Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Verweij: ‘Ajax leent door Mislintat 40 miljoen onder krankzinnige voorwaarden’

Laatste update:

Mike Verweij weet dat Ajax financieel zeer slechte zaken heeft gedaan. De journalist meldt in de podcast Kick-off van De Telegraaf niet alleen dat voormalig directeur voetbalzaken Sven Mislintat te veel geld heeft uitgegeven aan de transfers van de Amsterdammers, maar dat ook de betaalvoorwaarden zeer ongunstig zijn. Door slechte afspraken zou Ajax in totaal liefst 40 miljoen euro hebben geleend bij de bank onder ‘krankzinnige voorwaarden’ om aan de betaalverplichtingen te kunnen voldoen.

“Alex Kroes waarschuwde de Raad van Commissarissen van Ajax, toen hij zelf nog gewoon lid van de club was, voor de uitgaven van Sven Mislintat. Kroes zei al: ‘Waar zijn jullie nou mee bezig?’ Daarna zijn er toch nog tientallen miljoenen uitgegeven”, zo begint Verweij.

“Ik sprak dus onlangs iemand die meer van de cijfertjes van Ajax weet dan ik. Hij is in de halfjaarcijfers gedoken, en daarin is te zien dat Ajax twee keer een voorziening heeft getroffen van twintig miljoen euro!”

Een voorziening is een bedrag dat gereserveerd wordt voor kosten die mogelijk in de toekomst worden gemaakt. Verweij en zijn bron vrezen dat Ajax geld bij heeft geleend tegen zeer ongunstige voorwaarden om ruimte te maken voor eventuele kosten in de toekomst.

“Dat betekent dus dat Ajax bij alle uitgaande transfers termijnbetalingen heeft toegestaan, maar dat alle inkomende transfers in één keer zijn afgetikt”, vervolgt Verweij. “Dan kom je uiteindelijk geld tekort.”

“Ajax moest dus twee keer een lening afsluiten bij een bank, maar banken geven in het algemeen geen lening aan voetbalclubs. Dus waarschijnlijk heeft Ajax die leningen alleen onder krankzinnige voorwaarden kunnen afsluiten. Dan moet je nu dus echt op de blaren zitten, Ajax zijnde.”

“Wat daar is gebeurd... Het gebeurt vaker dat je in termijnen geld krijgt, maar dan moet je zelf ook in termijnen betalen. Iemand zei - daar wil ik mijn vingers absoluut niet aan branden en dat zijn niet mijn woorden - dat als je steelt, je het in één keer moet doen”, aldus Verweij.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vertrouw dat onderbuikje van Verweij maar matig. Hij weet eigenlijk net niet hoe het zit, maar brengt het alsof...tja.. Verweij...

25 maart 2024 om 16:20

Dit is echt meesterlijk slecht van Verweij, maar Voetbalzone doet er met dit artikel nog een schep bovenop. Echt een heel slecht stuk dit.

25 maart 2024 om 16:45

@sashhaha, dit is inderdaad heel erg slecht, met name van Verweij.

Iedereen kan gewoon de halfjaarcijfers downloaden van de Ajax site, en daar kan gewoon zien dat Ajax nog een giga bedrag in haar boeken heeft staan wat de komende jaren moet binnen komen. Echt journalistiek enorm slecht om dit zo te brengen, iedereen die 5 minuten boekhouden heeft gehad kan je dat uitleggen.

Daarnaast heeft Ajax een rekening courant, wat ook heel normaal is bij een voetbalclub waar de inkomsten vooral aan het begin van het seizoen (bijv seizoenskaarten) en halverwege en einde (uefa premies bijv) binnen komen, terwijl er wel maandelijks salarissen ed overgemaakt moeten worden. Bij iedere organisatie waarbij inkomsten en uitgaven niet netjes synchroom lopen gebeurt dit.

Natuurlijk doet Ajax financieel een jas uit, maar als je halfjaar cijfers leest heeft Ajax nog steeds veel meer financiele mogelijkheden dan PSV en Feyenoord. Maar goed, daar heb je dus (letterlijk een klein beetje) kennis van boekhouden voor nodig om dat te snappen.

25 maart 2024 om 16:57

Hij zegt toch oom gewoon dat Ajax alle uitgaande transfers in betaaltermijnen ontvangt. Spartak Moscow moet ook nog een aanzienlijk bedrag betalen (waar je waarschijnlijk naar kan fluiten). Man.utd zal ook pas 50 miljoen hebben betaald van de 160 miljoen.

Er staat tegenover dat Ajax zijn binnenkomende transfer in 1x hebben afgetikt en daarvoor waarschijnlijk (volgens de bron van Verweij) ongunstige leningen zijn aangegaan. Ipv 20 miljoen betaal je door de lening 30 miljoen (incl. rente) gedurende de looptijd. Dat vindt je niet terug in de boekhouding.

Verweij brnegt het overdreven (moet toch het telegraafje zien te verkopen), maar zit wel vaak op het goede spoor. Uiteindelijk gaat het AD of NRC met de juiste cijfers aan de haal of zo. Maar de eerste rook kwam wel bij Verweij vandaan.

25 maart 2024 om 17:04

Amsterdam4: Tja, er zijn heel veel leden die roepen dat Ajax nu bijna blut is en geldproblemen heeft en dat Feyenoord na 2 goede seizoenen Ajax op alle fronten voorbij is.

De voetballerij is nou eenmaal bijzonder opportunistisch en lange termijn blik en het realisme is bij veel fans ver te zoeken.

De opmerking van Slot over Ajax deze winter en het feit dat Ajax eventjes Henderson aantrekt voor een jaarsalaris van 4,5 miljoen zegt genoeg over hoe beide clubs ervoor staan. De een zit in een negatieve trend en de andere in een positieve, maar dat wil niet zeggen dat binnen 1 a 2 jaar de rollen (en budgetten) volledig zijn omgedraaid. Het is ook nog maar de vraag hoe Feyenoord het dreigende vertrek van Slot, Gimenez, Timber, Wieffer, Geertruida, Hancko en Hartman gaat opvangen.

Niks zo opportunistisch als de voetballerij

25 maart 2024 om 17:06

"de vordering op Spartak Moscow is per balansdatum volledig ontvangen."

Spartak heeft betaald. In principe staat er nog wat open van Neres en Traore (4 miljoen) die wat lastiger zijn in te schatten.

25 maart 2024 om 17:21

@markovv,

Dat had ik serieus mede door de oorlog niet verwacht. Goed nieuws voor Ajax.

25 maart 2024 om 17:08

Ajax kan ook niet 'zomaar' onder krankzinnige voorwaarden geld lenen. Dit is inderdaad weer stemmingmakerij van deze paljas die alleen maar uit is op frustreren en sensatie. Je hoeft geen helderziende te zijn als je naar de cijfers kijkt dat het liquiditeitenbeheer echt een stuk beter kan, maar daar is Mislintat juist niet verantwoordelijk voor geweest. Dat zijn Susan Lenderink en de RvC.

25 maart 2024 om 17:24

Tuurlijk kan dat wel. Denk alleen maar aan de Nederlandse gemeenten en provincies met de Ijslandse banken. En voor de overheid zijn er nog strengere regels dan voor beursgenoteerde bv's.

25 maart 2024 om 17:31

Het 'kan' wel, maar zal in de praktijk niet gebeuren. Dan ben je als bestuurder (directie) en toezichthouder (rvc) heel snel je baan kwijt. Mbt de Ijslandse banken, dat ging om spaargeld. Daarnaast, als je bij een bank 40 miljoen leent, gaat dat proces heel wat anders dan bij een kleine MKB-er. Bovendien zijn de rentepercentages daar een stuk lager. Onder krankzinnige voorwaarden lenen, lijkt me dan ook schier onwaarschijnlijk.

25 maart 2024 om 21:13

Moet je ook niet doen. Nadat de halfjaarcijfers bekend waren gemaakt heeft Suzanne Lenderink duidelijk aangegeven dat er 20 miljoen is geleend van een partij. Delen van de transfers van bepaalde spelers zijn als onderpand gebruikt. Maar Mike heeft weer via via te horen gekregen dat er dus 2x 20 miljoen is geleend. Dit is gewoon sensatie creëren. De Telegraaf heeft geen lijntjes meer en dat zit hem constant dwars. Sinds Ajax in zee is gegaan met het Mediahuis is hij alleen maar negatief.

25 maart 2024 om 21:24

Wat hier wordt beweerd is de grootst mogelijke onzin. Ajax heeft geen 40 miljoen geleend, Ajax heeft zelfs helemaal geen geld geleend, maar een krediet- en factoringlijn geopend. Die kredietlijn wordt pas een lening als daar geld uit wordt opgenomen en die factoringlijn is geen lening maar een onderpand. Als Ajax geld uit die kredietlijn zou opnemen en niet aan de aflossingsvoorwaarden zou kunnen voldoen, zou een deel van de vorderingen die Ajax nog heeft uitstaan bij andere clubs in verband met transfers uit het verleden eigendom worden van de bank. Het is zelfs helemaal niet duidelijk of Ajax Ãæ’ã¢â¼berhaupt van die kredietlijn gebruik behoeft te maken omdat de club ook de 20 miljoen de club in aandelen heeft belegd te gelde zou kunnen maken.

Verweij is gewoon een oerdomme oliebol die geen idee heeft waar hij het over heeft. Hij maakt er een probleem van dat Ajax de inkomende transfers die de club heeft gedaan gelijk heeft afgetikt terwijl de club als ze dat niet had gedaan een miljoenenschuld zou hebben opgebouwd. Ajax heeft in totaal 88 miljoen aan openstaande vorderingen uitstaan die de club als de nood aan de man zou komen te gelde zou kunnen maken door factoring toe te passen. Dat clubs de uitgaande transfers in termijnen betalen is in de praktijk dan ook geen enkel probleem. Buitenlandse clubs betalen altijd in termijnen, als Ajax dat niet zou toestaan zouden haar spelers daarmee onverkoopbaar worden.

Ajax betaalt altijd al de volledige transfersom bij inkomende transfers, daar is de club een keer van afgeweken bij de transfer van Haller. Dat gebeurde al toen Overmars TD was en dus is dit weer een opzichtige en uitermate onnozele manier om Mislintat te belasteren. Het hele artikel is voor 100 gebaseerd op aannames ("waarschijnlijk" en dan ook nog aannames die aantoonbaar niet kloppen. Om je daar van te overtuigen hoef je alleen maar blz 10 van het halfjaarverslag te raadplegen: "om het liquiditeitstekort af te dekken heeft de onderneming een doorlopende kredietfaciliteit en een factoring lijn bij een bank afgesloten. Naar de toekomst kunnen vorderingen uit hoofde van uitgestelde betalingen met gerenommeerde clubs, met betrekking tot de verkoop van spelers, liquide gemaakt worden door deze te verkopen aan een bank (ã£â¢ã¢â€šâ¬ã«å“factoringã£â¢ã¢â€šâ¬ã¢â€žâ¢). Daarnaast kan de beleggingsportefeuille op zeer korte termijn liquide worden gemaakt.".

Pijnlijk om te lezen, niet alleen vanwege de financiële situatie bij Ajax. Erger vind ik het nog dat dit zo de wereld wordt ingeslingerd, waarbij duidelijk blijkt dat Verweij geen kennis heeft van financiële verslaglegging. Dat er een voorziening is getroffen, betekent namelijk allesbehalve dat er een lening is aangegaan. Als er een lening wordt aangegaan, staat dit gewoon op de balans. En als die niet op de balans staat, bij de niet uit de balans blijkende verplichtingen. Maar niet bij de voorzieningen, dus.

Verderop in het artikel staan nog veel meer aannames, namelijk over de hoogte van bedragen en over de voorwaarden van iedere lening. Daar heeft Verweij totaal geen zicht op.

25 maart 2024 om 16:28

Precies dat! Jouw hele comment haalt het artikel, terecht, volledig onderuit!

Het is dat ik geen complimenten kan uitdelen, anders had je nu een groen randje gehad!

25 maart 2024 om 17:12

Je stuk klopt helemaal behalve het stukje over 'niet uit de balans blijkende verplichtingen'. Dat kunnen geen leningen zijn, want die moeten op de balans staan. Dat zijn vaak huurcontracten of leasecontracten (operational) in de praktijk.

25 maart 2024 om 17:58

Snap niet zo goed waarom iedereen doet alsof Ajax blut is gegaan afgelopen zomer. Mislintat heeft dan weliswaar allemaal miskopen gedaan, hij heeft wel een positieve transferbalans en de salarissen omlaag gekregen. Financieel gezien heeft hij dus alleen maar winst gemaakt. En voordat iemand gaat praten over de verkoopwaarde van de spelers, die staan nooit in de cijfers, dus nu ook niet

25 maart 2024 om 18:06

Ben het wel met je eens hoor, alleen ga je wel te makkelijk over de verkoopwaarde. Die staan inderdaad niet in de boeken met cijfertjes maar maken uiteindelijk op de een of andere manier wel deel uit van het budget. Verder, worden de eventuele verkopen in de toekomst wel gewoon verwerkt in de boeken. Als je dan een speler verkoopt voor minder dan wat zijn contract nog waard is op de balans schrijf je gewoon een verlies.

25 maart 2024 om 18:18

Tuurlijk, maar zeggen dat je er niks/weinig voor terugkrijgt is net zo speculatief als bijvoorbeeld zeggen dat Sutalo volgend seizoen gaat vlammen en voor 45 miljoen verkocht wordt.

Waarschijnlijk heeft Ajax de leningen tegen krankzinnige voorwaarden afgesloten.

Met andere woorden je hebt geen flauw idee en lukt maar wat raak. Top stukje journalistiek weer van de televaag

"Waarschijnlijk" "Misschien" "niet mijn woorden"

Dit soort dingen kun je niet roepen zonder context. Wanneer krijgen Verweij en co nu eens een smaad- of lasterzaak te verduren?

25 maart 2024 om 15:55

Ik begrijp dus ook niet zo goed hoe het kan dat jongens als Valentijn en Verweij zo belangrijk gemaakt zijn dat hun mening telt? Het zijn toch journalisten die nieuws moeten brengen over voetbal met bron onderbouwing. Hoe kan het dat we ze zo belangrijk hebben gemaakt dat ze wekelijks maar dingen roepen zonder bronnen?

25 maart 2024 om 15:58

Houd zich een beetje in stand doordat sites als VZ ze publiceren... Doe dat gewoon allemaal 2 maanden niet een het is klaar met ze

25 maart 2024 om 15:58

Dezelfde reden dat bladen als Privé bestaan. Mensen houden van geruchten, maakt ze geen kont uit of deze kloppen.

25 maart 2024 om 16:10

Als je maar lang genoeg over iets blijft roepen dan denken mensen vanzelf dat je er verstand van hebt en zetten ze je neer als kenner, al roep je de grootste onzin, een leek slikt het als zoete koek. Is bij alles zo.

25 maart 2024 om 16:17

Nou omdat er misschien altijd kern van waarheid in zitten waarbij de hoofdrolspelers hierdoor niet hun willen aanklagen. Waar rook is, is vuur.

Dat zijn wel een heleboel aannames, Verweij.

" Dus waarschijnlijk heeft Ajax die leningen alleen onder krankzinnige voorwaarden kunnen afsluiten."

Titel van dit artikel: " Verweij: " Ajax leent door Mislintat 40 miljoen onder krankzinnige voorwaarden "

Kom op VZ. Ik weet dat jullie graag de titels wat aandikken voor de clicks maar ik vind het wel zorgelijk dat je een bijzinnetje met 'waarschijnlijk' zo'n uitvergrote kop maakt alsof het een feit is. De vorige keer dat ik zoiets plaatste onder een Verweij titel kreeg ik een waarschuwing, zou mooi zijn als jullie dit keer wel bereid zijn in de spiegel te kijken.

On: ben benieuwd wat hiervan echt waar is, want het artikel staat vol met aannames. Maar je hebt natuurlijk wel nog de inkomende transfergelden waar je ook deze zomer een deel van zal zien binnen komen. Het is voor de liquiditeit niet geweldig maar dat zijn wel inkomsten die je nog tegoed hebt. Een TD die wel kennis van zaken heeft zal hier wel op een goede wijze uitkomen, zeker met potentiele goudmijntjes als Brobbey en Hato nog in je selectie. Ook zullen een hoop van de aankopen van Mislintat alsnog wel wat op brengen, al is het alleen maar break-even. Het is wel zaak dat je niet nog zo'n dramatische zomer tegemoet gaat qua aankoopbeleid.

En er mag buiten het handelen van Mislintat vooral ook wel even heel erg streng gekeken worden naar het financiele beleid van Ajax van de afgelopen jaren. Het lijkt erop dat er vooral heel slecht is omgegaan met het bij elkaar gespeelde kapitaal onder Overmars en vd Sar. Gelukkig hebben we nu Alex Kroes die er toch wel om bekend staat een strenge blik te hanteren als het over financien en balans gaat.

25 maart 2024 om 18:00

Hoezo lijkt er slecht omgegaan te zijn met het kapitaal? Salarissen zijn omlaag gebracht en er is minder uitgegeven dan is binnengekomen, onder Mislintat.

25 maart 2024 om 18:33

Ik doel op de afgelopen jaren. Er is ongelofelijk veel geld binnen gekomen. Dat is niet geweldig geinvesteerd, waardoor je er nu zowel sportief als financieel gezien opeens een stuk minder voor staat dan pak 'm beet 2, 3 jaar geleden.

Ja alleen door Mislintat niet door de 6 anderen die hun handtekening hieronder zetten. Ajax heeft ook vast helemaal geen financiële afdeling of andere eindverantwoordelijke.

25 maart 2024 om 16:01

Volgens mij ging Annette Mosman vooral over de financiën vanuit de RvC maar die heeft geloof ik nog zoveel andere baantjes dat ze geen tijd heeft voor Ajax. Onze voormalige RvC leider Pier Eringa heeft ook zijn huiswerk niet gedaan bij deze Mislintat en die is al terecht met pek en veren de Arena uitgejaagd.

25 maart 2024 om 16:30

Ja je hebt susan lenderink als financieel directeur. Mislintat heeft 0,0 zeggenschap over de financiële kant en kan al helemaal geen leningen afsluiten. Echt bizar lachwekkend dit.

Don’t blame the messenger zou ik willen zeggen tegen al die mensen die Verweij verwijten maken.

25 maart 2024 om 16:04

Don't shoot the piano player. Even if he is playing valse muziek.

25 maart 2024 om 16:46

Als hij een boodschapper was wel ja, maar dat is hij helemaal niet. De enige concrete informatie die hij brengt is hij dat hij gehoord heeft dat Ajax inkomende transfers in één keer afbetaald is en dat de uitgaande transfers zoals volgens mij gebruikelijk in de voetballerij in termijnen worden betaald.

Daar knoopt hij vervolgens zelf een verhaal aan vast op basis van intuïtieve redeneringen waarbij hij duidelijk geen enkel verder financieel onderzoek gedaan heeft én niet gehinderd wordt door enige boekhoudkundige/financiële voorkennis (zoals hierboven al een paar keer aangegeven in reacties en het de uiteenzetting van Markovv hieronder). Dan mag je hem prima blamen natuurlijk, hij brengt geen boodschap van een ander over, hij creëert een boodschap die hij vervolgens de wereld inslingert als een waarheid.

De enige 'messenger' in dit verhaal is Voetbalzone die zijn podcast netjes transcribeert voor hem en zelfs die zou je kunnen blamen omdat ze zelf pretenderen een journalistiek medium te zijn waardoor zij ook een kleine onderzoeksplicht zouden moeten hebben.

Ik weet dat dit in Engeland ook aan de lopende band gebeurd door de tabloids, maar ik vind dat dit soort dingen echt wel eens aan banden gelegd mogen worden. Vrijheid van meningsuiting is ontzettend belangrijk, maar als medium dat beroepsmatig informatie moet duiden en naar buiten brengen heb je ook andere belangen die - of je dat nu wilt of niet - op jou van toepassing zijn. Er worden zo veel dingen de wereld in gebracht door dit soort journalisten voordat er een uitsluitsel is of tenminste een redelijk vermoeden van schuld dat bepaalde personen echt persoonlijk bij de enkels worden afgezaagd en imagoschade oplopen.

De enige reden dat dit geen groter nieuws is, is omdat het van Valentijn en Verweij komt, maar dat zou natuurlijk geen criterium moeten zijn in de hardheid van de boodschap. Er wordt doelbewust een dun lijntje bewandeld waarbij nagenoeg dezelfde beschuldigingen in iets andere verwoordingen gewoon leiden tot een aanklacht van smaad of laster aan je broek en dat we dat allemaal maar normaal gaan vinden is echt een kwalijke zaak in mijn ogen.

Zeker omdat het neveneffect van dit soort journalisten is dat een grote groep van hun publiek journalistiek in het algemeen als iets totaal subjectiefs gaan beschouwen omdat het vaak toch maar 'een mening' of 'een kijk op de zaak' is terwijl het primaire doel van media is om informatie over te brengen naar het generale publiek in een land. Dat is een grote verantwoordelijkheid en opiniestukken van iemand met expertise op zo'n gebied is daarin helemaal niet erg omdat het helpt duiden voor het grote publiek hoe tegen een zaak aangekeken moet worden, maar dit soort journalisten maken daar willens en wetens misbruik van. Ze hebben een opinie die ze brengen als objectief nieuws en koppelen dat aan personen waarvan ze weten dat die scoort bij een groot publiek.

"“ajax moest dus twee keer een lening afsluiten bij een bank, maar banken geven in het algemeen geen lening aan voetbalclubs. Dus waarschijnlijk heeft Ajax die leningen alleen onder krankzinnige voorwaarden kunnen afsluiten."

Iemand uit de bankaire sector die hier meer toelichting op kan geven? Is een voetbalbedrijf aan het eind van de dag niet ook 'gewoon' een bedrijf? Ondernemingen kunnen al jaar en dag leningen bij de bank afsluiten en ik vermoed dat dit bij voetbalclubs echt niet anders is, zie Barcelona, Real Madrid of alle andere voetbalclubs met (al dan niet gezonde) schulden.

Als hij het hier al aan het juist eind heeft, waarom lichten ze het niet eens een keer toe? Of leggen ze het een keer tot in detail uit waarom dat exact zo is? Ik zou me schamen als journalist dat zo'n idioot dezelfde titel mag voeren.

25 maart 2024 om 16:05

Een betaald voetbal club is inderdaad gewoon een bedrijf die een lening kan aan gaan. De reden dat banken - doorgaans - niet zo happig zijn op leningen aan een voetbalclub is vanwege het risico. Bij Ajax is dat risico al een stuk kleiner dan nu bij een Vitesse bijvoorbeeld maar nog altijd flink groter dan een Shell.

Ajax kan ongetwijfeld een lening kregen maar voor welk bedrag en tegen welke voorwaarden (rente/onderpand etc) dat is echt gissen.

25 maart 2024 om 16:13

Dat betekent dus een risicoopslag op de rente (spread) en dat kan aardig oplopen als de kredietwaardigheid slecht (risico hoog) is.

Ik kan mij herinneren dat vd Herik ooit Feyenoord een lening verstrekte met een rente van 12%. Weliswaar andere tijden en die opslag werd ook als (te) hoog beoordeeld.

25 maart 2024 om 16:20

In het halfjaarverslag staat dat er een mogelijk liquiditeitsprobleem dreigt voor Ajax in deze periode. De redenen zijn de sportieve malaise, de investering in de selectie en het jeugdcomplex en ook nog de naweeën van de corona periode.

Over de voorwaarden van de leningen is Ajax ook duidelijk:

"niet uit de balans blijkende verplichtingen:

Als gevolg van het liquiditeitstekort, zoals toegelicht in de
paragraaf inzake de continuïteitsveronderstelling is AFC Ajax
in het seizoen 2023/2024 een doorlopende kredietfaciliteit van
EUR 20 miljoen aangegaan .hiervoor is een vordering uit hoofde van
een transfersom als onderpand afgegeven. AFC Ajax betaalt een
bereidstellingsprovisie over het krediet dat niet wordt gebruikt en
rente over het getrokken krediet.

Daarnaast heeft AFC Ajax een factoring lijn afgesloten voor een
bruto bedrag aan vorderingen van EUR 20 miljoen. AFC Ajax
heeft hiermee zekerheid dat de betreffende vordering verkocht kan
worden aan deze bank. AFC Ajax betaalt een bereidstellingsprovisie
voor het ongebruikte deel en indien de vordering wordt verkocht
wordt de waarde contant gemaakt."

Zoals ik het lees dreigt er een tijdelijk tekort en zijn er twee financieringen aangevraagd die ook weer afgekocht kunnen worden wanneer die ruimte er is. Ajax kan in de toekomst ook de beleggingsportfolio gaan liquideren en onderzoekt of het de nieuwe Toekomst kan laten financieren (deels).

Ajax heeft ervoor gekozen om deze periode te overbruggen met een krediet. Daar is niets geks aan. De voorwaarden zijn niet inzichtelijk, maar er zit volgens mij weinigs geks aan hoewel de uiteindelijke voorwaarden van de kredieten niet openbaar zijn.

Ik mis ook even de directe link met Mislintat. Hoewel de sportieve malaise zeker een factor is, worden toch ook andere zaken benoemt, zoals het mislopen van de champions league vorig jaar en de enorme hoge beloningen die Ajax nog uitkeerde aan de spelers. Dat zijn eigenlijk nog overblijfselen vanuit het Overmars tijdperk. Die kosten zijn dit jaar wel weer met 20 miljoen gedaald en dat kan wel op het conto van de TD geschreven worden.

Opvallend is wel de hoogte van investeringen in de selectie voor het tweede jaar op rij. Die zijn weliswaar gelijk met de inkomsten (nagenoeg), maar daar zit wel een groot verschil in vergelijking met de jaren daarvoor. Daar is Mislintat voor verantwoordelijk, maar het seizoen hiervoor werd op dezelfde manier gehandeld. Sleutel tot die investeringen waren echter wel het halen van Champions League, met name volgend seizoen. Het wegvallen daarvan heeft in principe deze problemen met de liquiditeit veroorzaakt.

Ik denk dat de halfjaarcijfers pijnlijker zijn voor Lenferink dan voor Mislintat. Het geeft weinig ruimte om nou echt een helder beleid te bespeuren.

26 maart 2024 om 10:09

Bedankt nog voor de uitgebreide toelichting allen!

25 maart 2024 om 16:54

@woenselaar, het is voor ieder bedrijf waarbij de inkomsten en uitgaven niet synchroom lopen -- zoals bijv een BVO die vooral aan het begin/einde van het seizoen grotere sommen geld ontvangen uit verkoop seizoenskaarten, TV gelden, etc. maar wel maandelijks salaris moeten storten en andere maandelijkse betalingsverplichtingen hebben -- heel normaal om dat te overbruggen met een rekening courant.

Heel veel Bvo's hebben dan ook een rekening courant. Ook zie je dat topspelers, Barca is bekend voorbeeld salaris 1 of 2x per jaar overmaken om dat zoveel mogelijk te beperken. Clubs die Europees actief zijn krijgen namelijk na iedere seizoenshelft UEFA premies uitbetaald waardoor 2 betaalmomenten voor hen ook prima zijn. Een Frenkie krijgt dus bijv niet maandelijks een salaris, maar eind december en eind juni bijvoorbeeld. Als er miljoenen per keer overgemaakt wordt, maakt dat immers wat minder uit als iemand die echt maandelijks geld nodig heeft om de huur/hypotheek te kunnen betalen.

Tuurlijk is Mislintat mede verantwoordelijk maar het is wel bizar hoe De Telegraaf alles alleen op hem schuiven. Er waren ook andere mensen die verantwoordelijk waren. Ajax kan niet een transfer uitvoeren zonder dat meerdere belangrijke personen een handtekening hebben gezet. Die zijn net zo goed fout dat dit kan gebeuren bij Ajax. En daardoor moeten ze dit seizoen op de blaren zitten met een hoogstwaarschijnlijke 5e plaats.

25 maart 2024 om 16:01

Het is oh zo makkelijk om Mislintat maar van alles de schuld te geven. Men lijkt toch vaak te vergeten dat Mislintat is binnen gehaald om de enorme puinzooi die het toen al was op te ruimen. Dat hij er een nog grotere puinhoop van heeft gemaakt betekent niet opeens dat het allemaal zijn schuld is.

Hij heeft het dramatisch gedaan, maar er zijn weinig Td's die zo maar even in 1 zomer drie kwart van een elftal succesvol kunnen vervangen terwijl je ook moet besparen op je salarishuis en geen CL speelt.

Dat 1 man zonder tegenspraak een hele rits aan spelers binnen kan halen die helemaal niet bij de club passen zegt meer over de falende opzet van de organisatiestructuur bij Ajax, dan dat het iets zegt over Mislintat zelf.

25 maart 2024 om 16:08

Klopt en daarom vind ik het ook erg makkelijk van De Telegraaf om alles op hem te schuiven. En dat blijven ze maar doen ondanks dat die man al is vertrokken. Heel Ajax had inderdaad een falende organisatiestructuur sinds Overmars was ontslagen.

25 maart 2024 om 17:06

jtjvtt

Mee eens, maar ik vind wel dat je wel veel vraagtekens kunt zetten bij de gehaalde spelers. Een vertrek van Tadic, Klaassen, Alvarez, Timber en Kudus kun je niet opvangen met enkele grote talenten en spelers die het vooral vooral op een lager niveau hebben laten zien. Dat er een ploeg zonder de nodige ervaring in het veld staat is een grote schande.

25 maart 2024 om 17:29

Superfarmers: Dat zeg ik dan toch ook letterlijk in mijn laatst zin? Hij heeft heel veel fouten gemaakt, maar dat hij die fouten kon maken ligt niet aan hem maar aan het falende beleid bij Ajax.

Je kunt je overigens ook afvragen wie je wel kunt halen als Ajax zijnde wanneer salarissen zoals die van Tadic niet meer mogen en je ook geen CL speelt. Hij kreeg nou ook niet de makkelijkste opdracht.

Zijn grootste fout is m.i. niet waar hij is gaan zoeken, maar welk type spelers hij heeft gehaald als je kijkt naar met welke spelopvatting Ajax normaliter speelt, en hij heeft nogal onderschat hoe belangrijk het is om een goede balans in persoonlijkheden te waarborgen in de selectie. Maar Feyenoord en PSV vissen over het algemeen in dezelfde vijver als dat Mislintat deed. Ook Overmars haalde genoeg spelers die nog niks hadden laten zien op hoger niveau.

Mislintat is gek genoeg om dit te doen. De rvc was slecht genoeg om het te laten gebeuren. En Verweij is onbetrouwbaar genoeg om dit te verzinnen. Zeg het maar. Ik ben geneigd het te geloven gezien de incompetentie bij Ajax op controlerend gebied en de totale solo tour waar Mislintat op is gegaan.

Deel die stukken dan maar met Tom Knipping bij de Voetbal International. Als er iets niet pluis is, pluist hij het wel uit. En dan roepen dat iemand iets heeft gestolen maar dat zijn niet zijn woorden en hij wil zijn handen er niet aan branden, ja dat doe je dus per definitie wel als je het zo brengt meneer Verweij. Niet kopen die krant!

Tja Verweij roept wel vaker dingen die totaal niet kloppen of uit zijn verband zijn gerukt.

Waarom iedere keer Mislintat de schuld geven terwijl, anderen binnen Ajax ook op de hoogte moeten zijn hiervan.

25 maart 2024 om 17:03

De financiële dame is in mijn ogen vaak onterecht beschuldigd, maar als dit waar is kun je ook naar haar wijzen. Zij moet niet beslissen wie er gehaald of verkocht wordt, maar zij zou wel iets moeten vinden van de afspraken.

Eigenlijk weet Verweij niks maar neemt hij aan dat.......... Wat een slechte onderzoek journalist ben je dan zeg. Het stuk wat Markov schrijft heeft al veel meer onderbouwing en logische gevolgtrekking dan dat van Verweij.het lijkt wel of de journalisten Ajax nog dieper in de problemen willen zien dan dat het daadwerkelijk zit. Er zal komende tijd gewoon wat realistischer met geld moeten worden omgegaan en weer met een visie gewerkt moeten worden op sportief gebied die Ajax waardig is en dan kan het allemaal weer snel keren. (kijk naar feyenoord die halen een trainer en aantal onbekende spelers aangevuld met eigen talent en voila) het blijft hier natuurlijk een kwalitatief mindere competitie.

Ik vraag mij af in hoeverre Verweij gelijk heeft. Je ziet in de cijfers dat zowel de overige vorderingen en debiteuren (ligt) gestegen zijn maar dat dat ook geldt voor de overige schulden en crediteuren. Volgens het verhaal zouden de vorderingen en debiteuren veel harder gestegen moeten zijn dan de schulden.

Zou heel graag willen weten wie die man is met wie mike de cijfers is ingedoken. Er klopt helemaal niks van. Ben zelf ook in de cijfers gedoken:

Op de balans is helemaal geen voorziening getroffen. Dit kan ook niet als je een lening afsluit omdat de voorwaarden, looptijd en rente immers bekend zijn.

Ajax heeft voor 20 miljoen een kredietfaciliteit afgesloten met vordering van de transfers als onderpand. Daarnaast ook 20 miljoen aan factoring. Wat wil zeggen dat je dat een bedrijf/bank jou vordering overneemt en het risico tegen een betaling overneemt. Ij de cijfers worden nergens 'krankzinnige' voorwaarde benoemt.

Dit beide niet uit balansblijkende verplichtingen en komt bij tal van bedrijven voor.

Oftewel drama om niks

Dit gebeurt er als mensen zonder enige kennis van zaken iets proberen te roepen over een halfjaarrekening en boekhoudprincipes. Dus even voor iedereen ter verduidelijking.

Ten eerste heeft Ajax een kredietfaciliteit geopend van 20 miljoen. Dat betekent dat je, als je op enig moment even krap bij kas zit, uit die faciliteit geld kan trekken. Dat moet uiteraard wel worden terugbetaald, en daarom heeft Ajax een vordering die het nog op de balans heeft staan als onderpand gegeven. Niks geks aan. Simpel gezegd: als Ajax die maximale 20 miljoen zou trekken, en later niet kunnen terugbetalen conform de afspraken, dan mag de tegenpartij de vordering die Ajax heeft op een andere club voor een nog niet geïnde transfersom overnemen. Dan kan de tegenpartij op die manier alsnog terugbetaald worden.

Ten tweede heeft Ajax een factoring lijn afgesloten voor vorderingen van 20 miljoen. Dat lijkt heel ingewikkeld maar is eigenlijk vrij simpel. Ajax wil die 20 miljoen vordering snel incasseren, alleen hoeft de tegenpartij die nog niet te betalen. Ajax zoekt dan een tegenpartij (een bank) die de vordering overneemt, die dan zelf dat geld gaat innen en ook mag houden. Uiteraard kost dit wel wat geld, want de bank neemt in dat geval ook een stukje risico over, dus Ajax zal dan van de bank een lager bedrag dan 20 miljoen krijgen hiervoor. Misschien 18 miljoen, of 16, maar minder lijkt me toch niet. Ook dit is heel gebruikelijk in de financiële wereld.

Niks nieuws onder de zon dus, en we kunnen weer door.

Een voorziening tref je omdat gemaakte (of zekere kosten in de toekomst) niet tot (genoeg) opbrengsten leiden. Het feit dat er een voorziening is getroffen, zegt dan ook helemaal niets over een lening, of krediet bij de bank vanuit perspectief van jaarverslaggeving..Onzinnig artikel dit..

Och, Ajax kan altijd nog de grond onder hun stadion verkopen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren