Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Talenten van 15 mogen al contract tekenen; keerzijde doemt op’

Laatste update:

Talenten mogen op vijftienjarige leeftijd al een eerste contract tekenen, zo meldt Voetbal International woensdag. Met de nieuwe regel gaat er een 'diep gekoesterde wens' van Nederlandse bvo's in vervulling. De keerzijde is wel dat zaakwaarnemers al na veertien jaar en zes maanden een speler mogen benaderen, aldus het weekblad.

Nederlandse betaaldvoetbalorganisaties lobbyden naar verluidt lange tijd voor een leeftijdsverlaging. Momenteel is het zo dat talentvolle spelers op hun zestiende een eerste contract kunnen krijgen, maar in de nabije toekomst moet dat vijftien jaar worden. De clubs wilden deze maatregel invoeren om talenten zo langer uit de handen van buitenlandse clubs te houden, aldus Voetbal International.

Het idee hierbij is dat buitenlandse clubs moeten gaan betalen als ze een talent willen strikken. 'Kleinere clubs in Nederland denken eigen talenten op deze wijze langer in de provincie te kunnen houden. Door een klein contractje aan te bieden, voelen spelers en ouders meer waardering', zo schrijft het weekblad, dat benadrukt dat het gaat om 'kleine contracten'.

'Een speler van vijftien jaar mag volgens de arbeidstijdenwet maar vijf dagen per week werken, met een maxima van twaalf uur per week. De bvo's vergelijken het met een bijbaantje: een jongen van vijftien mag ook vakkenvullen of een krantenwijk lopen. Dan is het logisch dat grote talenten ook een contract kunnen tekenen', zo klinkt het.

Voetbal International plaatst in een eigen analyse vraagtekens bij de regel. 'Het lijkt een wassen neus. Als een Engelse topclub daadwerkelijk een jeugdspeler van Ajax, Feyenoord of PSV wil overnemen, koopt het ook een veredeld koelkastcontractje van een vijftienjarige moeiteloos af. In de nieuwe contractjes staat dat een speler maximaal twaalf uur mag werken. Van een volwaardig contract kunnen we dus nog niet spreken.'

'Spelertjes en hun ouders mogen nu dus na veertien jaar en zes maanden worden benaderd. Echter, een zaakwaarnemer die bij een groot talent wacht tot die precieze dag, is in de praktijk veel te laat. Het lobbyen gebeurt al veel eerder. Dus waar nu veel kinderen op veertienjarige leeftijd al werden benaderd, zal dat nu op dertienjarige leeftijd al gebeuren. Over al die bijeffecten horen we de bestuurders niet.'

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Goed nieuws voor de kleine bvo met een goede jeugdopleiding. Nu kan je deze spelers eerder vastleggen voor ze worden weggekaapt door de grote clubs. Aan de andere kant heel slecht nieuws want nu komen die jongens nog eerder in aanmerking met een zaakwaarnemer. Misschien een idee dat die gasten een speciaal diploma moeten halen en dat ze dan ook met jeugd jonger dan 18 zaken mogen doen. Een kind van 14 kan zelf namelijk niet goed nadenken over de keuzes die die maakt

3 juni 2020 om 18:22

Verklaar je nader? Jongens met een contract van 12 uur p/w zullen geen afkoopsom van 1 miljoen hebben. Financieel kunnen vooral de kleine clubs wat meer profiteren. Maar een jochie van 15 met een zaakwaarnemer die ze de kop gek praat over Ajax, PSV, Feyenoord en in mindere mate AZ? Ik denk dat jonge spelers nu nog sneller gaan vertrekken.

3 juni 2020 om 18:29

De kleine BVO is dan al flink ingekrompen, huidige groep van Oranje o15 spelen op 3 na alle spelers bij de top 4. 2 Maar geleden ruim 10 nog niet.

3 juni 2020 om 20:08

Het is maar de vraag of het iets uit maakt. Er zijn ook Bvo's die niet bereid zijn hun jeugdspelers goed te betalen. De jeugdspelers zonder contract zijn dan nog altijd gewoon op te pikken. Een kind van 14 zal nooit alleen tekenen, zijn ouders zijn er ook bij betrokken. Die houden in de gaten wat wel of niet goed is voor hun kind.

Ik denk dat dit heel goed is voor bijvoorbeeld een Ajax vanaf hun 15e een contract van 5 jaar geven uitzonderingen daar gelaten de echte talenten zullen dan ook al proeven van Ajax 1, zodra ze echt Ajax 1 komen versterken een nieuw opgewaardeerd dik contract

3 juni 2020 om 18:18

Normaal gezien mogen kinderen geen langdurige contracten tekenen, als ik het goed heb mag dit pas vanaf 18.

3 juni 2020 om 18:24

Klopt, dat mag dus niet. Ook logisch, we hebben het over kinderen. Je kan niet van die verwachten dat ze 5 jaar vooruit kijken. Wist jij toen je 14.5 jaar was hoe je komende 5 jaar eruit zou gaan zien?

3 juni 2020 om 18:24

Je mag een minderjarige niet zo lang vastleggen. Volgens mij maximaal 3 jaar.

3 juni 2020 om 18:29

Precies. Dus voor bijvoorbeeld Ajax is dit helemaal niet zo positief. Je loopt het risico dat zo'n jongen gratis de deur uitwandelt als hij 18 is. Die situatie krijg je nu al bij Hansen, Gravenberch, Taylor, Brobbey en Unuvar. Het kan lastiger worden om iemands potentieel echt goed te doorzien, omdat de leeftijdsgrens voor het eerste contract dus met een jaar wordt verlaagd.

3 juni 2020 om 18:51

Zo'n enorm verschil lijkt me dit niet te worden. In Engeland kan je meen ik met 17 pas een full contract tekenen, lijkt me dat Nederland ook naar dat principe toe aan het gaan is. 15/16 ander contract dan met 17 en vanaf 18 langdurig.

3 juni 2020 om 20:10

@diegelbereds Dat is ook niet zo erg. Als andere clubs spelers uit d ejeugdopleiding van Ajax willen oppikken, dan gaan ze hun gang maar. het is pas een probleem als Ajax ze laat debuteren, ze een plek in de sleectie geeft waardoor een ander geen kans krijgt en ze dan na een jaar gratis de deur uit lopen. Wat nu met Gravenberch dreigt, al zagen we dat natuurlijk allang aankomen.

3 juni 2020 om 21:26

Frenkie is een wat apart geval, hij ging voor 1 euro en een doorverkooppercentage naar Ajax, wat in dit geval veel beter heeft uitgepakt dan hem voor een paar ton verkopen.

Dit lijkt me op het eerste oog toch best eng.
Op zo een jonge leeftijd kan jezelf niet echt de keuze maken en je ouders worden misschien "blind" door de centen die geboden worden.
Kind word uit vertrouwde omgeving gehaald en wanneer het niet slaagt (buitenland) moet je toch maar zien hoe het verder zal gaan.

Prima plan. Alleen de echte grote talenten van de “kleinere clubs” gaan nooit een contract tekenen wetende dat ze vast zitten en er genoeg interesse is. Vind het plan echt goed maar de spelers moeten het zelf ook nog eens willen. Ik denk niet dat het heel veel zal gaan uitmaken.

Het zal inderdaad eerder een wassen neus zijn dan een effectieve oplossing. Wat me wel goed lijkt te zijn voor (kleinere) teams die investeren in hun opleiding, is een vast percentage per opleidingsjaar van een uiteindelijke transfersom. Stel een jeugdspeler speelt vanaf zijn 13-14 voor een club als NAC en vertrekt op zijn 17de naar een club als AZ, dan moet AZ per opleidingsjaar (3-4 jaar in dit geval) een percentage van de uiteindelijke transferprijs afstaan aan NAC. Op deze manier is het voor kleinere clubs toch zinvol om hard te investeren in hun jeugdopleiding, want momenteel worden de beste talenten toch voor een schijntje weggeplukt. Er zullen vast haken en ogen aan vastzitten, maar op zich zou het uitvoerbaar moeten zijn naar mijn idee.

3 juni 2020 om 20:58

Zoiets bestaat al jaren en heet een opleidingsvergoeding. Deze nieuwe regel zal overigens niks veranderen. Het fenomeen van jeugd-transfers is vrijwel niet tegen te gaan i.v.m. het recht op vrijheid van arbeid waar de ouder van een dergelijk kind zich op zal beroepen. Papa krijgt een dik baantje bij de buitenlandse club in kwestie en zoonlief gaat daar spelen en de vogel is gevlogen. De Nederlandse clubs moeten het niet alleen voor de talenten zelf aantrekkelijk(er) maken om te blijven maar vaak ook voor de ouders....

3 juni 2020 om 21:10

Een opleidingsvergoeding levert gewoon niks op, die percentages zijn verwaarloosbaar. Het moeten natuurlijk grotere percentages worden. Het is trouwens ook niet de bedoeling de overstap naar een grotere club tegen te gaan, maar gewoon dat de kleinere club er meer van profiteerd. Dat als er transfers van 80 miljoen plaatsvinden er automatisch bedragen van enkele miljoenen gaan naar de opleiders.

Beste nieuws dat kon komen. De 2005 groep heeft veel interesse in buitenland gewekt door landentoernooi waar ze oppermachtig waren. Dit gaat kans spelers te behouden in Nederland enorm vergroten.

3 juni 2020 om 18:40

Wat mij betreft gaat deze regel compleet de verkeerde kant op werken. Vanuit het perspectief van clubs begrijp ik het volkomen, maar uit menselijk oogpunt moet je dit toch niet willen?! Die gastjes en hun ouders worden dus op dertienjarige leeftijd of al eerder gek gemaakt met allerlei beloftes en een contract. Ik vind overigens buitenlandse clubs die zulke gastjes verleiden nog vele malen erger.

3 juni 2020 om 18:58

Er reizen spelers van 9 soms al de halve planeet over om mee te trainen. Bekend voorbeeld is Tristan Alif Naufal, is nu 15 en voor zijn 10e verjaardag had hij al meermaals in Nederland getraind bij Ajax en Feyenoord, nog in Spanje geweest om te trainen en meen ook in Engeland. Wat dat betreft is het een heel ziek wereldje imo. Maar dit is niet heel veel anders dan bijvoorbeeld bij Utrecht al ruim een jaar was, daar tekende de doelman uit 2004 met 14 al een contract dat met 15 in zou gaan, niet als speler maar als "werknemer" (dus soort bijbaantje). Dit gaat niet heel anders zijn lijkt me.

3 juni 2020 om 19:15

Gelijk heb je hoor. Ik vind het echt verwerpelijk. Maar goed, om te zeggen dat ik de oplossing dan wel heb.. vrijheid van verkeer van personen hè

3 juni 2020 om 19:29

Ik vind het persoonlijk niet zo verwerpelijk als het hierboven staat omschreven. Je kunt het wat mij betreft beter per individu bekijken maar als een familie bijvoorbeeld weinig te besteden heeft en het kan door zo’n club in het buitenland wat breder leven dan vind ik dat een vrij legitieme reden om daar naartoe te trekken. Doorgaans is dit vroeg maar ik veel gevallen is het niet zo zwart wit als het geschetst wordt. Ieder jongetje heeft zijn eigen verhaal. En zelfs als je van goede huize komt dan is ik de keuken kijken bij Ajax, Feyenoord, Spanje en Engeland toch gewoon fantastisch? Mijn ouders namen mij van jongs af aan altijd mee op reis en ik was 10 toen ik alle werelddelen had afgevinkt. Dat waren grote avonturen die ik mijn leven lang met mij mee zal dragen. Ik denk dat het voor dat soort jongens ook zo zal zijn. Je leert in een zeer korte tijd bijzonder veel over een land, cultuur en gewoontes. Dat vind ik op zich al een reden om op stage te gaan in het buitenland. Voor je persoonlijke ontwikkeling is het juist bijzonder leerzaam om op jonge leeftijd indrukken op te doen uit een ander gebied dan je eigen leefomgeving. Dan heb je voor de rest van je leven vergerlijkingsmateriaal.

4 juni 2020 om 01:19

Dat klopt inderdaad, gaat om Mikki van Sas dat echt een heel groot talent is en ook al mee is gegaan op trainingskamp met het 1e en een elftal hoger speelde dan zijn leeftijdsgenoten. Bij de 017 erg vaak de 0 gehouden en een erg groot talent. Volgens mij met Aurelio Oehlers hetzelfde gedaan bij Utrecht.

3 juni 2020 om 18:47

Ik ben eerder bang voor verkeerde mensen die kinderen van 14 benaderen. Jammer dat dat nu legaal mag.

3 juni 2020 om 18:54

Alsof dat niet aan het gebeuren is. Met Oranje o15 was bijna helft van toeschouwers op vierlandentoernooi zaakwaarnemers of clubs. Als je daar met 8 man sterk vanaf zelfde club zit te scouten en rond ouders gaat zitten gaat er al iets mis. Bij Utrecht was al tijdje dat spelers jonger dan 16 werknemer werden, alleen dan niet als (jeugd)speler maar gewoon als algemeen werknemer oid. Zoals met bijbaantje ook is. In andere landen zoals België en in Scandinavië paar landen (volgensmij) was dit ook al 15, een van de redenen dat spelers als Rasmussen en Jensen 3 miljoen hebben gekost met 16 om naar Ajax te halen.

3 juni 2020 om 19:39

Ik ben bang dat het gewoon een wassen neus is. Het probleem zit niet zo zeer in het weglokken van een paar talentjes, maar de Knvb heeft het helemaal verpest door de opleidingen geen vervolg te geven. Kijk nu eens naar Ajax met veel jonge talenten. Deze jongens aarzelen om bij te tekenen en wijzen op gebrek aan perspectief. Jong Ajax speelt leuk mee in de Keuken Kampioen divisie, maar de regels voor de jeugdspelers liggen zo vast dat spelers die op de grens van basis en bank zitten gewoon veel te weinig speeltijd krijgen. Dan krijgt de Knvb het ook nog voor elkaar dat Jong teams voortaan O21 teams worden en is de O19 afgeschaft. Het betekent dus dat alle jonge spelers die de O21 ontgroeid zijn, maar nog niet goed genoeg voor het eerste elftal in een gat vallen. Ik denk dat als daar eens een oplossing voor gevonden wordt zodat het voor talenten mogelijk is zich door te ontwikkelen. Want dit is uiteindelijk zeer schadelijk voor het Nederlandse voetbal. Overigens biedt het buitenland in de regel ook geen soelaas. De meeste talenten mislukken daar of blijven ook hangen in hun ontwikkeling.verder vind ik dat zaakwaarnemers gewoon door de voetballer zelf betaald moeten worden en niet door de clubs. Als een talent en zijn ouders een zaakwaarnemer willen moeten ze daar maar gewoon zelf voor betalen.

gewoon het verschuiven van de problemen . Clubs zullen inderdaad eerder een talent benaderen er zijn altijd wel mazen te vinden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren