Muamba blikt terug: 'Ik zag twee Scott Parkers en twee Luka Modrics'

Zondag, 22 april 2012 om 08:55Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 22:10

Fabrice Muamba heeft sinds zijn hartaanval half maart voor het eerst in de media gereageerd. De middenvelder van Bolton Wanderers stortte tijdens de kwartfinale in de FA Cup tegen Tottenham Hotspur na 41 minuten ter aarde. Na uitgebreide reanimatie werd Muamba naar een ziekenhuis vervoerd. In totaal had zijn hart 78 minuten stilgestaan voordat het weer aan de praat werd gebracht.

/

Muamba lag wekenlang in een Londens ziekenhuis en mocht eerder deze maand weer naar huis. "Ik had geen pijn, niks", vertelt de middenvelder over het moment. "Alle symptomen die mensen op televisie hebben als ze zogenaamd een hartaanval hebben, daar had ik geen last van. Ik was duizelig, het leek wel of ik in het lichaam van een ander aan het rennen was. Daarna zag ik opeens alles dubbel, als in een droom. Ik zag spelers van Tottenham, twee Scott Parkers en twee Luka Modrics."

"Het laatste wat ik hoorde was het geschreeuw van Dedryck Boyata, dat ik moest helpen in de verdediging. Hij wist natuurlijk niet wat er aan de hand was, net als ik. Daarna voelde ik hoe ik viel en met mijn hoofd op de grond terechtkwam. Dat was het. Een black out. Niets. Ik was dood." Muamba is blij dat hij weer leeft. "Dit is geen wonder, het is vele malen groter. Normaliter houdt iemand die dit overleeft schade aan zijn hersenen over. Het zou geweldig zijn als ik weer kan voetballen en ik hoop dat het gebeurt. Maar het is nog mooier om te leven en je familie lief te hebben. Ik ben een gelukkig man."Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door nartell0)

Heel bijzonder, ben blij dat hij weer leeft

22 april 2012 om 09:13

ik ook!

22 april 2012 om 12:18

Blij dat Muamba een overwinning op de dood kon behalen, de belangrijkste winst in zijn leven zonder twijfel. Deze jongen zal wel ook heel erg getroffen zijn door de het plotse overlijden van morosini enkele weken later... Nog maar eens het bewijs dat echt iedereen sterfelijk is.

PS: Had Tottenham maar 2 Luka Modricen, eentje houden en eentje verkopen zou ik zo zeggen iedereen tevreden!

22 april 2012 om 22:16

Hij zat gewoon in de tunnel richting de andere kant, maar is er de laatste moment eruit getrokken..

Voetbal is bijzaak, gezondheid telt..

Onvoorstelbaar verhaal dit. Heel indrukwekkend.

Erg veel respect voor deze man en ik ben blij dat hij weer leeft en zo gelukkig is.

Jammer dat dit kan gebeuren, soms kan je sterven soms leef je.. Wat kan je er aan doen..

Gelukkig staat deze man normaal weer op zijn eigen benen, ik denk zelf als ik hem was om te gaan stoppen met te voetballen, maar dat is zijn keuze hij is een sterke kerel en als hij denkt dat hij het kan dan moet hij gewoon terug op t veld staan..

Heel indrukwekkend! Echt geweldig dat hij het heeft overleefd en al zo snel weer hersteld is! Echt een groot wonder zeker omdat zijn hart 75 minutrn heeft stilgestaan! Ter vergelijking: politie en ambulance in nederland reanimeren normaliter 10(!) minuten!

Muamba: geniet van je leven en heel veel gezondheid en geluk gewenst!

22 april 2012 om 10:30

Vanwege de medische achtergrond van mijn ouders kan ik je vertellen dat in Nederland in bijna alle situaties een half uur wordt doorgegaan met reanimeren;, maar het blijft ondrukwekkend

22 april 2012 om 15:00

Ja ongelovelijk dat z'n hart na 78 (!) minuten weer aan de praat is gekomen en dat ie er tot nu toe zo van af komt. Prins Friso duurde 50 minuten en voor zover bekend ligt die nog steeds in een coma!
Groot respect voor de medici daar!

22 april 2012 om 22:21

Ja, maar prins Friso kreeg geen zuurstof onder de sneeuw, Muamba kreeg daarentegen kunstmatig zuurstof..

Gelukkig is hij er weer bovenop aan t komen ,ik hoop ook dat hij ooit weer de zelfde voetballer word zonder hart problemen.

Als hij op top-niveau terug komt is het een soort nieuwe Maarten van de Weijden. Wat heb ik een respect voor deze man. Succes met trainen!

Nou ik zou het ook niet meer weten als 4 van zulke spelers mij een beetje lopen te dollen.

Heel erg knap dat hij zich zo hard heeft teruggeknokt en over een paar wedstrijden alweer in de basis staat. De grootste overwinning in zijn carrierre!

De laatste tijd vallen de voetballers bij bosjes om. Moet de Fifa niet eens een keer standaarden voor medische controles gaan doen? Om het kwartaal bijvoorbeeld en niet alleen bij het aankopen? Conditie en Medische rapporten van iedere speler die in het profvoetbal speelt zou dit soort vreselijke ongevallen aardig verminderen lijkt mij.

" Het zou geweldig zijn als ik weer kan voetballen en ik hoop dat het gebeurt. Maar het is nog mooier om te leven en je familie lief te hebben. Ik ben een gelukkig man."

Pure poezie.

22 april 2012 om 10:01

Ja man, zit met kippenvel over mijn hele lijf.

Wow dat is een binnenkomer op de zondagmorgen. Echt prachtig hoe hij dat vreselijke voorval maar vooral zijn blijdschap onder woorden brengt. Ik gun het hem echt: invallen terwijl 50.000 man staat en apluidiseert. Come on Fabrice!

geweldig dat deze man terug op aarde is! mooie zinnen ook van deze voetballer

" Het zou geweldig zijn als ik weer kan voetballen en ik hoop dat het gebeurt. Maar het is nog mooier om te leven en je familie lief te hebben. Ik ben een gelukkig man."

Diepe respect!

Het is jammer dat dit eerst moet gebeuren, voordat je er achter komt dat je beter kan genieten zolang het kan van alles om je heen.......!!!

Echt mooi dat Muamba er weer bovenop komt. Stel je voor, het moment dat hij terug op het veld stapt..

Dit is echt een geweldig verhaal. Prachtig voor hem, zijn kennis, teamgenoten en natuurlijk zijn familie. Ik gun het hem echt dat hij weer mag gaan voetballen.

Damn dat is een ervaring, ik hoop dat als ik ooit doodga dat ik dan ook gereanimeerd wordt.. Is misschien wel het vreemdste dat met je kan gebeuren.. Een blik van de andere kant krijgen, erachter komen wat niets is..

Evander Sno voetbalt ook weer. Dus niets is onmogelijk.
Super dat het weer zo goed met hem gaat.

Enne over het reanimeren in Nederland, er wordt hier oo door gereanimeerd hoor als er tekenen zijn dan het zin heeft. Als al snel blijkt dat het totaal geen zin heeft, en er niet bekend is hoelang de patient als reanimatiebehoeftig is zal men wat eerder stoppen. Maar dus niet al naar 10 minuten hoor.

Met open mond gelezen dit verhaal.
Echt respect voor hem, ik hoop hem snel op de velden terug te zien, en zo niet, ik hoop dat hij voor altijd een gelukkig man zal zijn, ook zonder zijn passie.

Familie en vrienden nog veel sterkte, gelukkig is Fabrice weer bij jullie.

Geweldig dat hij nog leeft!!! Daar zie je dat de Medische wereld goed werk levert.

Die een na laatste zin: Wauw

Echt mooie verhaal man Respect.
Hoop dat hij ook weer zo snel mogelijk kan voetballen zonder hart broplemen.

Ik hoop dat hij weer kan voetballen. Maar denk aan de gezondheid, push jezelf niet. Want een leven is kostbaarder dan wat dan ook op deze wereld.

Prachtig om te lezen, die laatste zinnen, krijg er gewoon kippenvel van. Hoop dat het weer goed komt en alles

Geweldig verhaal. Ik ben zo blij dat hij nog leeft en het belangrijkste is als die gezond blijft, voetbal is een bijzaak maar het zou o zo geweldig zijn mocht deze man zijn rentree maken op de velden.

Kippenvel, respect voor deze man. Ik gun 'm het zo hard dat hij zo snel mogelijk weer op het veld staat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Bolton Wanderers

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: League One
SpelersPositieW
E. DoyleAanvaller73
E. KachungaAanvaller70
J. DixonKeeper60
A. BakayokoAanvaller31
N. DelfounesoAanvaller20
RicardoVerdediger60
A. BaptisteVerdediger51
Voor de complete selectie: Clubpagina Bolton Wanderers.

33 jaar
38 fans
Middenvelder

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren