Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vlucht van de 'Super Eagles'

Laatste update:

Hoewel ik al enige tijd uit Afrika weg ben, is Afrika niet uit mij. Afrika zit in mijn hart. Het is het continent waar ik vele jaren van mijn jeugd doorbracht als kind van ontwikkelingswerkers. Ik kijk dan ook met meer dan gemiddelde belangstelling naar de verrichtingen van de Afrikaanse landen op het ‘Afrikaanse WK’. Daarbij heb ik speciale aandacht voor de ‘Super Eagles’ uit Nigeria. Het land waarin Afrika samenkomt.

Geen continent is zo divers wat betreft talen en culturen als Afrika. Van het trotse Zulu-volk in Zuid-Afrika tot de oude en ontwikkelde Arabische culturen aan de Middelnlandse Zeekust. Eigenlijk bestaat ‘Afrika’ dus niet. Alleen als we het aanduiden als continent. Afrika is anno 2010 een trots continent. En met recht. Voor het eerst in de geschiedenis zal Afrika het decor vormen van het grootste sportevenement ter wereld: het wereldkampioenschap voetbal. En het zal dus ook het grootste evenement zijn dat ooit op het Afrikaanse continent heeft plaatsgevonden. Honderden miljoenen inwoners uit de 53 Afrikaanse landen zullen met spanning kijken naar hoe de zes Afrikaanse vertegenwoordigers het zullen gaan doen.

Eén van de zes Afrikaanse landen die de trots van het continent zal verdedigen is Nigeria. Het land met het grootste inwoneraantal van alle landen in Afrika. Het land wat zich kenmerkt door grote etnische en religieuze verschillen en conflicten. Het land wat potentieel enorm rijk is, maar waar toch velen in diepe armoede leven. De ruim 200 miljoen inwoners van Nigeria, redelijk in evenwicht langs religieuze en culturele scheidslijnen, staan als één man achter hun team: de ‘Super Eagles’. Lars Lagerbäck moet Nigeria voor het eerst in haar WK geschiedenis verder brengen dan een tweede ronde. In 1994 en in 1998 wist Nigeria tot de tweede ronde van het WK door te dringen. Dat waren de ‘gouden jaren’ van de Super Eagles. Winnaar van de Africa Cup of Nations (ACN) in 1994, een tweede ronde op het WK van 1994, Olympisch goud in Atlanta in 1996 en wederom een tweede ronde op het WK van 1998. In 2010 is Nigeria voor de vierde keer present op een eindronde.

Lagerbäck volgde in februari Shaibu Amodu op. Hoewel Amodu Nigeria naar de eindronde van het WK loodste, had de Nigerian Football Association (NFA) geen vertrouwen in een goed WK na de teleurstellend verlopen Africa Cup of Nations in februari 2010. Lagerbäck slaagde er niet in Zweden naar de eindronde in Zuid-Afrika te loodsen en koos na bijna tien jaar bondscoach van Zweden te zijn geweest voor een avontuur in Nigeria. Hij treedt daarmee onder andere in de voetsporen van twee Nederlandse coaches die belangrijk waren voor het Nigeriaanse voetbal in de jaren ’94 - ’96. Zo bereikte Clemens Westerhof de tweede ronde van het WK in 1994. Ook zal iedereen zich de gouden prestatie van Johannes Bonfrere met Nigeria in 1996 in Atlanta nog kunnen heugen.

Op 12 juni trappen de Super Eagles af tegen Argentinië. Dit land is natuurlijk dé favoriet om de winst in Groep B op te eisen. Daarna volgt een treffen met Griekenland en Zuid-Korea. De kwaliteiten van Argentinië staan buiten kijf. Zuid-Korea is ook een niet te onderschatten tegenstander. Iedereen herinnert zich nog de halve finale plek van Zuid Korea op het WK van 2002. Griekenland is een taaie ploeg en wordt niet vaak zomaar overlopen. Toch maakt Nigeria een goede kans om als tweede te eindigen en dus de groepsfase te overleven. Het Nigeriaanse basiselftal zal voor een belangrijk deel bestaan uit spelers die uitkomen voor diverse sterke Europese clubs (Everton, VfL Wolfsburg, Chelsea, Real Zaragoza enzovoort). Daarnaast zullen de Nigerianen moed putten uit het feit dat zij op het WK van 1994 in de poulefase óók Argentinië en Griekenland troffen en ze toch als eerste in de poule eindigden. Maar tegelijk moet men waken voor onderschatting van de taaie Grieken en fanatieke Koreanen.

Inmiddels heeft Lagerbäck dertig spelers opgenomen in zijn voorlopige selectie. Hij kon kiezen uit honderden talentvolle Nigerianen. Ruim tweehonderd daarvan spelen bij Europese profclubs. Keuze genoeg dus. De Engelse competitie is hofleverancier met acht spelers. De ‘Nederlandse’ vertegenwoordiging in de ploeg van Lagerbäck is beperkt. Alleen Ayodele Adeleye (Sparta Rotterdam) is opgenomen in de voorlopige selectie. In de kwalificatieronden kwam Adeleye beperkt in actie. Het is dus nog maar afwachten of hij veel zal spelen in Zuid-Afrika. Lagerbäck hoopt, net als veel Nigerianen, dat John Obi Mikel en Ikechukwu Uche fit zullen zijn voordat op 1 juni de definitieve selectie van 23 man bekend wordt gemaakt.

In voetbalminnend Nigeria is er enige onrust ontstaan over de beperkte voorbereiding van het nationale team. De competities in Engeland en Duitsland zijn pas in mei afgelopen terwijl men in Spanje nog voetbalt. Daarnaast staat er nog maar één oefenwedstrijd gepland (30 mei tegen Colombia). Een verzoek van Zuid-Afrika om op 16 mei een oefenwedstrijd te spelen kwam te laat. Lagerbäck wacht dus nog de pittige taak alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Maar de tijd is schaars. Het aftellen is nu echt begonnen. Ik kijk uit naar een lange en mooie vlucht van de ‘Super Eagles’ in Zuid Afrika!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik ben benieuwd wat Nigeria (en de overige Afrikaanse vertegenwoordigers) ons gaan brengen.
Goed stukje!

Gelukkig geen stukje over Go Ahead, nee dit is een leuk stuk. Iets geleerd over Nigeria en hun achtergrond qua voetbal.

Dankjewel.

Leuk stukje inderdaad ben benieuwd. Denk dat Ivoorkust qua spelers het meeste potentieel heeft van Alle Afrikaanse landen.

11 mei 2010 om 07:28

Potentieel wel Ivoorkust, maar als je de poules ziet, dan zie je dat ze niet bepaald goed geloot hebben. Brazilië en Portugal zijn toch echt niet de minste tegenstanders. Noord-korea is ook nog zwaar.

ON: Leuk stukje! Het is leuk om wat te horen over de Wk-gangers uit Afrika. Je bent niet iets te laat want ze zijn net begonnen met Wk-land expert!

Wanneer ik aan Nigeria denk, dan denk ik toch aan die mooie jaren als in 98'. Nigeria dat geen angst toonde tegen de Spanjaarden op het wk.. echt een elftal met klasse spelers. Kanu was in die jaren een speler die een grote rol had in het Nigeriaanse team. Een sterk aanspeelpunt dat gezien wordt als een held voor Nigeria. In alle hoop dat Afrikaanse ploegen zullen schitteren! Sowieso is Algerije en Frankrijk mijn voorkeuren.

Tja, Nigeria staat voor mij gelijk aan 'mooie' voetballers. Nwankwo Kanu, Jay-jay Okocha, Emanuel Amunike, Daniel Amokachi, Sunday Oliseh, Victor Ikpeba, Taribo West, Wilson Oruma, Kingsley Obiekwu, Celestine Babayaro, Tijjani Babangida... stuk voor stuk goede voetballers die in en buiten het veld te betrappen waren op de nodige extravangza en juist daardoor zo'n markante uitstraling kregen. Wie herrinert zich niet de groen-witte vlechten van West of de zonnebrillen van Okocha.

Kijkend naar de huidige kern van Nigeria kan ik er maar weinig over zeggen. Veel (relatief) onbekende namen ten opzichte van de glorietijd halverwege jaren '90. Weinig (toernooi)ervaring. Wel het voordeel dat het toernooi nu in Afrika wordt gehouden. Maar of Nigeria een kans maakt? Ik hoop voor hen dat ze de tweede ronde halen, maar ik ben er bang voor. Wat Afrikaanse landen betreft schat ik Ivoorkust maar vooral toch ook Ghana hoger in. Kameroen en Nigeria (niet geheel toevallig uitdezelfde 'hoek van Afrika` hebben minder voetbaltalent maar zijn fysiek wel enorm sterk. Van onderschatting tegen deze Afrikaanse landen mag door geen van de favorieten sprake zijn.

11 mei 2010 om 15:00

hoezo minder voetbaltalent dan in ivoorkust en ghana
nigeria en kameroen hebben samen meer gepresteerd dan ivoorkust en ghana.
ivoorkust is de laatste 5 jaar wat beter ja, maar je kan niet zeggen dat daar meer talent is.

on.
een mooi stukje hoor!
eindelijk is iemand die is aandacht besteed aan nigeria!
4/5

De eerste twee alineas zijn prachtig, chapeau daarvoor. Voor de rest blijft het goed, maar haalt helaas niet meer het niveau van het begin van het stuk, daarom 4 ipv 5 sterren.

11 mei 2010 om 16:41

Ja, in die eerste 2 alinea's spreekt mijn gevoel veel meer. Omdat ik het over mijn tweede thuis heb: Afrika. En daar kan ik nog wel 1000 alinea's over schrijven. Maar ja, als landen-'expert' dien ik het ook te gaan hebben over de achtergronden en actualiteiten van Nigeria

Maar ik zal in de komende bijdragen toch ook mijn gevoel proberen te laten spreken.

Als ik aan Nigeria denk dan denk ik meteen aan Kanu en Jay-jay Okacha, vooral die laatste was echt een hele mooie voetballer.
Stukje vind ik leuk om te lezen, 4 sterren.

leuk onderhoudend stuk, met plezier gelezen

4 sterren

Een beetje een saai stuk, want vertelt niets nieuws en geeft eigenlijk geen enkele mening.

Over de selectie...jij zegt "sterke europese club" maar ik vind het toch nogal tegenvallen hoor. Eerste ronde naar huis voor nigeria.

Aangezien ik ook Afrikaanse wortels heb ben ook erg benieuwd naar de Afrikaanse landen, ik denk toch wel dat Ghana en Nigeria de beste kans hebben om door te gaan, als je kijkt naar de poule - indeling, maar dit is alleen speculatie. We zullen zien op het toernooi zelf.

On; Leuk en leerzaam stukje, ik ben blij dat er ook aandacht wordt besteed aan de Afrikaanse deelnemers.

4,5 sterren, dus 5 sterren als je het afrondt

Ben benieuwd wat Nigeria kan bereiken op het aankomende wk.
Leuk stuk en goed geschreven, jammer dat er niet echt een eigen mening zit.

11 mei 2010 om 17:01

Dank voor je reactie. Wat betref de eigen mening: dit is een eerste blog als 'landen-expert' in het kader van het aankomende WK. Een soort van introductie dus. Over mijn motivatie, een stukje historie en enkele actualiteiten.

Wordt vervolgd!

Goed stuk. Ben zelf ook best benieuwd hoe ze het gaan doen.

Nigeria!
Martins!
Iemand enig idee waarom ze niet bij Fifa10 zitten?

Bovendien heb je ook nog een leuk stuk geschreven, loopt vanaf de inleiding goed.!

En het is nog de eerste keer ook, 5 om je aan te moedigen door te gaan.

Mooi stuk. Vooral het begin vind ik erg goed. 'nigeria... waar Afrika samenkomt'. Ik zie een reclameslogan.

Ik zie Nigeria ook het verst komen van alle Afrikaanse landen. Ik denk dat Ivoorkust een sterkere ploeg heeft, maar die gaan het niet redden tegen Portugal en Brazilië. Ook Ghana zal de poulefase niet halen met Servië, Australië en Duitsland. Nigeria heeft dan denk ik de meeste kans met Griekenland, Zuid Korea en Argentinië.

Ik neem aan dat jij de landexpert wordt van Nigeria?

Leuk stukje. Mooi geschreven ook.

Voor mij is Nigeria één van de outsiders voor het WK. Op de Africa cup konden ze misschien geen potten breken. Je zag echter wel wat voor verschrikkelijk potentieel in dat team zit. Vooral dat middenveld +aanval is erg mooi. Keeper blijft echter een hekel punt. En de verdediging is niet van het aller beste niveau.

Toch denk ik dat er één Afrikaans team hoge ogen gaat gooien dit WK. Ik denk dat Nigeria dat is. Ik denk dat zij samen met Argentinië (waarvan ik denk dat ze wereldkampioen gaan worden) de grote revelaties van dit wk gaan worden.

4 sterren. Goed stuk.

Leuk verhaal om te lezen, prima schrijfstijl. Vraagje, Klopt het dat er bij de selectie van de spelers rekening gehouden moet worden met de stam-afkomst? Ik dacht dat die Clemens Westerhof dat eens vertelde in een interview?

Goed stukje over Nigeria, ik hoop ook dat de Afrikaanse landen ver komen. Zeker Ivoorkust en Nigeria en Kameroen geef ik een grote kans om ver te komen. Maar soms vind ik dat je een beetje overdrijft hoe het voetbal in Afrika leeft. Die arme mensen denken toch niet de hele tijd aan een commercieel toernooi in Zuid-afrika? Die hebben wel andere dingen aan hun hoofd.

12 mei 2010 om 17:36

Dank voor je reactie,

Je hebt gelijk dat voor de allerarmsten er wel wat belangrijkers op het spel staat. Echter, Afrika kent 800 miljoen inwoners en ik durf te stellen dat een kwart daarvan intensief het WK zal volgen. Voetbal leeft enorm. Over waar een TV aanstaat met een belangrijke voetbalwedstrijd staan drommen mensen (op straat, voor etalages, in kantines enz). Dat voetbal leeft blijkt ook uit bijvoorbeeld de rellen die zondag ontstonden in Maiduguri (nigeria) tussen aanhangers van Chelsea en Manchester United.

Leuk stuk geschreven , ik ben vanaf jongs af aan al fan van de Super Eagles. Ik hoop dat een land zoals Nigeria absoluut gaat stunten op het WK.

Aan alle reageerders / lezers:

Ik heb me vergist in het inwoneraantal van Nigeria. Dit is geen 200 miljoen, maar het inwoneraantal is 148 miljoen. Nogal een verschil dus. Excuses daarvoor.

Ik hoop dat nigeria ver komt en leuk geschreven zie je niet vaak over nigeria. Ga zo door

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren