wk2018
 

Ebecilio en Blind: de 'redders' van Ajax

Vrijdag, 17 februari 2012 om 16:47 door David89

Wie de laatste tijd naar Ajax kijkt, vraagt zich wel eens af wat deze figuren nu in Ajax te zoeken hebben. Spelers die het ontbreekt aan de vereiste kwaliteiten, met name op technisch en creatief vlak. Een Lorenzo Ebecilio die af en toe voor het eerst met een bal lijkt te spelen, elk schot huizenhoog de tribune inknalt en waar verder totaal geen vleugje creativiteit of spelintelligentie van uit komt en een Daley Blind die – laten we wel wezen – helemaal niets te zoeken heeft in de defensie van Ajax. Hoe kan het dan toch dat deze spelers zich in het eerste elftal hebben weten te spelen? Voor dat antwoord moeten we kijken naar het epicentrum van Ajax en tevens het grootste discussiepunt van het laatste jaar in de fluwelen revolutie die Cruijff in gang heeft gezet: ‘De Toekomst’.

/

Tekenend zijn de vele interviews en rondleidingen die men de laatste jaren rond De Toekomst heeft laten zien. Jeugdspelers die elk jaar kampioen waren geworden, elke wedstrijd met 5-0 wonnen en een Jan Olde Riekerink die dit tevens met trots wist te beamen. De jeugdopleiding was bijna tot een wetenschap verworden als je Olde Riekerink erover hoorde praten. Cijfermatige analyses, wetenschappelijk onderzoek, rendement, de nadruk op fysieke training in de onderbouw, het in teamverband leren presteren, en een ‘ons-kent-ons’-sfeertje. Bij uitstek de kernpunten van de jeugdopleiding van Ajax de laatste jaren, zoals Louis van Gaal het ooit heeft geïntroduceerd. Spelers als Blind, Siem de Jong (beiden zelfs Talent van het Jaar geweest) en Ebecilio wisten hierin door te breken: ze konden goed taakbewust voetballen, hard werken, voldeden fysiek goed en konden verder ook nog een beetje voetballen. Oh ja, en de één had een invloedrijke vader. Zodoende zijn ze er door heen gekomen.

Ondertussen liep een geweldig technisch begaafde voetballer als Oussama Assaidi in de eigen achtertuin rond zonder opgemerkt te worden. Nou ja, hij werd ongetwijfeld opgemerkt bij Ajax destijds maar voldeed niet aan de kernpunten van de opleiding. Het was altijd al goed te zien wat voor potentieel Assaidi had; het ontbrak hem wel teveel aan rendement. Op een dergelijke leeftijd moet je juist nooit naar rendement kijken maar puur naar creativiteit, spelplezier en intrinsieke kwaliteiten (talent). Zo blijkt inmiddels ook uit de realiteit van vandaag: we mogen blij zijn als we Assaidi voor minder dan tien miljoen binnen kunnen halen. Ik wilde dat het bij dit schrijnende voorbeeld bleef; helaas zijn er nog legio voorbeelden van spelers die Ajax recht onder haar neus heeft laten lopen of weldegelijk in de jeugd heeft gehad en weggestuurd heeft (nog pijnlijker). Ik noem een Luciano Narsingh, weggestuurd vanwege zijn fysiek en mentaliteit. Inmiddels een sensatie in de Eredivisie en geselecteerd voor Oranje. Een Eljero Elia, talentvolle buitenspeler met alle vereiste intrinsieke kwaliteiten die een Ajaxvleugelspeler nodig heeft, maar afgewezen op zijn mentaliteit. Jeremain Lens, die altijd moeite heeft gehad om taakbewust te voetballen maar wel barst van de creativiteit en individuele klasse. En nog andere voorbeelden zijn Marko Vejinovic en Nordin Amrabat. Het punt is duidelijk.

Natuurlijk was niet elke speler die ik noem een onbetwiste basisspeler bij Ajax geworden. Het is slechts bedoeld ter illustratie: het geeft aan wat voor accenten er jarenlang in de jeugd zijn gelegd. Totaal verkeerde accenten, zo blijkt. Het is ook echt geen toeval dat er al jarenlang geen creatief aanvallend talent is doorgebroken uit de jeugd (de laatste spits moet Kluivert zijn geweest). Veelzeggend is ook de reactie van Wim Jonk, reeds vier jaar jeugdtrainer en inmiddels deel van het technisch hart. Met de grootste verbazing merkte hij op dat het de jeugd aan de simpelste basistechniek ontbreekt. Men is teveel gefocust op fysieke training in de onderbouw terwijl de techniektraining juist in die fase het belangrijkst is. Jeugdspelers moeten alle basistechnieken tot in de hoogste facetten beheersen; alleen dan kan je in de bovenbouw op de details trainen. Jeugdspelers hebben daarnaast individuele training nodig; het liefst van ex-topvoetballers. Zij weten het beste wat voor extra tips en begeleiding een jeugdspeler nodig heeft. Die extra klasse. Dat kan het verschil maken tussen een degelijke speler en een topspeler. Jeugdteams moeten niet meer gericht zijn op presteren in teamverband, maar moeten gericht zijn op opleiden. Het eerste elftal moet juist presteren met behulp van deze spelers. Voetbal is geen wiskunde, het kan niet berekend worden aan de hand van cijfermatige analyses en statistisch onderzoek. Voetbal is simpel, doch ongrijpbaar door de wetenschap. Er moet een bepaald klimaat gecreëerd worden, een ‘laboratorium’ van oud-topvoetballers die de focus leggen op individuele technische klasse, creativiteit, spelplezier en spelinzicht.

Het is om bovenstaande redenen dat ik Ebecilio en Blind de redders van Ajax noem. Dat deze twee spelers exponenten van onze jeugdopleiding zijn en zelfs in de basis staan bij Ajax, moet toch voor iedereen een grote wake-up call zijn. Je kan er niet meer om heen. Niemand niet. Zij zijn de voedingsbodem van Cruijffs revolutie, die een zegen voor de club is. De jeugdopleiding moet radicaal omgegooid worden en ik ben dan ook blij met het ingezette proces. Hopelijk wordt de organisatie na het Steven ten Have-fiasco wél goed ingevuld en wordt het proces ditmaal zo min mogelijk tegengewerkt. Alleen in een stabiele en goed georganiseerde georganiseerde jeugdopleiding, het epicentrum van Ajax, zal dit proces slagen en zal ‘De Toekomst’ deze naam met recht dragen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 29 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 7200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

53 reacties (laatste reactie door austinbrouwers)
17 februari 2012 om 17:10

Een mooie Ce, duidelijk geschreven en je hebt een leuke schrijfstijl. Daarnaast vind ik dat je de zwakke punten van de jeugdopleiding goed aangeeft, met als perfecte voorbeelden Ebicilio en Blind.

*****

17 februari 2012 om 18:00

een goeie CE, ben het met je mee eens.
Ga zo door.

*****

17 februari 2012 om 18:43

Goede CE. Erg duidelijk. Eigenlijk niks op aan te merken. 5 sterren!

18 februari 2012 om 13:25

Goede CE, leest lekker weg. Ben het ook met je eens met je voorbeelden.

Mooi ce en aardig geschreven.

Ik ben het met je eens dat wat ajax de laatste jaren naar voren brengt toch echt meer dan dramatisch is, De enige speler die ik nog wel een mooie toekomst toedicht die uit de eigen jeugd komt is van der wiel. Daarom ben ik het volledig met je eens dat cruyff en consorten nu gewoon de kans moeten krijgen om hun plan ten uitvoer te brengen. Ik verwacht geen top team binnen 3 jaar, Want je moet namelijk eerst zaaien en je kan daarna oogsten over een jaar of 6 verwacht ik toch dat er een heel ander ajax staat dan nu en dan in positieve zin. Spelers als assaidi narsingh elia die allemaal worden weggestuurt uit de jeugdopleiding om disiplinaire redenen zijn toch echt gewoon blunders eerste klas. Vooral als je ook nog constateert dat elia op het wk 2010 gewoon een 12 of 13e man was onder bert van marwijk. En dat narsingh en assaidi de smaakmakers van heerenveen zijn. Want eerlijk is eerlijk ik had toch echt liever assaidi en narsingh op de flanken gezien dan sulejmani en ebecilio.

Goed getypt Duidelijk en vol feiten!

Ebecilioftw jij bent duidelijk zwaar bevooroordeeld. Ebecilio hoort niet in het eerste van Ajax, misschien bij de subtoppers in Nederland. Net als Daley Blind.

Alle info weten we al en het leest niet vlot.
Ik kan voor dit CE maximaal 3 sterren geven.

- Het gaat over Ajax
- Het gaat over de jeugdopleiding
- Het gaat over de 2 slechtste voetballers van de Eredivisie.

Aan Cruijff heb je geen ene moer. Verantwoordelijkheidsgevoel kent die man niet en hij heeft ons NU al 13m gekost.

18 februari 2012 om 09:52

Lees jij eerst de achtergronden maar hoe het geschuif met de poppetjes heeft plaatgevonden binnen Ajax het laatste jaar en wie daar verantwoordelijk voor waren. In ieder geval niet Cruijff.

18 februari 2012 om 11:56

Cruyff heeft de "fluwelen revolutie" toch in werking gezet? Dan kunnen we de goede man hier toch verantwoordelijk voor houden?

18 februari 2012 om 17:36

Ons? Kerel je bent voor Feyenoord!
En hij heeft inderdaad geen verantwoordelijkheidsgevoel getoond door een rol in de RVC op zich te nemen.

20 februari 2012 om 08:42

Maar dat was dan ook wel voor het eerst, terwijl hij toch vrij vaak kritiek had vanuit die ivoren toren in Barcelona. Ben blij dat hij er nu zit, maar had het wel even een paar jaar eerder kunnen doen.

Overigens vind ik de CE uitstekend, vier sterren!

Inderdaad de jeugd opleiding is ronduit van belabberd niveau. Geen echte jeugdspeler die er uitspringt. Het zal nog jaren duren voordat deze schade kan worden hersteld

Leuk stuk, leest goed weg.

En ik heb vaak gesprekken met Ajacieden over Blind en Ebecilio en iedereen is het erover eens dat beiden belachelijk en lachwekkend slecht zijn.
En ik wist niet dat ook Lens zijn opleiding genoot bij Ajax evenals Amrabat.

Toch raar, ik heb sowieso 10x liever Lens dan Ebecilio en Amrabat is misschien niet zó goed, technisch is ie zeker van hoog niveau en heeft een goede actie in huis. Ook liever hem dan Ebecilio.

En Blind heeft het geluk van zijn naam en vader. En aangezien zijn vader daar weggaat zal et wrs nie lang duren voordat Daley vertrekt.

Mooi en interessant stukje. Leuke wetenswaardigheden en je boodschap komt goed over. Ik vind het alleen gruwelijk irritant wanneer iemand 'een' voor een naam zet (een Ebecilio).

goede CE . je gebruikt goede voorbeelden als aissaide, narsing en elia die het nu geweldig doen en die wegestuurd zijn
en om de zwakte bloot te leggen nog even ebecilio en blind gebruiken de 1 doet ze achternaam wel eer aan trouwens want hij is ook echt blind

5 sterren

David89, echt een geweldige CE! Perfecte uitleg, en ik moet zeggen dat ik nu eindelijk goed begrijp wat de bedoeling is van alle heisa rondom de jeugdopleiding van Ajax. Teamverband kan je altijd nog kweken, techniek is inderdaad van wezenlijk belang voor elke speler op zich. Nogmaals geweldig uitgelegd, en hopen dat Ajax (en hopelijk ook het Nederlands elftal) over enkele jaren de vruchten kan plukken!

Heerst er bij Cruijff dan geen 'ons-kent-ons' cultuurtje?

Jawel, dat is bij alles en iedereen. Ik ben blij dat Cruijff het mag doen, omdat hij de steun krijgt van veel ex-topvoetballers. Of het een zegen is, moet nog blijken.

Het wegsturen veroordelen van jongens als Narsingh, Lens, Assaidi, Elia, Boerrigter..... vind ik erg gemakkelijk. Zeker aangezien meerdere van die jongens zelf hebben aangegeven dit nodig te hebben gehad om wakker te worden!!!!!!!!! Ze sturen je echt niet weg omdat je een keer geen goedemorgen tegen de trainer zegt, dan is er wel wat meer voorgevallen. Dus dat vind ik te gemakkelijk.

Het grootste probleem is het algemene basisniveau van de jeugd. Dat voldoet niet aan de eisen. Ebecilio, Blind, Ozbiliz, Lukoki,.... Noem ze maar op, ze komen allemaal (veel) te kort. Zij zijn zelfs niet in staat om als wissel te voldoen en dat is behoorlijk triest. Ook met het beleid van Cruijff kun je nooit een gehele bank vol jeugd hebben, maar Ajax moet toch in staat zijn om ieder jaar 1/2/3 volwaardige (!!) 1ste elftal spelers te produceren. Dat hoeven niet allemaal basisspelers te worden, maar wel jongens die het niveau aan kunnen. Jongens als Siem de Jong.

Als je dat in de nabije toekomst kunt combineren met een gericht aankoopbeleid dan heers je weer in Nederland en dat is het eerste doel. Het aankoopbeleid is namelijk een ander groot probleem van Ajax. Er wordt vanalles gekocht, maar als je nu in de selectie rondkijkt dan ontbreekt het aan een fatsoenlijke verdedigende middenvelder (stel je eens voor dat daar R. Elm staat ipv Enoh), back-up voor de vleugelspelers (ebecilio, Ozbiliz, enz. niet goed genoeg) en back-up achterin (blind, Ooijer niet goed genoeg)

Verder heb je je mening goed beschreven, al is het onderwerp al wel een beetje uitgemolken natuurlijk.

18 februari 2012 om 11:25

Wat betreft het ons kent ons-sfeertje, touché. Cruijff is ook nogal van zijn 'volgers', maar het voordragen van Ling geeft aan dat hij ook verder kijkt dan dat. Ling en hij zijn bepaald geen vrienden, of althans, waren dat vroeger niet. Ling is nou ook niet een typische ja-knikker lijkt me. Cruijff herkent ook kwaliteit.

Je had die jongens ook wat anders kunnen geven om wakker te worden (betere individuele begeleiding), maar goed, ik ken de volledige details niet van die verhalen. Wie weet deden ze wel de meest afgrijselijke dingen en was het meer dan terecht dat ze werden weggestuurd. Mijn gevoel zegt echter van niet, in die periode zijn heel veel talenten weggestuurd door Blind om 'disciplinaire' redenen. Het getuigt eerder van verkeerde accenten in de opleiding, denk ik dan.

Prachtige item waarin ik het in heel veel punten met je eens ben. De spelers die nu doorschuiven naar het eerste team zijn allemaal spelers die het ajax systeem beheersen, ze weten precies wat er wanneer van je word verwacht en daar schuilt nu het gevaar. Taakbewust spelen neemt weg dat de creativiteit en verrassing weg blijft. De ajax opleiding is goed, maar kan beter. Juist voor de aanvallende voetballers moet meer ruimte komen om zich technisch en creatief te ontwikkelen. Minder taken, minder vanuit het collectief denken. Maar fouten mogen maken.

Goede CE, volledig mee eens. Wil ik nog even aan toevoegen dat het teambelang echt ondergeschikt moet zijn in de jeugdopleiding. De focus moet toch echt op het individu liggen, bij Ajax 1 valt een speler weg, uit de opleiding moet een talent komen voor dezelfde positie, die precies weet wat zijn taak is voor die positie en het weliswaar met een minder niveau maar wel op dezelfde manier kan uitvoeren.

Dat teambelang is alleen maar nuttig als je kampioen wil worden met je jeugdteams, of het hele eerste elftal wegvalt

Uistekend verhaal. Vraag aan David89, is jouw mening gebaseerd op wat je in de media leest (en dat bedoel ik niet zo intimiderend als het mss overkomt) of bezoek je ook wel eens jeugdwedstrijden van Ajax etc. ? Zo nee, dan hoor ik graag ook de mening van Ajacieden die wel regelmatig op de Toekomst te vinden zijn.

18 februari 2012 om 11:29

Het is gebaseerd op ervaringen van mensen - wiens mening ik serieus neem over dit onderwerp - die vaak naar de jeugd gaan kijken. En uiteraard ook de vele reportages die er over de jeugdopleiding van Ajax zijn gemaakt in de laatste jaren, interviews van jeugdtrainers, interviews van jeugdspelers, etc. Dus ook wel de media inderdaad.

Goed stuk. Je mening komt goed naar voren en het leest goed weg

Ik vind het een goede CE leest makkelijk weg.

Wat ik echter een beetje storend vond was dat je inleiding aansluit op je titel. Ik weet niet of ik het zo duidelijk vertel maar vaak is een inleiding dat je weer begint met het verhaal terwijl je hier meer met de titel begint. Hopelijk snap je me?

Maar uitstekend geschreven, mijn complimenten.

18 februari 2012 om 16:05

Inderdaad, nu je het zegt. Een titel hoort een weergave te geven van het hele artikel, nu is het een soort voorverlengde van de inleiding geworden, al kom ik er op het eind nog wel op terug. Maar goed, titels verzinnen is niet echt mijn sterkste punt nee.

Echt een geweldig stuk. Je neemt een aparte invalshoek, en legt hem goed uit. Schrijftechnisch is het ook erg goed. Je gebruikt geen simplistische woorden. Bravo!

Alleen is je titel niet bijster slim gekozen. Mensen verwachten nu een sarcastisch stuk waarin je uitlegt dat Blind en Ebecilio echt niet kunnen enzovoorts.

Ik ben met je eens met alle punten. Ajax die bekend staat om talenten die door bekeren en de wereldtop aankunnen. Jammer genoeg zie ik geen Seedorfs, Davids en Kluiverts meer door breken. Hopelijk verandert de toekomst op De Toekomst.

Ik kijk niet vaak wedstrijden van Ajax maar doet Ebecilio het zo slecht? Kon ik me moeilijk voorstellen. Zijn broertje speeld bij Arsenal fantastisch bij de jeugdteams. En word een groot toekomst voorspeld. Jammer dat zijn grote broer niet bij aansluit.

Mooi stuk, perfecte uitleg, maar je zit Blind wel erg af te zeiken; oke bij Ajax speelt hij niet altijd even goed maar wat hij bij FC Groningen liet zien was goed, soms zeer goed, van ebecilio kan ik het begrijpen.

Vers niks op aan te merken 4.5 sterren afgerond 5sterren! (geef ik met uitzondering)

*****

Je stukje is naar mijn idee prima vlot geschreven, al zou ik zelf altijd vermijden om het woord ''ik'' te gebruiken. Ook is je introductie is nogal abrupt: benoem en introduceer ''deze figuren'' eerst, voordat je concludeert dat ze niets bij Ajax te zoeken hebben. Wat dat betreft kun je je argumenten nog wat soepeler en daarmee overtuigender formuleren, maar je schrijfstijl leest prettig.

Wat de grote valkuil is van het schrijven over Ajax, is dat vrijwel alle lezers (zeker op een goed geïnformeerd forum als Voetbalzone) inhoudelijk weinig nieuws in de Clubexpertcolumns terugvinden. Dat gaat hier ook voor jou op: de invalshoek is niet echt vernieuwend, want iedereen weet al lang dat types zoals Blind en Ebecilio niets in Ajax 1 te zoeken hebben omdat er te weinig voetbal in zit, en dat het gegeven dat ze geregeld in de basis staan het ultieme teken van armoede in de jeugdopleiding is. De argumenten die je verder geeft, zijn feitelijk niets anders dan de standpunten en argumenten van het kamp-cruijff die je in eigen woorden geformuleerd hebt. Dat heb je weldegelijk goed gedaan hoor, maar vernieuwend is het niet.

Ik ben het helemaal met je eens dat er in het verleden (soms enorme) blunders gemaakt zijn bij het wegsturen van grote talenten, en dat echt talent herkenbaar is in balbehandeling en niet in jeugdelftallen die zo'n goed collectief vormen dat ze jaar in jaar uit kampioen worden. Ook dat is een alom bekende kritiek op het oude beleid van Ajax.
Toch denk ik dat ook spelinzicht een belangrijk element van talent is. Met je analyse van Ebecilio's tekortkomingen ben ik het niet helemaal eens; een van zijn sterkste punten is namelijk frommelen met de bal. Verder kan hij namelijk niet zo heel veel, maar dat is iets wat vooral in zijn hoofd zit: als je eens een wedstrijd volledig op hem let, dan zie je dat die jongen het vermogen om het spel te doorzien helemaal mist. Plat gezegd is hij er waarschijnlijk gewoon te dom voor: telkens komt hij te laat, ziet hij niet op tijd wanneer hij welk gat in moet duiken, en wat de looplijnen van zijn medespelers zijn. Het gevolg is dat hij in een staat van permanente paniek verkeert: hij heeft de bal, hij wil er iets goeds mee doen, maar hij ziet het allemaal niet, en ondertussen wordt hij door verdedigers opgejaagd. Het gevolg: een passje dat nooit een medespeler bereiken zal, of nog veel vaker helemaal geen pass maar een duel met gepruts en balverlies, of op z'n best een paniekerig en ongevaarlijk afstandsschot. Ebecilio denkt te traag, en daardoor kan hij weinig. Frommelen met de bal aan de voet is zijn probleem helemaal niet - het werkelijke probleem zit in zijn hoofd. Nu is spelinzicht iets wat een jeugdspeler wel kan ontwikkelen, maar zo'n problematisch geval als Ebecilio had op zijn veertiende al best weggestuurd mogen worden omdat toen al makkelijk vast te stellen geweest zal zijn dat die jongen het in zijn koppie gewoon niet heeft.

Enfin, ik weet het, ik ben kritisch op je column, maar vind wel dat je je standpunt helder naar voren gebracht hebt en prettig leesbaar gemaakt hebt. Jij hebt wél potentie! :P

Edit: ik vond het net geen vier sterren waard, dus drie dikke sterren dan maar

En nog andere voorbeelden zijn Marko Vejinovic en Nordin Amrabat. Het punt is duidelijk.: Waar zijn ze nu?
Narsingh, Elia en Assaidi hadden nog niet het volwassen gedrag wat voor een voetballer nodig is, hebben ze zelf ook erkent. Dus eigenlijk zijn dit voorbeelden die erg slecht gekozen zijn. Dat jij je gram wilt halen op het kamp van Gaal is duidelijk maar dan moet je beter je huiswerk doen. Een CE vol met feitelijke onjuistheden en gericht op de massa doordrenkt met populisme kan ik niet meer geven dan 3 sterren.

20 februari 2012 om 08:12

Noem eens enkele feitelijke onjuistheden?

Waar Amrabat en Vejinovic zijn? Daar heeft hij het net over. En natuurlijk zijn dit niet de beste voetballers van Nederland, dat weet iedereen, maar ik denk dat jij zijn punt niet snapt, namelijk dat een opleidingsinstituut als Ajax spelers met zo een groot talent wegsturen.
Want beide spelers zijn natuurlijk gezegend met meer talent dan bijvoorbeeld Ebicilio.

Narsingh, Elia en Assaidi zijn inderdaad nog niet klaar voor de echte top, maar maakt dat op dit moment op hun leeftijd wat uit? Nee.

Kluivert was ook pas 18, toen hij scoorde in de Cl-finale, maar was hij volwassen genoeg? Nee.
Dat maakt ook niet uit. En daar wringt hem nou net de schoen. Het moet juist gaan om Kwaliteit, en niet of een speler er wel volwassen genoeg voor is.

Als ik bijvoorbeeld kijk naar de heer Ibrahimovic, deze man zal in het veld waarschijnlijk nooit volwassen worden, maar altijd dat straatvechtertje blijven. Maar je kan mij niet vertellen dat hij geen meerwaarde is voor vrijwel elke club in de wereld.

Dus nogmaals welke feitelijke onjuistheden vind jij? Het kan zijn, maar geef ze dan ook aan.

20 februari 2012 om 11:55

Dus jijj zegt: Waar Amrabat en Vejinovic zijn? Daar heeft hij het net over. En natuurlijk zijn dit niet de beste voetballers van Nederland, dat weet iedereen, maar ik denk dat jij zijn punt niet snapt, namelijk dat een opleidingsinstituut als Ajax spelers met zo een groot talent wegsturen. En tegelijkertijd roep je om kwaliteit. Nou, als ze dan niet voldoende kwaliteit hebben dan moet je ze toch wegsturen?

Bovendien, als Ajax iedere speler die in de toekomst, na het wat ouder worden, kwaliteit toegedicht wordt moet houden zitten we zo weer op de 70 contract spelers. Er moeten keuzes worden gemaakt en de verkeerde zijn altijd te gebruiken als argument van jezelf.
Als ik flauw wil toen moet ik dan bang zijn voor voetballers als Stapleton, Meijer en dat soort voetballers? Dat waren foute keuzes van Cruijff maar dat gebruik ik toch ook niet als goed koop argument. Blijkbaar heeft Ajax het in sommige gevallen goed gezien en sommige voetballers bereiken pas na een omweg de top. Daar is niets aan te doen maar daar kun je de beleidsbepalers niet op afrekenen.

20 februari 2012 om 13:34

U citeert me, maar vergeet het belangrijkste punt, namelijk de laatste zin van die alinea: Want beide spelers zijn natuurlijk gezegend met meer talent dan bijvoorbeeld Ebicilio.

Deze spelers zijn destijds niet weggestuurd vanwege hun voetballende kwaliteiten, maar omdat ze niet pasten in de Ajax 'filosofie' die er op dat moment heerste. Namelijk het beste Jeugdteam zijn.
En dat is nou juist het punt.

In een jeugdteam zal Ebicilio vast wel een geweldige teamspeler zijn, maar in het 1e van Ajax wordt meer van je gevraagd. En dat kan niet geboden worden door de huidige jeugd, dat ziet iedereen..

Een Amrabat bijvoorbeeld was qua techniek en voetbal veruit de beste speler van zijn jeugdteams, maar omdat hij niet gedijde in het Team werd deze jongen weggestuurd.
Cruijff wilt juist weg van deze cultuur. Dan maar wat moeilijkere jongens, met wat meer temperament. Dan maar geen Teams in de jeugdopleiding, als er maar kwalitatief goede spelers doorstromen naar het eerste elftal. In Jong Ajax en het eerste van Ajax zullen ze zich dan onder begeleiding van de ervaren jongens moeten aanpassen aan het teamspel.

Het moet bij Ajax namelijk in eerste instantie gaan om kwaliteit, daarna pas om de kwantiteit. Natuurlijk hadden we in de jarig negentig beide. Maar dat kan je nu niet verwachten.

Dit is juist ook de reden geweest om Davids in de RvC te hebben. Hij had als 'hoofdtaak' ervoor zorg te dragen dat de donkere jongens (vaak met iets meer temperament en uiteraard een andere cultuur) zich ook prettig zouden voelen op de toekomst.

Natuurlijk zullen er altijd foute keuzes worden gemaakt, zoals u ook zeer terecht opmerkt. Ook onder Cruijff. Maar iemand wegsturen terwijl hij een betere voetballer is dan de ander, maar minder past in een jeugdteam, dat is tegen mijn, en denk met mij tegen velen, zere been aan.

Uiteraard zullen er ook uitzonderingen zijn, met mensen die zich echt onmogelijk maken, zoals laatst die jongen bij Psv, of zoals Quincy bij Ajax. En die zullen wel weggestuurd moeten worden, maar dat is niet eens team gedrag, maar een kwestie van normaal gedrag.

Je hebt het goed en duidelijk uitgelegd en ik ben het volledig met je eens!
5 sterren

Vergeet je Ozbiliz niet?

19 februari 2012 om 22:01

Dan kun je net zo goed Sulejmani ook zeggen, die is op dit moment ook niet Ajax waardig.... En Anita...

19 februari 2012 om 23:33

Als je Anita niet Ajax-waardig vind ligt dat aan jou, niet aan Anita. Geweldige cvm, geen twijfelaar, speelt vooruit en kan geweldig uitverdedigen. Het uiterste van Enoh dus, dramatisch.

Vindt dit echt een goed stuk.
Denk dat ik het na het lezen van enkele andere reacties misschien wel met een Cruijff gekleurde bril heb gelezen. Maar jij verwoordt wat vele denken en zeggen, maar dan op een rustige en begrijpelijke manier.

Misschien had je ook nog wat aandacht kunnen besteden aan de vechtersmentaliteit die aangebracht dient te worden. Ik dacht dat te kunnen lezen, toen je begon over dat de jeugdelftallen alles wonnen.

Want daar wringt natuurlijk ook een groot probleem dat je terug ziet in het 1e. Bij achterstand zijn er vrijwel geen spelers die opstaan om door te vechten.

Vroeger had je mannetjes als Davids, Stam, Heitinga, Chivu. Bewust 2 uit de jeugd en 2 niet. Maar dit waren wel echte vechters. Maar als je in de jeugd alles op je sloffen wint, dan ben je het niet gewend om te vechten bij een achterstand. Daar hebben ze bij Ajax ook mensen voor nodig.

Goed stuk, maar naar mijn mening net niet compleet dus.

Ebecilio komt toch helemaal niet uit de jeugd van Ajax? Komt pas sinds 2010 uit voor Ajax. Heeft de jeugdopleiding van AZ doorlopen maar is daar afgekeurd door medische problemen en is in 2010 opgepikt bij SV Huizen door Ajax.

20 februari 2012 om 12:32

Ebecilio heeft tot zijn 16de in ieder geval voor AZ gespeeld en is na hartproblemen inderdaad afgekeurd door ons.

Hele makkelijke column dit. Paar spelertjes opnoemen die het niet gemaakt hebben en een paar die bij Ajax niet tot wasdom zijn gekomen. Dat is zo makkelijk, alleen vergeet de beste man even dat spelers zich niet niet allemaal even snel ontwikkelen. Een aantal van die talenten die zijn weggestuurd beamen notabene zelf dat ze verkeerd gedrag vertoonden. Ajax is daar echt wel mee bezig geweest maar op een gegeven moment houdt het ook een keertje op. Dat het kwartje voor die jongens op een gegeven moment dan toch valt is mooi, maar dat kan je Ajax niet blijven verwijten. Zo heeft elke club wel spelers die ze te vroeg hebben laten gaan. Soms is het gewoon de situatie en het moment die tot bepaalde beslissingen leiden.

En natuurlijk zijn er jongens die niet in Ajax 1 thuishoren op dit moment, zoals inderdaad Ebecilio, Blind en concorten. Alleen kan je ook een laatste maken met spelers die 8/9 jaar wel zijn doorgebroken als aangetrokken talent, of zelf opgeleide jeugdspeler. Ik zal even een kort lijstje maken: Stekelenburg, Van der Wiel, Hetinga, Vermaelen, Vertonghen, Alderweireld, Maduro, Sneijder, N. de Jong, S. de Jong, Van der Vaart, Eriksen etc. Aardig rijtje dacht ik zo. Tel daarbij ook nog even aangekochte talenten als Zlatan, Huntelaar, Suarez, Chivu en Maxwell bij op en je hebt een elftal dat de CL kan winnen. Feit is alleen dat je vanwege financiele redenen zulke spelers niet in Amsterdam kunt houden. Daar ligt het hele probleem. Niet bij een zogenaamd falende jeugdopleiding.

Wat namelijk ook nog vergeten wordt is dat Ajax als een van de eerste clubs in de jaren 80/90 zijn jeugdopleiding ging professionaliseren, waardoor het automatisch ook de beste spelers tot zijn beschikking kreeg. Nu heb je Feyenoord, Utrecht, Spara, AZ en Heerenveen dit min of meer uit dezelfde vijver vissen en dus heb je wel eens de kans dat talenten voor een andere club dan Ajax kiezen.

Ik snap de strekking van je stuk, er moet meer op individuele kwaliteiten worden getraind ipv het teambelang. Maar hier moet wel een balans in komen, want ook samenspel is belangrijk en men moet ook zeker niet degraderen uit de hoogste jeugddivisies want ze moeten wel op niveau blijven spelen.

Je schrijfstijl is goed en je brengt het onderwerp ook goed, alleen ben ik het niet eens met de voorbeelden. Ebecilio kan niet worden gezien als een jeugdproduct aangezien hij vooral bij AZ is opgeleid. Eerder een fout dat ze hem hebben aangetrokken.

Daarnaast was Blind in de jeugd bij Ajax sensationeel goed. Hij speelde vaak al mee in teams met jongens die 2 jaar ouder waren en het was toen volkomen terecht dat hij talent van het jaar werd.
Het feit dat hij het eerste haalde was dus ook niet vreemd alleen moet Ajax nu inzien dat hij tekort komt.

Verder zal je de 'fouten' zoals het laten lopen van Assaidi altijd blijven houden. Ook omdat spelers zich pas later doorontwikkelen. Zo liet PSV ook Huntelaar schieten bijv.
Het belangrijkste is dat het algehele niveau omhoog gaat.

Denk dat Ajax een voorbeeld kan nemen aan Feyenoord. Het huidige elftal staat bol van de zelf opgeleide spelers die allemaal bewijzen het niveau goed aan te kunnen. Mulder is een stabiele Eredivisiekeeper aan het worden. Rechtsback Leerdam doet het als omgeturnde middenvelder wel aardig maar de zelfopgeleide Janmaat word niet voor niets gehaald. Bruno Martins-indi en Stefan de Vrij zijn twee grote talenten die strijden om een basisplaats naast aanvoerder Vlaar. Ramsteijn is helaas geveld door een zware blessure maar was goed bezig. Schenkeveld maakt indruk bij Excelsior en is er volgend jaar weer bij. Nelom is één van de beste linksbacks van Nederland.

Op het middenveld speelt alleen Clasie op het middenveld met de aankopen Bakkal en El Ahmadi, maar de jong gehaalde Mokotjo pakt ook zijn wedstrijden mee. Van Haaren gaat het waarschijnlijk niet redden bij Feyenoord. Trindade de Vilhena komt eraan en heeft zijn debuut al gemaakt. In de aanval loopt er de zeer talentvolle maar ook zeer grillige Cabral rond. Als Castaignos was gebleven hadden we Guidetti niet nodig gehad. Daarnaast word Elvis Manu een grote toekomst voorspeld. Achahbar lijkt ondanks zijn geringe lengte ook een prima talent voor de spits.

Hoe komt dit dat er zoveel spelers uit eigen opleiding in het eerste elftal staan en zich razendsnel ontwikkelen? Aan de ene kant natuurlijk doordat Feyenoord geen geld meer heeft om dure miskopen te doen maar aan de andere kant toch ook door de opleiding die de afgelopen 2 jaar is verkozen tot beste jeugdopleiding van Nederland. Eigenlijk werkt Feyenoord al jaren via het gedroomde model van Cruijff. Individuele ontwikkeling van jeugdspelers staat voorop, de talenten passen zich meestal moeiteloos aan de druk en het niveau en oud-spelers als Koeman, Van Bronckhorst, Lodewijks, Makaay, Van Gastel, Brard, Hertog, Gösgens, Adriaanse, Oost, Hiele bewijzen wekelijks jeugdspelers klaar te stomen voor het eerste elftal en nationale (jeugd)elftallen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 17 juli
Manchester City is niet van plan om aan de vraagprijs voor Mateo Kovacic te voldoen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren