Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Update: Parma tekent met succes beroep aan en start zonder puntenaftrek

Laatste update:

Parma slaagde er afgelopen seizoen, slechts drie jaar na het faillissement en de doorstart van de club, in om via de play-offs terug te keren in de Serie A, maar de promovendus staat in de aankomende voetbaljaargang voor een flinke uitdaging. De Italiaanse voetbalbond heeft maandag namelijk bekendgemaakt dat i Crociati het nieuwe seizoen beginnen met een negatief saldo van vijf punten.

Aanleiding voor deze sanctie zijn de daden van Emanuele Calaiò, die afgelopen seizoen via WhatsApp een aantal spelers van zijn oude club Spezia benaderde met het verzoek het wat rustiger aan te doen. Parma won die wedstrijd vervolgens met 2-0 en stelde daardoor promotie naar het hoogste niveau veilig.

De rechter acht het nu bewezen dat Calaiò een poging tot matchfixing heeft ondernomen en straft zowel spits als club. De 36-jarige speler wordt voor twee jaar geschorst en moet daarnaast een boete van 20.000 euro betalen. Parma heeft voor straf puntenvermindering opgelegd gekregen, waardoor het met vijf punten in de min aan het nieuwe seizoen begint.

Parma deed de berichten in een eerdere verklaring nog af als een grap: “We kunnen anders niet geloven dat je in zo'n serieuze situatie een dergelijke tekst verstuurt”, liet de club toen optekenen. De rechter heeft nu echter besloten dat er meer achter de zaak zit en gaat daarom over tot het uitdelen van sancties.

Update 23 juli 13.54 uur - Parma gaat in beroep tegen schorsing spits en puntenaftrek
Parma laat maandagmiddag weten zich niet neer te leggen bij de straf die de rechter de club en spits Emanuele Calaiò heeft opgelegd. “Parma heeft met grote bitterheid kennisgenomen van de door de Tribunale Federale Nazionale opgelegde sanctie”, leest een officiële verklaring van de club. “Wij zien de straf voor onze speler Emanuele Calaiò, gezien de feiten die tot de sanctie hebben geleid, als onbillijk, onlogisch en in tegenstelling met recente sportieve jurisprudentie, net als de zware straf die onze club heeft gekregen. We vertrouwen erop dat de totale onschuld van Parma op dit moment al wordt overwogen door het Hof van Beroep, waarmee we in de hoop gerechtigheid te krijgen snel contact op zullen nemen.”

Update 9 augustus 21.01 uur - Parma tekent met succes beroep aan en start zonder puntenaftrek
Parma heeft met succes beroep aangetekend tegen de straf die de club kreeg in verband met matchfixing. De Italiaanse promovendus ontving aanvankelijk puntenaftrek, maar tekende met succes beroepaan tegen die straf en begint het seizoen in de Serie A 'gewoon' met nul punten. De forse straf werd opgelegd omdat de rechter het bewezen achtte dat spits Emanuele Calaiò zich schuldig had gemaakt aan matchfixing. Calaiò werd in eerste instantie voor twee jaar geschorst, maar zijn schorsing is teruggedraaid tot een halfjaar. De boete van 20.000 die hij opgelegd kreeg, blijft wel staan.

Vind jij deze straf terecht?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Licht er net aan op welke manier het gezegd is. In NL is dit ook een aantal keer als grap op TV gezegd. Weet nog dat sponsor van PSV, de graafschap nieuwe iPhones heeft geven omdat ze van Ajax wonnen.

23 juli 2018 om 12:58

Volgens mij mag je spelers wel stimuleren om meer hun best te doen, maar niet minder

23 juli 2018 om 13:16

Omdat meer hun best doen moeilijker is dan minder.

Ik begrijp niet hoe dit matchfixing is. Als ik het goed begrijp heeft Spezia geen vorm van beloning gekregen. Ik zou heel goed kunnnen begrijpen dat de speler dit als grap heeft bedoeld. Ik heb geen idee of er gekke dingen zijn gebeurd in die wedstrijd en de score lijkt me ook niet verbazingwekkend. Als ik Parma was zou ik deze straf naar het CAS nemen.

23 juli 2018 om 14:08

Als Parma zijnde zou ik ermee oppassen, als het CAS oordeeldt dat parma wat te verwijten valt, kan de straf veel hoger uitvallen. Ze kunnen zelfs teruggezet worden naar de serie B.

Welke beloning Spezia danwel haar spelers ontvangen hebben, is onbekend. Alleen de Whatapp berichten zijn uitgelekt waarin het aanbod gedaan werd dat ze het rustig aan moesten doen.

23 juli 2018 om 15:49

Ik vind het al belachelijk dat voor dit zo'n straf wordt gegeven, maar je hebt inderdaad gelijk dat je moet oppassen met CAS. Ik denk alleen niet dat de situatie erger kan worden dan nu.

Een ban van 2 jaar voor een speler van 36 die net gepromoveerd is. Die kan zn voetbalschoenen wel aan de wilgen hangen. Ik vind het erg zwaar

23 juli 2018 om 13:04

Naja Italië staat wel redelijk bekend om matchfixing en dan met name Juventus. Dus ik begrijp aan de ene kant wel dat ze dit soort dingen hard willen aanpakken.

23 juli 2018 om 13:14

@tomfeyenoorder: maar dan moet je toch wel meer hebben dan een Whatsapp-berichtje met daarin: doe even wat rustiger aan. Want dat lijkt volgens dit bericht de enige bewijsvoering te zijn. Zoiets zeg je toch ook wel eens tegen bevriende spelers als je tegen ze staat in de biercompetitie?

23 juli 2018 om 13:22

Dat zal siem de jong ook wel eens tegen Luuk hebben gezegd en andersom. Meteen ook maar al die titels afpakken?

23 juli 2018 om 14:09

@mexicanooo

De uitgelekte Whatapp berichten vormen het bewijs. Dergelijke berichten zijn in prof competitie uit den boze en genoeg reden om in actie te komen.

23 juli 2018 om 16:01

@speedyafc: oneens. Voor matchfixing is in Nederland nodig dat de deelnemer (in dit geval: speler) moedwillig vals speelt of verliest. Het criterium van moedwilligheid gaat ook op in Italie. Dat haal je niet alleen uit een Whatsapp-berichtje, ook omdat er bij de rechter niet bekend is dat er geld werd betaald. Een slechte wedstrijd spelen kan iedereen overkomen. Dat geldt dus nauwelijks bewijs te noemen. Daarom kijkt Justitie vaak naar illegale geldstromen en het illegale gokcircuit.

De rechter is onlogisch fel geweest door het niet als matchfixing aan te schouwen, maar als poging tot matchfixing. Dat geeft aan dat er niet voldoende bewijs was voor matchfixing an sich.

24 juli 2018 om 13:23

Poging tot match fixing is voldoende om een club zwaar te straffen. Simpel als dat.
Parma komt hier goed weg, het is een milde straf voor een zeer enrstig vergrijp.

5 is teveel het is altijd meestal 3 punten aftrek.

Veel te zware straf. Grapje of niet. Er is hen geen vergoeding aangeboden om bepaalde handelingen te verrichten.

Dit vraag ik standaard aan mijn directe tegenstander😅

Wellicht was Parma op de hoogte van de pogingen van Calaio anders vind ik het een beetje dubbel om de club te straffen voor een daad van een medewerker. Überhaupt een ongekend zware straf voor een op het oog onschuldige WhatsApp-chat.

23 juli 2018 om 14:10

Ik vind de straf juist zeer mild. Matchfixing is een bedreiging voor het voetbal. Dat moet je met wortel en al meteen utiroeien.

Vergis je niet, af en toe lekt er iets uit, de meeste matchfixing komt niet boven tafel.

23 juli 2018 om 14:29

Kom op zeg. Je kunt ook overdrijven. Ik zie het meer als een grap. In de kelderklasse hoor je constant, vaak wat oudere spelers, vragen of je het wat rustiger aan kunt doen.

23 juli 2018 om 15:01

Punt 1 is wel, je hebt het over de kelderklasse, dat is wel een kul reden.
In de kelderklasse kan je, bij wijze van, dronken op t veld staan, het gaat hier over miljoenen die ze mislopen als ze niet promoveren.
Echter vind ik het wel een overdreven straf.
Dit soort grapjes moeten wel kunnen en lijken me zeker geen reden om zulke buiten proportionele straffen uit te delen.
Mocht het uitkomen dat Spezia enige beloning ontvangen heeft, dan mogen ze Parma ongenadig hard straffen wat mij betreft.
Dan is deze straf heel mild.
Ik vind wel dat dit uitgezocht moet worden voordat er wordt gestraft, dit is wel waanzin om met zo'n lichte bewijsgeving zo'n straf uit te delen.

Als er echt een deal is gesloten tussen de 2 ploegen is deze straf meer dan terecht. Maar ik vind dat wanneer je als enigste bewijs een Whatsapp-berichtje hebt, je niet deze straf mag/kan geven. Dan moet de bond het eerst verder onderzoeken.

Ik snap niet waarom Parma de punten aftrel krijgt. Als er al iets is gebeurd, hebben juist de tegenstanders zich ingehouden, toch?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren