Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Touzani: ‘Marokkaanse jongens hebben vaak een sterke winnaarsmentaliteit’

Laatste update:

Begin komend jaar wordt in Nederland UEFA Futsal EURO 2022 georganiseerd. In aanloop naar dit toernooi gaat presentator Mounir Boualin in Futsal Fanatics op bezoek bij bekende gezichten met een grote liefde voor zaalvoetbal. In de eerste aflevering bezoekt hij Soufiane Touzani, de baltovenaar die met zijn sociale kanalen de nieuwe generatie inspireert. Wat niet iedereen weet, is dat Touzani ooit topscorer werd in de Eredivisie zaalvoetbal en als international uitkwam voor Oranje Futsal.

Voor de nu 35-jarige Rotterdammer leek een profcarrière in het verschiet te liggen toen Feyenoord hem op jonge leeftijd weghaalde bij Spartaan’20. Ook na zijn periode bij Feyenoord, toen hij bij HFC Haarlem speelde, was het profvoetbal nog haalbaar. Ernstige blessures gooiden helaas roet in het eten. Op zestienjarige leeftijd werd bij Touzani scoliose geconstateerd, een vergroeiing van de wervelkolom. Na de operaties, waarbij er een stalen pin in zijn rug werd gezet, kreeg hij het advies te stoppen met profvoetbal. Touzani mocht nog wel hooghouden: “Ik werd natuurlijk bekend met voetbaltrucjes. Maar die trucjes deed ik alleen maar omdat ik op dat moment mijn rugoperatie had gehad. Ik mocht simpelweg niets anders.”

Na zijn revalidatie bekwaamde Touzani zich ook in futsal, zoals zaalvoetbal officieel heet. “Vroeger was zaalvoetbal iets heel moois om te doen. Je voetbalde op het pleintje, en er was zaalvoetbal. Maar dat kostte toen geld, dus als iemand vroeg of ik mee wilde doen was dat iets unieks. Al helemaal in de koude wintermaanden.” Er is volgens hem wel een groot verschil tussen zaal- en straatvoetbal: “Zaalvoetbal is heel tactisch. Als hele goede straatvoetballer zonder tactisch vermogen ga je het in de zaal heel lastig krijgen.”

Net als op internet was zijn ster in het zaalvoetbal snel rijzende. Pas op zijn achttiende begon Touzani bij DZS/Team Truva in Dordrecht. Na twee promoties op rij speelde hij opeens in de Eredivisie. “Ik ben in mijn eerste jaar Eredivisie gelijk topscorer geworden met 52 goals. Toen speelde ik ook negen keer voor Oranje. Ik verloor twee finales, dat doet nog steeds pijn, en speelde twee keer tegen Spanje. We ook wonnen de BeNeCup, dat is de bekerwinnaar van Nederland tegen de bekerwinnaar van België.” Gouden tijden dus, voor de weer opgekrabbelde Touzani. Helaas ontkwam hij ook hier niet aan zware blessures. “Ik scheurde mijn meniscus en kreeg een scheurtje in mijn kuitbeen. Ook speelde mijn rug nog steeds parten, daar zit nog steeds die pin in waardoor ik harder moest werken dan anderen. Ik begon steeds meer shows rondom straatvoetbal te doen, terwijl je met zaalvoetbal geen fulltime prof kan worden. Dus moest ik keuzes maken. Toen ik uiteindelijk uit het zaalvoetbal ging, heb ik bewust niets meer gevolgd.”

Vooruitblikkend op de kansen van Oranje Futsal op het Europees kampioenschap is Touzani optimistisch: “Ze hebben slechts 3-0 verloren van Europees kampioen Portugal. Ook tegen Argentinië hebben ze het heel goed gedaan. Dan moet je eigenlijk de poulefase wel doorkomen. Ze spelen tegen profs, dus het zou wel knap zijn. Na de poulefase wordt het overleven.”

Tot slot gaat Touzani nog in op het feit dat er heel veel jongens met een Marokkaanse achtergrond in het zaalvoetbal spelen. “Veel jongens met een Marokkaanse achtergrond hebben een bepaald gogme. Dat wordt versterkt doordat ze vaak in de armste wijken in Nederland wonen. Daar is altijd aandacht gegeven aan voetbalpleintjes. Als je een flat hebt, met beneden een voetbalpleintje, dan heb je zo acht teams die elke dag daarop spelen. Veel jongens hebben ook niet het geld om naar een voetbalvereniging te gaan, dus die spelen tot hun achttiende op straat. Daar krijg je een hele sterke winnaarsmentaliteit van.”


Mounir Boualin is freelance voetbalvlogger, videojournalist en presentator. Voor Voetbalzone maakt hij onder meer interviews rond wedstrijden.
Denk jij dat Nederland op UEFA Futsal EURO 2022 de poulefase gaat overleven?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Klopt ik vind Marokkanen beetje de Latino's van Nederland ze hebben net dat extra honger en passie , mooi om te zien netals een beetje wat Chilenen en Uruguayen ook hebben.

2 december 2021 om 11:44

Nou... daar zijn 2 groepen in. Je hebt ook een groot deel "opgevers", die er met de pet naar gooien als het even niet lukt of als ze geen vrije trap mogen nemen (bijv.). Marokanen zijn temprement is bij sommige idd wat hoger.

2 december 2021 om 16:23

Een slechte verliezersmentaliteit eigenlijk.

2 december 2021 om 16:41

Het niet willen verliezen wordt ook wel een goede winnaarsmentaliteit genoemd.

2 december 2021 om 17:15

Als je goeie winnaarsmentaliteit hebt dan bekijk je dingen objectief, dan paas je niet de bal alleen naar je maatje. Marrokanen zijn helemaal geen teamspelers, de eerste was Ziyech met zo een geweldige inzicht. Zelfs Affelay die als rechtsback beste van de wereld kon zijn ging voor eigen glorie door de kar te willen trekken en 2 linies hoger op het veld ging staan.

2 december 2021 om 18:03

Heb je afellay ooit wel eens druk zien zetten? Dat had nooit van zijn leven een back geweest 😂

2 december 2021 om 23:03

Alleen maar groepen maken, indelen in hokjes...jammer.

3 december 2021 om 09:14

Jelle, dit artikel is gebasseerd op het indelen in hokjes. Lees de titel nog eens, daar wordt al direct groepen ingedeeld.

3 december 2021 om 11:33

Klopt, dat vind ik ook zeer slecht, vandaar dat ik het aankaartte in mijn andere reactie. Zou mooi zijn als er meer mensen zijn die daar iets van vinden, helaas gaat het verder indelen in hokjes alleen maar verder in alle reacties..

3 december 2021 om 12:07

Ja Mo Ihattaren is zo'n opgever met een slappe instelling. Het is erg dat zijn vader 2 jaar geleden is overleden maar je moet op een gegeven moment de knop omzetten en verdergaan

3 december 2021 om 16:22

Affelay heeft toch mooi barca op zn cv staan die is zeker geslaagd door zijn eigen weg te gaan. Dat blessures het verpest hebben is zonde. Maar hij was zeer succesvol bij psv, had een goede rol bij barca en oranje.

4 december 2021 om 06:57

Hij moet dus helemaal niks hè.
De ene trekt profvoetbal en de andere gewoon niet. Maakt dit hem slap ? Misschien volgt hij zijn gevoel juist.

2 december 2021 om 11:49

Chilenen en Uruguayanen zetten deze passie vaak om in werklust. Bij de Marokkaanse Nederlanders zie je vaak dat ze uiteindelijk problemen krijgen bij hun club wegens discipline en gebrek aan inzet/motivatie. Zij willen vaak alles op hun talent, techniek en inzicht doen. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen, maar je zou hopen dat er meer het redden in de eredivisie gezien het potentieel wat er uit die hoek komt.

2 december 2021 om 12:02

AhmedHossam klopt dat het in het verleden bij een paar jongens is mis gegaan in hun bolletje wegens zelfoverschatting maar deze lichting oogt uitermate hongerig en zelfgedisciplineerd (uitzonderingen nagelaten) , ik kan me ook geen Marokkaanse spelers noemen die bij een verlies niet is teleurgesteld of denkt het zal wel die willen kosten van alles winnen.

2 december 2021 om 12:10

Als je bijvoorbeeld die jongen van Sevilla ziet En-Nesiry die staat soms als spits zijnde in zen eigen zestien om mee te verdedigen en zet tackles neer in de 90ste minuut en zet alles wat ie heeft voor het teambelang is niet voor niks heel populair bij de Sevilla aanhang en bij de trainer.

2 december 2021 om 12:21

Moet eerlijk zeggen dat mensen met een migratieachtegrond inderdaad vaak wat meer willen winnen met voetbal maar dat het vaak verkeerd doorslaat bij deze mensen. Zeker in het amateurvoetbal.

2 december 2021 om 16:57

Ahmed, persoonlijk denk ik dat het met focus heeft te maken. Bij Heracles, Pec,Utrecht enz hebben veel Marokkaanse jongens zonder problemen gespeeld. Mensen hebben het graag over Bakkali , Tanane, Mo etc Noemen Aisatti vaak maar waar is ie ooit vervelend geweest? Waarom hebben deze mensen het nooit over Barazite, Mokhtar ,El Amhadi, Boularouz of Afellay?

3 december 2021 om 08:57

Ik denk dat het wel goed gaat komen. Ook omdat ze niet meer denken van iedereen is tegen mij. Het is tegenwoordig allemaal veel gemoedelijker.

3 december 2021 om 09:48

Het heeft natuurlijk ook wel te maken dat deze jongens zo verschrikkelijk veel potentie hadden. Bij Bakkali, Ould Chick, El Haldaoui, Labyad en Tanane is het wel echt verschrikkelijk mis gegaan omdat deze heren het te hoog in de bol kregen. Dat is vaak het probleem. Ze wanen zich onaantastbaar terwijl ze nog alles moeten bewijzen. Die andere spelers die je niet hebben het altijd van hun werklust moeten hebben, in plaats van hun talent.

3 december 2021 om 17:28

@PTT80 Lees anders effe het topic over Mokhtar ...

2 december 2021 om 12:36

Met het verschil dat latino's hun 'grinta' vaak met meer zelfbeheersing verpakken in slimmigheidjes. Sowieso vind ik de bewering van Touzani erg generaliserend en betwijfel ik of gif en agressie hier niet verward wordt met winnaarsmentaliteit. Ik vind bijvoorbeeld de verbetenheid van Tannane en Ihattaren - 'niemand maakt mij kapot' - en de trots van El Hamdaoui helemaal geen uiting van winnaarsmentaliteit. Sterker, in mijn ogen zijn zij mentaal juist zwak. Ze kunnen zichzelf niet beheersen en/of vechten om zich over futiliteiten heen te zetten. Eerder zit hun houding hen in de weg dan dat het ze helpt. Als Marokkanen zoveel meer aan winnaarsmentaliteit hebben is het een wonder dat je ze in de top van het internationale voetbal met een lichtje moet zoeken.

2 december 2021 om 12:44

Die voorbeelden kennen we allemaal maar er zijn ook zat die niet op de manier van El Hamdaoui denken of Joey van de berg ook van dezelfde mentaliteit als Frenkie of heeft Beugelsdijk dezelfde mentaliteit als De Vrij die voorbeelden heb je overal.

2 december 2021 om 12:48

Ik zie het vaak meer als (even generaliserend) veel marrokaanse spelers creatief en individualistisch zijn. Heel mooi om naar te kijken als het goed loopt maar als het niet loopt en blijven maar solos proberen dan slaat dit negatief om.

2 december 2021 om 15:34

Ik snap dit totaal niet, dat hebben ze juist niet. Pffffff

2 december 2021 om 19:12

De titel is ''‘marokkaanse jongens hebben vaak een sterke winnaarsmentaliteit’
In de tekst staat: '' “veel jongens met een Marokkaanse achtergrond hebben een bepaald gogme. Dat wordt versterkt doordat ze vaak in de armste wijken in Nederland wonen. Daar is altijd aandacht gegeven aan voetbalpleintjes. Als je een flat hebt, met beneden een voetbalpleintje, dan heb je zo acht teams die elke dag daarop spelen. Veel jongens hebben ook niet het geld om naar een voetbalvereniging te gaan, dus die spelen tot hun achttiende op straat. Daar krijg je een hele sterke winnaarsmentaliteit van.”
Als in: Het is voornamelijk het feit dat ze vaak op straat spelen. Niet dat Marokkaanse jongens per definitie vaak een sterke winnaarsmentaliteit hebben. Sowieso is de titel raar. Waarom zijn het nu Marrokaanse jongens? Zijn ze in Marokko gebeoren en opgegroeid? Volgens mij niet. Dat staat ook niet in de tekst. Heb je door een nationaliteit een sterke winnaarsmentaliteit? Volgens mij niet (al heb je natuurlijk altijd weer die Duitsers ;p). Anyway, dit zorgt weer voor een tweedeling.

3 december 2021 om 22:45

Je haalt de woorden uit m'n mond! Enige juiste comment dit. Blij dat iemand het nog snapt

4 december 2021 om 00:46

Heel mooi uitgelegd. Dit is het juiste antwoord!!

3 december 2021 om 11:21

Extra honger? Alleen overdag tijdens de Ramadan lijkt me.

3 december 2021 om 13:36

Verkeerde forum aangeklikt?

3 december 2021 om 18:34

Flesje azijn gedronken?

3 december 2021 om 15:57

Qua speelstijl zijn ze de brazilianen van Nederland inderdaad. Alleen ik heb een lange tijd in de hogere regionen van het amateurvoetbal in amsterdam gespeeld en je wist dat als je tegen een team met marokkanen moest ze vooral liepen te pingelen, zeuren en te zeiken op het moment dat ze achter kwamen. Geen mentaliteit over het algemeen.

3 december 2021 om 21:05

Herkenbaar. Wereldvoetballers, maar in de top "vergeten" ze te scoren en dan ging het inderdaad vaak mis. Hoop dat dat iedere generatie ietsje minder wordt. Dan gaan ze de top een keer halen. Het talent is er in overvloed.

Maar ik denk dat Touzani het algemener bedoelt, dat ze veel te overwinnen hebben om überhaupt ergens te komen.

4 december 2021 om 07:04

Zet er een vaderfiguur met hierarchie boven. Dan geloof ik oprecht dat ze dmv een combinatie van warmte en structuur het beste uit hunzelf halen.
Ben geen maroc, maar ervaring leert dat ik alleen vol gas ging voor een persoon. Team deed mij niks en daarom heb ik het ook niet gered wat logisch is!



Daar ben ik het niet mee eens. Als ze echt een sterke winnaarsmentaliteit hadden, waren er zoveel meer Marokkaanse spelers op deze aardbol die de top zouden halen. Kijk maar naar El Hamdaoui, Labyad, Aisatti dat soort spelers. Fantastische voetballers maar helemaal geen winnaarsmentaliteit. En wat te denken van Taraabt, Chamakh etc..

2 december 2021 om 11:51

Het ligt iets anders dan hoe jij het stelt in mijn ogen. Ze hebben in mijn mening weldegelijk een winnaarsmentaliteit wat met trots en prestatiedrang te maken heeft, inderdaad door de punten die Touzani aangeeft. Alleen zijn ze ook zeer gevoelig voor kritiek, tegenslagen en hebben vaak niet de hoogste vorm van professionaliteit omdat dat niet vaak voorkomt in hun omgeving.

Dus het is vaak hoge pieken diepe dalen.

2 december 2021 om 12:05

Daar ben ik het niet mee eens want als je nu om je heen kijkt zie je Hakimi & Ziyech en en aantal jaar terug had je ook Benatia en ook die Sevilla keeper is 1 van de beste keepers van Spanje , er is een omschakeling bij deze jongens dat ze naast hun talent ook keihard moeten werken en dat lijken veel meer door te hebben , mooi voorbeeld kijk naar die Abde van FC Barcelona die geeft op de training 110% naast zijn natuurlijke talent.

2 december 2021 om 12:18

Taarabt die bij AC Milan en Benfica heeft gespeeld? Toch wel redelijke clubs. Vooral bij Benfica heeft hij aangetoond mentaal sterk te zijn door zich terug te knokken vanuit tweede elftal. Heeft zich tevens omgetoverd van buitenspeler tot middenvelder. Doet mentaal toch wat met je.
Chamakh heeft tevens bij Arsenal gespeeld en is kampioen geworden met Bordeaux. Lijkt me ook een prima carrière waar veel profvoetballers alleen maar over kunnen dromen.

2 december 2021 om 13:32

Chamakh had trouwens een mooie CL record, meeste goals achter elkaar gescoord in opeenvolgende wedstrijden, pas sinds kort verbroken door Ronaldo. En geloof me, Chamakh was een matige tot redelijke spits, maar mentaal ijzersterk.

2 december 2021 om 12:21

Winnaarsmentaliteit is een subjectieve term. Voor de ene kan het zijn dat ze de meeste balon d’ors ooit winnen en voor de ander is een debuut in de eredivisie, of een kampioen worden in Nederland en ook dan is er gewoon sprake van een winnaarsmentaliteit.

Je noemt namen, maar ze hebben allemaal in de top van Nederland gespeeld dan beschik je over een winnaarsmentaliteit. Als al deze spelers moeten denken ik wil een balon dór winnen dan spreken we gauw over spelers die geen zelfbeeld hebben en zichzelf overschatten.

2 december 2021 om 13:30

Hahaha winnaars mentaliteit heeft helemaal niks te maken met of je goed genoeg bent voor de top of niet. En je noemt nu een paar namen, ik kan van elke bevolkingsgroep in een paar namen noemen. Vriend, er zijn letterlijk honderden Marokkaanse profvoetballers op deze aardbol, dus als er maar 5 zonder winnaars mentaliteit zijn, dan zijn ze dus heel goed bezig 🤣🤣🤣

4 december 2021 om 05:28

Mooie reactie Ziyechgoat22, hiermee geef je precies aan waarom Marokkanen de top niet halen. Ze hebben geen winnaarsmentaliteit ze hebben gewoon een grote trots waardoor ze ook niet tegen kritiek of tegenslagen kunnen. Diezelfde trots op Marokko komt naar voren als je over Marokkanen praat en/of commentaar geeft zoals aan jou reactie duidelijk te merken is.

2 december 2021 om 13:34

En vertel ons wat de top is? Naar mijn mening zit je in de top als je in de 4 grootste competities ter wereld speelt. En Marokkaanse voetballers zijn altijd goed vertegenwoordig in alle competities.

4 december 2021 om 05:30

Zoals hieronder wordt aangegeven, Marokko is een land met 36 miljoen inwoners en er wonen er maar zat in een ander land met een dubbele nationaliteit. Volgensmij zijn Nederlanders met 17 miljoen inwoners nog beter vertegenwoordigd in topcompetitie’s?

2 december 2021 om 14:19

Denk dat je Ihatteren ook bent vergeten. It's not about how hard you hit, it's about how hard you can get hit.

2 december 2021 om 17:40

Ik vind het sowieso allemaal onzin. Net zoals Nederlanders, Zweden, Ghanezen of wat voor nationaliteit dan ook, is ook niet iedere Marokkaan hetzelfde. Ieder mens is een individu dus je kan nooit zeggen dit lamd brengt dit soort spelers voort of dit lamd dat soort spelers

3 december 2021 om 09:00



Klopt. Ze groeien op een een alphamannetjes cultuur, gecombineerd met een flinke portie trots en te veel temperament. Allemaal ingredienten op voor je 30e tegen de lamp te lopen. Geld natuurlijk niet voor alle marokkanen, maar voor een voetballand met 36 miljoen inwoners, zou je zeggen dat er meer vis in de vijver zit.

4 december 2021 om 01:13

Ach ach ach, wat doen we weer simplistisch en vooroordelend. Alfamannetjescultuur? Waar heb je dat nou weer vandaan? Bovendien slaat die vergelijking met inwoners natuurlijk nergens op. Om maar niet te beginnen over je generalisering.

3 december 2021 om 16:14

Er zijn maar 100k marokkanen. Relatief gezien op een bevolking 18 miljoen zijn er veel prof marokkanen. Oftewel, je lukt gewoon uit je nek

3 december 2021 om 16:16

Bijna elk prof team heeft 1 basisspeler die marokkaanse komaf is. 1 van de 11 is iets minder dan 10 procent.

Er zijn geen 10 procent marokkanen. Dus zeker wel een winnaarsmentaliteit.

Klopt en technisch vaak ook sterk maar kwa doorzetting en het mentale is het minder.

2 december 2021 om 12:17

Ik heb vooral ervaring met straatvoetbal tegen Marokkaanse teams. Stuk voor stuk betere voetballers, qua techniek en intensiteit. Maar ze wilden allemaal alleen maar aanvallen. Als je gedisciplineerd tegen ze speelde dan had je vaak gewoon een kans. Wel leuk om die twee stijlen tegen elkaar te zien.

Dat valt reuze mee wat Touzani zegt. Marokkanen gaan harder in duels en vechten meer voor de bal vergeleken met Nederlanders, maar van een winnaars mentaliteit is zelden te spreken. Ze staan eerder bekend om hun slechte mentaliteit en dat ze er snel klaar mee zijn als ze even hun zin niet krijgen. Een beter voorbeeld van spelers met een winnaars mentaliteit zijn spelers uit Latijns Amerika zoals Mexicanen, Chilenen en Argentijnen.

2 december 2021 om 12:08

Ben ik het niet mee eens als je dit 10 jaar geleden had gezegd had ik je misschien gelijk gegeven maar anno 2021 zie ik veel Marokkaanse spelers die naast hun talent keihard werken en hongerig zijn naar meer (uitzonderingen nagelaten) , Hakimi , Ziyech , Benafia & Bounou zijn wat leuke voorbeelden en ook die Abde van Barcelona komt uitermate hongerig over en is naast zijn natuurlijke talent bereid om alles te geven op het veld.

2 december 2021 om 12:20

Maar Ziyech heeft het echt pas later geleerd. Die was bij Ajax al goed, maar werd pas echt top toen het kwartje viel en hij opeens ging meeverdedigen. Dat kwam echt laat.

2 december 2021 om 12:32

Hahaha telaat?! Heeft ondertussen een EL finale , Halve Finale CL gespeeld een Champions League gewonnen en speelt bij de best presterende ploeg van de wereld Chelsea als die nou nu nog bij Twente had gehangen had ik je gelijk gegeven!

2 december 2021 om 12:41

Vernon zei laat, niet te laat.

Terugkomend op wat jij zei voor elke Ziyech heb je 20 Bakkali’s, Tannane’s en Taarabt’s. Het is nou eenmaal zo dat Marokkanen een slechte mentaliteit hebben en er vaak met de pet naar gooien als ze even hun zin niet krijgen. Vergelijk dat bijvoorbeeld met Algerijnen zoals Benzema, Zidane, Mahrez, Fekir etc. Beide landen produceren zeer getalenteerde voetballers, maar bij Marokkanen ontbreekt simpelweg vaak werk ethiek en drive.

2 december 2021 om 13:04

Ik kan zat Algerijnse voetballers opnoemen die er met de pet naar hebben gegooid.
En Mahrez is trouwens half Marokkaans

2 december 2021 om 14:37

Exact, ik zei laat, niet te laat. Ik vind Ziyech geweldig, stond ook te roepen dat Ajax hem moest halen destijds. Maar hij werd dus alleen maar beter. Maar het ging mij erom dat die mentaliteit er niet vanzelf in zat. Hij heeft het moeten leren. En dat is knap.

4 december 2021 om 01:52

Voor elke Ziyech 20 Bakkali's Tannane's en Taarabt's? Ik kan meer Marokkanen opnoemen die in de top hebben gevoetbald, dan Marokkanen die mislukt zijn wegens hun gedrag. Wel grappig dat je dan een vergelijking maakt met vier Algerijnen, waarvan twee ook Marokkaanse roots hebben. Iets met selectieve verontwaardiging?

"We ook wonnen de Benelux Cup, dat is de bekerwinnaar van Nederland tegen de bekerwinnaar van België."

VZ het heet de BeNeCup ipv BeneluxCup, er doet nl geen bekerwinnaar uit Luxemburg mee.

Even voor de mensen die iets te kort door de bocht reageren naar mijn gevoel. Dus de mensen die zeggen dat Marokkanen geen winnaarsmentaliteit hebben:

Als we kijken naar het Marokkaans futsaleftal zijn ze bij de laatste 8 van de wereld geëindigd afgelopen WK. Verloren 1-0 van Brazilië waar ze laatst vriendschappelijk van winnen met 3-1. Tegen wereldkampioen Portugal speelde ze 2-2 op het WK. Uit welk land hebben ze die winnaarsmentaliteit? Polen?

Ik zeg niet dat de mentaliteit bij ons Marokkanen goed is over het algemeen, maar zo zwart wit is het ook niet.

2 december 2021 om 12:15

Klopt ik zie over het algemeen alleen maar hongerige Marokkaanse spelers : Hakimi , Ziyech , Bounou , En Nesiry, Amrabat , Saiss , die jongens van Watford en Abde allemaal jongens die 120% geven en ook in het Marokkaanse elftal zie ik behoorlijke discipline iedereen vecht Voormekaar en niemand loopt er maar bij iedereen maakt de vuile meters en probeert druk te zetten echt een mooie ontwikkeling om te zien.

Waar staat precies de quote, zoals die in de titel staat? Ik lees het niet terug in de tekst. Ik lees alleen terug dat van het straatvoetbal en wonen in achterstandswijken je een sterke winnaarsmentaliteit krijgt?

Zullen er vast een hoop zijn en een hoop niet. Denk dat winnaarsmentaliteit niet echt te koppelen is aan je afkomst.

Ik vind vooral dat de Marokkanen bizar veel talent hebben, vooral op jonge leeftijd. Helaas zijn er maar weinig die deze lijn echt door weten te trekken richting de absolute top. Natuurlijk doen Hakimi en in mindere mate Ziyech het goed/oke. Verder valt het tegen.

2 december 2021 om 12:29

Bounou , En nesiry , Saiss ( speelt 6 jaar bij Wolves!) , Abde die er aankomt , Amrabat die het van Utrecht heeft geschopt tot Fiorentina dat bovenin meedoet in Italië, Mazraoui die 1 van de uitblinkers is elke week en in mindere mate Harit van Marseille die door Payet laatst werd benoemd als de speler met het meeste talent van Marseille.

2 december 2021 om 12:31

Iedereen die jij noemt speelt bij middenmoters. Prima prestatie verder maar is geen absolute top. Hakimi en ziyech de enige. Harit is daarnaast juist de belichaming in mijn ogen van een marokkaanse speler. Heel veel talent maar haalt er veel te weinig uit.

2 december 2021 om 12:45

Harit is een heel slecht voorbeeld, hier pak je juist een speler met veel talent maar belabberde mentaliteit. Harit is een goed voorbeeld van waarom de meeste getalenteerde Marokkaanse jongens de top niet halen. Amrabat is wel een mooi voorbeeld van iemand met winnaars mentaliteit, heeft zich uitstekend terug geknokt in Italië. Die jongen heeft er sowieso een goed koppie op zitten net zoals zijn oudere broer. De gebroeders Amrabat zijn voorbeelden van hoe het wel moet.

4 december 2021 om 01:56

@Mowgli en @Donny. Dan volgen jullie Harit niet meer. Heeft inderdaad een moeilijke periode gehad in Duitsland, maar heeft zich onwijs goed teruggeknokt bij Marseille en zn talent en kwaliteiten spatten er weer van af. Hakimi, Ziyech en Abde spelen natuurlijk gewoon in de wereldtop, daar kan je niet omheen. Vergeleken met het NL elftal doet het Marokkaans elftal het in dat opzicht niet veel minder.

2 december 2021 om 15:36

Leg de beste 11 Nederlanders tegen 11 beste Marokkanen aller tijden. Blijft geen Marokkaan over....

2 december 2021 om 16:51

Heeft Oranje ook Naybet gehad of Badou Zaki dan ? Of die andere Marokkaan die van Real Madrid?

2 december 2021 om 17:14

Goh Nederland heeft een grotere voetbal geschiedenis..... Goshi mag je ook wel verwachten van een welvarende land...

Artikel gaat duidelijk over zaalvoetbal, daar bakken de Nederlanders niks van! Het grappige is dat de Nederlandse zaalvoetbal team amper bestaat uit "blanke" Nederlanders omdat ze helemaal niet technisch zijn.

3 december 2021 om 16:42

Dwight, je hebt geen idee waar je het over hebt joh.. Op een WK Futsal (dat sinds 1989 (de eerste in Nederland trouwens) wordt gehouden, is Marokko exact 0 keer bij de top 4 gekomen. Nederland is 1x 2e geworden (die eerste editie) met, je raadt het al, alleen maar "blanke" Nederlanders. Sindsdien ook nooit meer top 4. Misschien heeft dat wel een reden die jij niet graag wilt horen.

4 december 2021 om 01:58

Hahaha, ouwe kampioen correlaties trekken. Vertel je er ook gelijk bij hoeveel futsal voorstelde in 1989? Marokko heeft nu een veel beter zaalvoetbalteam dan NL, ze hebben afgelopen WK wat pech gehad. Na het WK onder andere 3-1 gewonnen van Brazilië en ik dacht gelijk gespeeld tegen EK-winnaar Portugal. Geen verkeerde cijfers voor een land dat niks voorstelt...

persoonlijk vind ik het maar apart dat er niet een topclub is in NL of de KNVB die zo'n Touzani erbij trekt als jeugdtrainer of begeleider oid. De man heeft talent, verstand, rust en een geweldig natuurlijk overwicht naar al die kleine knapen.

2 december 2021 om 12:56

Nou inderdaad, het word wel een x tijd voor een opvolger v/d Wiel Coerver methode.

Ik denk dat in zaalvoetbal de Marokkanen zeker beter zijn dat de Nederlanders. Met het normale voetbal ontbreekt het vaak niet aan talent maar aan mentaliteit. Ik denk dat er anders veel meer Nederlands/Marokkaanse spelers door zouden zijn gebroken. Vond vroeger Boulahrouz altijd een mooie speler die beukte er altijd goed op. Die had mentaliteit. Affelay helaas veel blessureleed. De oudere Amrabat die voor Marokko speelde had ook mentaliteit. Je zou zulke jongens bij de jeugdafdeling moeten zetten want ik denk dat er veel meer uit te halen is betreft Marokkaanse jeugdspelers. En dan gaat het mij verder niet eens om voor welk land ze kiezen.

De Marokkanen die voetballen in Marokko , dat zijn pas spelers met winnaarsmentaliteit en waar vaak een goede kop op zit. Komen uit erg arme gezinnen en doen er alles aan om het te halen met het prof voetbal. Veel spelers krijgen de kans om naar Europa te gaan , maar gaan liever naar het Midden Oosten om zo snel mogelijk financieel afhankelijk te worden. Zo is de Marokkaanse zaalteam en zaalcompetitie de beste van Afrika en de Marokkaanse veld competitie de beste van Afrika (iedereen kan van elkaar winnen en zo heb je afgelopen 15 jaar verschillende kampioenen)

4 december 2021 om 02:01

Ook het Marokkaanse veldteam is op dit moment de beste van Afrika😉. Ik ken persoonlijk eigenlijk maar weinig Marokkanen die naar het Midden-Oosten zijn gegaan om te voetballen (uitgezonderd de voetballers die bijna tegen hun pensioen aan zitten).

Daarom breken er ook zoveel Marokkaanse topvoetballers door. Not...

Zie hier veel mensen die denken dat het nog 2010 is. Behalve het feit dat jullie er dik naast zitten over de Marokkaanse voetballer hun mentaliteit, is er op dit moment geen enkele speler van NL die bij Marokko in de basis zou staan. Enkel F. De Jong op een goeie dag

2 december 2021 om 14:34

Moeten we hier serieus op ingaan??

2 december 2021 om 14:36

Hahah hou toch op man. Jij gaat er uiteraard niet objectief op reageren aangezien je hier je land komt verdedigen. Bij Marokko hebben ze Ziyech en Hakimi van wereldniveau en daarmee is alles gezegd. En-Nesyri doet het ook wel eens leuk. Bij Nederland heb je Frenkie, Van Dijk, De Vrij, Wijnaldum, Ake, Depay, Dumfries, Van De Beek, Bergwijn, Malen die allemaal bij Europese topclubs spelen. Ik ben zelf ook geen autochtone Nederlander en vind het Nederlands elftal ook 3X niks maar vergeleken met Marokko is het toch echt een stuk beter.

2 december 2021 om 15:41

Marokko is echt 3 klasses beter hoor.

2 december 2021 om 16:39

Er zal bij jou nooit een objectief woord uitkomen bij dit onderwerp omdat je je land komt verdedigen.

2 december 2021 om 16:53

Was gewoon objectief kijk naar Oranje die gelijkspeelt tegen Montenegro en met moeite van Noorwegen wint zonder Haaland en begrijp me niet verkeerd ik ben 100% voor Oranje en hoop dat ze het WK in Qatar winnen maar Marokko is nu echt 2 of 3 maten groter dan Oranje zijn al sinds 2019 ongeslagen en hebben onder andere Senegal en Ghana afgedroogd.

2 december 2021 om 21:49

Wijnaldum, Ake, Depay, Dumfries, Van de Beek, Bergrijk, Malen. Is dit serieus waar jij mee afkomt? Zoals ik zei enkel Frenkie is een aanwinst, Van Dijk kan ook nog. Hakimi is 10 keer de speler die dumfries is. Van de beek speelt nooit, idem Malen. En nesiry doet absoluut niet onder voor depay die onzichtbaar is tegen sterke tegenstanders. Bergwijn heeft in deze discussie niets te zoeken en Ake is een leuke speler maar is niet zo solide als een Saiss of Aguerd. Ik kom hier niet mijn land verdedigen ik kom hier even de feiten neerleggen.

4 december 2021 om 02:04

Van de spelers die je opnoemt zouden enkel Frenkie, Virgil, De Vrij en misschien Depay verzekerd zijn van een basisplaats.

Wel grappig.. Als wij iets negatiefs roepen over Marokkanen is het discriminatie, maar als ze zelf zeggen dat Marokkanen een sterke winnaarsmentaliteit hebben is het wel oke? Nederlanders, Turken, Polen, en noem maar een nationaliteit op, hebben ook een sterke winnaarsmentaliteit.

En dan benoemd hij weliswaar de jongeren die in een armere wijken wonen, maar ook daar wonen niet alleen maar Marokkanen. Maargoed, laten we lekker verder gaan met het verdelen van nationaliteiten en afkomsten. Gek he, al die discriminatie? Hoe zou dat toch komen? Ohja..

2 december 2021 om 14:40

Niemand heeft het hier over discriminatie. Er zijn wel een paar Marokkanen in de comments die niet objectief reageren omdat ze zich geroepen voelen hun land te verdedigen, maar ik heb geen comments gezien die mensen betichten van discriminatie. Iedereen weet dat Marokkaanse voetballers ontzettend veel talent hebben, wat helaas vaak gepaard gaat met een belabberde mentaliteit. Kwa techniek doen ze echt niet onder voor Europese en Zuid Amerikaanse spelers, maar het ontbreekt vaak aan werk ethiek en drive.

Marokkaanse spelers hebben een groot ego en trots. Die mentaliteit zie je op straat wel.

2 december 2021 om 14:42

Wat helaas niks te maken heeft met winnaars mentaliteit. Hun ego en trots zorgt er juist voor dat ze ruzie krijgen bij elke club waar ze komen omdat ze er gelijk met de pet naar gooien als ze even hun zin niet krijgen. Prachtige voetballers om naar te kijken trouwens als ze het op de heupen krijgen.

2 december 2021 om 17:48

Denk dat je er flink naast zit man, dat lijkt misschien zo, maar onder dat stoere gedoe zit een hoop onzekerheid.

Nooit gemerkt. Mocros hebben totaal geen mentaliteit joh.

2 december 2021 om 15:14

Maar toch staat het Marokkaanse zaalvoetbal elftal hoger dan Nederland

2 december 2021 om 18:58

Het Nederlands elftal futsal zit eigenlijk ook bijna vol met onze sahbis. Dus wat Zebson zegt klopt niet, zoals wel vaker.

3 december 2021 om 18:43

Niemand in Nederland boeit zaalvoetbal ook iets, totaal niet relevant. Dat Nederlanders schaatskampioenen zijn boeit ook niet als je ziet hoe weinig de rest van de wereld er mee bezig is.

4 december 2021 om 02:06

Zaalvoetbal is anders best wel groot. Misschien (nog) niet zo groot hier in NL, maar zeker wel een grote sport in de wereld, met name in Zuid-Amerika.

2 december 2021 om 15:57

iets met generaliseren...

Het zaalvoetbal team van Marokko staat in de top 10 in de wereld, Nederland is daar ver achter. Op het WK gelijkgespeeld tegen de wereld kampioen Portugal 3-3, Nederland heeft zwaar verloren van Portugal dat met een b elftal aankwam. 2 weken geleden nog met 3-0 gewonnen van Brazilië. De winnaarsmentaliteit zit meer in de lokale Marokkanen dan de Marokkanen in Europa althans dat is mij beleving.

Ho ho, dit is wel een heel generaliserende uitspraak hoor. We gaan toch niet zomaar over een hele bevolkingsgroep zeggen dat ze over een bepaalde eigenschap beschikken. Er zullen er vast ook een aantal zijn die geen winnaarsmentaliteit hebben. Of mag generaliseren wel als het om positieve zaken gaat?

2 december 2021 om 16:02

Generaliseren is nooit goed, ook iets als 'aziaten zijn goed in rekenen' is schadelijk voor de maatschappij.

2 december 2021 om 17:49

Het is pas schadelijk voor een maatschappij dat je problemen die onder bepaalde bevolkingsgroepen spelen niet mag benoemen omdat je anders “discrimineert” of mensen “over 1 kam scheert”. In de volksmond noemen we dat meestal ook gewoon wegkijken.

2 december 2021 om 21:26

Ik denk dat je daar deels gelijk in hebt. Je mag mijns inziens zeker benoemen dat er onder bevolkingsgroepen bepaalde problemen spelen. Bijvoorbeeld dat onder Marokkaanse jongens relatief veel probleemgedrag/criminaliteit voorkomt. Maar dan is het belangrijk om te kijken naar waardoor dat komt, en niet slechts het gedrag te veroordelen. Want dan ben je slechts bezig met straffen, in plaats van structureel iets aan het probleem te doen, wat de echte oplossing is.

Wat ik het meest vreemd vind aan alle reacties is dat er alleen maar wordt gesproken over 'zij', 'marokkaanse jongens', etc. Ook het artikel maakt zich hier schuldig aan. Wanneer stoppen we eens een keer met groepen mensen over een kam scheren en overal labels op te plakken. "oke, jij hebt een Marokkaanse achtergrond, dus je zal wel technisch zijn en niet goed tegen je verlies kunnen". Misschien wil de jongen in mijn fictieve voorbeeld wel CV worden en beschikt hij over een ontzettende drive en mentaliteit. Je kan nooit iets zeggen over "marokkaanse voetballers" of "chileense voetballers". Je kent ze namelijk nooit allemaal. Veralgemeniseren en generaliseren is schadelijk. Tijd dat we er mee kappen. Laten we het per persoon bekijken, niemand is hetzelfde. En ja, je ziet inderdaad vaak dat jongens met Marokkaanse achtergrond problemen hebben met autoriteit, zichzelf willen bewijzen. Maar probeer dan eens de beweegredenen daar achter te bekijken ipv te zeggen "het is een lul". Zoals Touzani zegt, die jongens komen vaak uit achterstandswijken en (voelen dat ze) moeten knokken om zich te bewijzen in de maatschappij. Waarom lopen veelal Turkse/marokkaanse jongens met zoveel dure kleding? Omdat ze zich willen bewijzen, laten zien dat ze het gemaakt hebben en vaak onderliggend een laag zelfvertrouwen hebben door de manier hoe ze zijn opgegroeid. Tussen Marokkaanse cultuur en Nederlandse cultuur in, ik geef het je te doen.

2 december 2021 om 16:56

Dat over zelfvertrouwen vind ik onzin aangezien Turkse en Marokkaanse jongens juist veel zelfvertrouwen hebben en erg veel trots dus dat is klinkklare onzin..

2 december 2021 om 17:30

Waar leid je uit af dat ze veel zelfvertrouwen hebben als ik vragen mag? Voordat je iets klinkklare onzin noemt, kom eens met bewijs/argumenten?

2 december 2021 om 19:39

Je moet het verschil wel weten tussen een verwijt en een feitelijke constatering. Het is een feit dat de 100m doorgaans gewonnen wordt door Afrikanen of mensen met Afrikaanse roots. Dat heeft te maken met de samenstelling van hun spieren. Dat is uiteraard geen verwijt maar een eenvoudige en feitelijke constatering waar helemaal niets mis mee is. Net zoals het feit dat Marokkaanse jongens doorgaans beter in de zaal zijn dan oo het veld.

Word het EK futsal ergens uitgezonden ??

2 december 2021 om 19:18

livetv.sx sowieso.

2 december 2021 om 19:58

Ja man hoop t. Laatst waren ook live oefen duels te zien op Youtube, misschien een kans dat ze het dan ook weer daar uitzenden

Sterke winnaarsmentaliteit? Mwua, op basis waarvan dan? Dan zou het Marokkaanse elftal toch ook prestaties moeten kunnen leveren. En die leveren nooit wat fatsoenlijks.
Nee, het zit hem mijn inziens veel meer in het feit dat ze vaak best veel balgevoel getraind hebben, maar fysiek vaak behoorlijk achter lopen. Noord Europeanen zijn fysiek over het algemeen toch wat sterker gebouwd en dus geschikter voor veldvoetbal, waar de die jongens uit Marokko vaak te kort schieten maar juist in de zaal beter uit de voeten komen.

4 december 2021 om 02:10

Dan volg jij het Marokkaans elftal niet. Ongeslagen sinds 2019, WK-kwalificatie nog geen punt verloren. Beste doelsaldo en meeste puntenaantal in Afrika en zijn een wedstrijd verwijderd van weer een WK. Ik vind dat wel een prestatie.

Tja wat moet je hier over zeggen. Zodra deze jongens de absolute top halen lijkt het dat zij het wel best vinden. Zie Affelay (Barca), Ziyech (Chelsea) en Benatia (Bayern). Het zijn niet de Ronaldo’s of Lewandowski’s die er dan vol voor gaan en ervoor gaan leven. Als het dan tegenzit dan is het helemaal klaar. Wel heel erg jammer.

4 december 2021 om 02:13



Je voorbeelden zeggen genoeg. Affelay kampte met blessures. Ziyech' carriã¨re is nog lang niet voorbij en hij knokt zich gewoon in de ploeg onder een moeilijke trainer. Benatia heeft jarenlang bij Bayern en daarna nog bij Juventus gespeeld. Je hebt echt een verkeerd verwachtingspatroon als je Ronaldo of Lewa vergelijkt met de rest. Diezelfde vergelijking zou bij Nederlandse voetballer ook negatief uitpakken.

Zeker Touzani.
Mo Ihattaren, I rest my case.

Totaal oneens, ik vind juist dat de mentaliteit van Marokkaanse voetballers te wensen over laat. Talent is er zat, maar hoeveel behalen de werkelijke top? Imo puur een mentaliteitskwestie. I

Goed zijn in een B sport lekker belangrijk. Zweden is Wereld kampioen curling die hebben pas een winnaars mentaliteit

3 december 2021 om 11:07

Er spelen duizend keer meer mensen futsal dan curling. Qua beoefening is zaalvoetbal een wereldsport.

4 december 2021 om 02:50

Het is ook gewoon geweldig om naar te kijken. Altijd een hoog tempo, je ziet dingen die in het hedendaagse voetbal (helaas) steeds minder te zien zijn en hoe weinig ik het ook kijk, als ik toevallig zap en Oranje op Eurosport voorbij zag komen tijdens een Futsal-wedstrijd, blijf je het toch automatisch gefascineerd kijken.

Het zou leuk zijn als Ziggo en ESPN futsal serieus zouden nemen. In plaats van de zoveelste herhaling zouden ze de Champions League fase die nu plaatsvindt met Nederlandse inbreng nota bene kunnen uitzenden.

Hahahahahahahahahahahhaah....
Dat meen je toch niet?
Dan is dat de reden dat jullie zoveel toppers hebben...

Wat een gezwets. Doorzettingsvermogen is persoonsgebonden en niet afkomst gebonden.

Wel grappig. Iets slechts zeggen over Marokkanen mag niet, want dan ben je een racist, discrimineer je en scheer je een heel bevolkingsgroep zomaar over 1 kam.
Maar hij mag wel iets positiefs zeggen over Marokkanen? Dat is net zo over 1 kam scheren en discrimineren? Wil meneer Touzani soms zeggen dat andere bevolkingsgroepen dan geen winnaarsmentaliteit hebben? Dat insinueert hij wel.

3 december 2021 om 23:37

Hij zegt dat het komt door de straat niet door afkomst. Begrijpend lezen is ver te zoeken tegenwoordig.

Ik ben het niet eens met Touzani. Het woord winnersmentaliteit bestaat namelijk uit twee delen. De eerste, de wil om te winnen zit er zeker in…aan de bal, voetbaltechnisch vaak bovengemiddeld.

Het tweede deel, mentaliteit ofwel er alles aan doen om beter te zijn/worden/blijven is vaak een stuk minder. Hoe vaak zijn er niet problemen door, wat men zegt een gebrek aan discipline, werklust, commitment, etc.

De Corona-pandemie heeft ons duidelijk gemaakt dat veel mensen veel moeite hebben met het interpreteren van informatie, net als informatie plaatsen in de juiste context of perspectief. De uitspraken van Touzani kunnen zelfs een stigmatiserend effect veroorzaken.

De eigenschappen van mensen heeft vooral te maken met cultuur (omgeving) en opvoeding.

Voorbeeld zijn er genoeg….zie nu weer met Mo.

Hou alsjeblieft op. Ze hebben vaak voldoende technische bagage, maar de ruggengraat van een paling. Een kritische noot en de vlam slaat in de pan. Spelers willen vernederen, geen probleem. Zelf vernederd worden = ruzie op het veld.
Verwar winnaarsmentaliteit niet met agressiviteit en over de schreef gaan wanneer het tegenzit of er kritiek wordt geuit.

4 december 2021 om 02:18

Hou zelf alsjeblieft op. Je barst van de vooroordelen man. Uit jouw tekst begrijp ik dus dat alle Marokkaanse voetballers het geen probleem vinden om spelers te vernederen, maar ruzie maken als ze zelf vernederd worden? En dat Marokkaanse voetballers over het algemeen agressief zijn en over de schreef gaan wanneer het tegenzit? Of zie je een bericht voorbij komen over pak 'm beet, Tannane en neem je dat aan als gemiddelde Marokkaanse voetballer? Kom op man, wat probeer je nou te bereiken met je comment.

Ik geloof nooit zo in dit soort generaliseringen. Er lopen genoeg jongens met Marokkaanse roots rond die niet technisch zijn en keihard werken, net als dat er genoeg jongens met Marokkaanse roots zijn die heel technisch zijn en enkel op hun talent vertrouwen. Datzelfde kun je stellen bij Nederlanders, Engelsen, Polen, Brazilianen, Kazachstanen en noem elk land ter wereld maar op. Cultuur zal vast z'n rol in die mix wel spelen, maar uiteindelijk is het afhankelijk van het individu hoe z'n kwaliteiten zich uiten op het veld. Er is namelijk zoiets als aanpassingsvermogen en dat is iets waar elke profvoetballer mee om moet kunnen gaan.

Ik vind eerder dat ze niet tegen kritiek kunnen en daardoor vroeger afhaken.
Japanners, die hebben een voorbeeldige mentaliteit

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren