Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

The magic of Craven Cottage

Laatste update:

Craven Cottage is voor vele mensen zomaar een stadion, maar voor mij heeft het iets speciaals. Aan de oever van de Theems ligt in mijn ogen een fantastisch stadion. Een clubexpert over mijn sympathie voor in mijn ogen een van de meest speciale stadions ter wereld.

Voor mij zijn van die simpele Engelse voetbalstadions de mooiste stadions die er zijn. Zo’n hypermodern stadion is mooi, alles is wel helemaal perfect enzo, het heeft echt een uitstraling van een voetbalstadion, en het zal allemaal wel. Maar als je nou een keer kijkt naar Craven Cottage… Voor dat soort stadions heb je toch automatisch een zwak? Je kunt het te oud vinden, ik vind het mooi en geweldig. Spelers kunnen goals nog met de fans vieren (wat normaal is in Engeland, en eigenlijk ook normaal zou moeten zijn in Nederland, maar zolang er geen Voetbalwet is gaat dat niet…). En wat ik zo speciaal vind aan Craven Cottage, is dat als je het stadion betreedt, het even lijkt alsof je vijftig jaar terug gaat in de tijd. Dat het stadion aan de oever ligt van de Theems maakt het plaatje compleet.

Het maakt het stadion van Fulham FC de plaats voor de mooiste legendes en mythes. Zo gaat er het verhaal dat er geesten rondzweven op de ‘Johnny Haynes Stand’, de tribune die vernoemd is naar de legendarische Johnny Haynes, die achttien seizoenen uitkwam voor de Londense club. Hij speelde bijna zeshonderd wedstrijden (594) en scoorde daarin 147 goals. Ook bereikte hij het nationale elftal van de Engelsen, waarin hij achttien keer scoorde in 56 interlands. Zeer spijtig is dat hij de Premier League nooit heeft meegemaakt, hij speelde zijn wedstrijdjes op de lagere Engelse niveaus. Een andere Fulham-legende, Alan Mullery, sprak dit op de dag van Haynes’ dood:

“He was the only reason I went to Fulham as a young boy of 15 leaving school. He was my hero, the captain of England and Fulham. The word great rolls off the tongue quite easily these days but he really was. He was the best passer of a ball I have ever seen - I don't know anyone who could pass a ball as accurately. Anyone who saw him will know what a great player he was.”

Ikzelf ken eerlijk gezegd Haynes niet omdat hij ver voor mijn tijd was. Daarom geloof ik deze Alan Mullery maar al te graag. Hij was niet de enige fan van hem. Er zijn genoeg andere grootheden die met veel respect over hem praten. De Fulham-supporters hadden uiteraard ook respect voor hem. Zij waren het die aandrongen dat Haynes een eigen tribune verdiende na zijn dood in oktober 2005 (hij overleed door een auto-ongeluk). Op 27 november 2005 was het zover, hij kreeg zijn eigen tribune. Wat voormalig Stevenage Road Stand heette, droeg sinds die dag de naam van Johnny Haynes met zich mee. De tribune was omgetoverd tot de Johnny Haynes Stand. Een legendarische tribune vernoemd naar een legendarische speler. Dat zou vaker moeten gebeuren, vind ik. Waarom komt er bij PSV geen Willy van der Kuijlen Tribune? Waarom bij Ajax geen Johan Cruijff tribune? Ik zou zeggen voor PSV en Ajax (en uiteraard ook andere clubs): grijp nu nog je kans nu deze ex-voetballers nog leven. Het is toch veel mooier dat de speler de vernoeming nog zelf mee kan maken. Het kan morgen zomaar afgelopen zijn, zoals bij Johnny Haynes. Een auto-ongeluk en het was ineens afgelopen.

Hoe je het ook noemt, het blijft een legendarische tribune. Op ongeveer het midden van het dak van de tribune vind je een puntgevel waar de tekst Fulham Football Club op staat, met het logo van de club iets daarboven. Dat is een kenmerk van de tribune. Daarnaast uiteraard de oncomfortabele houten stoeltjes. Dat maakt de tribune historisch. Het is de oudste tribune van heel de Engelse Football League (het een naar oudste gebruikte stadion ter wereld). De tribune dateert van het jaar 1905! Maargoed, onkruid vergaat niet, dus de zeer oude 3571 uit 1905 afkomstige zitplaatsen ook niet, ze zijn nog steeds zo robuust als altijd. Juist dat van Craven Cottage vind ik zo mooi. Waarom zou je zoiets wegdoen voor een foeilelijk nieuw stadion? Ik snap dat het oncomfortabel is om op zo’n stoeltje te zitten, maartoch, dit is toch de charme van voetbal?

Dat een stadion zo oud is maakt het natuurlijk ook een beetje spookachtig. Zo is er een bekende mythe dus dat er geesten hebben gezeten. Iedereen die namelijk weleens op de tribune de wedstrijd heeft gekeken ziet dat er een wat enge, dus spookachtige sfeer hangt. Ze hebben het idee dat ze niet alleen naar Fulham kijken, en dat er wel is wat hulp van bovenaf zou kunnen zijn. Die hulp van bovenaf let op hun club, Fulham FC. Niemand weet wie het waren, wat ze deden, wanneer ze de aarde verlaten hebben, maar we weten wel dat ze daar zaten, om Fulham te zitten kijken.

Voor mij maakt het Craven Cottage het meest speciale stadion dat er is. Het stadion ademt uit alsof het dus nog het jaar 1837 is, maar ondertussen wordt er gewoon gevoetbald anno 2011. Met spelers voor wie de gekste bedragen worden betaald, waar coaches voor maar dan vijftien euro worden aangetrokken, waar een de hypermodernste stadions worden gebouwd voor enorm veel geld. Dan is een bezoek aan het stadion van Fulham meer dan speciaal.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het idee om een verhaal te schrijven over Craven Cottage vind ik leuk. Echter lukt het je helaas niet om die sfeer bij mij op te roepen, dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de schrijfstijl. Ik vind het niet fijn lezen. Sommige zinnen lopen niet lekker en moet ik twee keer lezen, helaas, dat doet afbreuk aan het gevoel en de sfeer die je wilt creeeren. Dus, een leuk onderwerp, maar werk aan je leesbaarheid! 3 sterren voor het idee!

12 oktober 2011 om 14:43

Keej, het is mijn eerste CE, dus zeer bedankt voor je feedback. Met drie sterren kan ik dan ook zeker leven.

12 oktober 2011 om 14:59

Dit is gewoon een goed begin als eerste Ce. Mooi, dat je een stuk gaat schrijven over een knussig, maar ook zo mooi stadion. Dat doe je in mijn ogen redelijk goed. Je geeft veel informatie over de persoon zelf, dat doe je ook goed. Alleen mis ik wat van de andere tribunes op Craven Cottage en had de inleiding misschien wat beter gekund.

Kortom een goed geschreven Ce. Vier welverdiende sterren.

Blijf vooral schrijven. Ik denk dat je nog veel meer leuke stukken kan maken. Zeker als je doorgaat met schrijven, gaan die foutjes er steeds meer uit en wordt je vanzelf beter in dit soort stukken.

12 oktober 2011 om 15:09

Bedankt voor je complimenten, een compliment krijgen van iemand met zoveel ervaring op VZ doet me veel. Dat balkje volkrijgen onder je profielfoto is niet niks. De andere tribunes had ik inderdaad ook nog wat van kunnen vermelden, alleen had ik wat last van het woordenlimiet en zijn die gewoon niet zo speciaal als de Johnny Haynes Stand. Ik moest ook voor een andere inleiding kiezen door dat woordenlimiet. Maar iig, bedankt voor alles en natuurlijk je vier sterren.

Leuke CE. Ik heb er veel van over opgestoken, dat is altijd leuk. Wel heb ik 1 ding: Doe je inleiding wat langer en probeer die wat boeiender te maken. Ik zou hier eigenlijk 4 sterren voor willen geven, maar omdat dit je 1e CE is doe ik niet moeilijk en geef ik je 5 sterren.

Hopelijk zien we nog meer stukken van je.

13 oktober 2011 om 17:48

Dankjewel! Inleiding was idd niet heel sterk van mij, zal er zeker meer aandacht aan geven volgende keren!

Ik ben laatst in London geweest bij het Emirates en Wembley. Ik wilde ook nog naar Craven Cottage en naar Stamford Bridge maar dat zou iets teveel van het goede zijn geweest. Omdat er een wedstrijd was bij Charlton Athletic in de 4e league.

Wat was dat fantastisch. Meer dan 15.000 man, ik herhaal 15.000 man in het stadion. De sfeer was ongekend echt een fantastische ervaring. Ik denk dat je bij Fulham ook zoiets heb meegemaakt meemaken.

12 oktober 2011 om 22:31

Charlton heeft een abonnement genomen op degradatie blijkbaar, op wikipedia las ik dat ze in de periode 2000-2007 nog in de Premier League speelden? Dan is die 15.000 man ook minder verbazingwekkend natuurlijk, zo'n club (met een stadion voor 27.000 mensen) heeft niks te zoeken in de vierde divisie en moet snel hun jaarabonnement opzeggen, anders degraderen ze naar de amateurs...

Over het stuk: dat vind ik niet echt bijzonder eigenlijk. Ik ben wat wijzer geworden over een clublegende van Fulham, maar bijvoorbeeld de laatste alinea zit vol rare fouten. 'waar coaches voor maar dan vijftien euro worden aangetrokken'? Je bedoelt 'meer' in plaats van 'maar' en vijftien euro vind ik toch niet bijzonder veel, het lijkt me dat je vijftien miljoen bedoelde? Wat dat betreft trouwens, Fulham heeft afgelopen zomerstop nog Ruiz gekocht voor twaalf miljoen euro, een bedrag dat een Nederlandse club zelden tot nooit uitgeeft. Ook Fulham doet mee met het grote geld.

Het stadion is trouwens niet in 1837 gebouwd (dat bedoelde je waarschijnlijk ook niet, maar zo lijkt het wel, lees die zin nog maar eens terug in je slotalinea): in 1896 werd het geopend, noem dat jaar dan gewoon, dat lijkt oud genoeg. En verder over je schrijfstijl: het is beter zo'n stuk neutraal te houden. Dat betekent dat je woorden als 'je' zoveel mogelijk moet vermijden (tenzij je specifiek één lezer aanspreekt zoals ik nu doe, maar dat doe je niet in deze clubexpert, of tenzij je citeert, maar dan is het niet je eigen taalgebruik, dus gewoon vermijden in clubexperts). Het woord 'ik' kun je ook beter vermijden, het maakt een verhaal veel minder overtuigend. Het mag natuurlijk wel als je een persoonlijk verhaal vertelt, bijvoorbeeld 'toen ik er was, gebeurde dit en dat'.

Sorry, maar ik vond dit echt niet goed genoeg. Ik geef je twee sterren, omdat ik er aardig wat door te weten ben gekomen, maar er zitten veel te veel fouten in ('waar een de hypermodernste stadions worden gebouwd'?), het leest niet prettig en zowel de inleiding als het slot waren erg matig. Het is je eerste stuk en je bent nog maar dertien, dus je stukken zullen vast wel beter worden, maar gebruik daarvoor de door de lezers hier gegeven adviezen in de reacties en lees (als je dat nog niet gedaan had) een paar met vijf sterren beoordeelde clubexperts. Dat is leuk om te lezen (dat vinden in ieder geval de andere lezers), maar je hebt zo ook een voorbeeld en kunt zo door te vergelijken met je eigen stuk de verbeterpunten zelf zien.

12 oktober 2011 om 22:46

Reken maar dat alsbijvoorbeeld PSV of Ajax op amateur niveau zou spelen er echt geen 5000 mensen in het stadion zouden zitten. Dit is gewoon heel engels. Craven Cottage is ook groter dan 90% van de stadions(incl Psv) in Nederland en ze zijn niet eens een topclub

12 oktober 2011 om 23:00

In Nederland is het überhaupt ondenkbaar dat een club binnen vier jaar drie keer degradeert. Dat is volgens mij alleen bij failliet gegane clubs gebeurd en dat is omdat die eigenlijk te klein waren en die speelden ook al in de Jupiler League, je kunt dus ook helemaal niet zeggen hoeveel mensen er bij een wedstrijd van een Nederlandse topclub in een amateurcompetitie zitten.

Verder biedt Craven Cottage volgens de officiële clubwebsite plek aan 25.700 man; het Philip Stadion aan ruim 35.000 en het stadion van PSV is dus duidelijk groter dan dat van Fulham (net als de stadions van Vitesse, SC Heerenveen en FC Twente; 33 van de Nederlandse clubs heeft dus een groter stadion dan Fulham, da's wel iets anders dan 10).

Het Franse RC Strabourg is trouwens ook achter elkaar gedegradeerd en speelt nu in de vijfde divisie (na een faillissement weliswaar, maar daarvoor speelden ze ook al in de derde divisie...), maar trok toch nog 9.813 bezoekers bij een wedstrijd in de tweede Franse amateurcompetitie... Zoveel bezoekers bij een wedstrijd op laag niveau (league Two is trouwens een profcompetitie) komt weliswaar niet vaak voor, maar is niet helemaal uniek.

13 oktober 2011 om 17:43

@ Psv-lyon

Aangezien jij een zeer ervaren en goede Ce-schrijver bent bedank ik je zeer voor de feedback. Ik zal er op letten volgende stukken en misschien kan je bij een volgende CE wat hoger beoordelen!

15 euro moest 15 miljoen euro zijn, heb het stuk zeker nog wel nagelezen maar ben over die fout heen gegaan.

Aangezien ik zelf ook Fulham supporter ben, vind ik het leuk dat er ook is wat over mijn club te lezen valt. Vaker doen! Schrijf bijvoorbeeld iets over het seizoen 2007/2008 met een bizarre ontsnapping aan degradatie. Maak het verhaal compleet door ook het vervolg na de handhaving tussen 11-05-2008 en 12-05-2010 te vertellen!! Prachtig verhaal waar weinig mensen weet van hebben! Coyw!! Twente away fucking love it!!

13 oktober 2011 om 17:45

Ik moet eerlijk zeggen dat ik van Fulham zelf niet echt een fan ben. Van het stadion wel, dat laat ik hier zo merken. Het is wel een club voor wie ik met bovengemiddelde interesse volg. Maargoed, wie weet schrijf ik in de toekomst ook nog wel iets over Fulham, we zullen zien. Iig bedankt voor de ideeën.

Wel een leuk verhaal en dat van die geesten wist ik nog niet, maak gerust nog een verhaal want zoveel lezen we nooit over Fullham

14 oktober 2011 om 13:42

Dankjewel voor de vijf sterren! Een volgend verhaal zal ik zeker overwegen!

Opmerkelijk dat het meest unieke aspect van Craven Cottage, nl de cottage zélf, geheel onbesproken is gebleven. Uiterst bizar en zelfs ongeloofwaardig. Bovendien is de Stevenage Road Stand enkele jaren geleden vrijwel geheel ontmanteld. Slechts de beschermde en monumentale facade bleef overeind en werd het interieur volledig gerenoveerd en gemoderniseerd. Niets van de binnenkant herinnert meer aan de houten voorloper. Op de zogeheten puntgevel prijkt bovendien slechts de volledige clubnaam en niet het embleem.

Craven Cottage zou het op één na oudste gebruikte stadion ter wereld zijn. Wat is dan het oudste in gebruik zijnde? Alleen al in Engeland maakten Burnley en Preston North End langer gebruik van respectievelijk Turf Moor en Deepdale.

Ik heb niet de indruk gekregen dat je ooit ook maar één stap op Craven Cottage hebt gezet en gebrekkige kennis van de Engelse taal heeft bijgedragen aan een verkeerde interpretatie van gedateerde wikipedia-bronnen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren