Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Soms heb je je afgevraagd: wat was er gebeurd als ik bij Ajax was gebleven?’

Laatste update:

Ki-Jana Hoever speelde tussen 2008 en 2018 voor Ajax, alvorens hij de Amsterdammers achter zich liet voor Engeland. Via Liverpool kwam hij een jaar geleden bij Wolverhampton Wanderers terecht. Hoever vertelt in gesprek met Voetbal International waarom hij ervoor koos om Ajax achter zich te laten, ondanks dat hij een contract kreeg aangeboden.

Hoever hoopte op zijn zeventiende vervroegd te worden doorgeschoven naar de Onder-19, evenals zijn leeftijdsgenoten Sontje Hansen en Kenneth Taylor. Ajax stemde daar echter niet mee in en vond dat hij eerst een halfjaar in de Onder-17 moest spelen, waarna opnieuw bekeken werd of hij de stap naar de Onder-19 mocht maken. “Dat ging mij te langzaam. Ik was helemaal nog niet aan het denken aan het eerste, ik wilde zo snel mogelijk naar de Onder-19.”

“Ik was verbaasd dat ik een contract aangeboden kreeg van Ajax, omdat ik al langer het gevoel had dat ik niet werd gewaardeerd hoe ik vond dat ik gewaardeerd moest worden. Dat ik dan een half jaar later mijn debuut maakte in Liverpool 1, zegt ook wel dat ik in elk geval klaar was voor de Onder-19 van Ajax, denk ik”, gaat Hoever verder. De negentienjarige verdediger speelde vier wedstrijden in de hoofdmacht van Liverpool en heeft tot dusver zeventien optredens voor Wolverhampton Wanderers achter zijn naam staan.

Hoever vindt het leuk dat zijn voormalig ploeggenoten Jurriën Timber en Devyne Rensch uiteindelijk hun debuut in het eerste van Ajax hebben gemaakt. “Natuurlijk heb je je soms afgevraagd: wat zou er zijn gebeurd als ik bij Ajax was gebleven? Waar zou ik dan staan? Ik heb die keuze eenmaal gemaakt toen ik zestien was en dat was op dat moment het beste voor mijn ontwikkeling. Ik heb er ook geen moment spijt van gehad. Achteraf kun je zeggen dat als ik bij Ajax was gebleven, dat ik nu aan het concurreren was met Mazraoui of wie dan ook. Dat weet je niet.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Dan zat je net als Timber en Rensch bij het Nederlands elftal 😉

10 september 2021 om 07:03

Of zoals nu met Kasanwirjo, Taylor en Brobbey bij Jong Oranje. Andere kant had hij ook zoals Hansen met fitheid kunnen kwakkelen en op bank komen te zitten. Van de 6 die contract aangeboden kregen spelen er 5 in Jong Oranje of grote Oranje (Gravenberch) nu. Prima score.

Is gewoon niet te voorspellen je hebt jongens die grote clubs afwijzen en bijtekenen en het professional voetbal niet eens halen. Toch lijkt mij de kans van slagen groter als je in Nederland blijft. Echter is het natuurlijk lastig om nee te zeggen tegen het grote geld zeker voor spelers die het gevoel hebben dat ze voor hun familie verantwoordelijk zijn.

9 september 2021 om 23:27

Ik denk als je echt goed bent, dat je uiteindelijk toch wel komt bovendrijven. Denk dat je uiteindelijk toch wel op te plek komt waar je hoort. Wellicht is de ene route wat sneller dan de ander, maar sommige mensen denken serieus dat alle jongens die naar het buitenland zijn vertrokken, wereldvoetballers waren geworden als zij in Nederland waren gebleven.

9 september 2021 om 23:34

Ben ik het niet mee eens. Er zijn ontelbare talenten geweest die vanwege uiteenlopende redenen gezien werden of worden als toptalenten en naar de top in het buitenlanden konden omdat ze beter waren dan hun leeftijdsgenoten en uiteindelijk het niet gehaald hebben. Het blijft naar mijn mening iets ongrijpbaar hoe speler zich ontwikkelen er zijn dingen waar ze zelf invloed op hebben maar soms is het ook gewoon niet te verklaren en stopt een speler met zich ontwikkelen.

10 september 2021 om 00:04

Beter waren dan hun leeftijdsgenoten vind ik geen graadmeter. Sommige spelers ontwikkelen zich nou eenmaal wat langzamer dan andere spelers? Zo heb je ook jeugdspelers die de stap zouden kunnen maken, maar het uiteindelijk niet doen om ergens in de kkd te eindigen. Veendorp is daar ook een voorbeeld van. En zo heb je spelers die de stap wel maken en ook ergens onderin de eredivisie hangen. Zo'n zivkovic maakt een binnenlandse transfer en die eindigt ook ergens in China en dergelijke. Was hij van Groningen naar een buitenlandse (top)club gegaan, dan weet ik nou al wat er was gezegd 'ja, hij is te vroeg gegaan enz. Hij had beter een tussenstap kunnen maken enz..'. Sommige spelers presteren op jonge leeftijd gewoon goed, maar ontwikkelen zich op langere termijn gewoon langzamer. Maar er valt inderdaad niks te bewijzen, maar de stelligheid dat in Nederland blijven een garantie tot succes is? Dat vind ik niet. Als alle 'toptalenten' die vroegtijdig naar het buitenland zijn gegaan in Nederland waren gebleven en daardoor wereldvoetballers waren geworden, nou dan hadden wij nog een bredere selectie qua kwaliteit dan Frankrijk gehad. Zo'n unuvar was/is ook zo'n toptalent en zou het wel even in Ajax 1 gaan maken. Nou die stelligheid is volgens mij bij aardig wat ajacieden momenteel ook wel een beetje verdwenen? Is gewoon in Nederland gebleven maar heeft nou toch wel moeite om met het niveau van Jong Ajax mee te komen. Natuurlijk is die een tijdje geblesseerd geweest, maar ook daarvoor was het toch niet zo geweldig als hij in de jeugd werd omschreven?

10 september 2021 om 01:11

@ducktaildo Helemaal mee eens! Het buitenland kan ook beter uitpakken voor spelers. Kijk naar malen die via arsenal weer terugkomt naar psv en nu een hele grote meneer is.

10 september 2021 om 01:37

Elke lichting heeft 1, 2 en soms 3 spelers die er bovenuit steken. Die krijgen een stempel van 'potentiele basisspeler'. Die had Gravenberch bijvoorbeeld heel vroeg, Rensch ook, Brobbey ook. Maar Timber was ook altijd een prima talent maar volgens mij stak hij er niet bovenuit zoals een Unuvar in het begin. Het is dus lastig te zeggen. Ik denk dat als je bij de top 3 spelers van je lichting hoort, lekker in Nederland moet blijven. Maar een Nunnely bijvoorbeeld kon naar PSG en United en zit nu in Tilburg, vond ik ook nooit een toptalent. Zulke gasten kun je het niet kwalijk nemen dus. En Hoever in dit geval ook niet (wel een groot talent, maar overschot aan rechtsbacks).

Hij was vorige week ook te gast in een podcast van FcAfkicken. Daarin ging hij wat dieper in op de overstap en daarin verwoorde hij zijn afwegingen beter dan in dit kort geknipte stukje uit de VI. Sepp van de Berg was daar ook te gast. Echt een aanrader om eens te luisteren.

Hij heeft denk ik de juiste keuze gemaakt. In 2018 zat Mazraoui net bij het eerste en kreeg toen al minuten op het einde (en het jaar erna ontplofte hij, terwijl hij nooit een toptalent werd genoemd). En daarachter in de jeugd zaten Dest, Timber, Rensch, van Gelderen en Hoever zelf. Nou waren/zijn Timber en van Gelderen ook centrale verdedigers, maar Ajax produceert de ene na de andere topper op rechtsback opeens.

Dat je naar Liverpool en daarna the Wolves gaat, is misschien een ander verhaal, maar ondanks dat het een groot talent is ben ik er niet rouwig om. Mazraoui is er nog steeds en schat ik hoger in.

10 september 2021 om 07:07

Mee eens. O19 speelde dat seizoen Dest, Timber (won net als rechtsback EK u17) en van Gelderen (maakte toen stap van rcv/CVM naar rechtsback) wat ruimte voor Hoever gewoon beperkt maakte. Terwijl bij o17 zijn basisplaats ook niet zeker zou zijn met jaar jongere Bonnah die voor rechtsback ook eraan kwam. Denk zodoende dat hij juiste keuze gemaakt heeft om stap te maken. Met Mazraoui, Dest en inmiddels Rensch/Timber sinds zijn vertrek genoeg opties op rechtsback geweest uit de opleiding.

Jij bent net zo een dom ventje als Brobbey en Kluivert die het ook beter weten en die zullen net als jij nooit een Frenkie de Jong worden of een Mathijs de Ligt . Nee geduld is een schone zaak vooral als je geld op je 17/18 belangrijker vind als cariëre.

10 september 2021 om 08:05

Je bedoeld hij zal nooit overschat worden?

10 september 2021 om 08:55

Brobbey en Kluivert zijn ook gewoon niet zo goed als Frenkie en de Ligt, vreemde vergelijking weer dit. Dat zijn exceptionele talenten, niet elk talent bij Ajax kan op dat niveau mee. Er zijn ook heel veel zogenaamde talentjes die wel bij Ajax bleven en waar je later ook niets meer van hoort.

10 september 2021 om 20:00

Het is niet zo dat wanneer je wél blijft, een topper wordt. De voorbeelden van gasten die het niet redden is vele malen groter. Dit ‘domme ventje’ speelt toch gewoon bij een ploeg die qua financiën niet onderdoet voor Ajax, kan zich bij Wolves ook meer dan prima doorontwikkelen. Wellicht is de mail nog niet binnengekomen, maar Ajax is niet de heilige graal hoor wat dat betreft.

Ik heb het eigenlijk niet zo met dit soort verhalen. Je bent op dat moment een jeugdspeler waar de gemiddelde voetbalvolger nog nooit van gehoord heeft en dan voel je je niet gewaardeerd omdat je nog even met je leeftijdsgenoten mee moet spelen, bij Ajax nota bene. Uiteindelijk zal geld gewoon een grote drijfveer zijn geweest, evenals de allure van de Premier League en Liverpool.

Welke speler heeft het uiteindelijk in het buitenland gehaald die op vroege leeftijd de overstap heeft gemaakt? Ik denk dan aan Van Persie. Wie nog meer?

Dat hij zijn debuut maakte bij Liverpool kwam vooral door het gebrek aan fitte verdedigers op dat moment. Dit verhaal ruikt dan ook naar bullshit in mijn optiek. Als die jongen echt bij Ajax had willen slagen had ie een jaartje doorgeknokt. 17 jaar en het gaat je allemaal niet snel genoeg? Nee Liverpool is dan de oplossing….

Ach hou toch op. Ook deze gast heeft zich gek laten maken door mensen om hem heen, door €'s, door mooie verhaaltjes i.p.v. rustig te blijven en verstandige besluiten te nemen. De club Ajax heeft echt wel ervaring met wanneer iemand er klaar voor is, of je 16/17 bent of 19/20 is een gigantisch verschil in volwassenheid, fysieke power en bewustzijn. Als er 1 club is waar je goed zit in die fase van je ontwikkeling, dan is het Ajax momenteel wel. De voorbeelden van wie er de laatste 5 jaar zijn doorgebroken zijn legio. Zonde dat er altijd weer grote talenten zijn die een ongeduldige (lees: greedy) achterban hebben en daardoor het verkeerde pad opgestuurd worden. Als je 20 bent en je speelt niet in het 1e.. OK dan weet je het. Dan kom je alsnog goed terecht bij een subtopper. Maar al die gastjes die op hun 16/17/18e al voor het geld kiezen.. dom, sneu en dramatisch.

Zelfs spelers die vedette zijn en helemaal 'klaar' voor Engeland redden niet binnen twee jaar (ziyech, Klaassen, van de Beek...zelfs Eriksen had twee jaar nodig om op niveau te komen) dus waarom zouden de jochies van 16 deze keuze al maken...?
Natuurlijk is dit in praktisch alle gevallen een slechte keus voor een adolescent.

In de praktijk is een keuze voor de Engelse PL in praktisch alle gevallen een keuze voor teruggaan naar Nederland op een lager niveau of, als je het redt, spelen bij Woverhampton Wanderers, Derby County, Barnsley of Milwall). Om die reden is een opleiding bij een club als Ajax of PSV altijd een betere keuze.
En de enige uitzondering zoals hierboven genoemd, Malen, is geen goed voorbeeld want ook die heeft het niet gered in de PL en was na enkele jaren in de spits bij Ajax inmiddels al lang verkocht aan een topclub (uit wellicht de PL).

10 september 2021 om 16:47

Duidelijk geen PL volger. Wolverhampton speelt gewoon PL hoor en zijn in 2018/2019 en in 2019/2020 gewoon op de 7e plek geeindigd, vorig seizoen 13e. Hoever heeft oa tegen Manchester United, Manchester City en Tottenham 90 minuten gespeeld in het eerste. Niks mis mee, als je 19 jaar oud bent. Dit seizoen staat hij ook al op 180 minuten in het eerste

Leuk stukje begin dit jaar in de Volkskrant over de jonge talentvolle spelers die vertrekken naar Engeland met aan het woord een zaakwaarnemer van Juzzzt Footbal:
"vaak kwam de hoofdtrainer nog langs om een hand te geven en te zeggen dat hij die jongen kent (wat natuurlijk niet het geval is). De vader of moeder kunnen een baantje krijgen. Het is ook stoer richting hun leeftijdgenoten om te zeggen dat je voor Chelsea of ­liverpool speelt. Aan de opleiding van 16 tot 18 jaar mankeert niets. Maar de ­beloftencom-­ petitie stelt weinig voor dus als je op je 19de niet bij het eerste zit, moet je zorgen dat je wegkomt.’

Dan kun je op je 18/19de echter beter op een veel hoger niveau spelen, namelijke de Eredivisie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren