De broeierige zomer van 1967

In de zomer van 1967 hangt er in de straten van Turijn een broeierige sfeer die niets te maken heeft met de hitte van de augustusmaand. De geruchten hingen al enige tijd in de lucht, maar toch was deze ochtend een grote beroering ontstaan nu de voorgevoelens werden bewaarheid. Het vulde met schreeuwende letters de voorpagina van ‘’La Stampa’’: voor het astronomische bedrag van 750 miljoen lire moest Luigi ‘’Gigi” Meroni van Torino naar Juventus worden getransfereerd.

De wedstrijd Internazionale - Torino had bevestigd wat iedereen al wist: Meroni was dé nieuwe Italiaanse ster. Het was een episch duel geweest tussen Giacinto Facchetti en Meroni, de beste verdediger van Europa versus de artiest. De 1-2 overwinning op het Inter van coach Helenio ´´Catenaccio´´ Herrera had een einde gemaakt aan het jarenlange thuisrecord van de Nerazzurri. De winnende lob van Meroni had Italië wekenlang in verrukking gebracht. Juventus-preses en Fiat-eigenaar Agnelli had het toen geweten: Meroni alias ´´la Farfalla Granata´´ (de purperen vlinder) moest de nieuwe aanvalsleider van Juventus worden. De sluwe preses van de Oude Dame had ingepraat op Torino-voorzitter Pianelli en deed een aanbod wat niet geweigerd kon worden, 500 miljoen ineens en 50 miljoen in de vijf volgende jaren.

Paolo had nog niet bedacht wat je met zo een bedrag allemaal kon doen. Zwijgend was de Toro-fan uit de fabriek gekomen. Roerloos en woedend zat hij aan de keukentafel terwijl zijn vrouw Marina hem zachtjes over zijn hoofd streelde. Hij wist niet wat hij op dit moment erger vond, de transfer van Gigi of de goedbedoelde liefkozingen van zijn echtgenote. In vertwijfelde woede dreunde zijn vuist op tafel: het mág gewoon niet gebeuren… Maar hij kon schreeuwen, huilen of vechten , tegen de 750 miljoen van Agnelli kon hij nooit op. Marina keek met een ongeruste blik naar haar man. Hij was een rustige man en een eerlijke en harde werker, maar hij kon geweldig kwaad worden als hij het idee had dat hem onrecht werd aangedaan. De dorre blik die haar man op haar wierp deed haar rillen toen hij de woorden prevelde: ‘’We zijn gewoon verdoemd Marina, verdoemd.’’ Het zouden profetische woorden worden maar al zou hij die verschrikkelijke waarheid op dat moment geweten hebben ben ik er niet zeker van of hij dat overleefd zou hebben.

In stilte at Paolo van de kip op die zijn vrouw hem had voorgezet. De herinneringen sneden door zijn ziel. Meroni had een golf van nieuwe hoop in Turijn gebracht. Hij had lak aan het establishment en was hét icoon van de progressieve golf die ook Italië overspoelde. Doordat hij weigerde zijn lange Beatles-haar te knippen was hij geweigerd bij het Italiaanse elftal. Hij droeg flamboyante kleding en las ingewikkelde boeken. In zijn vrije tijd schilderde hij zijn zelfportretten en fameus waren Meroni´s schilderijen van zijn geliefde Christiana waarbij haar ogen ontbraken en zijn redenering daarover: ´´te mooi om op het canvas te zetten´´. Maar bovenal was Gigi een briljante voetballer, een dribbelaar die zijn tegenstanders keer op keer tot wanhoop dreef, de man die altijd onmogelijke doelpunten wilde maken en nooit lelijk scoorde. De George Best van Italië. Voor Meroni was voetbal kunst…

In de avond wordt Paolo opgeschrikt door een aanzwellend rumoer van buiten. Als hij verbaasd de voordeur opent wordt hij meegezogen met duizenden voorbijtrekkende mensen, de emotionele nacht in. De Toro-tifosi stromen die avond bijeen. Stampend, schreeuwend en huilend daveren ze door de straten van Turijn. De menigte steekt angstaanjagend af tegen de donkere hemel. Turijn kookt. Meroni kan niet weg, mag niet weg en gaat niet weg. Het saamhorigheidsgevoel groeit tot grootse hoogten. In mars gaan ze langs de huizen van Pianelli en Agnelli en eindigen voor de poorten van de Fiat-fabriek. Daar aangekomen gebruiken de tifosi hun laatste troef. In de Fiat-fabrieken (waar de meerderheid aanhanger van Torino is) zal niet meer gewerkt worden totdat de transfer van Meroni is afgebroken.

Agnelli is onder de indruk van de mars en vooral angstig geworden van het dreigement dat men zal gaan staken. Zelfs zijn eigen krant ‘’La Stampa’’ (eigendom van Fiat) spreekt schande van de transfer en lijkt zich achter de Toro-tifosi te scharen. Agnelli is zakenman genoeg om te zien dat deze transfer hem veel schade zal berokkenen en bovendien zijn imago (en dat van Fiat en Juventus) geen goed zal doen. Hij blaast de transfer af. De euforie bij de Toro-tifosi is ongekend. Wekenlang gaat Paolo met een uitbundig gemoed naar zijn werk en het gekibbel met de Juventini is ouderwets gezellig. De vloek is vergeten, de grote ster van Torino is behouden, de zon schijnt weer. Echter, het lot zou anders beschikken. Maar niemand zag de donkere wolken die zich samentrokken boven de hemel van Turijn.

Na de verhitte zomer is Torino op weg naar de eerste Scudetto sinds de vliegtuigramp van 1949 waarbij ‘’il grande Torino’’, het fameuze kampioenselftal van ‘’il capitano’’ Valentino Mazzola zo plotseling de dood vond. Op 18 oktober 1967 viert de selectie van Torino de 4-2 overwinning op Sampdoria in een restaurant in Turijn. Laat in de avond verlaat Meroni het restaurant en gaat op zoek naar zijn geliefde Christiana. Hij zal haar nooit vinden. De Fiat 124 coupe slingert hem meters door de lucht, precies voor de moordende wielen van een uit de tegenovergestelde richting komende Lancia Appia die hem vijftig meter meesleurt. Op 18 oktober 1967 verlaat de ziel het verbrijzelde lichaam van de 24-jarige Luigi ‘’Gigi’’ Meroni, alias ´´la Farfalla Granata´´ (de purperen vlinder), de man van 750 miljoen lire, briljant voetballer, schilder en stijlicoon. Turijn huilt opnieuw. Er is veel wat ik jullie in dit beperkte stuk niet over Gigi kan vertellen maar tot op de dag van vandaag scanderen de tifosi van Torino zijn naam als het voetbal weer eens niet om aan te zien is. Het is een wanhopige schreeuw naar het verleden en deze legende, naar de man die altijd mooi scoorde. En zo fladdert de purperen vlinder nog altijd door Turijn.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 21 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door mostylowow)

Leuk stuk, makkelijk te lezen en een goeie lengte. Ik had nog nooit gehoord van de speler dus ik vond het wel leuk om het te lezen.

Geniaal, ontzettend veel boeiende informatie wat het leuk maakt om het helemaal uit te lezen, bravo!

Geen woorden voor...
*****

Boeiend stuk, weer es wat anders dan die Feyenoord en Ajax Ce's. Goed opgebouwd met veel interessante informatie waardoor het lekker weg leest. Mijn complimenten!

Leuk om zo een verhaal te weten.

Brok in mn keel zeg, wat een leed hebben de toro-tifosi gekend.

prachtig geschreven en ik wacht met smart op een volgend kunstwerk. voor mij ben jij de Luigi ‘’gigi’’ Meroni van de Clubexperts!

Ik heb nu twee stukken over Torino gelezen en beide hebben ze mij geboeid van begin tot eind!

Echt goede stukken en wat een historie heeft Torino. Helaas zijn beide stukken die ik nu gelezen heb allebei negatief (vliegramp + deze) maar het lezen is er zeker niet minder door.

Goede schrijfstyle, leest lekker weg en houdt continu mijn interesse. Ook nu weer een nieuw iets wat ik over Torino te weten ben gekomen. 5*

Ik wil iets zeggen, maar ik weet niet wat. Ik hou het bij 'wauw', omdat er geen woorden zijn waarmee ik het anders onder woorden kan brengen. Wauw. La mia più grande ammirazione, mijn grootst mogelijke bewondering.

wat is dit goed! Ik heb er kippenvel van, ik werd net als vorige keer weer helemaal meegezogen in je verhaal. Zoals Duchty als eens heeft gezegd, hier moet je echt wat mee doen.

Het is mooi geschreven, maar nog niet zo heel lang geleden stond er in de VI een artikel over Torino, met in het bijzonder Meroni. Deze CE vertoont toch opvallend veel gelijkenissen met dat artikel (met name de laatste alinea).

26 november 2010 om 15:54

Toch bedankt voor het complimentje. Even voor de duidelijkheid: niets uit deze CE is gekopieerd of wat. Ik ken het desbetreffende stuk niet maar waarschijnlijk komen enkele feiten dan overeen als jij dat zegt, ik heb de info van het internet, daar staan enorm veel dezelfde verhalen vaak alleen over het ongeluk. Daarom heb ik dit nu juist Meroni tot leven willen wekken in dit stuk.
Ik wil alleen even zeggen dat ik het zelf heb geschreven en omdat het aardig wat tijd kost wil ik niet dat mensen denken dat het gekopieerd is of iets dergelijks.

Maar wel bedankt voor je reactie, zoals iedereen overigens, het geeft mij vertrouwen om nog een keer iets te schrijven.

Ik heb dat stuk in VI ook gelezen maar heb niet het gevoel deze clubexpert veel overeenkomsen kent met dat artikel. Dat artikel ging over een grote fan van Meroni die, ironisch genoeg, de auto bestuurde die Meroni aanreed.

Ik lees altijd met veel plezier van deze historische stukken en was dan ook uitermate verheugd zo een artikel hier aan te treffen. Complimenten voor deze clubexpert!

26 november 2010 om 16:52

Bedankt voor de bijval en het verdedigen van mijn integriteit. Ik vind het erg vervelend als mensen zouden denken dat mijn stukje was gejat maar kan mijzelf moeilijk verdedigen omdat ik het vi stuk niet ken. Over de transfer van Meroni is heel weinig bekent (omdat ie niet doorging waarsch), dus het leek mij al sterk dat er veel overeenkomsten zouden zijn. Ik vind het overigens erg leuk dat jij (en anderen) zo positief zijn.

26 november 2010 om 18:05

Komt omdat er bij een andere CE dit wel het geval is, vandaar dat mensen nu wel erg wantrouwig zijn!

Echt een fantastisch stuk, niet normaal, hoe kun je zoveel kennis hebben van allerlei dingen ?
Echt super mooi, zeker weten 5 sterren en zoals je in mijn profiel kunt zien, ik heb ook een zwak voor 'Il Grande Torino'. Ik heb veel reportages etc. gezien op tv over dat vliegtuigongeluk, echt niet normaal. Een van de grootste clubs uit de historie van het voetbal en tegenwoordig is er niks meer van over. Ik vraag me altijd af wat er met de club was gebeurd als dat vliegtuigongeluk nooit was gebeurd, dan hadden ze zeker weten al 20 titels in de prijzenkast gehad.

Zeker weten 5 sterren voor jou, ik wil alleen een ding vragen, ik dacht dat voetbalzone altijd wou dat een stuk actueel moet zijn, maar dat is het toch niet echt ?

Er is veel wat ik jullie in dit beperkte stuk niet over Gigi kan vertellen

Zou je mij alsjeblieft een plezier doen en nog meer vertellen over Gigi in een volgend stukje? Jij bent echt een genie. Heb wederom genoten van je tekst! R-e-s-t-e-c-p.

Mooooi je vorige stuk vond ik al goed maar deze is misschien zelfs nog beter :D

Ik vind je schrijfstijl echt geweldig. Het leest zo makkelijk en het boeit zo.
Ook inspirerend, omdat we het over Torino, dus italiaans voetbal hebben. Zelf maar eens mijn clubje onder de aandacht brengen. Net als de Torino tifosi geen fans van Juve.

Wow. Eigenlijk zoals de rest hier, heb ik er geen woorden voor. Geniaal geschreven. Kreeg er kippenvel van. Dit zijn de Ce's die ik graag lees. 5 sterren meer dan verdiend.

Zeer mooi stuk.
Heb er geen andere woorden voor.
5 sterren.

Ik heb eindelijk weer een echt CE gelezen! Dankjewel!

*****

Je laatste stuk was geweldig, maar dit is nog veel beter!
Ik wilde ook een CE gaan schrijven over een dergelijke gebeurtenis, maar zie hier direct vanaf...
Je hebt nu al 2 stukken geschreven waarbij niemand in de buurt kan komen!
Bedankt voor het genieten!

Prachtig stuk over alweer een tragische gebeurtenis bij Torino. Het lijkt wel alsof er een vloek rust op Torino, iedere keer dat er iets moois gebeurt gebeurt er vlak daarna weer een ramp. Blijkbaar is het de club met het mooiste tenue van Italië niet gegund langere tijd te triomferen.

Wat een geweldig stuk! Duidelijke 5 sterren!

p.s. Kan iemand a.u.b. de 1 ster van de zielige reactie hierboven verwijderen, want dit stuk verdient gewoon de volle 5 sterren en als 1 iemand zielig om aandacht gaat vragen door 1 ster te geven vind ik dat het verwijdert moet worden.

Wat een Stuk elke keer word ik weer voetbal emotioneel. Geweldig stuk iedereen zal je wel 5sterren moeten geven

Niet te geloven, dit is it.. dit is wat ik wil lezen. Ik geef jou niet 5 maar 50 sterren, zonder gein beste CE ooit gelezen, ik werd gewoon emotioneel tijdens het lezen van dit stuk. Ik heb nu ineens heel ander gevoel als ik aan Torino denk, dankjewel voor je tijd en moeite respect gozer!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Torino

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Empoli12-4
12.Torino111
13.Sassuolo110
14.Udinese10-2
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
A. SanabriaAanvaller102
T. PobegaMiddenvelder82
A. BelottiAanvaller51
V. SavićKeeper100
M. PjacaAanvaller52
C. AnsaldiVerdediger70
BremerVerdediger91
Voor de complete selectie: Clubpagina Torino.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Torino.

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Liverpool lijkt voorlopig af te haken in de strijd om Kingsley Coman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren