Rekik en collega's van Hertha BSC knielen uit solidariteit met NFL-spelers

Zaterdag, 14 oktober 2017 om 17:05Dominic Mostert

Hertha BSC heeft zich zaterdag solidair getoond met demonstrerende American Football-spelers. Voorafgaand de competitiewedstrijd tegen Schalke 04 besloten de spelers, de technische staf en andere clubofficials te knielen. Dat gebeurt in de Verenigde Staten tijdens het volkslied om te protesteren tegen excessief politiegeweld.

De stadionspeaker van Hertha noemde Berlijn een kleurrijke stad. "Hertha staat voor diversiteit en is tegen geweld. Daarom slaan we de handen ineen met onze collega-atleten uit de Verenigde Staten en maken we een vuist tegen discriminatie. We staan voor een tolerant Berlijn, voor nu en voor altijd." Via Twitter publiceerde Hertha een officieel statement: "Hertha staat voor tolerantie en verantwoordelijkheid. We willen een tolerant Berlijn en een open-minded wereld."

Nadat de spelers van Hertha en Schalke elkaar begroetten, knielden de voetballers van de thuisploeg op hun eigen helft. In de dug-out deden trainer Pal Dardai, de technische staf en de wisselspelers hetzelfde. Jonathan Klinsmann, de zoon van voormalig Amerikaans bondscoach Jürgen Klinsmann, is de enige Amerikaanse speler bij Hertha. Hij hoorde echter niet bij de wedstrijdselectie; Karim Rekik was er wel bij.


Poll

Steun je het initiatief van Hertha BSC?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door juansnow)

Prachtig iniatief, politie geweld tegen mensen van kleur en terrorisme. Amerika heeft ook nog een lange weg te gaan.

14 oktober 2017 om 17:24

De hele mensheid heeft nog een lange weg te gaan. Discriminatie komt overal voor. Óók de omgekeerde weg, helaas is de mensheid zelf ook de zwakke schakel....

14 oktober 2017 om 19:10

After, dat zijn facts! En dat maakt het ook zo een ingewikkeld proces.

Misplaatste actie. De NFL spelers knielen tijdens het Amerikaanse volkslied omdat ze zich niet verenigen met dat volkslied door excessief politiegeweld. Een club uit Berlijn heeft daar mee te maken. Je kaapt zo min of meer het statement en bovendien is het best een controversieel topic in Amerika en niet zo hippie-achtig als ze hier doen voorkomen. Heeft een van die spelers zeker op Insta gezien en gedacht dat het wel hip was ook mee te doen...

14 oktober 2017 om 17:25

Maak je niet druk, als zij hier behoefte aan hebben, laat ze lekker. Ik denk ook niet dat Amerikaanse sporters dit ervaren als een gekaapte actie, meer een steunbetuiging. Ik weet ook niet waar hippieachtig op slaat trouwens, kan je dat uitleggen? Wat heeft dat er mee te maken?

14 oktober 2017 om 17:29

Juist omdat het daar controversieel is is het goed dat zij op solidariteit kunnen rekenen. Maar door de laatdunkende lading in je bericht ga ik er eigenlijk ook vanuit dat jij het om een heel andere reden niet zo leuk vindt.

14 oktober 2017 om 17:59

Dan zou jij je moeten verdiepen in het verhaal. Sinds Trump er zich mee bemoeid heeft is het perspectief veranderd van knielen tegen politie-geweld naar knielen tegen Trump. Om nog eens een stap bovenop te doen wordt de NFL geboycot door vooral het oudere publiek. Vandaar dat ook eigenaren eisen dat spelers niet meer knielen.

Persoonlijk vind ik het irritant, want diegene die het begonnen is (kaepernick) heeft de hele sport verziekt met politiek en daar lijden enige franchise onder.

14 oktober 2017 om 18:03

Het is controversieel omdat het probleem niet zo zwart-wit is als vele mensen inclusief de betreffende NFL spelers willen doen geloven. De statistieken ondersteunen bijvoorbeeld niet het standpunt dat de politie donkere mensen als doelwit ziet. Bovendien heeft het volkslied niets met de politie te maken, het is vaak meer een eerbetoon aan de Amerikaanse troepen en veteranen, dus vinden velen het ongepast om juist tijdens het volkslied te protesteren. Het probleem is vrij complex en moet dan ook door de Amerikanen zelf goed opgelost worden, het is ongepast wanneer wij als buitenstaander partij gaan kiezen.

Beetje pathetisch om dat hier naar toe te importeren en dan zo'n heel algemeen cliché-verhaal te houden. Ja, wie is er nou niet tegen geweld?
Het is Amerikaanse problematiek, daar is de verhouding tussen politie en zwarte bevolking een serieus probleem. De situatie in Duitsland, of in Nederland, is totaal anders.

14 oktober 2017 om 17:31

Ik zou er ook echt niet aan mee hebben gedaan.
Ze lopen toch ook geen stille tocht voor de wedstrijd?

Tjongejonge wat een bende kneuzen.

Gelukkig gingen ze ook op hun knieen voor Schalke.

Dat ze deze onzin aub in de VS houden, geen trek in politiek bij het voetbal.

Hilarisch om te zien dat 70% niet leest!!
Deze actie is puur een steunbetuiging, meer dan dat is het niet. Ze willen aantonen dat het in Berlijn prima gaat en dat ze daarom juist steunen wat er in Amerika gedaan wordt door die spelers

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

Hertha BSC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.VfL Bochum23-10
13.Hertha BSC22-17
15.FC Augsburg19-11
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
M. RichterAanvaller195
D. SelkeAanvaller141
I. BelfodilAanvaller131
S. JovetićAanvaller105
A. SchwolowKeeper190
M. MaolidaAanvaller91
D. BoyataVerdediger120
Voor de complete selectie: Clubpagina Hertha BSC.

100 fans
Verdediger, 27 jaar

In de wandelgangen

Zondag 16 januari
Internazionale heeft zijn pijlen gericht op Morten Thorsby. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren