Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Pierre van Hooijdonk woest: ‘Heb het recht hem aan de hoogste boom op te hangen’

Laatste update:

Pierre van Hooijdonk heeft een excuusmail ontvangen van degene die hem afgelopen woensdag racistisch bejegende. Een supporter van sc Heerenveen had eerder deze week via Snapchat een foto gedeeld waarop hij samen met de oud-voetballer en tv-analist te zien is. Daarbij schreef hij een racistische tekst.

De fan van Heerenveen had de excuusmail gestuurd naar het mailadres van de club. “Maar dat vind ik te makkelijk”, zegt Van Hooijdonk tegenover het Algemeen Dagblad. "Dit is mosterd na de maaltijd, en ook vanachter het toetsenbord. Als je een vent bent, stap dan in de auto en kom naar me toe.” Uit woede deelde Van Hooijdonk de desbetreffende foto met racistische tekst op zijn Stories en linkte daarbij naar het account van de dader.

Het bericht dat de supporter van sc Heerenveen op Snapchat postte.

“Ik vind het een heel laffe, schijnheilige streek. Dat je met me op de foto gaat en er dan dit mee doet”, laat de oud-voetballer weten. “Als iemand zo dom is om dat uit eigen naam te doen, vind ik dat ik het recht heb om voor eigen rechter te spelen en hem aan de hoogste boom op te hangen. Als je zoiets op straat roept, kom je er ook niet mee weg.” Van Hooijdonk geeft aan nog steeds achter zijn reactie te staan. “En ik heb sindsdien heel veel reacties gehad en honderd procent van de mensen is het met me eens. Geen 99 procent, maar echt 100 procent. Iedereen wil af van de social-media-terreur waar we steeds meer mee te maken krijgen de laatste tijd.”

Bij Van Hooijdonk spookte het geen moment in zijn hoofd om aangifte tegen de supporter van Heerenveen te doen. “Nee, want ik denk dat dat niet zoveel effect zou hebben. We hebben ook stadionverboden die we blijkbaar niet kunnen handhaven. We zijn hier in Nederland sowieso niet zo goed met het hard aanpakken van dit soort dingen. Dat doen we te slap, te flauw. En ik denk dat we daar niet beter van zijn geworden.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hoe haal je het in je hoofd.

Zoveel negativiteit, online haat, geweld (tribunes of daarbuiten).
Of het deze racistische actie is, het geweld tegen Taylor, situatie Berghuis, stadions of hooligans.

We hebben met elkaar wel een hele bijzondere en verkeerde afslag genomen de afgelopen jaren.

Ik opteer dat hi-ha-hondelul weer wordt geïntroduceerd, biertjes worden opgedronken en het uitvak vrij toegankelijk is (dit jaar nog meegemaakt bij Feyenoord - PEC Zwolle).

2 juni 2023 om 14:09

Er is helemaal niets erger geworden in de afgelopen jaren. Sterker nog, het is alleen maar verbeterd omdat mensen beter op de hoogte zijn van de impact van racisme en discriminatie. Dat was vroeger toch heel wat minder. Echter hebben we tegenwoordig social media waardoor de schaal ervan beter in beeld is gekomen. Dan lijkt iets erger te worden omdat de communicatieafstand tussen mensen slechts een paar letters op een telefoon zijn. Het is dus naar mijn mening niet zo dat we tegenwoordig meer racisten rond hebben lopen (eerder minder). Het wordt ze alleen veel makkelijker gemaakt om zich op die manier te uiten zonder de consequenties ervan te dragen. Daarom is het ook zo goed wat Van Hooijdonk doet.

2 juni 2023 om 14:36

De schaal waarop zulke beledigingen/bedreigingen geuit worden, lijkt me wel te zijn toegenomen door de laagdrempeligheid van social media.

Zoals je zegt betekent dat echter niet meteen dat de intrinsieke aard van de maatschappij verergerd is.

2 juni 2023 om 15:33

Dat is inderdaad wel een dingetje, de graad waarin het gebeurd. Dat is gestegen sinds social media zijn intrede heeft gedaan. Dat vergat ik er inderdaad bij te vermelden. Goed punt.

2 juni 2023 om 18:21

Lierse

De schaal waarop het bekend wordt is vergroot. Niet de schaal waarop ze geuit worden, althans, dat denk ik. Vroeger zeiden dit soort gasten dit thuis tegen moeder de vrouw of aan de toog tegen hun mede-racisten. En nu zetten ze het op internet, waardoor de verspreidingsgraad veel en veel groter is.

Verder denk ik dus ook niet dat het per se erger geworden is. Racisme wordt steeds vaker veroordeeld, in het klein en in het groot, en door steeds meer mensen.

2 juni 2023 om 18:59

Dat denk ik dus niet. De DM’s van voetballers zitten er vol mee. Dat kon vroeger niet.

Vroeger zei Henk het tegen zijn vrouw of riep hij het door zijn lege woonkamer of plaatselijke café. Nu stuurt Henk het direct naar de persoon in kwestie op een of ander social media platform.

2 juni 2023 om 22:42

@lierse1997 - Dat is toch in andere woorden letterlijk wat Vernon schreef?

Het gebeurt niet veel dat ik het volledig eens ben met Pierre maar in dit geval had hij niet beter kunnen handelen. Wat een ongelooflijke onbenul die Heerenveen gozer en dan druk ik me nog netjes uit......

2 juni 2023 om 13:27

Dat is precies wat ik ook dacht.

2 juni 2023 om 13:41



Wat schiet je op met een excuses. Via de mail of in het echt, Pierre wordt er niet beter van. Hopelijk leert meneer de racist wel dat dit soort respectloze uitingen niet kunnen.
Ik praat racisme nooit goed, even dat dat duidelijk is.

2 juni 2023 om 13:42

Als je dan blijkbaar zo'n hekel hebt aan Pierre, waarom ga je dan in godsnaam met hem op de foto?

Wat een flapdrol.

2 juni 2023 om 13:56

En wat een lafbek. Leuk doen en lachen met Pierre, en als ie dan weg is zo'n comment plaatsen. Kots.

2 juni 2023 om 14:37

Braak 🤮

2 juni 2023 om 23:06

M'n moeder zegt altijd dat als zulke typetjes van de hoogte van hun ego naar hun iq niveau zouden vallen, ze op slag dood zijn. ok. In m'n moedertaal klinkt het diepzinniger.

2 juni 2023 om 23:15

Maakt niet uit ...

Ik kende hem niet, maar vind hem wel leuk :-)

2 juni 2023 om 17:18

Ik ben het ook helemaal eens met hem op 1 puntje na: als die jongen op rechts er niets mee te maken heeft (dat weet ik niet) had ik zijn gezicht onherkenbaar gemaakt.

2 juni 2023 om 18:23

Ik ook helemaal mee eens, maar als Pierre dan zegt "als je een vent bent, stap dan in de auto en kom naar me toe". Vind ik dat ook te makkelijk. Zo'n brief is een mooi begin, een opening. Het is niet zo dat het adres van Pierre algemeen bekend is en dat je jezelf zomaar even kan uitnodigen.

2 juni 2023 om 23:07

Rij naar Prinsenbeek en vraag het ff. Iedereen weet hier het huis van Pierre wel te staan.

Voor de eerste keer met Pierre eens.

Hij is zo stoer om het op internet te gooien. Wie niet horen wil moet het maar voelen.

2 juni 2023 om 18:03

Buiten dat het volledig idioot is om dit überhaupt te doen, komt Pierre op mij ook altijd over als een vriendelijke kerel waardoor ik al helemaal niet begrijp waarom je hem zou willen beledigen.

Lekker voor hem..

Dat gaat grote gevolgen voor hem hebben.
Carrière kansen, sociaal functioneren, afkeer van mensen etc.

Dat is een duur schandpaaltje.

2 juni 2023 om 13:32

Heerlijk toch? Dit zouden atleten vaker mogen doen. En om de anoniempjes tegen te gaan lekker inloggen met je DigiD op social media.

2 juni 2023 om 15:05

Dat zou wel ontzettend slim zijn voor fraudeurs indd, lekker inloggen met je DigiD…

2 juni 2023 om 15:55

Ik vrees dat veel werkgevers dit wel als "domme actie" door de vingers zien. Hoop dat hij zich tenminste helemaal kapot schaamt, wat een onbenul.

2 juni 2023 om 17:39

Onwijs domme en verachtelijke actie ja. Maar wat wil je, dat hij nergens meer wordt aangenomen? Kan hij nergens aan de slag en moet hij onderhouden worden door de belastingbetaler. Ook tegen zijn eigen wil in. Daar zit al helemaal niemand op te wachten.

2 juni 2023 om 18:24

Ligt eraan wat voor werk hij doet. In het hogere segment willen ze voorbeeldig gedrag.

Hij kan het nog steeds, wat een heerlijke uithaal van Pierre.

Met iets relatief onschuldigs de persoon in kwestie even goed voor paal gezet met zijn eigen handelen.

2 juni 2023 om 18:25

Relatief onschuldig? Ik geloof niet dat Pierre dat zo ziet. En ik trouwens ook niet.



Heel goed voor hem en meer dan terecht dan zo'n slap excuusmailtje achteraf dan niet alles weer goed maakt. Alsof die supporter opeens niet dat meende, het is gewoon een racist en daar staat hij nu voor altijd om bekend, straks qua carriere, qua naam en terecht. Had hij maar beter moeten nadenken voordat je zoiets op social media plaatst.

En inderdaad zoals Pierre zegt, we zijn veel te slap in het naleven stadionverboden, aanpakken van supportersrellen in- en buiten het stadion en dan heb ik het nog niet eens gehad over de klimaat-gekkies

Ja Ole Jens Wiersma uit Sneek, nu heb jij jezelf de zwarte piet toegespeeld...

Goede actie van Pierre, dit brengt de boodschap wel over.

Volledig eens, je moet dit soort internet hufters gewoon aan de schandpaal nagelen met naam en toenaam.

Goede reactie van Pierre, maar laten we ook kijken naar mensen een tweede kans geven.
Nadat ze uiteraard de consequenties hebben gehad. (een vergoeding., straf etc)

2 juni 2023 om 15:06

Hij beledigd hier een persoon met een kleur en de homo’s, hij verdient geen 2de kans.

2 juni 2023 om 17:40

Wat stel je voor shevanr7? Walgelijke actie: ja. Bestraffen: absoluut. Maar geen tweede kans? En dan? Rest van zijn leven onderhouden worden door jij en ik? Dat wil niemand.

2 juni 2023 om 18:27

Bijna iedereen verdient een tweede kans. En hoe verwerpelijk racisme ook is, dit is niet iets om iemand uit de maatschappij te verwijderen. En in praktische zin, zoals backcorner al zegt: de belastingbetaler moet ook niet opdraaien voor die kerel.

2 juni 2023 om 15:07

Begin je nu weer Prem?

Dit vind ik nou echt een goede actie van Pierre. Geen geweld gebruiken maar zo'n eikeltje gewoon keihard te kakken zetten voor heel Nederland.

Heerlijk dat VZ met dit artikel deze kneus nog eens extra exposed. Totaal 0 medelijden met dit soort verrotte hersenloze debielen.

Het is ook gewoon strafbaar hè wat die gast doet. Doe gewoon aangifte. Kijken hoe snel ze dan janken

2 juni 2023 om 14:05

Dit is veel beter. Lekker voor lul laten staan. Prima!

2 juni 2023 om 14:51

Why not both?

2 juni 2023 om 22:05

Ja, ook prima eigenlijk! Alleen dan krijgt hij geen straf meer, omdat hij online al is aangepakt.

2 juni 2023 om 15:04

Het jammere is dat van alle aangiften m.b.t. racisme maar 2% daadwerkelijk behandeld worden.

2 juni 2023 om 15:08

Maar als er geen aangifte gedaan wordt kan er zeker niets aan gedaan worden.

2 juni 2023 om 18:28

Komt ook doordat je het moet bewijzen, en dat is vaak erg moeilijk. Met een foto op internet, naam en toenaam, en een excuusbrief, heb je het bewijs al zo'n beetje rond.

2 juni 2023 om 23:03

Ook als er aangifte wordt gedaan, dan wordt er nog steeds niets mee gedaan. Het kost jou als 'slachtoffer' alleen maar tijd, terwijl je er geen fuck mee bereikt. Pierre heeft met 5 minuten werk meer bereikt dan wat je ooit met een taakstraf zal kunnen bereiken.

Ole Jens kan de komende paar maanden zich kapot schamen, z'n social media uitschakelen en lekker alle websites een verzoek sturen om z'n foto te verwijderen. De mazzel die hij heeft is dat hoe snel alles zich op het internet verspreidt, dat het net zo snel allemaal weer vergeten is.

Prima. Vind sowieso dat je in sommige gevallen voor eigen rechter mag spelen.

Wat een goede reactie en manier om deze trieste jongeman terug te pakken. Puur en alleen op de foto met Pierre gaan om dit te kunnen achter zijn rug om, wat een triest leven heb je dan. Mensen doen vaak laagdunkend over Pierre maar dit was in zijn hoogte dagen gewoon een topsits pur sang met een geweldige CV waar menig voetballer jaloers op is zeg. Benfica, Celtic, Nottingham Forest, Feyenoord en Fenerbache jeetje mina zeg.

Tja, volledig met Van Hooijdonk eens en tevens een goede actie. De naam van het ventje circuleerde al op internet. Nou is dat natuurlijk wel ietwat gevaarlijk aangezien mensen vervolgens de naam er ook onder slingeren, maar acties hebben nou eenmaal consequenties en dan moet je maar geen racistische uitingen doen richting mensen die je helemaal niet persoonlijk kent, laf vanachter het toetsenbord of de smartphone. Dan moet je er ook maar aan geloven.

Mooi en ik geef pierre helemaal gelijk en niet meer dan normaal dat hij dat doet, maar wat ik wel vind is dat het niet aan VZ is om de naam van de persoon dan nogmaals te delen dmv een foto/screenshot, criminelen die verdacht zijn noemen we ook niet bij hun volledige naam.

Vrije trap in de kruising van Pi-AIR! Jeetje mina wat een laag figuur ben je dan. Ook zo zuur, dan zijn er duizenden mensen die graag met Pierre op de foto wil en dan kom je zo stoer doen. Heerlijk om die jongen zo terug te pakken, zie maar een job te vinden.

ik vind het niet leuk voor pierre, heel vervelend.

maar wat ben ik blij dat deze ontzettende loser zo te kijk wordt gezet.
heerlijk, kan ik echt van genieten.
kansloze droeftoeter, hoop dat je hier je hele leven last van heb.
heb echt een bloedhekel aan deze online heldjes

Gelukkig was deze jongen dom genoeg om die foto plus opschrift te delen op sociaal media, haha hoe stom kan je zijn.
Klasse aktie van Pierre, zeker als hij zeker weet dat het dezelfde jongen was die die foto plaatste.

Ben het heel vaak niet eens met Pierre maar hier heeft hij 100% gelijk in.
Hoe haal je het in je domme harses om eerst vrolijk met hem op de foto te gaan om vervolgens zo'n tekst erbij te zetten

Tja, ik zie een hoop steunbetuigingen aan Pierre en begrip voor zijn actie. Dat is ook wat mijn onderbuik zegt, de man heeft gelijk, hij (pierre) wordt te kakken gezet op een walgelijke en verachtelijke manier en dan "mag" hij gebruik maken van zijn status om deze "meneer" aan het kruis te nagelen.

Maar mijn tweede reactie is toch anders. Dan denk ik, we hebben met die hele social media van tegenwoordig een social-media-rechtstaat ontwikkeld, waarin mensen aan de schandpaal worden genageld en dat leidt tot het totaal ontwrichten van mensenlevens. Misschien nog niet in dit specifieke geval, maar ik las nog niet zo lang geleden dat de persoon die de aansteker of batterij naar het hoofd van Davy Klaassen heeft gegooid, met gezin en al is moeten onderduiken in Duitsland, vanwege doodsbedreigingen.

Het probleem van "social-media-recht" (als dat al bestaat), is dat het geen grenzen kent. Een domme actie, in een dronken bui, kan leiden tot een leven lang negatieve consequenties. En dan kun je zeggen, dan moet je maar niet zo dom zijn, ja, dat is zo, maar waar ligt de grens en wie bepaalt die? Daar hebben we dus een rechtstaat voor, die ons de mogelijkheid geeft om op een onafhankelijke manier recht te spreken en straf op te leggen. Dan kun je wel voor eigen rechter gaan spelen, maar daarmee ondermijn je die rechtstaat.

En ja, Pierre heeft gelijk. Als je zoiets op straat roept, kom je er ook niet mee weg. Dan krijg je een beuk op je kanis van Pierre, en dan heb je misschien een paar dagen last, maar dit soort acties laten jarenlange sporen na. En misschien vinden de reageerders hier dat nog wel terecht ook (voor deze specifieke reactie), maar het is een glijdende schaal.

Ik maak me dan ook ernstig zorgen over de invloed van social media in dit soort situaties. En ondanks dat ik snap waarom Pierre dit heeft gedaan, ben ik het daar niet mee eens.

2 juni 2023 om 18:35

Oelie

Die beuk op zijn kanis mag ook niet hoor, dat is ook eigenrichting Dat is strafbaar. Wat Pierre nu gedaan heeft is niet strafbaar, hooguit onrechtmatig wegens het noemen van de persoonsgegevens van die gast.

Maar je algemene punt is terecht. 1 domme fout en je wordt je leven lang achtervolgd. Dat kan overigens ook voor slachtoffers gelden, zoals bij wraakp*rno. Het is in zo'n geval als nu met Pierre misschien beter om aangifte te doen en niet zelf met die naam te komen op internet. Dat is de weg zoals die officieel zou moeten lopen. Maar ja, het internet is er, daar gaan we niks meer aan veranderen.

2 juni 2023 om 19:37

Ja, dat laatste is helemaal waar, ik zeg ook zeker niet dat ik de oplossing heb, want dat is natuurlijk niet zo, maar het is wel iets wat me zorgen baart. Kijk hier hoe de algemene opinie is van deze actie. En ook ik begrijp het wel, maar we hebben een "beschaving" doen ontstaan en daarbij horen bepaalde regels en wetten. Die kun je niet alleen toepassen als het uitkomt.

En ook al doet Pierre hier niet zo veel wat expliciet bestraft zou moeten of kunnen worden, dit soort acties leiden er wel toe dat er malloten zijn die dat wel doen.

3 juni 2023 om 06:17

@oelie, Helemaal met je eens! Het lijkt wel of het tegenwoordig in de voetballerij "mode" is om eigen rechter te spelen, wat vervolgens ook nog door velen toegejuicht word.

Wellicht is de KNVB hier de (mede)aanstichter van, doordat er stadion vol supporters gestraft worden voor overtredingen van enkelingen.

Ook ik begrijp Pierre wel, maar vind dat er wel een verschil is tussen een impulsieve reactie op de straat en het posten van een wraakbericht waarbij er alle tijd is om het nog eens te overdenken en tot 10 te tellen.

3 juni 2023 om 09:34

Oelie, helemaal eens. Zie nog toevoeging op Guust

3 juni 2023 om 09:38

Guust, ik ben in bepaalde gevallen wel voor lichte vormen van "eigen rechter" spelen. Niet alles is geschikt om naar de politie of de rechter te gaan. Als ze dat qua capaciteit al aan zouden kunnen, wat niet zo is.

Mooi voorbeeld toen in het stadion met dat oude vrouwtje. Een of andere hooligan gooide iets op het veld en sloeg geloof ik ook een speler. Oud vrouwtje geeft hem een tik. Wat mij betreft goede actie. Als je op straat iemand een ander in elkaar ziet slaan, mag je wat mij betreft ook geweld gebruiken om dat te stoppen. Dat is ook al toegestaan tot op zeker hoogte, maar wat mij betreft krijgt degene die ingrijpt dan ook wel het voordeel van de twijfel. Het zijn grensgevallen en die mogen wat mij betreft op straat opgelost worden, in plaats van op het politiebureau. Maar er zal altijd discussie over zijn.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren