Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Van Basten looft AZ en is kritisch op traditionele top 3: ‘Het is eigenlijk gek’

Laatste update:

Marco van Basten is vol lof over AZ. De Alkmaarders bouwen volgens de oud-spits in tegenstelling tot de traditionele top drie op hun eigen jeugd. Van Basten vindt het vreemd dat de elftallen van Ajax, Feyenoord en PSV ‘grotendeels bestaan uit buitenlanders’.

AZ maakt dit seizoen met name op het Europese podium de nodige indruk. De ploeg van trainer Pascal Jansen wacht donderdag het heenduel met West Ham United in de halve finale van de Conference League, terwijl de Onder 19 vorige maand geschiedenis schreef door de UEFA Youth League te winnen. “Ik vind het mooi dat AZ zijn eigen cultuur heeft”, zegt Van Basten bij Rondo. “Daar houden ze aan vast. Twee jaar geleden vertrokken er veel bepalende spelers (Teun Koopmeiners, Myron Boadu en Calvin Stengs, red.) en hebben ze voor de jeugd gekozen. Dat functioneert goed.”

De analyticus ziet dat er in de Eredivisie een negatieve trend is doorgezet. “In de afgelopen jaren zat de Eredivisie vol met Nederlandse spelers. Bij Ajax, PSV en Feyenoord spelen nu enorm veel buitenlanders. We moeten het hebben van de jeugdopleiding. Als je AZ ziet, dat zijn jonge jongens, allemaal eigen jeugd en zij zijn allemaal goed. Dat kan bij Ajax, PSV en Feyenoord ook, alleen dat wordt niet gedaan. Ze kopen liever spelers en nu bestaan hun selecties voor de helft uit buitenlanders.”

Van Basten stipt ook het belang van enkele ervaren spelers in de selectie aan. “Ze hebben bij AZ een paar routiniers. Jordy Clasie en Bruno Martins Indi, wanneer hij fit is. Dat heb je ook nodig en daar moet een goede balans in zijn. Het is toch eigenlijk heel gek dat Ajax prat gaat op zijn eigen jeugdopleiding, maar dat er momenteel amper spelers uit de jeugdopleiding doorbreken. Op dit moment hebben ze namelijk een heel zwak team”, aldus Van Basten.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Bijlow, Geertruida, Hartman, Kokcu, Idrissi. Toch bijna 50% eigen jeugd in de basis.

9 mei 2023 om 07:18

Timber, Rensch, Hato, Taylor, Bergwijn, Brobbey, Klaassen. Whaha wat lult Marco

9 mei 2023 om 07:19

Ongelofelijk dat feiten die we in 5 minuten kunnen checken niet in dat programma gecorrigeerd worden.

9 mei 2023 om 07:49

Wat haalt het ook uit hoeveel het er zijn, zolang je maar goed presteert en een beetje fatsoenlijk beleid voert.

9 mei 2023 om 09:00

"whaha wat lult Marco"

Je weet hoe dat gaat.

Als Ajax alleen NL spelers heeft en gaat kansloos uit Europa dan mopperen deze bromberen dat het naief is. Dat er slagers uit het buitenland nodig zijn etc

9 mei 2023 om 09:17

@martinator en Darleytorres de namen die jullie noemen zijn niet helemaal correct natuurlijk
idrissi is niet van feyenoord, leuk dat hij er in de jeugd heeft gespeeld, maar daar moet wel voor betaald worden, en dat bedoelt marco

Hato, speelt er net 3 wedstrijden maar oke die wil ik dan nog meenemen, maar bergwijn brobbey en klaassen zijn allemaal gekocht, en dus vallen die onder de dure aankopen waar marco op doelt

9 mei 2023 om 09:21

@Juweel, maar Brobbey, Bergwijn en Klaassen zijn toch geen "buitenlanders" zoals van Basten het zegt? Idrissi idem dito.

9 mei 2023 om 09:48

Klaassen is inderdaad een aankoop maar daarvoor was het een verkoop en onderaan de streep heeft hij Ajax meer opgeleverd dan dat hij heeft gekost, + € 13 miljoen.

9 mei 2023 om 09:59

Dan hebben we het niet gehad over het feit dat we de nr 6 competitie zijn en nog niet zo lang geleden de Mickey Mouse League waren.

9 mei 2023 om 10:44

En nu dezelfde rekensom met Bergwijn!

9 mei 2023 om 10:49

Az heeft helemaal geen eigen jeugd in de basis. Reijnders is gekocht van Pec, Karlson van PSV en ga zo maar door... triest dit te plaatsen zonder fact check

9 mei 2023 om 10:52

Hahaha, nice rogier072. 👍

Min € 31,25 miljoen 😵 + een boel opgewekte irritaties....

9 mei 2023 om 11:49

@juweel

Leuk dat je Brobbey onder een aankoop rekent maar dat is wel precies het probleem. Bij de top drie wordt veel meer verkocht dan bij AZ. Zelfs jeugdspelers willen regelmatig hun contract niet verlengt

Vertrokken bij Ajax afgelopen jaar:

Antony, Martinez, Gravenberch, Haller, Schuurs, Tagliafico, Mazraoui, Onana, Blind, Danilo, Klaiber, Maggalan, Gorter, Pierrie en Labyad.

Dat zijn 15 spelers die in het eerste elftal hebben gespeeld. Waarvan 8 spelers die echt heel vaak gespeeld hebben.

Dergelijke aantallen uitgaande transfers kan je niet opvangen met je eigen jeugd.

9 mei 2023 om 12:05



@xajaxfa: Reijnders is transfervrij overgenomen van PEC en Karlson is gekocht van Elfsborg, niet van PSV, dus hoe je bij die 2 voorbeelden komt, geen idee?

Maaarr inderdaad er staat weinig tot geen eigen jeugd in de basis bij AZ. Alleen van Brederode (door afwezigheid Karlson) en Chatzidiakos. Oftewel eigenlijk maar 1 speler.

9 mei 2023 om 07:19

@Darley
Was het net aan het schrijven je was me voor.
Maar ja dat is van Basten die kijk alleen negatief naar Feyenoord.
En we worden nog kampioen ook door de mix die we nu hebben dus snap totaal niet waar hij over praat.
Als hij in het buitenland kijk zie je dat alle topclubs ook genoeg spelers heeft die buiten het eigen land vandaan kom.
We hebben gezien hoe het is om bijna alleen maar spelers te hebben uit eigen land daar red je het gewoon niet mee om goed te kunnen presteren.
En als je goed naar az kijk zitten ook genoeg buitenlandse spelers die voetballen daar.

9 mei 2023 om 07:21

De gehele top 3 is met meer Nederlanders in de basis gestart dan AZ en zowel Ajax als Feyenoord hebben meer eigen jeugd erin staan

9 mei 2023 om 07:48

Volgens mij was van Basten zelf buitenlander in Italië.
Maar goed deze van Basten heeft het ook altijd over dat hij oranje aantrekkelijk wil zien spelen. Terwijl hij zelf in 90 en 92 met beter materiaal geen aantrekkelijk voetbal liet zien. In 88 wel ja.

9 mei 2023 om 08:28

Als trainer liet hij ons in 2008 wel geweldig spelen.

9 mei 2023 om 09:11

Van Basten wilde Cruijf als bondscoach in die jaren. En ik denk nog steeds dat als van Basten een normale opbouw van zijn trainingscarriere had gedaan hij een goede trainer was geworden.

9 mei 2023 om 09:55

"Volgens mij was van Basten zelf buitenlander in Italië."

Van Basten was inderdaad een buitenlander in Italie maar dat was voor het Bosman-arrest. AC Milan bestond m.u.v Gullit, Van Basten en Rijkaard uit alleen maar Italianen.

Het voetbal in '88 was niet zo aantrekkelijk als jij denkt.

9 mei 2023 om 07:24

Je vergeet Timber nog.

9 mei 2023 om 07:25

Daar kan je timber ook nog bijvoegen

9 mei 2023 om 08:00

Idrissi komt niet direct uit de jeugd van Feyenoord, heeft eerst een omweg gemaakt via AZ Sevilla Ajax. Marco doelt op de jeugd dat direct doorstroomt naar het eerste elftal. Maar neemt niet weg dat er aardig wat jeugd bij Feyenoord speelt. Hopelijk kan er binnenkort ene S. Van Persie aan die selectie worden toegevoegd. Klopt die al op de deur?

9 mei 2023 om 08:24

Haha VitesseASR check je feiten.. Idrissi komt uit de jeugd van Nac/Feyenoord 4/5 jaar gespeeld bij beide clubs. Hij is doorgebroken bij Groningen ging daarna naar AZ, Sevilla, Ajax en is nu weer terug bij Feyenoord.

9 mei 2023 om 08:24

@vitesse Idrissi heeft gewoon in de jeugd van Feyenoord gespeeld..

9 mei 2023 om 08:37

Vitesse bedoelt toch gewoon vanuit de jeugd in 1x naar het 1e. Niet via allerlei omwegen. En dat is wat Marco ook bedoelt alleen slaat die de plank wat mis. Er speelt genoeg eigen jeugd bij Feyenoord en Ajax. En hoeveel spelen er nu wekelijks bij Az eigenlijk?

9 mei 2023 om 10:47

Als je goed leest staat er niet direct uit de jeugd van Feyenoord. Dus voor jou eerst goed lezen voordat je commentaar geeft.

9 mei 2023 om 10:22

En dan had az de laatste wedstrijd alleen van brederode uit eigen jeugd in de basis maar die staat er alleen in omdat karlsson geblesseerd is. Wat een grap dat niemand hem daar corrigeert.

Wat een gezwets weer van Van Basten. Hij last elke week merken hoe weinig Eredivisiewedstrijden hij kijkt. AZ speelt doorgaans met zeven niet-zelf-opgeleiden spelers… is dat veel minder dan de andere clubs? Nee. Dat AZ het goed voor elkaar heeft is duidelijk, maar het drukt zich nog niet uit in aantallen jeugdspelers in het 1e.

9 mei 2023 om 07:24

Denk dat je dan nog positief bent met zeven. BMI, Ryan, Beukema, Kerkez, Sugawara, Clasie, Karlsson, Pavlidis, Mijnans, Dani de Wit en/of Reijnders en Odgaard staan normaal basis. En geen van deze spelers is eigen jeugd.

9 mei 2023 om 08:26

@RyanGarcia
Ik zie toch wel een paar eigen jeugd spelers daartussen staan. Eigen jeugd ban Feyenoord en Ajax wel te verstaan. 🤣 Het hele idee bij AZ is het later verhaal. Mex Meerdink wordt neergezet als een talentvolle eigen jeugd speler. Die nu langzaam doorbreekt. Bij Ajax, Feyenoord en PSV, was het eerste commentaar geweest dat het minimaal een laatbloeier was als talent. AZ youth league gewonnen. Razend knap daar moet de top 3 een voorbeeld aannemen. Dat daarbij ook spelers worden gebruikt uit geboortejaar Rensch laten we gemakshalve buiten beschouwing. Bij Ajax ben je een snurken, bij AZ was hij een talentvolle speler die de youth league net heeft gewonnen. Het grote toverwoord bij dit alles is later.

9 mei 2023 om 08:50

Wat een onzin. Meerdink is 19, dan ben je bij elke club gewoon een talent. Timber, Taylor en Brobbey waren allemaal 19 in het jaar dat ze echt begonnen mee te draaien in het eerste bij Ajax, zijn dat ook allemaal laatbloeiers? En de Youth League is een onder 19 competitie, niet zo gek dat er dan spelers met 2003 als geboortejaar in de finale spelen lijkt me. Overigens was dat enkel Fedde de Jong in de basisopstelling en hij wordt pas in de zomer 20. Gemakshalve ook maar even weglaten dat er een aantal spelers van AZ bij die finale pas 16 jaar zijn zeker?

9 mei 2023 om 09:26

@ninja Het verschil is dat het bij Ajax om opleiden gaat en bij AZ om winnen. Ajax had heel jong Ajax met Fitz Jim, Rensch etc qua leeftijd kunnen laten spelen zoals Ajax heeft gedaan met Meerdink, Goes, de Jong etc. Youth League winnen zegt niks mbt opleiden in mijn ogen.

Een Meerdink komt bij de Graafschap vandaan dat had je bij Ajax al lang gehoord, Goes heeft bijna net zo lang bij Ajax in de jeugd gezeten als bij AZ. Boadu, Stengs en heel veel andere spelers bij AZ komen uit de jeugd van Ajax. Kijk naar welke spelers op het hoogste niveau hun minuten maken bij Ajax/AZ of via een omweg met andere clubs staat Ajax daar ook boven.

AZ is fantastisch bezig maar bij lange na niet de beste jeugdopleiding. Wie is er na Stengs, Boadu, Wijndal en Koopmeinders echt doorgebroken? Welke druk kennen ze daar en op welk niveau belanden de andere talenten? Er zit een gigantisch verschil in.

9 mei 2023 om 09:43

Mooi verhaal hoor maar je bent niet helemaal goed geïnformeerd. Zowel Stengs als Boadu heeft nooit bij Ajax gespeeld. Boadu is op jonge leeftijd volgens mij een keer afgewezen door Ajax na een stage, waarna hij naar de AZ-jeugd ging. Later kwam Ajax met hangende pootjes terug en heeft het meerdere keren geprobeerd Boadu los te weken, maar zonder succes.

9 mei 2023 om 10:30

Dat had helemaal niet gekund want Rensch heeft al teveel Europese wedstrijden gespeeld met het eerste. Je doet net alsof AZ heel veel selectie spelers mee heeft laten doen en daarom de Youth League heeft gewonnen. Dat is onzin. Enige die echt serieus in 1 heeft gespeeld is Goes, de rest allemaal niet.

Dat is trouwens ook meteen antwoord op jouw vraag. Goes is aan het doorbreken nu.

9 mei 2023 om 10:47

@jusli dan ben ik inderdaad verkeerd geïnformeerd en zijn dat de enige twee spelers waar ik naast zit.

9 mei 2023 om 10:52

@AZAlkmaar en hoe zit het met Finn Stam, Meerdink, Opoku en Fedde de Jong? Allen geen onder 18 spelers meer waar ze wel mee mochten doen qua leeftijd. Goes die dat wel is maar met eredivisie ervaring? Daar tegenover stond alleen Smit die zo nu en dan mocht spelen die jonger is dan de rest toch?

Als je dat afzet tegenover Ajax qua leeftijd dan zie je een heel verschil en Ajax had dan Fitz Jim, Martha eigenlijk bijna heel jong Ajax kunnen laten spelen maar nogmaals gaat het om opleiden. In plaats daarvan Vos, Alders, Idumbo-Muzambo en Kalokoh die allen 2005 zijn met nog een aantal wissels. Nogmaals opleiden. Waar Ajax sneller doorschuift doet AZ dat minder snel in de jeugd dus speelt Ajax eigenlijk per lichting nooit met haar sterkste teams qua leeftijd, hoe ga je dat vergelijken met elkaar?

Goes heeft het leuk gedaan maar blijkbaar niet goed genoeg waar hij gelijk uit de basis is gehaald nadat Beukema fit was. Is dat doorbreken?

9 mei 2023 om 11:20

@mousa vind je dat Meerdink nu al 'echt' aan het mee draaien is dan. Hij heeft nu nog geen 200 minuten gemaakt hij word van de zomer 20, op die leeftijd waren die ajacieden al echt een stuk verder. Timber zat toen al op 2000 + minuten, Taylor 800+. Dan vind ik toch dat je kan zeggen dat je echt begint mee te draaien. Niet bij minder dan 200 minuten. Brobbey zat overigens al op 300+ toen hij net 3 a 4 maandjes 19 was. Ik vind dat toch wel andere orde. Ben benieuwd of meerdink volgend jaar al mee kan maar ik denk dat als pavlidis blijft hij volgend jaar nou ook nog niet echt veel minuten zal maken.

9 mei 2023 om 11:45

@Joost, ik bedoelde ook niet te zeggen dat de situatie van dat groepje spelers hetzelfde is. Maar om van iemand die 19 is al te zeggen dat hij een laatbloeier is vind ik enorm overdreven. Een laatbloeier vind ik spelers als Weghorst en Dumfries die op latere leeftijd nog bij de amateurs zaten. Enkel in Nederland zien we spelers boven de 22 als 'oud' en dat slaat naar mijn idee nergens op.

9 mei 2023 om 11:49

Hij heet Poku niet Opoku en is hij wel degelijk een onder 18 speler. Poku maakt de tweede seizoenshelft minuten bij Jong AZ door de stappen in zijn ontwikkeling en het gebruik van Jong AZ buitenspelers in het eerste door Karlssons blessure. Voor iemand met zoveel commentaar heb je je feiten over de AZ jeugd niet erg op orde. Maar als je doet alsof je zeker bent van je zaak geloven mensen je al snel he.

Verder zouden menig AZ fan Goes zonder twijfel in de basis zetten maar zitten wij opgescheept met een coach die de jeugd enkel bij noodzaak opstelt.

9 mei 2023 om 08:29

Het is inderdaad frappant dat simpele feiten in de studio niet gecorrigeerd worden. Wel ben ik van mening dat het voor een AZ makkelijker is om jeugd in te passen omdat ze daar niet die druk van het moeten winnen hebben. Desalniettemin, wie is er nou doorgebroken na Koopmeinders, Boadu en Wijndal? Dat valt dan ook tegen toch?

Ik ben wel van mening ook dat een club als Ajax nog meer met jeugd kan dan. Spelers als Grilitsch en Sanchez moet je gewoon zelf op kunnen leiden, is een schande dat die daar zitten. Daarnaast minder eigen jeugd kopen want je koopt zo’n Gods terwijl je een Wolff in de jeugd hebt rond lopen die in potentie gewoon beter is, kopen om het kopen.

9 mei 2023 om 10:40

Dat bij az die druk lager is zie je ook wel aan de uitspraak van van Basten zelfs, hij zegt' het fuctioneerd goed' ze staan 4e op 15 punten achter en zijn vorig jaar 5e geëindigd. Dan zou bij feyenoord, psv en ajax toch echt wel de alarm bellen rinkelen, maar 'az functioneerd goed' bij hun word de lat gewoon compleet anders gelegd en is er veel meer tijd om spelers in te bouwen.

Geweldige jeugdspelers zijn hun basisspelers Beukema, Sugawara, Clasie, Ryan, Odgaard, Karlsson, BMI, Lahdo, Pavlidis en Mijnans. Zelfs Reijnders is geen eens een jeugdspeler.

Natuurlijk is het jammer, maar kijk naar de grote clubs ter wereld spelen vooral spelers van Verschillende nationaliteiten. Voor meer succes moet je daar wel in mee gaan.

AZ speelt normaal gesproken met Odgaard, Pavlidis, Karlsson, Sugawara, Ryan en Kerkez, toch? Dat zijn 6 buitenlanders. PSV normaal gesproken met Benitez, Ramalho, Brantwaithe, Sangare, Bakayoko. Dat zijn 5 buitenlanders. Ajax met Rulli, Alvarez, Tadic en Kudus. Dat zijn 4 buitenlanders. Feyenoord met Trauner, Hancko, Szymanski, Idrissi, Paixao en Gimenez. Dat zijn 6 buitenlanders. Waarbij Idrissi nog half Nederlands is. Hoezo maakt AZ dan minder gebruik van buitenlanders?

9 mei 2023 om 08:10

Van Basten lult gewoon uit zijn nek. En stel dat het waar was, wat maakt het uit zolang er goed beleid wordt gevoerd en er resultaten gehaald worden? Bij de top 3 is er eenmaal veel druk om resultaten te halen in Nederland en Europa. Dan moet je eenmaal geld spenderen om dat te kunnen behalen. Daarom ligt het niveau ook veel hoger, zolang de talenten goed genoeg zijn krijgen ze heus wel de kansen. Alleen het algemene niveau ligt nu eenmaal veel hoger.

Az is met alle respect een provincieclubje. Een 4de plek halen is voor hun al een goed seizoen. Dan kun je al gauw veel talenten de kans geven omdat de kans dat top 4 niet gehaald wordt vrij klein is.

9 mei 2023 om 08:29

Eens wat betreft keuzes voor beleid. Er is niet één manier, zolang meerdere manier werken. Zolang je maar op een 'eerlijke' manier aan je geld komt als club kun je op verschillende manieren succes bereiken.

9 mei 2023 om 09:18

Idrissi is gewoon een Nederlander. Geboren en getogen in Nederland met een Nederlands paspoort.

9 mei 2023 om 11:09

Klopt helemaal. Maar speelt voor Marokko. In deze discussie is hij dan dus 'buitenlander' zou je zeggen.

Feitelijk onjuist, lees lijstje Torres!
Rensch, hato klassen, brobbey, madueke, gakpo, teze noem maar op!
Alleen je kunt niet 11 zelfopgeleide spelers hebben en je verkoopt er ook nog weleens 1 of 2 dit gebeurt ook sneller bij top 3

9 mei 2023 om 07:39

Madueke eigen jeugd, ja?

9 mei 2023 om 08:31

Geen eigen jeugd wellicht, maar wel gewoon uit de jeugd doorgestroomd. Begon in de o17 bij PSV.

9 mei 2023 om 08:33

Als ajacieden ineens Bergwijn eigen jeugd noemen wel…

9 mei 2023 om 08:42

Bergwijn is eigen jeugd psv. Begonnen bij Ajax maar daar weggestuurd.

9 mei 2023 om 10:15

Waarom Madueke niet en Hato wel dan?

9 mei 2023 om 11:51

Bergwijn heeft zes jaar bij de jeugd van Ajax gespeeld. Het grote probleem met de term eigen jeugd is "wat is de definitie?".

Zolang er geen overeenstemming is wat de definitie van eigen jeugd is, is discussiëren een beetje onzinnig.

Het pun van van Basten is dat AZ zich meer focus op eigen jeugd. Iets wat bijvoorbeeld Ajax ook had moeten doen. Het is toch gek dat Ajax geen eigen opgeleide centrale verdediger heeft sinds de Ligt en Blind weg zijn. Bijvoorbeeld Botman en Doeki en of Schuurs zijn en niet minder dan wat er nu staat. Dat had ook gekund met Timber als controlerende middenvelder ervoor. Ik noem maar iets. Den hebben we het nog niet over de links en rechtbank. Het gaat erom dat het hele Ajax DNA weg is. De misvatting dat als je veel geld hebt dat je dan veel moet kopen. Ajax heeft de cruciale fout gemaakt door te denken dat ze Europee bij kunnen blijven in de CL. Dat gaat simpel weg niet als je in de Eredivisie speelt. Dat kan alleen als alle clubs in de Eredivisie sterker worden en een hogere begroting krijgen. De jeugd moet hierin de belangrijkste rol in spelen.

9 mei 2023 om 07:56

Ja maar de eredivisieteams worden toch sterker? Zie Az, fey en ook psv. En de jeugd speelt bij al deze teams zoals hierboven reeds geconcludeerd is een belangrijke rol. We hebben notabene een 2e CL ticket erbij! Dus wat is nou precies het punt?

9 mei 2023 om 08:03

En toch heeft Ajax O18 3 dagen geleden van AZ O18 gewonnen met 3-0 en gaat PSV of Ajax kampioen worden. Het is allemaal heel knap wat AZ in de youth league en het 1e in de Conf League doet, maar er wordt echt bizar overdreven en iedereen op tv kakelt elkaar na. Daarbij spelen er bij az meer of evenveel buitenlanders in het 1e dan de rest en hebben de minste eigen jeugd in het veld staan.

9 mei 2023 om 09:02

En vorig seizoen pakte datzelfde AZ 018 de dubbel, dit seizoen is de landstitel weliswaar uit zicht maar wederom een bekerfinale. Bij de 017 kan AZ vandaag de titel pakken en in de KKD is Jong AZ het hoogst genoteerde jeugdteam. Van Basten is hier zeker aan het overdrijven en vooral slecht geïnformeerd maar verder is de lof voor de AZ jeugd vooral terecht en niet overdreven lijkt mij. Zeg ik uiteraard met een gekleurde bril, maar de jeugdresultaten spreken voor zich.

9 mei 2023 om 09:24

Mij hoor je ook helemaal niet zeggen dat de jeugd van AZ slecht is hoor, in tegenstelling. Het gaat me er juist om dat AZ in de media door 'analisten' wordt verheven boven de rest, wat nergens op slaat. Zo ook bijvoorbeeld de Youth League, daar wordt door AZ en Ajax anders naar gekeken. Ajax speelt daar met de O18, waar veel andere clubs (o.a. AZ) veel oudere jongens inpast (wat ook helemaal kan en mag). Een jaar verschil op die leeftijd (veel jongens bij Ajax zijn nog iets jonger) is groot. En dat is de keuze van Ajax geweest, daar doet geen andere club iets aan. Het 1-op-1 vergelijken slaat dan alleen nergens op. Edit: Nog even extra ter aanvulling, ik vind de lof voor de AZ-jeugd zeker terecht, alleen de vergelijking van de 'analisten' dat de AZ-jeugd veel beter is dan de rest en de conclusies van o.a. Van Basten en Sneijder slaan in mijn ogen echt helemaal nergens op.

9 mei 2023 om 08:16

@basbroek
Als je geen druk hebt van moeten presteren dan is het makkelijk om beleid te voeren met eigen jeugd. Als ze straks wel prijzen moeten pakken komen vanzelf de aankopen en krijg je minder eigen jeugd. Zo werkt het nu eenmaal maar ook dat vergeten mensen op de tv en in de pers.
AZ is gewoon nog geen topclub, tegen de tijd dat dat ooit gaat gebeuren zullen ze moeten investeren en krijg je ook weer meer foute aankopen.

9 mei 2023 om 08:29

Daarbij vind ik het ook belangrijk om te vermelden dat Doekhi, Schuurs en Botman geweldige spelers voor zich hadden. Sanchez, De Ligt, Blind, Martinez. Als je dan als talent doorbreekt ben je gewoon een hele grote. Echter op dit moment zie je wel dat het qua doorstroming enigzins ontbreekt. Bovengenoemd rijtje door Martinator: Timber, Rensch, Hato, Taylor, Bergwijn, Brobbey, Klaassen. Hierbij trek ik Klaassen, Brobbey en Bergwijn dan in twijfel omdat zij zijn teruggehaald. Maar verder gewoon erg weinig talent dat doorstroomt, te weinig als ik kijk wat ik van Ajax gewend ben.

9 mei 2023 om 08:33

@Basbroek
Sorry wat. Tegen AZ startte Ajax met Timber, Rensch en Hato. Tenzij je zo'n vreemde definitie hebt dat ze bij de club geboren moeten zijn, zijn dat toch echt drie spelers die doorbreken vanuit de jeugd. Sterker nog tweede helft was het centrum Timber en Hato. Vanaf dat moment begon je ook Ajax voetbalpatronen te zien. Het Ajax DNA is verre van weg. De selectie is enorm uit balans en dan met name de backs, het middenveldveld en de positie rechtsvoor. Ook de coach mist Ajax dna wat een kudus op het middenveld zou een hoop creativiteit toevoegen. Fan maar de kleine ren je rot Portugees op rechtsbuiten. Zou meer uit komen dan een middenveld bestaand uit klaassen, Grillisch en Taylor.......

9 mei 2023 om 08:53

Inderdaad basbroek. De aanhang van deze 3 clubs is meteen op z'n prikkie getrapt als ze een beetje kritiek krijgen en een andere club wat lof krijgt. AZ doet het al jaren goed met weinig budget en veel jeugd. Dat is noemenswaardig. Dat de 'traditionale top 3' dit jaar in de top 3 gaat staan, is ook noemenswaardig! Maar om andere redenen

9 mei 2023 om 11:57

@basbroek

Je bent echt te kort door de bocht. Ajax wilde met Botman verlengen. Botman wilde echter wel spelen in het eerste elftal. Ajax kon dat niet garanderen want Blind, Timber en Martinez speelde ook bij Ajax.

Achteraf had je nu een Botman nu kunnen gebruiken echter die was niet zo goed geweest als hij nog drie jaar in de eredivisie verhuurd was geweest.

Zoals meerderen hier al aangeven heeft Van Basten geen goed beeld van de huidige opstelling in de top 4. Mits iedereen fit is staat enkel Hatzidiakos als eigen jeugd op het veld en die is al 26. Ik zou het verder niet eens zijn met die opstelling maar Jansen heeft aangetoond niet voor de beste spelers maar zijn beste vriendjes te kiezen. Beetje apart van Van Basten om hier nu mee te komen. Ja we hebben de youth league gewonnen en de jeugd is zeker iets waar ik trots op ben bij de club maar sinds het vertrek van Slot (en de core van Koopmeiners, Wijndal, Stengs, Boadu) staan er steeds minder jeugdspelers bij AZ opgesteld.

9 mei 2023 om 07:59

Geen goed beeld van de huidige opstelling van de top4? Of een vervelende oude man die betaald krijgt voor zijn analyses Live op tv maar niet goed zijn huiswerk doet?

9 mei 2023 om 08:23

Zij gebrek aan kennis is het gevolg van gebrek aan huiswerk. Maar verwacht ook niet anders van hem, zelfde niveau als die rare regelwijzigingen die hij als FIFA bestuurder wilde invoeren.

Ja, dat deed AZ inderdaad... Maar toen kwam Pascal Jansen en toen gingen we van de meeste "eigen jeugdminuten" naar de onderkant van de ranglijst.

En als iedereen fit is, dan spelen er misschien één of twee spelers die je met enige moeite eigen jeugd kan noemen. En dat zijn Hatzidiakos en Reijnders en die eerste zou ik daar eigenlijk liever al niet eens zien.

Heel leuk verhaal dit, maar als die gasten ergens komen waar ze kritiek en weerstand krijgen falen ze stuk voor stuk....Wijndal is een leuk voorbeeld maar ook Jansen Boadu Stengs...zelfs Berghuis is zo'n voorbeeld.
Grappige bij AZ dat er over die spelers gesproken wordt als er goed gepresenteerd wordt als ze slecht spelen praat niemand er over...Vorig jaar was de prestatie van Feyenoord maar zozo want het was maar de simpelste competitie....nu is het heel knap van AZ.
Het scheelt wel als je als speler wat karakter kan vormen ipv opgehemeld te worden als je een corner vlag kan passeren!

Hier gaat Marco een beetje de mist in met het aantal buitenlanders.
Niet te min legt hij de nadruk op de jeugdopleiding en daar heeft hij helemaal gelijk over.
Echter denk ik dat we van deze lichting dus pas volgend seizoen of dat jaar daarna gebruik gaan maken, even Goes en Dekker daar gelaten.

AZ verdient zeker credits, maar niet vanwege die vergelijking die Marco hier doet, want die gaat mank. Ik spreek met name vanuit PSV oogpunt, maar met Teze, Obispo, (Mauro), Madueke, Bakayoko, Gakpo kunnen we toch best stellen dat de jeugd bij psv meer kansen krijgt dan ooit. En dan zaten er ook nog minuten bij voor Ledesma en Saibari.

Maar AZ verdient lof omdat ze al jaren een goed beleid vormen, waarbij ze jonge spelers oppikken, opleiden en klaarstomen voor het eerste team. Ze doen kleine aankopen en veel grotere verkopen. Ze zagen een succestrainer vertrekken en hebben daar stoïcijns een nieuwe neergezet en de lijn doorgetrokken. Ze zijn rechtlijnig gebleven toen de achterban grote aankopen wilde, omdat het team maar moeizaam punten pakte. Maar kijk, ze staan gewoon 4e in de eredivisie met een handvol punten achter psv en Ajax en behalve het kampioenschap nog alles om
Voor te strijden. En dan vergeet ik nog de Europese competitie te noemen.

Als ik niet voor psv zou zijn, dan zou AZ m’n alternatief kunnen zijn 😜

Iedereen is aan het tellen en komt erachter dat Marco ernaast zit. Echter denk ik dat hij bedoelt over de doorstroom dit seizoen, daar heeft AZ wel een aantal potentieel goeie jeugdspelers die lijken te gaan doorbreken. Dat is bij de Top 3 dit seizoen wel anders. Bij Ajax kan ik nu alleen Hato opnoemen die op de juiste weg lijkt te zijn bijvoorbeeld.

Marco zit er weer is naast, bij alle clubs spelen voldoende jeugdspelers. Je zou alleen Ajax eruit kunnen pikken omdat die nog wel is een buitenlander als 2e keuze halen voor op de bank terwijl daar net zo goed jeugd kan zitten.

9 mei 2023 om 09:32

Met name omdat AZ met minder eigen jeugd in de basis speelt dan de traditionele top 3. Dan zie je ook direct weer hoe slecht die analisten zich hebben ingelezen. Gewoon lekker wat roepen.

Tja als je zelf onjuiste stellingen bedenkt zijn die soms eigenlijk wel gek. Volgens mij heeft de traditionele top 3 net zoveel jeugd in het eerste lopen.

Ajax heeft Timber, Klaassen, Taylor, Bergwijn, Hato, Rensch, Brobbey.
PSV heeft Teze, Obispo, Bakayoko, Saibari, Van Aanholt.
Feyenoord heeft Bijlow, Geertruida, Kokcu, Idrissi, Hartman.
AZ heeft Meerdink, Goes, Beukema, van Brederode.

Het ontloopt elkaar niet heel veel toch? AZ heeft een jeugdteam dat het goed deed natuurlijk. Werelds zelfs. Maar in het eerste elftal zie je dit nog niet terug.

Overigens zie je, vooral bij PSV, dat eigen jeugd niet alles is. Echter wel aangevuld met o.a. goede Nederlanders (Luuk De Jong, Veerman en Simons) of bij Ajax met Berghuis of zelfs Feyenoord met Timber en Dilrosun. Dus vreemdelingenlegioenen? Dat valt wel mee.

Dat vind ik ook zwaar overdreven. AZ speelt doorgaans met Hatzidiakos in de basis, maar dat was het dan ook wel. Voor de rest zijn het aankopen. Dat ze jong en Nederlands zijn, wil niet zeggen dat je ze als eigen jeugd kunt bestempelen. Verder hebben ze Meerdink, Goes en Brederode die weleens minuten maken. Echter zie ik geen verschil met andere ploegen. De traditionele top 3 heeft meer eigen jeugd rondlopen.

Tygo Land (psv) komt er aan, remember the name...

9 mei 2023 om 09:42

Heb m een paar wedstrijden zien spelen, valt mij niet meer op dan een Obispo of Teze. Niks speciaals. Die van Duiven moet je op letten, wordt een hele grote. en die Nassoh heeft mij ook wel verrast.

9 mei 2023 om 09:52

Hoe kan je twee centrale verdedigers nou vergelijken met een centrale middenvelder?

9 mei 2023 om 10:04



Niks speciaals!?...
Unieke middenvelder in zijn soort en ontzettend creatief, net als Enzo Geerts.
Samen twee grote talenten bij PSV 018.
Spelers die niet voorgeprogrammeerd zijn en snel denken en zien, 'straatvoetballers'.
Tygo Land is de nieuwe Modric en Enzo de nieuwe Pedri...

Meer ophemelen hoef denk ik niet

Van Duiven zeer zeker ook interessant, echter live zien spelen bij Heracles uit en geen potten kunnen breken.


9 mei 2023 om 09:52

Dat is inderdaad een erg leuke speler, maar bovenal: Geen eigen jeugd van PSV natuurlijk. Hij speelt er net een jaartje nadat hij zijn gehele jeugd bij Heerenveen door heeft gebracht.

9 mei 2023 om 10:06

Klopt, maar neemt niet weg dat het een goede speler blijft en zijn opleiding vervolgt bij PSV en PSV straks zeker een aandeel gaat hebben.
Bovendien ligt voor alle speler het fundament bij hun eigen amateurclub, ader voor het nederlands voetbal.

Van Basten heeft er meestal wel kijk op, maar dit is een vaag verhaal dat niet gebaseerd is op feiten. En wat als er een buitenlandse speler uit de jeugdopleiding doorbreekt, telt die dan niet?

Van Basten lult gewoon weer uit zijn nek. Roept gewoon maar iets omdat de jeugd van AZ de Youth League heeft gewonnen. Valt echt wel mee hoeveel eigen jeugd AZ in het eerste heeft laat staan in de basis. Ajax, PSV en Feyenoord hebben ook genoeg eigen jeugd erin…

9 mei 2023 om 10:32

AZ heeft de gouden generatie met Koopmeiners, Stengs, Boadu, Wijndal etc verkocht en die erna was minder.

Maar het beleid dat AZ voert is wel goed, men geeft vrij baan aan een Meerdink, Goes, Dekker en Van Brederode om te ontwikkelen in het eerste en daar vlak achter zitten Schouten, Buurmeester, Poku, Fedde de Jong en Barasi ook nog eens met genoeg minuten/kansen.

Dat is overigens wel waarom AZ de eeuwige nummer 4 zal blijven de komende jaren, men heeft een groot genoeg eigen vermogen om 2-3 extra klasbakken erbij te halen voor de breedte en dan Van Brederode maar te verhuren aan NEC bijvoorbeeld en Dekker aan Emmen maar dat is het beleid niet van AZ (helaas?) dus een zegen en een vloek.

Bij AZ komen Dekker, Reijnders, Buurmeester, v.brederode en Meerdink uit de jeugd, waarbij de meerderheid eerder invaller dan basisspeler is. Wanneer je dit vergelijk met Ajax (taylor, Klaassen, Brobbey, Rensch, Timber, Hato, Stekelenburg, Baas) Feyenoord (hartman, Geertruida, Bijlow, Kokcu, Idrissi) en PSV (teze, Obispo, Saibari, Bakayoko), dan is er weinig verschil toch?

De stand in de KKD en het winnen van de Youth League is het enige wat in het voordeel van AZ is. Echter, hoeveel Wk's en Ek's heeft Oranje onder 17 wel niet gewonnen (of hoge notering) en wat is er van die spelers terechtgekomen? De uitspraak van Marco snijdt geen hout.

Aldus van Basten.. Dat is wat clubs jarenlang hebben gedaan en we hebben gezien wat het Nederlandse voetbal heeft gebracht. Je kunt helaas niet altijd leunen op je eigen jeugd, soms heb je een mindere lichting waardoor je genoodzaakt bent om buiten de landsgrenzen te kijken. Het moet een combinatie zijn van beide, eigen jeugd en ingekochte spelers. Dit heeft Nederland (gelukkig) gebracht tot waar zijn nu internationaal staan, met de positie van Frankrijk in te pikken op de CO-Eufalijst.

Daarnaast een oprechte opmerking en niet met afgunst bedoeld. Hoeveel van die AZ spelers zijn er echt doorgebroken? Na een jaar of twee keren zijn allemaal terug, belanden op de bank of vertrekken naar een club dat middenmoot speel. Zie Vincent Janssen, Idrissi, Jahanbakhs, Stengs, Boadu, etc. enige die het goed doet is Koopmeiners de rest is lichtelijk gefaald.

\Ik neem aan dat Van Basten bedoelde dat ondanks dat men 30-40 miljoen ophaalde voor Boadu, Stengs, Koopmeiners en Wijndal geen gekke bedragen uitgaf en inzette op de jeugd. Als je nu ziet dat Dekker, Goes, Buurmeester, Van Brederode, Barasi en Meerdink vol de kans krijgen vanaf de bank en sommigen in de basis dan is dat gezond beleid. AZ had makkelijk 4-5 spelers kunnen kopen die op de bank hadden kunnen zitten (en misschien beter zijn dan de jeugd op dit moment) maar dat verstopt de doorstroom.

AZ had een gouden lichting met Koopmeiners, Wijndal, Boadu, Stengs etc. en die generatie erna is een stuk minder (zie Hoedemakers, Jacobs bij Cambuur wel spelen of een Druijff of Taabouni) maar de Champions League jeugd winnende generatie staan nu vol klaar om door te breken de komende 1-2 jaar.

Volgend jaar zullen Goes/dekker/meerdink alleen maar meer gaan spelen terwijl Schouten/buurmeester normaliter klaargestoomd worden om Clasie dan wel Reijnders op termijn te gaan vervangen.

Owusu-Oduru
Aankopen
Goes
Dekker
Beukers
Buurmeester
Fedde
Schouten
Addai
Meerdink
Poku

Ja en hoe goed doen de toppers die az verlaten hebben het in het buitenland?
Alleen Koopmeiners. De rest speelt zelfs bij middelmatige clubs niet eens een hoofdrol.
Dat AZ de youthleague wint is leuk voor de statistieken maar bij az zetten ze in op teamprestatie niet op individuele ontwikkeling.
Mijn zoontje speelt bij N.E.C. in de jeugd en zelfs daar staat de individuele ontwikkeling centraal.
Waarom slaagt geen enkele az speler bij Ajax?
Andere druk,andere dynamiek, betere spelers Als concurrentie, meer aandacht.
Bij Ajax, en ook psv en feyenoord komen andere dingen kijken. Az is net als Twente een provincie clubje met zo nu en dan een uitschieter naar boven maar hoofdzakelijk subtop van Nederland. Dat is voor jeugdspelers nou eenmaal meer mogen dan moeten. Bij de traditionele top 3 is dat wezenlijk anders.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren