Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vitesse pleit voor meer buitenlandse investeerders in de Eredivisie

Laatste update:

De Eredivisie doet er goed aan om buitenlandse investeerders te verwelkomen, zo vindt Joost de Wit. De directeur van Vitesse werkt onder de Russische eigenaar Alexander Chigirinskiy, maar veel andere Nederlandse clubs lijken terughoudend op dat gebied. De Wit ziet er echter een oplossing in om het Nederlandse voetbal uit het slop te halen.

De algemeen directeur zegt zich zorgen te maken om de staat van het Nederlandse voetbal. "Zeker op zo'n moment als bij de loting voor de Europese toernooien. Daar waren Eric Gudde van Feyenoord en ik de enige Nederlanders", betreurt hij in gesprek met de NOS. "Maar ik denk wel dat we er met z'n allen iets aan kunnen. Iedereen vindt het gek dat wij een Russische investeerder hebben, maar als je op hoog niveau mee wil doen, dan is dat wel de juiste manier."

De Wit vraagt zich af waarom clubs zulke investeerders zo 'panisch' buiten de deur zouden houden. Hij pleit voor goede regelgeving om de komst van meer investeerders mogelijk te maken. "Dan wordt er gezegd dat de romantiek verdwijnt, maar daar merk ik bij Vitesse helemaal niets van", zegt hij. "Chigirinsky heeft 140 miljoen euro geïnvesteerd. Waarvan een aanzienlijk deel in een fantastisch jeugdcomplex. En de club steekt nu jaarlijks 3,5 miljoen euro in het Nederlandse jeugdvoetbal. Daar kan toch niemand op tegen zijn?"

Ben je het eens met Joost de Wit?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik pleit ervoor dat alle clubs(in heel Europa) weer normaal worden zonder eigenaar. Net zoals dat in Duitsland geregeld is.j

13 september 2017 om 11:39

Door die nostalgische houding lopen wij in Nederland juist achter. Tuurlijk verliest een club een klein beetje charme met een buitenlandse investeerder, maar het is 2017. Romantiek in de voetbal is zeldzaam het gaat om keiharde pegels. Zorg alleen dat je goed onderzoek doet naar je investeerder *kuch* Ado *kuch* Roda.

13 september 2017 om 12:10

Daarom moet dat voor heel Europa gelden. Een club als Vitesse heeft nu een buitenlandse investeerder maar die haakt ook nooit aan op de Europese top.

13 september 2017 om 12:27

@speelweb

Gaat nooit gebeuren. De belangen zijn te groot om dit om te keren. En Vitesse is wel boven zichzelf uitgestegen sinds de buitenlandse overname.

13 september 2017 om 12:38

Sterker nog, ze haken niey eens aan bij de nederlandse too. Snap niet waarom deze man ineens met dit commentaar komt. Omdat vitesse ook een keer europa in gaat en osv en ajax een keertje niet? Wat een domme kortzichtige opmerking. Nederland heeft het nooit van het grote geld mieten hebben maar van een goeie opleiding en slimme aankopen. Dat we daarmee nooit meer zullen aanhaken bij de wereldtop hoeven we ons helemaal niet voor te schamen. Een oaar miljoen van een rijke eige aar gaat daar echt niets aan veranderen, daar is vitesse juist het levende voorbeeld van.

13 september 2017 om 12:53

@Bizzlad, Wat de Wit zegt is toch ook niet zo zeer gericht op de top 3? Feit is dat Vitesse sinds de overname meer heeft bereikt dan daarvoor. Als een club als Groningen bijvoorbeeld over wordt genomen, kunnen ze dan toch meer bereiken. Meer bereiken betekent ook meer concurrentie dus meer versterking nodig bij de top 3, en meer opbrengsten uit verkopen. Op de lange termijn zal het waarschijnlijk invloed hebben op de prestaties in Europa. Daarnaast, als Feyenoord over genomen zou worden door een steenrijke Amerikaan o.i.d. dan gaan ze direct meer resultaten boeken op Europees gebied. Zo gek zijn de uitspraken van de Wit niet

13 september 2017 om 13:10

Ik geloof niet dat je dit zo in het algemeen kan stellen. iedere situatie, club en investeerder is anders. Ook de situatie bij Vitesse kun je misschien pas over een jaar of 20 beoordelen. Investeerders willen meestal geld verdienen. Wat gebeurt er met Vitesse als dat na een x tal jaar niet blijkt te kunnen?

13 september 2017 om 13:11

Alsof je met een buitenlandse investeerder direct aan moet haken in Europa.

De obsessie voor Europese prestaties is voor mij 1 van de toonbeelden van de aftakeling van de Eredivisie. Altijd moet alles maar weer op Europa gericht zijn.

Met alle respect, maar ik vind het 100x belangrijker dat het niveau in de Nederlandse competitie beter wordt en dichter bij elkaar kom te liggen. Dat wedstrijden tussen de bovenkant en onderkant weer veel spannender worden in plaats van dat ze veelal een formaliteit zijn.

Van de 306 Eredivisiewedstrijden per seizoen zijn er momenteel maar een handvol echt boeiend. Vind je het gek dat we als competitie in zijn geheel niet kunnen groeien. Als supporters de meeste wedstrijden al weinig kunnen schelen, hoe moeten sponsoren of tv maatschappijen dat dan wel interessant vinden?

Als overnames van clubs er voor kan zorgen dat er op een positieve manier investeringen worden gedaan dan moeten we dat direct doen. Het is momenteel samen met een betere verdeling van de tv gelden de enige manier waarop kleinere clubs weer stappen kunnen maken richting een beter niveau.

13 september 2017 om 13:15

@s.arnhem
Is dat zo? Doet vitesse het nu aanzienlijk beter dan voorheen? Als ik het me goed herinner zijn ze in hum beste jaar een keer 4e geworden, dat hebben ze voor de russische investeerder ook al meerdere malen gehaald. Het stadion is niet vol te krijgen. De komende jaren zal alleen moeten blijken of de jeugdopleiding er op vooruit gegaan is of niet. Dat daarin wordt geinvesyeerd is wat mij betreft het enige positieve. Verder is vitesse er imo helemaal niets mee opgeschoten.

13 september 2017 om 13:20

@sammerens
Noem mij een topcompetitie waarbij het verschil tussen de top en de rest niet groot is. Wat dat beyreft zie ik geen verschil met spanje engeland en duitsland hoor.

13 september 2017 om 13:31

@Bizzlad, Ja dat is zeker zo. Naast dat er inderdaad een prachtig jeugdcomplex is gebouwd, speelt Vitesse sinds de overname (met uitzondering van het eerste jaar) structureel voor Europees voetbal. Daarvoor mochten we blij zijn als we op plek 11/12 eindigden met een uitschieter naar Europese PlayOffs die we toch nooit wonnen. Spelers die nu bij Vitesse spelen, waren eerder nooit gekomen vanwege geldgebrek. Daarnaast.. Vitesse had wellicht niet eens meer bestaan zonder overname

13 september 2017 om 14:12

@bizzlad,

Waarom moet je direct weer naar topcompetities kijken? Dat zijn we niet en aan hen kunnen wij ons ook nooit meer spiegelen.

Buiten dat is het verschil tussen top en bodem in de Premier League veel kleiner. Juist dat is de reden waarom de competitie zo populair is.

Overigens hebben ze in Spanje ook maatregelen genomen om het gat tussen de top en de rest te verkleinen. Sinds vorig seizoen is het wettelijk verplicht de tv rechten gezamenlijk te verkopen en te verdelen conform het Engelse model.

13 september 2017 om 14:29

@s.arnhem
Je speelt structureel voor europees voetbal? 2 jaar geleden werd je nog 9e, 4 jaar geleden nog 8e. Het gaat bij vitesse net als altijd met enorme ups en downs. En dat kan ook niet anders als je ieder jaar 80% van je selectie moet vervangen.

@sammerens
Jij zegt dat we als competitie niet kunnen groeien omdat de meeste wedstrijden niets voorstellen. Ik wijs alleen maar naar competities die wel gegroeid zijn terwijl daar precies hetzelfde aan de hand is. Onze competitie groeit niet.omdat we maar een klein landje zijn waar de meeste mensen gewoon te gierig zijn om een tientje per maand te betalen om iedere week hun favo club op tv te kunnen zien. Daarbij genereer je met beyere resultaten door externe financiers niet automatisch meer fans. De gelredome stroomt alleen vol bij festivals en en co certen. Als vitesse voetbalt zit het meestal maar half vol. Wat heb je dan aan die sportieve vooruitgang? Vroeg of laat trekt die rus zn handen er van af en stort het hele zootje weer in elkaar.

13 september 2017 om 15:36

Vitesse heeft helemaal geen buitengewone hoeveelheid mutaties. Beweren dat Vitesse ieder seizoen 80% van de selectie moet vervangen is onzin en duidt op pure onwetendheid.

Verder mis je mijn punt volledig. Ik geef aan dat we als competitie niet kunnen groeien indien de verschillen tussen de top 3 en de rest zo groot blijven. Een aantrekkelijkere competitie waarin de verschillen minder groot zal in mijn ogen wel degelijk leiden tot vergrote interesse, aangezien de entertainmentwaarde van wedstrijden dan hoger wordt. Dat is toch gewoon wat je als toeschouwer wil zien in een competitie.

13 september 2017 om 17:55

Eh bizzclad, leuk dat je sammerens van onwetendheid beschuldigd maar je zit er zelf nog veel verder naast. Vitesse was de afgelopen twee seizoenen juist de club met de minste spelersmutaties. Die 80% veranderen qua selectie is de reinste onzin, zelfs onder Jordania haalden we dat niet qua veranderingen...
En halfvol? Rekenen is duidelijk niet je sterkste kant. De capaciteit van gelredome is 21500, waarvan er gemiddeld 16000 stoeltjes bezet zijn. Dat is flink meer dan de helft!

13 september 2017 om 18:32

Waar beschuldig ik hem van onwetendheid dan?
En je kunt gaan muggenziften over cijfertjes, je begrijpt wel dit ik het een beetje overtrokken weergeef toch? Feit is dat het Gelredome nooit echt vol zit. Je ziet iedere wedstrijd veel lege plaatsen. Feit is dat er ieder jaar veel spelers vertrekken en bij komen, alleen dit seizoen alweer 13 nieuwe en 14 vertrokken. En dan beweren dat Vitesse het minste spelers mutaties heeft.

Nee....jouw cijfers zijn duidelijk op orde.

13 september 2017 om 13:11

Ik heb je een compliment gegeven, omdat dit de enige manier is om het voetbal weer gezond te krijgen. Clubs die hun eigen broek moeten ophouden en niet afhankelijk moeten zijn van de grillen en luimen van welke megalomane eigenaar dan ook. Vandaag is het hosanna, morgen staat diezelfde eigenaar met een pistool in de kleedkamer zijn eigen selectie te bedreigen omdat ze verloren hebben. Triest in triest de situatie waarin het voetbal is terecht gekomen door particulier bezit. Het is je ziel aan de duivel verkopen, die zich voordoet als een god.

13 september 2017 om 17:56

En waar in Nederland is zoiets ooit gebeurd Dan? Een boze gewapende eigenaar in de kleedkamer?

13 september 2017 om 20:20

Waar beweer ik dat dat in Nederland gebeurd is dan? Ik weet nog wel dat de machtsovername bij Vitesse van Jordania, ook wat schimmige Russische trekjes had.

13 september 2017 om 13:23

Je denkt dat je dat mondiaal ooit voor elkaar gaat krijgen? Met alle invloeden uit het rijke oosten (de sjeiks, niet Vitesse) krijg je dat nooit voor elkaar.

Volgens mij zijn eigenaren ook van alle tijden.. dit is ook in nederland al langer bezig. Alleen zijn daar de bedragen niet zo groot, vermoed ik. Voor Nederland zijn die grotere bedragen uiteraard altijd welkom!

De maatschappij veranderd, de behoeftes bij mensen worden anders.. in de huidige consumptiemaatschappij draait het allemaal alleen maar om succes. Het is wat dat betreft kiezen of delen.. ook voor de plaatselijke economie moet dit een positieve impuls hebben opgeleverd!

Ook in het voetbal zie ik alleen maar voordelen.. dit moet natuurlijk wel gepaard gaan met goed beleid en een duidelijke visie. Ik snap ook dat dit vaak het probleem is, maar we willen toch allemaal dat het niveau in de eredivisie omhoog gaat..?

Je kan het deze manier op beredeneren, je kan ook zeggen dat het in Europa juist moet worden aangepakt en dat per definitie niet 1 eigenaar toegestaan kan worden. Dan wordt de wereld namelijk ook gestabiliseerd. Als je buitenlandse eigenaren gaat krijgen, gaat iedereen tegen elkaar opbieden en wordt de markt nooit normaal. En je krijgt allerlei gekke constructies. Vitesse heeft al jaren geen winst gemaakt, en Joost de Wit zei gisteravond op de radio bij Langs de Lijn dat de dit seizoen "hopen eindelijk een keer zwarte cijfers te schrijven". Daar lijkt me helemaal niets gezonds aan (natuurlijk wel de winst, maar niet al de verliesjaren ervoor)!

13 september 2017 om 11:33

Moet je nagaan, zonder deze Rus waren ze allang failliet geweest.

13 september 2017 om 12:37

Omdat ze op veel te grote voet leven. Heracles heeft geen Rus en die zijn ook niet failliet.

13 september 2017 om 12:08

Zonder de rus waren ze failliet, juist door de investeerder kunnen ze straks zelf hun broek ophouden. Daarnaast zorgt dit voor meer concurrentie en dus een sterkere competitie. Ik zie enkel voordelen, tenzij je in de illusie leeft dat voetbal en een club van het volk en de supporters is.

13 september 2017 om 12:48

Dan moeten ze nog wel structureel meer dan 10 miljoen euro omzet gaan genereren. Dit jaar gaat dat wellicht lukken met Europees voetbal, maar wat als er een jaar geen Europees voetbal is voor Vitesse? Het feit dat de Rus constant meer dan 10 miljoen per jaar moest bijleggen, zegt dat dit eigenlijk oneerlijke concurrentie is. Ze leven namelijk op te grote voet.

13 september 2017 om 13:15

Het zegt dat er investeringen gedaan zijn om een groei te kunnen bewerkstelligen. Dat is in het bedrijfsleven hartstikke normaal, en voetbal is ook gewoon keiharde business.

Als men in de hele wereld alleen maar geld uitgegeven mocht worden als je dat ook al verdient had dan zouden we op alle fronten lichtjaren teruggeworpen worden.

Men doet hier allemaal zo krampachtig alsof het in het voetbal meteen per definitie slecht is. Dat is simpelweg niet het geval.

13 september 2017 om 13:26

Makkelijk praten, maar Vitesse moet structureel van 15 miljoen omzet naar 30 miljoen omzet. De afgelopen jaren is dit gat structureel aangevuld door de Rus. Dit jaar is er hopelijk een klein winstje door Europees voetbal. Maar dat is nog geen bestendig beleid. In het bedrijfsleven was dit nooit mogelijk geweest, dat weet jij zelf ook. Alleen bij bedrijven met wereldpotentie is het mogelijk om jaar in jaar uit verlies te maken en alsnog investeerders aan te trekken a la Tesla, maar voor gewone bedrijven met een omzet van 15 tot 30 miljoen per jaar is dit totaal niet mogelijk, omdat het niet uitkan.

13 september 2017 om 17:59

Dit jaar is er zelfs zonder Europees een winst. Vergeet niet, Vitesse heeft voor meer dan 15 miljoen euro aan spelers verkocht deze zomer he? En daarvan is maar een fractie weer aan nieuwe spelers uitgegeven.

13 september 2017 om 12:54

Vitesse heeft dit jaar zwarte cijfers geschreven en de eigenaar heeft gezegd geen begrotingsgaten meer te dichten. Hoezo heeft vitesse nooit winst gemaakt? De club heeft er nog nooit zo goed voor gestaan. Roep geen onwaarheden als je er niks van weet.

13 september 2017 om 13:29

Vitesse zal in het verleden heus wel winst hebben gemaakt, maar niet in het recente verleden. Ik stoor me er nogal aan dat je mij verwijt onwaarheden te roepen, terwijl ik juist de jaarcijfers heb geraadpleegd en zelfs Joost de Wit quote dat hij hoopt dit seizoen voor het eerst in jaren zwarte cijfers te laten zien. Prima om je ogen daarvoor te sluiten, maar beticht mij dan niet van onwaarheden.

13 september 2017 om 14:20

Het verbieden van 1 eigenaar zou een wassen neus zijn en meteen omzeild worden :-)

"Juiste manier" ben ik het niet mee eens. Beter gezegd dat het tegenwoordig (voor kleinere clubs) de enige manier is. Mag blij zijn dat Vitesse überhaupt nog leeft gezien de financiële noodsituaties in het verleden.

Ik pleit ook voor dat alle clubs weer normaal worden. Nou is normaal een relatief begrip en weten we allemaal dat dit toch nooit gaat gebeuren.

Ik denk dat er wel een kern van waarheid in zit ook al zijn we er op tegen. Het Nederlandse voetbal gaat al jaren hardt achteruit en op dit tempo dondert het maar door. Als er meer geã¯nvesteerd wordt kan het aantrekkelijker worden voor vooral de jonge talenten om wat langer te blijven voetbalen in Nederland.

Wat mij betreft is dit misschien wel de lastigste opgave van het moderne voetbal..

Historie bepaalt wie de grootste clubs zijn en wie het meeste geld verdient, daar is zonder financiele hulp van buitenaf nauwelijks wat aan te doen. Voor de overnames van Chelsea en Manchester City was het in Engeland ook duidelijk: Manchester United en Arsenal waren de grootste clubs en daar kon niemand wat tegen beginnen.. In mijn ogen ligt een situatie als die Schotland of Duitsland dan op de loer, wat zou betekenen dat de rest van de teams opvulling is voor de grootsten om mee te spelen.. Juist die investeringen hebben in de Premier League een ongekende situatie gecreeerd waar niemand voor het seizoen begint kan zeggen welke van de vijf grote clubs er kampioen gaat worden! Historie is macht en dat vind ik geen fijne gedachte, want clubs als Aston Villa en Fulham kunnen jaren wanbeleid voeren en toch het geld en de sympathie meekrijgen omdat ze vroeger zo groot waren!

In Nederland is dat niet anders! De grote drie zijn zonder impulsen niet definities in te halen! AZ, Twente en Vitesse hebben het geprobeerd en hebben aansluiting gevonden, maar zijn verre van gelijkwaardige clubs!

Het belangrijkste als je zo'n investeerder neemt is dat je als club niet doorslaat en gestaag voor groei blijft zorgen.. De club mag immers nooit failliet kunnen gaan als de eigenaar er opeens mee ophoudt! Bij Chelsea is dat traject nu bijna voltooid, zonder de centen van Abramovich kunnen we nu ook zelfstandig bestaan in de top van Engeland/Europa! Bij AZ ging dat natuurlijk bijna mis en ook Monaco en Malaga zijn voorbeelden van hoe het niet moet.

13 september 2017 om 11:51

Clubs moeten gewoon verstandig zijn. AZ heeft het goed begrepen. Die hadden een investeerder die continu maar de gaten in de begroting aan het dichten was. Toen het infuus er afgehaald werd toen kwam de realiteit binnen. Als club moet je zelf de broek omhoog kunnen houden.

Nu is het aller aller aller mooiste aan AZ dat ze toen en gedegen financieel beleid zijn gaan voeren. Ze zijn niet gekke bedragen in transfers gaan betalen. Ze zijn slim gaan scouten en (nu komt het belangrijkste en mooiste onderdeel) ze zijn gaan investeren in hetgeen waar ze zelf invloed op hebben. De jeugdopleiding. Deze zijn ze gaan innoveren en aanpakken. En nu komen de jeugdproducten door.

Dat is waar we een voorbeeld aan moeten nemen. En als je succes hebt buiten de top 3 moet je begrijpen dat dit vergankelijk is. Om mee te kunnen blijven draaien heb je dezelfde structurele inkomsten nodig. Daar gaan jaren overheen voordat je zo'n achterland hebt. Slim zijn en niet investeren in het spelletje wat je toch verliest (hoge transfersommen betalen) maar investeren in structurele dingen zoals de jeugdopleiding en faciliteiten.

13 september 2017 om 11:57

Klopt absoluut! Voor AZ pakt dat echt heel goed uit, maar je ziet aan Sparta dat een goede jeugdopleiding en goede faciliteiten niet altijd een garantie is! De verschillen met de top zijn (voor zover ik dat kan inschatten en weleens bekeken heb) niet te overbruggen en structureel meedoen in de absolute top (van Nederland) is voor sommige clubs misschien wel weggelegd, maar voor andere niet.. Hoe goed ze zich ook gedragen en hoe slim ze ook investeren!

13 september 2017 om 18:09

Dat is dus ook wat Vitesse gedaan heeft. Er is flink in de jeugdopleiding en de trainingsfaciliteiten geïnvesteerd zodat de doorstroom in de toekomst gegarandeerd blijft en daarnaast heeft Vitesse flink gecasht uit en vrij weinig geïnvesteerd in haar selectie.

Nee, nee, nee , nee , nee , nee, nee!

Ik pleit er voor dat alle clubs hun eigen broek op kunnen houden en een gezond financieel beleid kunnen voeren. Er moet een voorbeeld genomen worden aan clubs als Bayern en niet als clubs als Psg.

Ik pleit er voor dat Nederlandse clubs weer gaan doen waar ze goed in zijn namelijk opleiden.

En ik pleit er voor dat die buitenlandse investeerders aangepakt worden. Want door deze investeerders is de transfermarkt ontploft.

13 september 2017 om 11:59

Ik weet niet of je het weet maar Bayern heeft meerdere eigenaren/ aandeelhouders. Volgens mij heeft een van die eigenaren ( Allianz) bijna 10% van de aandelen in handen in ruil voor 100m waarmee Bayern dus volledig schuldenvrij is.

13 september 2017 om 14:13

Dat is net even wat anders dan een rijke suikeroom die er wat geld inpompt en zelf gaten dicht. Stel dat zij bijvoorbeeld hun deel van de aandelen verkopen dan wil dat niet zeggen dat de club kopje onder gaat. Verder doet deze partij geen gekke investering om die ene leuke speler maar binnen te halen.

Kijk even naar Ado. En wees stil.wil hij nu een 'wit'voetje halen bij de eigenaar?

13 september 2017 om 11:51

kijk jij dan even naar de Bpl, gaat het volgensmij meer dan prima

Er zullen meer dan genoeg slechte voorbeelden zijn, maar ook een hele hoop goede voorbeelden.

13 september 2017 om 12:39

Ja, want de supporters van Cardiff en Hull waten inderdaad heel erg blij dat het imago en herkenning van de club kapot ging...

13 september 2017 om 16:44

Hij geeft toch ook aan dat er ook slechte voorbeelden zijn, maar ook een hele hoop goede?

Het is ook maar net hoe de overname vorm wordt gegeven. Bij Vitesse liggen logo en clubkleuren vast in een gouden aandeel. Een eigenaar zou ze niet mogen veranderen, al zou hij dat willen.

Tja, leuke woorden maar Vitesse heeft er op sportief gebied nog niet bepaald de vruchten van geplukt in de zin van presteren. Leuk dat zo'n man de tekorten aanvult en een mooi trainingscomplex laat bouwen, maar ik kan niet zeggen dat Vitesse nou echt grote stappen maakt. Bij geen enkele Nederlandse club ging de overname vlekkeloos en bovendien zit Vitesse nog ver weg van de Nederlandse topclubs, laat staan prestaties in Europese toernooien en hebben toch inmiddels al 7 jaar een investeerder. Eerst Jordania, nu Chigirinskiy.

Als ik dat dan vergelijk met RB Leipzig, PSG enzovoort, kun je toch niet stellen dat eigenaren voor Nederlandse clubs nou echt aanwinsten zijn tot nog toe. Overnames zijn voor Nederlandse clubs bij lange na geen garanties voor Europees succes omdat de commerciele mogelijkheden te gering zijn. Tenzij een enorme investeerder als Red Bull langskomt, ben je eigenlijk beter af zonder zo'n onbetrouwbare investeerder.

13 september 2017 om 12:19

Geen stappen? Van nacompetitie en degradatie kandidaat naar bekerwinnaar en stabiele subtopper..? Wat is daar geen stap aan dan?

13 september 2017 om 12:28

Niet? Van bijna degraderen naar een club die na 17 speelronden nog eens op plek 1 stond. Afgelopen jaar de eerste grote prijs in de clubhistorie gewonnen en nu gewoon een vrij stabiele subtopper voor plek 4-6.
Ik zou toch zeggen dat Vitesse er wel degelijk de vruchten van geplukt heeft.

Dat Vitesse nog steeds ver weg staat van de Nederlandse topclubs is niet zo vreemd. De verhoudingen binnen de Eredivisie zijn compleet zoek en het is niet zo dat Vitesse die investeringen allemaal in dure aankopen voor de spelersgroep gestoken heeft.

Zo worden we alleen nog maar speeltjes voor de superrijken. Kunnen ze kijken wie de grootste heeft.
Hebben ze na paar jaar genoeg van het voetbal zit je met de gebakken peren. Ik hoop dan ook vurig van de huidige top dat Bayern de meest succesvolle club wordt. Hebben de zaakjes prima op orde. Geen schulden, geen sjeik of oligarch. De andere "top"clubs hebben allemaal gigantische schulden of een malloot die van gekkigheid niet weet wat hij met zijn geld moet doen. Geld dat hij nooit op een legale manier heeft vergaard. Hetzij crimineel of over de rug van de gewone burgers.
Ik kots van clubs als Man.c, Psg. het fijne is dat voor die clubs alleen de CL winst telt, en dat kan er toch maar een zijn. Die andere falen.
Wat mij betreft altijd zelf de baas blijven. Via sponsoren krijg je toch al geld van buitenaf binnen. Zonder sponsor kan geen enkele club.

Zolang er fors geïnvesteerd wordt in de jeugdopleiding zal de identiteit bewaard blijven.

We hebben een competitie waarbij 70% van de clubs niks toevoegd en waar de rek er uit is op deze manier. Ik zou dan ook graag zien dat er meer investeerders komen. Of dit Nederlandse of buitenlanders zijn maakt niet uit. Zo lang je vooraf maar goed beleid vast legt. Vitesse is een prima voorbeeld hiervan. Weinig andere clubs hebben zo'n professioneel jeugdcomplex waar vroeg of laat vruchten van geplukt gaan worden.

13 september 2017 om 12:42

In Engeland zijn er ook maar 3 clubs die meedoen om de landstitel. Dus daar voegt het grootste deel van de clubs ook weinig toe.
Al komen er overal investeerders, je blijft kleine en grote clubs houden. Het enige dat je bereikt is dat er in zijn totaliteit steeds meer geld om gaat. De vraag is of alles daar beter en leuker van wordt.

13 september 2017 om 13:56

Knap dan, aangezien de Premier League de afgelopen 5 seizoenen al 4 verschillende kampioenen heeft gekend.

Waar het om gaat is dat de top daar veel breder is en het algehele niveau veel meer genivelleerd is waardoor veel meer wedstrijden aantrekkelijk zijn om te kijken.

De gehele Eredivisie zou er baat bij hebben als het gat tussen top en bodem een stuk kleiner zou worden. Om de bodem omhoog te krijgen zijn er veranderingen nodig en sommige opties gaan in eerste instantie ten koste van de top. Dan gaan mensen direct al steigeren, want ja Europese prestaties hé. Het wordt tijd dat men de focus eens niet zo op die 10-25 wedstrijden van Nederlandse clubs in Europa legt maar men zich eens richt op de kwaliteit van de 306 wedstrijden in de Eredivisie.

13 september 2017 om 14:16

Waarvan er eentje dat nooit meer gaat herhalen. Chelsea, United en City hebben 80% van de titels verdeeld sinds de start van de PL. In Nederland zijn dat maar 2 clubs, Ajax en Psv. Zit niet veel verschil in.

Ben het met je eens dat de onderkant van de clubs sterker moet worden om meer spannende wedstrijden te krijgen.

13 september 2017 om 16:20

Achter Leicester kwamen dat seizoen Arsenal en Tottenham en dus niet 1 van de 3 door jou genoemde clubs. Als Leicester er niet was geweest dan was het dus alsnog een andere club dan de 3 die jij noemde. Dat is precies het punt, de top is veel breder en het zijn niet altijd dezelfde clubs die strijden om de titel. Liverpool, Tottenham en Arsenal doen ook gewoon mee, al kwamen ze de afgelopen jaren (net) te kort.

Zoals diverse topmanagers aangeven zijn er daar niet of nauwelijks wedstrijden waar je het even rustig aan kan doen. Iedereen geeft daar de nodige weerstand en iedereen kan op ieder moment van een ander verliezen. Dat maakt de wedstrijden constant spannend en aantrekkelijk.

Toen Leicester in 15/16 kampioen werd, werden City, United en Chelsea respectievelijk 4de, 5de en 10de. Het is niet standaard hetzelfde rijtje zoals wel in de Eredivisie het geval is. Daar hadden PSV en Ajax respectievelijk 21 en 19 punt voorsprong op Feyenoord.
Vorig seizoen had de top 3 een voorsprong van 14 tot 20 punt op de rest.

Bij de start van de Premier League in 92/93 werd United kampioen voor Villa, Norwich en Blackburn. In de Eredivisie bestond de top 3 toen uit....feyenoord, PSV en Ajax.

Tien jaar later, seizoen 02/03 werd United kampioen voor Newcastle en Arsenal. In de Eredivisie bestond de top 3 uit Psv, Ajax en Feyenoord met 28 tot 32 punten voorsprong op de nummer 4.

Onze competitie zit al jaren compleet vastgeroest omdat de verschillen tussen de topclubs en de rest gewoon te groot is. Het niveauverschil is veel te groot en de wedstrijden zijn vaak niets aan. Dat gaat ook ten koste van de ontwikkeling van spelers, aangezien ze in veel wedstrijden te weinig weerstand ervaren.

Het is in Nederland onmogelijk om aansluiting te vinden bij de nationale top zonder buitenlandse hulp. Heerenveen, AZ, Twente en Utrecht hebben het allemaal al eens geprobeerd en hebben allemaal ook grote schulden gekend of hebben die nog steeds. Met de sponsorgelden in Nederland en het gebrek aan belangstelling van het achterland (utrecht en AZ hebben nu een leuke selectie, maar die krijgen het stadion niet eens voor 70% gevuld) houd je dat niet vol zonder dat je elk jaar Europees voetbal speelt.

Om Utrecht en AZ nu als voorbeeld clubs te noemen voor hoe het wel moet slaat nergens op.

Waarom de Wit? Antwoord: Wang, Jordania... Die van Roda. Twente met die spelersconstructie.

13 september 2017 om 16:31

We moeten gewoon eerlijk zijn. Een goede investeerder kan positief werken in Nederland maar als we inderdaad kijken welke rare investeerders in Nederland komen, zit er vrijwel nooit iets goeds tussen. In Engeland is dit wel anders, al is het ook niet leuk om al die vreemde sponsors daar op de shirts te zien!

Zodat ze de Nederlandse competitie nog verder naar de klopte kunnen helpen door alleen maar buitenlanders te kopen/huren. Over 10 jaar verliezen op de manier nog structureel van Malta

Mooi verhaal hoor, maar PEC heeft de afgelopen jaren meer prijzen en bekerfinales gehad dan Vitesse. Gezond verstand wint het van een buitenlandse investeerder. Aansluiten bij de Europese subtop gaat jaren overheen en ook daarvoor hebben we meer gezond verstand nodig.

@calhoun,

Je geeft met PEC zelf het perfecte voorbeeld. Die presteren een paar jaar hartstikke leuk voor een club met zo'n kleine achterban. Maar ze zaten tegen het financiële plafond aan en gingen daar zelfs overheen. Wat er nu op het veld staat is onderkant linkerrijtje, bovenkant rechterrijtje. Meer niet. Vitesse zal nog jaren worden bijgestaan door deze rijke meneer en die zullen dan ook subtopper blijven verwacht ik.

13 september 2017 om 16:36

Dat klopt ook wel, PEC zal zich ook nog jarenlang moeten bewijzen voordat ze zichzelf kunnen vergelijken met Vitesse. Wat ik alleen wil zeggen is dat een rijke investeerder niet de redding is van het Nederlands voetbal. We hebben nu Vitesse misschien als goed voorbeeld (na jaren onrust overigens), maar andere voorbeelden in het Nederlands voetbal zoals ADO en Roda zijn voor mij minder geruststellend. Om nog maar niet te spreken over bedrijven als Red Bull en City. Sterker nog, ik denk dat PEC nooit zo buitengewoon gepresteerd zou hebben met een buitenlandse investeerder. De "doe maar normaal" en "samen lunchen met kantoorpersoneel" mentaliteit heeft daarvoor gezorgd. Voor mij persoonlijk is het mij wel waard om minder mee te doen in Europa, maar dan wel met nuchtere clubs als Pec, Heracles, Telstar etc. Maar dat is een persoonlijke noot en ik kan mij voorstellen dat dit voor de aanhang van Ajax, Feyenoord of PSV anders is.

Er komt vanzelf een tijd aan dat deze eigenaren zich weer terugtrekken uit het voetbal. En dan sta je als club met lege handen. Gewoon alles in eigen hand houden.

Nou bij ado.en roda hebben we gezien waar het toe kan leiden. Zo'n investeerder moet dan wel heel goed gescreend worden en duidelijk gemaakt worden wat de werkwijze in Nederland is. Ben meer een voorstander van 1 of meerdere grote investeerders in de hele errdivisie zodat alle clubs profiteren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren