Jullie willen het helemaal niet meer dan wij

Woensdag, 25 augustus 2010 om 00:08 door Ajacied023

Er zijn duidelijk overeenkomsten te vinden tussen de lichamelijke effecten van prille verliefdheid en het besef dat een zeer belangrijke wedstrijd als die van aanstaande woensdag tegen Dynamo Kiev nadert op het lichaam van een jonge volwassene als het mijne. Ik balanceer constant tussen hoop en vrees, giechel zenuwachtig in het rond en wordt euforisch bij het horen van de Ajaxmars. Toegegeven, dat laatste punt heeft met verliefdheid niet veel te maken. Maar wel met hartstochtelijke liefde voor mijn club.

Sinds de eerste wedstrijd in Kiev voel ik een zelfde soort zenuwslopende spanning in mijn buik die zich meester van me maakt als ik net heb aangebeld bij mijn grote liefde. Zit mijn haar wel leuk genoeg? Vindt ze wel dat ik lekker genoeg ruik? Het zijn vragen die op zo’n moment onontkoombaar door mijn hoofd schieten. Zeker weten dat ik, naar aanloop van het in een stijf uitverkochte Arena te spelen duel tussen mijn club en de Oekraïense club van Andrei Shevchenko, Artem Milevsky en miljoenenaankoop André, een soortgelijke slopende onzekerheid zal gaan ervaren. Kan Toby Alderweireld (als hij al speelt) zich wapenen tegen scherpschutter Shevchenko? Weet Ajax weer eens de nul te houden in Europa? En wat gebeurt er als dat niet lukt en Dynamo Kiev als eerste scoort?

Eén ding is duidelijk: mijn Ajax-hart klopt als nooit tevoren. En als je kijkt naar de omstandigheden rond deze wedstrijd is dat eigenlijk niet zo gek. Het is immers alweer een tijdje geleden dat Ajax zo dichtbij was bij een terugkeer in het belangrijkste voetbaltoernooi van Europa. Menig Ajacied hunkert naar die zes wedstrijden op het hoogste podium en daarbij komt nog eens dat dit duel ook in financieel opzicht wel eens van levensbelang zou kunnen zijn. Die extra omzet (geschat op zo’n 25 miljoen euro!) kan Ajax namelijk ontzettend goed gebruiken.

Het salarishuis van Ajax is ondanks enig getimmer aan de weg nog steeds ingericht op basis van een jaarlijkse deelname aan de Champions League. Aangezien Ajax echter al een flinke poos geen kampioen is geworden, neemt het eigen vermogen van de club dan ook in rap tempo af. Het is natuurlijk makkelijk om het bestuur en Marco van Basten hiervan te schuld te geven (en dat gebeurt dan ook regelmatig), maar feit is dat deze ellende daarnaast vooral een gevolg is van een compleet veranderd krachtenveld op de Europese voetbalvelden. Zo boeken Dynamo Kiev en concurrent Shaktar Donetsk geregeld internationale successen op een manier waarop de Nederlandse clubs op dit moment geen enkel uitzicht hebben.

Een club als Dynamo met een, in vergelijking met Ajax, maar matig gevulde prijzenkast en internationaal aanzien, kan namelijk beschikken over financiële middelen waar wij Amsterdammers alleen maar van kunnen dromen. Met een begroting van rond de honderd miljoen euro kunnen de Oekraïners een stuk slagvaardiger handelen op de transfermarkt en mede hierdoor is Dynamo de laatste jaren een vaste gast op de voetbalfeestjes die wij in Amsterdam vooral zijn misgelopen. Natuurlijk spelen pech en een gebrek aan structuur en helder beleid ook een grote rol, maar Ajax, en ook PSV, FC Twente en AZ, vinden gewoon maar moeilijk aansluiting bij ploegen als Dynamo die het grote geld wel tot hun beschikking hebben. Daarmee wil ik de prestaties van die clubs overigens niet bagatelliseren; duidelijk is dat geld geen garantie is op succes en dat een dikke portemonnee alleen wanneer gekoppeld aan goed beleid kan verklaren waarom clubs als Dynamo en Shaktar het ook in Europa de laatste jaren zo goed doen.

En juist daarom is het duel van woensdag in mijn optiek zo razend interessant. Misschien ben ik nu stevig aan het overdrijven, maar ik zie de tweestrijd tussen Ajax en Dynamo als een moderne versie van het gevecht tussen David en Goliath. En in tegenstelling tot hoe de verhoudingen in onze vaderlandse competitie vaak liggen is Ajax zelfs met de 1-1 uit de heenwedstrijd op zak de underdog in deze wedstrijd, de David van de twee. Het past niet echt bij een Ajacied, een dergelijke bescheidenheid, daar ben ik me heus wel van bewust. Maar ik durf in dit soort duels echt niet meer arrogant of al te zelfverzekerd te zijn. Het is de afgelopen jaren al te vaak fout gegaan. Ik hoop dat dit besef ook bij de Godenzonen, om maar even in mythologische termen te blijven spreken, voldoende aanwezig is.

Wellicht ben ik maar een bazelende romanticus met dit geraaskal over liefde en strijd. Wellicht is er helemaal geen sprake van voor verliefdheid kenmerkende gevoelens, want mijn verhouding met Ajax lijkt meer op een stabiele doch emotionele relatie voor de lange termijn. En wellicht is er geen sprake van een ongelijk gevecht, omdat de selecties van Dynamo en Ajax elkaar kwalitatief gezien maar weinig ontlopen. Maar vast staat dat mijn relatie met Ajax wel weer wat van de spanning, die de komende ontmoeting met Dynamo met zich meebrengt, kan gebruiken. Ik zal er dan ook met volle teugen van genieten!

Mijn excuses aan de puristen onder de lezers op Voetbalzone; een echt controversiële mening of duidelijke lijn zal zich in deze editie van mijn Clubexpert-stukje niet meer openbaren. Ik heb eigenlijk maar één boodschap vandaag en dat is de volgende: mede-Ajacieden en anderen die mijn club een warm hart toedragen: veel plezier en sterkte toegewenst! Laten we hopen dat Ajax, ook voor het aanzien van het Nederlandse voetbal, Dynamo aanstaande woensdag een illusie armer maakt. Want samen met meer dan vijftigduizend andere schreeuwende voetbalsupporters zal ik die Oekraïners met heel mijn ziel en zaligheid proberen duidelijk te maken dat wij toch echt de ploeg zijn die, in tegenstelling wat Maxym Koval beweert, deelname aan de Champions League het meeste wil!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 18 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door ujm123)

Morgen in de Arena gaat het echt een gekkenhuis worden! Ik hoor van iedereen al dat ze helemaal uit hun dak zullen gaan. We gaan er gewoon een gigantisch feest van maken!

Maakt niet uit tegen wie we zouden spelen we gaan ze als publiek omver blazen zodat Ajax de bal alleen nog maar hoeft binnen te rollen!

In de Arena is al een lange tijd niet meer gewonnen, geen reden omdat nu wel toe te laten!

Goed stukje!

26 augustus 2010 om 15:56

Wat een gekkenhuis was het inderdaad! We hebben gewonnen! Gefeliciteerd jongens.

Wat was het publiek fantastisch zeg, echt een bevestiging van de titel hierboven: ''jullie willen dit helemaal niet meer dan wij''.

Heerlijk stuk! Ik heb er nu nog meer zin in, zover dat al kon! Bedankt!

Iedereen die het stuk leest, dank u zeer!

Een kleine opmerking: in de laatste zin ontbreekt 1 keer het woordje tot. Zonde, heb de redactie nog gemaild maar helaas, hij is er doorheen geglipt.

Zin in vanavond mensen!

Niet het beste stuk wat ik hier gelezen heb, maar zeker ook niet slechtste. Wat ik jammer vind is dat je niet kritisch op Ajax durft te zijn. Want de schuld van de sportieve en financiele teloorgang op het veranderende karachtenveld op de Europese velden is wel heel erg gemakkelijk.

Natuurlijk hebben andere competities meer geld te besteden, maar Ajax heeft na de jaren 90 zelfs in de nationale competitie niet meer kunnen waarmaken terwijl zij daar tch echt degene zijn met het meeste budget. Wat dat betreft zijn zij toch de Real Madrid van de Eredivisie. Ik denk toch dat er beleidsmatig wat fout is gegaan bij Ajax.

Verder wens ik Ajax heel veel succes vanavond en hoop ik dat ze met 3-0 winnen ofzo. Gewoon een keer een lekkere Nederlandse overwinning als voorbode op een succesvolleavond donderdag. Zodat wij dit jaar flink wat punten kunnen gaan halen.

25 augustus 2010 om 09:34

Klopt er is zeker beleidsmatig wat goed fout gegaan, ze hebben namelijk bijna elk jaar een begroting op gesteld rekeninghouden met CL voetbal dat is tot een jaar of 2004 goed gegaan toen er ook elke keer CL voetbal is gehaald, daarna werd de CL niet gehaald en is Ajax in de geldproblemen gekomen.

Dus het een heeft wel zeker met het ander te maken.
En inderdaad laten we hopen dat het een mooie woensdag en donderdag worden voor het Nederlandse voetbal.

25 augustus 2010 om 15:43

Ik begrijp wel waarom hij hier niet de moeite neemt om de schuld ergens te leggen van het wanbeleid. Dit stuk gaat over het gevoel wat door onze aderen giert, niet over wat er allemaal mis gegaan is de laatste jaren. Er valt van alles te zeggen over het wanbeleid van Ajax en dat doen wij Ajacieden ook regelmatig maar niet hier en nu. Vandaag gaat het over Ajax-kiev, het belang van deze wedstrijd en wat het bij ons los maakt.

27 augustus 2010 om 22:02

Capototti, bedankt voor het volledig begrijpen van mijn opzet!

Je laatste zin is erg lang Voor de rest, mooi geschreven(elke Ajacied vindt dit mooi hoop ik) en ik kan mij helemaal terugvinden in het gevoel van onzekerheid. Ik stond vanochtend om 5:45 naast mijn bed na een nare droom(3x raden wat dat was) en heb sindsdien nu 4 bakken koffie op. Ik kan aan de ene kant niet wachten tot vanavond, aan de andere kant wil ik er niet heen. Ik heb goede hoop in een goede afloop, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Veel succes, ik ben erbij vanavond!

Fantastisch stuk om te lezen. Je slaat wat mij betref de spijker op de kop. Wat ik vooral positief vind is dat je nu eens niet de schuld bij Ajax legt. Dat wordt al zo vaak gedaan, altijd ligt het aan Ajax. Maar zoals in elke branche kunnen concurrenten sterker worden en daar is Ajax mede de dupe van geworden

25 augustus 2010 om 15:10

''zoals in elke branche kunnen concurrenten sterker worden''

Zoals in elke branche is het aan het bedrijf om haar marktpositie te bhouden en of te verbeteren. Slimmer zijn dan de concurrenten en een goede basis voor de toekomst te leggen. Dus het is wel de schuld van gevoerde beleid van Ajax de afgelopen jaren. Zij hadden beter in moeten spelen op de markt zoals die er was en dan hadden zij (zeker in Nederland) een betere marktpositie kunnen hebben.

25 augustus 2010 om 15:32

Maar er zijn ook externe factoren waar je geen invloed op hebt. Kijk naar Vitesse. Zonder dat je ook maar iets doet heb je er een (potentiele) concurrent bij. Ik ben het met je eens dat Ajax haar marktpositie moet behouden en verbeteren, en ik ontken ook niet dat Ajax fouten heeft gemaakt in het verleden, maar de fout ligt niet alleen bij Ajax. En die indruk heb ik soms wel dat alles maar aan Ajax ligt.

Goed stuk, wij verdienen gewoon om in de Champions League te gaan na 4 jaar geen CL. Vanavond wordt het gewoon 3-0, 2 Suarez en 1 x El Hamdaoui.

Mooi stuk, ik reageer vrijwel nooit op een stuk van een clubexpert, maar neem nu maar eens de moeite

Ik vind het een mooi stuk, mooie opbouw en structuur. Ik had het gevoel wat jij in de 3e alinea beschrijft ook tijdens het duel NAC - Twente vorig seizoen, dat heb je mooi beschreven en ik denk dat vele andere ajacieden hetzelfde gevoel hebben.

Een heel mooi stuk.

Ik vind het echt heel mooi dat je het vergelijkt met aanbellen bij je grote liefde..
Ik moet je vertellen, zo heb ik het ook gevoeld, toen ik voor het eerst als kleine jongen naar mijn eerste open dag ging.
En de spelers niet eens durfde te vragen voor een handtekening.
Het was een spanning die ik nooit meer vergeet..
Dezelfde spanning die ik 8 maanden terug ook voelde toen ik voor het eerst aanbelde bij mijn grote liefde (na taloze kalverliefdes..)
Ik herkende die spanning toen terug.
Helaas is dat uit geraakt maar ze is nog steeds mijn grote liefde en dat weet zij ook, misschien komt het goed.
En dat heb ik met Ajax ook, het gaat al jaren wat minder met onze club maar de liefde blijft.
Al jaren geen kampioenschap of CL meer, maar nog steeds even trots op de club.
Ik zie mer er zelf in terug wat jij daar schrijft..
Doet me veel!

Helaas kan ik wegens en zware blesure niet bij de partij zijn, en moet ik hem hier thuis op de bank kijken en weten dat mijn vrienden daar achter het doel zit, plaatsen op de F-side.
vervelend om te weten, maar het maakt alles goed dat ik in ieder geval de wedstrijd zie!
HEB ER Onwijs Veel ZIN In!
En ik kan niet meer wachten!

Voor het eerst in 4 jaar weer terug op het hoogste niveau, het niveau waar onze club gewoon thuis hoort!

Ik gok en hoop op een mooie 2-1
1-0: Suarez
2-0: El Hamdaoui (op aangeven van Suarez)

Heel mooi stuk, mijn compliment en 5 sterren heb je!

27 augustus 2010 om 16:36

Haha, je hebt ook nog bijna gelijk gekregen! Alleen was de 2-0 van El Hamdaoui op aangeven van Sulejmani..

Je beschrijft heel mooi en precies hoe ik me voel als fanatiek Ajax supporter. Ongekende zenuwen gieren door mijn lijf, veel heftiger nog dan op de dag van de Wk-finale. Vandaag moeten we winnen en niemand wil dit meer dan ik!

Niet alleen Ajacieden zijn vandaag zenuwachtig. Ik als Hagenees voel het ook in mijn pens. Voor Feyenoord, voor Ajax, PSV en zelfs voor Utrecht, hoe klein hun kans dan ook is. Braga deed gister fantastische zaken voor Portugal, Nederland kan niet achterblijven. Ajax strijdt vanavond niet alleen voor Ajax en Amsterdam, maar voor heel Nederland. En ik zal voor ze juichen.

25 augustus 2010 om 18:13

Sluit ik mij volledig bij aan. Toch zegt iets in mij dat het fout zal gaan een rode kaart vroeg in de wedstrijd. Of scheidsrechterlijke dwalingen. Geen idee wat, maar ik ben heel erg bang dat de jonge Ajacieden onder deze inmense druk zullen bezwijken. Hopelijk heb ik het mis en wordt het gewoon 3-0!

Komop Ajax, als het niet voor jullie zelf is. Doe het dan voor alle andere supporters die fan zijn van een Nederlandse club.

een heel goed stuk ik hoop dat je er meer gaat schrijven( stuur dan effe een bericht )
Ik denk vanavond 2-0 en hoop het ook.

Topverhaal, uit mijn hart gegrepen.

25 augustus 2010 om 18:50

Echt hé, ik heb er ook van genoten!
Het deed veel met mij, omdat ik mezelf er in terug zag, kijk maar een paar reacties terug

Prachtig stuk, en laten we met z'n allen hopen dat Ajax weer eens de CL haalt !

Leuk verhaal kerel, haha en dat over één wedstrijd. Normaal schrijven mensen een kleiner verhaal over iets veel groters. Ik vind het een leuk verhaal, ook al hoop ik op een overwinning van Kyiv. Maar zou het Ajax wel gunnen na al die wanprestaties in de voorrondes van de CL.

30 augustus 2010 om 00:47

hoezo hoopte jij op een overwinning van kiev ?
sportieve jongen ben je respect .
niet dus ! wij als Amsterdammers wouden ook dat onze aartsrivaal feyenoord won van genk.
en waarom omdat landliefde voor gaat op clubliefde .

totaal geen recpect jammer hier baal ik van.

30 augustus 2010 om 01:51

Is het een verplichting om Ajax te steunen? Nee..

Daarnaast gaat het jou niets aan waarom ik op een overwinning van Kiev hoopte. Dat heeft niets met landliefde te maken, de enige respectloze persoon ben jij met je zogenaamde preek die je me geeft over landliefde.

30 augustus 2010 om 13:17

is het respect loos als ik tegenwoordig commentaar heb op een artikel ?
wow grapjas.
er is natuurlijk geen verplichting, dat hoor je mij ook niet zeggen.
maar ik vind je een zwak persoon als je het nederlands voetbal niets gunt.
of was je nu een buitelander ?

En dan is het zover!
We zijn erbij!!
Na 4 ellendige jaren zijn we er gewoon weer bij!
Ajax hoort hier thuis!
Trots op me club!!

1 (L) Afca

we zijn der bijj heerlijk zeg geweldig stuk 5 * voor jou geweldig stuk

Prima stuk, maar gozer, doe je ogen eens open en kom uit die voetbalschelp. Er zijn zoveel belangrijkere dingen dan tegen een balletje aantrappen.

26 augustus 2010 om 13:39

Het gaat niet om een voetbalschulp, maar om een voetbal hart. En zoals je weet kan je je hart niet zomaar inwisselen.

26 augustus 2010 om 16:36

Je ziet mijn punt niet, maar toch bedankt voor je reactie.

27 augustus 2010 om 15:48

Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven. Daar kun je het niet mee eens zijn, natuurlijk.

Bovendien ben ik benieuwd welke belangrijkere dingen jij dan bedoelt.. Scholing? Liefde? Werk? Levensgeluk? Politiek?

En waarom ga je ervan uit dat die zaken aan mij voorbij gaan? Want ik kan je verzekeren dat dat ik geen van de gevallen zo is.. Dat jij van achter je scherm kunt oordelen over mij vind ik eigenlijk best knap. Ik zou het bij jou niet kunnen.

27 augustus 2010 om 18:30

Heb je helemaal gelijk in. Mijn reactie suggereert inderdaad dat ik van achter mijn scherm de inhoud van jouw leven beoordeel. Dank voor het bewijzen van mijn ongelijk! Het is ook niet zozeer een reactie tegen jou, als een algemene frustratie van mij over de domheid en onbewustheid van de gemiddelde aardbewoner.

27 augustus 2010 om 19:27

Ach, ik had ook een oordeel klaar over jou, namelijk dat je vast niet redelijk zou reageren op mijn bericht. En dat oordeel klopte ook niet, dus laten we het maar quitte noemen!

No problemo in ieder geval.

Leuk stuk. 4* Ik herken wat betreft liefde en verliefdheid voor je club mijn liefde voor Arsenal hierin terug. Maar de spanning die ik gister had voor de wedstrijd was ook niet normaal. Gelukkig heeft Ajax gewonnen. En kunnen we naar de Arena voor Champions League

Ik denk dat bijna iedere ajaxfan zich zal kunnen vinden in jou stukje, althans ik wel...wat een wedstrijd gister...weer 10 jaar van mijn leven hahahha

Natuurlijk 5 sterren

Iedereen, bedankt voor de reacties en voor het lezen! Ik ben nog steeds lichtjes in extase, wat een sfeer zeg in en rond de Arena na afgelopen woensdag. We gaan Real en AC gewoon pakken de komende tijd, mark my words!

Inderdaad, realiteitszin is weer compleet verdwenen haha.

Zeer goed stuk! Heb het in één keer uitgelezen. Ik vraag me alleen af hoe je aan die geschatte 25 miljoen komt? Niet aanvallend bedoeld, maar wat is je bron? Ajax heeft nu 9 miljoen binnen en kan daar nog wat bijkrijgen, maar 16 miljoen extra lijkt me wat veel. En dat dacht ik al voordat we bij Real en AC werden geloot, dus los van dat feit.

Toch een heel goed stuk, 5*!

27 augustus 2010 om 16:53

Hey Bonevacia, thanks! Ik geloof dat of Slop of Van der Boog met deze schatting naar buiten is gekomen ergens in de afgelopen week. Ik ben nogal druk ah werk dus kan het even niet opzoeken. Maar heb het getal uiteraard niet verzonnen.

Voel me overigens totaal niet aangevallen hoor.

27 augustus 2010 om 16:57

Oh gelukkig maar, want als tegenwoordig iemand vraagt: 'wat is je bron?' klinkt het in veel oren als een bedreiging in de trant van 'wat kraam jij voor onzin uit?'. Maar als Slop of Van den Boog met deze getallen is gekomen zal er wel een kern van waarheid inzitten. Ik dacht zelf ook ergens gelezen te hebben dat het totale bedrag geschat zou worden op 15 miljoen met bonussen van winst, gelijk etc. De tv-gelden zullen nu wel wat omhoogschieten, want wie wil nu niet Ajax- Real of andersom zien!? Ook de kaartverkoop, daar weten we nu zeker van dat het uiverkocht is (was het zoiezo al denk ik).

27 augustus 2010 om 16:59

Ja, inderdaad dat is best wel veel. Maar er gaan natuurlijk meer fans komen, waardoor dus ook meer wordt verkocht in de Ajaxfanshop. Televisie en reclame geld levert ook veel op denk ik. Ach ja, ik ben allang blij met 13 miljoen.

Leuk stuk, meer kan ik er niet over zeggen, omdat er niks op aan te merken is. 5 sterren!

27 augustus 2010 om 17:02

Inderdaad, 13 miljoen is ook lekker. Ik gok zelf het totale bedrag op zo'n 17 á 18 miljoen, maar 25 miljoen lijkt me iets aan de hoge kant.

Goed stuk! Leest fijn.

''zit mijn haar wel leuk genoeg? Vindt ze wel dat ik lekker genoeg ruik? Het zijn vragen die op zo’n moment onontkoombaar door mijn hoofd schieten''

Vergelijking gaat helaas niet op. Jouw vrouwelijke flirt zal waarschijnlijk meer in jouw interesseren als Ajax in haar supporters.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2737
2.Vitesse2514
3.PSV2315
4.Feyenoord2212
5.FC Twente1810
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
Q. PromesAanvaller104
A. OnanaKeeper100
D. TadićAanvaller107
L. TraoréAanvaller107
AntonyAanvaller94
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 1 december
Tottenham Hotspur heeft geen interesse om Christian Eriksen terug te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren