Georgië komt minuten tekort voor beëindigen van topreeks van Spanje

/

Spanje is de kwalificatiecyclus voor het WK van 2014 in Brazilië met een zege gestart. In en tegen Georgië leek de titelverdediger op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar Roberto Soldado besliste kort voor tijd anders: 0-1. Het doelpunt zorgde ervoor dat Spanje onder leiding van Vicente del Bosque nog altijd geen enkel punt in EK- of WK-kwalificatiereeksen heeft laten liggen. In elf kwalificatieduels voor een WK en acht kwalificatieduels voor een EK onder de besnorde trainer werd negentien keer gewonnen. Spanje heeft al 46 WK-kwalificatieduels op rij niet verloren.

Spanje had in het eerste bedrijf ruim tachtig procent balbezit, maar slaagde er niet in om zijn dominantie in doelpunten uit te drukken. Het rustsignaal was een zegen voor Georgië, dat vooral in de slotminuten voor de onderbreking onder druk werd gezet. Doelman Giorgio Loria hield de voormalige Sovjetrepubliek op de been. Zo keerde hij in de tiende minuut een goede kopbal van Sergio Ramos. Na een klein half uur spelen was Loria wel geklopt, maar stond de paal een doelpunt van David Silva in de weg. Het uitstekende schot van de technicus spatte op de paal uiteen.

/

Georgië speelde met twee linies van vier en drie spelers voor Loria en dat zorgde ervoor dat Spanje tot het uiterste moest gaan om kansen te creëren. De regerend wereldkampioen had geduld en leek vlak voor rust toe te slaan. Met een uitstekende redding voorkwam Loria dat een schot van Xavi de 0-1 betekende en een minuut later kreeg Roberto Soldado, na een pass Xavi, de bal evenmin langs Loria. Spanje kwam enkele minuten na rust goed weg. Een poeier van Aleksandr Amisulashvili ging tegen de pal na twijfels in de defensie van la selección española.

Del Bosque opteerde luttele minuten later voor de entree van Pedro, in de plaats van Sergio Busquets. Santi Cazorla voor David Silva was de tweede wissel van de bezorgde bondscoach. Georgië hield stand tegen Spanje maar had pech dat Loria zich blesseerde en zich in de 73e minuut moest laten vervangen. Ook met Roin Kvaskhvadze onder de lat leek Georgië in staat om Spanje van zich af te houden. Del Bosque bracht Cesc Fàbregas nog in voor Álvaro Arbeloa en zag hoe Soldado de wedstrijd in de 86e minuut besliste. Op aangeven van de derde invaller werkte Soldado het leer achter Kvaskhvadze: 0-1.