Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

6+5, een verademing voor het voetbal

Laatste update:

Champions League. De top van het internationale clubvoetbal verzamelt zich voor de kwartfinales en ik zit voor de buis. Ik zet mijn TV op Sport 1 en zie tot mijn grote verbazing weer eens Kees Jansma de voorbeschouwing doen. Willem van Hanegem geeft de analyse over het belang van het tactische vernuft in de wedstrijd Arsenal - Barcelona. Een geweldig affiche, wat een sfeer in het stadion. Op het andere kanaal zie ik Internazionale - CSKA Moskva, met onze weledelgeleerde heer Wesley Sneijder.

De laatste weken heb ik veel gehoord over de gelijkenissen die Arsenal en Barca vertonen. Dit ging over de jeugd, de speelstijl, de trainer en nog veel meer. Vanuit een heel ander oogpunt is het contrast groot. De Catalanen spelen normaliter met minimaal zes Spanjaarden in de basis, een verheerlijking voor het Spaanse voetbal. De Engelse formatie van Wenger daarentegen heeft geen enkele Engelsman: een schande. De andere internationale grootmacht in het blauw met zwart, Internazionale Milano, heeft half Zuid-Amerika opgesteld. Waar gaat het heen met het voetbal?

Speelstijlen van landen waren vroeger zeer herkenbaar: Nederland speelde 4-3-3, de Fransen technisch hoogstaand voetbal en de Italianen het Catanaccio. Iedereen wist wat voor wedstrijd het zou worden als Marseille aantrad tegen Juventus. Marseille zou aanvallen en Juventus zou met 1-0 winnen. Dit voegde een extra dimensie toe aan het voetbal, maar maakte het volgens anderen saai. Het voetbal was te voorspelbaar. Zuid-Amerika werd daarom maar helemaal leeggekocht en er werden trainingskampen opgezet om meer sublieme dribbelaars op te leiden.

Er zijn genoeg voorbeelden te noemen van clubs die hun eigen nationaliteit wel in waarde houden. De Nederlandse competitie is weliswaar bezaaid met buitenlandse invloeden, Feyenoord en Ajax hebben nog altijd een behoorlijke Nederlandse inbreng. Valencia CF, mijn club, is ook een bakermat voor Spaanse talenten. Manchester United heeft met Carrick, Rooney, Ferdinand en Neville het Engelse bloed als een rode draad door hun elftal lopen. Traditiegetrouw is ook Manchester City een club met vele Engelse jeugdspelers, maar een oliesjeik was voor de eigenaren te verleidelijk om te weerstaan. Zo is het nog geen trend aan het worden om alleen buitenlandse spelers op te stellen, maar is het zeker beter op te merken dan in vroegere tijden.

Daarom is er een aantal jaren terug het initiatief genomen voor een 6+5 regel. Van mij mogen ze deze regel nu invoeren, mits het goed opgebouwd wordt.

Zoals aangegeven is er al vaker vraag geweest naar een regel als deze. Michel Platini, baas van de UEFA, heeft al meerdere malen een betoog gehouden over het 'clean' houden van het voetbal zodat internationals in eigen land kunnen blijven spelen. Zo zou het niveau van de toplanden minder gaan verschillen met die van andere landen, omdat het geld dan wel binnen de competitie moet blijven. Een voorbeeld: Nederland heeft een goede jeugdopleiding. Als er dus veel talenten doorstromen, en die in de eigen competitie blijven, zal het niveau van de competitie omhoog gaan. Echter is het lastig deze regel in één keer uit te voeren, omdat men geld zou moeten spenderen om de kwaliteit van de selecties op het zelfde niveau te houden en dit een aantal jaren duurt. Hoe moet dit dan opgebouwd worden?

Een van de manieren die bedacht is door de UEFA is een systeem gebaseerd op het opbouwen van het aantal spelers uit het eigen land. Men zou kunnen uitgaan van een 3+8 regel die elk jaar wordt 'uitgebreid' met één speler uit eigen land tot aan de 6+5. De voordelen van dit systeem zijn de gematigde opbouw en de snelle invoer, het systeem zou, bij wijze van spreken, vandaag ingevoerd kunnen worden. Nadelen hiervan zijn echter dat er zoveel buitenlanders in competities zijn. Een oplossing zou het ruilen van Spanjaarden vanuit Engeland en Engelsen vanuit Spanje zijn.

Meerdere andere systemen gaan uit van een geleidelijke opbouw vanuit de competities. De basis van dit idee ligt bij de competities als de Eredivisie, de Turkcell Liga en de Griekse competitie. Als men daar de buitenlanders vandaan weet te krijgen kan het zelfde gebeuren met de grotere competities. De nadelen van deze manier zijn de contacten tussen de UEFA en de kleinere competities, het is maar de vraag of Fenerbahce haar Braziliaanse sterspelers weg wil doen in ruil voor Turken. Als voordeel is er alleen wel de betere verhouding die ontstaat tussen de grotere competities en de Turkse competitie. Een aardig dilemma.

Het maakt niet uit voor welke oplossing er wordt gekozen, beide leveren erg veel problemen op. De combinatie van de twee is misschien nog wel de beste oplossing. In de kleinere landen beginnen met 3+8, dan de Franse, Duitse en Italiaanse Liga's en als laatste de 2 grootmachten, Spanje en Engeland. Een groot voordeel hiervan is het geleidelijker verlopen van verkopen van Argentijnse dribbelaars en unieke spelverdelers uit Brazilië.

Overwinningen voor het voetbal zijn snel gemaakt. Eén daarvan vond plaats op dezelfde avond als mijn inspiratie voor dit stuk: Theo Walcott redde het Wengerball. Het maakt niet uit hoe het gebeurt, maar de 6+5 regel redt het voetbal. Het clubvoetbal, de speelstijlen en de wereldtitel voor Nederland!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vind extreem jammer dat je een paar punten niet hebt aangehaald of verkeerd, dit was de ideale mogelijkheid.

Ten eerste, die 6 5 regel zal weinig veranderen aan de geldstroom. Pakweg Nederland kan het onmogelijk opnemen tegen het tv-geld van landen zoals Spanje, Engeland,... .

Ten tweede, die 6-5 regel zal alles veel saaier maken. Alle talenten gaan naar topploegen willen trekken met een grote naam waardoor B-ploegen met B-talenten zijn opgezadeld. Hierdoor zal het verschil tussen de top en de subtop steeds groter en groter worden, iets wat tegenwoordig steeds kleiner en kleiner wordt.

Ten derde, ploegen gaan de 6 5 regel omzeilen. Ze gaan al op jonge leeftijden talenten aantrekken waardoor ze aan hun 20 jaar zogezegd bie die 6 horen in plaats van bij die 5. Jammer dus dat je dat niet vermeld of een oplossing aanreikt.

Ten vierde, wat doe je met uitzonderingsposities? Voorbeeld talenten uit Wales hebben dezelfde paspoort als talenten uit Schotland maar zal en mag de Fifa/uefa hier een onderscheid in maken?

Ik vind de discussie van de 6+5 regeling eigenlijk het grootste populistische gedrocht van de afgelopen jaren. We leven een dynamisch tijdperk waarin de afstanden tussen landen, culturen en volkeren steeds kleiner worden. Het voetbal is hier een goed voorbeeld van. Het is toch prachtig dat we middels clubvoetbal 11 verschillende nationaliteiten aan het werk kunnen zien die strijden voor hetzelfde doel? Sterker nog, in feite kan je stellen dat het in stand houden van landenvoetbal en het nationale elftal conservatief is en je zou je best eens kunnen afvragen of dat inmiddels niet moreel verwerpelijk is.

Dan wordt Barcelona altijd als het verlichtende voorbeeld aangehaald en Arsenal als de zondebok. Wake up call... het heeft Barcelona tientallen jaren gekocht eer zij een uitzonderlijke lichting uit de eigen kweek hadden. De terecht geroemde jeugdopleiding begint nu pas echt zijn vruchten af te werpen. Voorheen waren het steeds 1-2 talenten per generatie die het schopten tot echte toppers.

Arsenal is nu bezig met eenzelfde proces als Barcelona, en dat kost gewoon tijd. De eerste Engelse talentjes kloppen nu aan de deur. Jullie veroordelen de club op de huidige (zichtbare) situatie maar gaan compleet voorbij aan hetgeen dat deze situatie een hoger doel dient.

Daar komt ook nog eens bij dat Engeland zijn interne problemen kent sinds het heizeldrama en de regels van de FA op het gebied van scouting ook niet bevorderend zijn. Maar de Engeland is bezig met een inhaalslag... en of je het wil geloven of niet, met Arsenal voorop.

Bovendien ga je voorbij het feit dat deze regeling andere problemen met zich mee brengt. Clubs gaan op nog jongere leeftijd toptalentjes naar de clubs halen om ze te ontwikkelen en te naturaliseren. Heb je hier een haalbare oplossing voor?

Ik vind je schrijfstijl helder, maar het stuk is een beetje onsamenhangend naar mijn mening. Je probeert veel te veel te verwerken in een stuk dat maximaal 1000 woorden mag bevatten, dat komt je CE niet ten goede.

Ik geef je 3 ster.

8 april 2010 om 15:50

Je hebt helemaal gelijk over de Engelse scoutingsregels, die zijn een drama. Maar wat het echte probleem is dat ik wilde aankaarten is niet het feit dat Barca geweldig is met de talenten die ze hebben, en ook Arsenal geen drama is met alle buitenlanders, maar dat deze regel in samenwerking met inderdaad de minimum-leeftijd voor het kopen van talenten zeker een goede invloed kan uitoefenen op het voetbal. De 1000 woorden limiet heeft me inderdaad genekt, maar ook m'n eigen tijdsnood. Ik heb het erg druk de laatste maanden en omdat ik al 2 maanden geen stuk geschreven had, dacht ik ik gooi er weer een op. Helaas is de hele inhoud totaal niet goed uitgedacht en is het meer een losse flodder geworden. Bedankt voor je bredere visie over de 6+5 trouwens.

Je stuk is redelijk geschreven, maar wat je erin verkondigt vind ik grote onzin. Je noemt Barca bijvoorbeeld als het grote voorbeeld en Arsenal als voorbeeld hoe het niet moet. Jammer, maar hier klopt niks van.

Natuurlijk is Barca goed bezig, maar die goede jeugdopleiding is er ook niet zomaar gekomen, dat kost tijd. En in die tijd van ontwikkeling is Arsenal nou volop. Bovendien heeft Engeland bepaalde regels omtrent de scouting die het niet mogelijk maakt om overal te scouten.

Ook leuk dat je Manchester het zo goed ziet doen, maar volgens mij valt het de laatste jaren ook steeds meer tegen qua engelsen en engelse talenten. Het valt nou eenmaal niet mee om gigantisch talentvolle engelsen te vinden, er zijn namelijk meer clubs!

Bovendien is die hele 6 5 regel onzin. Wil jij ook graag zien dat in het bedrijf waar jij werkt maximaal 5 buitenlanders werken per 11 werknemers? Het is natuurlijk total onzin dat, in de wereld waarin we vandaag de dag leven, zulke regels überhaupt voorgesteld worden.

Topclubs hebben gewoon de beste spelers nodig om top te blijven. Als die ”thuis” niet te vinden zijn dan maar ergens anders. De grote sterspeler van Barca is volgens mij ook Argentijn. Geef Arsenal (bijvoorbeeld) 11 Engelse spelers die beter zijn dan buitenlanders, en ze spelen ook. Helaas werkt het zo niet.

Hoe je je tekst afsluit is ook een grote grap trouwens. Walcott mag dan Engels zijn, maar hij komt oorspronkelijk niet eens van Arsenal. Hij is op 16 jarige leeftijd naar Arsenal gehaald van Southampton.

"is maar de vraag of Fenerbahce haar Braziliaanse sterspelers weg wil doen in ruil voor Turken."

In Turkije is er al een 6+5 regel, dus Fenerbahce speelt al met maximaal 6 buitenlanders. Dus snap niet waarom je zegt of ze de Brazilianen willen inruilen voor Turken.......

En in Turkije is er al heel lang een discussie over dit onderwerp, ikzelf denk dat het verbieden van onbeperkt aantal buitenlanders een negatief invloed heeft op het niveau....

Een tegenargument is dat, wanneer je onbeperkt toelaat, het ten koste van de nationale ploeg gaat...
Hier ben ik het sowieso er niet mee eens, kijk maar naar het nationale elftal van Nederland zou ik zeggen....

Nice tekst trouwens....

8 april 2010 om 13:39

In Turkije heb je 6+2 regel en niet 6+5
Misschien bij Fener wel want die maken al die Brazilanen toch Turks.

8 april 2010 om 16:44

6+2 regel is nog extremer dan de 6+5 regel!

Je mag maar 6 buitenlanders in de basis en 2 op de bank. Bij de 6+5 mag je oneindig aantal buitenlanders op de bank. Toch?

8 april 2010 om 16:10

De schrijver hiervan weet waarschijnlijk niet dat Fenerbahce veel genaturaliseerde buitenlanders heeft (had).

Aurelio was genaturaliseerd.
Colin Richards mocht vanwege zijn moeder die uit Cyprus kwam als Turk gerekend worden.
Vederson is genaturaliseerd.
Alex is langer dan 5 jaar in Turkije dus heeft hij niet meer de status buitenlander in het voetbal.

Ze hebben ook Nobre gehad die genaturaliseerd is (ik weet niet tijdens of na zijn Fener periode)

Zoals ik begon, kan de schrijver niet weten.

”een oplossing zou het ruilen van Spanjaarden vanuit Engeland en Engelsen vanuit Spanje zijn.”

Welke Engelse (top)spelers spelen er dan in Spanje?

Hoewel ik ook voor een dergelijke 6+5 regel ben lijkt het mij niet de eerste beslissing die genomen moet worden om gelijkwaardigere competities te krijgen.

Als het aan mij zou liggen zou eerst de opzet van de Champions League aangepakt moeten worden, of iig de verdeling van het geld. Op dit moment verdienen de deelnemende clubs aan de CL zoveel geld dat ze andere clubs (ook in de eigen competitie) kunnen leegkopen, waardoor de concurrentie verzwakt en de club in kwestie zich makkelijk weer plaatst voor de CL en weer miljoenen binnenhaald. Kortom: De CL houd rijke clubs rijk, en arme clubs worden leeggeroofd.

Als daar wat aan gedaan zou worden zouden de competities ook al een stuk gelijkwaardiger aan elkaar komen te liggen, en maakt het niet uit of er een 6+5 regeling is.

Daarnaast zit er nogal wat haken en ogen aan die regeling zelf:
Bijvoorbeeld in Spanje heeft een speler als hij 5 jaar in dat land is recht op de Spaanse nationaliteit. Zo is bijvoorbeeld Ronaldinho ook een Spanjaard. Hij zou daarom de 6+5 regeling als buitenlander omzeilen.
Dit zie je bijvoorbeeld gebeuren in de Turkse competitie. Zoals Turkishfb terecht opmerkte heeft Turkije al een 6+5 regeling. Maar als je dan kijkt dat bij Fenerbahce Vederson (en daarvoor ook nog Aurelio) en bij Besiktas Nobre als Brazilianen van geboorte nu ook de Turkse nationaliteit hebben merk je dat die regel niet zo heel veel waard is.

Ik geef je een ster voor de moeite, maar zoals hierboven al aangehaald werd is de 6+5 regeling een populistisch gedrocht. De meeste redenen daarvoor zijn eveneens hierboven al aangehaald dus daar ga ik niet verder op in. De voornaamste reden waaorm ik je slechts één ster geef is echter het doodzwijgen van de belangrijkste factor in heel het debat: de wettelijke obstakels die tussen jouw droom en de keiharde realiteit staan.

Vrijheid van arbeid, het is een basisrecht in onze maatschappij en bovendien eentje die gegarandeerd wordt door de wet. De eerste speler die naar de rechtbank stapt omdat hij niet meer mag meespelen door de 6+5 regel krijgt meteen gelijk, waarna heel het gedoe in de prullenmand belandt. Logisch ook, ik zou het ook niet pikken als ik morgen ontslagen wordt enkel en alleen omdat ik Belg ben.

8 april 2010 om 15:45

Ik heb niet genoeg aandacht besteed aan het onderwerp, maar naar mijn weten is het in spanje nog steeds een regel dat men niet meer dan 3 spelers buiten europa in hun basiselftal mag hebben. Het zou kunnen dat dit al een tijd veranderd is, maar het is toch echt zo geweest.

8 april 2010 om 18:17

Buiten Europa, dat klopt wel. Ik ben zelf ook niet volledig geweest: het ging me natuurlijk om vrij verkeer van werknemers binnen de Europese Unie.

Kom maar op met die 6+5 regel want het gaan nergens over nu.
Kijk maar naar clubs als Inter Milan en Arsenal k zie nooit een Italiaan of een Engelse speler in de basisis.
Dat mag niet gebeuren vindt ik.

8 april 2010 om 16:00

Onderbouw het nou eens. Ik neem aan dat je de andere reacties ook gelezen hebt. Welke argumenten brengen jou er toe dat je toch nog voor die regel bent?

Zo krijgen we natuurlijk nooit een mooie discussie.

Jammer dat Arsenal wederom als pispaal moet fungeren in een verder redelijk artikel. In mijn ogen is deze discussie al vaak genoeg gevoerd en zijn de argumenten van beide kanten nu al vaak genoeg herkauwd en hergebruikt. Toch ontlok je hiermee weer een aardige discussie, waarmee het doel alsnog min of meer bereikt is.

Andere mensen hebben genoeg punten aangehaald waarmee de inhoud van je stuk teniet gedaan wordt, ik vind het niet nodig om die punten in een ander jasje dan opnieuw aan te voeren. Het enige wat ik nog aan het commentaar van hierboven wil toevoegen is dat je onbewust een bom hebt gelegd onder je eigen stuk door Manchester United als voorbeeld aan te halen. Waarom zal ik zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen.

Manchester United beschikt van de vier grote clubs over de meeste Engelse spelers. Dit zijn Ben Foster, Gary Neville, Rio Ferdinand, Wes Brown, Owen Hargreaves, Michael Carrick, Paul Scholes, Wayne Rooney en Michael Owen. Jeugdspelers of spelers die verhuurd zijn laat ik buiten beschouwing.

Allereerst halen we daar de spelers uit die door Ferguson bij een andere club zijn weggekocht. Het gaat dan over Ben Foster, Rio Ferdinand, Owen Hargreaves, Michael Carrick, Wayne Rooney en Michael Owen. Met uitzondering van Michael Owen, die transfervrij is overgekomen, heeft United voor deze topspelers stuk voor stuk (forse) geldbedragen betaald, en daarmee andere clubs hun talenten ontnomen. Is niets mis mee, want zo werkt het voetbal nou eenmaal. Daarmee blaas je echter wel de spelersmarkt op en maak je Engelse spelers voor andere clubs veel te duur, zo niet onbetaalbaar. Als Rio Ferdinand voor dertig miljoen kan worden getransfereerd, neemt Everton geen genoegen meer met tien miljoen voor Joleon Lescott, al ziet iedereen dat hij geen steek meer waard is dan Kolo Touré (15 miljoen) of Thomas Vermaelen (12 miljoen).

Als vervangers bij hun vorige clubs kwamen spelers als Thomas Sorensen, Roque Junior, Mark van Bommel en Peter Lovenkrands. Zoals je ziet worden clubs beroofd van hun Engelse toptalenten en worden er buitenlandse alternatieven aangetrokken. Waarom? Omdat ze goedkoper zijn dan hun Engelse equivalent en omdat hun eigen talenten door grotere clubs worden weggehaald. Op hun beurt beginnen zij hun jeugdopleiding dan weer te vullen met talenten van nog kleinere clubs, en zo worden er door het hele land opleidingen leeggeroofd door grotere clubs. Hiermee stijgt het niveau dus niet, maar daalt het juist. Engelse (top)spelers worden duur en zeldzaam, clubs zien het nut van hun opleiding nauwelijks nog in (die wordt immers toch maar leeggeroofd) en beginnen de goedkopere én uitgebreidere buitenlandse markt af te speuren.

Kort samengevat verschuif je het probleem. Op een hele geforceerde wijze kun je de grootste clubs zo'n regeling door de strot douwen zodat jij op je Champions League avondje niet naar een grotendeels buitenlands elftal hoeft te kijken, terwijl de overige 98 van de clubs met de handen in het haar moet toezien hoe hun opleidingen worden leeggeroofd door de absolute topclubs en ondertussen zelf steeds verder wegzakken omdat de Engelse spelers die overblijven totaal geen niveau hebben. Bovendien is de buitenlandse markt afgesloten.

Dan nog verder over Man Utd. We hadden de aankopen eruit gehaald, daarmee blijven Neville, Brown en Scholes over. Prima, dit zijn zelf opgeleide spelers en alle krediet daarvoor, maar dit zijn wel spelers die in de jaren 90 zijn opgeleid en dan hebben we het toch wel weer over een hele tijd terug! Ook Man Utd heeft al tijden geen toptalent meer voortgebracht, in plaats daarvan kopen ze hun Engelse spelers weg bij andere clubs. Is hun goed recht, maar in mijn ogen maakt het geen steek uit of je Engelse spelers bij de concurrent weghaalt of dat je ergens in een exotisch land een speler oppikt en opstelt. In feite zou ik zelf altijd voor die laatste mogelijkheid gaan, want in het moderne voetbal is dat de goedkopere optie en geld is nog steeds alles.

ls je de problemen wilt aanpakken moet je de clubs op financieel vlak beperkingen op gaan leggen zodat grote aankopen doen lastiger wordt. Hiermee zwengel je alleen maar een ethische discussie aan en ga je heel veel clubs heel hard raken, en dat is helemaal niet nodig. Voetbal is meer dan alleen de Champions League.

9 april 2010 om 09:35

Ik heb lang gedacht, wel of niet reageren, maar ik kan het niet laten.

Dat een Arsenal fan het woord leegroven uberhaupt in zijn mond durft te nemen. Is het niet Arsenal dat ook wel beroemd staat als de club die per jaar 40 tot 50 spelers onder de 15 koopt en dat 90% van de spelers nadat ze weg moeten bij Arsenal, zodanig verpest zijn, dat ze hun prof carriere ook kunnen vergeten.

Helaas moeten we er mee leven, het is een EU regel waar geen enkele voetbalclub omheen kan.
Misschien mogen we ook wel herinnerd worden aan mooie dingen van toen er een beperkt aantal buitenlanders op het veld mochten staan.

Arsenal Galatasaray 17mei 2000 in Kopenhagen.
Arsenal met 7 of 8 niet Engelsen in de basis.
Galatasaray met maar 3 buitenlanders in de basis, Taffarel, Popescu en Hagi. (door de regel in Turkije die godzijdank niet in de EU zat en zit, maximaal 3 buitenlanders per team)
Galatasaray won die finale, dus is hierbij mijn punt, koopdrift hoeft niet tot successen te lijden.

Ik snap jullie reacties wel, maar ik heb dit stuk dan ook in één half uurtje in elkaar geflanst omdat ik even wat meningen wilde horen over de 6+5 regel. Het meest jammerlijke van de helft van de reacties is het verkeerd opvatten van de haat jegens Arsenal. Ik ben een enorme Arsenal-fan en het was zeker niet de bedoeling om Arsenal als pispaal neer te zetten. Daarom ben ik blij met de eerste 2 reacties die mij een heel ander inzicht geven over het onderwerp, ik had inderdaad nog niet nagedacht over uitzonderingen en zoals de heren Persiangooner en el-dude mij hebben duidelijk gemaakt is dit onderwerp te groot om in een CE te behandelen. Nogmaals, Arsenal is niet te pispaal en ik heb ook de jeugd bekeken, en weet dat er een boel engelsen aan zitten te komen. Verder is het niet relevant dat Walcott van Southampton komt, het is en blijft een Engelsman. Goonernl, je hebt overigens helemaal gelijk dat ik de verkeerde spelers opgenoemt heb bij United, maar ik heb geen enkele check uitgevoerd, wat ik normaal bij elk stuk doe. Hierdoor verander ik het stuk meestal op minimaal 20 plaatsen.

8 april 2010 om 16:05

Jammer dat het stuk uiteindelijk niet de aandacht heeft gekregen die het verdiend, hierdoor zitten er wat fouten in. Wat het echt wel gedaan heeft, is voor reacties zorgen. Helaas is er nog niet echt sprake van een discussie, want heel veel voorstanders zie ik nog niet.

Wat ik me wel afvraag is, wat is het voordeel van Engelse spelers hebben als ze toch opgeleid zijn door andere clubs? Is het dan niet hetzelfde als gewoon een buitenlandse speler kopen? Zoals hierboven al aangegeven is, krijg je dan alleen maar belachelijke bedragen die voor engelse spelers betaald moeten worden.

Ik heb een aantal jaren geleden een documantaire gekeken ging hierover, noemden ze een aantal ontwikkelingen en leuke weetjes.

Deze is mij het meest bijgebleven.

Real Madrid Manchester United kwart finale CL de enige Engelsman op het veld was David Beckham en jullie raden het al, hij speelde voor Real Madrid.

9 april 2010 om 10:21

Leuk dat je komt met feitjes maar dan moeten ze wel waar zijn natuurlijk! Want dit is om het zacht uit te drukken gewoon ”gelul”.

Dit is de opstelling van de laatste keer dat Manchester United en Real Madrid tegenover elkaar stonden in de kwartfinale van de Champions League. Het mooie is, Beckham speelt hier gewoon bij Man Utd. De wedstrijd was in het seizoen 2002/2003. Het seizoen hierna vertrok Beckham naar Real Madrid. Dus ook bij zowel de thuis als de uit wedstrijd speelde Beckham in het rode shirt van United. Zoals staan er genoeg Engelsen op het veld, Brown, Ferdinand, P. Neville, Beckham, Butt en Mcmanaman.

Manchester United - Real Madrid 4-3 (agg 5-6)

Manchester United (4-3-3): Barthez; Brown, Ferdinand, Silvestre (P Neville, 79), O'shea; Veron (beckham, 63), Keane (fortune, 82), Butt; Solskjaer, Van Nistelrooy, Giggs

Real Madrid (4-3-2-1): Casillas; Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos; Makelele, Guti, Mcmanaman (portillo, 69); Figo (pavon, 88), Zidane; Ronaldo (solari, 67)

Real Madrid en Manchester United hebben sindsdien niet meer tegenover elkaar gestaan. Heel leuk om met beweringen te komen maar als je het feiten noemt moeten ze wel echt op feiten zijn gebaseerd en niet verzonnen zijn.

Het is zo dat clubs de laatste jaren eerder spelers uit het buitenland aantrekken dan dat ze jeugd door laten stromen, terwijl de jeugd vaak binnen een seizoen vaak net zo goed zijn mits ze ervaring op doen en spelen op het hoogste niveau. Ik heb het idee dat de clubs hier toch weer op terug gaan komen en dat binnen nu en een paar jaar toch weer eerder word gekozen voor eigen jeugd. Goed stuk en ook een relevant onderwerp, het is toch een aardig discussiepunt op dit moment.

ik denk als nederland een van de grootste voetbal competities had dat niemand hier druk zou maken over het aantal Nederlanders dat er speelt

ik denk dat het grootste probleem word dat middelmatige spelers die nu wij een wigan spelen voor een veel te hoog bedrag gaan spelen voor man utd of liverpool

Ik ben het niet eens met de 6+5 regel, toch vind ik dat je er een redelijk goede column van heb gemaakt.

die 6+5 regeling mag in ieder geval in Nederland zo worden ingesteld, als de regels die ze nu hebben voor buitenlandse voetballers in Nederland word afgeschaft.

Je hebt het redelijk geschreven, al is het wel te zien dat je het snel hebt afgewerkt. 3*.

Redelijke column en ik ben het ook helemaal met je eens. In de Premjer Liga wordt deze regel gebruikt en het werkt echt perfect! Kijk maar naar mijn Cska. Zouden Schennikov, Dzagoev of Mamaev doorbreken als die 6+5 regel niet bestond? Nee, dan werd er vast wel weer iemand uit Brazilië gehaald, Zenits koopwoede is door deze regel gestopt omdat het gedwongen wordt 6 Russen op te stellen, Spartak heeft nu ook talentvolle Russen in het veld staan zoals Parshivilyuk en Makeev en zo kun je wel doorgaan. Voor de Premier League zou dit enorm veel goed doen want de koopwoede neemt af en het Engels elftal blijft daardoor sterker worden omdat er talentvolle Engelsen eindelijk kunnen doorbreken. Rusland is het perfecte voorbeeld dat iedereen die 6+5 regel moet aanschaffen en hopelijk doen ze dat ook.

4 sterren voor deze column.

Je begint goed maar je gaat de verkeerde richting uit. Ik geef hem twee sterren.

In Turkije is er een 6+2 regel en niet 6+5 zoals sommige onwetende Turken dat hier beweren. Vroeger was dit maximaal 3 zoals Hard het heeft aangegeven. Maar dat heeft het Turkse voetbal veel gekost, als je maar een beperkt aantal buitenlanders mag hebben ga je liever voor een speler die direct impact kan hebben op je spel en ga je niet uit op jong talent om later te cashen. Zo zijn Turkse teams spelers als Kaka,pato,dzeko,joe Cole,drogba misgelopen. Ook is het verboden om een buitenlander in je jeugdteam te hebben. Dit werpt wel zijn vruchten af, de u17-u19 etc van Turkije zijn bijzonder goed.

Alleen weet ik niet of zo'n regel handig zal zijn in de Eredivisie. Aangezien je maar een beperkt aantal buitenlanders mag hebben moet je een goede balans kiezen tussen zekerheid en jong talent. Nederlandse clubs hebben niet veel geld, dit zal het ook moeilijker maken.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren