Sunderland schrijft met laat doelpunt geschiedenis in Tyne-Wear derby

Sunderland heeft zondag voor de vierde keer op rij de derby met Newcastle United gewonnen, een unieke prestatie in de geschiedenis van de lokale krachtmeting. De ploeg van Gustavo Poyet sloeg in de slotminuten toe: 0-1. Door de overwinning klimt Sunderland naar de veertiende plaats, terwijl Newcastle de nummer negen van de Premier League blijft. Bij the Magpies was Daryl Janmaat de enige Nederlander die binnen de lijnen kwam.

/

Aan strijd ontbrak het niet in de eerste helft op St James’ Park: de ene na de andere tackle volgde elkaar op. In de eerste 25 minuten moest scheidsrechter Anthony Taylor al vier keer naar zijn borstzak grijpen. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam Sunderland beter in de wedstrijd. De kansen werden echter niet vertaald naar doelpunten. Steven Fletcher raakte bijvoorbeeld het aluminium en een kopbal van Connor Wickham had de 0-1 móeten zijn. Newcastle reageerde via Ayoze Perez, maar ook zijn inzet was ternauwernood geen doelpunt.

In de tweede helft zochten beide ploegen naar een doelpunt, maar de toeschouwers begonnen rekening te houden met een doelpuntloze Tyne-Wear derby. Zo miste Jordi Gómez een dot van een kans en bracht Costel Pantilimon goed redding op een inzet van Pérez. In de laatste tien minuten leek Sunderland genoegen te nemen met een punt. Toch gingen de drie punten in de derby in de slotminuten naar de bezoekers, voor de vierde keer op rij. Adam Johnson was het eindstation van een sublieme counteraanval van the Black Cats.