Nu of nooit!

Woensdag, 4 september 2013 om 17:34 door Odo-

Afbraak voetbal pur sang, koopclub, speeltje van een rijke Rus, kunnen alleen verdedigen. De meningen over Chelsea hier op Voetbalzone en op andere websites zijn duidelijk. Chelsea is een koopclub, die ondanks dat ze al het talent opkopen, alleen maar verdedigen en door een paar Lucky goals de Champions League wisten te veroveren. Chelsea heeft deze transferperiode echter goede zaken gedaan en een succesvolle coach aan het hoofd gezet van deze jeugdige ploeg. Voor the Blues is dit een belangrijk seizoen: het is nu of nooit dat ze kunnen breken met het negatieve imago van de laatste paar jaar.

Om te beginnen moet er natuurlijk gekeken worden naar de kritiek die wordt gegeven. Het klopt dat Chelsea een verdedigend ingestelde ploeg is. De vraag is echter: is dat verkeerd? Toen Celtic Barcelona versloeg in de Champions League, door als een muur rond het eigen strafschopgebied te staan, oogstten ze niets dan lof. Als Chelsea dit gedaan zou hebben, zou het hen ontzettend kwalijk worden genomen. En terecht. Celtic is in vergelijking een heel kleine ploeg, die anders geen schijn van kans zou maken tegen Barcelona. Chelsea heeft een van de beste selecties van de wereld en zou Barcelona gewoon met open vizier tegemoet moeten durven treden.

Het volgende punt, dat Chelsea een van de grote koopclubs is, valt ook niet de ontkennen. Chelsea heeft sinds de komst van Roman Abramovich meer geld uitgegeven aan spelers, dan veel andere clubs ooit zullen doen. Er gaan geruchten dat Abramovich al twee miljard euro heeft geïnvesteerd in Chelsea. Natuurlijk is dit belachelijk en natuurlijk valt dit niet goed te praten. Zeker als je kijkt naar mensen die voor nog geen vijf euro per dag hun gezin moeten onderhouden. In combinatie met het eerste punt is dit natuurlijk reden genoeg om Chelsea als een onaantrekkelijke club te bestempelen: veel geld uitgeven, maar toch onattractief voetbal spelen. Je kunt hier echter nog, weliswaar kleine, vraagtekens bij zetten. Het Engelse voetbal kun je vanaf oudsher niet echt attractief noemen. Niet voor niets wordt deze speelstijl kick and rush genoemd.

Het derde punt is wel discutabel. Ja, Abramovich is de eigenaar van Chelsea, en ja, hij kan er mee doen en laten wat hij wil. Toch vind ik, al ben ik niet geheel objectief, Chelsea van alle andere koopclubs die er op de Europese velden spelen het meest zichzelf is gebleven. Abramovich heeft meermaals beloofd altijd bij Chelsea te zullen blijven, in tegenstelling tot sommige sjeiks, die hun 'speeltjes' na een seizoen verlieten. Abramovich geeft om voetbal en hij is ook een van de enige clubeigenaren die werkelijk een speelstijl voor ogen heeft en zijn spelers daar op uitzoekt. Ook wil Abramovich zoveel mogelijk het clubimago behouden. Hij heeft niet bepaald dat Chelsea, dat al sinds de oprichting in 1905 in het blauw speelt, ineens rode shirtjes moet gaan dragen. Ook is de naam nog steeds Chelsea, niet bijvoorbeeld Chelsea Lions, naar de leeuw in het logo. Over de naam gesproken, Abramovich had wel het idee om Stamford Bridge, al sinds het allereerste begin de thuishaven van the Blues, te verlaten, en een groter nog te bouwen stadion te betrekken. Toen echter bleek dat er jaren geleden is vastgelegd dat alleen de club die op the Bridge speelt zich Chelsea mag noemen, is het idee van tafel geschoven.

De kritiek op Chelsea is dus terecht te noemen. Dit seizoen hebben ze echter de mogelijkheid om hun imago wat op te krikken. Ze hebben jonge, talentvolle spelers gekocht die mooi voetbal kunnen spelen. Daarnaast heeft de club een goede coach aangesteld die er voorlopig nog wel zit. Want ook dat is waar, coaches blijven niet lang bij Chelsea. Hoewel ik zelf niet zo'n fan ben van José Mourinho, heb ik er alle vertrouwen in dat hij glorieuze tijden kan laten aanbreken in Londen. Hij is een van de beste trainers die er op dit moment is en hij heeft een geweldige selectie, op dit moment de meest waardevolle van de Premier League. Vorig seizoen liet MaZaCar (Juan Mata, Eden Hazard, Oscar) al fantastische dingen zien, maar dit seizoen zal het echt moeten gaan lopen.

De kern van de selectie speelt al een heel seizoen samen en is aangevuld met goede spelers als André Schürrle, Samuel Eto'o, Willian en Marco van Ginkel. In mijn optiek waren Eto'o en Willian niet eens nodig. Willian omdat we al zoveel middenvelders hebben en we Marko Marin, nu verhuurd aan Sevilla, ook nog hebben. Eto'o past naar mijn inziens niet in de speelstijl die Chelsea moet nagaan. Tegen Manchester United speelden ze zonder vaste spits, maar met Schürrle als 'valse' spits. Precies zoals Abramovich wil, zoals Barcelona onder Josep Guardiola speelde. De vraag is natuurlijk of Mourinho de typische tactiek van zijn rivaal wel definitief zou durven toepassen. Naast al deze jeugdige spelers en de bewezen veteraan Eto'o hebben we ook nog een prima back-up voor Petr Cech gevonden in Mark Schwarzer. Een prima aanwinst, want hij is beter dan Henrique Hilario en Jamal Blackman, maar te oud om Thibaut Courtois, die dit seizoen weer verhuurd is aan Atlético Madrid, in de weg te lopen.

In 2012 wisten the Pensioners voor het eerst de Champions League te veroveren. Volgens velen op een dus teleurstellende en afzichtelijke wijze. Wat mij betreft zal Chelsea nu moeten laten zien dat ze het opnieuw kunnen, maar dan met mooi en frivool voetbal door onze jonge honden aangevoerd door de helden Frank Lampard en John Terry. Wanneer die twee dan voor de derde keer in drie jaar gebroederlijk een Europese beker de lucht in tillen moet het toch minstens een paar mensen aan het denken zetten over de schoonheid van de club uit Londen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 15 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door true-legend)

'chelsea heeft sinds de komst van Roman Abramovich meer geld uitgegeven aan spelers, dan veel andere clubs ooit zullen doen. '

Real Madrid (om als voorbeeld te noemen) heeft de afgelopen 10 jaar meer geld uitgegeven dan Chelsea, dus die zin klopt niet helemaal.........

4 september 2013 om 18:09

Is het verschil tussen 'veel' en 'alle' nou echt zo lastig?
Taal, wat is het moeilijk voor sommige mensen.

Goed stuk Odo, ik zet mijn geld op Chelsea dit jaar

4 september 2013 om 22:21

Dan maar hopen dat je wint!

4 september 2013 om 22:22

Voor de Champions League of de Premier League? In ieder geval dan maar hopen dat je wint!

4 september 2013 om 22:23

Verwijder maar, dubbele post.

6 september 2013 om 13:08

Fairplay heeft daar niets mee te maken, Fair play gaat om clubs die zich in de schulden steken terwijl de inkomsten het niet toelaten, zoals bijvoorbeeld Athletico Madrid.

Hele mooie Ce.

Objectieve CE met een mooi kijkje in jouw visie op de club. Het is een gevoelig onderwerp dat bij veel Voetbalfans speelt en ja, ik was één van die mensen die Chelsea van top tot teen afmaakte na die CL winst.

We kunnen het allemaal over eens zijn dat Chelsea een hele mooie club is, maar de afgelopen jaren afschuwlijk lelijk voetbal laat zien die in verhouding tot het uitgegeven geld wat werkelijk om te janken is. Ik snap ook niet waarom Jose Mourinho is aangetrokken want deze man zal het imago en voetbal van Chelsea verslechteren (zie Bayern- Chelsea).

Kijk of een club veel spelers aantrekt boeit me niet zoveel want dat is hartstikke normaal. Of je nou 20 spelers onder contract hebt staan van buitenaf, of uit je eigen opleiding. Ik maak me daar niet zo druk over in tegenstelling tot andere mensen. Maar als er zoveel is uitgegeven voor extreem hoge bedragen en nog voetbal laat zien wat niet om aan te zien is, dan is er duidelijk wat mis binnen de club.

Chelsea zal gewoon nieuw voetbal moeten laten zien. Dit voetbal is om te janken: zoveel mogenlijk spelers achter de bal en maar loeren op de counter. Dit voetbal is een Europese topclub onwaardig, en dat meen ik echt. Wat mij betreft mogen ze beginnen met Jose Mourinho na dit seizoen als eerste op straat te zetten want die zal het imago niet verbeteren. Daar hoef je geen specialist voor te zijn, denk ik.

4 september 2013 om 19:43

Bedankt! Ik zie dat je het zelfde denkt over de komst van Mourinho als ik. Om nou te zeggen dat ik echt baalde toen hij kwam, is wat te hard uitgedrukt, maar ik had wel liever een andere trainer gehad...

Goeie CE leuk en intressant om te lezen
5-sterwaardig

4 september 2013 om 19:41

Dank je wel! Ga je ze ook geven?

Mooie CE. Vooral vorig jaar versterkte Chelsea zich erg goed. Nu kwam Schürrle daar nog eens bij. 10x meer klasse als Moses. Voordeel is dat Hazard en Oscar voorbij hun inloopperiode zijn en het echte werk kan gaan beginnen. Dit seizoen is er veel mogelijk.

4 september 2013 om 19:46

Ik hoop het beste! Moses mag wat mij betreft definitief vertrekken.

Mooie CV blijf zo doorgaan

4 september 2013 om 19:45

Zal ik proberen!

Goeie CE, hopelijk zullen mensen hierna, anders over Chelsea denken.

4 september 2013 om 19:45

Bedankt! Dat was precies mijn bedoeling met het stuk!

@odo zou er over nadenken moet nog even kijken over welke

4 september 2013 om 22:20

Neem je tijd, mijn CE loopt niet weg!

Prachtig werkelijk subliem. Had eigenlijk ook gehoopt op een terug keer van Ancelotie of dat Guardiola werd aangesteld maar ja met Mourinho ben ik wel tevreden. Want Chelsea heeft echt de perfecte spelers om aanvallend te spelen

4 september 2013 om 22:17

Dankje! Het woord subliem maakt me echt trots!

Goede CE. Je bent ook heel eerlijk in je tekst en je zegt de feiten zonder rond de pot de draaien.

4 september 2013 om 22:19

Dat was precies mijn bedoeling, je moet ook kritisch over je eigen club kunnen zijn.

Met spelers al hazard, oscar, mata, enz enz enz kunnen ze best mooi voetbal spelen

4 september 2013 om 22:20

Nu maar hopen dat ze dat ook gaan doen!

Goed stuk odo ik zou zeggen 5 sterren

4 september 2013 om 22:18

Dankjewel! Vergeet je ze niet te geven?

Prima Ce, met een mooie schrijfstijl. Inhoudelijk wist ik persoonlijk al veel van, maar sommige dingen ook niet. Mooi dat je ook kritisch krijgt naar je eigen club, dat je redelijk blijft.

1 Ster!

Grapje!! Je krijgt er 5!!!

4 september 2013 om 23:02

Hahaha, schrok ik daar echt even! Bedankt voor je commentaar!

Als Chelsea fan dat ik ben vind ik dat je teveel bent ingegaan op stereotypen, dat mag niets mis mee, maar er zijn wel een aantal factoren die bindend zijn aan hun speelstijl.

Je Celtic vergelijking is leuk, maar irrelevant vind ik, Barca is de meest perfecte counterploeg die ooit heeft bestaan en the special one heeft gelijk als hij roept dat ze niets kunnen winnen zonder arbitrale blunders, maar als je ze ruimte geeft om te counteren dan maken ze je af.

Ik verwacht dat ze kampioen worden dit jaar, met City als concurrent.
United weet ik nog niet wat ik ervan moet vinden, tot dit moment stellen ze mij teleur.
Liverpool kan verassen, maar ik denk dat ze uiteindelijk in de breedte tekort gaan komen.
Arsenal heeft met Ozil 1 van de beste spelers op dit moment, maar alles eromheen stelt weinig tot niets voor vind ik en ik zie ze niet in de top 6 eindigen. Wenger snapt er al jaren niets meer van, dus daarom neem ik die club niet eens meer serieus, Wenger haalt vaker het nieuws door zijn gejank dan wat hij presteert.

Mourinho is iemand die voor resultaat gaat, mooi is niet belangrijk, als het team wint zijn de supporters tevreden, in die gedachtelijn zal niets veranderen.

Ik vind overigens dat er een aantal spelers onder contract staan die het shirt onwaardig zijn, waaronder Torres.

5 september 2013 om 16:16

Ten eerste wil ik je bedanken voor je reactie!

Ik vind het grappig dat je juist City als grote concurrent noemt; ik heb zelf niet zo'n heel hoge pet van ze op, en vrees dan ook meer van United. Ik snap ook niet waardoor iedereen United nu al afschrijft; ze werden vorig jaar toch kampioen, en er zijn geen bepalende spelers weggegaan.. ze hebben juist Fellaini erbij.
Het viel me op dat je Tottenham niet hebt genoemd, wat verwacht je daar van?

5 september 2013 om 17:05

Sorry ik ga jullie even onderbreken. Arsenal is vorig jaar met een slechter team ook bij de top 4 geeindigt. Dus vandaar dat ik ze weldegelijk als een kandidaat voor de 4e plek zie. United heeft een hele zware start achter de rug met de zaken rond rooney en het vervangen van de trainer, maar die zie ik absoluut nog wel op de 3e plek eindigen. City heeft flinke verbredingen en versterkingen gekocht zonder al te veel op te vallen in de transfermarkt door suarez rooney en bale. Prima voorbereiding op het seizoen en ze spelen goed voetbal, nummer 2 voor hun. Ik zie chelsea kampioen worden want ze hebben de beste coach en het meest effectieve voetbal en de beste en breedste selectie. Ik denk dat liverpool dit seizoen gaat verassen met een 4e plek net boven arsenal. Sinds de komst van suarez lagen de problemen bij liverpool centraal achterin en op de flanken. Met de komst van Sakho heb je een wereldklasse verdediger en met kolo toure een bonk ervaring die het naar mijn mening tot nu toe uitstekend doet. (beter dan verwacht) Tegen sunderland zal suarez terugkomen en samen met sturridge gaan spelen, ik verwacht daar meer van dan het gemiddelde mens.

Aanpassing : Tottenham heeft een seizoen nodig om even aan elkaar te wennen

Leuke CE om te lezen. Leest prima weg en is voldoende informatief om je 'hoop' op mooier voetbal te onderbouwen. Chelsea heeft zich erg goed versterkt, vooral met Willian, waar ik zelf echt een fan van ben. Alleen vraag ik me wel af in hoeverre je mag verwachtten dat met Mourinho mooi en attractief voetbal gespeeld gaat worden. De selectie zou er wel toe in staat moeten zijn.

Zou je 4,5* geven, maar maak er 5* van.

5 september 2013 om 16:12

Dank je wel! Dat over Mourinho is juist een van de redenen waarom ik liever een andere coach zag komen...

5 september 2013 om 16:20

Ah okay, dan had ik je enigszins verkeerd begrepen! Wie had je dan liever gezien?

5 september 2013 om 17:09

Gek genoeg kan ik nu niet een naam bedenken van iemand.. Guardiola zou natuurlijk met deze vele middenvelders wel raad weten, maar dat was niet mogelijk.. Misschien Di Mateo terug halen?

Mooi stuk met knappe kritiek naar je eigen club toe, ben het roerend met je eens wat betreft de spelers die Chelsea nu lopen heeft, daarmee moeten ze mooi voetbal kunnen spelen. En met Mourinho hebben jullie één van de aller beste in het vak aan het roer staan, wat dat betreft zit het ook goed. Ik schat dit jaar United en Chelsea als titelfavorieten, en Arsenal en Liverpool als outsiders.

5 september 2013 om 17:10

Bedankt! Ik hoop dat je gelijk hebt qua schatting!

Mooi stuk, hopelijk spelen ze dit jaar een beetje attractief en worden ze 2e

5 september 2013 om 21:23

Dat eerste hoop ik ook, dat tweede echter niet!

Ik vind dat je een leuke schrijfstijl hebt die je een beetje uitnodigd om de CE te lezen.
Het leest ook lekker door.
5 Sterren

5 september 2013 om 21:25

Bedankt! Dit vind ik fijn om te lezen, want m'n vorige CE werd niet echt geprezen qua schrijfstijl... :P

Ik vind het een aardige CE, maar geldverslinding van egomaniacs als Abramovich is nooit goed te praten, ook niet door verhaaltjes 'dat hij altijd bij Chelsea zal blijven'. Ik zal de dag zegenen dat dit soort louche tuig een halt toe wordt geroepen en wordt gestopt met het verder verzieken van de mooiste sport op aarde. En dat daardoor clubs uit landen als Nederland weer eens een kans krijgen op een Europese prijs.

Bij mij zal Chelsea supporten er nooit in gaan. Als Robben die penalty niet zou hebben gemist, speelde Tottenham in de Champions League, dan zou Modric zijn gebleven en was Eden Hazard gehaald (hij zou naar Spurs gaan mits ze de CL haalde) en dat die nu naar Chelsea is, is natuurlijk extra zuur.
Ook nog de transfer van Willian was wat mij betreft gewoon puur om Tottenham te irriteren, alleen nu hebben we Lamela dus vind ik het niet erg.

Verder een heel mooi stuk, leest lekker!

7 september 2013 om 22:43

Fijn dat je ondanks dat je, zacht gezegd, Chelsea niet mag, mijn CE normaal beoordeeld! Helaas zijn er mensen die dat niet altijd kunnen... Ik moet toegeven dat ik het heel zuur vond voor Tottemham dat zij toen de Champions League misliepen.. Ook de transfer van Willian vond ik niet kunnen; wij hebben hem zeker niet nodig, en ik houdt Mourinho er voor verantwoordelijk... Ik denk dat hij graag de concurentie aanwakkert, zoals hij ook in Spanje steeds het vuur opstookte...

Hij begint al slecht ze hebben de champions leage gewonnen door een paar lucky goals dat hun zo spelen ik vind dat gewoon kan en het was niet een en al geluk

Mooi stuk over een van de meest gehate clubs van de laatste jaren! Als die twee oudjes dat flikken met al die jonge technisch begaafde voetballers eromheen zou ik dat erg mooi vinden..
Ikzelf heb erg veel vertrouwen in Mourinho.. Ga er stiekem ook een beetje vanuit dat ze de PL gaan winnen..

7 september 2013 om 22:48

"die twee oudjes" !? Iets meer respect voor Terry en Lampard alsjeblieft!
Dankjewel voor je reactie, het is helaas maar al te waar dat Chelsea een van de meest gehate clubs is... Hoopte met deze CE iets daar in te veranderen...

Trouwens, aan je gebruikersnaam te zien zul je mijn volgende CE, ik heb nog geen idee wanneer die komt, ook kunnen waarderen!!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Chelsea1812
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
T. WernerAanvaller94
M. MountMiddenvelder81
T. AbrahamAanvaller83
H. ZiyechMiddenvelder51
E. MendyKeeper50
C. Hudson-OdoiAanvaller51
AzpilicuetaVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

In de wandelgangen

Vrijdag 27 november
Ajax krijgt in januari twee Zuid-Afrikaanse jeugdinternationals op proef. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren