PEC Zwolle wist dubbelslag van Gustafson uit in vermakelijke ouverture

PEC Zwolle boekte vorig seizoen pas in de achtste competitiewedstrijd de eerste overwinning, maar begint de jaargang 2017/18 meteen met drie punten. In een vermakelijke wedstrijd tegen Roda JC Kerkrade boekten de Blauwvingers een 4-2 overwinning. John van 't Schip kan zodoende terugkijken op een succesvol debuut als trainer bij PEC.

Zomeraanwinsten Hidde Jurjus, Simon Gustafson en Jorn Vancamp kregen een basisplek van debuterend trainer Robert Molenaar, terwijl collega Van 't Schip koos voor nieuwelingen Diederik Boer, Piotr Parzyszek, Erik Bakker en Younes Namli. De meest opvallende nieuwkomer was Gustafson, die zijn stempel drukte met twee doelpunten. De huurling van Feyenoord speelde zich halverwege de eerste helft knap vrij en schoof de bal koelbloedig binnen. Eerder had Vancamp al een grote kans laten liggen, terwijl een afstandsschot van Gustafson naast het doel zeilde.

Roda JC werd na het doelpunt de bovenliggende partij, ondanks dat Bram van Polen namens PEC net langs de kruising schoot. PEC leed veel balverlies, was slordig in de opbouw en maakte verdedigend een zwakke indruk. Toch werd het vlak voor rust uit het niets 1-1 dankzij Dirk Marcellis. De verdediger werd vrijgelaten bij een corner en knikte de voorzet van Namli binnen. Het was het slotstuk van een vermakelijke eerste helft op een slecht veld in Zwolle.

In de tweede helft kwam PEC helemaal bovendrijven. Een ongelukkig eigen doelpunt van Adil Auassar betekende de 2-1: de invaller schoot een voorzet van Bram van Polen achter doelman Jurjus. De bezoekers kwamen dankzij een benutte strafschop van Gustafson na een overtreding op Mikhail Rosheuvel wel 2-2, juist in een fase waarin de 3-1 in de lucht hing. Doelpunten van Mustafa Saymak en Van Polen brachten de ploeg van Van 't Schip toch in veilig vaarwater.

Jurjus twijfelde bij het uitkomen en daar profiteerde Saymak van. De spelmaker wipte een lange bal van Ryan Thomas behendig over Jurjus heen. Ook bij de 4-2 ging de van PSV overgekomen doelman niet vrijuit. Een van richting veranderd schot van Van Polen leek houdbaar voor Jurjus, maar de keeper tastte mis. De laatste zes keer dat PEC het seizoen met een thuisduel begon bleven de Zwollenaren al ongeslagen en die reeks wordt nu verlengd.

Verdiende PEC Zwolle de overwinning?

1
2

Een bijzondere pot gezien. Roda was in de eerste helft veel beter. Bij vlagen écht goed. Dan komt PEC uit het niets 2-1 voor, en dan na de 2-2 was het klaar. Jurjus zag er niet 100% goed uit. Het veld bij PEC was trouwens echt dramatisch... Moet de KNVB dat niet es gaan keuren? Ohja en Nijhuis floot pas na 30 minuten voor het eerst voor Roda, wat een verschrikking is dat..

13 augustus 2017 om 14:31

Nijhuis was een beetje afwezig vond ik. Hij floot soms laat, liet veel doorspelen opzich wel goed want dan krijg je een mannelijke pot. Bij de Penalty zag Nijhuis er wel goed uit, super gefloten en ingeschoten.

13 augustus 2017 om 14:34

Ik vind het echt een verschrikking dat Nijhuis nog steeds in de eredivisie mag fluiten. Wat een arrogante kwal is het! Vind zichzelf helemaal geweldig terwijl half Nederland hem uitkotst.

13 augustus 2017 om 14:53

Ik vond Nijhuis vandaag geen storende factor. Hij liet af en toe teveel doorgaan maar deed dat aan beide kanten. Penalty vond ik sterk gefloten.

13 augustus 2017 om 15:00

Ik ken de regels niet, maar toen die bal van de paal terug kwam ontstaat er toch een nieuwe situatie? En die bal wordt niet gemaakt. Om dan alsnog te fluiten voor een penalty voelt alsof je een vrij schot hebt waarbij je niet kunt verliezen, want mis je dan heb je de penalty nog, raak je dan telt hij. Nogmaals ik ken die regels niet zo goed, maar het voelt niet juist.

13 augustus 2017 om 15:25

Ik durf niet te zeggen wat de regels hiervoor zijn. Maar het zou vrij zuur zijn als je recht hebt op een penalty maar doordat hij voordeel geeft en de bal komt op de paal ineens niet meer wordt gegeven. Tweede situatie bij van Rosheuvel vond ik niet echt een voordeel. Het was geen vrije schietkans maar een "ik probeer er maar het beste van te maken kans". Stond hij daar helemaal vrij en hij schiet hem over of naast dan ben ik het met je eens dat het geen penalty was.

13 augustus 2017 om 15:28

De nieuwe situatie onstaat wanneer Nijhuis dat aangeeft. Voordeelregel kent geen maximale tijdsduur. Dat hele moment duurde max. 5 seconden. Dat valt nog ruim binnen de gemiddelde marge voor de voordeelregel die gehanteerd wordt.

Geen beste beurt van Jurjus, maar dit is dus het mooie van een verhuurperiode. Kun je hem meteen een keer op niveau aan het werk zien en bij Roda krijg je sowieso meer dan voldoende kansen om je te onderscheiden. Ben benieuwd waar hij aan het einde van het seizoen staat en of het een meerwaarde voor PSV 1 gaat zijn.

Eerste helft voor ons, tweede was PEC heel erg sterk en liepen wij achter de feiten aan.
Als Auassar dan nog een eigen goal maakt wordt het lastig. Zo heb je 3 goals tegengekregen door individuele fouten.
Van Gustafson gaan we veel plezier beleven, Vancamp was onwennig. Logisch hij is pas 18 jaar. Als wij door kunnen pakken op de speelwijze van de eerste helft en iets compacter spelen om vervolgens de 2e bal te kunnen winnen ontlopen wij degradatie.
Er moet nog wel een verdediger bij, en Dijkhuizen als back laten starten want Kum past daar niet.

Heel jammer en totaal onnodig. Roda speelde een prima eerste helft en uiteindelijk geef je het weg door een tegendoelpunt op slag van rust, een eigen goal en een ongelukkig moment van de keeper. Dat er twee verdedigers geblesseerd vanaf moesten helpt natuurlijk ook niet echt. Wel fijn dat Gustafson er meteen twee maakt. Vrijdag tegen Vitesse hopelijk een beter resultaat.

13 augustus 2017 om 14:33

Dan gaan we een andere pot zien. Er zal meer ruimte liggen waar Gustafson en Vancamp nog beter tot hun recht komen. Misschien dat dat ons wel beter ligt.

13 augustus 2017 om 15:06

Ik zou er niet teveel op rekenen. Gisteren kon je zien dat Vitesse juist weinig ruimte meer weggeeft en georganiseerd verdedigt. Ik verwacht dan ook een overwinning voor Vitesse.

Een goede eerste helft, minus de laatste paar minuten, en een erg slechte tweede. Daarbij wellicht ook nog eens een aantal blessures. Gezien het programma in de komende wedstrijden had ik hier toch wel heel graag punten gezien en dat zat er ook in maar in de tweede helft vervielen ze weer enigszins in het spel van vorig seizoen.
Ik heb aanvallend wel beter spel gezien dan vorig seizoen dus dat is een pluspunt. Gnatic eruit voor Ndenge en de verdediging op orde krijgen punten voor de volgende wedstrijd. En een vervanger voor van Peppen natuurlijk maar dat is al een jaar of vijf het geval.

1ste helft voor Roda, tweede voor Pec. Beide 3x gescoord...
Zag er al beter uit dan eind vorig jaar alleen Jurjus is geen van Leer. Daarbij helpt het ook niet echt om vlak voor rust de 1-1 tegen te krijgen. Toch een tikje en dan direct na rust een eigen doelpunt en dan kom je terug en krijg je hem direct weer tegen door persoonlijke fout. Daar moet zo'n ploeg dan toch volwassener in worden.
Uiteindelijk PEC de meest gelukkige... gefeliciteerd.

ondanks d overwinning van pec vond ik ze zwak spelen, vooral sandler zo gemakzuchtig,een beetje tegenstander en ze spelen pec helemaal van de mat,nog veel werk aan de winkel voor van tschip,en maar hopen dat die argentijnse verdediger een aanwinst is

Uiteindelijk verdiende overwinning voor Pec. Sandler drama. Heel onrustig en laconiek. Thomas, Boer en namli zeer positief

Roda eerste helft beter. Pec tweede helft beter.
Er had meer ingezeten maar ze laten ze teveel voetballen in de tweede helft en dan kom je in de problemen. Derde tegengoal vond ik zwak gekeept van Jurjus. Als je komt moet je hem hebben anders blijf je staan zeker ook omdat er nog twee spelers meeliepen.
Wel een waardeloos veld daar. Het is nieuw maar ziet eruit alsof er al twee seizoenen op zijn afgewerkt. Hopelijk vallen de blessures mee aan onze kant.
Valse start, vrijdag nieuwe kansen.

13 augustus 2017 om 15:01

Veld zag er op camera indd niet best uit, in het stadion viel het wel mee. Het idee van die bruine korrels is om het er wat "natuurlijker" uit te laten zien, niet echt gelukt wat mij betreft.

13 augustus 2017 om 15:27

Veld zag er op tv inderdaad slecht uit. Het helpt ook niet dat twee spelers van ons geblesseerd uitvallen en dat je bij Jurjus ook problemen ziet. Hopelijk is het puur uiterlijke schijn en is het veld voor de rest in orde.

13 augustus 2017 om 16:14

Zoals alle andere velden is het gewoon getest en goedgekeurd door de KNVB. Ben benieuwd of het uiterlijk vanzelf bijtrekt.

13 augustus 2017 om 17:38

Leuk en aardig hoe het getest is, er bestaan redelijke kunstgrasmatten maar je laat je eigen ploeg toch niet op zo'n dramatische mat voetballen? Dit was geen gras te noemen, zelfs geen kunstgras. Zag continu mensen wegglijden en zelfs geblesseerd raken (aan roda-zijde) door dit veld. Levensgevaarlijk, over voor je eigen ploeg. Alsof je punaises strooit in je eigen huiskamer en dan rond gaat lopen..

Prima overwinning van PEC, wel nog met een paar vraagtekens. Eerste helft was echt dramatisch, het is dat je de 1-1 op het perfecte moment maakt maar anders zouden we de 2de helft een groot probleem hebben.
Sandler moet nog wat sneller leren spelen, ook hakjes die mislukken bij 0-1 kan hij beter achterwege laten. Voor de rest prima 2de helft, achterin nog wat scherper, dan maak ik me geen zorgen over lijfsbehoud.

Blij met de overwinning maar wel een erg rare wedstrijd. Beide ploegen hadden kunnen winnen vandaag. Wel lekker om 4 keer te scoren. Het was niet goed, maar wel vermakelijk

Een dramatische eerste helft en een prima tweede helft beslist voor ons de wedstrijd. Het was tenenkrommend hoe slecht wij de bal in de eerste helft vooruit kregen. Het middenveld was totaal niet dynamisch en nam totaal geen initiatief en vanuit de achterhoede werd de opbouw door onvermogen en goed stoorwerk van Roda bemoeilijkt. Het tempo was daarnaast ook veel te traag, dus zelfs als wij er al doorheen kwamen waren wij niet bij machten om kansen te creëren. Je zag echter wel dat wanneer het tempo omhoog werd gegooid door PEC de kansen vrij snel en makkelijk kwamen. Het was dan wel fijn dat het scoreverloop in ons voordeel viel met een doelpunt vlak voor rust, een eigen doelpunt na rust en een gelukkig doelpunt vlak na de strafschop (die ik nogal dubieus vond en nog steeds niet begrijp waarom het een strafschop was). Uiteindelijk gaf individuele kwaliteit de doorslag dat deze ploeg zeker heeft. Met een goede versterking achterin hoef je je dit seizoen iig geen zorgen te maken voor degradatie, maar Sandler is nou niet bepaald van het niveau dat je als ploeg wil nastreven om een stabiele eredivisionist te worden.

Ik denk dat het optreden van Jurjus wel een goeie reality check was voor al die mensen die een tijdje geleden nog riepen dat PSV Zoet voor elk aannemelijk bod moest verkopen en dat Jurjus dan de kans moest krijgen. Over een hele wedstrijd bekeken heb ik Zoet in vier jaar PSV nooit zo zwak zien keepen als Jurjus vandaag deed.

15 augustus 2017 om 14:41

Jurjus was helemaal niet zwak. Heeft een paar goede reddingen verricht. Alleen wel vreemd dat hij kramp kreeg....