Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Roze ballon

Laatste update:

Jawel, ook ik zat met mijn handen in het haar toen Ajax’ (top)talent Ouasim Bouy een tijdje geleden zijn overstap naar de Italiaanse titelkandidaat Juventus aankondigde. Hem werd een grootse toekomst voorspeld. Deze zou beginnen met een debuut op korte termijn in Ajax 1 en vervolgens zou hij binnen enkele jaren uitgroeien tot sleutelspeler. Iedereen die Ajax een warm hart toedraagt zag het al helemaal zitten. Behalve Bouy zelf. Wat volgde was een stortvloed aan kritiek op de jongeling en zijn zaakwaarnemer. Ook ik was verbolgen over het feit dat de Oude Dame een Amsterdamse topper in wording wegplukte, dat Bouy een goede prooi bleek én dat Ajax machteloos stond. Ironisch genoeg was het een (ex-)Feyenoorder die ervoor zorgde dat mijn mening veranderde.

Want ook Karim Rekik waagde de sprong in het diepe. Na een goed WK Onder-17 verkaste hij van Rotterdam naar Manchester, om daar voor het steenrijke City te gaan voetballen. Ook hij werd verguisd door menig voetbalfans en kenners. Nu, een halfjaar later, doet Rekik zijn verhaal in Voetbal International. Hij vertelt over het trainen met topvoetballers, zijn (beker)debuut in de hoofdmacht van Manchester City en de ongekende weelde op het trainingscomplex. Wat me opvalt in zijn woorden is dat iedereen zo betrokken lijkt te zijn. Van Mario Balotelli tot Roberto Mancini en van de materiaalman tot de keeperstrainer, iedereen lijkt bezig te zijn met de zeventienjarige verdediger. Manchester City is als een warm bad, wie had dat ooit gedacht?

Plotseling dwalen mijn gedachten af. Ik beeld me in hoe het zou zijn als niet Rekik, maar ík onder deze omstandigheden tegen een (perfect opgepompte) bal en zo nu en dan een (duur verzekerde) kuit mocht trappen. Vroeger, toen ik nog de hoop had iets in het profvoetbal te bereiken, droomde ik van de Premier League. Of de Primera División, wat kon mij het schelen. Topvoetbal. Het hoogst haalbare, daar droomde ik van. Toch had ik ook al een gat in de lucht gesprongen als mijn cluppie Ajax op de stoep had gestaan. Al was het maar voor één seizoen, ik zou met kriebels in mijn buik elke dag vanuit Brabant op en neer zijn gereisd. Voor Rekik was het waarschijnlijk net zo. Het verschil is dat het voor mij bij dromen bleef en de droom van Rekik uitkwam. Hij bleek over veel talent te beschikken en doorliep alle jeugdelftallen van zowel Feyenoord als Oranje.

Naarmate de jaren vorderden, moet Rekik op een gegeven moment ook zelf hebben ingezien dat het de goede kant op ging. Trainers, medespelers, in dit wereldje word je eenmaal gauw de hemel in geprezen. Rekik had talent en hij wist het. Die gedachte werd alleen maar bevestigd toen Europese topclubs hem ongeveer een jaar geleden op de korrel hadden. Niet alleen Manchester City, maar ook clubs als Chelsea en Juventus klopten aan. Bij de ene club was het salaris en de ambiance nog overweldigender dan bij de andere. Het gevoel bij City was uiteindelijk het beste, mede doordat men Rekik daar bij aankomst al direct het gevoel gaf dat hij bijzonder was. Stapels dikke scoutingrapporten, een uitgewerkt stappenplan richting de top en de kennismaking met enkele van City’s wereldsterren maakten de club uit Manchester tot zijn nieuwe droomclub.

De vraag is nu of Rekik iets te verwijten valt. Voetballers hebben namelijk behoefte aan drie dingen. Sportieve uitdaging, een goed gevulde portefeuille en warmte. Niet altijd in die volgorde. Daar waar ik verheugd zou zijn als ik ook maar één dag met Ajax zou mogen meetrainen, was dagelijks trainen bij Feyenoord voor Rekik niet meer bijzonder. Althans, niet bijzonder genoeg. Het is precies daarom dat naïeve supporters roepen dat ‘die snotaap blij moet zijn dat hij bij Feyenoord mág voetballen’. Omdat ze zelf niets liever hadden gewild en nog steeds dagelijks in hun (in dit geval) Feyenoord-shirt slapen. Een sportman streeft het hoogst haalbare na en voor Rekik is dat momenteel Manchester City, de topclub van morgen. Het is moeilijk om een jongen die op een leeftijd is dat hij nog maar net scooter mag rijden, te laten inzien dat dit misschien niet de juiste stap is.

De ouders dan? Een Europese topclub begrijpt natuurlijk goed dat de ouders in dit soort gevallen een doorslaggevende factor zijn. Er wordt veel moeite in gestoken om ze op wat voor manier dan ook te paaien. Een mooie baan, een kast van een huis, alles is geoorloofd voor talent. En daar is dan ook gelijk punt twee, de financiën. Ik denk meteen weer aan mijn eigen tienertijd. We moesten ons scootertje, avondje-bioscoop-met-het-meisje én biertje allemaal betalen van die dertig piek die we met vakken vullen verdienden. Zo ook de vrienden van Rekik. Hijzelf zat echter in de situatie dat hij kon kiezen tussen een Feyenoord-salaris en een veelvoud van dat salaris in Engeland. Dus restte Manchester City nog één ding om dit talent binnen te halen. Warmte, benodigdheid drie voor een profvoetballer. En laat dat nu precies zijn waar Rekik in zijn interview vol lof over praat. De betrokkenheid die hij voelde bij zijn ontvangst op het trainingscomplex.

De jonge voetballers Rekik en Bouy hebben een keuze gemaakt die door velen wordt verafschuwd. Ook zullen acht van de tien jeugdspelers bij een BVO zeggen liever eerst in Nederland door te willen breken in plaats van voortijdig te vertrekken. Totdat die Europese topclub zich daadwerkelijk meldt en niet zegt: ‘graag of niet’, maar met de boodschap: ‘we doen er alles aan om jou te halen’ op de stoep staat. Ik ben er inmiddels achter dat ook ík zou vertrekken, al heeft het lang geduurd voor ik dat inzag. Er is maar één iets dat kan misgaan en dat is wanneer de speler in kwestie niet (op tijd) wil inzien dat een droom uit elkaar spat. Als blijkt dat de situatie uitzichtloos wordt, kies dan voor de stap terug naar Nederland. Ga niet twee jaar lang aanmodderen in een tweede elftal, Oguzhan. Laat je niet drie keer verhuren, Patrick. Kom terug naar Nederland, Jeffrey. Jullie is het vooralsnog niet gelukt.

Misschien zijn alle jonge voetballers die voor deze stap kiezen naïef, omdat er geen enkel succesgeval te benoemen is. Wij supporters zijn echter minstens zo naïef als we denken dat zo’n jongen maar ‘gewoon nuchter moet blijven’. Want als je droom uit blijkt te komen, zie hem dan maar eens weg te wuiven. Mijn boodschap is: leef je droom, maar wacht niet te lang met het doorprikken van die roze ballon. Voordat je het weet is Nederland je vergeten en is het te laat. Dan kan het zomaar zijn dat je eindigt zoals Vincent en Vincent: vechtend voor een contract in de Jupiler League of als amateur in de hoofdklasse.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Pff enorm mooi stuk en eigenlijk heb je helemaal gelijk!!! Iedereen is altijd zo bevooroordeeld maar we moeten eerst zien.

Klasse hoor, de dikke vijf sterren van mij

Erg goed geschreven, werpt ook eens een ander licht op de zaak! Er wordt inderdaad heel veel moord en brand geschreeuwd bij overstappen als die van Bouy en Rekik, maar het kan inderdaad ook gewoon goed aflopen.

Perfect verwoord. Je doel is de lezer het van een ander standpunt te laten bekijken. Het standpunt van de voetballer zelf. Ook betrek je goed jezelf in je verhaal. Voor mij één van de betere Ce's die ik heb gelezen. Daarom kreeg je van mij ook 5 sterren. Die verdien je gewoon.

Ik geef ze groot gelijk.

Ik als Ajacied vind het jammer dat Bouy de keuze heeft gemaakt, maar het is volkomen begrijpelijk. Hij kan daar waarschijnlijk direct een prima contract tekenen. Als hij bij Juventus zou mislukken dan kan hij zeer waarschijnlijk altijd nog naar een goede club. Ikzelf zou deze keuze niet gemaakt hebben, aangezien ik de Serie A niet de leukste competitie vind en ik ook geen warme gevoelens krijg van Juventus.

Hetzelfde geldt voor Rekik. Je kunt er in principe alleen maar van leren. Ben je uiteindelijk toch niet goed genoeg dan staan ze bij Feyenoord altijd nog met de armen open om je binnen te halen.

Geen enkel succesgeval? Van Persie is eigenlijk het beste voorbeeld. Die werd ook door iedereen verguisd toen hij de overstap naar Arsenal maakte. Achteraf blijkt dat gewoon een prima keuze te zijn geweest. Ook voor Bruma is het niet verkeerd gelopen. Die staat, als ik mij niet vergis, nu gewoon bij HSV in de basis en de Bundesliga is geen kinderachtige competitie. Die zal dan ook wel een definitieve overstap gaan maken naar de Bundesliga en is dus wel degelijk geslaagd. Er zijn dus wel degelijk succesgevallen op te noemen.

Ik vind dat je je standpunt aardig verwoord heb, maar mis in je betoog voorbeelden van succesgevallen. Niettemin is het uitgangspunt van de voetballer de juiste invalshoek om het te beoordelen. Zij bepalen immers over hun eigen toekomst. Daarbij is het talent uiteindelijk doorslaggevend. Het kaf wordt van het koren gescheiden op het moment dat ze 17/18/19 jaar zijn. Er zijn jongens die helemaal terugvallen (vd Berg), er zijn jongens die een stapje lager doorbreken (bruma) en er zijn jongens die op het hoogste niveau slagen (van Persie).

24 februari 2012 om 11:01

Ik snap echt niet dat mensen van Persie blijven aanhalen. Die had 65 wedstrijden bij Feyenoord gespeeld, waaronder de Uefacup halve en finales. Dat is toch echt een ander geval dan twee jongens van 16 die hun eerste minuten moeten maken.

Over je Ce, ik denk toch dat het allemaal maar om een ding draait en dat is geld. Rekik zegt dat hij zo blij is met wat ze allemaal van plan zijn bij city. Toch durf ik te stellen dat als hij minder geld bij city dan bij feyenoord kreeg, hij nooit die stap zou maken. Zo is het. In de wereld van het voetbal draait alles om geld. Helaas maar waar. Speelt ook nog mee dat deze twee spelers beiden op zijn minst dubieuze zaakwaarnemers hebben (lerby en Raiola)

Ik snap dat het moeilijk is om nee te zeggen tegen dit soort clubs, maar ik ben ervan overtuigd dat het beter is een grote meneer te worden bij een kleinere club. De Vertonghen of Eriksen route. En daarnaast zou ik ook graag willen slagen bij de club die me heeft 'grootgemaakt'. Maar ik begrijp ook wel dat dat iets teveel met een supportersbril opgezet gekeken is...

24 februari 2012 om 13:09

Ik vind Van Persie ook niet echt eenzelfde voorbeeld, precies om de redenen die jij noemt, Decheiver. Dan kan misschien zelfs Seedorf genoemd worden.. Maargoed het is ook moeilijk om de grens te bepalen, ook voor mij, want bij Castaignos had ik eigenlijk eenzelfde gevoel als bij Bouy en Rekik. Hoewel ook hij al een aantal wedstrijden in Feyenoord 1 had gespeeld.

Je zegt dat het alléén om geld draait, dat denk ik niet. Ik denk wél dat in heel veel gevallen geld de belangrijkste factor is, maar niet de enige factor. Wat zouden Rekik en Bouy hebben gedaan als naast Manchester City en Juve ook FC Qatar op de stoep zou staan, met nóg eens het dubbele bedrag. Dan denk ik dat ze niet zouden zijn gegaan, naar het Midden Oosten. Dan denk ik toch dat het sportieve vlak meespeelt. Hoewel het misschien op het sportieve vlak beter zou zijn om bij Feyenoord/ajax te blijven, zien die jongens (onder invloed van zaakwaarnemers) dat natuurlijk niet in. En dat is niet meer dan logisch, gezien ook de clubs er alles aan doen om die speler warm te maken voor een overstap.

@hen_nie, je noemt Bruma een succesgeval. Misschien ben ik vlug met zeggen dat hij het niet gered heeft, ik denk jij ook door te zeggen dat hij wél doorgebroken is. Ik denk dat hij bij Chelsea nooit basisspeler zal worden. Daarnaast is de top van Nederland min of meer gelijkwaardig aan Hamburger SV. Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat dit een droomclub voor Bruma is. Mijn mening is dan ook dat hij net zo goed in de Eredivisie had kunnen 'herstarten', om vervolgens alleen nog maar stappen omhoog te maken. Bruma staat nu basis, maar bij een club als HSV kan dat na twee slechte wedstrijden al zomaar anders zijn. Ik denk dat dat risico er minder is in de Eredivisie.

Verder wil ik degene die tot nu toe reageerden op m'n artikel hartelijk bedanken, elke nieuwe reactie is voor mij weer de moeite waard;!

Leuk onderwerp voor een CV en ik ben het er ook roerend mee eens. We hebben 16 miljoen mensen met allemaal een mening over een ander. En als je in je eigen ogen bent uitgeleerd in de A, maar de trainer van het 1e wil je nog niet, dan zul je toch wat anders moeten zoeken. Sterk onderwerp, leest lekker weg, goede zinsbouw.

26 februari 2012 om 13:22

Je kunt uitgeleerd zijn volgens jou, maar het lijkt me toch verstandig gewoon het advies van de meer ervaren mensen te volgen. Verder leuke CE inderdaad!

Geduld is een schone zaak dat is het enige wat de fans hier proberen te zeggen. Rekik en Bouy krijgen hun kansen wel als ze op een plek zitten waar kansen krijgen bestaat. Bij Ajax krijg je kansen bij Manchester City niet.

Ik zeg niet dat ik geduld had kunnen tonen maar mijn leven bevalt mij al zoals het is. Ik ben ambitieus maar niet ontevreden. Dat moeten jongens zoals Rekik en Bouy ook zijn om profvoetballers te worden.

24 februari 2012 om 13:14

De fans kijken vanuit eigenbelang, zij willen hun groeibriljant natuurlijk het liefst in Feyenoord 1 of Ajax 1 zien. Of denk je werkelijk dat het de fans oprecht interesseert hoe de carrières van Rekik of Bouy verlopen? Nee, alleen bij ons eigen cluppie moeten ze het laten zien. Het interesseert mij als Ajacied bij wijze van spreken geen zier of dat Johnny Heitinga basisspeler is of niet bij Everton, snap je.

Desalniettemin denk ook ik dat het beter is om vanuit de Eredivisie langzaamaan richting top te groeien, maar ik wil met mijn artikel laten zien dat het vanuit de speler bekeken heel erg moeilijk is om een aanbod waarin 'alles klopt' af te wijzen. Je hoofd slaat op hol. Daarbij valt wel te zeggen dat speler die wél aan de verleiding wisten te weerstaan, zoals een tijd geleden Adam Maher, alleen maar te prijzen zijn!

24 februari 2012 om 14:09

Nee logisch dat wij als fans het erger vinden als het bij onze eigen club gebeurt dan bij een andere club. Maar dat het gaat om misgunnen ben ik het niet mee eens.

Ik weet zeker dat elke Ajacied die voetballers een gouden toekomst toewenst bij welke topclub dan ook. Dat deden wij ook met Suarez en Heitinga en binnenkort Vd Wiel en Vertonghen. Desalniettemin vinden wij het dom van jonge spelers als die naar het buitenland gaan! Ik vind het ook dom als een speler van PSV het doet alleen die ken ik minder goed..

Het argument je maakt de stap te vroeg.. Is in mijn ogen valide.
Het argument, stomme koopclub en ze plukken onze talentjes te snel weg is in mijn ogen niet valide omdat elke club dat zelf ook doet bij mindere teams.

Dat veel mensen hetzelfde zouden handelen in de situatie van zo een jongeling is logisch. Dat betekent echter niet dat wij het om die reden moeten accepteren. Wij als supporters proberen juist zo een speler te overtuigen om de verstandige keuze te maken wanneer de ouders dat niet teweeg kunnen brengen.

Nogmaals geduld is een schone zaak en als City of Juventes je wil hebben dan komen je kansen zeker wel. Ik snap dat jij vanuit de speler probeert te kijken maar ik snap de fans zeker, en die zeggen het niet alleen uit eigenbelang.

Mij boeit het zeker wat er met onze ex-spelers gebeurt in het buitenland. Ik kijk de samenvattingen van Schalke omdat Huntelaar daar speelt en de samenvattingen van Liverpool omdat Suarez daar speelt. Ik kan ervan genieten als Heitinga een topwedstrijd speelt of Vermaelen scoort. Zelfs kan ik als Ajacied trots zijn als notabene Ex-feyenoorder van Persie scoort.

Maar ook andersom kan ik enorm genieten als ik zie dat ex mancunian Gibson het goed doet voor zijn nieuwe club. Of Hyun Yun Suk bij groningen!

Ik weet zeker dat veel mensen op dit forum het met mij eens zijn en natuurlijk is er een gevoel van, tja Bouy vertrekt dus Ajax heeft minder goede jeugd maar ik denk toch dat het maken van de verstandige keuze een groter motief is om deze jongens 'aantevallen'

24 februari 2012 om 14:52

Goede reactie! Qua oud-spelers, natuurlijk, ook ik hoop dat het onze jongens goed gaat in het buitenland. En natuurlijk vind ik het leuk als Heitinga speelt, scoort of wat dan ook. Maar het gevoel daarbij is toch anders, minder, dan wanneer zo'n jongen bij je eigen club speelt. Maargoed, eigenlijk is dat ook een heel andere discussie hah.

Op je laatste stukje wil ik nog even inhaken. Want ik denk namelijk dat het wél andersom is. Dat het 'welzijn' van de eigen club (ajax in dit geval) een groter motief is voor fans om een jongen af te kraken, dan dat men als fan bang is dat een talent zijn carrière vergooit.. Maargoed, daarin verschillen we dan van mening, dat kan.

Ach, met talenten blijft het toch vaak zo: als de ene het niet red, staat er weer een volgende klaar om de lege plek op te vullen!

Precies hoe ik er ook over denk! En (in tegenstelling tot vele stukken hier) dan ook nog eens heel goed geschreven, voor mij zeker 5 sterren waard.

Misschien is Tim Krul overigens nog het beste voorbeeld dat het wel een succesverhaal kan worden.

Leuke CE, bleef maar lezen.
Heb het zelfde gevoel, je hebt het heel mooi verwoord!

ik vind het maar matig verwoord, weinig onderbouwingen en er worden weer overdreven veel cliches uit de hoge hoed getoverd!

twee sterren

24 februari 2012 om 16:14

vertel, wat heb ik niet goed onderbouwd en welke clichés gebruik ik dan? Ik ben benieuwd naar je verbeterpunten!

24 februari 2012 om 17:36

Ik mis de diepte in je verhaal.
Je blijft heel oppervlakkig t.o.v de redenen van deze jonge voetballers waarbij voornamelijk het clichė geld naar voren komt.
Verder blijven ook de andere punten ietwat onderbelicht

24 februari 2012 om 17:56

nouja, geld ís gewoon een van de hoofdredenen voor zo'n overstap. Daar kan ik in mijn verhaal moeilijk om heen natuurlijk, en is dus in mijn ogen geen 'cliche' te noemen. Als ik het financiële gedeelte niet had benoemd, had ik waarschijnlijk tientallen reacties gehad als: er is maar één reden en dat is geld.. Dusja.

Ik kan er inkomen dat er (te) weinig echte diepte in het stuk zit, maar goed ik schrijf dan ook een CE van 1000 woorden en geen reportage. Al had ik inderdaad de 2000 woorden ook gemákkelijk gehaald over dit onderwerp;

Dank voor je reactie

Het is een hele mooie ce, echt een van de betere.

Leuke Ce goed geschreven en eindelijk snoer je de mensen hun mond die zeggen dat spelers vaak te jong naar het buitenland. Wel leuk dat je 2 voorbeelden van mijn club geeft.

4 sterren.

Aardige CE met een goed onderbouwd onderwerp. Je beschrijft alle aspecten van het onderwerp op een goede manier die je blijft boeien. Je onderbouwt je mening zodanig dat je het wel eens met je moet worden. Af en toe zie ik een onnodige accent aigu, maar dat maakt niet uit.

Alleen moet ik nog wel wat kwijt over het onderwerp. Bij Arsenal halen ze ook vaak spelers op erg jonge leeftijd, alleen slagen er bij Arsenal veel meer. Er falen ook genoeg, maar er zijn ook vele talenten die doorbreken bij Arsenal en al op een jonge leeftijd zijn gehaald.

Overigens heb ik nog een tip voor je: je moet een betere titel verzinnen. Als je kijkt naar het aantal reacties en views zijn die relatief laag. Neem een titel waar je je bij af kan vragen over wie het gaat of één waarbij je een gewaagde uitspraak doet. Zo krijg je veel meer views.

26 februari 2012 om 12:03

Die tip van je wil ik graag ter harte nemen. Want ook ik vroeg/vraag me af hoe het komt dat er weinig mensen reageren, ondanks dat het an sich een boeiend onderwerp is denk ik. Ik heb met deze titel júist geprobeerd het onderwerp in het midden te laten, zodat mensen er benieuwd naar worden. Maar blijkbaar niet voldoende, hah. Heb je misschien een alternatief voor handen in dit geval, want daar kan ik natuurlijk alleen maar van leren;. En voor elke clubexpert geldt, hoe meer reacties/views, hoe mooier.

Dus als je me zou kunnen helpen, heel graag. Bedankt voor je reactie!

26 februari 2012 om 12:42

Dit geval is wel een lastige vind ik zelf. Moeilijk om een titel erbij te bedenken. Zelf zou ik hier 'ga voor het geld' of iets dergelijks doen. Dit is nogal een lastig stuk om een titel voor te verzinnen.

Met 'roze ballon' laat je het onderwerp in het midden, maar je vraagt je niet af waar het over gaat . Niet dermate erg dat je het per se wilt weten. ;

In ieder geval succes met je volgende stuk, ik heb van deze genoten.

26 februari 2012 om 20:19

De geldwolf.

Met zo'n titel heb je gelijk de knuppel in het hoenderhok gegooid.
Het nadeel is wel dat je met provocerende/uitdagende titels ook de minder genuanceerde reageerder trekt.

Super geschreven. Ben het er niet mee eens voor het grootste gedeelte, maar dat doet aan het stuk af.

Een van de betere Ce's die ik gelezen heb de laatste tijd.. Ook mooi dat je gewoon je mening duidelijk naar voren durft te brengen ipv alleen feiten opsommen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren