Voetbaldictator meer hels dan hemels

De koude wintergrond maakt een krakend geluid wanneer de eerste terreinknechten het veld van het ghenceastadion verkennen. Het is erg koud wat te zien is aan de dikke jassen en mutsen van de heren. Langzaam begint alles op gang te komen en wanneer de eerste zonnestralen op het trainingscomplex van Steaua Boekarest vallen begeven de spelers zich ook het veld op. De club heeft op het eerste oog een rustige sfeer, maar men weet ook dat op de beker in 2011 na er geen prijzen meer zijn gepakt. En er is één man die daar hoe dan ook alles aan wil doen om dat te veranderen.

George Becali groeide op als Aromani, een mix van Roemeens en Macedonisch bloed. In deze tijd werden de Aromani als een etnische minderheid, dit ervoor zorgend dat de kleine ‘Gigi’ opgroeide in armoede. In het toenmalig sterk doorgevoerde communistische land was opgroeien in armoede aan vaak terugkomend fenomeen en waren er niet veel mensen die aan de armoede konden ontsnappen. Het geluk voor Becali was dat hij opgroeide met de iets jongere Gheorghe Hagi, die later op een makkelijke manier zou ontsnappen aan de armoede. Dit door uit te groeien tot de beste Roemeense voetballer uit de geschiedenis.

Hagi begon zijn voetbalcarrière op zeventienjarige leeftijd, dit betekende eveneens de kans voor Becali om zich te mengen met de mensen uit de hogere kringen in Roemenië. Dit was voor hem de kans om als jonge ondernemer te groeien en een imperium op te bouwen. Hij leende 80.000 dollar van Hagi en gebruikte dit om kleren te importeren vanuit Turkije. Al snel begon Becali het spelletje door te krijgen en begon naast het handelen in kleren ook landbouwproducten op grote schaal aan te bieden. Dit leverde hem zoveel geld op dat hij nu ook begon met het opkopen van kale stukken grond om die vervolgens met veel winst door te verkopen.

Hij raakte in deze periode ook erg goed bevriend met Victor Piturca, de huidige coach van het Roemeense nationale team. Piturca bracht Becali in positie om de legerclub Steaua Boekarest te kopen. Dit zou achteraf blijken de stap te zijn die Becali nodig had. Hij ging vanaf dit moment over tot het opkopen van grote stukken grond en verkocht deze met grote winst door aan de staat. Hij kocht vooral stukken rondom Boekarest en stukken van Oost-Roemenië. Om een idee te geven hoe winstgevend dit wel niet was. In het jaar 2007 lag zijn eigen vermogen rond de 2.5 biljoen euro. Dit is intussen weer afgenomen en ligt nu rond de een biljoen euro. Hij bezit nu de hele club, maar niet het stadion en de trainingsvelden. Dit is nog steeds leger eigendom.

Becali is onder meer door zijn fortuin een machtig man. Hij wil laten zien dat er niet met hem te f*cken valt. Een gang uit Boekarest ontnam hem één van zijn duurste auto’s. Becali zijn reactie liet niet lang op zich wachten. Hij stuurde een paar bodyguards naar de plaats waar de auto stond. Deze bodyguards hebben toen leden van de gang zwaar mishandeld en sommige ervan ontvoerd en een paar dagen later pas losgelaten. Hij belandde hierdoor een tijdje in de gevangenis maar met behulp van zijn connecties duurde deze straf heel kort. Hij is al vaker ontkomen aan zijn straf. Ook in 2008 tijdens een wedstrijd van Universitatea Cluj-CFR Cluj toen een official van Steaua werd gepakt met een koffer waarin 1.8 miljoen euro zat, ontsnapte hij. Becali verklaarde dat het geld aanwezig was, omdat hij een stuk grond in de buurt van Cluj wilde kopen.

Ook bij dit verhaal werd hij voor de rechtbank gesleept, maar verdedigde Piturca hem tot het bittere eind, onder meer hierdoor ontliep hij enige straf.

De beste man is buiten een halve crimineel ook nog een rasechte antisemiet, hij heeft een hekel aan Joden. Niet zo gek dat hij voor de wedstrijden tegen Ajax al verklaarde hoe belangrijk het was om te winnen. Hij verklaarde voor de Roemeense tv dat Joden niet kunnen voetballen en niks bijdragen aan de maatschappij. Buiten deze Jodenhaat heeft Becali in eigen land een anti-homo campagne opgericht. De man is zo homofoob als het maar zijn kan. Hij heeft getracht alle homo’s uit Roemenië te verdrijven voor een bedrag van vijf miljoen euro. Toen er het gerucht was dat een van de nieuwe aanwinsten van Steaua homo bleek te zijn heeft hij deze transfer meteen geblokkeerd. Ditzelfde deed hij al toen er een speler met een zwarte huidskleur naar Steaua zou verkassen. Ook dit blokkeerde hij. Het ging toen om Sinama-Pongolle. Deze speler zou in mijn ogen zeker een aanwinst zijn. Becali verklaarde echter doodleuk dat het de huidskleur van de speler een probleem zou zijn.

Door dit verhaal heb ik getracht een schets te geven van de persoon George ‘Gigi’ Becali. U zult vast allemaal denken dat deze man gestoord is. Dit is echter niet volledig waar. Hij is namelijk ook zeer intelligent. Dit is het meest beangstigend van het hele verhaal. Deze meneer is namelijk ook vertegenwoordiger van Roemenië in het Europees parlement en bezit een eigen partij. Hij heeft dus ook veel politieke macht. En nadat door een grote overstroming heel veel mensen dakloos waren geworden besloot Becali deze mensen een nieuw thuis te geven. Hierdoor stemde de arme bevolking op hem en vergaarde hij veel stemmen. De inwoners van Roemenië zijn bang. De regels worden strenger en strenger en het denkbeeld van meneer Becali is schokkend te noemen want zijn macht neemt elke dag toe.

Becali zal binnenkort zijn prijzen gaan kopen als hij ze niet zal gaan winnen. Hij verklaarde al dat geen tegenstander te groot is. Chelsea zal hij even gaan kloppen met een nulletje of drie. Angst bezit deze man niet. Hij doet namelijk alles namens Gods wil. En om te laten zien wie er nou echt god is heeft hij in zijn woonkamer een groot schilderij hangen van het laatste avondmaal. Het enge hieraan is dat hij is afgebeeld als Jezus en de spelers van Steaua Boekarest zijn de apostelen…

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 13 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door hullcityafc)

Leuk geschreven stuk over een bijzondere man.
Ik had eerlijk gezegd voor de wedstrijd tegen Ajax nog nooit van hem gehoord, maar de berichten rond die wedstrijd waren niet al te positief over hem. Ik vind het erg leuk om wat meer van deze man te weten te komen, al is het een beetje bedroevend dat zo'n man gewoon zijn gang kan gaan. Gelukkig hebben we in Nederland geen last van dit soort figuren

Naar mijn mening had je in de zin: "hij wil laten zien dat er niet met hem te f*cken valt." beter gewoon het woord "spotten" kunnen gebruiken, want is zie in een tekst het liefst geen scheldwoorden.

Wow milan prachtig stuk kerel! Ik had al zo lang niks meer gelezen, ik dacht dat je gestopt was met schrijven!

Leuk onderwerp waar ik niet zoveel vanaf wist! Opbouw is duidelijk en goed uitgewerkt! Taaltechnisch is het ook dik in orde, mooi stuk!

Zeer goed verhaal. Leuk om te lezen, helemaal omdat die persoon voor mij nog helemaal onbekend is.

mooi geschreven stuk en dit maakt veel duidelijk over die man.

ff een vraagje bedoel niet miljard in plaats van biljoen? want iemand als Carlos Slim heeft "maar'' 60 miljard

6 maart 2013 om 11:04

Danku! Het belangrijkste voor mij was om een informerende tekst neer te zetten. Dat is denk ik wel gelukt. Ik weet dat het erg veel lijkt, maar ik heb voor het schrijvem van deze tekst contact gehad met een roemeense man die nauw betrokken is geweest bij het beleid van Becali. Dus of hij heeft het verkeerd uitgelegd of hij bedoelde iets anders in het engels.

6 maart 2013 om 11:50

een billion in het engels is in het Nederlands een miljard.
voor de rest een goed stuk ik vind dit soort figuren altijd heel interessant en nou ja 'leuk'.
geef je er 5 sterren voor

6 maart 2013 om 12:36

Ow ja natuurlijk.. Super dom haha. Denk er nu pas goed over na eigenlijk. Bedankt voor de beoordeling en het wijzen op dit foutje. Ben blij dat de tekst leuk was om te lezen!

Interessant om te lezen! Had de naam van deze man wel eens gehoord, maar wist niet dat hij zo machtig was binnen Roemenië en dat hij banden had met Piturca en Hagi.

Jammer van het f*cken, in een zo nette tekst, voor de rest is het namelijk erg formeel geschreven. Ik vroeg mij bovendien net als degene boven mij af of die biljoen geen miljard moet zijn? 1 biljoen is namelijk 1.000.000.000.000, wat mij er veel lijkt. Dan had hij al lang 5 keer de CL gewonnen.

Verder is het een leuk stuk om te lezen en las het erg makkelijk weg! Ik geef je 5 sterren!

6 maart 2013 om 11:02

Danku voor de beoordeling! En inderdaad excuus daarvoor, ik liet me nogal meeslepen door het verhaal. Ik had daar beter over na moeten denken rn spotten moeten gebruiken! Maar ik bedoel echt biljoen. Ik weet dat het erg veel lijkt. Maar ik heb contact gehad met een insider uit Roemenië die nauw betrokken is geweest met Becali. Hij heeft me nog zoveel meer verteld, dit kon ik helaas niet allemaal kwijt in deze tekst!

6 maart 2013 om 13:18

Je verdiende hem, dus kan er weinig anders van maken. Ik snap het uiteraard op zich wel natuurlijk.

Ik blijf biljoen veel vinden, maar als je met een insider contact hebt gehad geloof ik het wel. Waarom doet die niet meer met het geld, Steaua heeft toch een aardige naam, vooral historisch. Moeten ze best meer mee kunnen doen toch?

6 maart 2013 om 13:24

Ik ben hierboven op mijn fout gewezen, ik heb billion uit het engels letterlijk naar biljoen vertaald. Heel dom natuurlijk, dat had miljard moeten zijn. Ik denk dat veel spelers ook worden afgeschrikt door Becali. Als je hoort waar hij allemaal een hekel aanheeft en dat hij van omkoping ook niet vies is. Steau heeft voetballend gezien helaas vooral een achopploeg. Ik ben het net je eens dat ze beter voetballers kunnen kopen die technisch verfijnd zijn.

Het is al eerder gezegd, maar biljoen is dus niet het geval. Een biljoen is duizend miljard (1.000.000.000.000). De rijkste man ter wereld heeft 'slechts' 53 miljard (http://nl.wikipedia.org/wiki/lijst_van_rijkste_me... Deze man kan dan weliswaar rijk zijn, maar zeker niet 20x rijker dan de rijkste man op aarde.

De verwarring komt waarschijnlijk vanuit de engelse vertaling van billion inderdaad.

Edit: Dit was als reacie bedoeld op bericht #6. Sorry

6 maart 2013 om 13:25

Als ik hier inderdaad logisch had over nagedacht had dit natuurlijk nooit gekund. Dit is natuurlijk een domme fout van me. Helaas kan ik er niks meer aan doen. Bedankt voor je reactie!

Wow ik heb echt enorm genoten van dit stukje.
ik wist niets van deze man en hoe hij aan zijn geld is gekomen dus dank daarvoor!
of het tekstueel allemaal klopt zal me een zorg zijn..
5 sterren voor jou!

Leuk informatief stuk tekst, alleen wel wat veel spelfouten. Vooral in de eerste twee alineas, wat het meteen storend maakt voor de rest om te lezen. En een stuk over Becali als CE van Polen?

Maar ach, ik moet niet mieren neuken, mooie, leuke en informatieve CE.

6 maart 2013 om 23:05

Nouja je bent niet aan het mieren neuken, ik zie nu dat je zeker over de 2e alinea een punt hebt. Ik heb de tekst in twee delen geschreven met een tussenpauze van meer dan 2 maanden. Daarom dat het 2e stuk veel beter geschreven is. Excuses!

Goed stuk, maar een foutje in het begin: Gigi Becali is een Roemeense en geen Macedonische Aroman.

6 maart 2013 om 23:04

Weet je dat heel zeker? Deze Roemeense insider weet namelijk echt alles van hem en heeft me dit verteld. Hij vertelde echt dingen die best schokkend waren en bijna niemand wist.

Prima verhaal, maar 2.5 biljoen euro, zoveel is de staatsschuld van de VS. Ik geloof niet dat de beste man zoveel geld heeft. Het zal eerder 2.5 miljard zijn, in het Engels ook wel billion genoemd.

In ieder geval prima stuk met wat dingen die ik niet wist van Becali. Dat het een rasechte crimineel is met lak aan de wereld dat was iedereen natuurlijk al bekend. Dat hij ook zoveel macht in de politiek heeft en dergelijk was mij onbekend.

Erg leuk stuk, erg informatief en geeft je toch inzicht in een persoon met toch een behoorlijk geval van grootheidswaanzin. Zal als ik later thuis ben je een beoordeling geven van vijf sterren aangezien dat mobiel niet kan/lekker werkt.

Hoop in de toekomst nog vaker dit soort werk van je te zien! Leest lekker door en je leert nog eens wat over de psyche achter een persoon!

7 maart 2013 om 12:57

Nogmaals hetzelfde bericht anders kan ik niet voor je stemmen .

Erg leuk stuk, erg informatief en geeft je toch inzicht in een persoon met toch een behoorlijk geval van grootheidswaanzin. Zal als ik later thuis ben je een beoordeling geven van vijf sterren aangezien dat mobiel niet kan/lekker werkt.

Hoop in de toekomst nog vaker dit soort werk van je te zien! Leest lekker door en je leert nog eens wat over de psyche achter een persoon!

7 maart 2013 om 13:18

Haha erg bedankt voor de beoordeling! Ik heb een tijdje geen clubexperts geschreven, maar als je houdt van mooie verhalen moet je anders mijn vorige clubexperts lezen. Daar waren verschillende mensen ook erg lovend over. Zeker: 'tot de allerlaatste snik' vind ik één van mijn betere clubexperts. Het informeren van de schrijver is gezien jouw reactie wel gelukt. Danku!

Zeer goed stukje. Zegt ook veel over deze man.

Erg mooi geschreven, onbekend onderwerp. Daar houd ik van! Je schrijfstijl leest lekker en je hebt iets origineels gekozen.

4.5 sterren

Wat een verdomde onzin lees ik hierboven. Je schrijfstijl vind ik persoonlijk dramatisch, mijn gemiddelde medeleerling schrijft aantrekkelijker. Je schrijft als een kind van 13.

'' In deze tijd werden de Aromani als een etnische minderheid, dit ervoor zorgend dat de kleine ‘gigi’ opgroeide in armoede. In het toenmalig sterk doorgevoerde communistische land was opgroeien in armoede aan vaak terugkomend fenomeen en waren er niet veel mensen die aan de armoede konden ontsnappen. Het geluk voor Becali was dat hij opgroeide met de iets jongere Gheorghe Hagi, die later op een makkelijke manier zou ontsnappen aan de armoede. Dit door uit te groeien tot de beste Roemeense voetballer uit de geschiedenis. ''

Bewijs geleverd.

Het onderwerp op zich is interessant, en je puur inhoudelijk vind ik het een leuk stuk, maar je schriftelijke taalvaardigheid is van een laag niveau.

8 maart 2013 om 04:50

Thanks man om me voor een 13-jarige uit te maken! Goed begin van een reactie voorzien van kritiek. Als je de moeite had genomen een ander stuk van me te lezen zou je zien dat.ik hier normaal geen probleem mee heb. Het feit dat ik deze tekst in 2 keer heb geachreven en op een tijdstip ala dit heeft me wat blind gemaakt voor alecht lopende zinnen.

Voor de volgende x zou het handig zijn om een ander met iets meer respect te behandelen. Maar dat zegt meer over jou als persoon natuurlijk.

Ik vind het onderwerp van je CE erg interessant, maar de uitwerking laat erg te wensen over. Ik kan me daarom ook niet aansluiten bij alle 5 sterren hierboven en vraag me af of die mensen hetzelfde stuk als ik hebben gelezen. Je hebt je duidelijk goed ingelezen op het onderwerp en de nodige informatie verzameld en je deelt daar veel van in deze CE. Het is dan ook jammer dat er erg veel taalfoutene n slordigheden in staan en dat je niet voor een meer journalistieke stijl hebt gekozen in plaats van een stuk overladen met jouw mening.

leest echt heel lekker weg en was ook nog interessant

goed stuk zeg, ik vind sommige CEs altijd een foutenfestijn.

Het begin vond ik zeker leuk om te lezen en was ook erg informatief, maar aan het einde leek het meer op een verslag dan een column. Zinnen als ''door dit verhaal heb ik getracht een schets te geven van de persoon George ‘gigi’ Becali. U zult vast allemaal denken dat deze man gestoord is.'' lezen gewoon niet prettig in een column. Dit zou je veel eerder verwachten in een boekverslag.

Ook kan ik niet echt duidelijk afleiden hoe je zelf nu over deze excentrieke man denkt. Je noemt hem ''de beste man'' maar aan de manier waarop je over hem schrijft is voor mij onduidelijk.

De zin met het woord ''fucken'' zou ik persoonlijk weg hebben gelaten. Niet dat ik iets tegen het woord heb, het kan in zekere mate ook leuk gebruikt worden, maar in een stuk als dit is het gewoon ontoepasselijk. Het leest niet lekker en het klinkt ook niet lekker. Ik weet niet of VZ de u vervangen heeft door een * maar dat ziet er ook gewoon niet mooi uit.

Inhoudelijk is het zeer sterk. Je schrijft veel dingen die ik zeker nog niet wist. Rondom de wedstrijden tegen Ajax en Chelsea ben ik me wat meer met zijn reacties bezig gaan houden, maar dingen die je hier vertelt wist ik zeker niet.

Je schrijfstijl is oke, maar ik zie dat je hier en daar geprobeerd hebt te formeel te zijn en dat maakt dat sommige zinnen gewoon niet lekker lezen,

5 Sterren geef ik nooit omdat ik nog geen enkele perfecte clubexpert ben tegengekomen, maar hiervoor geef ik je 3. Niet zozeer omdat ik het een gemiddeld stuk vind, maar meer vanwege mijn bovengenoemde punten.

Succes met toekomsite clubexperts!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Steaua Bucharest

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
F. TănaseAanvaller73
I. StoicaAanvaller62
F. ComanAanvaller50
A. VladKeeper80
V. CrețuVerdediger80
I. CristeaVerdediger70
Voor de complete selectie: Clubpagina Steaua Bucharest.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren