Knvb moet echt eens gaan komen met strengere regels voor beloftes, want 11 verschillende spelers per speelronde is nu mogelijk en daar wordt niemand blij van

12 januari 2018 om 23:57

Hier kan Ajax niet zoveel aan doen. Er zijn 11 jongens mee naar Portugal met het trainingskamp. Knvb moet de JL en de Eredivisie tegelijk laten beginnen. Dan heb je dit niet. Ajax is tot nu toe nog redelijk constant qua team in de JL. De JL wordt er sterker van, het trekt kijkers en geld. Het is alleen maar beter voor de JL en voor Nederland.

13 januari 2018 om 00:29

Of gewoon met vaste selecties werken zoals de jeugd teams in Spanje en Duitsland. Zodat Ajax niet zwaar slachtoffer wordt van het feit dat ze zelf spelers van het belofte team zelf meenemen naar Portugal.

13 januari 2018 om 03:17

Forzazittrrd, precies. Jij begrijpt als geen ander hoe dit verhaaltje in elkaar zit! Het blijft in welke situatie dan ook competitievervalsing. Misschien zijn NEC en Fortuna dan wel concurrenten, iedereen die een club support uit de JL snapt precies dat probleem.

13 januari 2018 om 03:20

Arwinos, ga je weer. De KNVB de schuld geven terwijl Ajax precies weet wat de speelschema's zijn. Ieder jaar begint de JL op dit moment en opeens is de KNVB de schuldige ipv Ajax die hier degelijk doet aan competitievervalsing. Je kan het ontkennen, maar jij zit duidelijk niet in het zelfde schuitje en kan hier totaal niet over oordelen

13 januari 2018 om 08:47

@M_SSC, Helemaal mee eens. Het stukje competitie vervalsing los je redelijk makkelijk op door een jong elftal echt te zien als club en niet als een bijproduct van een eredivisie club. Ik snap ook niet wat daar op tegen zou zijn eerlijk gezegd.

Fortuna voor het eerst in 20 jaar een prijs, koppen-maker: ''verzwakt Jong Ajax verliest topper''. Serieus? Er komen longreads vanuit alle obscure hoeken in de wereld maar dit kan niet?

Eindelijk weer eens genieten in het Cambuurstadion. Het werd nog even (onnodig) spannend.

12 januari 2018 om 23:10

Alleen stond Cambuur met de rust al 2-1 voor, niet na de rust. Maar zeker een mooie overwinning.

Speelt er bij jong PSV nog een verreth? Want ik ken alleen matthias verreth. Als ik fout zit, hoor ik het graag

13 januari 2018 om 08:31

Nee je hebt gelijk. Snap ook niet hoe ze bij "René" komen.

De koppenmakers zijn net zo slim dan de gasten die hebben verzonnen dat je bij een artikel "55.000x gelezen" zet in de hoop meer hits te vangen. Alsof mensen dat serieus nemen als er vervolgens 36 reacties onder staan

On: geweldig voor Fortuna, mooi om te zien hoe het ze over het algemeen wordt gegund. Of moet ik zeggen gegünd?

Goed begin van Pep! In de eerste helft maakte ik me een beetje zorgen maar er was een duidelijk verschil in de tweede helft. Pas de eerste wedstrijd van hem als hoofdcoach maar heb er vertrouwen in.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV1518
2.Ajax1313
5.AZ87
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

48 fans
Aanvaller, 24 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 NEC 6 6 0 0
2017/2018 NEC 25 15 3 0
2016/2017 PEC Zwolle 19 0 0 0
2015/2016 Feyenoord 7 2 0 0
2014/2015 Feyenoord 14 5 0 0
Laatste voetbalnieuws

GA Eagles koploper na winst op Jong Ajax; puntverlies Cambuur en Sparta

NEC heeft vrijdagavond goede zaken gedaan in de Keuken Kampioen Divisie door uit bij Helmond Sport te winnen. De Nijmegenaren hadden in Anass Achahbar hun goudhaantje; de aanvaller scoorde tweemaal. Sc...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 22 september
Liverpool bereidt een bod van 35 miljoen euro voor op Nicolo Barella. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren