Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Voetballer Rai Vloet gaat jaren de cel in na dodelijk ongeluk op de A4

Laatste update:

Rai Vloet moet 2,5 jaar de cel in voor het doodrijden van de vierjarige Gio Roos, zo blijkt maandag uit het vonnis van de rechtbank in Haarlem. De middenvelder van het Russische FK Oeral was zelf niet bij de uitspraak aanwezig, maar was twee weken geleden wel in Nederland tijdens de behandeling van de zaak. Zijn advocaat zei toen dat Vloet niet zal vluchten voor zijn straf.

In november 2021 ging het volledig mis op de A4 bij Hoofddorp. Vloet reed rond de 203 kilometer per uur, had het gaspedaal volledig ingedrukt en heeft niet geremd of een poging gedaan om weg te sturen, zo oordeelde de officier van justitie. Daarnaast werd de Brabander met 'bloeddoorlopen ogen en ruikend naar alcohol' aangetroffen na de crash. Het Openbaar Ministerie gaat vanwege de marges uit van een snelheid van 193 kilometer per uur op het moment dat Vloets auto de auto van de slachtoffers ramde. De piepjonge Gio kwam daarbij om het leven.

Gio, een jongen uit Zoetermeer, raakte zwaargewond en overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De andere inzittenden werden naar het ziekenhuis gebracht, maar overleefden het ongeluk wel. Wat rest is een ontroostbaar gezin. "Heeft hij gevoel, heeft hij spijt? Met een gevangenisstraf krijgen we Gio niet terug, maar welke straf hij ook krijgt: voor ons is het nooit genoeg", zeiden de ouders van Gio begin vorig jaar in gesprek met De Telegraaf. Vloet nam na het ongeluk geen contact op met de ouders van het slachtoffer. Enkele maanden na het ongeluk maakte hij kortstondig zijn rentree bij Heracles Almelo, waarna hij via FC Astana in Kazachstan naar het Russische Oeral vertrok.

Volgens Vloet was Nederland voor hem 'onbewoonbaar' geworden na het ongeluk. Wat nu zal moeten blijken is of hij zijn belofte, om niet te vluchten voor zijn straf, gaat nakomen. Afgelopen zaterdag stond Vloet nog negentig minuten op het veld voor zijn club tijdens het uitduel met Zenit Sint-Petersburg. Vermoedelijk is hij dus nog in Rusland. Rusland heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland, waardoor de middenvelder pas opgepakt kan worden als hij in zijn geboorteland is. De ouders van Gio hadden het liefst gezien dat hij twee weken geleden direct opgepakt werd. Toen eiste het OM een celstraf van 3,5 jaar, maar de uiteindelijke veroordeling komt dus neer op 2,5 jaar.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Volledig terecht!
De kleine jongen krijg je er helaas nooit mee terug..

3 april 2023 om 13:16

2,5 jaar vind ik zelf wel laag. Er zal meegenomen zijn dat het geen opzet was.

3 april 2023 om 13:22

Geen opzet? Als je vol drank achter het stuur gaat zitten dan maak je de keuze dat je jezelf en een ander de dood in kan jagen.

3 april 2023 om 13:25

Kan de emotie best begrijpen, maar hij is natuurlijk niet achter het stuur gestapt met de intentie om een kind dood te rijden. Anders moet je iedereen met alcohol op achter het stuur achter de tralies zetten, niet alleen als het misgaat.

3 april 2023 om 13:26

Of het geen opzet was, daar kun je over discussiëren. Hij heeft ervoor gekozen om te gaan rijden met teveel drank op, hij heeft er voor gekozen om 200+ km te gaan rijden, en hij heeft ervoor gekozen om te proberen om tussen twee auto's door te rijden, terwijl daar geen ruimte voor was. Dan neem je dus drie beslissingen waarvan je weet dat ze erg riskant zijn.

3 april 2023 om 13:28

"anders moet je iedereen met alcohol op achter het stuur achter de tralies zetten, niet alleen als het misgaat."

Dat is niet hoe de wet werkt. Op moord staat immers ook een zwaardere straf dan op poging tot moord, terwijl de intenties hetzelfde zijn.

3 april 2023 om 13:31

@soccerfan met die redenatie zou je heel veel dingen met opzet kunnen aansmeren natuurlijk. als je de piste af skiet maak je ook de keuze dat je jezelf en iemand anders de dood in kan jagen. Dat de kans groter wordt op een ''dodelijk'''ongeluk door alcohol en te hard rijden is hier in allang meegenomen. De uitkomst ongeluk en dood is natuurlijk nooit bewust geweest en ook dit is gewoon meegenomen in het oordeel.

3 april 2023 om 13:34



@bassie,

Los van de emotie. Als je met drank achter het stuur gaat zou je wat mij betreft direct je rijbewijs mogen inleveren. Hoeveel mafklappers er op donderdag en vrijdag na de borrel of in het weekend na lekker nakletsen in de plaatselijke voetbalkantine de auto instappen, is schrikbarend. Zouden ze in Den Haag wat mij betreft echt veel strenger op mogen zijn.

Snap overigens wel wat je zegt aangaande intentie. Natuurlijk stapt hij niet de auto in met het idee '' laat ik vandaag eens even iemand van het leven beroven '', maar als je teveel drinkt en met 200 KM/H iemand doodrijdt, is 2.5 niet heel veel.

3 april 2023 om 13:35

Nee de intenties zijn dus niet hetzelfde. Poging tot doodslag kan al een heftige vechtpartij zijn. Nogmaals beide hartstikke fout. Ik ben het eens met Bassie in principe met dronken te rijden neem je altijd een zeer groot risico op dit uitkomst. Dus dan altijd straffen met zulke straffen.

3 april 2023 om 13:36

@cabinssence. In dat geval zijn de intenties hetzelfde, maar de gevolgen compleet anders. Daardoor is de strafmaat anders, niet vanwege de intenties.

3 april 2023 om 13:38

@tinus88. Eens, maar dan nog steeds gradaties in de hoeveelheid alcohol. Gelukkig zijn de strafmaten voor mensen die zoveel alcohol als Vloet ophebben niet misselijk in Nederland.

3 april 2023 om 13:42

Bassie

"kan de emotie best begrijpen, maar hij is natuurlijk niet achter het stuur gestapt met de intentie om een kind dood te rijden."

Ik neem ook zomaar aan dat die intentie er nooit is geweest.
Maar opzet is niet vast te stellen. Niemand kan in het hoofd kijken van Vloet op het moment van de crash. Om die reden hebben we in het Strafrecht de figuur van de voorwaardelijke opzet. Als jij, met drank op, ruim 60 km harder rijdt dan toegestaan, dan wordt aangenomen dat opzet aanwezig was. Want door je gedrag neem je de aanmerkelijke kans dat een dodelijk ongeval tot de mogelijkheden behoort. En dus valt dat ook onder opzet.

3 april 2023 om 13:44

Van een piste af skieen is niet strafbaar vriend Met een lading alcohol op achter het stuur gaan zitten wel.

3 april 2023 om 13:45

Zelfs met drank op en al reed die 100km te hard, dan is het toch niet aannemelijk dat die ook maar 1 seconde opzettelijk een kind wilde doodrijden? Dat die schuldig is lijkt me duidelijk, maar opzet zou niet uitlegbaar zijn.

3 april 2023 om 13:49

Bassie

"zelfs met drank op en al reed die 100km te hard, dan is het toch niet aannemelijk dat die ook maar 1 seconde opzettelijk een kind wilde doodrijden?"

Als je er als redelijk mens over nadenkt. Met veel teveel drank op rijden plus ruim 60 km te hard (na correcties en marges), dan neem je als bestuurder een aanmerkelijke kans op een ongeval op de (snel)weg die, met die snelheid, tot een dodelijke afloop kán leiden. Dat is dan voorwaardelijke opzet, in de vorm van roekeloosheid. En die opzet is, nogmaals als redelijk denkend mens, dan zeer goed en zeer logisch uitlegbaar.

3 april 2023 om 13:53

'Vol drank achter het stuur' dit lees ik meer, maar waarom is er geen alcohol percentage van hem bekend? Dat zou dan toch wel afgenomen zijn na het ongeluk. Ik lees altijd overal dat hij alcohol op had maar nergens een keer of het nou ook echt te veel was.

iemand die deze zaak meer gevolgd heeft of het nou daadwerkelijk te veel was? Is dat ergens echt benoemd, of alleen speculaties.?

3 april 2023 om 13:59

@constant kante

Als redelijk denkend mens moet je toch echt alle ins en outs weten. Zonder die info kun je moeilijk een fatsoenlijk oordeel vormen. Zeker in een gevoelige zaak als deze. Ik zou dus vooral adviseren om er niet te veel over te oordelen, tenzij je het dossier hebt kunnen doorlezen.

Het is al pijnlijk genoeg allemaal.

3 april 2023 om 14:00

Bedoel je dan niet dood door roekeloosheid of is dat dan hetzelfde als de voorwaardelijke opzet? Opzet klinkt bij bij in oren als hetgeen waar je echt voor kiest om te doen.

3 april 2023 om 14:03

Wat ik begreep had hij, volgens het OM, een promillage van 1,18 in zijn bloed.

En ja, dat is veels teveel. Het is puur persoonlijk, ieder lichaam is anders, maar het komt ongeveer neer op 5-7 glazen drank.

3 april 2023 om 14:04

@rayvg
Als Skieen bij de wet verboden zou zijn omdat het levens gevaarlijk is en je kiest er voor om toch te skieen en je jaagt iemand daarmee de dood in, dan klopt dat idd.

Maar skieen is niet verboden...dus ook niet strafbaar.
Dus je voorbeeld rammelt een beetje aan alle kanten

3 april 2023 om 14:09

feyenoord

"als redelijk denkend mens moet je toch echt alle ins en outs weten. Zonder die info kun je moeilijk een fatsoenlijk oordeel vormen. Zeker in een gevoelige zaak als deze. Ik zou dus vooral adviseren om er niet te veel over te oordelen, tenzij je het dossier hebt kunnen doorlezen."

Mijn woordkeuze is verwarrend. maar ik bedoelde niet zozeer 'ik ben een redelijk mens en dus vind ik dit en is dat redelijk'. Wat ik bedoelde is aan te geven hoe een rechter conform de wet moet oordelen.

Een 'redelijk denkend mens' is de toetsteen voor de rechter om, met een helicopterview en met inachtneming van alle feiten en omstandigheden van dit geval, het gedrag van Vloet te beoordelen. En concreet heeft de rechter geoordeeld dat Vloet door veel teveel drank op te hebben is gaan rijden en daarbij ook nog eens 193 KM/u te rijden roekeloos heeft gehandeld. En daarmee mag de rechter uitgaan van voorwaardelijke opzet, zodat de bestanddelen van de delictsomschrijving zijn vervuld.

Dus het was niet zozeer mijn mening als dat ik uitleg hoe een rechter zoiets volgens onze wet moet beoordelen. Want anders kan je nooit opzet bewijzen. Daarvoor moet je immers in iemand hoofd kunnen kijken. En dat kan niet.

3 april 2023 om 14:11

Constante kante 5-7 glazen bier of mixdrank? Beide uiteraard veeel te veel.

3 april 2023 om 14:11

Constant

Als voorwaardelijk opzet zou zijn aangetoond, dan was Vloet toch veel langer de cel in gegaan? Dan zou het immers doodslag zijn.

3 april 2023 om 14:11

Constant, strafrecht voor mij heel lang geleden, maar is er ondertussen niet ergens een arrest waar in uitgelegd wordt dat voorwaardelijk opzet verdwijnt als je zoveel gedronken hebt dat je niet meer goed kan inschatten wat de gevaren zijn als je met drank op acher t stuur gaat zitten.... ?

3 april 2023 om 14:13

Bassie

"opzet klinkt bij bij in oren als hetgeen waar je echt voor kiest om te doen."

De juridisch correcte kwalificatie is dat sprake is van voorwaardelijk opzet als de verdachte bewust de aanmerkelijke kans aanvaardt dat een gevolg intreedt. En inzake alcoholgebruik en veel te hard rijden nemen rechtbanken al veel langer aan dat dit omstandigheden zijn die (kunnen) leiden tot een ongeval met dodelijke afloop.

En dus concreet in dit geval: als jij teveel drinkt én veel te hard rijdt en áls je die omstandigheid dan iemand dood rijdt, dan heb je dat 'opzettelijk' gedaan. Omdat je de aanmerkelijke kans nam dat dit het gevolg was van je gedrag.

3 april 2023 om 14:17

Eindtovenaar

"constante kante 5-7 glazen bier of mixdrank? Beide uiteraard veeel te veel."

Het is lastig om dat als algemene regel te geven, omdat ieder lichaam alcohol anders verwerkt. gewicht speelt een rol, man of vrouw speelt een rol.

Ondanks de grote verschillen in alcoholpercentage bevat een normaal standaardglas van alle dranken in principe evenveel alcohol. Zo wordt bier doorgaans geschonken in een glas van 200 ml, wijn in een glas van 100 ml en sterke drank in een glaasje van 35 ml. Zolang aan deze standaard glazen wordt gehouden, zal er dus nauwelijks verschil zijn in de totale hoeveelheid alcohol die iemand binnenkrijgt bij het drinken van 2 bier of 2 glaasjes sterke drank.

3 april 2023 om 14:18

Maar als iemand met teveel drank op door de mand valt bij een blaascontrole, wil je die dan ook een jarenlange gevangenisstraf geven?
Of telt 'opzet' alleen als er daadwerkelijk een ongeluk plaats vind?

3 april 2023 om 14:18

@bassie "anders moet je iedereen met alcohol op achter het stuur achter de tralies zetten, niet alleen als het misgaat. "

Your terms are acceptable. Heb daar nul komma nul moeite mee. Opsluiten dat schorem.

3 april 2023 om 14:20

@eindtovenaar

Drank wordt gemeten in eenheden die doorgaans hetzelfde met je bloed doen. Daarom is een eenheid wijn minder dan een eenheid bier en een eenheid jenever minder dan een eenheid wijn.

Dus een glas wijn of een glas bier o.i.d. heeft (als je je houdt aan hoeveelheid vs promillage) niet veel uit.

3 april 2023 om 14:21

vernon

Het wordt een technisch verhaal dit allemaal goed uit te leggen.

Korte versie, doodslag is in dit geval niet te bewijzen. Omdat in dat geval de opzet op het doden van dat arme kind bewezen moet worden. Dat Vloet expliciet dat kind dood wilde rijden. Dat is wat anders dan bewijzen dat je als dader de aanmerkelijke kans neemt dat een dodelijke afloop het gevolg is.

3 april 2023 om 14:23

Thanks voor de opheldering Constant Kante

3 april 2023 om 14:30

Formus

(ben zelf geen strafrecht specialist, haha, al vind ik het wel bijzonder boeiend)...

Er zijn inderdaad arresten waarin op dit punt nader ingegaan wordt, maar het voert wat ver hier de gehele overweging van de Hoge Raad op dit punt te citeren.

Ik kan me alleen niet voorstellen dat de rechtspraak toestaat dat verdachten een verdisculpering mogelijkheid krijgen door te stellen dat ze zó dronken waren dat ze niet meer konden beseffen wat ze deden,...

3 april 2023 om 14:30

"nee de intenties zijn dus niet hetzelfde. Poging tot doodslag kan al een heftige vechtpartij zijn."

Ik had het dan ook niet over poging tot doodslag, maar poging tot moord. Moord is altijd met voorbedachte rade.

3 april 2023 om 14:33

Speedy

Teveel drank op is gewoon een boete of, als je teveel alcohol in je bloed hebt, ontzegging rijbevoegdheid en, meestal, een cursus bij het CBR (op eigen kosten). Ook geen gevangenisstraffen.

Dit van Vloet valt onder 'dood door schuld', met strafverzwarende elementen omdat het om een verkeersongeval gaat.

3 april 2023 om 14:34

Misseva

"your terms are acceptable. Heb daar nul komma nul moeite mee. Opsluiten dat schorem."

Politie heeft geen capaciteit dit effectief te handhaven. Daarnaast, je zou als die capaciteit er wel was direct het aantal cellen in Nederland moeten verdrievoudigen. En de cellen zitten nu al vol.

3 april 2023 om 14:38

De hoeveelheid alcohol is bii het halen in een bar in principe exact hetzelfde. Dus dat zou niet relevant zijn.

3 april 2023 om 14:41

@bassie

Dat zou ook moeten; alcohol op in het verkeer? Auto inleveren, eeuwige rijontzegging en de bak in. Dan denken mensen 'dat is te hard'. Wacht maar tot je kind wordt doodgereden, dan voelt dat niet zo hard meer.

Nederland is veel te soft. Maar ze denk natuurlijk, 'als we al die mensen hun rijbewijs voor eeuwig afnemen, krijgen ze geen werk meer, en gaat het ons kosten', dus maar laffe strafjes. Ongelukken zullen straks ook steeds meer voorkomen, met ook nieuwe generaties die massaal in het verkeer op hun telefoontjes zullen zitten. Ook dat zou keihard bestraft moeten worden.

3 april 2023 om 14:44

@constant kante
"politie heeft geen capaciteit dit effectief te handhaven. Daarnaast, je zou als die capaciteit er wel was direct het aantal cellen in Nederland moeten verdrievoudigen. En de cellen zitten nu al vol. "

Dan hadden ze De Koepel maar niet moeten sluiten. Na bezuinigingen kan je misdadig gedrag niet zo maar laten lopen. En met alcohol in je mik achter het sturen kruipen is voor mij niks anders dan misdadig gedrag.
En de handhaving hoeft niet eens er op te zijn ingericht dat je 100% van de alcomobilisten pakt, dat is ook niet het idee achter het verbod op door rood rijden of bij snelheidsdelicten. Maar als je iemand pakt (en daar mag best fel op worden gecontroleerd van mij) moet je ze gewoon veel harder kunnen straffen. Ga maar eens op een zondagmiddag bij amateurclubs de alcomobilisten van de parkeerplaats af trekken en doe dit maar een weekend of drie achter elkaar. Kijk dan maar hoeveel de afname is van week tot week en je maakt de wegen een stuk veiliger. In ieder geval veiliger dan die struikrovers met hun laser doen.

3 april 2023 om 14:50

Ik kan me alleen niet voorstellen dat de rechtspraak toestaat dat verdachten een verdisculpering mogelijkheid krijgen door te stellen dat ze zó dronken waren dat ze niet meer konden beseffen wat ze deden,....

Constant, ik ook niet en ik denk ook dat daar een andere strafverzwaring op moet staan, maar de voorwaardelijke opzet lijkt me dan ver te zoeken 😉

3 april 2023 om 14:54

@constant kante

Dat begrijp ik. Ik probeer alleen duidelijk te maken waarom dood door schuld relatief laag gestraft wordt vergeleken met doodslag. De intentie om iemand te doden ontbreekt bij dood door schuld.

3 april 2023 om 15:01

Op Dood door schuld staat maximaal 2jaar, indien het door roekeloosheid komt is de maximum straf 4jaar.

3 april 2023 om 15:33

@Joostv97: op internet staat: Vloet had een alcoholpromillage van 1,18 in zijn bloed, waar bestuurders die vijf jaar of langer hun rijbewijs hebben niet meer dan 0,5 promille alcohol in hun bloed mogen hebben.

3 april 2023 om 15:47

"de rechtbank houdt er rekening mee dat de verdachte verder geen strafblad heeft en dat hij verantwoordelijkheid voor zijn handelen heeft genomen en berouw heeft getoond. Ook weegt de rechtbank mee dat de media-aandacht naar aanleiding van het ongeval gevolgen heeft gehad voor zijn loopbaan als professioneel voetballer."

3 april 2023 om 15:51

"ga maar eens op een zondagmiddag bij amateurclubs de alcomobilisten van de parkeerplaats af trekken en doe dit maar een weekend of drie achter elkaar. Kijk dan maar hoeveel de afname is van week tot week en je maakt de wegen een stuk veiliger. In ieder geval veiliger dan die struikrovers met hun laser doen."

Je snapt het punt niet denk ik. Politie heeft géén capaciteit om drie zondagen bij FC Bal op het Dak te gaan staan de hele middag. En dan nog, een groep van zoveel agenten drie dagen bij één clupje neerzetten, wat voor zoden zet dat aan de dijk precies? precies, geen enkele. Pak je een handvol idioten. En dan? Onwerkbaar naief plan.
Los daarvan, ik zou het schandalig vinden als de politie die een taakstelling en prioriteitenlijst hebben zich op onganse plannen zoals dat van jou zouden gaan storten. Ze kunnen de schaarse politiemiddelen veel en veel beter elders inzetten waar ze veel harder nodig zijn. En okay, ik zou ook graag een zero tolerance beleid willen, maar je vergeet denk ik dat bijna iedereen die met veel alcohol op wordt aangehouden in veel gevallen het rijbewijs gewoon kwijt is en eerst via een cursus bij het CBR (die kost je op dit moment 1100 euro) weer terug kan krijgen (als je cursus weigert is je rijbewijs vervallen). Ook krijg je een gesprek met een psychiater die beoordeelt of je rijbewijs moet vervallen of niet. Dus stellen dat we soft doen met alcohol strookt niet met de waarheid.

3 april 2023 om 18:33

@nuanceman Ik vind dit persoonlijk heel wrang klinken. Deze jongen verdient nu lekker zijn knaken in Rusland en van wat ik heb begrepen heeft hij aan ‘t begin van ‘t hele circus verschillende dingen verzwegen en ook geen contact gezocht met de familie. Het rechtssysteem is in Nederland ‘helaas’ zo ingericht dat de straf voor een actie als Vloet niet in de buurt komt van het leed wat er de slachtoffers/nabestaanden is aangedaan. Iedereen verdient een tweede kans, maar als je én te veel drinkt én te hard rijdt (oftwel: je hangt gewoon de popiejopie uit), dan mag je wat mij betreft wel iets langer dan 2,5 jaar brommen. Nogmaals: ik weet dat het niet zo werkt, dat er bepaalde voorwaarden liggen waaraan voldaan moet worden etc. Maar man, man… Wat heb ik te doen met ouders van dit 4-jarige jochie en de wond die straks waarschijnlijk opengereten gaat worden als Vloet over 2,5 jaar weer z’n rentree maakt…

3 april 2023 om 14:03

Ter vergelijking mijn broer is doodgereden door een persoon zonder rijbewijs. De straf van die bestuurder was 2 jaar rijontzegging. Hoe kan je in hemelsnaam een rijbewijs afpakken wat iemand niet heeft.

On: 2 en half jaar cel is natuurlijk veel te weinig, geen straf is geschikt voor dit verschrikkelijke "ongeluk", want dit had voorkomen kunnen worden. De straf is pas hoog genoeg als nabestaanden er enige rust in vinden, en met name dit laatste hoop ik voor hen.

3 april 2023 om 14:12

De straf doet natuurlijk niets af aan het verdriet. Het verliezen van een kind komt harder aan dan wanneer oma van 90 sterft. Maar als dat beiden op dezelfde manier gebeurt, dan kun je niet anders straffen, omdat het ene harder aankomt dan het andere. De straf moet los staan van de nabestaanden lijkt me, maar ze moeten wel een zegje kunnen doen, dat schuldgevoel mag een dader (want dat mag je best zeggen als je dronken achter het stuur kruipt, ook al is het een ongeluk) best hebben.

3 april 2023 om 14:13

Wat heftig man, damn. Maar had die kerel zijn rijbewijs niet bij zich? Of had hij gewoon nooit een rijbewijs gehaald? In dat laatste geval is rijontzegging idd vreemd. Tenzij de rechter denkt dat hij zijn rijbewijs alsnog wilde gaan halen.

3 april 2023 om 14:15

Nijogeth

De rechter mag meewegen in hoeverre de rechtsorde geschokt is. Dus dat kan nu ook verschil maken.

3 april 2023 om 14:17

Verwijtbaarheid vind ik een betere gradatie voor een strafmaat dan hoe lang het duurt dat de nabestaanden er enige rust in vinden..... En wat nou als er geen nabestaanden zijn? Geen straf? Wel echt vreselijk wat je broer overkomen is. 🙏

3 april 2023 om 14:38



Calimero

"on: 2 en half jaar cel is natuurlijk veel te weinig, geen straf is geschikt voor dit verschrikkelijke "ongeluk", want dit had voorkomen kunnen worden."

Hoe had dit ooit voorkomen kunnen worden precies volgens jou? Want dat keihard straffen en hoge gevangenisstraffen voor alles recidive en crimineel gedrag voorkomen is een fabel en wetenschappelijk nog nooit aangetoond. Sterker nog, uit onderzoek blijkt dat lage recidive en criminaliteit juist voorkomt in landen met een beleid waarin resocialisatie en minder zware straffen voorkomen.

" De straf is pas hoog genoeg als nabestaanden er enige rust in vinden, en met name dit laatste hoop ik voor hen."

Dat is wel een hã©le hoge maatstaf zeg. Onwerkbaar ook. Slachtoffers zouden dan ook doodstraf of verminkingen willen eisen. Overigens zegt de rechter in zijn vonnis daar wel wat over:

"Met zijn handelen heeft hij een onomkeerbaar verlies veroorzaakt. Geen enkele straf kan het verdriet en de pijn wegnemen"

Voila!

3 april 2023 om 18:40

@Constant

Ik denk dat het geval van Rai Vloet niet op zich staat. Deze jongen dacht de popiejopie uit te kunnen hangen door met te veel drank op achter het stuur te kruipen en daarbij ook nog eens veel te hard te gaan rijden. Dat het leed van de nabestaanden geen graadmeter mag zijn, ben ik het mee eens, want ik kan me goed inbeelden dat de ouders Vloet het liefst zien branden in de hel. Echter kopen ouders ook niets voor een uitspraak als ‘geen enkele straf zal het leed wegnemen’. Het klopt natuurlijk als een bus, maar het blijft wrang voor de nabestaanden om Vloet over pak ‘m beet 3 jaar weer te zien voetballen. Ik ben echt voor tweede kansen, maar ik hoop echt dat wij als Nederlandse voetballerij Rai Vloet blijven weren. Al is het maar om een signaal af te geven aan al die jonge ventjes met te veel geld om uit te geven en een status van bekendheid (en de schijn van onaantastbaarheid) waar velen overduidelijk niet mee om kunnen gaan.

Ik zal aftrappen; Wat een debiel rechtssysteem heeft Nederland toch. Heeft denk ik geen toelichting nodig.

3 april 2023 om 13:20

Enerzijds ben ik het met je eens. Hij is onverantwoordelijk geweest, roekeloos, noem het hoe je wil, heeft een kind van het leven berooft etc. Maar het is geen crimineel die willens en wetens iemand vermoord heeft, koelbloedig is en grote kans op recidive (aanname). Ook hij is voor de rest van zn leven getekend (géén medelijden, maar wel extra straf). Logisch dat hij gestraft wordt, maar er is geen reden om zijn leven ook nog eens extra te straffen en te verbannen uit de maatschappij. Ff rationeel bekeken dan..

3 april 2023 om 14:52

@marton

Ik begrijp je nuancering, maar als je met drank op achter het stuur gaat zitten, weet je dat je kans loopt jezelf en een ander dood te rijden. Zeker als het dusdanig veel alcohol is. Dat je dat risico al wil nemen met een ander, is niet roekeloos, maar ziekelijk.

Je moet ook een voorbeeld stellen. Nu gokken mensen het er nog wel op want de straf is toch niet zo zwaar als je geen ongeluk veroorzaakt, betaal je slechts een boete. Bij alcohol in je bloed en zonder een ongeluk te veroorzaken, zou de straf al minimaal eeuwige rijontzegging moeten zijn, een enorme boete, en misschien al wel celstraf, zodat mensen misschien iets meer nadenken voordat ze eraan gaan beginnen. Alcohol in het verkeer is geen optie, dus gewoon niet doen, en anders ga je het maar heel hard voelen.

En ook bij het vooroorzaken van een ongeluk, moet je een voorbeeld stellen. Mensen moeten de consequenties weten als ze zelf de empathie ontberen, en risico's niet inschatten of niet willen inschatten, vanuit egoïsme.

3 april 2023 om 15:29

De vraag is in hoeverre je bepaalde zaken "weet" of risico's kunt overzien op het moment dat je drinkt en de auto in stapt. Je wordt "geacht" de risico's te overzien en een juiste afweging te maken, maar er is niemand die vooraf denkt: zal ik gaan drinken&rijden met de mogelijkheid dat ik iemand doodrij, of zal ik toch maar de fiets pakken. Niet zelden hoor je iemand zeggen "ik dacht dat het wel kon" of "ik had niet het idee dat ik dronken was" of iets in die richting. Niet dat dit een goed argument is, begrijp me niet verkeerd, maar ik vraag me oprecht af of een stel hersenen in zo'n situatie nog in staat is rationeel na te denken. Zeker met een paar vrienden erbij (stoer willen doen) of in een bepaalde mentale gesteldheid waarbij adrenaline of iets anders door je hoofd giert, wat heel je gedachtegang beïnvloedt. Wat wel vaststaat is dat hij met de auto naar een feestje gaat, wetende dat hij daar 1 of enkele drankjes gaat drinken, en dus ook met de auto terug moet.
Opzich een voorbeeld stellen ben ik niet op tegen, maar ik denk niet dat er mensen na het horen van deze straf massaal met alcohol op achter het stuur gaan. En waar stop je dan met voorbeelden geven.. er zijn al legio van dit soort ongelukken gebeurd en wellicht ook voorbeelden gesteld. Er zal altijd wel een idioot blijven bestaan die zoiets veroorzaakt tenzij je een alcoholslot in auto's verplicht stelt.

3 april 2023 om 13:24

Van mij had hij langer mogen krijgen, maar ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de toelichting.

3 april 2023 om 13:50

De Nederlandse rechtspraak is niet gebaseerd op vergelding. Het gevoel van gerechtigheid is niet het enige wat wordt meegenomen. Er komen een hoop andere aspecten bij kijken.

Strenger straffen werkt niet en is ontzettend duur. Het doel van een straf is niet alleen vergelding, zoals ik al zei, maar ook resocialiseren en het verminderen van de kans op recidive (Dat het nog een keer gebeurt). Als je iemand heel lang buiten de maatschappij plaatst, kan hij daarna minder goed aarden in de maatschappij.

Het doel is om de maatschappij goed te laten functioneren. En daarnaast ook om slachtoffers en nabestaanden een gevoel van rechtvaardigheid te geven. Daar moet een afweging in gemaakt worden en die voelt vaak niet eerlijk aan. Maar er zit wel degelijk een gedachte achter.

Overigens wel interessant: Nederlands straft voor een Europees land relatief gezien erg zwaar. Daarnaast heeft het publiek niet alle dossierkennis. In een onderzoek is gebleken dat leken (mensen zonder dossierkennis) net zo zwaar straffen als rechters als ze het dossier wel kennen. Dit is een onderzoek van Wagenaar uit 2008.

3 april 2023 om 14:47

feyenoord

Mooie laatste alinea! Al zullen weinig mensen hier dat soort harde feiten kunnen verenigen met het gevoel dat ze in hun onderbuik hebben hierover.

Maar je stelt dat 'vergelding' niet de basis is van ons Strafrecht. Dat is niet correct. Ook in ons stelsel kennen we wel degelijk het vergeldingsprincipe. Kort en goed: 'wie een strafbaar feit heeft begaan, mag daar niet mee wegkomen. Hij verdient straf.'

Maar het is wel zo dat we in ons land de verdachte een veel centralere rol in het geding en bij de straftoemeting geven dan die van de slachtoffers/nabestaanden (die in feite zelfs géén rol hebben, de zaak speelt zich af tussen verdachte en het OM). Dat is sinds het spreekrecht voor slachtoffers is ingevoerd iets veranderd. maar wezenlijk staat de verdachte centraal. En dus ook zijn omstandigheden en achtergronden.

3 april 2023 om 14:54

Dat heb ik inderdaad verkeerd verwoord. Ik had moeten zeggen dat het een onderdeel is van de rechtspraak, maar niet het enige uitgangspunt.

3 april 2023 om 15:16

Klopt inderdaad. Want resocialisatie van de dader is ook een onderdeel van ons stelsel. En dat is maar goed ook.

3 april 2023 om 13:27

Nog veel debieler om zonder enige onderbouwing iets debiels te gaan noemen.

3 april 2023 om 13:28

Ach ja, in een land waar je voor het herhaaldelijk seksueel misbruiken van baby's en kleine kinderen slechts 10 jaar krijgt, daar hoef je niet veel meer dan dit van te verwachten toch? In die 2,5 jaar dat meneer Vloet vast zou zitten mag hij op kosten van de staat ook nog een uitkering trekken, studeren en krijgt hij 3 keer per dag eten en drinken. En jullie betalen daar allemaal voor, tenminste, zij die in Nederland belasting betalen. Het is waar je voor kiest nietwaar?

Herstel: die uitkering kan nu niet meer, tenzij hij zich gaat voorbereiden op terugkeer in de maatschappij. Vroeger kreeg je het gewoon zonder blikken of blozen

3 april 2023 om 15:15

Rm1335

"ach ja, in een land waar je voor het herhaaldelijk seksueel misbruiken van baby's en kleine kinderen slechts 10 jaar krijgt, daar hoef je niet veel meer dan dit van te verwachten toch? In die 2,5 jaar dat meneer Vloet vast zou zitten mag hij op kosten van de staat ook nog een uitkering trekken, studeren en krijgt hij 3 keer per dag eten en drinken. En jullie betalen daar allemaal voor, tenminste, zij die in Nederland belasting betalen. Het is waar je voor kiest nietwaar?"

Als belastingbetaler kies ik zeker voor om ook veroordeelden menswaardig te behandelen ja als ze hun verdiende straf hebben gekregen. Dat heeft er vooral mee te maken dat ik vind dat we de middeleeuwen voorbij zijn en dat we een beschaafd en liberaal land zijn en geen bananenrepubliek of totalitair regime. Want we doen hier net alsof we in Nederland niet hard genoeg straffen maar zoal al aan bod kwam is dat een fabel. We hebben een van de hardst straffende rechtssystemen van Europa. En nee, we gaan niet met Colombia, Singapore of China vergelijken, maar alleen met normale landen. Of zou je het niet erg vinden om als jij een keer gearresteerd wordt dat jij in een cel van drie bij drie meter met tien medegevangenen zou worden vastgehouden? En dat je dan niet te eten krijgt? Oooh, jij denkt natuurlijk dat jou dat niet zou overkomen. Hele domme en naïeve gedachte. Zodra je gaat tornen aan de rechtsstaat

Ook overigens, als je het dossier een beetje had gevolgd en de feiten van die zaak kende, dan vraag ik mij af hoe we als land ooit beter af waren geweest als die 70-jarige viezerik die aan dementie lijdt 30 jaar cel plus TBS had gekregen. Ouders en slachtoffers hebben levenslang ja, maar dat verandert niet als je die gast 30 jaar cel geeft. Hij gaat waarschijnlijk dood in de gevangenis waar hij, als zedenmisdadiger, toch al geen leven zal hebben. En zoals een van de moeders van de slachtoffers zei: 'er is een speciale plek in de hel voor mensen zoals jij.'

3 april 2023 om 16:39

De domheid en naïviteit zit hem 1) in jouw idee dat ik aan jouw rechtsstaat wil tornen en 2) dat ik het over een zaak heb die een 70-jarige man betreft. Dat vooropgesteld. Ik vind die straf laag en dat mag ik volgens mij vinden. Of mag ik dat niet van jou? Jij trekt een vergelijking met Colombia, China en Singapore, dat getuigt ook van de nodige naiviteit, want ik trek nergens een vergelijking, noch dicteer ik dat dit wel zou moeten. Als je goed gelezen had, dan had je gezien dat ik zei: het is waar je voor kiest nietwaar? Je weet wel, democratisch, bij de stembus, waar je bepaalt wie onder meer de wetgevende macht zal uitmaken in jouw land.

Overigens is er niks mis mee om een delinquent te laten werken om zijn verplichte kost en inwoning te betalen, maar dat zal ik wel ook niet mogen vinden van jou (je loopt bijna Middeleeuws te dicteren wat wel en niet moet).

3 april 2023 om 17:41

"de domheid en naïviteit zit hem 1) in jouw idee dat ik aan jouw rechtsstaat wil tornen en 2) dat ik het over een zaak heb die een 70-jarige man betreft."

2) Welke zaak waar je (in Nederland) voor het herhaaldelijk seksueel misbruiken van baby's en kleine kinderen slechts 10 jaar krijgt bedoel jij dan precies? Want wat ik noemde waren de feiten en omstandigheden van een zaak waarin een man die zedenmisdrijven had gepleegd met jonge kinderen 10 jaar gekregen.

Maar, aangezien jij stelt dat het niet de zaak was die jji bedoelde, noem dan maar eens precies welke zaak jij dan exact bedoelt. Want voor dergelijke ernstige misdrijven krijg je tegenwoordig echt geen 10 jaar meer en eigenlijk standaard TBS en dwangverpleging. Dus waar heb jij het dan over??

1) Je begint over dat er drie keer per dag gegeten en gedronken wordt en mag studeren. Dat mag dan ook alweer niet, gewoon je gedetineerden normaal behandelen? je raakt hiermee aan de grenzen van de rechtsstaat ja.

Daarnaast, je geeft pas nu in je latere reactie nadere uitleg. Die gaf je eerder niet.

"overigens is er niks mis mee om een delinquent te laten werken om zijn verplichte kost en inwoning te betalen,"

Je weet dus niet dat gedetineerden in Nederland mee moeten betalen aan hun detentie? maar sowieso, daar is heel erg veel mis mee. Het is evident nutteloos om iemand die geen of bijna geen geld heeft (de meeste strafbare feiten worden gepleegd door mensen met een laag of geen inkomen) ook nog eens een forse schuld aan justitie te laten opbouwen die hij niet kan betalen, maar wel moet voldoen aan Cjib. Wat gaat die man doen denk jij? Precies, nog meer strafbare feiten plegen om aan geld te komen om zijn schulden te betalen. Dus hiermee ben je gewoon recidive aan het kweken en ben je de criminaliteit zelf aan het creëren. Dát is er mis mee!

" Ik vind die straf laag en dat mag ik volgens mij vinden. Of mag ik dat niet van jou?"
"maar dat zal ik wel ook niet mogen vinden van jou (je loopt bijna Middeleeuws te dicteren wat wel en niet moet)."

Maar ik vind dat jij op basis van onderbuikgevoelens en verkeerde feiten vooral hele onverstandige dingen vind en zegt. En dat is mijn mening. Waarom ik mijn mening dan niet kenbaar zou mogen maken, dat word mij niet helemaal duidelijk eigenlijk. Het feit dat jij iets vindt maakt niet dat ik daar niets van zou mogen vinden. Iets met vrijheid van meningsuiting wellicht? Niet zo zielig doen en de slachtofferkaart spelen. Als jij een mening hebt, kun je er eentje terug verwachten. Verder heb ik in dit topic uitgebreid uitgelegd hoe ons Strafrecht werkt, dat we in Nederland bij de zwaarst straffende landen van Europa horen. Het is dan jouw keuze of je gaat voor feiten of voor jouw gevoel dat van die feiten volledig afwijkt.

3 april 2023 om 13:34

Koningjerry

Jawél, jouw stoere stelling, die op allerlei manieren ter discussie kan worden gesteld, heeft wel degelijk een goede en nader onderbouwde toelichting nodig. Vooral over het feit dat je ons rechtstelsel 'debiel' noemt. Want dat is ten eerste nogal wat om zomaar even te roepen, maar daarnaast vraag ik me af of jij überhaupt wel een idee hebt hoe ons rechtsstelsel precies in elkaar steekt. En dat je bijvoorbeeld van totaal verkeerde zaken, feiten en achtergronden uitgaat.

Dus ik ben benieuwd, licht je statement vooral toe!

3 april 2023 om 14:19

@ConstantKante,

Laat ik voorop stellen dat ik de straf veels te laag vind. Maar dat vind ik wel bij meer strafzaken.

Waarom kreeg Kluivert maar 240u taakstraf voor het doodrijden van iemand met veels te hoge snelheid binnen de bebouwde kom vlak voor een EK. Is het de alcohol waardoor je wel de bak in moet? Of dat we inmiddels 27 jaar verder zijn?

Waarom werd Promes dan pas na het EK vervolgd, terwijl de bewijzen en tapes al voorhanden waren? Sterker nog, hoe langer je wacht hoe moeilijker het soms wordt om iemand achter de tralies te krijgen.

En o wordt er wel vaker met 2 maten gemeten in ons verrotte rechtssysteem. Ons rechtssysteem is niet politiek onafhankelijk. Denk helaas dat geeneens rechtssysteem dat is overigens. Al pakken ze in Engeland wel mensen op ongeacht hun status.

3 april 2023 om 15:28

"waarom kreeg Kluivert maar 240u taakstraf voor het doodrijden van iemand"

Die straf destijds was volledig conform strafeis en richtlijnen die toen golden.
En ja, 1996 is lang geleden. Sindsdien is de maatschappij verhard, de straffen ook en is het sentiment in de maatschappij gewoon anders. En dat zie je terug in de vonnissen. Al is met alcohol een ongeluk veroorzaken inderdaad een zware factor in het geheel. Wat je met het EK bedoelt weet ik niet. Kluivert heeft dat EK in Engeland gewoon meegespeeld. Sterker, door zijn goal tegen Engeland haalde oranje nog net de kwartfinales.

"waarom werd Promes dan pas na het EK vervolgd, terwijl de bewijzen en tapes al voorhanden waren? Sterker nog, hoe langer je wacht hoe moeilijker het soms wordt om iemand achter de tralies te krijgen."

Jij denkt dat daar wat achter zit? Wat dan wel? Want jij stelt dat alle bewijzen en tapes 'voorhanden' zijn, maar waar baseer je dat op? Vergeet niet dat het OM geen belang heeft bij vrijspraak, die moeten de zaak wel zo zeker inzetten dat er een veroordeling volgt. Soms is het dan geboden eerst het onderzoek geheel af te ronden. Het is ook niet zo dat als het langer duurt dat het dan 'moeilijker' is. Het bewijs en de overtuiging die daarvan uitgaat bepaalt hoe moeilijk een rechtszaak is, en niet hoe lang het duurde voordat het OM de zaak begint. Mocht het echt exorbitant lang duren (daarvan is in casu geen sprake, het duurt in Nederland door onderbezetting bij rechtbanken nu eenmaal vaak lang voordat zaken aan de beurt zijn) dan kan een rechtbank daar eventueel rekening mee houden bij de straftoemeting.

"en o wordt er wel vaker met 2 maten gemeten in ons verrotte rechtssysteem. Ons rechtssysteem is niet politiek onafhankelijk. "

Ons systeem is niet foutloos nee. Maar als je ons systeem al 'verrot' noemt (op basis van een misconceptie ten aanzien van de hoogte van straffen want we straffen niet laag in Nederland we straffe juist relatief hoog) hoe zou je dan het systeem in Rusland, China en Bangladesh noemen precies? Of dat in de Vs???

Ook overigens, de meest voorkomende fout die ik vaak tegenkom is dat iedereen roept dat er 'met twee maten wordt gemeten'. Maar in de praktijk blijkt eigenlijk dat twee zaken zelden tot nooit identiek of zelfs maar vergelijkbaar zijn. De zaken Kluivert en Vloet zijn niet gelijk. Dus er is ook geen enkele reden om hier met dezelfde maat te meten.

3 april 2023 om 16:31

Die straf destijds was echt niet conform richtlijnen.

De zwaarte van de straf hangt inderdaad af van de specifieke omstandigheden en feiten en die zijn inderdaad nooit gelijk. Toch zijn er genoeg overeenkomsten in diverse zaken en de doorslaggevende vraag is of de verdachte ‘aanmerkelijke schuld’ heeft. Als er doden zijn te betreuren, ligt de vraag voor of het om ‘dood door schuld in het verkeer’ gaat. Als de rechter die schuld bewezen acht, heet het een misdrijf en dat leidt gemiddeld tot relatief zware straffen.

Bij een dodelijk verkeersongeluk kan dat variëren van een boete, een taakstraf, ontzegging van de rijbevoegdheid tot een (voorwaardelijke) gevangenisstraf. Gaat het om een overtreding, dan volgt een relatief lichte straf: hoogstens twee maanden hechtenis en 3.900 euro boete. De maximale ontzegging van de rijbevoegdheid is twee jaar. Is de bestuurder schuldig en gaat het om een misdrijf, dan kan de rechter een beduidend zwaardere straf opleggen: maximaal 9 jaar gevangenisstraf en 20.250 euro boete. Bij roekeloos rijgedrag is het strafmaximum voor een dodelijk ongeluk hoger dan bij lagere categorieën van schuld: 6 jaar gevangenisstraf in plaats van 3 jaar. Beide maxima kunnen door de rechter met de helft worden verhoogd als sprake is van extreem gevaarlijk rijgedrag (bijvoorbeeld een wilde achtervolging en/of excessief drankgebruik). Zo kan de 6 jaar cel voor roekeloos rijgedrag worden opgehoogd tot 9 jaar.

Dat Vloet maar 2,5 jaar de cel in hoeft is gezien de maximale celstraf (bron: rechtspraak 2014 en kan dus alleen maar verhoogd zijn) gewoon laag. Dat Kluivert maar 240u taakstraf kreeg, heeft mijn inziens te maken gehad met het EK wat nog gespeeld moest worden. Jij kan zeggen dat dat niet zo is, ik denk daar anders over.

3 april 2023 om 16:58

"die straf destijds was echt niet conform richtlijnen."

Dat was die destijds wél. Kunnen we lang of kort over doorgaan, maar in die tijd was het zo dat als je iemand dood reed je daar in principe zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor kreeg. En dat kreeg Kluivert dus ook. De suggestie werd gewekt dat Kluivert, als bekende voetballer, daarmee was gematst of lichter was bestraft dan normaal, maar dat was nonsens. iedereen kreeg destijds, als first offender, die straf en Kluivert was daarop geen uitzondering.

"toch zijn er genoeg overeenkomsten in diverse zaken en de doorslaggevende vraag is of de verdachte ‘aanmerkelijke schuld’ heeft. Als er doden zijn te betreuren, ligt de vraag voor of het om ‘dood door schuld in het verkeer’ gaat. Als de rechter die schuld bewezen acht, heet het een misdrijf en dat leidt gemiddeld tot relatief zware straffen."

De doorslaggevende vraag is absoluut niet of sprake is van 'aanmerkelijke schuld'. De vraag is of datgene wat tenlaste gelegd is wettig én overtuigend kan worden bewezen. In dit geval, omdat dood door schuld tenlaste is gelegd, waar in principe twee jaar gevangenis voor staat. maar als alcohol in het spel is, zoals hier, én ook nog eens veel te hard is gereden, dan zijn dat strafverzwarende elementen. En daarom kom je dus boven die twee jaar uit.

Het OM eiste 3,5 jaar, rechtbank hield rekening met feit dat Vloet berouw heeft getoond en ook nog eens de gevolgen van het ongeval publiekelijk moet dragen (terecht) en komt dus iets lager uit.

"dat Vloet maar 2,5 jaar de cel in hoeft is gezien de maximale celstraf (bron: rechtspraak 2014 en kan dus alleen maar verhoogd zijn) gewoon laag"

Nee, want als er termen aanwezig zouden zijn geweest die maakten dat het OM voor dat veel zwaardere delict had kunnen gaan én dat ook nog eens wettig had kunnen bewijzen (wat dus duidelijk niet het geval was) dan hadden ze dat uiteraard gedaan. En dus moet je terug vallen op de maximale straf die je ter beschikking staat voor de hoogste delictsomschrijving die je kunt opleggen. En dus was de straf niet te laag (tenzij je bedoelt dat we in Nederland sowieso 'te laag' straffen natuurlijk. Zoals wel meer hier. Maar in dat geval dan ben je gewoon niet op de hoogte van de feiten en ga je zoals velen hier vooral op schreeuwende koppen van De telegraaf af.) maar gewoon conform. Zes jaar was nooit im frage.

"dat Kluivert maar 240u taakstraf kreeg, heeft mijn inziens te maken gehad met het EK wat nog gespeeld moest worden. Jij kan zeggen dat dat niet zo is, ik denk daar anders over."

Nee, klopt, dat had daar niets mee te maken. In die periode kreeg iedere first offender met vergelijkbare casus zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf, te vervangen voor een taakstraf. Dus ik snap dat je graag een mooi verhaal wil maken, maar helaas zijn de feiten anders. Al snap ik dat we het hier niet eens over zullen worden.

3 april 2023 om 14:10

Ongeveer iedereen die betrokken is bij het proces en behandeling van gedetineerden vind juist de roep om zwaardere straffen als een soort van "wraak" zorgwekkender. Omdat celstraffen behandeling in de wegstaan. Ik ben wel een voorstander om zwaardere gevolgen te geven mbt de weg op, zoals bijvoorbeeld een langdurige uitsluiting in het verkeer. Als je daarnaast nog nooit in aanraking bent gekomen met het strafrecht mag je ergens wel rekening houden met een tweede kans. Los daarvan is zijn carriere verpest (na 2,5 jaar gevangenis kom je moeilijk aan de bak) en heeft een strafblad. Die kerel zal nooit meer terug kunnen na het leven voor het ongeluk. Uiteindelijk helpt een zwaardere straf ook niet, omdat ze daarmee het kind niet terug krijgen.Los daarvan is drank op achter het stuur is meer en meer een groter probleem, meer en meer zien we onschuldige slachtoffers door deze idioten. Ik denk dat we veel meer moeten inzetten op preventie rondom alcoholgebruik in het verkeer.

3 april 2023 om 14:18

@koningjerry: Toelichting is wel nodig. Het systeem is niet gericht op vergelding voor het leed van de slachtoffers, dus hoor graag wat je bedoelt.

3 april 2023 om 15:29

"het systeem is niet gericht op vergelding voor het leed van de slachtoffers, dus hoor graag wat je bedoelt."

Dat klopt inderdaad, het systeem is niet gericht op vergelding voor de slachtoffers. Het systeem is gericht op vergelding namens de samenleving.

3 april 2023 om 16:34

Het systeem is gericht op iedereen een 2e kans geven. Dat vinden we allemaal, behalve als ons of een naaste slachtoffer is.

3 april 2023 om 17:07

Dank voor je bijdrage 4fredondo! Want dit wat je hier zegt is wel een relevant punt.

Want zoals ik hierboven ook al betoogde, ik kan heel rationeel en zakelijk blijven als dat moet, vooral als het gaat om de belangen van anderen die ik behartig. Dan blijf ik daar emotioneel tussenuit en kan ik mijn werk goed doen.

Maar vervang dat arme overleden kind door een van mijn kinderen en dan zou ik Rai Vloet ook aan mijn persoonlijke vorm van 'gerechtigheid' willen onderwerpen, als je snapt wat ik bedoel. Dus wat je zegt daarin heb je gelijk, we kunnen hierover makkelijker oordelen dan de betrokken slachtoffers. Want die zijn emotioneel betrokken.

Maar: en dat is mijn boodschap, er is een reden dat we het berechten van verdachten overlaten aan professionele rechters. En niet zoals in sommige rare landen aan de slachtoffers. Daarmee houden we de emoties zoveel mogelijk uit het proces. Want voor de familie zou 30 jaar plus dwangverpleging nog onvoldoende zijn. Maar zoals de rechtbank in het vonnis oordeelde:

"met zijn handelen heeft hij een onomkeerbaar verlies veroorzaakt. Geen enkele straf kan het verdriet en de pijn wegnemen."

4 april 2023 om 10:16

@constant kante, het is in zijn geheel niet gericht op vergelding, ook niet vanuit de samenleving.

4 april 2023 om 10:18

Dat klopt, en daarom heb ik zelf ook moeite met het steeds meer uitbreidende spreekrecht voor slachtoffers en nabestaanden ervan. In feite, en dat klinkt wellicht hard, zijn zij in de rechtszaak irrelevant.

Terecht dat hij de cel in moet! Hopelijk gaat hij, zoals hij zelf zei, daadwerkelijk zijn straf uitzitten. Toch vind ik het een lage straf.

Heel goed ! Al vind ik 2.5 jaar geen echte straf voor dood door schuld ! Dit zou echt strenger aangepakt mogen worden in nederland

3 april 2023 om 13:28

Voor dood door schuld is juist een zware straf.

Kun je ook weer wat van vinden natuurlijk.

3 april 2023 om 13:44

Voor dood door schuld staat in de wet 2 jaar voor, dus wat dat betreft klopt het wel. Het is meer dat hij daarvoor veroordeeld wordt en niet voor moord of doodslag waardoor de straf veel lager uitvalt.

Zit in Rusland (toeval?) en die hebben geen uitleveringsovereenkomst. Dus voorlopig loopt die nog vogelvrij rond.

3 april 2023 om 13:16

Dat betekent wel dat hij altijd in Rusland zal moeten blijven, of naar andere landen kan gaan waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft. Dat is nou niet het mooiste rijtje landen. Denk dat deze jongen zijn straf wel uit komt zitten.

3 april 2023 om 13:18

Vorige keer nog wel aanwezig en toen was het van ja ik ontloop de straf niet. Als hij aanwezig was werd hij direct opgepakt. Dan lijkt het idd wel dat hij vlucht.

3 april 2023 om 13:25

Nouja vorige keer kreeg hij natuurlijk de kans om zich te verantwoorden, zijn verhaal te doen etc. Z'n straf aanhoren kan via de telefoon ook nog wel en waarschijnlijk moest hij tussendoor gewoon trainen/voetballen. Overigens sluit ik zeker niet uit dat hij "lekker" in Rusland blijft na het horen van zn straf..Edit: maarja die gast is 27, lijkt me nog een lastige keuze. 2,5j zitten en daarna vrij als een vogel of de komende jaren weet ik veel hoelang in Rusland blijven..

3 april 2023 om 13:29

Ja maar hij was aanwezig, en zoals hij en de advocaat aangeven wilt hij zijn straf uitzitten en niet vluchten. Dan hoor je nu ook gewoon aanwezig te zijn en dat was hij niet. Wetende dat hij opgepakt zou worden.

3 april 2023 om 13:30

"vorige keer nog wel aanwezig en toen was het van ja ik ontloop de straf niet."

Alleen zei zijn advocaat toen wel nog dat hij "ter zijner tijd" zijn straf uit zou komen zitten, maar dat hij ook gewoon nog een contract heeft bij zijn club...

3 april 2023 om 13:40

Nuttige toevoeging, die had ik gemist. Overigens wat mij betreft dikke prima als hij morgen z'n wedstrijdje daar nog ff speelt en zich daarna gaat melden in NL om netjes z'n straf uit te gaan zitten. Ik vind het persoonlijk dan weer wat minder acceptabel als hij nog ff lekker tot einde contract blijft voetballen en "wanneer het hem uitkomt" z'n straf pas gaat uitzitten.. ik ben benieuwd.

3 april 2023 om 13:40

@marton, Niet lastig, hij kan nu geld verdienen met voetbal, niet als hij nu 2.5 jaar gaat zitten en dan niet meer aan de bak komt omdat hij niet kan trainen etc. Dus ik zie hem de komende jaar in Rusland blijven voetballen, geld verdienen en dan als hij met pensioen is, die 2.5 jaar komt uitzitten en dan vrij als een vogel is. Wel nog even wat Russische Roebels rijker.

3 april 2023 om 13:55

arsenal890

"vorige keer nog wel aanwezig en toen was het van ja ik ontloop de straf niet. Als hij aanwezig was werd hij direct opgepakt. Dan lijkt het idd wel dat hij vlucht."

Direct opgepakt? Hoe kom jij daarbij eigenlijk?
Dat verdachten bij uitspraken aanwezig zijn is niet alleen niet verplicht, het is zelfs ongebruikelijk.

Daarnaast moet de beroepstermijn afgewacht worden. Stel dat Vloet in beroep vrijgesproken wordt? Dan had je dus al die tijd een onschuldige in bewaring. Daarnaast, de praktijk is dat de gevangenissen vol zitten. Dat je direct aansluitend op je vonnis je straf uitzit komt zelden voor. Je wacht thuis af en krijgt de oproep om je op een bepaalde dag te melden bij de gevangenis om je straf uit te zitten.

Wij zijn geen Kongo, China of Rusland he, waar mensen zonder vorm van proces of rechterlijke toetsing eindeloos maar in hechtenis gehouden kunnen worden. Wij zijn hier een fatsoenlijk en liberaal land met een Rechtsstaat.

3 april 2023 om 14:07

Als de verdachte bij een uitspraak aanwezig is en deze wordt door de rechtbank veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, wordt deze direct in hechtenis genomen.

Zo niet, dan wordt de verdachte inderdaad opgeroepen zich te melden. Doet hij of zij dat niet, dan komt deze (internationaal) gesignaleerd te staan en zal deze bij enig contact met politie/marechaussee worden aangehouden. Ook kan er bij bepaalde zaken 'actief gejaagd' worden op de verdachte.

De reden dat verdachten meestal niet bij de uitspraak aanwezig zijn is dat ze zelf het moment van melden kunnen bepalen. Komen ze vaak met spulletjes, net iets beter voorbereid.

Bron: werk zelf in de strafrechtketen.

3 april 2023 om 14:14

(hypothetische) vraag daar over voor mensen die er meer van af weten: als Vloet de komende paar jaar nog in Rusland blijft en over een jaar of 4 naar Nederland besluit te komen om z'n straf uit te zitten, moet hij dan 2,5 jaar de cel in of gaat daar dan extra straf bij komen? Geldt dat dan als vluchtgedrag? Hoe lang moet je op die manier je straf ontlopen voor er verzwaring komt?

3 april 2023 om 15:03

Goede vraag inderdaad. Een soort rente voor de vrije jaren die je dan bovenop je celstraf krijgt lijkt me wel logisch. Om dan vervolgens weer vervroegd vrij te komen vanwege goed gedrag.

3 april 2023 om 15:34

Goede vraag Misseva.

Vluchten op zichzelf, is in Nederland niet strafbaar. Dus als je daarvan uitgaat, dan zou je later melden dus in principe verder straffeloos kunnen. Zei het dat je dus wel internationaal gesignaleerd staat en je dus (beter) niet kunt vertonen in landen die wel aan Nederland uitleveren.

3 april 2023 om 15:35



Voorwaardelijke invrijheid stelling na uitzitten van 2/3e van je straf is al jaren in Nederland geen automatische gunst meer.

Ongeacht de straf, als hij hem uitzit, neemt hij de straf wel als een man, ipv dat gevlucht naar Rusland.

3 april 2023 om 14:16

Hij is gewoon in Rusland voor werk. Wel benieuwd of hij er voor kiest om nu meteen terug te keren of dat hij eerst z’n gehele voetbalcarrière daar blijft zitten.

3 april 2023 om 14:43

Ik denk dat je 2 dingen door elkaar haalt. De ene heeft iemand permanent uit het leven gerukt, de ander kan nog lopen. Ik zeg niet dat wat Promes doet goed te praten valt, want dat verdient zeker straf. Maar om dit te vergelijken met de ander.

3 april 2023 om 14:46

Je moet die twee zaken sowieso niet in 1 verhaal noemen, want het zijn totaal verschillende delicten met verschillende intenties, verschillende conclusies enzovoort.

2 en half jaar?! Hoe kan je door te veel gedronken en zo veel te hard rijden vervolgens door eigen schuld iemand dood te rijden zo weinig straf krijgen... Weet niet of iemand dit kan verklaren?

3 april 2023 om 13:19

Vooropgesteld: ik vind het ook een lage straf. Maar wat in elk geval meeweegt, is dat hij niet de bedoeling had om iemand te doden. Geen doodslag of moord dus, en dan zijn de straffen veel lager. Hij heeft een flink risico genomen, maar voor moord of doodslag is dan “voorwaardelijk opzet” nodig en dat is moeilijk aan te tonen.

3 april 2023 om 13:25

Ik vind, als is aangetoond dat hij te veel gedronken had, je eigenlijk wel voor doodslag moet kunnen worden veroordeeld. Je neemt dan willens en wetens zo'n enorm risico, dat je hiervoor best harder gestraft mag worden.

3 april 2023 om 14:03

Ik wil me eigenlijk niet al te veel in de discussie mengen, maar hoezo wordt hier constant aangenomen dat hij 'ook wel voor poging tot doodslag veroordeeld had kunnen worden naar mijn mening'. Dat slaat toch nergens op?

Het heeft allemaal met intentie te maken, daar hoef je geen rechten voor gestudeerd te hebben. Bij moord is er sprake van voorbedachte rade, heb je dus al lang bedacht iemand het leven te willen ontnemen, tref je daar maatregelen voor en doe je een voorbereide actie specifiek gericht op het doden van die persoon. Bij doodslag is die voorbedachte rade er niet, maar is er op enig moment sprake van de intentie om iemand te doden, vaak in een opwelling. Bij 'zware mishandeling met de dood tot gevolg' is er geen sprake van de intentie om iemand te vermoorden, maar wel om iemand zwaar te mishandelen en pijn te doen waardoor diegene uiteindelijk tegen zonder intentie van de dader ook overlijdt. Van al deze bovenste dingen is echter geen sprake in dit geval. Hij wist niet eens wie het jongetje of wie dan ook was tot het moment dat het gebeurde. Wat hij wel gedaan heeft is een gigantisch risico genomen door een tenenkrommende actie. Heeft hij dus schuld aan de dood van dat jongetje? Ja absoluut, hij en niemand anders. Is het echter enig moment de intentie geweest om dat jongentje of iemand anders iets aan te doen? Nee (ja, dat kun je nooit 100 procent vanuit gaan, zeker als hij zulke achterlijke beslissingen maakt, maar dat mag je wel aannemen op basis van iets van redelijkheid).

Hij krijgt nu boven de maximale straf voor dood door schuld (dat is 2 jaar namelijk), en daar kan ik op zich wel inkomen als ik nu lees hoe wat zijn staat op dat moment was, plus dat hij geen contact met de ouders heeft opgenomen; maar je kunt hem simpelweg niet een totaal andere misdaad aanrekenen. Dat het gevoelsmatig laag is kan, maar dat krijg je altijd als het een zaak betreft waarbij iemand overlijdt. In principe is er dan nooit sprake van genoegdoening omdat je een leven niet compenseert (wat ook geen enkele zin heeft). Nu betreft het hier een voetballer die waarschijnlijk tegen de tijd dat hij zijn celstraf gaat uitzitten al genoeg verdiend heeft tot zijn pensioen, maar voor een normale burger is 2,5 jaar zitten natuurlijk ook al een straf op zich. Dat werkt veel verder door dan 2,5 jaar in de gevangenis zitten. Als je rond je dertigste de bak in draait voor zo'n tijd raak je echt gigantisch veel kwijt van wat je hebt opgebouwd en kun je daarna voor een groot deel opnieuw beginnen aan je leven. Dat Rai Vloet dat minder heeft gezien zijn beroep mag genoemd worden, maar kun je ook niet zomaar als strafverzwaring gebruiken omdat we dan willekeur krijgen in het rechtssysteem en dat is nog veel gevaarlijker.

3 april 2023 om 14:51

Natuurlijk heb je gelijk volgens de letter van de wet. Het probleem is: de wet klopt niet. Maar dat is mijn mening, dus die gaat weer over het gevoel dat ik erbij krijg. En mijn gevoel zegt, het moment dat je een slok op hebt, is het tijd om een Uber te bellen en de auto te laten staan waar die staat. Had meneer Vloet gemakkelijk kunnen doen en zeker gemakkelijk kunnen betalen. Maar hij besloot van niet dus.

4 april 2023 om 09:22

@psvunited

Die meningen zijn gewoon hun eigen mening. Niet een juridisch oordeel, maar gewoon zoals zij vinden dat de wet zou moeten zijn. Dat mag toch? Ik vind de drempel voor voorwaardelijk opzet ook wel erg hoog. Met de daden van Vloet zou ik het niet erg vinden als de conclusie is dat hij willens en wetens het grote risico heeft genomen en aanvaard dat hij een dodelijk ongeluk zou veroorzaken.

3 april 2023 om 13:20

Vooropgesteld: ik vind het ook een lage straf. Maar wat in elk geval meeweegt, is dat hij niet de bedoeling had om iemand te doden. Geen doodslag of moord dus, en dan zijn de straffen veel lager. Hij heeft een flink risico genomen, maar voor moord of doodslag is dan “voorwaardelijk opzet” nodig en dat is moeilijk aan te tonen.

3 april 2023 om 14:36

De verklaring is niet zo moeilijk. Je hebt een daad en je hebt gevolg. De daad hier is roekeloos onder invloed van alcohol rijden. Het gevolg is een ongeluk waarbij een kind is overleden.

Onze rechtspraak kijkt met name naar de daad. Zo telt de geluks- dan wel pech factor minder hard mee.

Als Vloet die avond aangehouden was, bijvoorbeeld in een controle fuik op de snelweg, voor roekeloos rijden onder invloed, dan zou hij in het geheel geen gevangenis straf gekregen hebben. Een rijontzegging, wellicht rijbewijs kwijt en een dikke boete was dan de straf.

Nu heeft Vloet een ongeluk veroorzaakt, daarom krijgt hij nu wel gevangenis straf. Maar die moet in het Nederlandse systeem wel in verhouding zijn met de daad. Dus is de straf niet zo lang zoals bijvoorbeeld gegeven zou worden in het geval van doodslag.

Niet vluchten voor zijn straf, aldus de advocaat. Ik ga een hele wilde gok doen en zeggen dat Rai Vloet die gevangenisstraf een aantal jaartjes uitstelt.

3 april 2023 om 14:00

Zeballos

Dat lijkt mij ook. Hij weet natuurlijk dat als hij nu 2,5 jaar gaat zitten, zijn actieve voetbalcarriere over is.
Dus die gaat denk ik nog paar jaar wat miljoenen veilig stellen in Rusland voordat hij terugkomt.

Vind wel als je echt spijt hebt, je slapeloze nachten hebt, dat je gewoon moet kiezen om nu te zitten. Straf uitzitten ipv alles uitstellen.

3 april 2023 om 14:37

Hij zal wel in hoger beroep gaan om zo lang mogelijk te kunnen voetballen alvorens hij gaat zitten. Want met de gevangenisstraf is zin voetbal carrière meteen ook voorbij.

Vind dit nog vrij mild..zijn hechtenis zal waarschijnlijk minder dan twee jaar worden, terwijl de ouders van het overleden kind levenslang hebben.

3 april 2023 om 14:47

Eigenlijk boeit die straf me niet zo veel. De familie heeft levenslang. 2,5 jaar klinkt kort, maar het dubbele had ik ook kort gevonden. Je krijgt die kleine jongen er niet mee terug. Ik hoop dat dit aspect aan hem blijft vreten.

4 april 2023 om 09:24

Vloet leek vooral medelijden met zichzelf te hebben. Hij voetbalde ook gewoon door. Daar zou ik zelf absoluut niet toe in staat zijn, als ik zoiets gedaan had. In elk geval niet zo snel.

Titel doet vermoeden alsof Vloet echt lang moet gaan brommen. 2,5 jaar zitten en een gezin volledig verscheurd, leg het die ouders maar uit.

Ouders getekend voor het leven afschuwelijk.
Eerst afschrijven naar zijn medepassagier dat hij niet reed, dan ben je echt een monster eerste klas.



Rai Vloet, wat heb je gedaan man ? Meerdere levens verwoest door je stomme actie. 2,5 jaar is natuurlijk niets in vergelijking wat je die ouders hebt aangedaan.

Sorry hoor, maar rot is even op met je 2,5 jaar. Beschonken een kind doodrijden met hoeveel km per uur? Wat een debielen daar zeg.
Je mag het niet zeggen maar ik had na 1,5 jaar (ja die komt eerder vrij met goedgedrag), gewoon zelf maar het heft in handen genomen. Wat een wereld.

Eens zien of hij mans genoeg is om zijn straf per direct uit te zitten (of überhaupt uit te zitten).

3 april 2023 om 13:26

Zou mij niks verbazen als hij nog 8 jaar in Rusland geld blijft verdienen en daarna pas z’n straf uitzit. Alles wat hij nu kan verdienen zal hij daarna niet meer krijgen, zelfs niet in Rusland.

2,5 jaar nadat je een kind uit het leven haalt en de ouders met levenslang trauma achterlaat. Bizar zeg. Zou hem levenslang geven maar dat kost ook veel geld, er is ook nog een andere oplossing maar dat is niet ethisch verantwoord natuurlijk.

3 april 2023 om 15:34

Ethisch of niet, zou de enige manier van gerechtigheid zijn voor dat kindje.

Enige terechte wat ik vind is dat hij de cel in moet. De duur is echt veel te laag vind ik. Maar volgens mij is dit wel redelijk 'conform' bij dit soort zaken. Volgens mij ging een dronken pool die opa, oma en kleindochter ergens in Limburg dacht ik had doodgereden ook maar zo weinig jaren de cel in. Ik geloof echt oprecht dat Vloet het niet met opzet heeft gedaan, maar door én teveel te drinken én zo hard te rijden zoveel risico te hebben genomen, dat je echt veel langer had moeten zitten. De wet ziet dat dus blijkbaar iets anders denk ik.

3 april 2023 om 13:20

De straf is wel conform maar het blijft absurd dat je bijvoorbeeld voor het houden van een wietplantage langer naar de gevangenis moet dan wanneer je een kind dood rijdt.

3 april 2023 om 14:43

Dat is niet waar. Als aangetoond wordt dat iemand opzettelijk een kind dood rijdt, dan kan de straf zo 20 jaar brommen zijn.

Hier is niet opzettelijk een kind doodgereden, hier is iemand met teveel alcohol op gaan rijden op een zodanige manier dat het als roekeloos gekwalificeerd kan worden. Met een zeer ernstig ongeluk als gevolg.

Stel je voor dat Vloet geluk had gehad en de weg was leeg, hij veroorzaakte dan geen ongeluk maar werd toevallig wel bij een politie controle aangehouden. Dan zou hij in het geheel niet naar de gevangenis hoeven. Deed ie een Mea Culpa en was hij nog altijd spits bij Heracles.

De daad roekeloos rijden onder invloed wordt op zich in Nederland mild gestraft. Het gaat hier alleen om het ernstige gevolg van zijn daad, daarom moet hij überhaupt naar de gevangenis.

3 april 2023 om 18:23

Ik heb zelf rechten gestudeerd dus ik weet dat er in het verkeer andere eisen worden gesteld. Ik ben persoonlijk van mening dat voorwaardelijke opzet zwaarder moet worden meegerekend. Bij dronken of stoned achter het stuur stappen neem je welbewust het risico dat je iemand dood kan rijden. Dan moet je gewoon worden gestraft alsof dat je bedoeling was. Want enkel en alleen door geluk leeft het slachtoffer nog.

Laten we maar zien of hij überhaupt zijn straf wil uitzitten. Wel een erg lage straf voor iemand die dronken achter het stuur zat. Hij heeft gewoon een moordwapen gebruikt met het gebruik van zijn auto onder hevige invloed...

Zo’n straf staat natuurlijk totaal niet in verhouding tot het leed wat hier geleden wordt. Echter, wanneer je naar de milde straffen kijkt bij ernstige misdrijven, is het dan wel in verhouding? Moeilijk dit.

Hij zegt niet te vluchten voor zijn straf. Maar voor de uitspraak is hij nergens te bekennen. Wat zal zijn advocaat hebben gezegd? Ziet er niet best uit, probeer maar wat centjes te verdienen in Rusland voordat je weer voet op Nederlandse bodem zet?

Ik denk dat in het huidige rechtsysteem 2,5 jaar celstraf een normale maatstaf is bij zulke incidenten. Het is nooit te vergelijken met het leed van de familie van het slachtoffer, dat krijg je nooit in een straf te zien. Dat zou ook niet kunnen denk ik, een straf die recht doet aan het leed van de familie.

Ik ben benieuwd of hij nu in beroep gaat en ik ben ook benieuwd wanneer hij zijn straf uit gaat zitten.

Het blijven hele schrijnende zaken. Ik ben blij dat ik hier geen rechter ben.

Iedereen verdient een 2de kans maar als je willens en wetens met drank op achter het stuur gaat en zo'n jong manneke doorrijdt, dan verdien je meer dan 2.5 jaar.

3 april 2023 om 14:46

Maar hij wilde geen jong manneke doodrijden, hij ging alleen rijden onder invloed. Daardoor reedt hij veel te hard en klapte die op een andere auto.

Iemand die te hard rijdt met teveel alcohol op wordt nauwelijks gestraft. Boete, rijbewijs kwijt wellicht maar dat is het dan wel.

Dit is wat het voor een rechter lastig maakt. Je straft hier op basis van de gevolgen, niet op basis van de daad.

3 april 2023 om 15:11

Er staat dood rijdt, niet dat het zijn intensie was.
Wat een rare opmerking trouwens zeg

3 april 2023 om 15:18

Welke opmerking vind je raar? Dat het de intentie hier niet was om iemand te doden?

Vloet wilde iemand gewoon snel van Amsterdam naar Rotterdam rijden om daar verder feest te vieren. Hij had al teveel gedronken om nog te mogen rijden. Deed het toch.

Was er geen ongeluk, dan hoefde hij in het geheel niet te zitten. Nu klapt hij op een andere auto met vreselijke gevolgen en krijgt hij 2,5 jaar gevangenis straf. En dat vind je niet genoeg?

Gaat het in de strafmaat dan alleen om de gevolgen en niet om de daad?

Echt ongelofelijk hoe je je carrière (voor velen is het een droom om profvoetballer te worden) zo kunt verpesten, maar bovenal hoe haal je het in je hoofd om dronken achter het stuur te zitten. Geen enkele straf is goed genoeg, want je haalt het leven van die jongen er nooit mee terug

Die blijft net als Promes de rest van zijn leven in Rusland… dat land begint langzamerhand een toevluchtsoord voor criminele Nederlandse voetballers te worden…

in ieder geval goed dat hij een straf heeft gekregen, of het te laag is, tja daar zijn regels voor, en ik heb ze niet gemaakt voor de duidelijkheid, want ik had het ook wel geweten. maar als hij gewoon zijn straf uitzit dan is het zo, en zullen wij en die ouders het daarmee moeten doen helaas.

Is dit een normale straf ? Als je dan leest dat Patrick Kluivert 240 uur taakstraf krijgt toen hij, doordat hij veel te hard reed, een dodelijk ongeluk veroorzaakte is het verschil met 2,5 jaar gevangenis wel heel groot.

3 april 2023 om 13:31

Veel te hard rijden en dronken achter het stuur is een verschilletje he

3 april 2023 om 13:41

Volgens mij is het beide niet toegestaan en was het gevolg bij beide hetzelfde. De strafmaat echter niet.

3 april 2023 om 15:42

Janssen

Wat jij nu doet is twee totaal verschillende gevallen langs elkaar leggen. En anders dan jij concludeert zitten er bijna meer verschillen dan overeenkomsten. In feit is de enige overeenkomst te hard rijden en een dodelijk ongeval.
Daarnaast zijn alle andere omstandigheden van het geval totaal verschillend. Alcohol gebruik, midden in de stad versus op de snelweg, de aangereden auto maakte vlak voor de botsing een rare onverwachte manoeuvre (kluivert zaak), etc etc. etc.

het verschil in straf is logisch, verklaarbaar én volledig begrijpelijk.

3 april 2023 om 13:37

@janssen,

Ook Kluivert kreeg een veel te lage straf ! Maar hier komt nog even bij kijken dat hij met alcohol op achter het stuur ging. Iets wat je nooit moet doen !

3 april 2023 om 13:43

Met alcohol, drugs, lachgas moet je zeker niet achter het stuur gaan zitten. Echter gebeurd dit toch wel veel te vaak. Gelukkig zijn de gevolgen niet altijd zo desastreus.

Daarbij 90 in de binnenstad waar je 50 mag is ook onverantwoord.

Ik weet niet of het onwetendheid van VZ is of bewust, maar het is gebruikelijk dat een verdachte niet bij de uitspraak aanwezig is!
Daarbij zou hij nu niet opgepakt kunnen worden, omdat de uitspraak nog niet onherroepelijk is vanwege de beroepstermijn van twee weken!

Tja die blijft voorlopig gewoon in Rusland natuurlijk, eerst nog even cashen en dan na je carrière even 2 jaar zitten.

Bizar dat hij tijdens deze rechtszaak ook nog gewoon doovoetbalt. Deze jongen is echt beneden pijn. ZIjn vader had ik nog wel hoog zitten. Waarom hoor je hem nu niet?

3 april 2023 om 14:10

Wat moet zijn vader zeggen dan? Rai Vloet is gewoon een volwassen man. Daar hoeft zijn vader zich toch niet over uit te spreken? Vloet heeft ook gewoon een contract he, en zolang de uitspraak niet is geweest is het toch logisch dat hij nog werkt. Hij moet ook gewoon een inkomen hebben natuurlijk. De carrière is nu ook wel over.

Voor mijn gevoel komt hij goed weg met deze straf, ik had verwacht dat het wel iets hoger zou uitvallen. Echter is 2,5 jaar in de gevangenis nog steeds geen pretje in combinatie met alle negatieve media aandacht, dat doet echt wel wat met hem. Verwacht dat hij daar toch wel zijn lesje van leert.

Tuurlijk is het zuur voor de nabestaanden van het slachtoffer dat ze hun kind door het enorme aso gedrag van een ander verloren zijn, maar met een (veel) hogere straf schiet je in dit geval voor mijn gevoel ook niet veel op.

Alleen maar verliezers in deze zaak. Wat een treurige gebeurtenis. Stap aub nooit achter het stuur met alcohol op mensen!

3 april 2023 om 15:41

en rijdt geen 200 km per uur

Als ik hem was zou ik 4 juni, een dag na zijn laatste wedstrijd naar Nederland afreizen om zijn straf uit te zitten. Egoïstisch wellicht, maar hij kan nog even 2 maanden van zijn vrijheid genieten en wat voorbereidingen treffen op zijn verblijf in Huize tralies. 2,5jaar is een lange tijd. Hij kan op zijn 30e weer een vrij man zijn en nog wat uit zijn voetbalcarrière persen.

3 april 2023 om 17:06

Waarom zou hij nog even mogen genieten? Heeft iemand alcohol in hem geschonken en het gaspedaal tot over 200 km/h geduwd?

Geen enkele medelijden. De familie heeft niet eens een bericht van dit stuk verdriet gehad!
Ik vrees dat die dus nooit meer terugkomt en omdat die genoeg geld heeft elders een leven kan opbouwen terwijl die er zoveel heeft verwoest.

Als het echt een vent was geweest had die geld voor de familie gegeven en zat die nu achter de tralies.

2 en een half jaar is zeer genadig. Ik zou persoonlijk 20 jaar veel meer op zijn plaats vinden.

Een auto is nuchter al een moordwapen met zoveel mensen die niet kunnen rijden.
Laat staan bezopen...

3 april 2023 om 17:19

"waarom zou hij nog even mogen genieten?"

Heb jij weleens nagedacht over wat de term 'vrijheid' inhoudt?

"geen enkele medelijden. De familie heeft niet eens een bericht van dit stuk verdriet gehad!"

Dit klopt niet wat je hier zegt. Familie heeft aangegeven, nu in ieder geval, geen behoefte aan zijn excuses te hebben. Terecht en begrijpelijk. Maar wat jij stelt is onzin.

"als het echt een vent was geweest had die geld voor de familie gegeven en zat die nu achter de tralies."

Huh? Want, wat is hier de logica van eigenlijk?? Sowieso, het maakt hem een vent om nu achter tralies te zitten? heleboel mensen in Nederland dan die geen vent zijn. Wat zou jij doen dan? Jij zou uiteraard een volledige bekentenis hebben afgelegd, meteen en zodanig dat jij zeker wist dat jij extra straf kreeg, zonder advocaat naar zitting gegaan en jij had al jouw geld direct aan die familie gegeven natuurlijk. Want zo ben jij waarschijnlijk, of niet? gek genoeg ben jij dan gewoon een soort witte raaf. Want in de praktijk van de echte wereld komt het deuggedrag dat jij hier predikt eigenlijk nooit echt voor. En als mensen niet al proberen onder straf uit te komen of die ze laag mogelijk te houden laten opvallend weinig daders zich ooit nog bij slachtoffers zien of horen. Okay, jij niet dan he, maar behalve jij dan ongeveer alle mannen van Nederland. Die dus volgens jou géén mannen zijn.

Pffff, manmanman.

"2 en een half jaar is zeer genadig. Ik zou persoonlijk 20 jaar veel meer op zijn plaats vinden."

Ach, ik mag hopen dat zodra jij zelf een keertje aan de beurt bent, of een boete krijgt voor wat dan ook dat je dan ook nog steeds zo deugt als dat je nu hier veinst dat jij doet.

20 jaar cel voor iets dat jou ook zomaar kan overkomen?? Waanzin. Want mij valt het wel op hoor, een boel moraalridders die allemaal uitvaren tegen alcohol in het verkeer. Maar oh-oh-oh, hoeveel doen het in de praktijk alsnog? Velen, ljikt mij. En voor je begrip, Rai Vloet heeft geen moord gepleegd. Er is een verschil tussen een vreselijk ongeval en een moordaanslag. Maar als dat voor jou allemaal hetzelfde is, dan zou ik echt oppassen met wat jij allemaal doet op straat. Want dan ben jij binnenkort wellicht zelf aan de beurt. En dan ook maar 30 jaar eisen, bij een ongeluk/ongeval?

3 april 2023 om 22:57

“20 jaar cel voor iets dat jou ook zomaar kan overkomen?? Waanzin. Want mij valt het wel op hoor, een boel moraalridders die allemaal uitvaren tegen alcohol in het verkeer. Maar oh-oh-oh, hoeveel doen het in de praktijk alsnog? Velen, ljikt mij.”

Wat lul jij nou? Ten eerste rij ik niet harder dan 120 (ja noem me maar een oude lul) en ten tweede rij ik niet met alcohol op. Dus hoezo kan mij dit overkomen?

6 april 2023 om 18:26

@konstant,

Je kan wel een hele hoop verhaaltjes zeggen over wat ik had gedaan en wat dan ook.

Ik rij Nooit met alcohol of drugs op! Hij deed dat wel en heeft daarom zijn rechten verspeeld. Alles na maar is gewoon je reinste onzin!

Er zit namelijk een groot verschil tussen een ongeluk en roekeloos gedrag. Als je dat niet inziet begrijp ik niet dat jij überhaupt een moderator bent!

Auto rijden is een privilege geen recht! Daar komt verantwoordelijk gedrag bij.
Veel mensen denken maar alles te kunnen doen achter het stuur.

Ik app niet en ben niet bezig met mijn telefoon, enkel met rijden zoals het hoort!
Met ruim 200 per uur met veel te veel alcohol op is geen enkel excuus voor te verzinnen die het ook maar enigszins goedpraat.

Wat mij betreft een veel langere straf en levenslang een rijverbod.
Ook mensen die geen ongeluk maken en opgepakt worden met alcohol veel zwaarder straffen.

Mensen denken om hun plezier levens te kunnen verwoesten zonder daar consequenties aan te hangen.

We zeggen toch ook terecht aan een verkrachter of moordenaar dat straffen erbij horen?

Ik ben van mening dat dit in het zelfde straatje past.
Ik zou zelfs veel strenger zijn met het rijbewijs zelf. Naar mijn idee verdient 80% van de mensen het niet achter het stuur te zitten.

Maar economie is belangrijker dan levens...

Dan kom je er nog heel genadig vanaf met 2 en een half jaar. Al zal hij natuurlijk dit niet gewild hebben hij heeft wel het risico genomen om tegen willens en wetens in bezopen achter het stuur te stappen en met een achterlijke snelheid iemand dood heeft gereden.

Wat mij betreft gaat dit systeem op de schop in Nederland en straffen we hier veel harde in. Want mensen nemen ook veel te veel risico.

Als je bezopen achter het stuur een alcohol controle krijgt mag je wat mij betreft ook maanden zo niet jaren achter slot en grendel. Met zou met het promillage getal gewoon maanden erachter moeten maken.

Dan denken mensen nog wel eens beter na, of worden ze tenminste een goede tijd van de weg gehaald.
En bij recidivisten permanent het rijbewijs innemen en straffen indien men weer rijd.

En nu maar hopen dat deze Vloet niet zoals Promes lekker verdwijnt met zijn miljoenen in Rusland. Ook lekker slim, 2 weken tot de uitspraak maar je mag nog gaan...wetende dat ze deze macht hebben.

3 april 2023 om 17:21

"ook lekker slim, 2 weken tot de uitspraak maar je mag nog gaan...wetende dat ze deze macht hebben."

Hoe zou jij het vinden als iemand jou ergens van beschuldigd maar jij in afwachting van jouw vonnis alvast een maandje of vier in de cel mocht doorbrengen? Dat zou jij dan geen probleem vinden zeker??

6 april 2023 om 18:18

@constant,

Er is een verschil tussen onschuldig en schuldig. Ze wisten dat hij veel te hard had gereden en gedronken.

Er was van onschuld nergens sprake van. Enkel hoelang hij weggestopt zou worden.

Bizar dat het OM hem laat gaan. Super verdrietig voor die ouders. 2,5 jaar- 10 jaar je bent voor het leven getekend. Zonde ook voor Vloet door een domme actie draag je dit je leven mee. Het zou voor jongemannen in Nl moeilijker moeten zijn om leipe verkeersongelukken te veroorzaken. Het is vaak raak.

Veel te laag natuurlijk. Als ik op straat met een geladen pistool ga lopen zwaaien en ik schiet iemand dood dan wordt ik veroordeeld voor doodslag, waar een veel hogere straf voor staat, maximaal 15 jaar. Mensen moeten eens beseffen dat een auto ook een moordwapen is, daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Als je met een dronken kop achter het stuur gaat zitten en er dan 193, of nog harder, mee gaat rijden dan is er natuurlijk een hel grote kans dat je iemand dood rijd. Van mij had Vloet 15 jaar opgeborgen mogen worden. Snap ook niet waarom hij tijdens de eerste zitting niet aangehouden is en in voorlopige arrest is vast gezet. Het zou mij echt totaal niet verbazen als hij zijn belofte gaat breken en lekker de komende jaren in Rusland blijft zitten.

2,5 jaar is max 1,5 jaar echt id cel vermoed ik. Enfin, leed kun je nooit goed maken met hoogte straf, dat is een illusie. Treurig genoeg allemaal

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren