Koeman, Van Bronckhorst en Cocu delen kijk op bondscoachschap Oranje

Vrijdag, 13 oktober 2017 om 15:40

Ronald Koeman is niet bezig met het bondscoachschap van het Nederlands elftal. De trainer staat onder druk bij Everton en wil die situatie verbeteren: aan de opvolging van Dick Advocaat denkt hij totaal niet. Toch verbaast het Koeman niet dat zijn naam de ronde doet. "Dat deden ze een paar jaar geleden ook, dus dat is geen verrassing", vertelt hij aan de Liverpool Echo.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Wie van de drie zou de beste kandidaat zijn?


Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door falcao)

Ik snap dat Koeman van de drie de beste keuze is, maar een vraag: welke gek zet Cocu boven van Bronckhorst, als er een iemand is die ze niet moeten vragen is het Cocu wel.

13 oktober 2017 om 16:10

@strontschep:

"welke gek zet Cocu boven van Bronckhorst, als er een iemand is die ze niet moeten vragen is het Cocu wel."

Na zes seizoenen zonder landstitels werd PSV onder Cocu twee keer op rij kampioen.
Hij haalde in 2014-2015 bovendien met PSV het hoogste aantal punten in de clubgeschiedenis.
Hij is de enige trainer die in de afgelopen 10 seizoen met een Nederlandse club overwinterde in de Champions League.
Hij is vier jaar assistent-bondscoach geweest en zat als assistent op de bank tijdens de WK-finale van 2010.
Daarnaast neemt hij nog een beetje ervaring als speler mee (101 interlands, 2 Wk's, 4 Ek's, 6 jaar Barcelona, 6 jaar Psv, 5 jaar Vitesse, 2 jaar Az...).

Ja joh. Ze zouden inderdaad gek zijn als ze die zelfs maar zouden overwegen...

13 oktober 2017 om 16:24

Je kunt die prestaties toch moeilijk los zien van het geweldige werk van Toon Gerbrands en Marcel Brands. Vooral die laatste heeft er echt voor gezorgd dat er een zeer goede selectie stond waar elke coach kampioen mee zou worden.

Tactisch is het allemaal goed, maar hij heeft gewoon niet de uitstraling die nodig is. Als assistent bij Oranje zou ik hem wel graag zien komen, maar als bondscoach zie ik toch liever iemand die elk aspect goed beheerst.

13 oktober 2017 om 16:44

"vooral die laatste heeft er echt voor gezorgd dat er een zeer goede selectie stond waar elke coach kampioen mee zou worden."

Waarom vinden mensen dat nu een zeer goede selectie? Omdat die selectie in 2015 en 2016 kampioen werd... Daar kun je dus een kip-of-het-ei-verhaal van maken.

Toen Cocu in 2013-2014 begon, was het echt zeker nog geen goede selectie. Er zaten veel te veel jonge, onervaren spelers bij. Kijk nog eens naar die selectie en kijk dan eens bij elke speler naar z'n CV tot 2013. Da's allemaal best mager, hoor. Zoet kwam net van Rkc, Arias kwam uit het 2e elftal van Sporting, Rekik was pas 17, etc. Terugkijkend is het niet eens zo vreemd dat PSV in dat seizoen 4e werd met maar 59 punten en een doelsaldo van +15.

Het seizoen daarna moest Cocu het grotendeels met het dezelfde spelers doen. De enige noemenswaardige versterkingen waren De Jong (kwam van Newcastle, waar hij hopeloos geflopt was) en Guardado (kwam van Leverkusen, waar hij precies 3 basisplaatsen had gekregen). Klinkt dat als een succesformule? Niet echt.

PSV werd toen echter 1e met 88 punten (29 meer dan een seizoen eerder) en een doelsaldo van +61.

Dan maak je mij niet wijs dat Cocu daar helemaal niets mee te maken had.

13 oktober 2017 om 16:28

Zwaar wordt Cocu boven van Bronckhorst gezet dan?

Er is verschil in een club coachen en een nationaal elftal . Gullit hoort ook bij het rijtje

Ik moet er niet aan denken om Cocu als bondscoach te hebben. Dat vind ik een coach zonder uitstraling. Ik heb het nooit echt in Cocu gezien. Tactisch is het goed, maar hij profileert zich niet echt als een coach. Als assistent zie ik hem wel graag bij Oranje komen.

Van Bronckhorst heeft die uitstraling wel, maar ik vind hem te onervaren. Feyenoord is pas zijn eerste club als coach. In de toekomst zie ik in Van Bronckhorst wel een potentiele bondscoach en ik denk dat hij als coach ook wel een mooie carriere tegemoet gaat.

13 oktober 2017 om 17:49

@sirius:

Voor een clubcoach zijn het pluspunten als hij uitstraling heeft en zich profileert langs de lijn, maar bij een bondscoach is dat minder belangrijk. Die hoeft op zich niet heel veel meer te doen dan de poppetjes op de juiste plaats zetten en iedereen tevreden en gemotiveerd houden.

Overigens vind ik het wel opmerkelijk dat Cocu zo vaak kritiek krijgt op zijn uitstraling, terwijl ik hem qua karakter en uitstraling eenzelfde type coach vind als o.a. Van Marwijk en Van Bronckhorst. En zij krijgen die kritiek nooit.

13 oktober 2017 om 18:26

Cocu heeft een geforceerde uitstraling. Zijn interviews zijn altijd erg ongemakkelijk en als bondscoach is het wel degelijk belangrijk om die natuurlijke eigenschappen te hebben. Van Marwijk en Van Bronckhorst hebben die eigenschappen wel. Als zij worden geinterviewd, staan er echt karakters met een duidelijke boodschap. Cocu heeft dat niet.

Verder vind ik Cocu een leuke coach voor Nederlandse begrippen, maar ik vind niet eens dat hij voor PSV heel lastig te vervangen is, laat staan voor een grote club of het Nederlands elftal. Cocu ontwikkelt zich wel als coach, maar op dit moment vind ik het geen kandidaat voor het bondscoachschap.

Ook moet de nieuwe bondscoach ook iets extra's hebben. Je hebt iemand nodig die het klappen van de zweep kent en er ander voetbal in krijgt. Het huidige voetbal werkt niet (meer) en bovendien hebben we daar simpelweg het spelersmateriaal niet voor op dit moment.

Frank de boer dan misschien?

13 oktober 2017 om 17:47

Wil je eeuwig achterin naar elkaar passen zonder enige intentie naar voren dan jaa! Zoals de andere reactie op jou: Absoluut niet!

13 oktober 2017 om 18:28

Het is juist de bedoeling om nu eens met een speelstijl te komen waarin de huidige spelers kunnen renderen. Met Frank de Boer haal je weer iemand binnen met wederom hetzelfde trucje en dat werkt met dit spelersmateriaal gewoon niet.

Ze hebben waarschijnlijk te weinig ervaring en nog weinig tot nauwelijks wat laten zien maar Stam-Seedorf lijkt me een mooi duo mocht er geen buitenlandse coach komen. Die brengen me toch een bak aan mannelijkheid en persoonlijkheid met zich mee. Al kan je geen van beide assistent maken...

13 oktober 2017 om 17:01

Persoonlijk denk ik dat je beiden als trainer schromelijk overschat. Stam communiceert moeizaam en Seedorf is een ongelooflijke betweter.

13 oktober 2017 om 20:37

Dat Seedorf een betweter is is typisch iets Nederlands. Die man is overal waar hij speelde een belangrijke en invloedrijke speler geweest, maar hier in Nederland is hij nooit gewaardeerd. Wat betreft Stam daar heb ik geen flauw benul over. Dat zou best kunnen maar daarom noem ik specifiek niet hun kwaliteiten als trainer maar juist die daar buiten. Als er iets mis is met het Nederlandse voetbal is is het mannelijkheid en karakter. Iets wat deze twee heren wel hebben.

13 oktober 2017 om 22:39

Dat van die mannelijkheid is tot op zekere hoogte waar denk ik. Zie bij Stam tot op heden echter nog geen duidelijke spelopvatting terwijl Seedorf als speler het best rendeerde in het temporiserende en tactische spel van Milan. Net zoals Ancelotti niet bij Bayern leek te passen denk ik dat Seedorf niet bij Oranje past, buiten zijn licht hautaine karakter waar je inderdaad over van mening kunt verschillen.

Te jong naar het buitenland... Dat krijg je met veel van die geldwolven en hun zaakwaarnemers. Maar Nederlandse clubs zijn er zelf ook wel eens schuld aan wanneer er een mooie transfersom lonkt. Daarnaast de media eveneens door na drie goede wedstrijden spelers al in verband te brengen met een buitenlandse transfer en voortdurend te herhalen dat een speler 'uitgeleerd is in de eredivisie'. Een talent wordt haast belachelijk gemaakt wanneer hij in Nederland wil blijven. Een kwalijke zaak.

13 oktober 2017 om 18:41

Daar heb je inderdaad een goed punt. Ze hebben het altijd over de talenten die vroeg vertrekken, maar in veel gevallen ziet de club eurotekens, terwijl de speler best wil blijven. Ik denk ook niet dat er een partij echt fout is. Nederlandse clubs hebben relatief weinig geld vergeleken met de grote competities, terwijl jonge talenten ineens naar een grote competitie kunnen en minstens 5x zoveel kunnen verdienen.

Verder denk ik ook niet dat dat aspect echt meespeelt in het gebrek aan kwaliteit. In het buitenland vertrekken spelers ook erg jong en als je echt zo goed bent, speel je jezelf wel in de basis. Ik weet zeker dat er genoeg verbeterpunten zijn waardoor onze talenten zich beter gaan ontwikkelen, maar met dit spelersmateriaal moet je je nog steeds kunnen plaatsen voor een eindronde.

Deze spelersgroep rendeert gewoon niet in het huidige 4-3-3 systeem. We hebben bijvoorbeeld geen goede buitenspelers meer en we hebben alleen maar middenvelders met loopvermogen. Ook hebben we met Van Dijk, Blind en De Vrij maar drie spelers die ook echt het vereiste niveau hebben.

Frank de Boer lijkt mij verreweg de meest logische keuze. Die is momenteel beschikbaar, hij heeft het bij Ajax gewoon uitstekend gedaan, hij was als speler een Oranje-icoon, hij kent veel van de huidige internationals goed en is gewoon een fatsoenlijke kerel die geen gekke dingen doet. Prima toch?

En we hebben gewoon niet zoveel andere opties. Van de goede, relatief jongere trainers zijn er niet zoveel beschikbaar op het moment en van de generatie Van Gaal/advocaat/hiddink moeten we nu echt maar eens definitief afscheid gaan nemen, die hebben hun tijd gehad.

13 oktober 2017 om 17:49

Qua veldspel is het onder de boer om te huilen. Hopelijk krijgrn we iemand die de gasten laat samen spelen,vechten en acties maken. Dan moet je de Boer niet kiezen. Wie wel.. geen idee

13 oktober 2017 om 18:35

Het is natuurlijk wel zo dat je met Frank de Boer meer van hetzelfde krijgt, terwijl het de afgelopen 4 jaar wel is gebleken dat de huidige spelersgroep niet rendeert in het eeuwenoude Hollandse systeem. Met een goede generatie kun je er elk land zoek mee spelen, maar met deze generatie heb je geen gebalanceerd elftal en Frank de Boer heeft inmiddels wel bewezen een coach te zijn die zich erg slecht kan aanpassen.

Ik heb ook liever een Nederlander, maar als Koeman de boel op de rit krijgt bij Everton, is er denk ik geen Nederlander die geschikt is. We hebben veel relatief jonge talentvolle coaches, maar die zijn net begonnen en nog niet klaar voor het bondscoachschap. Die zie ik liever ervaring opdoen in het buitenland zodat ze net als Koeman niet alleen maar kunnen spelen volgens de Hollandse school.

Er wordt in dit artikel wel gekeken naar de coaches van PSV en Feyenoord, maar het is toch vreemd dat de trainer van de beste club van Nederland overgeslagen wordt.
Als ik hier voor de competitie las wat deze man allemaal in z'n mars heeft, kan je met een gerust hart concluderen dat hij aan alle eigenschappen voldoet die van een Nederlandse bondscoach worden verwacht.
Echt een coach van de Ajax school met het Amsterdamse hart op de juiste plaats.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 17
2185 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

86 fans
Coach, 55 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 19 juli
Een belangenbehartiger van Ante Rebic heeft zijn vakantie in Italië opgeschort om te kunnen onderhandelen met Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren