Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

VEB is totaal ontstemd en wijst Ajax op grote fouten in onderzoek naar Mislintat

Laatste update:

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is totaal niet te spreken over het onderzoek dat KPMG in dienst van Ajax heeft uitgevoerd naar Sven Mislintat. Maandag bracht de Raad van Commissarissen via een aangekondigde Buitengewone Algemene Vergadering Aandeelhouders de conclusies van het rapport alvast naar buiten, maar volgens Gerben Everts, directeur van de VEB, heeft de RvC ‘zélf de conclusies geformuleerd’.

Uit het onderzoek van de forensisch accountant blijkt volgens Ajax dat er ‘geen grond voor aansprakelijkheidsstelling is’. Wél ‘roept de handelswijze van Mislintat vragen op’, zo luidt de conclusie die door Ajax gedeeld wordt.

“Voor ons is Ajax maar een kleine speler. Maar wat hier wordt gepresenteerd is echt ongekend. Dieper kun je niet zinken”, stelt Everts in gesprek met Het Parool. Ajax wil het KPMG-onderzoek niet prijsgeven, en Everts vindt dat onaanvaardbaar.

“Het rapport moet integraal worden gepubliceerd. Mislintat heeft het wel gekregen, maar de aandeelhouders moeten het doen met een bericht van de RvC. En die is zelf in de fout gegaan door Mislintat zijn gang te laten gaan.”

Het probleem zit volgens Everts niet eens direct bij de uitvoerende partij KPMG, maar bij de ‘veel te beperkte onderzoeksopdracht van de RvC’. “De RvC heeft zelf de conclusies geformuleerd. Terwijl diezelfde RvC Mislintat zijn gang liet gaan.”

“De conclusies slaan als een tang op een varken. De eerste de beste stagiair zou het er nog beter van afbrengen. Dit is Ajax onwaardig. En dat wil wat zeggen, want ze hadden er al een potje van gemaakt. Dieper dan dit kun je niet zinken.”

Everts vindt het bovendien totaal onterecht dat alle zittende RvC-leden kunnen aanblijven. Hij verwacht met name dat financieel directeur Susan Lenderink keihard aangepakt wordt. “Zij verzekerde in de laatste aandeelhoudersvergadering in november dat het transferproces goed is verlopen. Nu blijkt dat er van alles is misgegaan. Er was nauwelijks overleg met de scouting en andere betrokkenen. Lenderink heeft gewoon gelogen. Zij gaat de bietenbrug op bij de vergadering in mei.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

RVC OUT. Van Praag OUT. En dan zien we later wel wat er met Kroes moet gebeuren. Ik zie hem persoonlijk graag blijven, maar ik snap de supporters die zijn stommiteiten niet door de beugel kunnen zien ook. De machtbeluste types aan de top ben je echt liever kwijt dan rijk. Bedankt voor de chaos en tot ziens.

8 april 2024 om 20:49

Zo gaat Ajax dus om met echte clubmensen. Van Praag is pas ingestapt na het Mislintat drama. Hij deed dit uit clubliefde en (mede) op verzoek van de supporters/F-side om de club weer op de rails te krijgen. Na nog geen half jaar wordt hij keihard afgeserveerd door de bestuursraad die hem heeft aangesteld en door veel Ajax fans. Warme club.

8 april 2024 om 21:02

Houd alsjeblieft op met je sentimentele gelul. Je kunt niet tegelijkertijd kritisch op iemand zijn en hem daarnaast respecteren voor hetgeen hij ooit voor de club heeft betekend? Dertig jaar geleden overigens, maar dat terzijde. Ik snap echt dit soort sentimentele gelul niet. Ja, ik respecteer hem voor hetgeen hij ooit in een ver verleden voor de club heeft betekend. De man verdient een standbeeld. Maar de manier waarop hij is omgegaan met deze affaire en de deur pertinent voor Kroes heeft dichtgesmeten zonder een gedegen onderzoek af te wachten rammelt en kraakt aan alle kanten en riekt echt naar bestuurlijke chaos en machtsspelletjes. En daar ben ik kritisch op.

Het is tijd voor vers bloed en niet voor narcistische oude mannen die op geen enkele manier met de tijd zijn meegegaan en vastgeroest zijn in oude denkbeelden. Ik zit niet te wachten op vier seizoenen Frank de Boer of Pascal Jansen. Ik snap dat jij dat wel graag ziet, zodat jullie ook volgend seizoen kans maken op een derde plaatst, maar ik word volgend seizoen graag minimaal derde en daar is verandering voor nodig. Ook als dat ten koste gaat van een club legende die dan een stap terug zou doen. Want natuurlijk is de man een legende voor de club en moeten we hem eren en dankbaar zijn voor hetgeen hij ooit heeft gedaan. Een legende die overigens had toegezegd voor stabiliteit en rust te zorgen en daarvoor werd aangesteld en daarnaast maar even te blijven. Hij doet totaal het tegenovergestelde. Hij knikkert de nieuwe AD er zonder pardon uit zonder eerst een gedegen onderzoek af te wachten, is zelf ook niet fris onder de oksels en trekt steeds meer en meer macht naar zich toe.

Blijf jij lekker op het sentimentele hangen, dan hak ik gewoon rustig in op legendes die fouten maken. Want ook legendes maken fouten.

8 april 2024 om 21:05

Van praag doet niks uit clubliefde, maar vooral voor zijn eigen hachje. 't is de Blatter van Nederland.

8 april 2024 om 21:07

de beste man is 76. Ik vraag mij serieus af of er geen betere alternatieven zijn. Ik begrijp overigens dat van Praag dit onderzoek zo klein mogelijk wilt houden, en niet nog meer problemen naar buiten wenst te gooien, er zijn namelijk al zoveel koppen gerold.

8 april 2024 om 21:22

Waarom haal je FC Twente er altijd bij als je op mijn reacties reageert? Dit topic gaat over Ajax en ik heb niet de illusie dat Twente met Ajax kan concurreren. Dat ze dit seizoen boven Ajax eindigen is uitzonderlijk. Je noemt Van Praag een narcistische oude man die niet met zijn tijd is meegegaan en “‘hakt’’ op hem in, terwijl Kroes degene is die een onacceptabele fout heeft gemaakt als (toekomstig CEO) van een beursgenoteerd bedrijf. Dit toont weinig respect voor clublegende. Nogmaals, Van Praag is nog geen half jaar geleden aangesteld op verzoek van de bestuursraad en veel supporters en nu wordt hij keihard afgeserveerd. Zo ga je niet om met een man die zoveel voor de club heeft betekend. Dat is mijn punt.

8 april 2024 om 21:37

Master1, Van Praag heeft zelf ook niet aangegeven dat ie Ajax aandelen had. Ook niet helemaal correct. Maar even on-topic: de conclusie vh rapport is dus gemaakt door de RvC en naar buiten gebracht door de RvC. En voor de rest mag niemand het rapport inzien. Hoe vaker je dit leest, hoe belachelijker het wordt. Nul transparantie. En dat je dat niet doet als RvC van een beursgenoteerd bedrijf is echt verwijtbaar. Bovendien is het gebrek aan transparantie nooit goed voor een organisatie én lijkt het alsof er iets te verbergen is. Oh, en als laatste: de RvC heeft zelf opdracht gegeven voor dit onderzoek. Dus alles wordt door de RvC bepaald. Is dat niet raar in jouw ogen? Edit: spelfout

8 april 2024 om 21:38

De beste man werd aangesteld om rust te brengen. Rust te brengen voor een bepaalde periode. Rust in een verder totaal chaotische situatie die Ajax was en is.

De man doet het tegenovergestelde. Hij heeft vanuit persoonlijke rancune, en als iemand dat niet denkt bewijs me het tegendeel alsjeblieft, de deur pertinent voor Kroes dichtgegooid zonder dat er überhaupt een onderzoek is geweest. Dan is echt enorm kwalijk en zorgt alleen maar voor meer onrust, hetgeen de beste man nou juist moest voorkomen. Het is in deze specifieke situatie echt niet heel vreemd dat mensen hem als zondebok aanwijzen.

Dat jij vindt dat iemand die met zulke acties de club echt niet verder helpt en alleen maar dieper in het moeras wegduwt, in mijn overtuiging dus vanuit persoonlijke rancune, niet mag afreserveren is je goed recht. Ik kijk daar simpelweg anders naar. Je kunt prima verlangen van iemand dat hij een stap terug doet en de club verlaat, zonder daarbij uit het oog te verliezen wat hij ooit voor de club heeft betekend. Dat kan prima hand in hand gaan, mijns inziens.

8 april 2024 om 21:58

Wie heeft de huidige onrust nu veroorzaakt. Daar is maar 1 persoon verantwoordelijk voor en dat is Alex Kroes, maar die wordt de hand boven het hoofd gehouden. Kroes heeft een onvergeeflijke fout gemaakt (wettelijk zelfs een misdrijf) door als toekomstig CEO van Ajax met voorkennis te handelen in aandelen. Dag mag niet en hiermee heeft Kroes zich onmogelijk gemaakt. Van Praag en de RvC hebben geen andere keuze door hem te schorsen. Mocht hij aanblijven dan zal dit de problemen niet oplossen. Kroes is besmet en dat zal hen=m blijven achtervolgen, nog los van hoe grote (beursgenoteerde) sponsors als Ziggo en ABN AMRO hier tegen aankijken. Het is zeer pijnlijk en jammer want hij zal ongetwijfeld kwaliteiten hebben, maar Ajax heeft naar mijn mening geen andere keuze dan op zoek te gaan naar een nieuwe Algemeen Directeur.

8 april 2024 om 22:06

Als ze daadwerkelijk van Kroes af hadden gewild hadden ze hem direct met staande voet moeten ontslaan, iets dat juridisch waarschijnlijk weinig stand had gehouden. Nu hebben ze hem geschorst en hem vriendelijk verzocht om vanuit '' belang van de club, de eer aan zichzelf te houden ''. En om dat nog even kracht bij te zetten heeft Van Praag de deur met zijn bewoordingen dichtgegooid. Hetgeen werd gedaan Onder gedegen onderzoek.

Van Praag en de RVC hebben gewoon stuitend gehandeld, hetzelfde geldt voor Kroes. Maar er komen steeds meer geluiden, en dat zijn toch veelal specialisten die ik maar moet geloven doordat ikzelf geen specialist ben op dat gebied, dat ontslag en de schorsing juridisch echt geen stand zullen houden en hij juridisch weinig fout heeft gedaan. Het enige nadeel is dan weer dat het AMF niet naar een juridische onderbouwing maar het kijkt naar ' het principe ' en daarin was Kroes logischerwijs wel fout.

8 april 2024 om 22:12

@formus, ik ontken niet dat ook Van Praag een fout heeft gemaakt maar dat pleit Alex Kroes natuurlijk niet vrij. Het niet melden van het bezit van aandelen is (juridisch gezien) niet vergelijkbaar en veel minder zwaar dan het het met voorkennis handelen in aandelen, hetgeen volgens de wet zelfs een misdrijf is. Van Praag en de RvC worden nu keihard aangepakt, terwijl de bestuursraad ook boter op het hoofd heeft. Zij bagatelliseren het ernstige delict van Kroes en proberen hem te behouden ten koste van Van Praag en de RvC.

8 april 2024 om 22:22

Master 1, even ter verduidelijking dat ik noch kamp Kroes, noch kamp Van Praag ben.Maar Kroes had dit nooit moeten doen. Nooit mogen doen. Nou is het aandeel Ajax niet een handel aandeel. En van 17000 stuks word je niet rijk. Dus ik denk niet dat ie het daarom gedaan heeft. Maar dat het ontzettend dom en naief is, is zeker. 1 ding had ie m.i. kunnen doen en dat was direct zijn aandelen verkopen en vervolgens een mea culpa. Dat heeft ie niet gedaan, dus er is geen schoon schip meer, dus lijkt t me niet juist meer AD te worden van Ajax.Dat Kroes echter die aandelen had, had bij de RvC onder Van Praag een belletje moeten doen laten rinkelen. Daar had men slimmer mee om moeten gaan. Maar dat hebben ze niet gedaan en dat verwijten ze zichzelf niet. En nu blijkt een aantal dagen later waarom niet: Aandelen bezitten van een club waar je iets in het bestuur doet, is niet raar. Echter hoor je het op te geven (en dat heeft Van Praag zelf ook niet gedaan). En als je het opgeeft, wat Kroes wel heeft gedaan in gesprekken met de RvC dan zie je heel snel wanneer ze zijn aangekocht. En dan had je het heel snel op kunnen lossen door ze direct weer vd hand te doen. Daar zat de RvC olv Van Praag dus ook fout, want ze hebben dat misschien zelfs als overbodig gezien (omdat ze t zelf niet deden) en dus niet verder bekeken. Ook de (overhaaste) conclusie van de schorsing neigt naar toch een strijd tussen Kroes en de RvC, waar bleek dat een aantal leden vd RvC niet blij waren met de indirecte kritiek van Kroes op hen.En nog even op dit onderzoek, want daar ging dit topic over in eerste instantie: Dat het in gang gezet is door, betaald is door, de conclusies getrokken zijn door en in handen is van de RvC en niemand anders het mag inzien behalve Mislintat, is toch van een veel te hoog WC-eend gehalte?

8 april 2024 om 22:44

Verkopen van de aandelen lost het misdrijf niet op. Hoogstwaarschijnlijk had Kroes alleen een tik op de vingers gekregen van de toezichthouder. Maar zoals Master 1 al aangaf zullen sponsoren geen CEO willen die de regels aan zijn laars lapt. Want ondanks verbod bij AZ en KNVB kocht hij ook aandelen Ajax als AD van GAE en later AZ.

Dat Kroes zich niet achter dit flutrapport schaart valt te prijzen. Maar grote sponsoren als ABN en Ziggo zitten niet te wachten op nog meer negatieve publiciteit. Daar moet een CEO ook rekening mee houden. Alles draait om geld.



8 april 2024 om 23:26

Dat verkopen van aandelen zou hem geloofwaardiger hebben gemaakt dat het hem puur om Ajax ging en niet om hem zelf. Het is zoals gezegd ook geen handelsaandeel, dus zou ie dat aannemelijk hebben kunnen maken. Dat Ziggo en ABN niet zitten te wachten op negatieve publiciteit, daar kan ik niet zoveel mee. Als Kroes Ajax weer groots maakt, zijn ze dat zo weer vergeten. Zijn niet heiliger dan de paus hè.

9 april 2024 om 08:56

Van Praag houdt niet functionerende mensen de hand boven het hoofd. Beschermt ze door het onderzoek niet te willen publiceren en conclusies te publiceren die hen als rvc beschermen. Als hij echt een clubman zou zijn zou hij schoon schip maken met deze niet-functionerende profiterende figuren.

9 april 2024 om 10:11

Kroes wilde niet bij het kruisje tekenen voor het steunen van de conclusies van de rvc. En dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat het kopen van de aandelen nu als stok gebruikt is om mee te slaan. Hij wilde niet klakkeloos ja en amen zeggen tegen de rvc. Ja en dat was wellicht tegen het zere been van de ego's in de rvc.

10 april 2024 om 10:27

Wentel je maar lekker in het Ajax DNA. Ook ik ben Ajax supporter, maar ga niet iets recht praten wat vreselijk krom is. Wat ik al eerder een paar keer heb gesteld: RVC out. Van Praag out. Van Gaal out. De club moet worden verlost van de grote ego’s. Frisse wind is nodig op alle vlakken. En dus ook geen terugkeer van Frank de Boer. Kroes laten zitten, en afwachten wat de AFM doet met zijn beursgedrag. Blijkt dat het niet door de beugel kon, kijken wat voor straf hij daarvoor krijgt. Ondertussen kan hij mooi Ajax op de rails zetten!

Volgens mij heeft Gerben Everts een appeltje te schillen met iemand (of meerdere) in de RcV. Ook al over Van Praag vorige week. Voelt alsof er iets persoonlijks achter zit.

Niet dat hij per se ongelijk heeft maar toch apart dat iemand met een hoge functie binnen de VEB zo fel naar buiten treed. Doet hij dit in naam van de VEB of is dit zijn persoonlijke (fan)mening? Komt gewoon beetje apart over allemaal.

8 april 2024 om 20:53

Gerben Everts is volgens mij aangenomen onder (of misschien zelf door) VEB rvc-voorzitter Steven ten Have. Steven ten Have is de oud-Voorzitter van Ajax, die het toen opnam tegen Johan Cruijff. Eerstgenoemde wilde Louis van Gaal toen aanstellen als directeur, maar Cruijff en van Gaal hadden een hekel aan elkaar. Uiteindelijk is van Gaal via een rechtszaak door Cruijff toen buiten de deur gehouden. Daarnaast is Steven ten Have uiteindelijk ook eruit gewipt. Afijn, je kunt dus wel raden hoe de hazen lopen.

8 april 2024 om 20:59

Palingbob. Nee, dan snap ik er niks van. Van Gaal heeft nu namelijk een prominente (onaantastelijke) positie binnen Ajax als adviseur en lijkt juist erg close met van Praag, we horen nu trouwens niks van hem, dus lijkt het met jouw logica nogal raar om hen nu keihard aan te vallen.

8 april 2024 om 21:07



Inkemontana. Ja daar heb je ook wel weer een punt. Misschien ben ik veel te voorbarig. Zou inderdaad wel raar zijn als Van Gaal en van Praag op ramkoers zitten. Daarmee doe ik wellicht ook Van Gaal wel veel te kort.

Hoe dan ook, ik denk dat het geen toeval is dat Everts zulke stevig commentaar levert. Ergens lopen er lijnen, wellicht, en misschien wel veel waarschijnlijker vanuit de raad van bestuur.

9 april 2024 om 09:00

Ik zou me focussen op wat hij inhoudelijk te melden heeft. Lijkt mij stuk belangrijker. Want het is wel dynamiet waar het over gaat. De rvc die zichzelf een beetje schoon gaat zitten likken. Hun eigen straatje schoon veegt.

Volgens mij zit daar het probleem. En van Praag doet er vrolijk aan mee/ laat het toe.

Ligt het aan mij of roept Everts hier keihard dat het allemaal belachelijk is zonder dit te onderbouwen? Het slaat als een tang op een varken, want? Begrijp mij niet verkeerd hoor, ben zelf geeneens Ajax fan.

8 april 2024 om 22:33

Weer zo n omhoog gevallen kerel die een kans ziet om wellicht bij ajax in dienst te komen.

9 april 2024 om 10:13

Dat zegt hij volgens mij inderdaad en daar heeft hij gelijk in. De rvc publiceert wat dingen die henzelf goed uitkomen en verwacht vervolgens dat iedereen daar wel genoegen mee neemt.

Wat een rare reactie van deze man, een stagiair kan het nog beter, dieper kan je niet zinken en vervolgens nog even minderwaardig roepen dat Ajax geen betekenis heeft voor de VEB en een kleine speler is. Hij verlaagt zich naar het zelfde niveau als waar hij anderen van beticht. Geef gewoon een nette reactie en meer niet.
Overigens heeft Lenderink nou ook allerlei dingen fout gedaan of niet? Zij is toch enkel van de financiën? Als dat allemaal goed afgewikkeld is met de transfers doet ze toch haar werk goed?

8 april 2024 om 21:07

Inderdaad een rare niet onderbouwde reactie van deze man. Ben het er overigens wel mee eens dat je dan zo’n rapport integraal moet publiceren, en niet half moet gaan citeren.

Niemand zal toch verbaasd zijn dat de RvC er alles aan zal doen en gedaan heeft om er zelf goed uit te komen. Zolang deze RvC blijft zitten zal de achterdocht blijven.

Deze man heeft helemaal gelijk. KPMG heeft een beperkte onderzoeksopdracht gekregen. De RvC probeert zichzelf in te dekken en te overleven. Het onderzoek is volgens mij ook al maanden klaar.

8 april 2024 om 21:42

Waarom zou de RVC proberen te overleven?
De drie direct betrokken RVC leden zijn immers al weg....

Van de 6 zittende RVC leden zijn er 3 nieuw en van de overige 3 zit er een vooral voor het commerciele beleid.

Een beursgenoteerd bedrijf is verplicht openheid te geven over de jaarcijfers. Het lijkt mij dat een beursgenoteerd bedrijf ook transparant dient te zijn over andere operationele zaken richting aandeelhouders maar ik kan mij vergissen. Als aandeelhouders inzage eisen in het rapport van Kpmg, en dat lijkt mij niet onwaarschijnlijk, zal het rapport toch deels gedeeld moeten worden. Ajax kan zich dus veel problemen besparen door het rapport gewoon integraal vrij te geven aan stakeholders, waaronder dus mogelijk ook de VEB. Dit verhaal krijgt nog wel een staartje lijkt mij.

8 april 2024 om 22:38

Het lijkt mij. Sterk dit.

Misschien eens onderzoek laten doen naar het functioneren van de RvC ? Ik denk dat sommige mensen bij Ajax niet zitten te wachten op een grondig onderzoek. Het kan toch niet zo zijn dat een man Ajax zo naar de klote heeft geholpen?

We wisten al dat de RVC eigen fouten wilde afzwakken en dat deze lezing klaar lag die kroes werd gevraagd te onderschrijven iets wat hij pertinent weigerde en hij was van mening dat de falende RVC leden er gewoon uit moesten. Dit heeft kwaadbloed gezet en vervolgens tot het toneelstuk geleid wat we allemaal hebben mogen beleven. Die RVC gaat hier echter ook in de fout want zij moeten weten wie ze binnen halen en z’n handel en wandel checken en dit betekend 2 dingen: niet gedaan of wel gedaan en hem ermee onder druk willen zetten om het rapport en de RVC lezing daarvan te accorderen iets wat hij pertinent weigerde! Ik hoop echt dat de verantwoordelijke eruit vliegen nu en die mij die Kroes maar terug!

Toch vreemd er is een onderzoeksrapport welke niet gedeeld wordt en de rvc maakt zelf de samenvatting/conclusie. Zouden ze iets te verbergen hebben?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren